Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Дана 20.05. у оквиру Недеље здравља уста и зуба студенти и сарадници ИАС Стоматологије вршили су стоматолошке прегледе и обуку  о одржавању оралне хигијене деци предшколског узраста. 

Акција је спроведена у пешачкој зони у Крагујевцу.

Студенткиње треће године ИАСС са сарадницима, су својим радом допринеле квалитетном и успешном спровођењу акције. 

 

 
    


ФМН НА ,,ОТВОРЕНИМ ВРАТИМА УНИВЕРЗИТЕТА''

 

На платоу испред Ректората Универзитета у Крагујевцу 18. маја 2015. године одржана је традиционална манифестација ,,Отворена врата Универзитета'' коју организује универзитетски Центар  за развој каријере и саветовање студената. Циљ ове манифестације је упознавање средњошколаца, будућих студената са могућностима студирања на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Ученици крагујевачких средњих школа тако су и овог маја били у прилици да се на појединачним штандовима сваког факултета информишу о студијском програмима, пријемном испиту и свему другом што би их интересовало. Свој штанд, као и увек имао је и Факултет медицинских наука, на коме су студенти давали све потребне информације и одговарали на бројна и разноврсна питања. Заинтересовани ђаци и присутни професори могли су тако да чују и много више од саме приче о упису и наставним активностима и доживе праву атмосферу Факултета медицинских наука. Све то, само још директније и целовитије, у просторијама факултета посетиоцима је иначе већ годинама доступно на Данима отворених врата ФМН, који се одржавају сваке суботе у априлу, мају и јуну до пријављивања за упис.

Будући студенти тога дана су на платоу Ректората из прве руке могли да сазнају тачне информације везане за упис на ФМН, распрше многе уобичајене заблуде и страхове везане за сам пријемни испит и студирање и чују бројне савете искусних студената како да им сви ти процеси протекну што безболније, природније и ефикасније.

Лепо време поспешило је одржавање целе менифестације, а атмосферу су украсили и студенти Филолошко-уметничког факултета који су извели ефектан музичко-сценски програм за присутне. Манифестација ,,Отворена врата Универзитета'' и овога пута је одисала гостопримством и добром организацијом захваљујући уиграном младом тиму универзитетског Центра за развој каријере и саветовање студената.

 


Центру за матичне ћелије Факултета медицинских наука
додељена повеља
КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ
за научну и пословну визију у региону

 


ЕДУКАТИВНО ПРЕДАВАЊЕ О ОДГОВОРНОМ КОНЗУМИРАЊУ АЛКОХОЛА

Институт за ментално здравље организоваће за све заинтересоване грађане едукативно предавање о значају одговорне конзумације алкохола, поводом представљања првог "Водича за одговорно пијење алкохола", у четвртак, 28. маја 2015, у 14 сати, у Aмфитеатру Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Посетиоци ће на предавању имати прилику да се упознају са постулатима нискоризичног пијења алкохола које ће презентовати прим. др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље и уредник Водича, да поставе питања која их занимају у вези са темом, као и да добију бесплатан примерак "Водича за одговорно пијење алкохола". Улаз је слободан!

"Алкохолизам представља најраспрострањенију социјално-медицинску болест,
 а злоупотреба алкохола представља водећи узрок смртности код младих
узраста од 15 до 29 година."

"Водич за одговорно пијење алкохола" представља јединствену публикацију у овом делу Европе насталу у оквиру програма сарадње Института за ментално здравље са Светском здравственом организацијом.
Циљ Водича представља превенцију алкохолизма, смањење штете изазване употребом алкохола и унапређење менталног здравља грађана.    


Опширније о пројекату од националног значаја, под називом "Одговорно пијење у Србији" можете погледати овде


СВЕТСКА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ

Поводом обележавања Светске недеље имунизације, крагујевачки Комитет за међународну сарадњу студената медицине ИФМСА-Србија у сарадњи са Институтом за јавно здравље Крагујевца, Домом здравља Крагујевац и Факултетом медицинских наука организује низ активности.

Наиме, у атријуму Шопинг центра „Крагујевац Плаза“ за викенд, 25. и 26. априла, одржава се трећа по реду „Болница за медведиће“. Овога пута, пажња ће бити усмерена на едукацију деце о значају имунизације, али на родитеље, јер је неопходно да сви буду вакцинисани. За старије грађане даваће се савети о очувању здравља и значају вакцинације те популације од сезонског грипа.

Затим, у среду 29. априла, у Амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, са почетком у 18.30 часова, одржаће се Трибина под називом „Превенција = вакцинација“, која је отворена за јавност. Ово је јединствена прилика да се родитељи и генерално грађани информишу о значају вакцинације за будући живот, за спречавање епидемије… Предавачи ће бити лекари из разних грана медицине, те присутни неће остати ускраћени ни за какву информацију која је за њих битна.

У ИФМСА-Србија истичу да се последњих месеци води негативна кампања на тему имунизације, што је по будућим лекарима, просто недопустиво.

– Страх родитеља произилази из неинформисаности, а у медијима се свакодневно појављују „квази-стручњаци“, жељни пажње, који износе гомилу нетачних информација, те родитеље доводе у стање збуњености. Поврх свега, на интернету се могу наћи више негативних и крајње бесмислених страница, од оних који би родитељима јасно објаснили све чињенице везане за вакцине. Стога и желимо да искористимо нашу енергију и ентузијазам у едукацију родитеља на ову тему, јер лекари, наше колеге, понекад немају, услед обима посла, времена да сваком пацијенту одговоре на сва питања везана за вакцинацију – наводе у ИФМСА.
©RitamGrada.rs


АКРЕДИТОВАН ЦЕНТАР ЗА МОЛЕКУЛСКУ МЕДИЦИНУ И ИСТРАЖИВАЊА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

На основу члана 18. става 1. тачке 2. и члана 61. става 2. Закона о научноистраживачкој делатности ("Службени гласник РС" број 110/05 и 50/06 -исправка и 18/10), члана 13. и 14. Правилника о вредновању научноистраживачког рада и поступку акредитације научноистраживачких организација ("Службени гласник РС" број 90/06) и члана 3. става 1. и 2. и члана 4. става 1. до 3. Правилника о критеријумима и мерилима за додељивање, потврђивање и одузимање статуса центра изузетних вредности, научноистраживачки рад и финансирање центра изузетних вредности ("Службени гласник РС" број 60/08 и 52/13), а на захтев Факултета медицинских наука у Крагујевцу, Улица Светозара Марковића број 69, број захтева: : 01-12516 од 13.11.2014. године,

Одбор за акредитацију научноистраживачких организација на седници од 03.02.2015. године донео је:

ОДЛУКУ О АКРЕДИТАЦИЈИ ЦЕНТРА ИЗУЗЕТНИХ ВРЕДНОСТИ

Акредитује се Центар за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија Факултета медицинских наука у Крагујевцу, као Центар изузетних вредности у области медицинских наука -медицина, фармација, стоматологија и специјална едукација и рехабилитација...

Овом приликом захваљујемо свим члановима Комисије Факултета на несебичном раду за акредитовање Центра изузетних вредности.

Опширније погледајте овде


СЕМИНАР КМЕ И НОВА МОНОГРАФИЈА НА СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу још једном је дужна пажња посвећена Светском дану бубрега. У амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' 14. марта 2015. представљена је нова књига проф. др Дејана Петровића ,,Малигне болести и оштећење бубрега у клиничкој пракси'' и одржан је семинар Континуиране медицинске едукације са истоименом темом. Овај догађај окупио је на једном месту сам врх српске нефрологије.

Постала је већ традиција да Крагујевац, Факултет медицинских наука и проф. др Дејан Петровић буду окупљајући фактори за сабирање научне мисли ове гране медицине у Србији. А Светски дан бубрега показао се временом као добар повод да се на глобалном и локалном нивоу повећава свест о важности бубрега за целокупно здравље и да се у целом свету смањи учесталост болести бубрега и са њима повезаних болести.

Организатори семинара били су Факултет медицинских наука у Крагујевцу (Центар за КМЕ) и Клиника за урологију и нефрологију Клиничког центра Крагујевац. Једнодушне оцене учесника дате су за јединственост и важност оваквог скупа у погледу окупљања самог врха српске нефрологије и тиме створених услова за помаке у научној мисли. Велике похвале изречене су и за ниво организације скупа и самог руководиоца, проф. др Дејана Петровића за кога је примећено да је својом новом монографијом потврдио своје истакнуто место у области стручне литературе ове гране медицине.

Иначе, овогодишњи слоган Светског дана бубрега на глобалном нивоу био је ,,Здрави бубрези за све'', уз посебну поруку ,,Започните дан чашом воде''.

    
    ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И СЕМИНАР КМЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БУБРЕГА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу у суботу 14. марта 2015. године биће одржана промоција монографије ,,Малигне болести и оштећење бубрега у клиничкој пракси'' и семинар Континуиране медицинске едукације са истоименом темом. А све то у поводу Светског дана бубрега који се ове године обележава 12. марта.

Организатори семинара су Факултет медицинских наука у Крагујевцу (Центар за континуирану медицинску едукацију ФМН) и Клиника за урологију и нефрологију Клиничког центра Крагујевац.

Руководилац је проф. др Дејан Петровић који је и аутор монографије. Семинар је акредитован код Здравственог савета Србије и за предаваче носи 12 бодова, а за слушаоце шест. Место догађања је амфитеатар ФМН, регистрација учесника почиње у 8 сати, а отварање у 9.

Већ је традиција да се на Факултету медицинских наука у Крагујевцу Светски дан бубрега обележава на овакав, врло ангажован начин. Овогодишњи слоган манифестације на светском нивоу је ,,Здрави бубрези за све'', уз поруку ,,Започните дан чашом воде''.


ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ,,ВРЕДНОВАЊЕ НАУКЕ И НАУЧНИКА''

У Универзитетској галерији Универзитета у Крагујевцу 26. фебруара 2015. године одржана је промоција књиге ,,Вредновање науке и научника''. У питању је монографија уредника проф. др Небојше Арсенијевића и проф. др Љиљане Вучковић-Декић у издању Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Промоција је протекла уз изузетно интересовање академске заједнице, јавности и медија. Представљајући књигу, рецензенти и уредници били су једнодушни у оцени колико су оваква издања неопходна у развоју научне мисли једне земље. Имајући то у виду, запажено је притом и да се овај наслов појављује у правом тренутку.

    
    
АКЦИЈА ,,ОСМЕХ НА ДАР''

Традиционална новогодишња акција прикупљања помоћи за најугроженију децу са територије Србије ове године почела је са радом на Факултету медицинских наука у Крагујевцу 16. децембра и планирано је да траје до 26. 12. Ово је већ девета акција по реду и спроводи је први студентски хуманитарни фонд ,,Осмех на дар'' који је и основан 2009. године као формални наставак те акције и то од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената тог факултета. У раду фонда учествују студенти свих већих факултета Универзитета у Београду као и универзитета у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

У акцији се прикупљају слаткиши, играчке, наставни материјал и друге ствари од којих могу настати пакетићи намењени угроженим породицама и институцијама које брину о сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом и посебним потребама широм Србије.

Активисти са кутијама у којима се остављају прилози дежурају у холу (галерији) Факултета медицинских наука од 10 до 14 сати и тако би требало да буде до 26. децембра, мада је претходних година трајање акције продужавано због великог интересовања. То је прилика за оне који имају добру вољу да се евентуално припреме и према жељи и могућностима снабдеју пре следећег проласка поред активиста и кутија са даровима, или да једноставније, купе на истом месту празничне честитке јер приход иде у исту сврху.

Ова акција постала је једна од лепих традиција Факултета чија се симболика појачава њеним одвијањем у атмосфери долазећих празника што представља праву прилику да се макар мало улепша стварност онима који су имали мање среће.Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.