Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА
НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Нова школска 2015/2016. година званично је почела на Факултету медицинских наука у Крагујевцу 14. септембра 2015. године. Бруцошима интегрисаних академских студија и Основних струковних студија свечано су додељени индекси и упућени су на прва предавања.
Према успостављеном распореду, 14. септембра први су на студије ступили студенти интегрисаних академских студија фармације и стоматологије. Бруцоше фармације у амфитеатру је поздравио и у њихове будуће обавезе упутио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за ИАС фармације. Будуће докторе стоматологије у Зеленој сали поздравила је доц. др Татјана Кањевац продекан за ИАС стоматологије.
Следећег дана, 15. септембра свој пут на ФМН започели су студенти прве године Интегрисаних академских студија медицине и Основних струковних студија. Медицинаре су у амфитеатру поздравили декан ФМН, проф. др Предраг Чановић и продекан за реформу наставе доц. др Иван Јовановић. Студенти Основних струковних студија индексе су званично добили у сали Интерне клинике Клиничког центра Крагујевац уз добродошлицу проф. др Марине Петровић продекана за Основне струковне студије.

 

 
 

Сви студенти прве године уз индексе су добили и одштампане семестралне водиче, а студенти интегрисаних академских студија том приликом упознати су и са својим туторима и генерално са туторским системом рада по коме је ФМН препознатљив. Декан и продекани бруцошима су од срца пожелели срећу током целих студија али их и упозорили на врло динамичан и згуснут програм рада који не оставља пуно слободног времена али и награђује посвећене.
Факултет медицинских наука је на прву годину студија школске 2015/2016. године уписао 90 студената ИАС медицине, 84 студента ИАС фармације, 25 студената ИАС стоматологије и и по 44 студента оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут).

 

 


ПРВА ГРУПА ДИПЛОМАЦА
ИНТЕГРИСАНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА СТОМАТОЛОГИЈЕ

Драге колегинице,колеге,пријатељи , са радошћу и задовољством Вас обавештавам,да је прва група студената положила последњи испит и одбранила Завршни тест и тиме са успехом окончала своје студирање на ИАСС.

Татјана Кањевац Продекан ИАССС

Галерију слика можете погледати овде

 

    


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН БИОСКОП''
ИЗЛОЖБУ ОТВОРИО РАДОСЛАВ ЗЕЛЕНОВИЋ

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 18. јуна 2015. године отворена је изложба ,,Био једном један биоскоп'' – изложба биоскопских плаката. Изложба представља филмске плакате из претходних деценија биоскопског живота Крагујевца и путовање кроз целокупну историју филмске и биоскопске културе овог града која се протеже од краја XIX века до данашњих дана.

Почасни гост на отварању изложбе био је господин Радослав Зеленовић директор Југословенске кинотеке и члан Европске академије за филм, који је званично и отворио изложбу. Том приликом господин Зеленовић, човек који је многим светски славним именима са изложених плаката био домаћин у Србији, надахнуто је изнео свој доживљај ове изложбе и филма као уметности, уз неизбежну бригу за судбину филма, биоскопа и филмске културе у Србији.

Изложби су нарочиту пажњу посветили представници медија, а посетиоци различитих генерација стопили су се у утиску о незаменљивости филмског доживљаја који нуди биоскоп и сублимацији света једног филма и уметничкој вештини коју нуди филмски плакат.

Изложба биоскопских плаката ,,Био једном један биоскоп'' биће отворена на Факултету медицинских наука и у наредном периоду.

Каталог изложбе можете погледати овде

 

    


ХУМАНИТАРНА ЖУРКА СТУДЕНАТА ФМН 19. ЈУНА

Студенти Факултета медицинских наука у Крагујевцу по трећи пут организују, сада већ традиционану Велику хуманитарну журку у дворишту факултета. која ће се одржати 19. јуна 2015. године у дворишту Факултета медицинских наука са почетком у 21 сат.

Поред дружења и забаве свакако равноправна компомента овог догађаја је и њен хуманитарни карактер. Наиме, сав приход од улазница биће уплаћен за лечење петогодишње Неде Кујунџић која болује од церебралне парализе и којој је потребан новац за више операција у Бечу. Основна цена улазнице је 100 динара, а свако ко жели може дати и више.

Ето прилике за добру забаву и дружење међу свим студентима ФМН и гостима и уједно шансе да се да значајно помогне некоме коме је та помоћ веома потребна. За оне који неће бити у прилици да дођу на журку на располагању је жиро рачун за уплате:

Динарски рачун
Banka Intesa
Неда Кујунџић
бр. рачуна: 908-16001-87
позив на број: 53-102-0009992/0
РАДОСЛАВ ЗЕЛЕНОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ ОТВАРА ИЗЛОЖБУ ,,БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН БИОСКОП'' НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Почасни гост на отварању изложбе ,,Био једном један биоскоп'' на Факултету медицинских наука биће господин Радослав Зеленовић директор Југословенске кинотеке и члан Европске академије за филм, који ће и отворити изложбу.
Изложба биоскопских плаката - ,,Био једном један биоскоп'' биће отворена у четвртак 18. јуна 2015. у 19 сати у Галерији факултета медицинских наука.
ИЗЛОЖБА ,,БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН БИОСКОП'' НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

У четвртак 18. јуна 2015. године у галерији Факултета медицинских наука биће отворена изложба биоскопских плаката - ,,Био једном један биоскоп''. Гледајући филмске плакате из претходних деценија посетиоци ће моћи да се подсете неких бољих филмских времена и културе, да се упознају са историјатом биоскопског живота у Крагујевцу и свакако са специфичном уметношћу филмског плаката.

Изложба је и сентиментално путовање кроз сопствену прошлост и доказ колико је испреплетена са доживљајима везаним за покретне слике. Са могућим сећањима на тачно време и место када је погледан неки значајан или мање значајан филм и са емоцијама које су покретале бујне приче из бископског мрака.

Отварање изложбе заказано је за четвртак 18. јун у 19 сати.

Каталог изложбе можете погледати овде
ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА МИЛОША ЈЕВТИЋА

Позивамо Вас на представљање књига Милоша Јевтића
ПРАГ ЗДРАВЉА – разговори са Живаном В. Максимовићем
ПУТ У ХИРУРГИЈУ – разговори са Лазаром Давидовићем

О књигама говоре:
Проф. др Ирена Танасковић
Проф. др Радомир Павловић
Проф. др Ненад Филиповић
Проф. др Живан Максимовић
Проф. др Лазар Давидовић
Милош Јевтић

Било би нам драго да присуствујете овом представљању, које ће се одржати у среду, 17. јуна 2015. године, у 18.00 часова, у Амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР РУДИЈА ВАН ЕЛДИКА

На Факултету медицинских наука 4. јуна 2015. године предавање је одржао проф. др Руди ван Елдик са Фридрих-Александер Универзитета Ерланген-Нирнберг. Наслов предавања био је "Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding High-Lights and Cover-Art".

Проф. др Руди ван Елдик рођен је у Амстердаму, основне и докторске студије завршио је на Потхефстром универзитету у Јужној Африци, а усавршавање је наставио на Универзитету у Франкфурту. Поред поменутих универзитета предавао је на више високих школа у САД, Немачкој, Израелу, Новом Зеланду, Аустралији и Пољској. Од 1994. године професор је на Катедри за неорганску и аналитичку хемију Фридрих-Александер Универзитета Ерланген-Нирнберг.

Предавање одржано у Плавој сали испратио је знатан број студената, професора и докторанада Факултета медицинских наука, а професора Ван Елдика најавио је и представио проф. др Слободан Новокмет коме је управо проф. Ван Елдик био ментор.

 

    


ПРЕДАВАЊЕ
"Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding
High-Lights and Cover-Art"

Проф. Dr. Dr. h. c. mult. Rudi van Eldik са Института за Хемију и Фармацију Универзитета Friedrich-Alexander, Erlangen-Nurnberg одржаће у четвртак, 04. јуна 2015. године предавање на тему
Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding High-Lights and Cover-Art у Плавој сали деканата Факултета Медицинских наука у 12.00 часова.


ТРИБИНА "ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС – ПРЕВЕНЦИЈА, ДИЈАГНОСТИКА И ЛЕЧЕЊЕ"

Поводом месеца посвећеног хепатитису, крагујевачки Комитет за међународну сарадњу студената медицине, у сарадњи са Удружењем „Хронос“ организује трибину под називом „Хронични вирусни хепатитис – превенција, дијагностика и лечење”, у суботу, од 17 сати, у Амфитеатру Факултета медицинских наука.
Предавачи су еминентни стручњаци разних специјалности: проф. др Жељко Мијаиловић, инфектолог КЦ Крагујевац; др Лела Илић, епидемиолог, ИЗЈЗС „Батут“ и представници Удружења „Хронос“.

Опширније погледајте овде


„РЕЦИ НЕ ДУВАНСКОМ ДИМУ!“

КгПСА ће обележити Светски дан борбе против дуванског дима у сарадњи са Институтом за Јавно здравље Крагујевац и бројним професорима Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Акцију под називом „Цигарете су отмен начин да починиш самоубиство. Реци НЕ дуванском диму!“ спровешћемо у суботу, 30.маја, од 9 до 11 часова, у ТЦ Делта Парк. Разговараћемо са суграђанима о штетности дуванског дима и делити флајере на ову тему.

Затим ћемо свој штанд, у понедељак, 1.јуна, преместити у хол Факултета медицинских наука, и у периоду од 11 до 16 часова, наше колеге, студенти ће за сваку преломљену цигарету, од нас на дар добити лимунду.
Сви који желе да учествују у акцији и да се детаљније информишу о истој, могу да се јаве на маил: kgpsamedf@gmail.com

Видимо се!

Студентскa асоцијације студената фармације у Крагујевцу


ПРЕДСТАВЉЕН ,,ВОДИЧ ЗА ОДГОВОРНО ПИЈЕЊЕ АЛКОХОЛА''

Институт за ментално здравље из Београда је на Факултету медицинских наука 28. маја 2015. године представио ,,Водич за одговорно пијење алкохола''. У питању је јединствена публикација у овом делу Европе и део је пројекта ,,Одговорно пијење у Србији'' који је од националног значаја.
Водич је намењен свим грађанима Србије, штампан је у тиражу од 10 000 примерака, а настао је у сарадњи Института за ментално здравље и Светске здравствене организације. Уредник је прим. др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности у Београду који и аутор издања са др Гораном Лажетићем. Водич је писан приступачним језиком и обухвата целокупну контроверзност алкохола као саставног дела традиције и културе ових простора и алкохолизма као најраспрострањеније социјално-медицинске болести већ вековима, иако тек од 50-их година ХХ века има тај статус.
Организатори су изразили задовољство чињеницом да су публику на овом предавању доминантно чинили студенти Факултета медицинских наука, а куриозитет је да су спонзори пројекта ,,Одговорно пијење у Србији'' и штампања Водича били велики произвођачи и дистрибутери алкохолних пића из Србије, који су се водили мотивима друштвено одговорног понашања и пословања.

 

    


 

АМЕРИКА У РОМАНИМА, ДРАМАМА И ФИЛМОВИМА СТОЈАНА СТИВА ТЕШИЋА

Универзитетска библиотека Вас позива на предавање проф. др Љиљане Богоеве Седлар са Факултета драмских уметности, на тему: АМЕРИКА У РОМАНИМА, ДРАМАМА И ФИЛМОВИМА СТОЈАНА СТИВА ТЕШИЋА.
Предавање ће бити одржано у Универзитетској галерији, у четвртак 28. 5. у 18 часова.

Професорка Факултета драмских уметности у Београду, Љиљана Богоева Седлар је познавалац дела Стојана Стива Тешића (Steve Tesich), из чијег су рада са постдипломцима Филозофског факултета у Нишу произашли преводи драма објављени у књизи Стојан Стив Тешић: живот и три драме публицисте Зорана Јеремића.

Пишући за позориште и филм, Тешић је доживео бројне успехе, међу којима је и Оскар за сценарио филма Breaking away. Постхумно објављен Тешићев роман Кару, преведен на француски, био је 2014. године први на бестселер листи иностраних романа у тој земљи. Тешићеви романи још увек нису преведени у Србији, иако је Министарство за дијаспору Републике Србије 2005. установило награду „Стојан Стив Тешић“ која се додељује писцима српског порекла који пишу на другим језицима.

Опширније погледајте овде


ЕДУКАТИВНО ПРЕДАВАЊЕ О ОДГОВОРНОМ КОНЗУМИРАЊУ АЛКОХОЛА

Институт за ментално здравље организоваће за све заинтересоване грађане едукативно предавање о значају одговорне конзумације алкохола, поводом представљања првог "Водича за одговорно пијење алкохола", у четвртак, 28. маја 2015, у 14 сати, у Aмфитеатру Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Посетиоци ће на предавању имати прилику да се упознају са постулатима нискоризичног пијења алкохола које ће презентовати прим. др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље и уредник Водича, да поставе питања која их занимају у вези са темом, као и да добију бесплатан примерак "Водича за одговорно пијење алкохола". Улаз је слободан!

"Алкохолизам представља најраспрострањенију социјално-медицинску болест,
 а злоупотреба алкохола представља водећи узрок смртности код младих
узраста од 15 до 29 година."

"Водич за одговорно пијење алкохола" представља јединствену публикацију у овом делу Европе насталу у оквиру програма сарадње Института за ментално здравље са Светском здравственом организацијом.
Циљ Водича представља превенцију алкохолизма, смањење штете изазване употребом алкохола и унапређење менталног здравља грађана.    


Опширније о пројекату од националног значаја, под називом "Одговорно пијење у Србији" можете погледати овде


ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Редовна мајска акција добровољног давања крви на Факултету медицинских наука одржана је 20. маја 2015. године, према обичају у Кабинету за ургентну медицину. У акцији су сакупљене 42 јединице крви док је 12 давалаца одбијено из медицинских разлога, што значи да се укупно 54 даваоца добровољно јавило. Тиме је Факултет медицинских наука још једном имао највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета.

Згуснуте наставне обавезе и спаран мајски дан нису били баш охрабрујући предуслови за одржавање акције, али је одзив био више него позитиван, о чему говори и велики број давалаца који су крв дали први пут, а међу добровољцима је било и професора. Све у свему, нарочит утисак из овог издања акције је изразити ентузијазам студената, свест о важности таквог личног геста и пожртвованост да се томе приступи упркос згуснутим обавезама и умору који се код студената подразумева. Тако да није било мало оних који су били разочарани зато што им је због сопствених тренутних физичких капацитета саветовано да овога пута не дају крв. Организатори акције, Црвени крст Крагујевца, Служба за трансфузију крви Клиничког центра Крагујевац и Факултет медицинских наука посебно су охрабрени након ове акције која је још једном потврдила важност будности у свакој кампањи изнова. Они зато упућују велику захвалност свим учесницима уз позив да се оваква свест одржи и само увећа, за шта је Факултет медицинских наука свакако показао капацитет.

    


НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Дана 20.05. у оквиру Недеље здравља уста и зуба студенти и сарадници ИАС Стоматологије вршили су стоматолошке прегледе и обуку  о одржавању оралне хигијене деци предшколског узраста. 

Акција је спроведена у пешачкој зони у Крагујевцу.

Студенткиње треће године ИАСС са сарадницима, су својим радом допринеле квалитетном и успешном спровођењу акције. 

 

 
    


ФМН НА ,,ОТВОРЕНИМ ВРАТИМА УНИВЕРЗИТЕТА''

 

На платоу испред Ректората Универзитета у Крагујевцу 18. маја 2015. године одржана је традиционална манифестација ,,Отворена врата Универзитета'' коју организује универзитетски Центар  за развој каријере и саветовање студената. Циљ ове манифестације је упознавање средњошколаца, будућих студената са могућностима студирања на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Ученици крагујевачких средњих школа тако су и овог маја били у прилици да се на појединачним штандовима сваког факултета информишу о студијском програмима, пријемном испиту и свему другом што би их интересовало. Свој штанд, као и увек имао је и Факултет медицинских наука, на коме су студенти давали све потребне информације и одговарали на бројна и разноврсна питања. Заинтересовани ђаци и присутни професори могли су тако да чују и много више од саме приче о упису и наставним активностима и доживе праву атмосферу Факултета медицинских наука. Све то, само још директније и целовитије, у просторијама факултета посетиоцима је иначе већ годинама доступно на Данима отворених врата ФМН, који се одржавају сваке суботе у априлу, мају и јуну до пријављивања за упис.

Будући студенти тога дана су на платоу Ректората из прве руке могли да сазнају тачне информације везане за упис на ФМН, распрше многе уобичајене заблуде и страхове везане за сам пријемни испит и студирање и чују бројне савете искусних студената како да им сви ти процеси протекну што безболније, природније и ефикасније.

Лепо време поспешило је одржавање целе менифестације, а атмосферу су украсили и студенти Филолошко-уметничког факултета који су извели ефектан музичко-сценски програм за присутне. Манифестација ,,Отворена врата Универзитета'' и овога пута је одисала гостопримством и добром организацијом захваљујући уиграном младом тиму универзитетског Центра за развој каријере и саветовање студената.

 


Центру за матичне ћелије Факултета медицинских наука
додељена повеља
КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ
за научну и пословну визију у региону

 


ИЗАБРАН НОВИ РЕКТОР УНИВЕРЗИТЕТА

Дана 15. маја 2015. године у 12.00 сати у ректорату Универзитета у Крагујевцу одржана је XIX изборна седница Савета Универзитета у Крагујевцу, на којој је редовни професор Факултета медицинских наука др Небојша Арсенијевић изабран за ректора Универзитета у Крагујевцу.

Од укупно 19 чланова Савета за избор проф. др Небојше Арсенијевића гласало је 17 чланова Савета Универзитета у Крагујевцу.

Проф. др Небојша Арсенијевић изабран је за ректора Универзитета у Крагујевцу на мандатни период од 3 године .


Поводом обележавања Светске недеље имунизације, крагујевачки Комитет за међународну сарадњу студената медицине ИФМСА-Србија у сарадњи са Институтом за јавно здравље Крагујевца, Домом здравља Крагујевац и Факултетом медицинских наука организује низ активности.

Наиме, у атријуму Шопинг центра „Крагујевац Плаза“ за викенд, 25. и 26. априла, одржава се трећа по реду „Болница за медведиће“. Овога пута, пажња ће бити усмерена на едукацију деце о значају имунизације, али на родитеље, јер је неопходно да сви буду вакцинисани. За старије грађане даваће се савети о очувању здравља и значају вакцинације те популације од сезонског грипа.

Затим, у среду 29. априла, у Амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, са почетком у 18.30 часова, одржаће се Трибина под називом „Превенција = вакцинација“, која је отворена за јавност. Ово је јединствена прилика да се родитељи и генерално грађани информишу о значају вакцинације за будући живот, за спречавање епидемије… Предавачи ће бити лекари из разних грана медицине, те присутни неће остати ускраћени ни за какву информацију која је за њих битна.

У ИФМСА-Србија истичу да се последњих месеци води негативна кампања на тему имунизације, што је по будућим лекарима, просто недопустиво.

– Страх родитеља произилази из неинформисаности, а у медијима се свакодневно појављују „квази-стручњаци“, жељни пажње, који износе гомилу нетачних информација, те родитеље доводе у стање збуњености. Поврх свега, на интернету се могу наћи више негативних и крајње бесмислених страница, од оних који би родитељима јасно објаснили све чињенице везане за вакцине. Стога и желимо да искористимо нашу енергију и ентузијазам у едукацију родитеља на ову тему, јер лекари, наше колеге, понекад немају, услед обима посла, времена да сваком пацијенту одговоре на сва питања везана за вакцинацију – наводе у ИФМСА.
©RitamGrada.rs


АКРЕДИТОВАН ЦЕНТАР ЗА МОЛЕКУЛСКУ МЕДИЦИНУ И ИСТРАЖИВАЊА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

На основу члана 18. става 1. тачке 2. и члана 61. става 2. Закона о научноистраживачкој делатности ("Службени гласник РС" број 110/05 и 50/06 -исправка и 18/10), члана 13. и 14. Правилника о вредновању научноистраживачког рада и поступку акредитације научноистраживачких организација ("Службени гласник РС" број 90/06) и члана 3. става 1. и 2. и члана 4. става 1. до 3. Правилника о критеријумима и мерилима за додељивање, потврђивање и одузимање статуса центра изузетних вредности, научноистраживачки рад и финансирање центра изузетних вредности ("Службени гласник РС" број 60/08 и 52/13), а на захтев Факултета медицинских наука у Крагујевцу, Улица Светозара Марковића број 69, број захтева: : 01-12516 од 13.11.2014. године,

Одбор за акредитацију научноистраживачких организација на седници од 03.02.2015. године донео је:

ОДЛУКУ О АКРЕДИТАЦИЈИ ЦЕНТРА ИЗУЗЕТНИХ ВРЕДНОСТИ

Акредитује се Центар за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија Факултета медицинских наука у Крагујевцу, као Центар изузетних вредности у области медицинских наука -медицина, фармација, стоматологија и специјална едукација и рехабилитација...

Овом приликом захваљујемо свим члановима Комисије Факултета на несебичном раду за акредитовање Центра изузетних вредности.

Опширније погледајте овде


СЕМИНАР КМЕ И НОВА МОНОГРАФИЈА НА СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу још једном је дужна пажња посвећена Светском дану бубрега. У амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' 14. марта 2015. представљена је нова књига проф. др Дејана Петровића ,,Малигне болести и оштећење бубрега у клиничкој пракси'' и одржан је семинар Континуиране медицинске едукације са истоименом темом. Овај догађај окупио је на једном месту сам врх српске нефрологије.

Постала је већ традиција да Крагујевац, Факултет медицинских наука и проф. др Дејан Петровић буду окупљајући фактори за сабирање научне мисли ове гране медицине у Србији. А Светски дан бубрега показао се временом као добар повод да се на глобалном и локалном нивоу повећава свест о важности бубрега за целокупно здравље и да се у целом свету смањи учесталост болести бубрега и са њима повезаних болести.

Организатори семинара били су Факултет медицинских наука у Крагујевцу (Центар за КМЕ) и Клиника за урологију и нефрологију Клиничког центра Крагујевац. Једнодушне оцене учесника дате су за јединственост и важност оваквог скупа у погледу окупљања самог врха српске нефрологије и тиме створених услова за помаке у научној мисли. Велике похвале изречене су и за ниво организације скупа и самог руководиоца, проф. др Дејана Петровића за кога је примећено да је својом новом монографијом потврдио своје истакнуто место у области стручне литературе ове гране медицине.

Иначе, овогодишњи слоган Светског дана бубрега на глобалном нивоу био је ,,Здрави бубрези за све'', уз посебну поруку ,,Започните дан чашом воде''.

    
    ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И СЕМИНАР КМЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БУБРЕГА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу у суботу 14. марта 2015. године биће одржана промоција монографије ,,Малигне болести и оштећење бубрега у клиничкој пракси'' и семинар Континуиране медицинске едукације са истоименом темом. А све то у поводу Светског дана бубрега који се ове године обележава 12. марта.

Организатори семинара су Факултет медицинских наука у Крагујевцу (Центар за континуирану медицинску едукацију ФМН) и Клиника за урологију и нефрологију Клиничког центра Крагујевац.

Руководилац је проф. др Дејан Петровић који је и аутор монографије. Семинар је акредитован код Здравственог савета Србије и за предаваче носи 12 бодова, а за слушаоце шест. Место догађања је амфитеатар ФМН, регистрација учесника почиње у 8 сати, а отварање у 9.

Већ је традиција да се на Факултету медицинских наука у Крагујевцу Светски дан бубрега обележава на овакав, врло ангажован начин. Овогодишњи слоган манифестације на светском нивоу је ,,Здрави бубрези за све'', уз поруку ,,Започните дан чашом воде''.


ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ,,ВРЕДНОВАЊЕ НАУКЕ И НАУЧНИКА''

У Универзитетској галерији Универзитета у Крагујевцу 26. фебруара 2015. године одржана је промоција књиге ,,Вредновање науке и научника''. У питању је монографија уредника проф. др Небојше Арсенијевића и проф. др Љиљане Вучковић-Декић у издању Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Промоција је протекла уз изузетно интересовање академске заједнице, јавности и медија. Представљајући књигу, рецензенти и уредници били су једнодушни у оцени колико су оваква издања неопходна у развоју научне мисли једне земље. Имајући то у виду, запажено је притом и да се овај наслов појављује у правом тренутку.

    
    
АКЦИЈА ,,ОСМЕХ НА ДАР''

Традиционална новогодишња акција прикупљања помоћи за најугроженију децу са територије Србије ове године почела је са радом на Факултету медицинских наука у Крагујевцу 16. децембра и планирано је да траје до 26. 12. Ово је већ девета акција по реду и спроводи је први студентски хуманитарни фонд ,,Осмех на дар'' који је и основан 2009. године као формални наставак те акције и то од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената тог факултета. У раду фонда учествују студенти свих већих факултета Универзитета у Београду као и универзитета у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

У акцији се прикупљају слаткиши, играчке, наставни материјал и друге ствари од којих могу настати пакетићи намењени угроженим породицама и институцијама које брину о сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом и посебним потребама широм Србије.

Активисти са кутијама у којима се остављају прилози дежурају у холу (галерији) Факултета медицинских наука од 10 до 14 сати и тако би требало да буде до 26. децембра, мада је претходних година трајање акције продужавано због великог интересовања. То је прилика за оне који имају добру вољу да се евентуално припреме и према жељи и могућностима снабдеју пре следећег проласка поред активиста и кутија са даровима, или да једноставније, купе на истом месту празничне честитке јер приход иде у исту сврху.

Ова акција постала је једна од лепих традиција Факултета чија се симболика појачава њеним одвијањем у атмосфери долазећих празника што представља праву прилику да се макар мало улепша стварност онима који су имали мање среће.Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.