Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 

 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ 26. НОВЕМБРА

У среду 26. новембра 2014. године на Факултету медицинских наука биће одржана редовна новембарска акција добровољног давања крви.

Акција ће бити одржана у Кабинету за ургентну медицину од 10 до 14 сати.

Факултет медицинских наука традиционално има највећи одзив давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета па се заједно са сталним суорганизаторима акције, Црвеним крстом Крагујевца и Службом за трансфузију крви КЦ Крагујевац и овога пута нада максимално савесном приступу давалаца у служби спасавања људских живота.

       


СЕЛУ У ПОХОДЕ

Црвени крст Крагујевац сваке године традиционално организује акцију "Селу у походе" за житеље најудаљенијих сеоских средина, у оквиру које се врше здравствени прегледи становника.

У четвртак, 20.11.2014. године ова акција се одржала у селу Пајазитово, у којој је и Факултет медицинских наука ИАС Стоматологије у сарадњи са Црвеним крстом и Заводом за стоматологију узео учешће. Стоматолошки прегледи деце су обављени у О.Ш "Сретен Младеновић" у Пајазитову.

Ова школа броји 7 ученика, од којих 4 ученика похађају четврти разред, 2 ученика други разред и 1 ученик похађа трећи разред. Осим њих и једног предшколца.

    
    
    ПОСЕТА МЕЂУНАРОДНОМ КОНГРЕСУ ДЕНТАЛНЕ ЕСТЕТИКЕ

Студенти завршних година ИАСС, Факултета медицинских наука у Крагујевцу са продeканом Доц. др Татјаном Кањевац , наставницима и сарадницима, присуствовали су међународном конгресу денталне естетике који је одржан 15. Новембра 2014. године у Belexpo центру у Београду.

Богати програм Конгреса обухватио је низ предавања признатих међународних стручњака из подручја естетике, имплантологије, протетике и зубне технике. Такође су биле организоване и бројне радионице и демонстрације. Учесници конгреса су имали прилику да се информишу о примени најсавременијих материјала и технологија за постизање високих естетских резултата код зубних надокнада.


Након официјелног дела, учесници конгреса су уживали у дружењу са колегама уз музику уживо до ситних сати.

     Кликни за галерију слика


Остале фотографије погледајте у галерији слика овде


ОТВОРЕН 3D центар за дијагностику Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу

05.11.2014. године отворен је 3D центар за дијагностику (дигитални ортопан рендген апарата са опцијама панорамског, телерадиографског и 3D CBCT радиографисања) Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Просторије се налазе у згради Завода за стоматологију, наставно-научне базе Факултета за студијски програм Интегрисаних академских студија стоматологије, у улици Змај Јовина бр. 32.
ПОСЕТА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

Факултет медицинских наука наставио је лепу традицију вођења својих студената и запослених на Београдски сајам књига. У суботу 1. новембра, према устаљеној пракси претпоследњег дана сајма, у смеру Београда кренула су два аутобуса. Пристизање у време дневног отварања било је прави трeнутак за улазак у прашуму писане речи.

Трагало се у оквиру најширег распона, од стручне литературе преко популарне актуелне белетристике до класика и ретких издања. Пошто су сајамске цене у принципу најниже могуће на тржишту, простора за цењкање и није баш било, али ипак је свако углавном успео да нађе нешто за себе.

59. издање Београдског сајма књига окупило је рекордан број посетилаца и скоро 500 директних и близу хиљаду излагача који су присутни само са издањима. Од отварања 26. октобра до затварања 2. новембра био је то још једном пулсирајући мравињак књиге и једна од најбитнијих културних манифестација у региону.

Целодневна посета екипе Факултета медицинских наука завршена је у планираним вечерњим сатима, у реду, доброј атмосфери и са пријатним умором од испуњеног дана.

    ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ КЛИНИЧКА ХЕМАТОЛОГИЈА

На Факултету медицинских наука 24. октобра 2014. године одржана је промоција књиге ,,Клиничка хематологија''. Поред тога што је званични уџбеник за основну и последипломску наставу о значају ове књиге говори и то што је то тек трећи капитални уџбеник у историји српске хематологије.

Испред Факултета медицинских наука присутне је поздравио продекан, доц. др Иван Јовановић, а о књизи су говорили проф. др Драгомир Марисављевић, главни уредник дела и проф. др Небојша Анђелковић, председник секције за хематологију Српског лекарског друштва. Они су изнели податак да је у раду на овој књизи учествовало чак 79 аутора из 25 научно истраживачких и клиничких институција Србије, практично сва релевантна имена српске хематологије. Наведено је да иза овог дела стоји огроман рад и посвећеност о чему говори и то да су се сви аутори, имајући у виду значај дела, одрекли хонорара да би књига својом ценом била приступачна што већем броју читалаца. Истакнуто је и колико је важно имати овакво дело на српском језику у времену када су стручњаци углавном осуђени на коришћење страних монографија и лутање у непрегледном мноштву информација на интернету.

На крају промоције, примерци књиге ,,Клиничка хематологија'' званично су уручени Факултету медицинских наука и Клиници за хематологију Клиничког центра Крагујевац.

    ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ДОКТОРСКИМ АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА

У суботу 11. октобра 2014. године почела је настава и на докторским академским студијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу. На званичном сусрету у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' окупили су се студенти прве године и њихови предавачи. Нове полазнике овог престижног програма први је поздравио проф. др Предраг Чановић, декан Факултета медицинских наука који им је пожелео срећу целим током студија.

Студенте је затим поздравио проф. др Небојша Арсенијевић који им је рекао да један свет остављају иза себе, а да у други ступају - свет много озбиљније науке. Он их је укратко провео кроз програм студија по годинама и скренуо им пажњу на опасности олаког схватања докторских студија, на важност упорног рада и димензије креативности у науци. Докторске академске студије су програм на који је Факултет медицинских наука посебно поносан због показаних домета својих студената током времена и зато што је био први факултет у Србији који је увео докторске академске студије из области медицине. На то је подсетио и проф. Арсенијевић који је био декан управо у том периоду рекавши да је тај пројекат у целој земљи дочекан са великом скепсом, а да су га касније сви копирали.

Приликом званичног почетка наставе на докторским академским студијама у 2014-2015. години студенти су добили индексе, програм наставе у дигиталној форми и симболичне поклоне са инсигнијама факултета након чега се одмах приступило првом предавању.

    ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО

У недељу, 05.10.2014. године у Крагујевцу се одржала хуманитарно-рекреативна акција «За срећније детињство». Учешће је у овој акцији, у сарадњи са Црвеним крстом и Заводом за стоматологију, узео и Факултет медицинских наука Крагујевац, студијски програм Стоматологија.

Професори, сарадници и студенти ФМН-а су од 11 до 12:30 сати вршили преглед зуба деци различитих узраста и пружали потребне савете родитељима у вези са правилним одржавањем оралне хигијене, сменом зуба и превентивним мерама. Заинтересованост и посећеност је била велика, а у складу са слоганом "Не можемо да променимо свет, али можемо једном детету поклонити осмех".

    
    
    ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 15. и 16. септембра 2014. почела је нова школска година на свим програмима интегрисаних академских студија и основних струковних студија. Студенти прве године интегрисаних академских студија фармације и стоматологије своја прва предавања имали су 15. септембра, а студенти Интегрисаних академских студија медицине и Основних струковних студија дан касније.

Као и сваки почетак школске године и овај је донео позитивно узбуђење на целом факултету, а понајвише наравно међу бруцошима. Студенте прве године интегрисаних академских студија медицине и стоматологије срдачно је поздравио декан Факултета медицнских наука проф. др Предраг Чановић упознајући их са оним што их очекује кроз студирање и са важношћу упорног држања корака са обавезама на ФМН.

    

Студенте прве године Интегрисаних академских студија фармације поздравио је проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за наставу на овом студијском програму који их је упознао са специфичностима и предностима студирања фармације на ФМН. Студенте Основних струковних студија и ИАС медицине поздравила је проф. др Марина Петровић, продекан за наставу овим студијским програмима. Она им је изразила добродошлицу упознавши их са традицијом Факултета и тиме да је на њему квалитет критеријум који је увек испред квантитета. Студенти свих студијских програма приликом својих првих предавања свечано су добили индексе, а студенти интегрисаних академских студија и одштампане семестралне водиче након чега су детаљније упознати са туторским системом рада и својим туторима.


    

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у прву годину интегрисаних академских студија за школску 2014/2015. годину уписао је 88 студената медицине, 84 студента фармације и 24 студента стоматологије. На оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут) уписано је по 44 студента, 14 на буџету и 30 самофинансирајућих.

    
    
ОДРЖАНО ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА СЕИРИЦУ ОГУРЕ

Професор Сеирицу Огура са Универзитета Хосеи у Токију одржао је 9. септембра 2014. године предавање на Факултету медицинских наука у Крагујевцу којим је постао визитинг професор ове високошколске установе. Тема предавања била је ,,Еволуција финансирања здравствене заштите у Јапану - утицај старења популације'' (,,Evolution of health care financing in Japan - impact of population aging''). Званични сертификат о звању симболично је уручио продекан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић, а госта из Јапана представио је проф. др Михајло Јаковљевић, руководилац здравствене економије и фармакоекономије факултета.

Професор Сеирицу Огура је здравствени економиста са дугогодишњом успешном академском каријером у Јапану и Сједињеним Америчким Државама. У Јапану је дуго радио као директор Националног центра за економска истраживања, а актуелни је руководилац Националног центра за старење популације у Јапану.

Хосеи Универзитет са својом 135 година дугом традицијом је један од најстаријих и најугледнијих традиционалних универзитета у Јапану. Према већини реномираних ранг листа овај универзитет је већ дужи низ година унутар листе ТОП 20 најбољих у конкуренцији од око девет стотина универзитета, института и високих школа у Јапану.

Приступно предавање професора Огуре одржано је у Плавој сали Факултета медицинских наука уз нарочиту пажњу наставника и сарадника ове установе. Томе је поред репутације гостујућег професора из Јапана допринео и значај саме теме предавања. Наиме, у Јапану је као и у српском народу присутан идентичан дугорочни демографски тренд који се подудара и са оним у већини старећих индустријских нација северне хемисфере (опадање плодности, бела куга, старење популације и осипање радно способног и продуктивног становништва) као и тешкоће са финансирањем здравствене заштите. Због тога би ово предавање и сам ангажман професора Огуре на Факултету медицинских наука у Крагујевцу могли да оставе и дубљи траг у широј академској и друштвеној заједници Србије.

    ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ВИЗИТИНГ ПРОФЕСОРА СЕИРИТСУ ОГУРЕ, ТОКИО, ЈАПАН

Поштовани наставници, сарадници и студенти Факултета Медицинских Наука Универзитета у Крагујевцу,

Дана 9. септембра у уторак у 12.00 сати у Плавој сали Деканата ће одржаће се приступно предавање Визитинг Професора, Сеиритсу Огуре, са Хосеи Универзитета у Токију, Јапан у наслову Еволуција финансирања здравствене заштите у Јапану - утицај старења популације (Evolution of health care financing in Japan - impact of population aging) .

Хосеи Универзитет је са својом 135 година дугом традицијом је један од најстаријих и најугледнијих традиционалних универзитета у Јапану. Према већини реномираних ранг листа овај универзитет се дужи низ година котира унутар листе ТОП 20 најбољих у конкуренцији од око девет стотина универзитета института и високих школа Јапана.

Професор Огура је здравствени економиста са дугогодишњом успешном академском каријером у Јапану и Сједињеним Америчким Државама. У Јапану је служио као дугогодишњи Директор Националног Центра за Економска Истраживања. Актуелни је Руководилац Националног Центра за Старење Популације у Јапану.

С обзиром на идентичан дугорочни демографски тренд у Српском народу као и већини старећих индустријских нација северне хемисфере (опадање плодности, Бела Куга, старење попуације и осипање радно способног и продуктивног становништва) као и тешкоће са финансирањем здравствене заштите верујем да би садржај предавања требао бити од интереса за наш академски миље.

Позивам Вас да својим присуством допринесете догађају и јавној дискусији на ту тему која следи

С поштовањем,

Проф др Михајло Јаковљевић

Руководилац здравствене економије и фармакоекономије Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу


ПОЧЕО УПИС НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Након успешно обављеног пријемног испита, на Факултету медицинских наука 14. јула 2014. почео је упис у прву годину студија школске 2014/2015. године. Кандидати који су успешно положили пријемни испит уписују се током четири дана и то по следећем распореду:

14. јул – студенти Интегрисаних академских студија фармације
15. јул – студенти Интегрисаних академских студија стоматологије
16. јул - студенти Интегрисаних академских студија медицине
17. јул – студенти Основних струковних студија

Нови студенти фармације имали су ту част да се први међу бруцошима упишу на Факултет и они су томе приступили одговорно и на време, подносећи сва потребна документа. Њихов упис извршен је у интервалу од 9 до 15 сати, а иста је сатница и за све друге студијске програме. Факултет медицинских наука у Крагујевцу у прву годину студија за школску 2014/2015. годину уписује 88 студената медицине, 84 студента фармације, 24 студента стоматологије и по 44 студента на оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут). Одзив на конкурс за упис на Факултет медицинских наука је као и увек био велики са више пријављених кандидата на свако студентско место.

    ЗАВРШЕН ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕ

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу од 7-10 јула 2014. године одржан је пријемни испит за упис у прву годину интегрисаних аакдемских и основних струковних студија на Факултету медицинских наука.

 

"Свим кандидатима који су остварили услов за упис на прву годину желимо успех у даљем школовању"
- Комисија за спровођење уписа у прву годину студија школске 2014/15. године:

    
чланови Комисије слева на десно:
Милош Петровић, студент; проф. др Бранислав Поповић;
проф. др Предраг Чановић; проф. др Небојша Арсенијевић, председник;
проф. др Зорица Бугарчић; доц. др Данијела Тодоровић;
Миона Секулић, студент ; проф. др Александар Ђукић;
Весна Вуловић, студент; Снежана Ивезић, дипл. правник;
доц. др Татјана Кањевац;

УПИС КАНДИДАТА

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  МЕДИЦИНЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  16. јула (среда) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  ФАРМАЦИЈЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69), 14. јула (понедељак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  СТОМАТОЛОГИЈЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  15. јула (уторак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијским програмима ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  17. јула (четвртак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.ПРИЈАВЉИВАЊЕ КАНДИДАТА ЗА УПИС

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 02.07.2014. почело је пријављивање кандидата за упис у прву годину студија у школској 2014/2015. години. Пријављивање је предвиђено за 2, 3, и 4. јул у интервалу од 9 до 14 сати.

Упис се односи на интегрисане академске студије медицине, фармације и стоматологије и основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут). Кандидати и њихови родитељи су чекали спремни за подношење докумената и пре заказаног времена што довољно говори о заинтересованости будућих студената. Пријављивање за сваки студијски програм обавља се у засебној просторији, путокази ка одговарајућим местима налазе се по целој згради, прецизна упутства даје и особље а кандидати пријаве добијају на Факултету.

Према конкурсу за школску 2014/2015. годину Факултет медицинских наука у Крагујевцу у прву годину студија уписује 88 студената медицине, 84 студента фармације и 24 студента стоматологије, сви за школовање на буџету. За основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут) уписује се по 14 студената на буџету и 30 самофинансирајућих. Пријемни испити заказани су за 7, 8, 9 и 10. јул 2014. а комплетан текст конкурса можете погледати на нашем сајту овде .

    ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР МАЈЛИНДЕ ЛАКО

Један од водећих светских стручњака у области матичних ћелија проф. др Мајлинда Лако одржала је 18. јуна 2014. године предавање на Факултету медицинских наука на тему "Seeing through stem cells". Проф. Лако је редовни професор Универзитета у Њукаслу и визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу, члан је Међународног друштва за истраживање матичних ћелија и уредништва престижног светског магазина ,,Stem Cells''.

Тема њеног предавања одржаног у Плавој сали пре свега се односила на коришћење матичних ћелија за побољшање вида и покушај прављења нове мрежњаче. У том поступку поставља се питање механизма – како ,,натерати'' матичну ћелију у лабораторији да се развије до нивоа ћелије ока. Захваљујући условима које струка има у Великој Британији они те ћелије већ користе за лечење клиничких болести. Пројекат Центра за матичне ћелије у Крагујевцу који се ближи својој реализацији зато даје наду да ће Србија ускоро имати исте услове за борбу против тешких болести. О томе говори и знатан број истраживача и доктораната Факултета медицинских наука који је присуствовао предавању.

    ПОСЕТА ПРОФЕСОРА ЏОНА ДАУНСА

Проф. др Џон Даунс са Универзитета ,,LIFE'' из САД-а посетио је 16. јуна 2014. Факултет медицинских наука у Крагујевцу. Његова посета одвија се у организацији Европског центра за мир и развој (ECPD) у циљу испитивања могућности сарадње институције коју он представља са сличним установама у Србији. Посетом су предвиђени сусрети са руководством и представницима ECPD-а задуженим за здравство и високо образовање као и са руководиоцима из истих области и локалним властима у градовима које ће посетити. Првог дана посете проф. Даунс боравио је у Београду, а његова посета Србији поред Крагујевца подразумева и сусрете у Врњачкој Бањи.

Проф. др Џон Даунс (на слици седи први са десне стране) један је од водећих америчких стручњака из области киропрактике који је током целе каријере комбиновао клиничку праксу, предавање и истраживање. Члан је управних, изршних и уређивачких одбора свих водећих тела и часописа у тој научној области у Америци. Предаје на Универзиту ,,LIFE'' у Маријети, у савезној држави Џорџија (САД), где је и сам дипломирао и тренутно је на функцији директора међународних послова тог универзитета.

У просторијама деканата госта из Америке примили су декан ФМН проф. др Предраг Чановић и проф. др Небојша Арсенијевић. У пријатном и динамичном разговору проф. др Џон Даунс детаљно се упознао са могућностима и организацијом Факултета медицинских наука. Током своје посете Крагујевцу проф. Даунс упознао се и са системом функционисања Универзитета у Крагујевцу и Клиничког центра Крагујевац.

ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ

Поводом постизања запажених резултата на Медицинијади, декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић, приредио је 30. 05. 2014. год. пригодан пријем за спортисте Факултетског спортског друштва ,,Медицинар''. Они су на 38. Медицинијади одржаној у Будви од 9. до 14. маја 2014. године освојили друго место у генералном пласману у конкуренцији петнаест факултета из Србије и окружења.

Спортисти ,,Медицинара'' освојили су по четири златне и бронзане медаље и пет сребрних. Златна одличја понеле су кошаркашице, рукометашице, рукометаши, атлетичари, сребрна шахисти, кошаркаши, бронзана тенисери итд.

Пријем је традиционално одржан у ресторану Факултета медицинских наука уз присуство медија и гостију. Проф. др Предраг Чановић се обратио гостима честитајући им одличне резултате. Догађај је протекао уз доделу дресова члановима екипа који се опраштају од такмичења у дресу ФСД ,,Медицинар“ и симболичну доделу медаља највернијим навијачима из реда професора. Наставак вечери је прошао у пријатној атмосфери уз разговор и сабирање утисака.

    СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ПОМАЖУ ЧАЧКУ

Студенти са Факултета медицинских наука помагали су у рашчишћавању подручја која су страдала у досадашњим поплавама. Десеторо младића са завршних година факултета заједно са својим предавачима помагали су на подручју општине Чачак.

Оно што су до јуче од својих професора научили теоријски су, како кажу студенти факултета, показали и у пракси.

Са адекватном опремом филтер маскама, чизмама, рукавицама, пумпама и осталим неопходним средствима, ови храбри момци кренули су да, заједно са припадницима Института за јавно здравље, дезинфикују куће (12.000 м2 односно око 120 објеката) које су страдале у поплавама.

У групи од десет момака било је и студената који су из градова угрожених поплавом. Из Смедеревске Паланке био је Душан Величковић који је на петој години студија. "Жеља ми је да мој град буде као што је био, али и да помогнем свима који су страдали", изјавио је Душан.

Заједно са студентима кренула је и асистент Гордана Ђорђевић, епидемиолог, која им је помагала и бринула о њиховој безбедности.

"Све оно што знају моћи ће да примене на терену, у складу са мерама превенције са којима су момци упознати", изјавила је Гордана Ђорђевић.

Наредних дана студенти осталих факултета Универзитета у Крагујевцу организоваће се око одласка на рашчишћавање и осталих угрожених подручја.
(преузето са РТС-а)

 

    

    УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

На Факултету медицинских наука 19.05.2014. одржана је редовна мајска акција добровољног давања крви. У акцији је прикупљено 42 јединице крви чиме је Факултет медицинских наука још једном имао највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета. Значајно је рећи и то да је 16 добровољаца морало да буде одбијено из медицинских разлога што значи да се акцији одазвало укупно 58 давалаца.

Акција је према обичају изведена у Кабинету за ургентну медицину, а свој удео у одзиву сигурно је имало и стање у читавој замљи изазвано катастрофалним поплавама када су сви људски и материјални капацитети народа стављени у службу, па је добровољно давање крви било један од првих доступних начина за студенте ФМН да се пружи помоћ. Организатори акције, Факултет медицинских наука, Црвени крст Крагујевца и Служба за трансфузију крви КЦ Крагујевац изражавају велику захвалност свим учесницима у акцији чији резултати охрабрују и подстичу на још већу будност у следећим извођењима.

 

    ПОМОЋ РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА

Дана 22.05. у оквиру Недеље здравља уста и зуба студенти и сарадници ИАС Стоматологије уручили су помоћ расељеним лицима из општине Обреновац, смештеним у Геронтолошком центру Крагујевацса којим имамо сардњу од раније.

Првобитна манифестација обележавања Недеље здравља уста и зуба је одложена услед ванредног стања, па су стога овим скромним гестом наставници, сарадници , запослени на ИАСС са студентима желели да покажу страдалима у поплавама да нису сами.

 

    

    

    ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА СА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Током ванредне ситуације на територији Србије изазване катастрофалним поплавама Факултет медицинских наука учествује на свој начин у општој акцији помоћи угроженима. Још од суботе 17. маја на Факултету се прикупља помоћ која се редовно дистрибуира тамо где је тог тренутка најпотребнија. Добар део усмерен је нпр. ка Геронтолошком центру Крагујевац где су се у значајној мери ангажовали и студенти волонтери Факултета медицинских наука. У Чачак је 22. маја отишла прва група од 12 студената која је учествовала у целодневној акцији асанације терена за коју је планирано више понављања.

Све акције спроводе се у сарадњи и координацији Факултета, Универзитета, Института за јавно здравље Крагујевац и студентских организација – Студентског парламента ФМН, Универзитетског парламента и IFMSA (Међународне федерације удружења студената медицине).