Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

РЕКОРДАН БРОЈ НОВИХ СПЕЦИЈАЛИЗАНАТА
У ОКВИРУ ЈЕСЕЊЕГ КОНКУРСА НА ФМН

Продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф. др Горан Давидовић уручио је данас у амфитеатру факултета индексе новој генерацији студената специјалистичких и уже специјалистичких студија. У оквиру јесењег конкурса за упис на здравствене специјализације ФМН уписано је 105 нових полазника на свим нивоима специјализација и ужих специјализација.

Проф. Давидовић је поздрављајући нове специјализанте и уже специјализанте, у своје и име руководства факултета, истакао да бележимо тренд раста броја новоуписаних чему свакако доприноси квалитет рада и наставе на овом нивоу стручног усавршавања али и нове гране на специјализацијама и ужим специјализацијама које, из конкурса у конкурс, факултет уводи. Према његовим речима у овом конкурсном року то су специјализације из јавног здравља и палијативне медицине и ужа специјализација из геријатрије. Он је новим студентима пожелео успешан почетак стручног усавршавања и истакао колико је позив који су изабрали хуман посвећен и да изискује стална усавршавања.

Здравствене специјализације као вид стручног усавршавања здравствених радника и сарадника на ФМН организован је у оквиру 46 грана медицине, фармације и стоматологије односно 21 гране у оквиру ужих специјализација. Тренутно се на овим нивоима стручног усавршавања, са новим полазницима, налази 880 специјализаната. Закључно са овогодишњом доделом диплома, која је заказана за 4. децембра, здравствене специјализације на нашем факултету завршиће 866 лекара специјалиста и субспецијалиста.


ПРОМОВИСАНА КЊИГА ''ПЕРСОНАЛИЗОВАНА ОРТОПЕДИЈА''

На Машинском факултету у Нишу промовисана је књига ''Персонализована ортопедија'' о којој су говорили и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић и проф. др Слободан Милисављевић редовни професор нашег факултета, шеф катедре за грудну хирургију који су аутори значајних поглавља у поменутој књизи.

Иновативна решења која произилазе из рада на различитим пројектима довела су до примене персонализованог приступа у лечењу и отворила могућности за нова истраживања и усавршавање. О примени биокопатимилних материјала у грудној хирургији и хирургији уопште на промоцији је говорио проф. др Слободан Милисављевић и ректор Филиповић. Проф. Милисављевић је посебан акценат ставио на реконструкцију дефеката грудног коша након опсежне ресекције, услед примарне или секундарне неоплазме, урођених аномалија, инфекција, радијационих повреда и траума. ''Након обимне ресексције зида могу остати велики дефекти меких ткива и коштаних структура који захтевају пажљиво планирану реконструкцију'', рекао је проф. Милисављевић који је , са најближим сарадницима, аутор поглавља ''Application of Artifical Materials in Thoracic Sugrgery'.

Књига је резултат вишегодишњег рада тимова различитих специјалности из различитих делова света, укључујући и Србију. Међу ауторима су и наш факултет и УКЦ Крагујевац а иновантивна решења која произилазе из књиге довела су не само до персонализованог приступа у лечењу већ и отворила могућности за нова истраживања и усавршавања.

ПРОФ. АНТОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ
"COVID-19 ИЗ ПЕРСПЕКТИВЕ КОАГУЛАЦИОНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ"

У амфитеатру Факултета медицинских наука, проф. др Јован Антовић, редовни професор Каролинска Института у Стокхолму, Шведска и гостујући професор нашег факултета одржао је предавање на тему "COVID-19 из перспективе коагулационе лабораторије“. Он је најпре подсетио на сарадњу ФМН и Каролинска Института, у оквиру Еразмус пројекта, који је сада обновљен и који даје могућност за наставак досадашње успешне сарадње. Пројекат обухвата размену докторанада и до сада је неколико наших младих сарадника и наставника део својих, успешно одбрањених докторских дисертација, урадило управо у лабораторијама Каролинска института код проф. Антовића. Он је изразио жељу да један број студената докторских студија из Шведске, младих људи који раде докторате код њега, део својих дисертација уради на нашој физиологији односно Центру за кардиоваскуларна истраживања ФМН, где, како истиче проф. Антовић постоје одлични услови за то.

Говорећи о свом предавању на тему ''COVID-19 из перспективе коагулационе лабораторије" проф. Антовић најпре је подсетио да Шведска, током пандемије, није пратила препоруке СЗО и међу првима је препознала повезаност поремећаја фактора коагулације лабораторијски и одмах смо кренули са дозама антикоагулантне терапије на већем нивоу од других. ''Имамо публикације које показују да је то смањило смртност од Covida у Шведској, смањило број тромбоза. То је показало да су Швеђани људи који умеју да се прилагоде ситуацији, оклоностимима а не да прате све препоруке које не морају увек да буду најбоље решење'', рекао је проф. др Јован Антовић.


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ НА ДАС МЕНАЏМЕНТ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА

Након другог уписног рока на докторским академским студијама менаџмент здравственог система проф. др Небојша Здравковић уручио је данас индексе трећој генерацији студената овог студијског програма након чега је за њих почела школска година предавањем из Информационих технологија у здравственом менаџменту .

Докторске студије су, према речима професора Здравковића, бренд број један нашег факултета а ДАС менаџмент здравственог система су студије које реализујемо заједно са Економским факултетом. ''Ми имамо 54 студента на овом студијском програму што је изван мојих почетних очекивања. Настава траје 3 семестра и имате укупно 12 предмета. Данас почињемо са наставом , и уз учење и полагање испита, сви већ сада треба да размишљате о вашој будућој докторској дисертацији. Наш циљ је да сви ви успешно завршите ове студије и стекнете звање доктора медицинских наука'', рекао је проф. др Небојша Здравковић.
НАСТАВНИК СА СТОМАТОЛОГИЈЕ ФМН ОБЈАВИО ПОГЛАВЉЕ У SPRINGERДоц. др Раша Младеновић, специјалиста дечје и превентивне стоматологије Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, са колегама Универзитета у Пекингу објавио је поглавље The Experience of Diagnosis and Management of Oral Maxillofacial Surgery, and Dental Education During the Pandemic у књизи The Science behind the COVID Pandemic and Healthcare Technology Solutions реномираног светског издавача научне литературе Springer.

Ова књига oписује нове стратегије за предвиђање еволуције пандемија, оптимизацију праћења наставе и дијагностику болести. У процесу дијагностике и лечења пацијената, медицинско особље у стоматологији је склоно инфекцији путем респираторног преноса и блиског контакта са зараженом особом. Због тога се током свакодневног рада морају предузимати прецизне мере превенције и контроле епидемије, а стоматолошке интервенције треба спроводити по протоколима, како би се смањио ризик од инфекције. Поред тога, да би се обезбедио квалитет обуке и наставе, неопходно је активно коришћење савремене технологије. Електронским учењем наставници могу визуелно да представе образовне садржаје у дигиталном издању, трудећи се да он буде испуњен интересантним штивом које ће успети да мотивише студенте.

Како се у стоматологији највећи део практичне наставе спроводи на пацијентима, неопходно је применити све ресурсе које нам пружају дигиталне технологије како би студентима побољшали учење на даљину.

Књига The Science behind the COVID Pandemic and Healthcare Technology Solutions пружа опсежне информације и извор инспирације за све истраживаче у сектору здравства и технологије. Написана је од стране истраживача и професионалаца са престижних универзитета, а међу њима је, захваљујући овом поглављу, једини из Србије и региона, Универзитет у Крагујевцу.

Линк за поглавље: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-10031-4_23
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН НАУКЕ

На Универзитету у Крагујевцу обележен је Светски дан науке – 10. новембар програмом у коме су учествовали најеминентнији научници Универзитета у Крагујевцу, као и млади истраживачи, руководиоци најбољих пројеката на конкурсу за младе научнике и уметнике за школску 2021/22. годину.

На почетку програма присутне је поздравио ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је у свом обраћању истакао да су научне, истраживачке и развојне активности окосница напретка једног универзитета, као и да ангажовање, односно усмеравање младих научника представља основни предуслов убрзаног економског раста и развоја друштва у целини.

Опширније погледајте овде


АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОРИ И ЛЕКАРИ ПОСЕТИЛИ ФМН

У оквиру тродневног боравка у Крагујевцу, група америчких професора и лекара специјалиста посетила је наш факултет. У оквиру посете делегацију у којој су били: Mark D. Lacy, MD, MA, FIDSA, John E. Francis, MD FACS ,Gregory Neil Postma, M.D ,Andrew Sanders MD , Francis C. Imbarrato M.D ,Brett (Brick) A. Lantz, MD,Robin Mantooth, MD, FACEP ,Charles G. McClure, M.D.,Anthony Sheplay M.D. и Donald Cross Townsend, Jr најпре је поздравила продекан за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад проф. др Невена Јеремић која им је представила наш факултет и актуелни тренутак са посебним акцентом на студије фармације на енглеском језику као и припрему за акредитацију ИАС медицине такође на енглеском језику. ''За нас је ово веома значајна посета јер размена искустава и знања је непроцењива за наше наставнике и студенте. Били смо у прилици да чујемо како колеге раде у САД-у, каквом опремом располажу а они су били срећни што су имали могућност да своја знања и искуства пренесу нама. У разговору смо закључили да постоји обострана жеља и интерес да интензивирамо сарадњу, од размене студената, узајамних посете до рада на заједничким пројектима'', рекла је проф. Јеремић.

Специјалисти и професори хирургије, оториноларингологије и инфектологије одржали су, у амфитеатру, своја предавања за све заинтересоване наставнике и сараднике али и студенте и специјализанте. Предавања су одржали: Mark Lacy, специјалиста инфективних болести, John Francis, специјалиста хирургије (траума),и Greg Postma, специјалиста оториноларингологије. Проф. Greg Postma, један од најбољих америчких научника и оториноларинголога најпре је изнео своја запажања након посете УКЦ и Дому здравља и истакао да у здравственим системима наше две земље постоје и сличности и разлике. ''Сличности се огледају у чињеници да сви подједнако бринемо о нашим пацијентима а разлика је у томе што ми у Америци имамо много више средстава да потрошимо на опрему. Међутим ја сам свакако одушевљен оним што сам видео на Клиници за ОРЛ УКЦ Крагујевац јер они имају одређене апарате које ја користим у својој пракси, имају одличан ласер који користе у операционој сали. Разлике постоје али опет, на крају дана, сви хоћемо да уложимо напор и да се подједнако добро бринемо о нашим пацијентима'', рекао је проф. Postma. Говорећи о свом предавању наставницима и студентима он је истакао да је његово предавање везано за карциноме у области оториноларингологије , операцијама синуса и носа и изразио жељу да наши студенти и специјализанти посете клинику на којој ради како би им показао нове технике и опрему и научио их да то исто раде у Србији.

Поред предавања део америчког тима је у исто време разговарао са нашим студентима у оквиру интерактивне радионице која је одржана у КПР-у о сличностима и разликама наших здравствених система, начину функционисања здравства, најчешћим болестима, могућностима за пружање адекватне здравствене заштите. Поред посете нашем факултету лекари из Америке посетили су УКЦ Крагујевац и Дом здравља.

САРАДЊА СА БАЊА ЛУКОМ ПРИМЕР БРАТСКЕ САРАДЊЕ ДВА ФАКУЛТЕТА

У оквиру обележавања дана Универзитета у Бања Луци, у културном центру "Бански двор" одржана је свечана академија којом је обележено 47 година успешног рада и развоја. Била је то прилика да светско име кардиоваскуларне медицине проф. др Наранџан Дала одржи присутно предавање и добије статус почасног доктора наука Медицинског факултета у Бања Луци. Свечаности у Бања Луци присуствовао је декан нашег факултета проф. др Владимир Јаковљевић, који однедавно обавља и функцију председника европске секције IACS и који у значај присуства проф. Дале овом догађају, посебно истиче одличну сарадњу коју наш факултет има са Медицинским факултетом у Бања Луци, као и деканом проф. др Ранком Шкрбићем. Због свега наведеног самој свечаности обележавања дана Универзитета у Бања Луци претходила је промоција уџбеника "Физиологија" чији је издавач ФМН у Крагујевцу а у којем значајна поглавља имају сам декан у Бања Луци проф. др Ранко Шкрбић као и чланови његовог наставно-научног тима.

Посету Бања Луци декан Јаковљевић искористио је да, у разговору са тамошњим медијима, подсети на сличности наша два факултета, одличну сарадњу и размену наставника и сарадника али и студената. Оно што, уз студије на енглеском језику за медицину, које су код нас у припреми а у Бања Луци је већ кренуо упис, повезује наше установе је и висок рејтинг на Шангајској листи који је из године у годину све бољи. "Ми у Крагујевцу имамо сјајне тимове стручњака на физиологији, фармацији, имунологији, фармакологији, епидемиологији. Сада годишње имамо око 250 стручних радова а верујем да ћемо се, залагањем комплетног факултета, са још већим бројем стручних радова, стићи до позиције међу 100 најбољих у области клиничке медицине", истакао је Јаковљевић. Он је за медије у РС најавио и да ћемо наредне године, током лета, бити домаћини светског конгреса Интернационалне академије за кардиоваскуларна истраживања , која ће окупити највећа европска и светска имена из ове области и изразио очекивање да ће овај, како је рекао, за науку најпрестижнији догађај у свету ,препознати руководство наше земље и дати свој допринос у организацији.


ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА О ПИСАЊУ НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКИХ РАДОВА

У организацији нашег факултета и CNIRS-a, за студене основних студија организовано је предавање на тему ''Упутство за писање и презентовање научних и стручних радова '' које је имало за циљ да студенти медицине, фармације и стоматологије науче како се пишу научни радови и тиме се, на што бољи начин, припреме за предстојеће конгресе и научне скупове. О овој теми студенима је говорила Доц. др Тамара Николић Турнић са катедре за клиничку фармацију. Студенти су показали велико интересовање за научно-истраживачки рад и жељу да се што боље припреме за предстојећи национални конгрес који ће се, према плану, одржати на пролеће наредне године.

Због великог интересовања студената за ову радионицу, према речима доц. др Тамаре Николић Турнић са представницима CNIRS-a договорено је да се сарадња настави тако што ће студентима нашег факултета, будућим истраживачима, бити организована серија научних радионица и предавања на исте теме.

НАЈБОЉИ НАУЧНИЦИ НАЈБОЉЕГ УНИВЕРЗИТЕТА У СРБИЈИ
Универзитет у Крагујевцу оцењен је као најбољи српски универзитет,
а 15 његових научника налазе се на листи 2% најбољих светских научника

Универзитет у Крагујевцу је, на основу листе коју је објавио Times Higher Education, најбоље рангиран у Србији и заузима позицију између 501-600 најбољих универзитета на свету.

THE (Times Higher Education) је институција која, од 2004. године, креира рангирање универзитета како би се представио њихов учинак на глобалној сцени. Рангирањем је обухваћено 1800 универзитета из 104 земље и оно се врши у четири области универзитетске делатности: настава, истраживања, пренос знања и међународна перспектива.

На овогодишњој Станфорд листи нашло се чак 15 научника са Универзитета у Крагујевцу и то:

Иван Гутман (ПМФ),
Михајло Јаковљевић (Факултет медицинских наука),
Борис Фуртула (ПМФ),
Владислав Воларевић (Факултет медицинских наука),
Владимир Стојановић (Факултет за машинство и грађевинарство у Краљеву),
Милена Илић (Факултет медицинских наука),
Владимир Јуришић (Факултет медицинских наука),
Бранислав Ранковић (ПМФ),
Зоран Марковић (Институт за информационе технологије),
Бранислав Јеремић (Факултет медицинских наука),
Маријана Косанић (ПМФ),
пок. Милорад Бојић (Факултет инжењерских наука),
Ненад Филиповић (Факултет инжењерских наука),
Слободан Јанковић (Факултет медицинских наука)
и Светислав Савовић (ПМФ).

На основу укупног каријерног постигнућа, на актуелној листи се налазе: Иван Гутман, Бранислав Јеремић, Михајло Јаковљевић, пок. Милорад Бојић и Слободан Јанковић.

Опширније погледајте овде

 

ОБЕЛЕЖЕН МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

На позив гостујућег професора нашег факултета Bahadira Gullougla из Турске чланови тима за карцином дојке УКЦ Крагујевац, који су истовремено и наши наставници и сарадници, учестовали су на међународном конгресу о карциному дојке који је одржан у Истанбулу. Наш тим чинили су: проф. др Слободанка Митровић патолог, доц. др Марко Спасић хирург, научни сарадник др сци. мед Јасмина Недовић онколог, др Владимир Тврдишић хирург и др Неда Милосављевић радијациони онколог. Они су у оквиру конгреса представили четири рада у оквиру постер презентација који се баве проблематиком карцинома дојке.

Сарадња са колегама из Турске и самим професором Bahadirom Gullouglom почела је 2019.године а приликом боравка у Истанбулу наши наставници и сарадници договорили су да почетком следеће године делегација из Турске посети наш факултет и УКЦ и одржи, заједно са нашим наставницима и сарадницима, низ предавања о карциному дојке.

Октобар, месец борбе против карцинома дојке, обележен је и на Факултету медицинских наука у организацији студентске организације: IFMSA Србија, студентског парламента, организације ''Добра'' и CSNIRS Крагујевац. Предавања су одржали: доц. др Марко Спасић општи хирург на тему-''Хирургија карцинома дојке'' , доц. др Милена Вулетић патолог на тему ''Карцином дојке -корак по корак ''. Весна Бонџић из Удружења пацијената женски центар ''Милица'' говорила је о карциному дојке из угла пацијената а на крају је одржана и радионица преглед дојке на моделу.

КРАГУЈЕВАЦ ДОМАЋИН 47. ОКТОБАРСКИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ДАНА

Интонирањем државне химне Боже правде у извођењу етно секције Прве крагујевачке гимназије којом руководи професорска Славица Дивац званично су почели традиционални 47. Октобарски здравствени дани, међународни конгрес, који је и ове године у Крагујевцу окупио велики број истакнутих предавача, гостију, здравствених радника и сарадника. Церемонији свечаног отварања присуствовали су најзначајнији представници СЛД, Лекарске коморе Србије, УКЦ Крагујевац, ФМН, здравствених установа из града, округа и региона. Током дводневног конгреса одржан је низ предавања о најновијим могућностима из модерне радиолошке дијагностике, интервентне кардиологије и у области кардиологије. Тема овогодишњих Октобарских здравствених дана била је ''Савремене могућности радиолошке дијагностике и интервентне кардиологије'' и о њима су током дводневне манифестације говорили еминентни домаћи и европски стручњаци.

Подршку организацији скупа, традиционално, дали су Град Крагујевац, Универзитет у Крагујевцу, Факултет медицинских наука , Универзитетски Клинички центар „Крагујевац“ , Регионална лекарска комора за централну и западну Србију, Институт за јавно здравље Крагујевац, Дом здравља Крагујевац, Завод за стоматологију Крагујевац, Завод за ургентну медицину, Апотекарска установа Крагујевац, Завод за здравствену заштиту радника Крагујевац, Републички фонд за здравствено осигурање филијала за Шумадијски округ Крагујевац. Члан ГВ за здравство и социјалну политику др Гордана Дамњановић свечано је отворила 47. октобарске здравствене дане.

Октобарски здравствени дани се организују са циљем окупљања чланова Српског лекарског друштва и других здравствених радника ради унапређења знања, вештина и ставова у складу са савременим стремљењима у медицини. У том смислу неизоставна тема била је и пандемија корона вируса па је проф. др Дејан Баскић са ФМН представио пројекат Световид 19 који наш факултет реализује у сарадњи са ПМФ у Крагујевцу. У целини, учешћем на Октобарским здравственим данима, полазници су били у могућности да стекну значајна нова знања, вештине и ставове и у прилици да кроз разноврсне форме скупа унапреде сопствену социјалну интеракцију са својим колегама и јавношћу. Међу овогодишњим добитницима признања су: град Крагујевац, УКЦ Крагујевац, директор ове установе проф. др Слободан Милисављевић, ФМН у Крагујевцу, члан ГВ др Гордана Дамњановић, ДЗ Крагујевац, ГО Црвеног крста као и бројни лекари.

Декан ФМН у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић , који је био гост на церемонији отварања, другог дана овог научног скупа угостио је делегацију учесника из иностранства и упознао их са активностима наше установе, посебно истичући наше дугогодишње високо рангирање на Шангајској листи најпрестижнијих Универзитета у свету. Као најзначајнији бренд ФМН проф. Јаковљевић је истакао програм Докторске школе и додао да је наш циљ да будемо још бољи и квалитетнији иако смо како је рекао, у пољу научно-истраживачког рада, препознат и ван граница наше земље по броју и квалитету објављених радова. ''Радимо на ажурирању постојећих студијских програма, акредитујемо нове студијске програме и трудимо се да пратимо сва нова достигнућа у области образовања и науке и применимо их на нашем факултету'', рекао је Јаковљевић. Он је изразио и задовољство чињеницом да Октобарски здравствени дани имају вишедеценијску традицију у Крагујевцу и додао да ће ФМН и у наредном периоду, уз добру сарадњу са окружном подружницом СЛД-а, максимално помагати организацију ове манифестације ангажовањем наших наставника и сарадника у програмском односно стручном делу овог скупа. Међу гостима из Републике Српске, Македоније, Грчке, Бугарске , али и релевантних здравствених установа у Србији, УКЦ Србије и ВМА, били су и наши професори, функционери окружне подружнице СЛД –а проф. др Ранко Голијанин и проф. др Радиша Војиновић.

ПРОМОВИСАН УЏБЕНИК "ФИЗИОЛОГИЈА" У ИЗДАЊУ НАШЕГ ФАКУЛТЕТА

У амфитеатру Факултета медицинских наука "Проф. др Милосав Костић’ ‘промовисан је уџбеник "Физиологија" чији су уредници физиолози- декан проф. др Владимир Јаковљевић и проф. др Гвозден Росић, а на чијем раду је учестовао велики број професора, наставника и сарадника и то не само са ФМН већ и великог броја релевантних образових установа из земље и региона. Идеја за писање уџбеника је настала на катедри за физиологију Факултета медицинских наука у (не)време COVID-19 пандемије и низа ограничења узрокованих њом. Услед ограничавања сусрета са студентима, наставници физиологије су усмерили креативну енергију, мислећи на студенте, у писање уџбеника. Услед ограничавања сусрета са студентима, наставници физиологије су усмерили креативну енергију, мислећи на студенте, у писање уџбеника.

Проф. др Гвозден Росић истакао је да је поносан на резултате који је остварен а у питању је тимски рад чиме је направљен компромис између науке каква је физиологија." Циљна група којој се обраћамо је ниво струковних сестара и техничара , што није ни мало једноставно као што изгледа, али ми се чини да смо на добром путу и у квалитативном и у квантитативном смислу и сматрам да је наш задатак успешно обављен", рекао је проф. Росић и додао да очекује да се овај уџбеник неће користити само на нашем факултету и региону већ и много шире. Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић, физиолог, и један од уредника уџбеника, подсетио је најпре да је ФМН врло активан на различитим пољима и као такав препознат као факултет на коме се ради квалитетан научно-истраживачки рад али да је ствар број један едукација. " Објединили смо људе и енергију не само са ФМН који се баве физиологијом већ и све из окружења баве физиологијом за високу школу и резултат тога је овај уџбеник. Верујем да је ово само почетак едиције која ће се публиковати у наредном периоду , на свим другим профилима, на нашем факултету", истакао је Јаковљевић.

Више различитих мишљења и углова гледања је свакако унапредило квалитет уџбеника, који је, након више од 900 дана рада, са великим задовољством представљен широј јавности. Рецензенти уџбеника су : проф. др Душан Митровић, проф. др Драган Ђурић и проф. др Ото Барак и сва тројица су, на промоцији у Крагујевцу, истакли значај овог издања и изразили своје задовољство што је овакав уџбеник објављен у издању ФМН. Оно што су поменути рецензенти посебно апострофирали је рејтинг нашег Универзитета, пре свега ФМН у овом тренутку, у области научно истраживачког рада и високих позиција које наша установа, пре свега поједини професори односно истраживачи имају на тим листама. Имајући у виду потребу да се усагласи потребан квантум знања и обједине програми наставе на говорном подручју српског језика, писању уџбеника су се прикључили и наставници физиологије других школа и то: Медицинског факултета Универзитета Црне Горе, Медицинског факултета Универзитета у Бања Луци, Високе здравствено-санитарне школа струковних студија „Висан“, Фармацеутског факултета Универзитета у Новом Саду, Академије васпитачко-медицинских струковних студија Крушевац - одсек Ћуприја, Високе спортске и здравствене школе Београд и Високе здравствене школе струковних студија у Београду. Промоцији уџбеника присуствовали су, уз бројне госте и пријатеље нашег факултета, и декан Медицинског факултета у Бања Луци проф. др Ранко Шкрбић са сарадницима као и бројни аутори ван нашег факултета који нису крили своје задовољство чињеницом да су учествовали у изради овог уџбеника.

НОВЕ КАТЕДРЕ НА ЗДРАВСТВЕНИМ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈАМА И УЖИМ СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈАМА

Досадашњи број пријављених на конкурс за упис на специјализације и уже специјализације ФМН, који је отворен 1. октобра, показује да се наставља тренд великог интересовање за обављање здравствених специјализација код нас, односно у УКЦ Крагујевац и у другим референтним установама у граду и региону, рекао је гостујући у емисији ''Мозаик'' ТВ Крагујевац проф. др Горан Давидовић продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф. др Горан Давидовић. Он је додао да иако је ФМН један од најмлађих медицинских факултета у земљи број специјализаната и ужих специјализанти који завршавају специјализације на нашем факултету све већи и да полако сустижемо Медицински факултет у Нишу који показује дуже од нас. ''И у овом конкурсу настављамо са трендом увођења нових грана на специјализацијама па тако сада имамо две нове специјализације: палијативну медицину и јавно здравље и ужу специјализацију из геријатрију. Тиме ширимо нашу понуду и дајемо могућност наших студентима да се усавршавају'', рекао је проф. Давидовић. Он је истакао да у овом тренутку на нашем факултету на свим нивоима специјализација имамо 775 специјализаната и субспецијализаната који су распоређени на 46 специјализација из области медицине, фармације и стоматологије , односно на 21 ужој специјализацији. У Србији имамо све више старије популације и ове гране, поготово за палијативну медицину и геријатрију , су насушна потреба и ми смо ту да позовемо куће , којима су оне значајне као грана, да то препознају и упуте своје младе лекаре на усавршавање- рекао је Давидовић.

Према речима проф. др Татјане Лазаревић, шефа катедре на ужој специјализацији из геријатрије, реч је о грани медицине која се бави превенцијом и лечењем старих лица.'' У ширем смислу, ако узмемо у обзир да је старење природни процес а не болест, геријатрија је апсолутно једна од најбитнијих ставки за обезбеђивање квалитета живота старих људи. И ова популација захтева да о њима брину стручни, професионални људи који могу да обезбеде све специфичности које ова популација захтева. Њима је потребан одговоран приступ како друштва тако и стручних људи. Ужа специјализација из геријатрије траје годину дана и препоручује се да је упишу специјалисти опште и интерне медицине јер су потребе за овим профилом потребне на свим здравственим нивоима'', истакла је професорка Лазаревић. Конкурс је отворен до 31.октобра 2022.године а здравствене специјализације до сада на ФМН је завршило 866 специјалиста.

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БИОЕТИКЕ НА ФМН

У организацији ФМН данас је предавањима проф. др Драгана Миловановића, проф. др Драгане Игњатовић Ристић и групе студената обележен светски дан биоетике који се данас и сутра, 18.и 19.октобра обележава у 257 одсека за биоетику у читавом свету.

Према речима проф. др Драгане Игњатовић Ристић Крагујевац је један од тих градова а централна тема била је друштвена одговорност и здравље. "Студенти фармације који слушају предмет фармацеутска етика припремили су семинар, ја сам са колегама Бранимиром Радмановићем и Александром Кочовићем припремила и одржала предавање на тему "Етика вакцина", док је проф. др Драган Миловановић у оквиру своје наставне јединице одржао предавање о етици експеримента, рекла је проф. Ристић. Она је у наставку у амфитеатру, у оквиру обележавања светског дана менталног здравља, студентима свих студијских програма одржала предавање о менталном здрављу студената у постковид времену. "Идеја је јако добра и потекла је од међународне асоцијације студената медицине а наши студенти су се у то укључили. Циљ да се припремимо за оно што нас у будућности чека у смислу да некако антиципирамо како су стресови које смо доживели током ковида утицали на студентску популацију и шта бисмо могли најефикасније урадимо да проблеме некако смањимо", истакла је проф. др Драгана Игњатовић Ристић психијатар.
РЕАЛИЗАЦИЈА ЗАЈЕДНИЧКОГ ПРОЈЕКТА СА МЕДИЦИНСКИМ ФАКУЛТЕТОМ У ФОЧИ

Делегација нашег факултета, коју је предводио декан проф. др Владимир Јаковљевић, посетила је Медицински факултет у Фочи поводом обележавања дана ове високошколске установе. Тим поводом одржана је свечана академија на којој је декан Медицинског факултета у Фочи проф. др Дејан Бокоњић истакао задовољство због чињенице да је овај факултет у новој школској години, након проблема које је изазвала пандемија корона вируса, уписало преко стотину нових студената из Индије. На тај начин, према његовим речима, још једном је потврђена оправданост студија медицине на енглеском језику али и све већа препознатљивост овог факултета у свету. Дан факултета и свечана академија биле су прилика да се заслужним појединцима и установама доделе захвалнице и признања а ове године највише признање Плакету факултета добила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

У оквиру посете факултету у Фочи одржан је састанак пројектних тимова наша два факултета који су недавно добили одобрење за реализацију пројекта "Strengthening capacites and digital competences in biomedical education through internationalization at home" а који ће се финансирати у оквиру Еrasmus + програма. На тај начин још једном је потврђена вишегодишња успешна сарадња наших факултета и отворена могућност за даљом реализацијом заједничких идеја и пројеката.
 

 

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Предавањем проф. др Славице Ђукић Дејановић, психијатра на тему „Covid период кроз визуру ментално здравствених изазова “ у амфитеатру нашег факултета обележен је Светски дан менталног здравља. У пуном амфитеатру у присуству члана Градског већа за здравство и социјалну политику др Гордане Дамњановић, директора здравствених установа из Крагујевца, руководства и лекара Клинике за психијатрију УКЦ Крагујевца, наставника, сарадника и студената , најпре се обратио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић. Он је рекао да му је задовољство да види пун амфитеатар и да пожели добродошлицу проф. Ђукић Дејановић која је, како је рекао, годинама део наше куће коју је година дој је обављала важне градске и државне функције помагала. „Не постоји адекватнија особа која може да да допринос теми менталног здравља од професорке Ђукић Дејановић. Не сумњам да ће данашње предавање свима бити корисно и интересантно и уз професорку за то је заслужна и наша катедра за социјалну медицину на челу са професоркама Сањом Коцић и Иваном Симић Вукомановић. Ми ћемо докле год сам ја декан овог факултета подржавати овакве активности на нивоу града и државе јер сматрамо да је то и наш вид друштвене одговорности “, рекао је проф. Јаковљевић. Он је најавио да су у току разговори са руководством ИЗЈЗ Крагујевац како би се заједничким снагама, кроз Центар за промоцију здравља, од наредне године интензивирају активности пре свега у делу приче о масовним незаразним болестима.

Говорећи о „Covid периоду кроз визуру ментално здравствених изазова “проф. др Славица Ђукић Дејановић рекла је да се највећи број депресивних и анксиозним поремећаја повећао како током периода пандемије тако и након пандемије. „Оно што је интересантно а што је резултат истраживања колега из Саветовалишта за ментално здравље ДЗ Крагујевац је да су радили тестирање на депресију и анксиозност пацијената који су долазили због других, најчешће хроничних кардиоваскуларних обољења, и да су утврдили да сваки трећи пацијент имао симптоме и депресивности и анксиозности а да није затражила стручну помоћ. Ово је прилика да подсетимо све грађане колико душа заправо региструје све трауматичне догађаје на међународном, националном плану али и на пољу породице “, рекла је проф. Ђукић Дејановић. Она је додала и да су управо менталне болести управо оне које најбрже осете и сви други унутар породице јер се та оаза сигурности у којој се дели радост је и место у којем се подели оно што је јако тешко. Када је у питању ментална болест онда не пати само онај ко је болестан већ и читава породица. Проф. Славица Ђукић Дејановић истакла је и да је најбитније спречити да се болест догоди а то значи да разне стресне ситуације треба разумети, треба научити на који начин дишемо, мислимо ,на који начин себе и своје ближње да поштедимо трауматичних догађања. „Уколико унутар породице немамо саговорника онда је потребно да потражимо помоћ стручњака са којим ћете се испричати како се осећате, коју врсту страха имате. Породично јачање менталног здравља је суштински можда кључ за те трауматичне ситуације каква је била пандемија корона вируса “, истакла је проф. Ђукић Дејановић.

Обележавање Светског дана менталног здравља, које су организовали ФМН и ИЗЈЗ Крагујевац, након предавања на нашем факултету настављено је активностима у ГО Црвеног крста и отвореним вратима у Саветовалишту за ментално здравље ДЗ Крагујевац. Сутра ће у сарадњи Завода за смештај одраслих лица „Мале Пчелице “ и Клинике за психијатрију УКЦ бити одржан Дан отворених врата у Заводу.

СТАРТОВАЛА НОВА ГЕНЕРАЦИЈА НА СВА ТРИ ПРОГРАМА МАСТЕР СТУДИЈА

Свечаним уручењем индекса и уводним предавањима данас је почела школска година за студенте сва три мастер програма на нашем факултету- менаџмент у систему здравствену заштите, мастер исхране и суплементације и мастер регенеративна медицина.

Након интонирања химне Боже правде студентима се обратио продекан за мастер академске студије и руководилац мастер академских студија менаџмент у систему здравствене заштите проф. др Небојша Здравковић. Он је студенте информисао да је мастер менаџмент у систему здравственe заштите најстарији студијски програм у овој области и да је данас стартовала пета генерација студената на овом програму, док су мастер програми исхрана и суплементација уписали трећу генерацију полазника. „Са вашом генерацијом на мастер академским студијама менаџмент у систему здравствене заштите до сада имамо преко 150 уписаних од којих је велики број директора здравствених установа који су успешно завршили овај програм. Изузетно популаран је и мастер програм исхрана и суплементација где трећу годину за редом попуњавамо акредитациону квоту и уписујемо 48 студената“, рекао је проф. др Небојша Здравковић.

Он је студенте обавестио и да ће предавања бити одржавана викендом преко зум апликације а испити ће се одржавати на факултету. Уз докторске академске студије медицине које годинама бележе велико интересовање за упис, према Здравковићевим речима, и докторске академске студије менаџмент здравственог система имају око 20 студената у свакој новој генерацији. „Очекујем да у наредних годину дана успешно завршите мастер студије које сте уписали и одбраните мастер рад јер је наш циљ да већина вас у року успешно заврши ове студијске програме“, рекао је Здравковић. Он је уручио индексе полазницима мастер академских студија у систему здравствене заштите, проф. др Владимир Живковић студентима мастер програма исхрана и суплементација а проф. др Биљана Љујић студентима мастер регенеративна медицина. На сва три програма професори су одржали уводна предавања након чега је у ресторану факултета одржан коктел добродошлице.

СТУДЕНТИ ФАРМАЦИЈЕ У ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ

У оквиру традиционалне размене студената коју реализује наш факултет годинама уназад 7 студената фармације учествовало је на размени са Фармацеутским факултетом у Нанту, Француска(Faculte De Pharmacie Nantes).Размена је трајала седам дана а претходила јој је посета француских студената ФМН у мају ове године.

Према речима студената који су боравили у Нанту ово је вид културолошке размене, где су могли да виде како живе и студирају колеге из Француске , а посетили су и апотеке и лабораторије и стекли знања о функционисању њиховог система.

У оквиру размене наши студенти фармације учествовали су у радионици на тему “Дијабетес код деце”, где су, како кажу, научили доста занимљивих ствари .Највећи утисак на њих, како истичу, оставило је роботизовано издавање лекова у апотеци, што би волели да пренесу код нас у блиској будућности, уколико се за то укаже прилика.

Колеге са фармацеутског факултета у Нанту су били су, кажу, одлични домаћини, показали су им како тамо живе студенти, како је организован њихов факултет, али најзначајније њихов систем здравствене заштите, лабораторије и апотеке.
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ПРЕДАВАЧА СА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ НА ОБУКУ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ НАСТАВЕ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ ФОНДАЦИЈE ТЕМПУС

Јавни позив за пријављивање предавача са Универзитета у Крагујевцу на обуку за извођење наставе на енглеском језику још увек отворен и да је рок за достављање пријава недеља, 15. октобар 2022. године у 23:59 часова.

Обука није усмерена на подизање општих језичких компетенција, већ на специјализовану област English as a Medium of Instruction, тј. коришћење енглеског као језика наставе, те је владање енглеским језиком на Б2 нивоу неопходан предуслов за учешће.

Учешће у обуци је бесплатно, а по завршетку обуке, свим полазницима који положе завршни тест биће додељен сертификат који издаје Фондација Темпус.

Пријаву за обуку је потребно попунити путем следећег пријавног формулара: forms.office.com/pages/response page
Више детаља о јавном позиву, цео текст конкурса и услове за пријаву можете пронаћи путем линка

 

АКРЕДИТОВАН НОВИ ЗАЈЕДНИЧКИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ
ОСС - СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ВАСПИТАЧ

На десетој седници одржаној 27. септембра 2022. године, Комисија за акредитацију и проверу квалитета донела је одлуку о акредитацији студијског програма ОСС - Струковна медицинска сестра васпитач заједничког студијског програма Факултета медицинских наука и Факултета педагошких наука Универзитета у Крагујевцу.

Уверење и решење о акредитацији студијског програма погледајте овде


ОДОБРЕН ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКАТ ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНКИХ НАУКА
И УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

Strengthening capacities and digital competences in biomedical education
through internationalization at home (BIOSINT)

Пројекат БИОСИНТ предлаже активности груписане у пет радних пакета који у потпуности подржавају опште и специфичне циљеве програма Еразмус+ програм. Намера је да унапреди образовање и развој студената биомедицинских наука, као и наставника и административног особља високошколских установа.
Основни циљ пројекта је јачање капацитета и дигиталних компетенција у биомедицинском образовању кроз интернационализацију код куће (IaH - Internationalization at Home).

Посебни циљеви пројекта:

  • "State of Art" интернационализација код куће у биомедицинским високошколским установама Европске уније и земљама Западног Балкана (WBC - VVestern Balkan Countries)

  • Развој IaH стратегија на WBC биомедицинским високошколским установама
  • Развој дигиталних протокола и услуга за међународне студенте и особље
  • Увођење интеркултуралних и међународних компетенција кроз постојеће курсеве и креирање нових виртуелних курсева
  • Постављање међународног дигиталног окружења за наставу и учење за домаће студенте
  • Промовисање резултата пројекта и информисање заинтересованих страна

Кроз спровођење образовања намера је да се ојачају дигитални капацитети, писменост и компетенције као и вештине и ставови на индивидуалном и институционалном нивоу. Специфични циљеви БИОСИНТ-а пројекта су промоција академске мобилности појединаца и група, квалитетних исхода учења за учеснике, сарадње, квалитет, инклузија, правичност, изврсност, креативност и иновативност у области високог образовања.

Највредније краткорочне промене очекују се од ученика и наставника који ће унапредити своју дигиталну писменост, културну компетентност и спремност за будући рад у глобалном здрављу у ери „нове нормалности“ дигиталног друштва током и након COVID-19 пандемија. Значајно је привлачење заинтересованих студената који похађају високошколске установе које не учествују директно у пројекту постизање средњорочних и, посебно, дугорочних утицаја пројекта. Пројекат има амбицију да трајно подигне капацитет високошколских установа, професионализам и компетентност за управљање према интегрисаним стратегијама виртуелног биомедицинског образовања.

Универзитет у Крагујевцу (УниКг), водиће радни пакет Управљање пројектима и архитектура квалитета. Координираће активности, водећи рачуна о политици квалитета, успостављању организационе структуре пројекта, усвајању управљања пројектом и стратегијама квалитета (комуникациони план, стратегија решавања конфликата, план управљања квалитетом), ангажовању спољних експерата за праћење напретка пројекта, достављању извештаја ЕАСЕА и Еразмус националним канцеларијама у вези са привременим и завршним извештајима, као и квалитетним функционисањем целокупне административне и финансијске организације пројектног конзорцијума. Учествоваће у организацији иницијалне обуке за студенте и особље. У оквиру интернационализације наставног плана и програма УниКг ће делегирати тренере за радионицу за наставно особље везано за IoH (Internationalization at Home) и развој интеркултуралних компетенција, као и стручњаке који ће заједно са партнерима у оквиру пројекта радити на развоју међународних виртуелних (online) курсева. Као део утицаја и ширења, он ће учествовати у процесу дисеминације и планова коришћења, као и у подршци у развоју алата за дисеминацију.


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ НА ДОКТОРСКОЈ ШКОЛИ

Продекан за докторске академске студије проф. др Иван Срејовић уручио је данас у амфитеатру индексе 17–ој генерацији студената овог студијског програма, у присуству декана проф. др Владимира Јаковљевића и руководиоца изборних подручја.
Пре уручења индекса нову генерацију доктораната поздравио је декан који је још једном истакао да је Докторска школа бренд број један нашег факултета и додао да смо по томе познати и препознати у читавом региону ."Трудићемо се да поновном акредитацијом овог студијског програма почетком наредне календарске године направимо препознатљивост и на ширем подручју. Оно по чему је наш факултет препознатљив је научно-истраживачки рад и управо нас то квалификује да четири године уназад будемо најбоље рангирани факултет из ове области на Шангајској листи . Све то утиче да из године у годину за упис на Докторску школу влада велико интересовање младих људи који желе да се баве научно-истраживачким радом", рекао је Јаковљевић. Декан је додао и да оно што је добро се препознаје и изразио уверење да ће и ова генерација студената докторских студија својом енергијом и радом уз подршку ментора допринети великом броју нових научни радова и успешно одбрањеним докторским дисертацијама.
Након уводног обраћања декана нове студенте Докторске школе поздравио је и ресорни продекан проф. др Иван Срејовић пожелевши им добродошлицу на наш факултет. "Ми смо овде ментори задужени да вас усмеримо да ваше идеје остварите најбоље могуће, да добијене резултате представите најбоље могуће како би били што интересантнији научној јавности . Ви ћете своје радове објавити у еминентним научним часописима , тиме ћете се уздигнути изнад базичне линије а тиме ћете и факултет подићи за степеник горе. Докторске студије се разликују од осталих облика студија јер поред труда који је неопходан за све студијске програме овде је потребна и ваша креативност, нов начин размишљања како би се тај труд највише исплатио објављивањем ваших радова у престижним часописима и на крају успешно одбрањеном докторском дисертацијама", рекао је проф. Срејовић.
Након свечане доделе индекса уводно предавање студентима одржао је проф. Јаковљевић који их је упознао са начином студирања и чињеницом да их у току првог семестра очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. До сада је на нашем Факултету докторску дисертацију успешно одбранило преко 600 кандидата који су стекли звање доктора медицинских наука.


НАШИ ИСТРАЖИВАЧИ УСПЕШНО ПРЕДСТАВИЛИ ФМН У СЕГЕДИНУ

Три одржана предавања, 8 постер сесија и освојене награде резултат су учешћа наставника и сарадника Центра за кардиоваскуларна истраживања нашег факултета на 8-им сусретима европске секције Интернационалне академије за кардиоваскуларне науке који се одржава у Сегедину (Мађарска). Ако се томе дода и једногласан избор декана ФМН проф. Владимира Јаковљевића за новог председника европске секције Интернационалне академије за кардиоваскуларна истраживања и признање за досадашње резултате у овој области а које потписује проф. др Нарајан Дала онда је свакако овај конгрес нешто што ће остати забележено великим словима у раду нашег факултета.
Сусрете водећих европских али и светских научника из области кардиоваскуларних истраживања у Сегедину организовао је Универзитет у овом граду, катедра за фармакологију и фармакотерапију, предвођена проф. др Иштваном Бацком. У оквиру четвородневног програма преко 200 учесника из САД-а, Канаде, Индије, Аргентине, УК, Немачке, Холандије, Грчке, Чешке, Румуније, Словачке, Србије, БиХ и домаћина Мађарске представило је своје најновије радове и сазнања, у теоретском али и практичном делу из области кардиоваскуларних истраживања - кардиопротекцији, кардиоваскуларним болестима, срчаном застоју, атријалној фибрилацији. О овим темама са нашег факултета предавања су одржали: декан проф. др Владимир Јаковљевић, проф. др Невена Јеремић и проф. др Владимир Живковић. У постер презентацијама свој научно-истраживачки рад презентовали су: проф. др Иван Срејовић, доц. др Јована Јеремић, доц. др Јована Брадић, доц. др Тамара Николић Турнић, асистенти др Марина Ранковић и Александар Кочовић као и истраживач приправник др стом. Анђела Милојевић Шамановић. Одлуком стручног жирија награду за постер презентацију добили су доц. др Јована Јеремић и истраживач сарадник Анђела Милојевић Шамановић.
Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић је говорећи о избору за председника IACS-ES рекао да је то резултат дугогодишњег рада и градње, како је рекао имиџа у читавој групи на светском нивоу са проф. др Драганом Ђурићем, а касније и захваљујући комплетном раду групе коју предводи на нашем факултету у области кардиоваскуларних истраживања. "'Постижемо у последњих пар година сјајне резултате и то је у великој мери допринело и нашој позицији и мом избору за председника у овој мрежи. За мене је ово у области науке, као што је на факултету био избор за декана, круна моје каријере ", рекао је проф. Јаковљевић. Када је реч о о овогодишњем конгресу у Сегедину и нашем учешћу декан Јаковљевић је истакао да су све то нови радови, да су неки од њих недавно публиковани и да му је јако драго да је група младих истраживача коју предводи од почетка године до сада већ објавила 26 радова у престижним међународним часописима. Јаковљевић је истакао и да почетком наредне године очекује завршетак радова и усељење у нови простор Центара изврсности који ће, како очекује, омогућити далеко боље и комфорније услове за рад наставника и сарадника ФМН али и свих наших студената.


ДЕКАН ЈАКОВЉЕВИЋ НОВИ ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКЕ СЕКЦИЈЕ IACS-ES

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић изабран је данас, једногласном одлуком Председништва IACS-EС, за председника европске секције Интернационалне академије кардиоваскуларних наука (IACS-ES). Проф. Јаковљевић ће ову функцију обављати у наредне три године.

Нови председник европске секције изабран је на ову функцију у оквиру осмих сусрета Интернационалне секције за кардиоваскуларне науке који се одржавају од 28. септембра до 1. октобра у Сегедину у Мађарској.

Међу бројним учесницима су предавачи из Европе, Канаде и САД-а а запажено учешће у оквиру првог дана конгреса имају и наставници и сарадници нашег факултета са катедре за физиологију коју предводи управо проф. Јаковљевић.
До сада је предавање одржала проф. др Невена Јеремић а у наставку данашњег програма, када су планиране постер сесије, своје радове представиће доц. др Јована Јеремић, доц. др Јована Брадић и асс. др Маријана Анђић.
У наставку конгреса, током сутрашњег дана, предавања ће одржати и проф. Јаковљевић и проф. др Владимир Живковић.


ДОПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
БРАНКА РУЖИЋА БРУЦОШИМА И СТУДЕНТИМА

Драги бруцоши,

Верујем да је ово узбудљив дан за вас - први дан вашег студентског живота.

Избор факултета и студијског програма један је од најзначајнијих избора у животу.

Надам се да ће факултет који сте изабрали испунити ваше жеље и очекивања и да ће професија којом ћете се бавити бити круна вашег школовања.

Студирање је нова прилика да испољите потенцијале и да унапређујете своја знања, таленте и вештине. Важно је да континуирано пратите предавања и вежбе, али и да активно учествујете на семинарима и радионицама, као и да користите сваку прилику да стичете и практична знања. Важно је да покажете стрпљење, упорност и преданост, да развијате критичко размишљање и успех неће изостати.

С друге стране, на нама је да вам пружимо подршку и да вам омогућимо квалитетно образовање и добре услове за студирање. Због тога, настављамо да унапређујемо наставне програме и улажемо у инфраструктурне пројекте, али и да континуирано подржавамо и подстичемо младе да уче и да се усавршавају.

Опширније погледајте овде


ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ КАРДИОВАСКУЛАРНИХ ОБОЉЕЊА

Почасни доктор наука Универзитета у Крагујевцу и гостујући професор нашег факултета, професор др Суреш Тјаги одржао је у Амфитеатру предавање под насловом "Remote ischemia mechanism of preserved ejection fraction during heart failure (HFpEF)".

Продекан за научно-истраживачки рада и међународну сарадњу проф. др Невена Јеремић рекла је, поводом предавања проф. Тијагија, да Факултет медицинских наука већ дуго година сарађује са професором, тачније од 2015.године а да је он од 2019.години почасни доктор наука нашег Универзитета и гостујући професор Факултета медицинских наука. "Пандемија нас је спречила да се виђамо чешће а иначе је професор Тијаги макар једном годишње гост нашег факултета. Професор је врло иновативан истраживач који ће овог пута нашим наставницима и сарадницима, као и студентима докторских студија, приказати врло интересантна истраживања из области кардиоваскуларне физиологије којима се она бави у Лујвилу и САД-у. Велики је значај ове посете и данашњег предавања јер доводити једног таквог истраживача изнова у нашу институцију је велика част", рекла је проф. Јеремић. Она је истакла и да је размена искустава веома важна и потребна и да наш факултет поклања велику пажњу међународној сарадњи.

Професор Тјаги један је од експерата у пољу кардиоваскуларне физиологије и редовни је професор на катедри за Физиологију, Медицинског факултета у Лујвилу, Кентаки, САД. Говорећи о теми свог предавања проф. Тијаги се најпре захвалио на позиву и прилици да одржи предавање на нашем факултету и истакао задовољство чињеницом да је ФМН последњих година изузетно напредовао. "Данашње предавање односи се на изучавање анималног модела исхемијско репрфузионе повреде и могућности да се, кроз различите модификације, помогне односно превенирају овакви видови кардиоваскуларних обољења", рекао је проф. др Суреш Тијаги.


У ПКС ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ПРИВРЕДЕ И НАУКЕ

У Привредној комори Србије данас је потписан Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, којим се ближе повезују научноистраживачки пројекти у области медицине и фармације са привредом.

Меморандум су потписали, у име директора ПКС Марка Чадежа, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац Предраг Лучић и декан Факултета медицинских наука Владимир Јаковљевић а реализација меморандума би, како је речено, требало да допринесе промоцији и примени научноистраживачког рада у привреди и стварању услова за развој и пружање медицинских услуга које до сада нису развијане на територији Србије.

Након потписивања документа Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац рекао да потписивање меморандума представља успостављање дугорочног партнерства две институције, пре свега у делу примене апликативних решења научноистраживачког рада Факултета медицинских наука у привреди. "Реч је о посебном моделу сарадње науке и привреде где Привредна комора препознаје оне делове академске заједнице који не само да имају значајне ресурсе, већ су се определили да успоставе и нове организационе облике који ће се искључиво бавити применом апликативних решења у привреди", истакао је Лучић. Он је навео да привреда овим добија на повећању конкурентности, пре свега у делу иновативних решења, па компаније које буду у оквиру овог споразума сарађивале са Факултетом медицинских наука могу очекивати повећање конкурентности у делу пласмана и развоја нових производа и услуга. "Што се Факултета медицинских наука тиче, он може добити пре свега повећање референтности курикулума, постојећих а посебно нових курикулума. Може добити и повећање прихода кроз сарадњу са компанијама, као и више апликативних пројеката, које ће реализовати са компанијама или Привредном комором", рекао је Лучић. Према његовим речима предвиђено је да ће се сарадња ПКС са Факултетом медицинских наука реализовати кроз Центар за примену научних истраживања у привреди, чије се оснивање планира у оквиру факултета а задатак ће му бити да ка привреди пласира апликативна решења. Лучио је истакао да се очекује и сарадња у оквиру Центара изузетних вредности, као важној инвестицији Владе Србије која се, како је рекао, завршава крајем ове године.

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић, говорећи о конкретним областима у којима ће се сарадња одвијати, рекао да је реч о суплементима, индустрији хране, односно функционалне хране и термалних вода, чијих извора је Србија пуна а нису довољно искоришћени. Објашњавајући значај потписивања овог меморандума, односно сарадње привреде и науке, Јаковљевић је цитирао мисао према којој је наука мртва без праксе а пракса слепа без науке и навео да је осим образовања и здравствене делатности један од задатака факултета на чијем је челу да ради истраживања.

"Ми који се бавимо базичним истраживањима морамо да се прилагодимо новом времену и да се помало преоријентишемо на апликативни принцип", рекао је он. Декан је додао и да ће факултет у наредном периоду тежити томе и навео да се у Крагујевцу граде нови центри изврсности у којима ће истраживања за привреду моћи да се раде по приступачнијим ценама него што би то било у Америци или Западној Европи.

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА НА СВИМ ОСНОВНИМ СТУДИЈСКИМ ПРОГРАМИМА

Интонирањем државне химне Боже правде у амфитеатру данас су, у присуству декана и тутора, ресорни продекани уручили индексе новој генерацији бруцоша Факултета медицинских наука. На свечаностима које су уприличене у четири различита термина индексе су добили студенти прве године ИАС фармације, основних струковних студија, ИАС стоматологије и ИАС медицине.

Поздрављајући нову генерацију бруцоша на свим студијским програмима декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић пожелео је добродошлицу свим новим студентима и истакао да је за њега, поред Дана и славе факултета, додела индекса и почетак нове школске године, најзначајнији и најсвечанији дан у нашој установи. Он је изразио и задовољство што после две године пандемије настављамо са нашом праксом да школска година почиње трећег понедељка у септембру и чињеницом да ће се настава као и практични рад обављати нормално . "Нова генерација бруцоша а то сте ви треба да донесе нову енергију на наш факултет и верујемо да ће тако бити и ове године. Код нас је студент у фокусу и сви ми смо оријентисани ка томе да вам студије, на свим студијским програмима, учинимо што лакшим и да своја знања стекнете на најбољи начин. Једино што не можемо и нећемо је да толеришемо јесте незнање а све остало што се појави као потенцијални проблем ћемо заједно решавати " рекао је у свом обраћању бруцошима декан Јаковљевић.

Студентима прве године ИАС фармације индексе је уручио продекан проф. др Жељко Мијаиловић наглашавајући да је студијски програм фармације, у последњих неколико година, показао значајно унапређење квалитета рада а то је условило и повећањем захтева односно критеријума према студентима. "Од вас се очекује изузетан труд и рад, пожртвовање и васпитање да би се све реализовало на прави начин. Ту смо и сви ми, ваши ментори, који ћемо бити ту за вас у сваком тренутку", рекао је проф. Мијаиловић и позвао све бруцоше фармације на први састанак са њиховим туторима који је уследио одмах након доделе индекса.

Студентима прве године ОСС који се школују за струковну медицинску сестру и струковног физиотерапеута индексе је уручила продекан проф. др Наташа Здравковић. Она је истакла да велики број бруцоша на струковним студијама долази из радног односа што отежава могућност праћења наставе и присуства на вежбама и додала да је то јако важно а да се у договору са катедром термини могу кориговати и тако изаћи у сусрет студентима. "Ви сте прва постковид генерација и поново крећемо са наставом и вежбама уживо што је јако важно за све. Ту смо да вам помогнемо и пренесемо сва своја знања и вештине", истакла је проф. Здравковић.

На студијском програму ИАС стоматологије и ове године индексе је добило 24 будућих доктора стоматологије. Наш најмлађи и по броју студената најмањи студијски програм, према речима продекана за ИАС стоматологије проф. др Гвоздена Росића, је врло конкурентан и из године у годину постаје репер за поређење са другим студијским програмима. Он је бруцошима стоматологије говорећи о предстојећим петогодишњим студијама рекао да могу да рачунају на апсолутну помоћ и подршку свих наставника и сарадника на овом студијском програму. ‘На вама остаје да се потрудите, уложите
Продекан за ИАС медицине проф. др Дејан Петровић честитао је почетак школовања будућим докторима медицине и додао да сматра да су направили добар избор одлуком да студије упишу на нашем факултету. "ФМН годинама ради на подизању наставног процеса и у година пандемије корона вируса један је од факултета који је, и у таквим процесима, пружио највећи могући квалитет својим студентима. Поред рада у малим туторским групама што је посебно важно за клиничке предмете јако смо поносни и на сајт факултета који је систематизован, прегледан и јасан и све битне информације, на дневном нивоу, се ажурирају што вама много олакшава праћење наставног процеса", рекао је. Између осталог проф. Петровић. Бруцоши медицине, њих 88 подељени су у 16 туторских група и данас су били у прилици да упознају професоре и наставнике који су им тутори и са њима одрже и први састанак.

Настава на свим студијским програмима почиње сутра 19. септембра према распореду који се налази на сајту факултета.


ПОЧИЊЕ РЕФОРМА ПЛАНА И ПРОГРАМА
НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА - ВИСОКА СТРУКОВНА ШКОЛА

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за мастер студије проф. др Небојша Здравковић и продекан за ОСС проф. др Наташа Здравковић одржали су састанак са директорима здравствених установа из региона и главним медицинским техничарима ових установа на којем било речи о реформи плана и програма на струковним студијама - високој струковној школи. Наиме наш Факултет је према речима декана проф. Јаковљевића почео са реформом плана и програма на основним струковним студијама па нам је контакт са здравственим установама у региону од непроцењивог значаја, како бисмо сагледали њихове потребе, што ће бити један од водећих чинилаца у ком смеру ће ићи реформа. "Ми постојимо овде због вас јер едукујемо кадрове који су вама потребни. Наша идеја је да променимо комплетно курикулум и прилагодимо га онима што тражи Европска унија али и наша држава а што је боље за наше студенте који треба да остану у вашим установама и да лече људе. Основне струковне студије, које су почеле одмах након студија медицине на нашем Факултету,имају одређене недостатке и наша идеја је да за наредну школску годину припремимо реакредитацију овог студијског програма. Идеја нам је да поред струковне медицинске сестре односно техничара и струковног физиотерапеута проширимо понуду смерова и зато нам је јако важно да од вас добијемо повратне информације у којим областима постоје највеће потребе" рекао је проф. Јаковљевић.

Продекан за ОСС проф. др Наташа Здравковић рекла је да је циљ реакредитације овог студијског програма побољшање квалитета и квантитета наставе и већи број смерова. Она је представила, поред струковне медицинске сестре/техничара и струковног физиотерапеута и потенцијално нове смерове на основним струковним студијама-струковна медицинска сестра бабица, струковна медицинска сестра васпитач, струковни санитарно-еколошки инжењер, струковни медицинско-лабораторијски технолог, струковни медицински радиолог, струковни нутрициониста дијететичар, струковни козметичар естетичар, струковни зубни протетичар, струковни инструментар, струковни радни терапеут и струковни анестетичар. "То су смерови које ми можемо да акредитујемо и што по закону имамо право да школујемо а што би установе могле да им признају. Оно што је већ извесно да ћемо кренути са смером струковна медицинска сестра васпитач, који реализујемо са Педагошким факултетом у Јагодини, док увођење осталих смерова зависи од потреба које ви искажете", рекла је проф. Здравковић. Проф. др Слободан Милисављевић, в.д. директора УКЦ Крагујевац се захвалио руководству ФМН на састанку овог типа и истакао да је УКЦ Крагујевца терцијарна здравствена установа која покрива регион од преко два милиона становника. "УКЦ Крагујевац од укупно око 2 800 запослених има 1581 запосленог из редова средњег и вишег медицинског особља. Преко 600 њих је запослено у последњих 5 година и сви су укључени у програме додатне едукације. Нама су приоритет струковне медицинске и техничари али због набавке нове опреме која се тренутно инсталира у УКЦ Крагујевац имамо додатно потребу за новим рентген техничарима али и лабораторијским трансфузионим техничарима. На последњим расписаним конкурсима за струковне медицинске сестре није било пријављених кандидата што показује да имамо довољно простора за даљу едукацију", рекао је директор Милисављевић и додао да, у наредном периоду, акценат на струковним студијама треба ставити на практични рад.

На крају састанка договорено је да ће здравствене установе у региону, у наредном периоду, нашем Факултету доставите податке о својим потребама у области средњег медицинског кадра, на основу којих ће бити креирани нови смерови на основним струковним студијама.КРАГУЈЕВАЧКИ ШАНГАЈЦИ
ПРОФЕСОР ВЛАДИМИР ЖИВКОВИЋ, ФИЗИОЛОГ:
Да препознате болесно, морате знати шта је здраво

(Недељне новине Крагујевачке, 12.09.2022)

Сарадници института за физиологију и наставници Катедре за физиологију крагујевачког факултета Медицинских наука само прошле године објавили су 43 научно-истраживачка рада у референтним светским часописима и на тај начин значајно дипринели да Факултет и 2022, четврту годину заредом, буде на Шангајској листи у области клиничке медицине. Целу групу физиолога чини 26 сарадника, од искусних и угледних професора, до младих који су на докторским студијама.

На предлог професора Владимира Јаковљевића, актуелног декана и такође физиолога, први саговорник из групе ове медицинске области је др Владимир Живковић. Он је ванредни професор на Факултету, истакнути сарадник Института и већ има преко сто објављених научно-истраживачких радова. Овај податак је импресиван с обзиром да Живковић има само 38 година. Основне студије завршио је на крагујевачком Факултету 2010, а већ 2014. године докторирао је радом из области физиологије. Заједно са професором Јаковљевићем ради као предавач на московском универзитету Сеченов.

Опширније погледајте овде


ОДОБРЕНО СПРОВОЂЕЊЕ КРАТКИХ ПРОГРАМА ЕДУКАЦИЈЕ
ФМН И ИНСТИТУТА „ДЕДИЊЕ“

Национални савет за високо образовање донео је решења којима се усвајају захтеви нашег Факултета за спровођење кратких програма студија „Интензивно лечење“ и „Вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“. Превиђено је да оба програма трају по шест месеци а резултат су потписивања уговора о стручној и научној сарадњи Факултета медицинских наука и Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“. Одлуком Националног савета за високо образовање направљен је први корак у реализацији постигнутих договора нашег Факултета и Института „Дедиње“.

У оквиру поменутих програма превиђено је одржавање интерактивне наставе, која ће бити поступна и заснована на практичном раду а обављаће се у просторијама ФМН и Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, док ће практични рад, као део наставе и стручну праксу полазници обављати на Институту „Дедиње“. Наставу и практични рад са полазницима водиће наставници и сарадници како нашег Факултета тако и Института „Дедиње“.

Полазници програма „Вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“ ће стећи потребна знања и вештине на основу којих ће моћи да разумеју основна начела вантелесног крвотока и механички асистиране циркулације и да самостално и стручно у пракси примене правила која су неопходна у наведеној области. Када је реч о програму „Интензивно лечење“ циљ је да полазници савладају знања и вештине која интегришу општу и специјализовану негу најтежих болесника, организацију рада у јединцима интензивног лечења, кардиопулмоналну реанимацију у болничким условима и проширену животну подршку. Право уписа на оба програма имаће кандидати који су завршили најмање средњу медицинску школу у трајању од 4 године. Након завршених програма сви полазници добиће одговарајуће сертификате и 60 ЕСПБ.

Решење НСВО о кратком прогаму „Интензивно лечење“ погледајте овде
Решење НСВО о кратком прогаму „Вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“ погледајте овде


ПРЕДСТАВЉЕНА ИСКУСТВА У ТРЕТМАНУ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА
НА КЛИНИЦИ ЗА АКУШЕРСТВО У АРАДУ

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу представљена су искуства и изазови у третману ковид позитивних пацијената на Клиници за акушерство у румунском граду Арад.

Гост предавач био је професор Кристијан Фурау, специјалиста гинекологије и акушерства на румунској клиници која је, као и све друге, била погођена пандемијом последње две године.

Говорећи о искуствима и изазовима у третману ковид позитивних пацијената, гост-предавач, професор Кристијан Фурау са Клинике за акушерство у Араду из Румуније је указао на компликације које инфекција ковид 19 носи у периоду трудноће и порођаја, али и представио начине да се могуће компликације препупреде и реше.

Стручна предавања и сусрет са професорима са Факултета медицинских наука у Крагујевцу представља основ за будућу сарадњу, заједничка истраживања и даљу размену знања и искустава. (РТК, 25.08.2022)

Биографију Проф. Кристијан Фурауa можете погледати овде


ИМА 34 ГОДИНЕ, А ПРЕДАЈЕ НА ТРИ ФАКУЛТЕТА
(Политика 22.08.2022.)

Факултет медицинских наука у Крагујевцу упорно чува високу позицију на Шангајској листи најбољих факултета света, где је већ четврту годину заредом рангиран на позицији од 201. до 300. места у области клиничке медицине. Из ове области су само прошле године публикована 234 научна рада.

"Радови амбициозних студената и њихових искусних ментора већ афирмисаних професора објављују се у престижним научним часописима и имају висок ниво цитираности. У том сегменту убирамо највећи број бодова" каже Невена Јеремић, професорка фармацеутске хемије и продекан за међународну сарадњу и студије на страном језику крагујевачког Медицинског факултета.

Опширније можете погледати овде


ОБАВЉЕНИ СПОРТСКИ ПРЕГЛЕДИ ВАТЕРПОЛО РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ

У сусрет пријатељској утакмици ватерполо репрезентација Србије и Израела и ватерполо клуба Раднички, која ће бити одиграна у среду на затвореном базену у Крагујевцу, а која је хуманитарног карактера, данас су на Институту ФМН, у одсеку за спортску медицину обављени лекарски прегледи за наше ватерполисте. Утакмица се игра од 20:15 сати, улаз је бесплатан а сав приход који посетиоци донирају намењен је за лечење наше суграђанке Ане Милетић оболеле од злоћудног агресивног тумора мозга.

Од када је у оквиру ФМН почела са радом ординација спортске медицине многи клубови из града, региона али и Србије су прегледе својих спортиста обавили управо у Крагујевцу. Зато и не чуди што су се, уочи утакмице у среду у Крагујевцу, за то одлучили и из ватерполо репрезентације Србије. Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић тим поводом рекао је да је наша репрезентација имала напоран период током лета, од светског првенства и европске лиге до европског првенства које их очекује крајем августа, почетком септембра у Хрватској. "Ми ћемо стручном штабу дати информацију о здравственом стању и кондицији наших ватерполиста и надам се, на тај начин, макар мало допринети да на наредном европском првенству, направе добар резултат ", рекао је декан Јаковљевић.


И ОВЕ ГОДИНЕ ВИСОКОРАНГИРАНИ НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ

Четврту годину за редом, Универзитет у Крагујевцу, се захваљујући Факултету медицинских наука, нашао на Шангајској листи најпрестижнијих универзитета у свету за област клиничка медицина. Први пут на овој листи били смо 2019. године када је поред нашег Факултета рангиран и ПМФ у Крагујевцу и то на позицији између 301. и 400. места. Претходне три године, укључујући и овогодишњу листу Факултет медицинских наука рангиран је између 201.и 300.места међу 500 најбољих факултета у свету. Медицински факултет у Београду рангиран је, у истој категорији, између 301. и 400.места.

Дугогодишње рангирање на престижној Шангајској листи најбољих Универзитета у свету треба тражити у одличним резултатима које наш факултет постиже у области научно истраживачког рада и великом броју објављених радова у престижним међународним часописима. Научно истраживачки рад је дакле оно што нас квалификује и у тој области годинама постижемо фантастичне резултате. Тај тренд настављен је и у овој, као и у прошлој години, упркос пандемији корона вируса а акредитацијом новог Центра изврсности отварају се нове могућности за још бољи и већи замах у области науке и истраживања на нашем факултету.


ПРЕПОЗНАТ И ВРЕДНОВАН РАД НАУЧНИКА ФМН


ФМН је након Центара изврсности матичних ћелија Одлуком Одбора за акредитацију научноистраживачких организација министарства просвете, науке и технолошког развоја добио још један Центар изврности-за изучавање редокс равнотеже у кардиоваскуларним и метаболичким поремећајима. Коментаришући ову Одлуку декан ФМН и руководилац новоакредитованог Центра изврсности проф. др Владимир Јаковљевић изразио је задовољство што наш факултет и Универзитет у Крагујевцу добијају други Центар изврсности. „Надам се да ће у наредном периоду бити још нових центара како на нашем факултету тако и на нашем Универзитету. Подсећам да су у току радови на новој згради преко пута ректората Универзитета у Крагујевцу која је и превиђена за Центре изврсности чиме оправдамо изградњу и значај те капиталне инвестиције државе Србије у сарадњи са Европском инвестиционом банком, а у исто време оправдамо наш научно-истраживачки рад који је бренд број један нашег факултета“, рекао је Јаковљевић. Декан је истакао да Центар изврсности није само зграда и опрема већ пре свега људи и то млади и квалитетни научници који се озбиљно баве науком и додао да му је драго да је тај рад препознат од стране релевантних чинилаца који се баве науком у нашој земљи.

О овој теми у емисији „Мозаик“ ТВ Крагујевац говорио је и проф. др Владимир Живковић који је нагласио да је то сјајан успех 27 младих научника лабораторије за кардиоваскуларна истраживања чији рад су препознали надлежни у министарству просвете и акредитацијом Центра изврсности за изучавање редокс равнотеже у кардиоваскуларним и метаболичким поремећајима дали јој национални и интернационални значај. „Циљ Центра је да на најбољи начин настави са експерименталним истраживањима из области проучавања оксидационог стреса у кардиоваскуларним и метаболичким болестима, да и даље ствара нове докторе науке, публикује радове у еминентним научним часописима и да наш факултет и даље позиционира као један од водећих факултета из области медицине на овим просторима“, рекао је проф.Живковић. Ово ће свакако допринети додатном квалитету у нашем раду али и препознатљивости нашег факултета у интернационалним оквирима, закључио је проф. др Владимир Живковић.
Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.