Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПРОМОВИСАНА КЊИГА
''АСТМА У ДЕЦЕ-ФЕНОТИПОВИ АСТМЕ У ДЕЦЕ''

У амфитеатру ФМН промовисана је књига ''Астма у деце-фенотипови астме у деце'' ауторке проф. др Анђелке Стојковић, педијатра-пулмолога, директорке Клинике за педијатрију УКЦ и професора нашег факултета. Актуелно руководство наше установе већ годинама велику пажњу посвећује издавачкој делатности и сваки уџбеник и књига коју издамо је за нас велика ствар. У име домаћина ове промоције и издавача најпре се обратио декан проф. др Владимир Јаковљевић који је рекао да је уз основну делатност факултета а то је образовање младих кадрова и науку издавачка делатност нешто на чему се континуирано ради. „Образовање без наше стручне речи није адекватно. и увек сам то форсирао код наших наставника и сарадника. Велико ми је задовољство што сам у прилици да присуствујем промоције професорке Стојковић коју дуго познајем и која је увек била врло активан чинилац развоја наше установе, УКЦ Крагујевац и као таква је врло препозната у стручним круговима као педијатар-пулмолог са ауторитетом. Њена књига коју данас промовишемо је логичан след свега онога што је до сада урадила у професионалном смислу“, истакао је декан Јаковљевић.

Астма код деце је све чешћа дијагноза коју педијатрији успостављају у дечијој доби. Рецензенти књиге су проф. др Бранимир Несторовић и проф. др Весна Томић Спирић , а у име рецензената обратила се проф. др Томић која је нагласила да ауторка у своју књизи износи најновија сазнања из савремене праксе и литературе и богатог искуства о болести која је једна од најчешћи болести савременог доба и као таква представља велики здравствени и социјални проблем „ Проф. Стојковић у својој књизи истиче значај проактивног и индивидуализованог приступа у дијагностици и лечењу деце са астмом, према најновијим сазнањима и принципа персонализоване и прецизне медицине. Стил којим је књига написана је разумљив, лак за усвајање и релевантан за читаоце тако да могу да је конзумирају сви лекари , а посебно они који желе надградњу свог знања“, рекла је проф. др Весна Томић Спирић, која је директора Клинике за алергологију УКЦ Србије.

Генерални секретар Српског лекарског друштва и председник Педијатријске секције проф. др Недељко Радуловић упутио је, поводом промоције мејл, у којем је између осталог написао да проф. др Анђелка Стојковић спада у 2-3 водећа дечја пулмолога које имамо у Републици Србији. „О њеном раду у оквиру Клинике за педијатрију Универзитетског клиничког центра и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, како ми преносе колегинице и колеге које раде с њом, чујем све најбоље. Посебно ме радује њен до краја позитиван и стимулативан однос према младим лекарима са којима сарађује. „ Дело проф. др Анђелке Стојковић „Астма у деце“ осликава њен ентузијазам, преданост у раду и жељу да, уз све напред наведено, допринесе унапређењу здравствене заштите деце, како код нас тако и шире. Ова књига је изузетно драгоцена, јер у духу најновијих сазнања, свеобухватно и веома темељно обрађује један веома актуелан, озбиљан и континуирано растући проблем савременог човечанства. Подразумева се да ће ово дело колегинице Стојковић бити представљено и на првом наредном састанку Педијатријске секције, који ће бити одржан 4. јуна ове године у Дому лекара Србије у Београду“, навео је проф. Радуловић.

Ауторка књиге проф. др Анђелка Стојковић више деценија успешно лечи од астме многе малишане из Крагујевца али и окружења које гравитира нашем УКЦ .Она је посебно истакла да је њена књига намењена за додатно усавршавање педијатара али и специјалиста интерне и опште медицине. На 45 страна, уз 15 слика и 4 табеле, ауторка је детаљно приказала дијагностички и диференцијално дијагностички приступ и специфичности приступа терапији према концепту савремене медицине. Такође, приказане су могућности примене иновативних биолошких лекова према препорукама глобалне иницијативе за астму.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.