Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

PROMOVISANA KNJIGA
''ASTMA U DECE-FENOTIPOVI ASTME U DECE''

U amfiteatru FMN promovisana je knjiga ''Astma u dece-fenotipovi astme u dece'' autorke prof. dr Anđelke Stojković, pedijatra-pulmologa, direktorke Klinike za pedijatriju UKC i profesora našeg fakulteta. Aktuelno rukovodstvo naše ustanove već godinama veliku pažnju posvećuje izdavačkoj delatnosti i svaki udžbenik i knjiga koju izdamo je za nas velika stvar. U ime domaćina ove promocije i izdavača najpre se obratio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je rekao da je uz osnovnu delatnost fakulteta a to je obrazovanje mladih kadrova i nauku izdavačka delatnost nešto na čemu se kontinuirano radi. „Obrazovanje bez naše stručne reči nije adekvatno. i uvek sam to forsirao kod naših nastavnika i saradnika. Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da prisustvujem promocije profesorke Stojković koju dugo poznajem i koja je uvek bila vrlo aktivan činilac razvoja naše ustanove, UKC Kragujevac i kao takva je vrlo prepoznata u stručnim krugovima kao pedijatar-pulmolog sa autoritetom. Njena knjiga koju danas promovišemo je logičan sled svega onoga što je do sada uradila u profesionalnom smislu“, istakao je dekan Jakovljević.

Astma kod dece je sve češća dijagnoza koju pedijatriji uspostavljaju u dečijoj dobi. Recenzenti knjige su prof. dr Branimir Nestorović i prof. dr Vesna Tomić Spirić , a u ime recenzenata obratila se prof. dr Tomić koja je naglasila da autorka u svoju knjizi iznosi najnovija saznanja iz savremene prakse i literature i bogatog iskustva o bolesti koja je jedna od najčešći bolesti savremenog doba i kao takva predstavlja veliki zdravstveni i socijalni problem „ Prof. Stojković u svojoj knjizi ističe značaj proaktivnog i individualizovanog pristupa u dijagnostici i lečenju dece sa astmom, prema najnovijim saznanjima i principa personalizovane i precizne medicine. Stil kojim je knjiga napisana je razumljiv, lak za usvajanje i relevantan za čitaoce tako da mogu da je konzumiraju svi lekari , a posebno oni koji žele nadgradnju svog znanja“, rekla je prof. dr Vesna Tomić Spirić, koja je direktora Klinike za alergologiju UKC Srbije.

Generalni sekretar Srpskog lekarskog društva i predsednik Pedijatrijske sekcije prof. dr Nedeljko Radulović uputio je, povodom promocije mejl, u kojem je između ostalog napisao da prof. dr Anđelka Stojković spada u 2-3 vodeća dečja pulmologa koje imamo u Republici Srbiji. „O njenom radu u okviru Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra i Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, kako mi prenose koleginice i kolege koje rade s njom, čujem sve najbolje. Posebno me raduje njen do kraja pozitivan i stimulativan odnos prema mladim lekarima sa kojima sarađuje. „ Delo prof. dr Anđelke Stojković „Astma u dece“ oslikava njen entuzijazam, predanost u radu i želju da, uz sve napred navedeno, doprinese unapređenju zdravstvene zaštite dece, kako kod nas tako i šire. Ova knjiga je izuzetno dragocena, jer u duhu najnovijih saznanja, sveobuhvatno i veoma temeljno obrađuje jedan veoma aktuelan, ozbiljan i kontinuirano rastući problem savremenog čovečanstva. Podrazumeva se da će ovo delo koleginice Stojković biti predstavljeno i na prvom narednom sastanku Pedijatrijske sekcije, koji će biti održan 4. juna ove godine u Domu lekara Srbije u Beogradu“, naveo je prof. Radulović.

Autorka knjige prof. dr Anđelka Stojković više decenija uspešno leči od astme mnoge mališane iz Kragujevca ali i okruženja koje gravitira našem UKC .Ona je posebno istakla da je njena knjiga namenjena za dodatno usavršavanje pedijatara ali i specijalista interne i opšte medicine. Na 45 strana, uz 15 slika i 4 tabele, autorka je detaljno prikazala dijagnostički i diferencijalno dijagnostički pristup i specifičnosti pristupa terapiji prema konceptu savremene medicine. Takođe, prikazane su mogućnosti primene inovativnih bioloških lekova prema preporukama globalne inicijative za astmu.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.