Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 

 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ВИЗИТИНГ ПРОФЕСОРА СЕИРИТСУ ОГУРЕ, ТОКИО, ЈАПАН

Поштовани наставници, сарадници и студенти Факултета Медицинских Наука Универзитета у Крагујевцу,

Дана 9. септембра у уторак у 12.00 сати у Плавој сали Деканата ће одржаће се приступно предавање Визитинг Професора, Сеиритсу Огуре, са Хосеи Универзитета у Токију, Јапан у наслову Еволуција финансирања здравствене заштите у Јапану - утицај старења популације (Evolution of health care financing in Japan - impact of population aging) .

Хосеи Универзитет је са својом 135 година дугом традицијом је један од најстаријих и најугледнијих традиционалних универзитета у Јапану. Према већини реномираних ранг листа овај универзитет се дужи низ година котира унутар листе ТОП 20 најбољих у конкуренцији од око девет стотина универзитета института и високих школа Јапана.

Професор Огура је здравствени економиста са дугогодишњом успешном академском каријером у Јапану и Сједињеним Америчким Државама. У Јапану је служио као дугогодишњи Директор Националног Центра за Економска Истраживања. Актуелни је Руководилац Националног Центра за Старење Популације у Јапану.

С обзиром на идентичан дугорочни демографски тренд у Српском народу као и већини старећих индустријских нација северне хемисфере (опадање плодности, Бела Куга, старење попуације и осипање радно способног и продуктивног становништва) као и тешкоће са финансирањем здравствене заштите верујем да би садржај предавања требао бити од интереса за наш академски миље.

Позивам Вас да својим присуством допринесете догађају и јавној дискусији на ту тему која следи

С поштовањем,

Проф др Михајло Јаковљевић

Руководилац здравствене економије и фармакоекономије Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу


ПОЧЕО УПИС НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Након успешно обављеног пријемног испита, на Факултету медицинских наука 14. јула 2014. почео је упис у прву годину студија школске 2014/2015. године. Кандидати који су успешно положили пријемни испит уписују се током четири дана и то по следећем распореду:

14. јул – студенти Интегрисаних академских студија фармације
15. јул – студенти Интегрисаних академских студија стоматологије
16. јул - студенти Интегрисаних академских студија медицине
17. јул – студенти Основних струковних студија

Нови студенти фармације имали су ту част да се први међу бруцошима упишу на Факултет и они су томе приступили одговорно и на време, подносећи сва потребна документа. Њихов упис извршен је у интервалу од 9 до 15 сати, а иста је сатница и за све друге студијске програме. Факултет медицинских наука у Крагујевцу у прву годину студија за школску 2014/2015. годину уписује 88 студената медицине, 84 студента фармације, 24 студента стоматологије и по 44 студента на оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут). Одзив на конкурс за упис на Факултет медицинских наука је као и увек био велики са више пријављених кандидата на свако студентско место.

    ЗАВРШЕН ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕ

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу од 7-10 јула 2014. године одржан је пријемни испит за упис у прву годину интегрисаних аакдемских и основних струковних студија на Факултету медицинских наука.

 

"Свим кандидатима који су остварили услов за упис на прву годину желимо успех у даљем школовању"
- Комисија за спровођење уписа у прву годину студија школске 2014/15. године:

    
чланови Комисије слева на десно:
Милош Петровић, студент; проф. др Бранислав Поповић;
проф. др Предраг Чановић; проф. др Небојша Арсенијевић, председник;
проф. др Зорица Бугарчић; доц. др Данијела Тодоровић;
Миона Секулић, студент ; проф. др Александар Ђукић;
Весна Вуловић, студент; Снежана Ивезић, дипл. правник;
доц. др Татјана Кањевац;

УПИС КАНДИДАТА

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  МЕДИЦИНЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  16. јула (среда) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  ФАРМАЦИЈЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69), 14. јула (понедељак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  СТОМАТОЛОГИЈЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  15. јула (уторак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијским програмима ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  17. јула (четвртак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.ПРИЈАВЉИВАЊЕ КАНДИДАТА ЗА УПИС

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 02.07.2014. почело је пријављивање кандидата за упис у прву годину студија у школској 2014/2015. години. Пријављивање је предвиђено за 2, 3, и 4. јул у интервалу од 9 до 14 сати.

Упис се односи на интегрисане академске студије медицине, фармације и стоматологије и основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут). Кандидати и њихови родитељи су чекали спремни за подношење докумената и пре заказаног времена што довољно говори о заинтересованости будућих студената. Пријављивање за сваки студијски програм обавља се у засебној просторији, путокази ка одговарајућим местима налазе се по целој згради, прецизна упутства даје и особље а кандидати пријаве добијају на Факултету.

Према конкурсу за школску 2014/2015. годину Факултет медицинских наука у Крагујевцу у прву годину студија уписује 88 студената медицине, 84 студента фармације и 24 студента стоматологије, сви за школовање на буџету. За основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут) уписује се по 14 студената на буџету и 30 самофинансирајућих. Пријемни испити заказани су за 7, 8, 9 и 10. јул 2014. а комплетан текст конкурса можете погледати на нашем сајту овде .

    ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР МАЈЛИНДЕ ЛАКО

Један од водећих светских стручњака у области матичних ћелија проф. др Мајлинда Лако одржала је 18. јуна 2014. године предавање на Факултету медицинских наука на тему "Seeing through stem cells". Проф. Лако је редовни професор Универзитета у Њукаслу и визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу, члан је Међународног друштва за истраживање матичних ћелија и уредништва престижног светског магазина ,,Stem Cells''.

Тема њеног предавања одржаног у Плавој сали пре свега се односила на коришћење матичних ћелија за побољшање вида и покушај прављења нове мрежњаче. У том поступку поставља се питање механизма – како ,,натерати'' матичну ћелију у лабораторији да се развије до нивоа ћелије ока. Захваљујући условима које струка има у Великој Британији они те ћелије већ користе за лечење клиничких болести. Пројекат Центра за матичне ћелије у Крагујевцу који се ближи својој реализацији зато даје наду да ће Србија ускоро имати исте услове за борбу против тешких болести. О томе говори и знатан број истраживача и доктораната Факултета медицинских наука који је присуствовао предавању.

    ПОСЕТА ПРОФЕСОРА ЏОНА ДАУНСА

Проф. др Џон Даунс са Универзитета ,,LIFE'' из САД-а посетио је 16. јуна 2014. Факултет медицинских наука у Крагујевцу. Његова посета одвија се у организацији Европског центра за мир и развој (ECPD) у циљу испитивања могућности сарадње институције коју он представља са сличним установама у Србији. Посетом су предвиђени сусрети са руководством и представницима ECPD-а задуженим за здравство и високо образовање као и са руководиоцима из истих области и локалним властима у градовима које ће посетити. Првог дана посете проф. Даунс боравио је у Београду, а његова посета Србији поред Крагујевца подразумева и сусрете у Врњачкој Бањи.

Проф. др Џон Даунс (на слици седи први са десне стране) један је од водећих америчких стручњака из области киропрактике који је током целе каријере комбиновао клиничку праксу, предавање и истраживање. Члан је управних, изршних и уређивачких одбора свих водећих тела и часописа у тој научној области у Америци. Предаје на Универзиту ,,LIFE'' у Маријети, у савезној држави Џорџија (САД), где је и сам дипломирао и тренутно је на функцији директора међународних послова тог универзитета.

У просторијама деканата госта из Америке примили су декан ФМН проф. др Предраг Чановић и проф. др Небојша Арсенијевић. У пријатном и динамичном разговору проф. др Џон Даунс детаљно се упознао са могућностима и организацијом Факултета медицинских наука. Током своје посете Крагујевцу проф. Даунс упознао се и са системом функционисања Универзитета у Крагујевцу и Клиничког центра Крагујевац.

ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ

Поводом постизања запажених резултата на Медицинијади, декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић, приредио је 30. 05. 2014. год. пригодан пријем за спортисте Факултетског спортског друштва ,,Медицинар''. Они су на 38. Медицинијади одржаној у Будви од 9. до 14. маја 2014. године освојили друго место у генералном пласману у конкуренцији петнаест факултета из Србије и окружења.

Спортисти ,,Медицинара'' освојили су по четири златне и бронзане медаље и пет сребрних. Златна одличја понеле су кошаркашице, рукометашице, рукометаши, атлетичари, сребрна шахисти, кошаркаши, бронзана тенисери итд.

Пријем је традиционално одржан у ресторану Факултета медицинских наука уз присуство медија и гостију. Проф. др Предраг Чановић се обратио гостима честитајући им одличне резултате. Догађај је протекао уз доделу дресова члановима екипа који се опраштају од такмичења у дресу ФСД ,,Медицинар“ и симболичну доделу медаља највернијим навијачима из реда професора. Наставак вечери је прошао у пријатној атмосфери уз разговор и сабирање утисака.

    СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ПОМАЖУ ЧАЧКУ

Студенти са Факултета медицинских наука помагали су у рашчишћавању подручја која су страдала у досадашњим поплавама. Десеторо младића са завршних година факултета заједно са својим предавачима помагали су на подручју општине Чачак.

Оно што су до јуче од својих професора научили теоријски су, како кажу студенти факултета, показали и у пракси.

Са адекватном опремом филтер маскама, чизмама, рукавицама, пумпама и осталим неопходним средствима, ови храбри момци кренули су да, заједно са припадницима Института за јавно здравље, дезинфикују куће (12.000 м2 односно око 120 објеката) које су страдале у поплавама.

У групи од десет момака било је и студената који су из градова угрожених поплавом. Из Смедеревске Паланке био је Душан Величковић који је на петој години студија. "Жеља ми је да мој град буде као што је био, али и да помогнем свима који су страдали", изјавио је Душан.

Заједно са студентима кренула је и асистент Гордана Ђорђевић, епидемиолог, која им је помагала и бринула о њиховој безбедности.

"Све оно што знају моћи ће да примене на терену, у складу са мерама превенције са којима су момци упознати", изјавила је Гордана Ђорђевић.

Наредних дана студенти осталих факултета Универзитета у Крагујевцу организоваће се око одласка на рашчишћавање и осталих угрожених подручја.
(преузето са РТС-а)

 

    

    УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

На Факултету медицинских наука 19.05.2014. одржана је редовна мајска акција добровољног давања крви. У акцији је прикупљено 42 јединице крви чиме је Факултет медицинских наука још једном имао највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета. Значајно је рећи и то да је 16 добровољаца морало да буде одбијено из медицинских разлога што значи да се акцији одазвало укупно 58 давалаца.

Акција је према обичају изведена у Кабинету за ургентну медицину, а свој удео у одзиву сигурно је имало и стање у читавој замљи изазвано катастрофалним поплавама када су сви људски и материјални капацитети народа стављени у службу, па је добровољно давање крви било један од првих доступних начина за студенте ФМН да се пружи помоћ. Организатори акције, Факултет медицинских наука, Црвени крст Крагујевца и Служба за трансфузију крви КЦ Крагујевац изражавају велику захвалност свим учесницима у акцији чији резултати охрабрују и подстичу на још већу будност у следећим извођењима.

 

    ПОМОЋ РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА

Дана 22.05. у оквиру Недеље здравља уста и зуба студенти и сарадници ИАС Стоматологије уручили су помоћ расељеним лицима из општине Обреновац, смештеним у Геронтолошком центру Крагујевацса којим имамо сардњу од раније.

Првобитна манифестација обележавања Недеље здравља уста и зуба је одложена услед ванредног стања, па су стога овим скромним гестом наставници, сарадници , запослени на ИАСС са студентима желели да покажу страдалима у поплавама да нису сами.

 

    

    

    ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА СА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Током ванредне ситуације на територији Србије изазване катастрофалним поплавама Факултет медицинских наука учествује на свој начин у општој акцији помоћи угроженима. Још од суботе 17. маја на Факултету се прикупља помоћ која се редовно дистрибуира тамо где је тог тренутка најпотребнија. Добар део усмерен је нпр. ка Геронтолошком центру Крагујевац где су се у значајној мери ангажовали и студенти волонтери Факултета медицинских наука. У Чачак је 22. маја отишла прва група од 12 студената која је учествовала у целодневној акцији асанације терена за коју је планирано више понављања.

Све акције спроводе се у сарадњи и координацији Факултета, Универзитета, Института за јавно здравље Крагујевац и студентских организација – Студентског парламента ФМН, Универзитетског парламента и IFMSA (Међународне федерације удружења студената медицине).

 

    ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА ПРЕДРАГА КОРАКСИЋА КОРАКСА

У галерији Факултета медицинских наука у Крагујевцу 10. маја 2014. године отворена је изложба карикатура Предрага Кораксића Коракса једног од најпризнатијих српских карикатуриста. Чувени ,,Corax'' представио се крагујевачкој публици изложбом ,,Дежа ви'' коју чине његови, како је сам рекао, ,,врући'' радови из последњих неколико месеци. Турбулентна свакодневица прелама се кроз 60 изложених карикатура на начин својствен овом уметнику. Горки тренуци и појаве добијају хуморни обрт у игри духа ових цртежа, док сама тема скреће пажњу на феномен поновног проживљавања, појава, људи и чини се, читавих циклуса за које се мислило да су већ део прошлости.

Публику на отварању изложбе чинили су махом млади људи и то углавном студенти Факултета медицинских наука па је било интересантно видети њихове реакције као генерације која је рођена 90-их и није непосредно била упозната са тим делом домаће историје и истовремено вероватно најчувенијим периодом Кораксићевог стваралаштва. Међутим, искра доброг духа и оштроумног хумора поново је потврдила да брзо разгаљује срца младих људи окренутих будућности. Њихови коментари били су неспутани, а најинтересантнији део вечери била је комуникација самог уметника са публиком када су заједно коментарисали изложене радове уз занимљива питања младих посетилаца и још занимљивије одговоре популарног Коракса. Изложба остаје у галерији Факултета медицинских наука до даљег тако да ће публика моћи да је погледа и у наредном периоду.

 

    

    


ИЗЛОЖБА КАРИКАТУРА ПРЕДРАГА КОРАКСИЋА КОРАКСА

У суботу 10. маја 2014. године у галерији Факултета медицинских наука у Крагујевцу биће отворена изложба карикатура Предрага Кораксића Коракса под називом ,,Дежа ви''. Кораксић је један од најпризнатијих српских карикатуриста, препознатљив по бриткој и директној карикатури и врло јасном ставу у свим плаховитим временима. И овом приликом, на 60-ак карикатура, гледаоца ставља пред огледало заједничке стварности. Да ли се иде унапред или је све један велики ,,дежа ви''? Свечано отварање изложбе заказано је за 19 сати.

Предраг Кораксић Коракс рођен је у Чачку, у Земуну је завршио гимназију, а на Београдском универзитету студирао је архитектуру. Још као гимназијалац почео је да објављује карикатуре, прво у листу ,,Јеж'', а онда у листу ,,Рад'', што му је било прво стално запослење. Двадесет пет година радио је у Вечерњим новостима где је 1993. године добио отказ због неслагања са уређивачком политиком. Значајан траг оставља и у недељнику ,,Време'' одакле одлази 2005. такође због неслагања са уређивачком политиком. Од 1988. године радио је за неколико независних листова који су један за другим гашени репресијом режима: ,,Демократија данас'', ,,Економска политика'', ,,Борба'' и посебно ,,Наша борба'', где је радио свакодневно од првог броја. Од 1988. године ради у листу ,,Данас'' који опстаје упркос притисцима власти и у њему свакодневно објављује актуелну карикатуру.

Стални је сарадник портала ,,Слободна Европа'', повремено објављује карикатуре у неколико светских листова, а у последње време најчешће у магазину ,,Courrier international'' који је у власништву листа ,,Монд''. Добитник је великог броја домаћих награда и неколицине интернационалних. Носилац је ордена ,,Витез части'' којим га је одликовала влада Француске републике.

 
ОТВОРЕН НОВИ ВИВАРИЈУМ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

У делу адаптираних просторија Института Факултета медицинских наука у Крагујевцу 17. априла 2014. отворен је нови Виваријум - простор за узгајање експерименталних животиња. Претходни Виваријум оскудевао је у простору и техничким условима за обављање основних активности, док нове просторије пружају много већи простор и боље услове за рад. Поред основних делова за узгој, део нове целине су и одељак за експерименте, предпросторија, перионица и магацин, а сваки сегмент има засебну климатизацију. Тиме је Факултет медицинских наука направио далеко модернији Виваријум, један од најбољих у Србији што је знатно унапредило услове за научно-истраживачки рад ове установе.

Факултет је целукупну инвестицију спровео искључиво из сопствених средстава, радови су почели у децембру 2013. године, а у потпуности их је реализовала техничка служба ФМН и то напорним прековременим радом. Отварање новог Виваријума било је повод за мало али значајно окупљање запослених на Институту, научно наставног кадра и заслужних гостију, а на успешно обављеном послу, уз велико задовољство постигнутим, први је честитао декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић.

 

    

    


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА НЕНАДА ИГЊАТОВИЋА

На Факултету медицинских наука 27. марта 2014. године предавање је одржао проф. др Ненад Игњатовић на тему : ,, Нано честични композитни биоматеријали у регенеративној медицини и стоматологији".

 

    


The Serbian physiological society is pleased to announce
3RD CONGRESS OF PHYSIOLOGICAL SCIENCES OF SERBIA

with international participation entitled

"Molecular, cellular and integrative basis of health and disease: Transdisciplinary approach"
with the symposium on cardiovascular biology organized in cooperation with international academy of cardiovascular sciences (CME accreditation in progress)


Under the auspices of Federation of
European Physiological Societies (FEPS)
International Union of Physiological Sciences (IUPS)
International Society for Pathophysiology (ISP)

OCTOBER 29-31, 2014
MILITARY MEDICAL ACADEMY,
BELGRADE, REPUBLIC OF SERBIA

 

THE FIRST ANNOUNCEMENT

www.physiology.org.rs/eng/htm/konf2014/announcement.pdf

 


ПОСЕТА ПРОФ. ФИНДЕРЛЕА

Проф. др Жарко Финдерле, ванредни професор физиологије на Медицинском факултету у Љубљани и визитинг професор Факултета медицинских наука био је у редовној радној посети Крагујевцу од 20. до 22. марта 2014. године. У петак 21.03. одржао је предавање за додипломске студенте Интегрисаних академских студија фармације из области кардиоваскуларног система, а у суботу, 22.03. предавање за студенте докторских студија и остале заинтересоване на теме:

1. Хипербарична оксигенација и радијацијске повреде
2. Физиологија висине
3. Методе за процену микроциркулације.

Део распореда проф. Финдерлеа била је и посета Институту факултета медицинских наука, конкретно лабораторијама Катедре за физиологију. У разговору са колегама са ФМН дефинисани су правци даље научно-истраживачке сарадње, поготову у погледу потенцијалног билатералног пројекта за који су се пријавили Факултет медицинских наука и Медицински факултет у Љубљани. Имајући у виду поља интересовања проф. Финдерлеа, у најави је скоро конструисање мале хипербаричне коморе за експерименталне животиње, која би додатно унапредила научно-истраживачки рад на ФМН.

Проф. Финдерле изрекао је похвале и за ентузијазам којим је конструисана нова опрема будуће лабораторије за бихејвиорална истраживања.

 

    


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА НЕНАДА ИГЊАТОВИЋА

На Факултету медицинских наука у четвртак, 27. марта 2014. године у 14:30 часова у Плавој сали, одржаће предавање проф. др Ненад Игњатовић.

Тема предавања : ,, Нано честични композитни биоматеријали у регенеративној медицини и стоматологији".

Референце проф. др Ненад Игњатовића су у додатку овде.

Уколико сте заинтересовани за посету предавању своје присуство потврдите на адресу stomatologija@medf.kg.ac.rs


ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА
ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА МОНОГРАФИЈА, ОДРЖАН СЕМИНАР КМЕ

Светском дану бубрега и ове године посвећена је дужна пажња на Факултету медицинских наука. Поводом ове светске манифестације 14. марта 2014. године у амфитеатру факултета представљена је нова монографија-уџбеник доц. др Дејана Петровића ,,Хронична болест бубрега у клиничкој пракси'' и одржан је семинар Континуиране медицинске едукације ,,Поремећај метаболизма минерала и коштаног ткива у хроничној болести бубрега''.

Светски дан бубрега ове године је био 13. март. Обележава се од 2006. године, другог четвртка у месецу марту, са циљем да повећа свест о важности бубрега за целокупно здравље и да се у целом свету смањи учесталост болести бубрега и са њима повезаних болести. Овогодишњи слоган манифестације био је ,,БУБРЕЗИ СТАРЕ, БАШ КАО И ВИ - Брините о њима и саветујте се са Вашим лекаром''.

Хронична болест бубрега велики је здравствени проблем распрострањен широм света. У свету болује око 50 милиона људи од прогресивне хроничне болести бубрега, а један милион људи лечи се методама за замену функције бубрега. Хронична болест бубрега је прогресивна, а са опадањем функције бубрега јављају се и бројне компликације, од којих највећи значај имају кардиоваскуларне болести.

Овај скуп окупио је врхунска имена српске нефрологије и широку заједницу нефролога Србије који су још у уводном делу здушно хвалили напоре доц. др Дејана Петровића на више нивоа. Први је свакако предано објављивање нових уџбеника који се међусобно допуњују, а заједно употпуњују стручну нефролошку литератутру у Србији. Друго поље је труд уложен у редовно организовање оваквих скупова који окупљањем врха струке сублимирају научну мисао те области.

Присутне је испред Факултета медицинских наука поздравила проф. др Марина Петровић, продекан и један од рецензената књиге. Реч су имали и други рецензенти након чега је почео семинар КМЕ ,,Поремећај метаболизма минерала и коштаног ткива у хроничној болести бубрега''. Организатори семинара акредитованог од Здравственог савета Србије који је носио шест бодова за слушаоце били су Српско лекарско друштво - Окружна подружница Крагујевац, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Клинички центар Крагујевац. Руководилац семинара и координатор целокупног обележавања Светског дана бубрега био је доц. др Дејан Петровић, директор Клинике за урологију и нефрологију КЦ Крагујевац и шеф Катедре за нефрологију Факултета медицинских наука.

 

    
  


ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ И СЕМИНАР КМЕ НА
СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

Светски дан бубрега биће и ове године достојно обележен на Факултету медицинских наука. У петак 14. марта тим поводом биће представљена нова монографија доц. др Дејана Петровића ,,Хронична болест бубрега у клиничкој пракси'', а биће одржан и семинар Континуиране медицинске едукације ,,Поремећај метаболизма минерала и коштаног ткива у хроничној болести бубрега''.

Светски дан бубрега ове године је 13. март. Обележава се од 2006. године, другог четвртка у месецу марту, са циљем да повећа свест о важности бубрега за целокупно здравље и да се у целом свету смањи учесталост болести бубрега и са њима повезаних болести. Овогодишњи слоган манифестације је ,,БУБРЕЗИ СТАРЕ, БАШ КАО И ВИ - Брините о њима и саветујте се са Вашим лекаром''.

Хронична болест бубрега велики је здравствени проблем распрострањен широм света. У свету болује око 50 милиона људи од прогресивне хроничне болести бубрега, а један милион људи лечи се методама за замену функције бубрега. Хронична болест бубрега је прогресивна, а са опадањем функције бубрега јављају се и бројне компликације, од којих највећи значај имају кардиоваскуларне болести.

Целокупан програм почиње промоцијом књиге у петак 14. марта у 09:30 у амфитеатру Факултета медицинских наука, а на представљању ће говорити аутор и рецензенти. Након тога почиње семинар који је је акредитован од Здравственог савета Србије и носи шест бодова за слушаоце.

 


СПЕКТАКУЛАРАН ДАН СРПСКЕ ФИЗИОЛОГИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Крагујевац је у петак, 28. 02. 2014. године био, бар за тренутак, апсолутни центар физиолошке науке у Србији, а и на ширем плану.

Прво је у преподневним часовима један од највећих и најцитиранијих научника из области кардиоваскуларних истраживања у свету, проф. др Naranjan Dhalla, редовни професор Медицинског факултета Универзитета Манитоба у Винипегу, Канада промовисан у звање почасног доктора наука Универзитета у Крагујевцу. Проф. др Naranjan Dhalla-у је у ово звање промовисао ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Слободан Арсенијевић. Пре приступне беседе проф. др Naranjan Dhalla-е, уводну реч о њему је, у име предлагача, Факултета медицинских наука, одржао проф. др Владимир Јаковљевић, који је истакао значај промоције управо овакве људске и научне величине у почасног доктора наука Универзитета у Крагујевцу.

     
     

Након тога, у свечаној сали Ректората је одржан заједнички међународни научни скуп Друштва физиолога Републике Србије и Факултета медицинских наука на коме су предавачи били: проф. др Владимир Штрбак и проф. др Олга Пеханова, наши гости из Словачке академије наука у Братислави, као и еминентни научници из Србије: проф. др Михајло Спасић, проф. др Драган Ђурић и асс. др Драган Хрнчић. На крају овог скупа, преседник Друштва физиога Србије, проф. др Владимир Јаковљевић је са председником номинационог комитета овог удружења, проф. др Драганом Ђурићем уручио два признања:

Асс. др Драгану Хрнчићу за изузетан докторат из области физиолошких наука у 2013. години и посебно значајно признање: Златну медаљу ДФС проф. др Небојши Арсенијевићу за његов неизмеран допринос у обнављању рада ДФС у претходном периоду.

     

Овај сјајни научни дан је добио свој завршни епилог у послеподневним часовима када је, по први пут на нашем Факултету и Универзитету једна докторска дисертација одбрањена на енглеском језику пред респектабилном међународном комисијом. Асистент на Катедри за физиологију, др Владимир Живковић је бриљантно презентовао резултате свог истраживања пред комисијом у саставу:

  1. Проф. др Naranjan Dhalla
  2. Проф. др Михајло Спасић
  3. Проф. др Драган Ђурић
  4. Prof. dr Olga Pechanova
  5. Проф. др Гвозден Росић

На овај начин су за комплетну научну заједницу, барем у области физиолошких и целокупних медицинских наука постављени нови стандарди, који треба свима да буду подстрек за слична остварења у будућности.

Сјајан међународни научни викенд употпунило је предавање наших драгих гостију из Словачке, проф. др Владимир Штрбака и проф. др Олга Пеханове за студенте последипломских студија у суботу, 01. 03, у склопу њихових редовних активности као гостујућих професора нашег Факултета.

     


СВЕЧАНА ПРОМОЦИЈА ПРОФ. ДР NARANJANA DHALLA-E


Проф. др Naranjana Dhalla
Свечана промоција проф. др Naranjan Dhalla-e, редовног професора Медицинског факултета Универзитета у Винипегу, Канада за почасног доктора наука Универзитета у Крагујевцу биће обављена у петак, 28. 02. 2014. године у свечаној сали Сената Ректората Универзитета у Крагујевцу са почетком од 10 часова.

Проф. Dhalla је један од водећих експерата из области физиологије кардиоваскуларног система, оснивач и дугогодишњи генерални секретар International Society for Heart Research, као и оснивач и извршни директор International Academy of Cardiovascular Sciences, две најпрестижније организације за истраживање кардиоваскуларног система у свету. У својој листи публикација има 776 библиографских јединица, од којих је 606 у целини објављено у часописима са CC/SCI листе, а 170 у књигама и монографијама (Сажету биографију Проф. др Naranjana Dhalla-e можете видети овде).

Проф. Dhalla је, иначе већ више пута био гост нашег Факултета, у плану је и развијање шире сарадње са институцијом чији је он оснивач и садашњи почасни директор и најбитнији је фактор нашег ширег повезивања са научницима из ове области у свету.

   

   

 

ЗАЈЕДНИЧКИ СИМПОЗИЈУМ ДРУШТВА ФИЗИОЛОГА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


награђени
Проф. др Небојша Арсенијевић

Након свечане промоције проф. др Naranjan Dhalla-e биће одржан заједнички симпозијум Друштва физиолога Републике Србије и Факултета медицинских наука на чијем ће крају бити додељена златна медаља Друштва физиолога Републике Србије проф. др Небојши Арсенијевићу за изузетан допринос обнављању активности ДФС.

Комплетан програм симпозијума можете погледати овде

ПРОГРАМ ЗАЈЕДНИЧКОГ СИМПОЗИЈУМА
ДРУШТВА ФИЗИОЛОГА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Крагујевац, Свечана сала Сената Рекотарата Универзитета у Крагујевцу
Петак, 28. 02. 2014. године

Председништво: Dhalla NS (Winnipeg, Canada), Djuric DM (Belgrade, Serbia), Strbak V (Bratislava, Slovak Republic), Jakovljevic VLj (Kragujevac, Serbia)

11. 30 – 11.45 Prof. dr Vladimir Štrbak (Bratislava, Slovak Republic): The role of Thyroliberin in insulin secretion
11.45 – 12.00 Prof. dr Olga Pechanova (Bratislava, Slovak Republic): Antioxidant-induced decrease of pro-inflammatory markers in experimental metabolic syndrome
12.00 – 12.15 Prof. Dr Mihajlo Spasic (Beograd): Molecular mediators in redox balance of metabolism
12.15 – 12.30 Prof. dr Dragan Djuric (Beograd): Homocysteine and homocysteine-thiolactone induce cardiac and vascular damage: return to the McCully's protein intoxication theory of arteriosclerosis
12.30 – 12.45 Hrncic D, Rašic - Markovic A, Šušic V, Djuric D, Stanojlovic O (Beograd):  Mechanisms of modulation of epileptic activity induced by homocysteine thiolactone in rats
12. 45 Додела златне медаља Друштва физиолога Републике Србије Проф. др Небојши Арсенијевићу за изузетан допринос обнављању и раду Друштва.

 


РУКОМЕТНО СРЕБРО
СВЕТСКО, А НАШЕ

             Сребрна медаља наше женске рукометне репрезентације освојена на Светском првенству одржаном у Србији од 6. до 22. децембра значајно је подигла расположење у целој земљи, а понегде направила и еуфорију. У ситуацији када је одржавање најбољег могућег физичког и здравственог стања играчица императив, мало је познато да је шеф медицинског тима наше репрезентације био проф. др Владимир Јаковљевић, продекан Факултетa медицинских наука у Крагујевцу и шеф катедре за спортску медицину. Када се имају у виду нпр. број утакмица за тако мали број дана, сами захтеви тог нивоа такмичења и појединости попут повреде капитенке Андрее Лекић пред само финале, онда се тек може наслутити озбиљност улоге проф. др Владимира Јаковљевића и његовог тима у целој причи.

             Проф. Јаковљевић био је тим поводом гост у емисији ,,Пулс живота'' на СОС каналу, најпопуларнијој спортској телевизији у Србији, где је појашњавао специфичности спортске медицине и њене примене у рукомету.

 


АКЦИЈА ,,ОСМЕХ НА ДАР''

             Традиционална новогодишња акција прикупљања помоћи за најугроженију децу са територије Србије ове године почела је са радом на Факултету медицинских наука у Крагујевцу 16. децембра 2013. и планирано је да траје до 25. децембра. Ово је већ осма акција по реду и спроводи је први студентски хуманитарни фонд ,,Осмех на дар'' који је и основан 2009. године као формални наставак те акције и то од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената тог факултета. У раду фонда учествују студенти свих већих факултета Универзитета у Београду као и универзитета у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

У акцији се прикупљају слаткиши, играчке, наставни материјал и друге ствари од којих могу настати пакетићи намењени угроженим породицама и институцијама које брину о сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом и посебним потребама широм Србије.


     

             Активисти са кутијама у којима се остављају прилози дежурају у холу (галерији) Факултета медицинских наука од 10 до 14 сати и тако би требало да буде до 25. децембра, мада је претходних година трајање акције продужавано због великог интересовања. То је прилика за оне који имају добру вољу да се евентуално припреме и према жељи и могућностима снабдеју пре следећег проласка поред активиста и кутија са даровима, или да једноставније, купе празничне честитке.

Ова акција постала је једна од лепих традиција Факултета чија се симболика појачава њеним одвијањем у атмосфери долазећих празника што представља праву прилику да се макар мало улепша стварност онима који су имали мање среће.


КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу прославио је 9. децембра 2013. Крсну славу, Светог Алимпија Столпника и Дан факултета. Ова високошколска установа основана је баш тог датума 1977. године. Врло свечана атмосфера могла се осетити од самог улаза где је факултетско особље дочекивало госте са традиционалним послужењем, наког чега их је чекала добродошлица домаћина славе доц. др Срђана Стефановића.

Гости Факултета медицинских наука и овога пута били су пријатељи из свих сфера друштвеног живота – представници Министарства просвете, декани других факултета, људи из привреде, медија, пензионисани радници и други.


     

Молитва је одржана у деканату Факултета, а славски колач пререзао је отац Зарије Божовић, старешина Саборне цркве у Крагујевцу, уз појање Катедралног октета ,,Свети Роман Мелод''. Присутне је након обреда бираним речима поздравио домаћин славе доц. др Срђан Стефановић, а одмах уз њега био је и наредни ,,колачар'' доц. др Дејан Петровић. Гости су се затим, према обичају, послужили славским колачем и житом, након чега су прешли у амфитеатар ради одржавања свечане академије.

На самом почетку свечаности у амфитеатру присутне је поздравио проф. др Предраг Чановић, декан Факултета медицинских наука. Затим је приказан нови кратки филм посвећен Факултету, а потом је уследио централни део свечаности испуњен музиком. Њега су обојили специјални гости, Бојана и Никола Пековић, познати и као победници једног од серијала такмичења ,,Ја имам таленат''. Они су у јединственој комбинацији инструмената - гусала и хармонике, показали свој доживљај и спој традиционалне и нешто класичније музике, што је наишло на велико одобравање публике.

Вече је традиционално завршено дружењем и коктелом у факултетском ресторану уз празничну трпезу и музицирање тамбурашког оркестра ,,Крагуји'' који се после дужег времена, посебно за ову прилику окупио у комплетном, оригиналном саставу. Све то створило је одличну атмосферу на прослави 36 година Факултета медицинских наука уз жељу да, као што песма каже - овако буде сваки дан, или бар што чешће може.


     

ПРОМОЦИЈА НОВИХ ДИПЛОМАЦА И НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА 2013.

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 8. децембра 2013. одржана је свечаност промоције нових дипломаца и најбољих студената. Свечаност се традиционално одржава у делу прославе Дана факултета 9. децембра и Крсне славе, Светог Алимпија Столпника. Церемонија је одржана у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' из два дела.

У првом делу присутне је поздравио проф. др Предраг Чановић, декан Факултета медицинских наука. Затим су промовисани нови дипломци интегрисаних академских студија медицине, њих чак 229 стекло је том приликом звање доктора медицине (127 по старом програму, 107 по новом). Они су затим положили Хипократову заклетву коју је прочитао најбољи дипломац Жељко Тодоровић (просечна оцена 9,89). Затим су награђени најбољи студенти по годинама на интегрисаним академским студијама медицине и стоматологије. Јабука и златник на дар и даље су симбол Факултета медицинских наука у овој свечаној прилици.


     


     

У другом делу присутне је поздравио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за наставу на интегрисаним академским студијама фармације и за континуирану медицинску едукацију. Затим су промовисани нови дипломци интегрисаних академских студија фармације, њих 60 стекло је звање магистар фармације. Од прошле године установљен је обичај да они полажу међународно прихваћену заклетву фармацеута. Заклетву је прочитао најбољи дипломац генерације Небојша Павловић (просечна оцена 9,45) након чега су проглашени најбољи студенти по годинама тог програма.

После тога представљени су дипломци основних струковних студија, њих 39 стекло је звање струковног физиотерапеута, а њих 47 звање струковне медицинске сестре и техничара. Након тога награђени су и најбољи студенти тог програма.

НОВИ КРАТКИ ФИЛМ ПОСВЕЋЕН ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

На обе свечаности приказан је нови кратки филм посвећен Факултету медицинских наука, а посебност овогодишње свечаности представља наступ крагујевачке групе ,,Рокинџер'' која у акустичарској варијанти свог наступа негује деликатне обраде најбољих стандарда рок музике. Они су својом музиком улепшавали атмосферу и на традиционалним коктелима након обе свечаности одржаним у факултетском ресторану који су протекли у веома ведрој атмосфери дана који се дешава једном у животу тих студената.


 

НАГРАЂЕНИ СТУДЕНТИ

 

Списак студената са највећом просечном оценом студија на ИАС МЕДИЦИНЕ школске 2012/2013. године

Друга година

 

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Трошић Александра

55/2012 Б

друга

10

7

Трећа година

 

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Радовановић Дејан

22/2011 Б

трећа

9,92

12

2.

Милутиновић Марија

81/2011 Б

трећа

9,92

12

Четврта година

 

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Јаковљевић Јелена

72/2010 Б

четврта

9,94

17

Пета година

 

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Илић Ирена

01/2009 Б

пета

9,78

27

Шеста година

 

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Опанчина Валентина

2008/110 Б

шеста

9,80

34

Најбољи дипломац

 

Име и презиме

Број индекса

Датум дипломирања

Просечна оцена студија

1.

Тодоровић Жељко

2007/78 Б

19. 09. 2013.

9,89

 

 

Списак студената са највећом просечном оценом студија на ИАС ФАРМАЦИЈЕ школске 2012/2013. године

 

Друга година

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

  1.  

Милинковић Милица

10/2012 Б

друга

10

9

Tрећа година

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

  1.  

Петковић  Аница

04/2011 Б

трећа

9,80

20

Четврта година


Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

  1.  

Милосављевић Милош

24/2010 Б

четврта

10

31

  1.  

Пејчић Ана

11/2010 Б

четврта

10

31

Пета година


Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

  1.  

Ћировић Тијана

24/2009 Б

пета

9,78

41

Најбољи дипломац

 

Презиме и име

Уписана школске:

Број индекса

Просечна оцена студија

Датум дипломирања

1.

Павловић Небојша

2008/2009

2008/02 Б

9,45

30.09. 2013.                                  

 

Списак студената са највећом просечном оценом студија на ИАС СТОМАТОЛОГИЈЕ школске 2012/2013. године

 

Друга година

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Томић Ранка

12/2012 Б

друга

9,44

9

 

Трећа година

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Гостимировић Јована

06/2011 Б

трећа

9,91

22

 

Четврта година

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

Рајковић Злата

14/2010 Б

четврта

9,47

32

 

 

Списак студената са највећом просечном оценом студија на ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА школске 2012/2013. године

II  година струковни терапеут

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

Ђокић Катарина

06/2012 Б

друга

9,69

13

II  година струковна медицинска сестра

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

Рацковић Никола

09/2012 Б

друга

9,38

13

III  година - струковни терапеут

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

Јовичић Ана

03/2011 Б

трећа

9,80

25

III  година - струковна медицинска сестра

 

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

Брзаковић Јелена

08/2011 Б

трећа

9,62

26

 

Најбољи дипломац  – струковна медицинска сестра

 

Име и презиме

Број индекса

Година
уписа

Просечна оцена студија

Датум дипломирања

1.

Радојчић Ивана

24/2010 Б

2010/2011

9,72

26. 07. 2013.

Најбољи дипломац - струковни физиотерапеут

 

Име и презиме

Број индекса

Година
уписа

Просечна оцена студија

Датум дипломирања

1.

Милосављевић Андријана

20/2010 Б

2010/2011

9,19

23. 09. 2013.

 

 

 


СПОРТСКИ ДАН 2013.

Факултет медицинских наука у Крагујевцу и Факултетско спортско друштво ,,Медицинар'' приредили су 8. децембра 2013. манифестацију ,,Спортски дан 2013.''. Она је одржана поводом прославе 36 година постојања Факултета медицинских наука и обухватала је такмичења екипа ,,Медицинара'' са колегама са Факултета педагошких наука из Јагодине у више спортова. Такмичења су одржана хали ,,Језеро'', Другој крагујевачкој гимназији и стрељани ,,Чика Мата''.

На свечаном отварању у хали ,,Језеро'' присутне су поздравили проф. др Предраг Чановић, декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу и проф. др Сретко Дивљан, декан Факултета педагошких наука из Јагодине. Специјални гост манифестације био је проф. др Синиша Јаснић, председник Универзитетског спортског савеза Србије. Отварање је обележио и наступ Академског фолклорног ансамбла ,,Светозар Марковић'' СКЦ-а из Крагујевца и традиционално полагање заклетве на фер плеј, коју је овога пута прочитао Војислав Перић, капитен футсал екипе Факултета медицинских наука.


     

,,Спортски дан 2013.'' протекао је у добрим такмичењима и још бољој атмосфери са испуњеним гледалиштем, а читaво свечарско-спортско дружење завршено је традиционалним коктелом који је овога пута одржан у ресторану Студентског центра Крагујевац, популарном ,,Феријалцу''.

Резултате ,,Спортског дана 2013.'' можете погледати погледајте овде

Програм прославе погледајте овде


ОДРЖАНА РЕВИЈА РАДОВА ,,ПУБЛИКОВАЛИ СМО''

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 07.12.2013. одржана је ревија радова ,,Публиковали смо'' која представља сумирање и анализу научних активности у претходној години. Ревија је окупила велики број наставника, сарадника и младих истраживача Факултета медицинских наука. Уводно излагање и анализу дао је проф. др Небојша Арсенијевић. Бројке које увек најречитије говоре о учињеном у претходној години су укупан број радова са СЦИ листе и укупан импакт фактор (IF).

Факултет медицинских наука је у 2013. години имао 137 радова на СЦИ листи, а укупан IF је 215,08. Професор Арсенијевић је прво дао анализу успона тих параметара у периоду 2005-2012. а затим и анализу очигледне тенденције пада у односу на претходне године. Он је скренуо пажњу на релативност поменутих бројки и могуће узроке те тенденције. Неки од њих су природни циклични успони и падови научних активности и чињеница да неки пројекти започети у 2013. години треба да дају резултате тек у наредним годинама


     

Научно – истраживачки рад је једна од основних делатности Факултета медицинских наука у Крагујевцу која по значају надилази и сам факултет и има импликације и на ширу друштвену заједницу. Ревија радова ,,Публиковали смо'' једна је од традиционалних активности којима Факултет медицинских наука обележава свој Дан 9. децембар.

Презентацију ревије радова погледајтe овде

Програм прославе погледајте овде


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЦРТЕЖА ГАБРИЈЕЛЕ БУЛАТОВИЋ

У Галерији Факултета медицинских наука у Крагујевцу 06. децембра 2013. отворена је изложба цртежа Габријеле Булатовић. То је први догађај којим Факултет медицинских наука обележава 36 година постојања и Дан факултета 9. децембар. Изложба је отворена у одличној атмосфери уз приличан број посетилаца од којих се посебно издвајају професори и студенти Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Габријела Булатовић рођена је 1974. године. Дипломирала је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду 1998, а постдипломске студије завршила је 2000. године. Од 1999. до 2010. радила је на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду као асистент приправник на предмету Графика, а од 2010. до 2013. на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу као асистент на предмету Графика. Од 2013. године ради као доцент на Факултету примењених уметности. Члан је УЛУС-а од 1998. године. Добитник је награде ,,Бета и Риста Вукановић'' за остварења из области графике, I награде на изложби ,,Портрет кроз време'', плакете УЛУПУДС-а на Сајму књига у Београду 2005. године, I награде за цртеж на изложби Међународно бијенале минијатурне уметности, Горњи Милановац.


     

Радови Габријеле Булатовић донели су једну нову естетику у Галерију Факултета медицинских наука уз одличне коментаре и обичне публике и стручне јавности. На тај начин Факултет медицинских наука је још једном уложио труд да својом галеријом допринесе бољем нивоу ликовног и културног живота града, а изложбе поводом Дана факултета су сада већ вишегодишња традиција.

Каталог изложбе можете погледати овде

Програм прославе погледајте овде


КРСНA СЛАВA И ДАН ФАКУЛТЕТА

Факултет медицинских наука у Крагујевцу и ове године прославља Крсну славу и Дан факултета кроз многе видове свог рада и више дана свечаности.
Позивамо Вас да заједно прославимо пуних 36 година нашег постојања и осврнемо се на учињено у претходној години и досадашњој историји факултета. Нарочиту радост би нам причинило уколико бисте нам се 9. децембра, на Дан факултета и Светог Алимпија Столпника, придружили у 17 сати у обреду резања славског колача, након чега ће у aмфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' бити одржана Свечана академија.

Унапред се радујемо поновном сусрету,

Домаћин Славе
Доц. др Срђан Стефановић

Декан
Проф. др Предраг Чановић

Програм прославе погледајте овде


СПОРТСКИ ДАН 2013.

Поводом прославе 36 година постојања Факултета медицинских наука, ФСД Медицинар организује спортске сусрете у оквиру којих ће се студенти нашег факултета надметати са екипама Педагошког факултета из Јагодине у разним спортовима.

Свечано отварање такмичења одржава се 08.12.2013. у Хали Језеро са почетком у 9.30ч.

Опширније погледајте овде


УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

             На Факултету медицинских наука 2. децембра 2013. одржана је редовна акција добровољног давања крви. Акција је прошла више него успешно јер је сакупљено 64 јединице крви, уз четири даваоца којa су одбијенa из медицинских разлога. Са тим бројем Факултет медицинских наука је и у овој редовној акцији имао највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета.


     

             Акција је одржана у Кабинету за ургентну медицину у интервалу од 10 до 14 сати, а студенти су стизали и знатно пре почетка акције. Треба рећи да је бар 15 давалаца морало да буде враћено већ са пријављивања јер Служба за трансфузију крви није могла да у времену предвиђеном за трајање акције обради толики број јединица. Иако се то десило, организатори акције, Факултет медицинских наука, Црвени крст Крагујевца и Служба за трансфузију крви КЦ Крагујевац охрабрени су том појавом јер то показује капацитет факултета за још већи обим акције у будућности, о чему ће се размишљати већ приликом првих наредних кампања. Охрабрени ентузијазмом давалаца и целокупне установе за добровољно давање крви, организатори прижељкују да се он пренесе и на редовну мајску акцију, у којој циклично увек буде знатно мањи број давалаца.


ОДРЖАНА ШКОЛА НЕФРОЛОГИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

             У Крагујевцу је 29. новембра 2013. године одржана Школе нефрологије у организацији Удружења нефролога Србије, Клинике за урологију и нефрологију КЦ Крагујевац и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Школа је акредитована од стране Здравственог савета Србије и одржава се сваке друге године смењујући се са Конгресом нефролога. Руководилац школе је доц. др Дејан Петровић, а тема овогодишњег скупа одржаног у хотелу ,,Крагујевац'' била је ,,Васкуларне болести бубрега''. Током предавања и дискусија изражено је велико задовољство организацијом скупа и чињеницом да је окупио сам врх српске нефрологије, уз наду да ће школа допринети унапређењу знања учесника, а на корист пацијената.


     

             Слушаоци школе били су у прилици да се посебно упознају са најзначајнијим васкуларним болестима бубрега тј. васкулитисима малих крвних судова бубрега (Вегенерова грануломатоза, микроскопски полиангиитис, Хург-Штраусов синдром), тромботичним микроангиопатијама (хемолитичко-уремијски синдром, тромботична тромбоцитопенијска пурпура, HELLP синдром), реноваскуларном хипертензијом и тромбозом бубрежне вене.


ГОСТОВАЊЕ ВИЗИТИНГ ПРОФЕСОРА


             У периоду од 14. до 16. новембра 2013. године, гост Факултета медицинских наука је био професор Дарко Боснаковски. Овај млади стручњак је докторирао на Хокаидо Универзитету у Сапору у Јапану, а тренутно је професор на Факултету медицинских наука, Универзитета ,,Гоце Делчев“ у Штипу. Подручја његових истраживања су регенеративна медицина, биоинжењеринг, молекуларна биологија и матичне ћелије.

             Током свог боравка одржао је више предавања и лабораторијских експерименталних вежби. На наше велико задовољство, проф. Боснаковски је постао визитинг професор Факултета медицинских наука. Сертификат за визитинг професора, уз жеље за успешну и дугу сарадњу, уручила му је доц. др Татјана Кањевац након предавања у Амфитеатру Факултета медицинских наука.

   
   

            Детаљну биографију проф. Боснаковског можете прочитати на линку овде.


САВРЕМЕНИ ПРИСТУП ПРИПРЕМИ И ОПОРАВКУ ВРХУНСКИХ СПОРТИСТА - ФОКУС НА СПЕЦИФИЧНОСТИ РУКОМЕТА КАО СПОРТА

             У склопу активности Центра за континуирану медицинску едукацију, Катедра за последипломске студије из спортске медине Факултета медицинских наука у сарадњи са Рукометним савезом Србије и Специјалном болницном "Меркур" у Врњацкој Бањи је 15. 11. 2013. године одржала курс КМЕ под називом "Савремени приступ припреми и опоравку врхунских спортиста - фокус на специфичности рукомета као спорта". Семинар је одржан у конгресној сали Специјалне болнице "Меркур" у Врњацкој Бањи, а на њему је узело учешћа 50-так лекара свих специјалности, доминантно спортске медицине и физикалне медицине и рехабилитације.


     

             С обзиром да је главни организатор курса био Проф. др Владимир Јаковљевић, шеф катедре за спортску медицину Факултета медицинских наука у Крагујевцу и, истовремено, шеф медицинског тима женске рукометне репрезентације Србије, наш Факултет се на овај начин придружио промоцији наступајућег Светског првенству у рукомету за жене, које се одржава у Србији 06-22. 12. 2013, а на коме наша репрезентација претендује на највиши пласман. У току самог Светског првенства се планира одржавање још пар курсева са истом тематиком у градовима домаћинима овог такмичења (Ниш, Нови Сад)


ШКОЛА НЕФРОЛОГИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ КРАЈЕМ НОВЕМБРА


             У Крагујевцу ће 29. новембра 2013. године бити одржана Школе нефрологије у организацији Удружења нефролога Србије, Клинике за урологију и нефрологију КЦ Крагујевац и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Школа се одржава сваке друге године смењујући се са Конгресом нефролога, а тема овогодишње школе је ,,Васкуларне болести бубрега''. Руководилац школе је доц. др Дејан Петровић, а скуп се одржава у хотелу ,,Крагујевац'' са почетком у 8 сати.

            Слушаоци школе биће у прилици да се посебно упознају са најзначајнијим васкуларним болестима бубрега тј. васкулитисима малих крвних судова бубрега (Вегенерова грануломатоза, микроскопски полиангиитис, Хург-Штраусов синдром), тромботичним микроангиопатијама (хемолитичко-уремијски синдром, тромботична тромбоцитопенијска пурпура, HELLP синдром), реноваскуларном хипертензијом и тромбозом бубрежне вене. Школа је акредитована од стране Здравственог савета Србије.

            Детаљнији програм можете погледати овде.


ГОСТОВАЊЕ ВИЗИТИНГ ПРОФЕСОРА


             Проф. др Дарко Боснаковски боравиће на Факултету медицинских наука од 14. до 16.11.2013. У том периоду одржаће три предавања:

1. у четвртак 14.11.2013. 17.00 „Identification, isolation and differentiation of adult stem cells“ (предавање у Плавој сали у згради Деканата Факултета у оквиру Лабораторијског састанка Центра за молекулску медицину)

2. у петак 15.11.2013. 12.30 „Cell based and animal models for studying disease“
(у Амфитеатру Факултета)

3. Субота 16.11.2013. 11.00„Cell Reprograming; Generation of patient specific iPS“
(у сали Завода за стоматологију Факултета, Змај Јовина 32 - III спрат)


УСПЕШНА САРАДЊА И ВАЖАН ЕКСПЕРИМЕНТ СЛОВАЧКИХ И НАШИХ ФИЗИОЛОГА


             Сада већ редовни гости Факултета медицинских наука са Института за нормалну и патолошку физиологију Словачке академије наука, РНдр Олга Пеханова, директор Института и један од њених сарадника др Андреј Барта боравили су у радној посети ФМН у периоду 04 - 08. 11. 2013. године. Проф. Пеханова је као визитинг професор Факултета медицинских наука у оквиру својих редовних обавеза одржала два предавања, али оно што је још битније је важан експеримент који су током посете гости из Словачке извели са тимом Катедре за физиологију ФМН.

             Проф. Пеханова је 05. 11. 2013. одржала предавање ,,Nitric oxide in cardiovascular system'' за студенте прве године Интегрисаних академских студија стоматологије у оквиру наставе из физиологије, а 07. 11. 2013. предавање ,,Experimental hypertension: disorder of balance'' за последипломце и шири аудиторијум.

   
   

            Међутим, наведени значајни експеримент је оно по чему ће се памтити ова посета. Oн је изведен у делу билатералног пројекта Србија – Словачка којим руководе проф. др. Олга Пеханова и проф. др Владимир Јаковљевић. У извођењу су учествовали и др Андреј Барта и вишечлани тим Катедре за физиологију Факултета медицинских наука. С обзиром на то да се пројекат односи на проучавање функције ренин-ангиотензин-алдостерон система у различитим облицима хипертензије, конкретни експерименти подразумевали су индукцију реноваскуларне хипертензије, подвезивањем a. renalis на једном бубрегу. Укупно, у три дана хируршки је обрађено 12 животиња. Према доступним сазнањима то би могли бити први експерименти те врсте изведени у Србији. Ова радна посета на тај начин се показала као још једна потврда вишегодишње успешне сарадње Катедре за физиологију Факултета медицинских наука и колега са Словачке академије наука.


ГОСТОВАЊЕ СЛОВАЧКИХ ПРОФЕСОРА


             У периоду 04 - 08. 11. 2013. године гости Факултета медицинских наука биће РНдр Олга Пеханова, директор Института за нормалну и патолошку физиологију Словачке академије наука и један од њених сарадника, др Андреј Барта. Проф. Пеханова је визитинг професор Факултета медицинских наука и у оквиру своје посете одржаће два предавања:

1. ,,Nitric oxide in cardiovascular system'' 05. 11. 2013. у 12 сати у Зеленој сали, за студенте прве године Интегрисаних академских студија стоматологије у оквиру наставе из физиологије.

2. ,,Experimental hypertension: disorder of balance'' 07. 11. 2013. године у 18 сати у Зеленој сали, за последипломце и шири аудиторијум

Током свог боравка, гости из Словачке такође ће обавити заједничке експерименте са Лабораторијом за кардиоваскуларну физиологију под руководством проф. др Владимира Јаковљевића у оквиру реализације билатералног пројекта Србија-Словачка, којим руководе проф. Пеханова и проф. Јаковљевић.


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР МАТЕА БАСА


             У просторијама за клиничку наставу Интегрисаних академских студија стоматологије Факултета медицинских наука 1. новембра 2013. предавање је одржао проф. др Матео Басо. Овај млади италијански стручњак дипломирао је и докторирао на Универзитету у Милану где је данас предавач на мастер студијама. Радио је у болници ,,Светог Павла'' у Милану и сарађивао са стоматолошким клиникама у Монци, Милану и Боргоманеру, да би касније усталио сарадњу са Приватном стоматолошком клиником у Милану. Од 2002. године ради у Служби клиничке стоматологије Института Галеаци у Милану где је од 2008. шеф Центра за миниинвазивну и естетску оралну рехабилитацију. У центру његових клиничких активности и истраживања су проблеми конзервације, имплатантно ношених протеза и модерни концепти минималних интервенција.
             Предавање је било намењено студентима треће и четврте године Интегрисаних академских студија стоматологије, а присуствовали су му и бројни наставници и сарадници. После предавања проф. др Матео Басо одржао је радионице за студенте са најсавременијим материјалима.

   


ПОСЕТА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА


             Студенти Факултета медицинских наука и ове године су организовано посетили београдски Сајам књига. У организацији Факултета један пун аутобус кренуо је за Београд 26.10.2013. Традиција је наиме, да се та посета организује последње суботе током трајања сајма, који је ове године одржан од 20. до 27. октобра. Студенти ФМН тако су се нашли међу 158 128 посетилаца 58. издања Сајма који је и у другим бројчаним параметрима померио границе претходних година (број излагача, новинара, посебних програма, изложби...).
             Јутарњи долазак са самим отварањем Сајма дао је времена и простора за подробно упознавање са садржајем манифестације, а више него лепо време за крај октобра које такође постаје традиција ових посета, мамило је да се део дана искористи и за уживање у престоници. Понуда је очигледно била задовољавајућа јер су многи чланови групе у одређеном тренутку пожелели да оставе читаве пакете књига у аутобусу да би могли даље слободно да се крећу. Уз добру сарадњу посета је завршена у вечерњим сатима повратком у Крагујевац у предвиђеном времену.

   


ЗАХВАЛНИЦА ЦРВЕНОГ КРСТА


             Црвени крст Крагујевца доделио је захвалницу Факултету медицинских наука у Крагујевцу због доприноса у реализацији хуманитарно-рекреативне акције "За срећније детињство" организоване 28. септембра 2013. године. Детаљније погледајте овде

ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО


             У суботу 28.09.2013. године од 11 до 12 сати одржана је хуманитарно – рекреативна акција „ За срећније детињство“ , у организацији Црвеног крста Крагујевац. У реализацији ове акције учествовали су запослени Завода за стоматологију Крагујевац. Ове године акцији су се придружили студенти, сарадници и професори Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Као и претходних, и ове године вршени су прегледи зуба за децу свих узраста и пружање савета родитељима о превентивним мерама у стоматологији.
             Посећеност је била на задовољавајућем нивоу, појединој деци је ово био први контакт са стоматологом. Забавни карактер акције је допринео лакшој сарадњи између деце и стоматолога.
            Овакве акције омогућавају бољу сарадњу између деце и стоматолога a запослени на Факултету медицинских наука радо ће се одазивати на будуће акције оваквог типа.

   
   
   
   

Остале фотографије можете погледати у галерији слика овде


ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2013/2014. ГОДИНЕ


             На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 16. септембра 2013. почела је нова школска година на програмима интегрисаних академских студија медицине, фармације и стоматологије. Студенти старијих година већ су уиграни са посебним системом рада на овом факултету, па је према обичају најинтересантније било на иницијалним предавањима студената прве године, популарних бруцоша. Њих су поздравили декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић и продекани њихових студијских програма. Студенти су свечано добили индексе, одштампане семестралне водиче као и симболичне поклоне факултета.
             Бруцоши су одмах упознати са оним што их чека током студирања, са стандардима које треба да испуне у раду, а представљене су им и вође њихових туторских група у специфичном систему рада који се са успехом примењује на Факултету медицинских наука.
            Факултет медицинских наука је у школску 2013/2014. на програме интегрисаних академских студија уписао 88 студената медицине, 84 студента фармације и 25 студената стоматологије. Неке од специфичности Факултета медицинских наука у Крагујевцу су да се сви уписани студенти школују о трошку буџета, да се води промишљена уписна политика у погледу броја уписаних студената, да се примењују бројне напредне методе наставе, попут рада у мањим групама и туторског система, које се већ годинама се потврђују кроз одличне резултате и изузетну пролазност студената.

   
   


ПОЧЕО УПИС У ПРВУ ГОДИНУ ШКОЛСКЕ 2013/2014.


             На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 11. јула 2013. почео је упис на прву годину интегрисаних академских студија медицине за школску 2013/2014 годину. Кандидати који су остварили право на упис подносили су комплетну документацију у термину од 9 до 15 сати у просторијама факултета. Упис на прву годину интегрисаних академских студија фармације и интегрисаних академских студија стоматологије предвиђен је за 12. јул, а на прву годину основних струковних студија за 15. јул, све у истом термину од 9 до 15 сати.
             Факултет медицинских наука у Крагујевцу за школску 2013/2014. годину у прву годину интегрисаних академских студија медицине уписује 88 студената, у прву годину интегрисаних академских студија фармације 84, а интегрисаних академских студија стоматологије 24. На оба смера основних струковних студија (струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут) уписује се по 44 студента (14 на буџету и 30 самофинансирајућих). У случају да се кандидати који су остварили право на упис не упишу у предвиђеном року, уместо њих се уписују следећи кандидати са коначне ранг листе.

   


ПОЧЕЛО ПРИЈАВЉИВАЊЕ КАНДИДАТА ЗА УПИС


             На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 24.06.2013. почело је пријављивање кандидата за упис у прву годину студија у школској 2013/2014. години. Пријављивање је предвиђено за 24, 25. и 26. јун у интервалу од 9 до 14 сати.
            Упис се односи на интегрисане академске студије медицине, фармације и стоматологије и основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут). Већ пре заказаног времена, кандидати и њихови родитељи били су на Факултету спремни за подношење докумената. Пријављивање за сваки студијски програм обавља се у засебној просторији, путокази ка одговарајућим местима налазе се по целој згради, прецизна упутства даје и особље а кандидати пријаве добијају на Факултету.

   
   

             Према конкурсу за школску 2013/2014. годину Факултет медицинских наука у Крагујевцу у прву годину студија уписује 88 студената медицине, 84 студента фармације и 24 студента стоматологије, сви за школовање на буџету. За основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут) уписује се по 14 студената на буџету и 30 самофинансирајућих. Пријемни испити заказани су за 3. и 4. јул 2013. а цео текст конкурса можете погледати на нашем сајту.


ПРОМОЦИЈA КЊИГЕ ,,СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО''


             На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 18. јуна 2013. одржана је промоција књиге ,,Српско срце Јоханово'' Веселина П. Џелетовића. У питању је роман инспирисан истинитом причом о немачком аристократи коме бива пресађено срце киднапованог Србина са Косова, који је убијен и коме су повађени органи у циљу даље трговине. Опседнут судбином човека чије срце носи Немац Јохан креће у потрагу која ће га одвести до, сада познате ,,Жуте куће'' у Албанији и породице несрећног Србина на Косову. Сва сазнања, детаљна и документована предаје немачкој обавештајној служби која са закашњењем објављује те податке.

   
  

             Роман ,,Српско срце Јоханово'' изазвао је знатно интересовање јавности, како књижевне тако и шире и политичке, због провокативне и до тада недовољно истражене теме коју обрађује. Дубоко подстакнут невероватном причом на коју је наишао, Веселин П. Џелетовић је прво 2006. године написао поему ,,Српско срце Јованово'', а затим ју је на инсистирање великог броја људи преточио у роман. Књига је посвећена ,,свим несталим и киднапованим са простора Косова и Метохије'' и добила је специјално признање академије ,,Иво Андрић''
             Књигу ,,Српско срце Јоханово'' објавила је издавачка кућа ,,Поета'', доживела је већ 10 издања, преведена је на више светских језика, а у току су и преговори за настанак филма по њој. У промоцији су учествовали и Слободан Росић, менаџер издавачке куће ,,Поета'' и млада уметница Сунчица Стефановић која је извела две старе песме са Косова.
             Веселин Џелетовић Павлов рођен је 1962. године. Члан је Удружења књижевника Србије и ИФЈ (Међународне федерације новинара). Председник је Удружења писаца ,,Поета''. Објавио је, између осталих, следеће књиге: ,,Лепоти твојој дариваћу риме'', ,,Последњи српски цар Јован Ненад'', ,,Чувари завичаја'' и ,,Ограма''.
             Промоција је одржана у амфитеaтру Факултета медицинских наука ,,Проф. др Милосав Костић'' уз присуство грађанства, студената и медија. Присутни су на крају промоције одмах набавили свој примерак књиге ,,Српско срце Јоханово'', према обичају, са посветом аутора, као и друге наслове истог писца и исте издавачке куће.


КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКУ ЛЕТЊУ ПРАКСУ


            

У сарадњи Универзитета у Крагујевцу и Града Крагујевца реализоваће се програм Студентске летње праксе. Студенти завршних година основних академских, интегрисаних академских студија и мастер академских студија ће имати прилику да овог лета стекну своја прва практична искуства.
           
Пракса ће се реализовати у два циклуса:

1. 01-31. јул 2013. године
2. 01-31. август 2013. године

Студенти ће имати прилику да прођу програм праксе у следећим институцијама:

- Службе протокола Града
- Музички центар Абрашевић
- Завод за заштиту споменика културе
- Историјски архив Шумадије
- Дом здравља Крагујевац
- Завод за хитну медицинску помоћ
- Апотекарска установа Крагујевац
- Градска управа
- Јавно-комунална предузећа

Према исказаним потребама установа и предузећа обухваћеним овим конкурсом, за праксу се могу пријавити студенти Филолошко-уметничког факултета (англистика, германистика, уметност и музика), Економског факултета, Правног факултета и Факултета медицинских наука (медицина и фармација) Универзитета у Крагујевцу. За оба циклуса пракси предвиђено је 74 места.

Потребна документа за пријаву:

1. CV на српском језику
2. Потврда са факултета да је студент/студенткиња уписан/а у завршну годину студија основних академских, интегрисаних академских студија и мастер академских студија. У потврди мора бити наведена просечна оцена остварена у току студија, дужина студија, као и број пренетих испита.

Учесници конкурса који су Ромске националности или студенти са инвалидитетом о томе достављају одговарајуће потврде.

Кандидати који испуњавају наведене услове се могу пријавити до 17. јуна 2013. године (до 16 часова) слањем потребне документације на: razvojkarijere@kg.ac.rs (са напоменом: пријава за студентску летњу праксу) или пријавну документацију можете донети лично у Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу (Јована Цвијића бб, зграда Ректората, 2. спрат).

Сви одабрани кандидати ће по завршетку програма добити потврду о обављеној пракси.

За више информација:
Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу
Телефон: (034) 300 425
Е-пошта: razvojkarijere@kg.ac.rs


ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР СЛОБОДАНА ПЕСЛЕРА


             На Факултету медицинских наука 07.06.2013. приступно предавање на тему "Innate immune response to hemorrhagic Arenaviruses" одржао је проф. др Слободан Песлер, редовни професор Универзитета у Тексасу. Проф. Песлер школовање је започео у Пољопривредној и ветеринарској школи у Осијеку, ветерину је дипломирао на Лудвиг-Максимилијан Универзитету у Минхену где је и докторирао. У области експерименталне патологије докторирао је на Медицинском факултету у Галвестону Универзитета у Тексасу где је данас редовни професор на Катедри за патологију. Од 2005. године директор је Националне лабораторије за претклиничке студије Медицинског факултета у Галвестону Универзитета у Тексасу.

   

             Овим предавањем проф. др Слободан Песлер и практично је постао визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Предавању у Плавој сали факултета присуствовали су бројни студенти, наставници и сарадници, а професора Песлера најавио је и званично представио проф. др Миодраг Лукић, светски познат имунолог, професор емеритус Факултета медицинских наука.


30 ГОДИНА ПРВИХ ДИПЛОМАЦА ФАКУЛТЕТА


             На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 1. јуна 2013. одржан је свечани скуп прве генерације дипломаца овог факултета поводом 30 година од завршетка њихових студија. Значајан јубилеј био је повод и за подсећање на три декаде ове историјске генерације и високошколске установе чији су неизоставан део.
            Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу почео је са радом 9. децембра 1977. са 70 уписаних студената и то као као одељење Медицинског факултета Универзитета у Београду са седиштем у Крагујевцу. Та прва генерација студената диплому стиче 1983. године. Факултет добија самосталност 1986. године и наставља рад као Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу. Током година поступно су усвајани нови студијски програми - постдипломске, докторске академске студије, фармација, стоматологија и основне струковне студије, чиме је заокружен процес обједињавања медицинских наука на факултету и зарађено данашње име - Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Чланови прве генерације дипломаца факултета показали су се као носиоци научне и здравствене делатности, како града, тако и региона и земље, и истински весници онога што ће Факултет медицинских наука у Крагујевцу постати – а то је једна од пет најбољих научно-истраживачких институција у земљи.

   
   

             Приликом сусрета, генерацијски другови са поносом су се подсећали ко је колико далеко догурао и какве су све важне функције обављали и обављају у Србији и где год да су тренутно. Призвана су сећања и на прве, пионирске дане њиховог студирања и Факултета медицинских наука, када је све још увек било ново и непознато, а када су већ почела да стижу и прва признања за озбиљност целокупног пројекта од старијег, Медицинског факултета у Београду. Сви живописни утисци остали су ипак у сенци једног- а то је јединствено другарство које их је одувек везивало и још увек везује.
             У име Факултета медицинских наука поздравио их је проф. др Небојша Арсенијевић, а ни овај њихов сусрет није пропустио Предраг Т. Стојановић, први и дугогодишњи секретар Факултета медицинских наука, који им је како кажу био: ,,као разредни старешина''. Цео догађај изазвао је и поприлично интересовање медија, дружење у одличном расположењу настављено је освежењем у ресторану Факултета медицинских наука, а касније увече наравно и у једном крагујевачком ресторану.


ПРЕДАВАЊА ПРОФ. ДР ВЛАДИМИРА ШТРБАКА


             Визитинг професор Факултета медицинских наука проф. др Владимир Штрбак одржао је 31.05. и 01.06.2013. године два предавања у делу својих редовних активности на ФМН. Прво предавање 31.05. било је намењено студентима интегрисаних аладемских студија фармације, а друго, 01.06. студентима докторских академских студија. Проф. др Владимир Штрбак шеф је Лабораторије за неурохуморалну регулацију Института за експерименталну ендокринологију Словачке академије наука и шеф Института за физиологију и патофизиологију Медицинског универзитета Словачке.

   

             Током своје посете проф. др Штрбак сусрео се и са деканом ФМН проф. др Предрагом Чановићем и посетио лабораторије катедре за физиологију на Институту Факултета медицинских наука. Том приликом упознат је и са радом недавно отворене нове лабораторије у којој се врше експериментална испитивања из области физиологије напора.


ОДРЖАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ


             Уобичајена мајска акција добровољног давања крви одржана је на Факултету медицинских наука 29.05.2013. У акцији је прикупљено 38 јединица крви, а чак 21 давалац одбијен је из медицинских разлога, што значи да се пријавило укупно 59 добровољаца чиме је Факултет медицинских наука још једном имао највећи одзив међу факултетима Крагујевачког универзитета.

   

             Акција је према обичају одржана у Кабинету за ургентну медицину и као и увек протекла је у одличној сарадњи Црвеног крста Крагујевац, Службе за трансфузију крви КЦ Крагујевац и Факултета медицинских наука. Поново је био приметан нешто мањи одзив у мајској акцији у односу на новембарске чему узрок може бити природан ток обавеза студената у датим деловима године. То је приметно на свим факултетима па остаје питање за организаторе да ли је могуће превазићи тај тренд.


ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ


             Поводом одличних резултата постигнутих на последњој Медицинијади декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић приредио је 27.05.2013. пријем за спортисте Факултетског спортског друштва ,Медицинар''. Они су на 37. Медицинијади одржаној у Врњачкој Бањи од 6. до 11. маја 2013. освојили друго место у генералном пласману иза Медицинског факултета из Новог Сада, а испред београдског Медицинског факултета.

   

             Спортисти ,,Медицинара'' освојили су шест златних, три сребрне и две бронзане медаље. Између осталих шампиона ФМН истичу се кошаркашице, рукометашице и атлетичари, међу ,,сребрнима'' кошаркаши и одбојкашице, међу бронзанима тенисери итд.

            Пријем је одржан у ресторану Факултета медицинских наука уз присуство медија и гостију. Честитајући спортистима ,,Медицинара'' одличне резултате, проф. др Предраг Чановић пожелео им је да и њихови академски резултати буду подједнако успешни. На традиционалној свечаности уручене су захвалнице међу којима издвајамо оне намењене члановима екипа који се опраштају од дреса ,,Медицинара''. Мало славље је према обичају завршено коктелом, дружењем и заслуженим предахом љубитеља спорта.


ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА УНИВЕРЗИТЕТА


             Традиционални Дан отворених врата Универзитета у Крагујевцу одржан је 22.05.2013. у згради Ректората. Ова манифестација из године у годину има за циљ што бољу информисаност средњошколаца - будућих студената са могућностима факултета Крагујевачког универзитета. У организацији Универзитетског центра за развој каријере и саветовање студената још једном су на истом месту окупљени сви факултети Крагујевачког универзитета.

   

             Факултет медицинских наука је наравно, као и сваке године представио своје програме у друштву колега академаца. Плаховито време догађај је преселило са отвореног у унутрашњост зграде Ректората, али то није променило чињеницу да је сваки факултет имао свој репрезентативни штанд са одличним условима рада. Од самог почетка знатан број средњошколаца ,,крстарио'' је између штандова у потрази за факултетом који их интересује, а позитивно је што је поред матураната било и доста ученика треће године који су на тај начин стекли бољи преглед над битним питањима која их чекају.

            Програме Факултета медицинских наука представљали су студенти интегрисаних академских студија медицине, фармације и стоматологије који су у живој дискусији са потенцијалним колегама излагали предности студирања на ФМН, одговарали на сва питања и отклањали недоумице, сведочећи личним примером о бољицима свог факултета. Цео догађај протекао је у глаткој организацији Универзитетског центра за развој каријере и саветовање студената, а концертом класичне и филмске музике украсили су га студенти Филолошко-уметничког факултета.


ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ЗОРАНА ЂОРЂЕВИЋА


             Нова изложба на Факултету медицинских наука отворена је у десетој Ноћи музеја 18. маја 2013. У питању је изложба фотографија ,,Елба и галебови'' Зорана Ђорђевића, међународно признатог уметника из Крагујевца, носиоца звања Мајстора фотографије Фото савеза Србије и међународног- Екселенција FIAP (Exellence de la Fédération Internationale de l'Art Photographique). Подстакнут између осталог и простором галерије Факултета медицинских наука Зоран Ђорђевић представио је 12 фотографија, од чега њих 11 премијерно, чиме је учињена изузетна част Факултету. На њима Зоран Ђорђевић приказује Крагујевац и европске градове - Хамбург, Минстер, Амстердам и друге. Како сам каже - ,,све оно што спаја и раздваја, људе у њима, снимљено једног наизглед обичног поподнева, обичног дана у њиховим животима''.
            Фотографије су настале од 2011. до 2013. године, стручним речником речено- снимљене су микс техником, формат 45x30 цм, каширано на 60x45 цм. Стара добра аналогна фотографија отворила је тако прозоре свог јединственог света на зидовима галерије ФМН. Људи и предели, тренуци које објектив посебном шифром открива оку, садржај су дела која надахњују засебно, али и на додатни начин, гледана као композиције.

   

             Посетиоци изложбе уживали су у фотографијама гледајући их изблиза, а затим на сасвим нов начин посматрајући их у низу, фаворизујући испрва групу на једном зиду, а затим на другом, у зависности од тога како се мењало светло у смирај лепог пролећног дана и са јачањем сјаја рефлектора. Колеге професионалци, уметници фотографије, анализирали су поставку пуни речи хвале, представници медија добијали су информације од уметника док су се око њих смењивали гледаоци свих узраста и образовних профила, од уметника по струци до уобичајених љубитеља уметности и радозналаца. И тако од 18 сати до два сата после поноћи колико су према обичају отворена врата установа у тој ноћи. Факултет Медицинских наука тако је наставио лепу традицију учествовања у Ноћи музеја нашавши се на тај начин међу 150 установа у 68 градова Србије тог 18. маја 2013, а све укупно- међу 40 земаља Европе, као део манифестације која у једној ноћи у рекама окупља људе у потрази за лепим, племенитим, новим...

   


             Изложба Зорана Ђорђевића, на опште задовољство, наставља свој живот у галерији Факултета медицинских наука и у наредном периоду.

             Званични каталог изложбе можете погледати овде.


УГОВОР О САРАДЊИ СА ФАКУЛТЕТОМ ЗА СПОРТ И ТУРИЗАМ УНИВЕРЗИТЕТА ЕДУКОНС


             Факултет медицинских наука у Крагујевцу потписао је 15.05.2013. године уговор о сарадњи са Факултетом за спорт и туризам Универзитета Едуконс из Новог Сада. Уговор подразумева остваривање сарадње у областима образовања, науке и истраживања. На основу потписаног документа у плану су сарадња на стварању нових студијских програма, спровођење заједничких истраживања, размена студената, научног и истраживачког кадра, организација стручних скупова на теме од заједничког интереса, потенцијална сарадња у издавачкој делатности итд.

   

             У просторијама деканата уговор су потписали проф. др Предраг Чановић, декан Факултета медицинских наука и проф. др Душан Перић, декан Факултета за спорт и туризам Универзитета Едуконс из Новог Сада.


НОВА ЛАБОРАТОРИЈА НА ИНСТИТУТУ ФМН


             На Институту Факултета медицинских наука 15.05.2013. почела је са радом нова лабораторија у којој ће се вршити експериментална испитивања из области физиологије напора. Овај пионирски експеримент своје врсте дело је екипе проф. др Владимира Јаковљевића, уз несебичну помоћ шефа Катедре за физиологију Факултета спорта и физичког васпитања из Ниша, проф. др Драгана Радовановића, као и шефа Катедре за физиологију Факултета за спорт и туризам Универзитета Едуконс из Новог Сада, доц. др Дејана Чубрила.

   

             Радом ове лабораторије додатно ће се проширити научни опус докторских академских студија Факултета медицинских наука, превасходно у домену физиологије напора и постављања нових експерименталних модела у овој области.


НОЋ МУЗЕЈА 2013.

Елба и галебови
Зоран Ђорђевић

Факултет медицинских наука у Крагујевцу са поносом представља нову премијерну изложбу у својој факултетској галерији којом ће и ове године учествовати у Ноћи музеја, десетој по реду.
Реч је о изложби фотографија ,,Елба и галебови'' Зорана Ђорђевића, међународно признатог уметника из Крагујевца, носиоца звања Екселенција FIAP (Exellence de la Federation Internationale de l'Art Photographique). Отварање изложбе је 18. маја 2013. у 18 сати. У тој Ноћи музеја 2013. изложба ће бити отворена до 2 сата после поноћи, а касније наравно наставља свој живот у галерији Факултета медицинских наука.
На 12 фотографија (11 премијерно!) Зоран Ђорђевић приказује Крагујевац и европске градове - ,,све оно што спаја и раздваја, људе у њима, снимљено једног наизглед обичног поподнева, обичног дана у њиховим животима''.
Фотографије су настале од 2011. до 2013. године, снимљене су микс техником, формат 45x30 цм, каширано на 60x45 цм.

Детаље из званичног каталога изложбе овде.
Нови главни уредник часописа
INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERNAL MEDICINE


             Професор Факултета медицинских наука Владимир Јуришић изабран је за главног уредника часописа International Journal of Internal Medicine (p-ISSN: 2326-1064, e-ISSN: 2326-1072) .

International Journal of Internal Medicine is aimed to publish high-quality internationally competitive peer-reviewed original medical research, both laboratory and clinical, relating to the study and research of human disease. Papers will be considered from all areas of medical practice and science. It is an international journal dedicated to the latest advancement of internal medicine.

Опширније погледајте овде.


„ЈА САМ ДОНОР А ТИ?“


             Универзитет у Крагујевцу и Студентски парламент Универзитета у сарадњи са парламентима свих факултета нашег Универзитета организују акцију „Ја сам донор а ти“ која је заснована на идеји упознавања и подизања свести студената и осталих грађана Крагујевца, да донирање органа подразумева знак човекољубља и племенитости, којом једна особа исказује своју жељу и намеру да након смрти поклони органе ради пресађивања, како би се помогло тешким болесницима, док с друге стране представља израз промишљености и рационалности, "јер ако ја постајем донор и људи око мене то сазнају, они сами почињу да размишљају о томе".

             Ова акција има за циљ да уз помоћ едукативних материјала и званичне трибине, која ће се одрзати 23. априла у Свечаној сали ректората Универзитета у Крагујевцу, а на којој ће се присутнима обратити пуковник проф. др Зоран Ковачевић (ВМА), разјасни све недоумице као и да одговори на питања која се тичу приступања статусу донора органа. Трибини ће такође присутвовати и проф.др Небојша Арсенијевић (директор Клиничког центра), проф.др Предраг Чановић (декан Факултета медицинских наука), његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован , проф.др Слободан Арсенијевић (ректор) као и представници Министарства здравља.

             Развијајмо и у овим тешким временима особине хуманости, солидарности и племенитости 1=7 ♥


САСТАНАК СРПСКОГ ФАРМАКОЛОШКОГ ДРУШТВА


             На Факултету медицинских наука 22. 03. 2013. одржан је састанак Српског фармаколошког друштва. Састанку су присуствовали стручњаци из релевантних домаћих академских истраживачких средина попут медицинских факултета, ВМА, Института за биолошка истраживања у Београду итд. Њихова пажња овога пута била је фокусирана на теме из области експерименталне и клиничке фармакологије, а почетно предавање одржао је проф. др Слободан Јанковић са Факултета медицинских наука. Састанак је имао око 45 учесника што је одличан одзив за овакве прилике и они су се веома похвално изразили о квалитету организације скупа као и о условима студирања на Факултету медицинских наука са којима су се овом приликом упознали. Званични сусрет био је прилика за стицање нових стручних знања али и размену искустава и унапређење међусобне сарадње.

   

             Овакви састанци Српског фармаколошког друштва најчешће се организују у Београду али и другим универзитетским центрима, а учесници и чланови друштва махом долазе са катедри за фармакологију и токсикологију али и сродних дисциплина као што су физиологија, молекуларна медицина и друге.


ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ НА СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА


             На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 14. 03. 2013, на Светски дан бубрега, одржана је промоција нове монографије доц. др Дејана Петровића ,,Акутно оштећење бубрега у клиничкој пракси''. Овогодишња тема Светског дана бубрега управо је ,,Бубрези за живот: СТОП акутном оштећењу бубрега''. Говорећи на тему акутног оштећења бубрега доц. др Дејан Петровић рекао је да je у питању велики здравствени проблем, како у неразвијеним тако и у развијеним земљама света. У последњој деценији региструје се значајан пораст броја болесника примљених на болничко лечење због акутног оштећења бубрега, али и пораст броја болесника код којих се акутно оштећење бубрега развије у току болничког лечења. Истакао је да рано откривање болесника који имају висок ризик од развоја акутног оштећења бубрега, правовремена примена одговарајућег лечења и адекватно праћење болесника у значајној мери могу спречити развој акутног оштећења бубрега, смањити стопу смртности, дужину и трошкове лечења ових болесника.

   

             Светски дан бубрега обележава се од 2006. године, другог четвртка у месецу марту са циљем да повећа свест о важности бубрега за целокупно здравље и да се у целом свету смањи учесталост болести бубрега и са њима повезаних болести. Монографија ,,Акутно оштећење бубрега у клиничкој пракси'' требало би да помогне лекарима на постдипломским студијама и у клиничкој пракси у упознавању са факторима ризика, патофизиолошким механизмима, превенцијом и основним принципима савременог лечења акутног оштећења бубрега.

             Придружујући се општим похвалама књизи и аутору проф. др Милета Поскурица, један од рецензената, рекао је да монографија обухвата практично сва клиничка стања повезана са акутним оштећењем бубрега, да је систематизована на јасан и разумљив начин чиме се овај рукопис квалификује као значајан допринос домаћој стручној литетраури из ове области клиничке праксе која ће бити занимљива и ширем кругу корисника области нефрологије, интерне и ургентне медицине. Промоција је одржана у амфитеатру Факултета медицинских наука уз бројне посетиоце из стручног света, а на њој су поред аутора и проф. др Милете Поскурице активно учествовали и остали рецензенти, проф. др Светислав Костић, проф. др Марина Петровић и проф. др Владимир Милорадовић.