Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 

 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


АКЦИЈА ,,ОСМЕХ НА ДАР''

Традиционална новогодишња акција прикупљања помоћи за најугроженију децу са територије Србије ове године почела је са радом на Факултету медицинских наука у Крагујевцу 16. децембра и планирано је да траје до 26. 12. Ово је већ девета акција по реду и спроводи је први студентски хуманитарни фонд ,,Осмех на дар'' који је и основан 2009. године као формални наставак те акције и то од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената тог факултета. У раду фонда учествују студенти свих већих факултета Универзитета у Београду као и универзитета у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

У акцији се прикупљају слаткиши, играчке, наставни материјал и друге ствари од којих могу настати пакетићи намењени угроженим породицама и институцијама које брину о сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом и посебним потребама широм Србије.

Активисти са кутијама у којима се остављају прилози дежурају у холу (галерији) Факултета медицинских наука од 10 до 14 сати и тако би требало да буде до 26. децембра, мада је претходних година трајање акције продужавано због великог интересовања. То је прилика за оне који имају добру вољу да се евентуално припреме и према жељи и могућностима снабдеју пре следећег проласка поред активиста и кутија са даровима, или да једноставније, купе на истом месту празничне честитке јер приход иде у исту сврху.

Ова акција постала је једна од лепих традиција Факултета чија се симболика појачава њеним одвијањем у атмосфери долазећих празника што представља праву прилику да се макар мало улепша стварност онима који су имали мање среће.

 КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Факултет медицинских наука прославио је 9. децембра 2014. године Крсну славу, Светог Алимпија Столпника и Дан факултета. Као и увек, свечарски дан добио је дужну важност и за тренутак зауставио ужурбану свакодневицу окупивши факултетску породицу и пријатеље. Све структуре факултета на челу са деканом, проф. др Предрагом Чановићем и домаћином славе проф. др Дејаном Петровићем дочекале су уважене госте из разних крајева и области јавног живота, од цркве, преко академске заједнице, до привреде и медија.

Посебну част учинило је присуство Епископа шумадијског господина Јована који је обавио резање славског колача уз саслуживање свештенства Саборне цркве у Крагујевцу и појање Катедралног октета ,,Свети Роман Мелод''. Свечани чин обављен је према традицији у деканату, а након кратких беседа Његовог преосвештенства и домаћина славе, део славског колача предат је наредном домаћину, проф. др Драгану Чановићу.

Уследила је свечана академија у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић''. На самом почетку присутне је поздравио декан, проф. др Предраг Чановић, а онда је дошао тренутак за уметнички део вечери. Факултет медицинских наука посебну пажњу поклања избору програма за све видове прославе свог Дана, а понајвише за своју централну прославу, па су тако почасни гости ове свечане академије били  чланови камерног ансамбла ,,Метаморфозис''. Овај ансамбл, од самог оснивања 2005. године посвећен је извођењу класике и широком распону жанрова уметничке музике, али на несвакидашњи, нов и динамичан начин. Под вођством оснивача и уметничког директора, виолисте Саше Мирковића они су извели програм посебно посвећен овој прилици.

 
 
 

Прослава Крсне славе и Дана Факултета медицинских наука према традицији је завршена коктелом у факултетском ресторану који је протекао уз одабрану староградску и народну музику, празнично послужење и дружење старих пријатеља. Тако је Факултет медицинских наука заокружио прославу 37 година постојања младалачки закорачивши у тридесет осму.ОДРЖАНА РЕВИЈА РАДОВА "ПУБЛИКОВАЛИ СМО"

Још један традиционални вид прославе Дана Факултета медицинских наука, ревија радова ,,Публиковали смо'' одржана је 8. децембра 2014. године. Ова ревија представља годишњу сублимацију научног учинка ове установе презентовану кроз квантитативне и квалитативне параметре, уз анализу онога што се крије иза приказаних података и пројекцију могућих праваца кретања у наредном периоду.

Након уводног представљања материјала од стране продекана, доц. др Ивана Јовановића уследила је дискусија, уз запажене критичке осврте професора емеритуса Миодрага Лукића и проф. др Небојше Арсенијевића.

Презентацију "Публиковали смо 2014." можете погледати овде


 
 

 ПРОМОЦИЈА НОВИХ ДИПЛОМАЦА И НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА ФМН


Један од најсвечанијих дана у животу сваког факултета је дан промоције нових дипломаца, а на Факултету медицинских наука у Крагујевцу нови дипломци промовисани су у недељу 7. децембра 2014. године. Факултет медицинских наука ову свечаност традиционално спроводи у делу прославе Дана факултета 9. децембра и Крсне славе, Светог Алимпија Столпника, па тако и ове године, славећи пуних 37 година постојања. По први пут то је учињено у три церемоније, што је позитивна нужност када се располаже са таквим бројем студијских програма и нових дипломаца.

 

 

 

Прва свечаност

 

На првој церемонији промовисани су нови дипломци и најбољи студенти Интегрисаних академских студија Фармације и Основних струковних студија. Нове магистре фармације, њих 86, поздравио је проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за наставу на Интегрисаним академским студијама Фармације и за континуирану медицинску едукацију, након чега су сви поименце представљени уз велики аплауз. Заклетву фармацеута положили су уз Тијану Ћировић, најбољег дипломца која је завршила студије са просечном оценом 9,73 након чега су награђени најбољи студенти свих година овог студијског програма. Студенте Основних струковних студија поздравила је проф. др Марина Петровић продекан за наставу на Основним струковним студијама и Интегрисаним академским студијама медицине. Након тога поздрављена су имена 36 нових струковних терепаута и 55 нових медицинских сестара и техничара, после чега су награђени најбољи студенти по годинама тих смерова.
 

 

 

Друга свечаност

 

На другој церемонији представљена је прва група нових дипломаца Интегрисаних академских студија медицине, они који су дипломирали до 1. јуна 2014. године. Присутне је поздравио декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић, а након што су представљена имена нових доктора медицине, уследио је најсвечанији тренутак – полагање Хипократове заклетве. Награђени су најбољи студенти по годинама овог програма, а своје врло битно место на овој церемонији имали су и најбољи студенти Интегрисаних академских студија стоматологије којима је награде уручила доц. др Татјана Кањевац, продекан на овом студијском програму.
 

 

 

Трећа свечаност

 

Дан је крунисан трећом церемонијом на којој је представљена друга група дипломаца медицине (дипломирали након 1. јуна 2014. године) и одабрано друштво – нови магистри и специјалисти факултета.
Присутне је такође поздравио декан Чановић након чега су именом представљени нови доктори медицине, који су такође положили Хипократову заклетву.
Закључно са њима факултет медицинских наука представио је тога дана укупно 254 нова доктора медицине. Затим су представљена два нова магистра и 38 нових специјалиста (од тога шест ужа специјализација.

Све церемоније музиком су украсили чланови гудачког квартета ,,Shiny strings'', млади и талентовани крагујевачки музичари са својим ведрим виђењем композиција у распону од аргентинског танга до гудачких обрада светских поп и рок стандарда попут ,,Roxanne'' и ,,Sunny''. Иако повремено у гужви, јер су многи очекивано дошли да поделе успех својих најмилијих, свечани дан Факултета медицинских наука протекао је у веселој, достојанственој и фамилијарној атмосфери.

Све церемоније пратила су дружења и коктели у факултетском ресторану, уз честитке и најлепше жеље до неких нових заједничких подухвата и достигнућа.
 


 

НАГРАЂЕНИ СТУДЕНТИ

 

МЕДИЦИНА
- најбољи студенти по годинама
- најбољи дипломац

ФАРМАЦИЈА
- најбољи студенти по годинама
- најбољи дипломац

СТОМАТОЛОГИЈА
- најбољи студенти по годинама

СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
- најбољи студенти по годинама
- најбољи дипломац

СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ
- најбољи студенти по годинама
- најбољи дипломац

 

 

 

СПИСАК СТУДЕНАТА НА ИАС МЕДИЦИНЕ СА НАЈВЕЋОМ ПРОСЕЧНОМ ОЦЕНОМ СТУДИЈА
ШКОЛСКЕ 2013/2014 ГОДИНЕ

 

Друга година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

 Стојковић Милена

74/20013 Б

2

10,00

7

2.

 Милојевић Мирјана

61/2013 Б

2

10,00

7

3.

 Потежица Милош

39/2013 Б

2

10,00

7

4.

 Симеуновић Вања

63/2013 Б

2

10,00

7

5.

 Ћоровић Емина

53/2013 Б

2

10,00

7

 

Трећа година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

 Ћоровић  Ирфан

78/2012

3

9,92

12

 

Четврта година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

 Милутиновић Марија

81/2011 Б

4

9,88

17

2.

 Радовановић Дејан

22/2011 Б

4

9,88

17

 

Пета година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

 Јаковљевић Јелена

72/2010 Б

5

9,92

27

 

Шеста година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1.

 Илић Ирена

01/2009 Б

6

9,77

34

Најбољи дипломаац на ИАС МЕДИЦИНЕ

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Просечна оцена студија

1.

 Јанићијевић Катарина

2008/01 Б

9,81

2.

 Опанчина Валентина

2008/110 Б

9,81


 


 

СПИСАК СТУДЕНАТА НА ИАС ФАРМАЦИЈЕ СА НАЈВЕЋОМ ПРОСЕЧНОМ ОЦЕНОМ СТУДИЈА
ШКОЛСКЕ 2013/2014 ГОДИНЕ

 

Друга година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Миленковић Марија

23/2013 Б

II

9,89

9

0

 

Трећа година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Милинковић Милица

10/2012 Б

III

9,95

20

0

 

Четврта година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Петковић Аница

04/2011 Б

IV

9,77

31

0

 

Пета година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Милосављевић Милош

24/2010 Б

IV

9,98

31

0

2.

 Пејчић Ана

11/2010 Б

IV

9,98

31

0

Најбољи дипломаац на ИАС ФАРМАЦИЈЕ

Р.Б.

Презиме и име

Уписана школске:

Број индекса

Просечна оцена студија

Датум дипломирања

1.

 Ћировић Тијана

2009/2010

24/2009 Б

9,73

29.09.2014.


 


 

СПИСАК СТУДЕНАТА НА ИАС СТОМАТОЛОГИЈЕ СА НАЈВЕЋОМ ПРОСЕЧНОМ ОЦЕНОМ СТУДИЈА
ШКОЛСКЕ 2013/2014 ГОДИНЕ

 

Друга година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Вујовић Сања

01/2013 Б

II

10

10

0

 

Трећа година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Томић Ранка

12/2012 Б

III

9,41

22

0

 

Четврта година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Гостимировић Јована

06/2011 Б

IV

9,88

32

0

 

Пета година

Р.Б.

Презиме и име

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

Број пренетих испита

1.

 Рајковић Злата

14/2010 Б

V

9,54

43

0

2.

 Папић Милош

12/2010 Б

V

9,54

43

0

 

 


 

 

СПИСАК СТУДЕНАТА НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА - СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ СА НАЈВЕЋОМ ПРОСЕЧНОМ ОЦЕНОМ СТУДИЈА
ШКОЛСКЕ 2013/2014 ГОДИНЕ

 

Друга година

Р.Б.

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

 Бојана Парлић

11/2013 Б

II

9,85

13

 

Трећа година

Р.Б.

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

Катарина Ђокић

06/2012 Б

III

9,76

25

Најбољи дипломаац на ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА - СТРУКОВНИ ФИЗИОТЕРАПЕУТ

Р.Б.

Име и презиме

Број индекса

Година
уписа

Просечна оцена студија

Дужина студија

1

 Ана Јовичић

03/2011 Б

III

9,78

2 године, 9 месеци и 10 дана

2

 Зорана Митић

08/2011 Б

III

9,78

2 године, 9 месеци и 10 дана


 


 

 

СПИСАК СТУДЕНАТА НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА - СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА СА НАЈВЕЋОМ ПРОСЕЧНОМ ОЦЕНОМ СТУДИЈА
ШКОЛСКЕ 2013/2014 ГОДИНЕ

 

Друга година

Р.Б.

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

 Јасмина Љубисављевић

10/2013 Б

II

9,92

13

 

Трећа година

Р.Б.

Име и презиме

Број индекса

Уписана година

Просечна оцена студија

Број положених испита

1

 Јанко Андрејић

23/2012 Б

III

9,31

26

2

 Ана Koстадиновић

05/2012 Б

III

9,31

26

Најбољи дипломаац на ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА - СТРУКОВНА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА

Р.Б.

Име и презиме

Број индекса

Година
уписа

Просечна оцена студија

Дужина студија

1

 Јелена Брзаковић

08/2011Б

III

9,53

2 године, 9 месеци и 13 дана

2

 Владан Вукојевић

34/2011Б

III

9,53

2 године, 9 месеци и 13 дана


 


ДИПЛОМИРАНИ МАГИСТРИ И СПЕЦИЈАЛИСТИ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА У КРАГУЈЕВЦУ

 

Списак магистара медицинских наука

1. Вучковић Зоран
2. Тодоровић СлађанаСписак специјалиста

Општа медицина
1. Стојановић Снежана
2. Симовић Слободан
3. Зградић Тања

Интерна медицина
1. Лукић Срђан
2. Вујанац Катарина
3. Грубиша Милена
4. Нешић Јелена 5. Игњатовић Владимир

Физикална медицина и рехабилитација
1. Боторић Татијана

Гинекологија и акушерство
1. Милић Гордана
2. Миленковић Данијела

Педијатрија
1. Петровић Оливера

Психијатрија
1. Метиљевић Златан
2. Боровчанин Милица

Социјална медицина
1. Ковачевић Надица
2. Јовановић Љиљана

Радиологија
1. Богдановић Драган
2. Ранковић Ана
3. Спасојевић Марија
4. Пантић Катарина

Имунологија
1. Радосављевић Гордана
2. Миловановић Марија
3. Јовановић Иван
4. Воларевић Владислав
5. Илић Невенка

Ургентна медицина
1. Радосављевић Александра
2. Станојевић Љубица
3. Пештерац Владан

Анестезиологија са реаниматологијом
1. Сретковић Јелена
2. Жунић Филип

Клиничка биохемија
1. Петровић Марија

Неурологија
1. Јовановић Гордана

 

Списак ужих специјалиста


Ужа специјализација реуматологија
1. Павловић Дејан

Ужа специјализација ендокринологија
1. Вукадиновић Селена

Ужа специјализација кардиологија
1. Дамјановић Миодраг
2. Милорадовић Владимир

Ужа специјализација болести зависности
1. Вукадиновић Драган

Ужа специјализација дијетотерапија

1. Барјактаровић Лабовић Снежана

 

Програм прославе погледајте овдеСПОРТСКИ ДАН 2014.

Прослава 37 година Факултета медицинских наука у Крагујевцу почела је манифестацијом ,,Спортски дан 2014.'' одржаном 30. новембра 2014. године. Обичај је већ да Факултетско спортско друштво ,,Медицинар'' које постоји од оснивања факултета и сам факултет кроз разне видове спортских манифестација започну вишедневно прослављање Дана факултета 9. децембра и Крсне славе Светог Алимпија Столпника.
Поред факултета домаћина у ,,Спортском дану 2014.'' учествовали су и Факултет инжењерских наука, Природно - математички факултет и крагујевачке рукометне и кошаркашке ветеранке. Екипе су се такмичиле у кошарци, футсалу, одбојци, рукомету, стоном тенису, шаху и стрељаштву, а такмичења су одржана у Хали ,,Језеро'', Стрељани ,,Чика Мата'' и Стонотениском клубу ,,ФАКС''.

Само отварање протекло је у сада већ препознатљивом колориту за ФМН, уз фанфаре, наступ фолклорног ансамбла ,,Светозар Марковић'' Студентског културног центра и обавезно свечано интонирање студентске химне и полагање заклетве на фер-плеј. ,,Спортски дан 2014.'' свечано је отворила проф. др Марина Петровић, продекан за наставу на Факултету медицинских наука и потпредседник Факултетског спортског друштва ,,Медицинар''.

Такмичења су протекла у спортској борби, доброј атмосфери и дружењу. Резултат је био у другом плану, а и он је давао повода за задовољство организаторима.


 
 

На крају, како и доликује, такмичари, домаћи и гостујући дружење су наставили на коктелу одржаном у факултетском ресторану.

Део овогодишње прославе Дана факултета у спортском сегменту је и прво Студентско такмичење у пливању заказано за 7. децембар 2014. на затвореном базену Спортског центра ,,Парк''.

Резултате такмичења ,,Спортског дана 2014.'' можете погледати овде.Програм прославе погледајте овде


СЕЛУ У ПОХОДЕ

Црвени крст Крагујевац сваке године организује акцију "Селу у походе" за становнике најудаљенијих сеоских средина, у оквиру које се врше здравствени прегледи становника.

У четвртак, 11.12.2014.године ова акција се одржала у селу Каменица, у којој је и Факултет медицинских наука ИАС Стоматологије у сарадњи са Црвеним крстом и Заводом за стоматологију учествовао. Стоматолошки прегледи деце су обављени у школи у Каменици.

Основна школа у Каменици броји три ученика и једног предшколца.

    


 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ГРАФИКА ИВАНЕ ФЛЕГАР

Традиција прослављања Дана факултета и језиком уметности настављена је и у данима прославе 37 година Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Овога пута представила се млада уметница Ивана Флегар из Београда, магистар уметности из области графике чија је изложба отворена 5. децембра 2014. у Галерији Факултета медицинских наука. У биографији ове уметнице, поред тога што је сарадник на Факултету примењених уметности у Београду где тренутно похађа докторске студије, издваја се и чињеница да је и криминалиста специјалиста јер је завршила специјализацију на Криминалистичко-полицијској академији у Београду (Земун). Осам њених графика сада се налази на зидовима Галерије ФМН, а заједнички им је централни мотив пожарних степеница које су заокупиле пажњу уметнице. Изложба чији је неформални наслов ,,Going up'', премијерна је поставка за Крагујевац и генерално, прво представљање ове уметнице у Крагујевцу, што импонује Факултету медицинских наука у његовим скромним настојањима да на свој начин делимично допринесе културној понуди града.

Куриозитет ове изложбе је нажалост тај да уметница није била у могућности да лично присуствује отварању услед спортске повреде која захтева озбиљне интервенције праћене мировањем. Али то се негде и уклапа у живописну биографију и динамичну природу ове уметнице са којом се можете боље упознати у каталогу изложбе.

Само отварање обележено је између осталог интересовањем медија и врло посвећене и упућене публике – студената Филолошко-уметничког факултета из Крагујевца који су на најдиректнији начин могли да се упознају са техникама графике које је применила Ивана Флегар, а које они управо уче. Графике Иване Флегар иначе остају још неко време у Галерији ФМН.

Факултет медицинских наука већ годинама негује активности своје галерије периодичним изложбама које се смењују са сталном поставком слика професора Видана Папића који је дао немерљив допринос визуелној еволуцији простора факултета. Изложбе поводом Дана факултета зато су можда и централни део активности Галерије ФМН, а за графике Иване Флегар свакако се може рећи да су на сјајан начин увеличале прославу 37 година факултета.

  

  
    ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ГРАФИКА ИВАНЕ ФЛЕГАР

У Галерији Факултета медицинских наука у Крагујевцу у петак 05. 12. 2014. у 18 сати биће отворена изложбa графика Иване Флегар. То је један од догађаја којима ових дана обележавамо 37 година постојања и Дан факултета 9. децембар.

Ивана Флегар, магистар уметности из области графике и криминалиста специјалиста рођена је у Београду 1981. године. 2000. године завршила је Школу за дизајн у Београду, а 2005. године дипломирала на Факултету примењених уметности (ФПУ) у Београду где је 2009. године магистрирала и тренутно похађа Докторске студије. 2013. године завршила је специјализацију на Криминалистичко-полицијској академији у Београду (Земун). Самостални уметник била је од 2008. до 2012. године, а хонорарни сарадник на ФПУ од 2009. до 2012. године. Од фебруара 2012. године запослена је као уметнички сарадник на ФПУ. Члан је УЛУС-а од 2007. и УЛУПУДС-а од 2008. године.

Каталог изложбе можете погледати овде.
Уметничко ангажовање:

- Три самосталне изложбе у Београду (2014, 2009. и 2008. године);
- Учестовала на тридесет две међународне колективне изложбе у иностанству (Италија, Јапан, Шпанија, Пољска, Француска, Уједињено Краљевство - Велика Британија, Република Кина (РОК) - Тајван, Индонезија, Босна и Херцеговина) и Србији (Београд, Мајданпек, Петровац на Млави, Краљево, Нови Сад, Ужице, Зрењанин, Ниш, Горњи Милановац, Панчево).
- Излагала на шездесет три колективне изложбе у двадесет три града у Србији.
- Аутор је графичког решења (дизајна) за 660 корица одштампаних књига разних издавача, бројне логотипе, постере, дипломе и друго.

Програм прославе погледајте овде


КРСНA СЛАВA И ДАН ФАКУЛТЕТА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и ове године са радошћу прославља своју Крсну славу Светог Алимпија Столпника и Дан факултета 9. децембра чинећи то кроз многе видове свог рада и више дана свечаности, заокружујући притом пуних 37 година постојања.

Позивамо Вас да нам се у прослави придружите и тако нам улепшате дане славља.

Нарочиту радост би нам причинило уколико бисте нам се 9. децембра, на дан највеће свечаности, придружили у 17 сати у обреду резања славског колача, након чега ћемо у амфитеатру "Проф. др Милосав Костић" одржати Свечану академију.

Домаћин Славе
Проф. др Дејан Петровић

Декан
Проф. др Предраг Чановић

Програм прославе погледајте овде


УСПЕШНА АКЦИЈА УПРКОС ПРОПИСИМА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 26. новембра 2014. године одржана је акција добровољног давања крви. Овога пута прикупљена је 41 јединица крви, а осам давалаца одбијено је из медицинских разлога. Куриозитет овог одржавања акције је тај што је најмање двадесетак давалаца морало да буде враћено зато што је Служба за трансфузију крви још на пола трајања акције остала без кеса за женске даваоце. А то се догодило због немогућности правовремене набавке тог средства услед застоја у тендерској процедури по Закону о јавним набавкама.

Упркос томе, екипе Црвеног крста Крагујевца и Службе за трансфузију крви КЦ Крагујевац врло су задовољне резултатима акције и Факултет медицинских наука још једном има највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког Универзитета. Акција је према обичају одржана у Кабинету за ургентну медицину, од 10 до 14 сати.

Организатори акције - Факултет медицинских наука, Црвени крст Крагујевца и Служба за трансфузију крви КЦ Крагујевац упућују ,,Велико хвала'' студентима и запосленима ФМН-а на исказаном ентузијазму и пожртвованости у заједничком хуманитарном напору.

  


СЕЛУ У ПОХОДЕ

Црвени крст Крагујевац сваке године традиционално организује акцију "Селу у походе" за житеље најудаљенијих сеоских средина, у оквиру које се врше здравствени прегледи становника.

У четвртак, 20.11.2014. године ова акција се одржала у селу Пајазитово, у којој је и Факултет медицинских наука ИАС Стоматологије у сарадњи са Црвеним крстом и Заводом за стоматологију узео учешће. Стоматолошки прегледи деце су обављени у О.Ш "Сретен Младеновић" у Пајазитову.

Ова школа броји 7 ученика, од којих 4 ученика похађају четврти разред, 2 ученика други разред и 1 ученик похађа трећи разред. Осим њих и једног предшколца.

 
 
    ПОСЕТА МЕЂУНАРОДНОМ КОНГРЕСУ ДЕНТАЛНЕ ЕСТЕТИКЕ

Студенти завршних година ИАСС, Факултета медицинских наука у Крагујевцу са продeканом Доц. др Татјаном Кањевац , наставницима и сарадницима, присуствовали су међународном конгресу денталне естетике који је одржан 15. Новембра 2014. године у Belexpo центру у Београду.

Богати програм Конгреса обухватио је низ предавања признатих међународних стручњака из подручја естетике, имплантологије, протетике и зубне технике. Такође су биле организоване и бројне радионице и демонстрације. Учесници конгреса су имали прилику да се информишу о примени најсавременијих материјала и технологија за постизање високих естетских резултата код зубних надокнада.


Након официјелног дела, учесници конгреса су уживали у дружењу са колегама уз музику уживо до ситних сати.

     Кликни за галерију слика


Остале фотографије погледајте у галерији слика овде


ОТВОРЕН 3D центар за дијагностику Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу

05.11.2014. године отворен је 3D центар за дијагностику (дигитални ортопан рендген апарата са опцијама панорамског, телерадиографског и 3D CBCT радиографисања) Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Просторије се налазе у згради Завода за стоматологију, наставно-научне базе Факултета за студијски програм Интегрисаних академских студија стоматологије, у улици Змај Јовина бр. 32.
ПОСЕТА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

Факултет медицинских наука наставио је лепу традицију вођења својих студената и запослених на Београдски сајам књига. У суботу 1. новембра, према устаљеној пракси претпоследњег дана сајма, у смеру Београда кренула су два аутобуса. Пристизање у време дневног отварања било је прави трeнутак за улазак у прашуму писане речи.

Трагало се у оквиру најширег распона, од стручне литературе преко популарне актуелне белетристике до класика и ретких издања. Пошто су сајамске цене у принципу најниже могуће на тржишту, простора за цењкање и није баш било, али ипак је свако углавном успео да нађе нешто за себе.

59. издање Београдског сајма књига окупило је рекордан број посетилаца и скоро 500 директних и близу хиљаду излагача који су присутни само са издањима. Од отварања 26. октобра до затварања 2. новембра био је то још једном пулсирајући мравињак књиге и једна од најбитнијих културних манифестација у региону.

Целодневна посета екипе Факултета медицинских наука завршена је у планираним вечерњим сатима, у реду, доброј атмосфери и са пријатним умором од испуњеног дана.

    ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ КЛИНИЧКА ХЕМАТОЛОГИЈА

На Факултету медицинских наука 24. октобра 2014. године одржана је промоција књиге ,,Клиничка хематологија''. Поред тога што је званични уџбеник за основну и последипломску наставу о значају ове књиге говори и то што је то тек трећи капитални уџбеник у историји српске хематологије.

Испред Факултета медицинских наука присутне је поздравио продекан, доц. др Иван Јовановић, а о књизи су говорили проф. др Драгомир Марисављевић, главни уредник дела и проф. др Небојша Анђелковић, председник секције за хематологију Српског лекарског друштва. Они су изнели податак да је у раду на овој књизи учествовало чак 79 аутора из 25 научно истраживачких и клиничких институција Србије, практично сва релевантна имена српске хематологије. Наведено је да иза овог дела стоји огроман рад и посвећеност о чему говори и то да су се сви аутори, имајући у виду значај дела, одрекли хонорара да би књига својом ценом била приступачна што већем броју читалаца. Истакнуто је и колико је важно имати овакво дело на српском језику у времену када су стручњаци углавном осуђени на коришћење страних монографија и лутање у непрегледном мноштву информација на интернету.

На крају промоције, примерци књиге ,,Клиничка хематологија'' званично су уручени Факултету медицинских наука и Клиници за хематологију Клиничког центра Крагујевац.

    ПОЧЕЛА НАСТАВА НА ДОКТОРСКИМ АКАДЕМСКИМ СТУДИЈАМА

У суботу 11. октобра 2014. године почела је настава и на докторским академским студијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу. На званичном сусрету у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' окупили су се студенти прве године и њихови предавачи. Нове полазнике овог престижног програма први је поздравио проф. др Предраг Чановић, декан Факултета медицинских наука који им је пожелео срећу целим током студија.

Студенте је затим поздравио проф. др Небојша Арсенијевић који им је рекао да један свет остављају иза себе, а да у други ступају - свет много озбиљније науке. Он их је укратко провео кроз програм студија по годинама и скренуо им пажњу на опасности олаког схватања докторских студија, на важност упорног рада и димензије креативности у науци. Докторске академске студије су програм на који је Факултет медицинских наука посебно поносан због показаних домета својих студената током времена и зато што је био први факултет у Србији који је увео докторске академске студије из области медицине. На то је подсетио и проф. Арсенијевић који је био декан управо у том периоду рекавши да је тај пројекат у целој земљи дочекан са великом скепсом, а да су га касније сви копирали.

Приликом званичног почетка наставе на докторским академским студијама у 2014-2015. години студенти су добили индексе, програм наставе у дигиталној форми и симболичне поклоне са инсигнијама факултета након чега се одмах приступило првом предавању.

    ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО

У недељу, 05.10.2014. године у Крагујевцу се одржала хуманитарно-рекреативна акција «За срећније детињство». Учешће је у овој акцији, у сарадњи са Црвеним крстом и Заводом за стоматологију, узео и Факултет медицинских наука Крагујевац, студијски програм Стоматологија.

Професори, сарадници и студенти ФМН-а су од 11 до 12:30 сати вршили преглед зуба деци различитих узраста и пружали потребне савете родитељима у вези са правилним одржавањем оралне хигијене, сменом зуба и превентивним мерама. Заинтересованост и посећеност је била велика, а у складу са слоганом "Не можемо да променимо свет, али можемо једном детету поклонити осмех".

    
    
    ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 15. и 16. септембра 2014. почела је нова школска година на свим програмима интегрисаних академских студија и основних струковних студија. Студенти прве године интегрисаних академских студија фармације и стоматологије своја прва предавања имали су 15. септембра, а студенти Интегрисаних академских студија медицине и Основних струковних студија дан касније.

Као и сваки почетак школске године и овај је донео позитивно узбуђење на целом факултету, а понајвише наравно међу бруцошима. Студенте прве године интегрисаних академских студија медицине и стоматологије срдачно је поздравио декан Факултета медицнских наука проф. др Предраг Чановић упознајући их са оним што их очекује кроз студирање и са важношћу упорног држања корака са обавезама на ФМН.

    

Студенте прве године Интегрисаних академских студија фармације поздравио је проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за наставу на овом студијском програму који их је упознао са специфичностима и предностима студирања фармације на ФМН. Студенте Основних струковних студија и ИАС медицине поздравила је проф. др Марина Петровић, продекан за наставу овим студијским програмима. Она им је изразила добродошлицу упознавши их са традицијом Факултета и тиме да је на њему квалитет критеријум који је увек испред квантитета. Студенти свих студијских програма приликом својих првих предавања свечано су добили индексе, а студенти интегрисаних академских студија и одштампане семестралне водиче након чега су детаљније упознати са туторским системом рада и својим туторима.


    

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у прву годину интегрисаних академских студија за школску 2014/2015. годину уписао је 88 студената медицине, 84 студента фармације и 24 студента стоматологије. На оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут) уписано је по 44 студента, 14 на буџету и 30 самофинансирајућих.

    
    
ОДРЖАНО ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА СЕИРИЦУ ОГУРЕ

Професор Сеирицу Огура са Универзитета Хосеи у Токију одржао је 9. септембра 2014. године предавање на Факултету медицинских наука у Крагујевцу којим је постао визитинг професор ове високошколске установе. Тема предавања била је ,,Еволуција финансирања здравствене заштите у Јапану - утицај старења популације'' (,,Evolution of health care financing in Japan - impact of population aging''). Званични сертификат о звању симболично је уручио продекан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић, а госта из Јапана представио је проф. др Михајло Јаковљевић, руководилац здравствене економије и фармакоекономије факултета.

Професор Сеирицу Огура је здравствени економиста са дугогодишњом успешном академском каријером у Јапану и Сједињеним Америчким Државама. У Јапану је дуго радио као директор Националног центра за економска истраживања, а актуелни је руководилац Националног центра за старење популације у Јапану.

Хосеи Универзитет са својом 135 година дугом традицијом је један од најстаријих и најугледнијих традиционалних универзитета у Јапану. Према већини реномираних ранг листа овај универзитет је већ дужи низ година унутар листе ТОП 20 најбољих у конкуренцији од око девет стотина универзитета, института и високих школа у Јапану.

Приступно предавање професора Огуре одржано је у Плавој сали Факултета медицинских наука уз нарочиту пажњу наставника и сарадника ове установе. Томе је поред репутације гостујућег професора из Јапана допринео и значај саме теме предавања. Наиме, у Јапану је као и у српском народу присутан идентичан дугорочни демографски тренд који се подудара и са оним у већини старећих индустријских нација северне хемисфере (опадање плодности, бела куга, старење популације и осипање радно способног и продуктивног становништва) као и тешкоће са финансирањем здравствене заштите. Због тога би ово предавање и сам ангажман професора Огуре на Факултету медицинских наука у Крагујевцу могли да оставе и дубљи траг у широј академској и друштвеној заједници Србије.

    ПРИСТУПНО ПРЕДАВАЊЕ ВИЗИТИНГ ПРОФЕСОРА СЕИРИТСУ ОГУРЕ, ТОКИО, ЈАПАН

Поштовани наставници, сарадници и студенти Факултета Медицинских Наука Универзитета у Крагујевцу,

Дана 9. септембра у уторак у 12.00 сати у Плавој сали Деканата ће одржаће се приступно предавање Визитинг Професора, Сеиритсу Огуре, са Хосеи Универзитета у Токију, Јапан у наслову Еволуција финансирања здравствене заштите у Јапану - утицај старења популације (Evolution of health care financing in Japan - impact of population aging) .

Хосеи Универзитет је са својом 135 година дугом традицијом је један од најстаријих и најугледнијих традиционалних универзитета у Јапану. Према већини реномираних ранг листа овај универзитет се дужи низ година котира унутар листе ТОП 20 најбољих у конкуренцији од око девет стотина универзитета института и високих школа Јапана.

Професор Огура је здравствени економиста са дугогодишњом успешном академском каријером у Јапану и Сједињеним Америчким Државама. У Јапану је служио као дугогодишњи Директор Националног Центра за Економска Истраживања. Актуелни је Руководилац Националног Центра за Старење Популације у Јапану.

С обзиром на идентичан дугорочни демографски тренд у Српском народу као и већини старећих индустријских нација северне хемисфере (опадање плодности, Бела Куга, старење попуације и осипање радно способног и продуктивног становништва) као и тешкоће са финансирањем здравствене заштите верујем да би садржај предавања требао бити од интереса за наш академски миље.

Позивам Вас да својим присуством допринесете догађају и јавној дискусији на ту тему која следи

С поштовањем,

Проф др Михајло Јаковљевић

Руководилац здравствене економије и фармакоекономије Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу


ПОЧЕО УПИС НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Након успешно обављеног пријемног испита, на Факултету медицинских наука 14. јула 2014. почео је упис у прву годину студија школске 2014/2015. године. Кандидати који су успешно положили пријемни испит уписују се током четири дана и то по следећем распореду:

14. јул – студенти Интегрисаних академских студија фармације
15. јул – студенти Интегрисаних академских студија стоматологије
16. јул - студенти Интегрисаних академских студија медицине
17. јул – студенти Основних струковних студија

Нови студенти фармације имали су ту част да се први међу бруцошима упишу на Факултет и они су томе приступили одговорно и на време, подносећи сва потребна документа. Њихов упис извршен је у интервалу од 9 до 15 сати, а иста је сатница и за све друге студијске програме. Факултет медицинских наука у Крагујевцу у прву годину студија за школску 2014/2015. годину уписује 88 студената медицине, 84 студента фармације, 24 студента стоматологије и по 44 студента на оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут). Одзив на конкурс за упис на Факултет медицинских наука је као и увек био велики са више пријављених кандидата на свако студентско место.

    ЗАВРШЕН ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС У ПРВУ ГОДИНУ ШКОЛСКЕ 2014/2015. ГОДИНЕ

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу од 7-10 јула 2014. године одржан је пријемни испит за упис у прву годину интегрисаних аакдемских и основних струковних студија на Факултету медицинских наука.

 

"Свим кандидатима који су остварили услов за упис на прву годину желимо успех у даљем школовању"
- Комисија за спровођење уписа у прву годину студија школске 2014/15. године:

    
чланови Комисије слева на десно:
Милош Петровић, студент; проф. др Бранислав Поповић;
проф. др Предраг Чановић; проф. др Небојша Арсенијевић, председник;
проф. др Зорица Бугарчић; доц. др Данијела Тодоровић;
Миона Секулић, студент ; проф. др Александар Ђукић;
Весна Вуловић, студент; Снежана Ивезић, дипл. правник;
доц. др Татјана Кањевац;

УПИС КАНДИДАТА

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  МЕДИЦИНЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  16. јула (среда) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  ФАРМАЦИЈЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69), 14. јула (понедељак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијском програму Интегрисаних академских студија  СТОМАТОЛОГИЈЕ обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  15. јула (уторак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.

Упис кандидата у прву годину студија на студијским програмима ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА обавиће се у просторијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу (Светозара Марковића бр. 69),  17. јула (четвртак) у времену од 9:00 до 15:00 часова.
Ако се кандидат који је остварио право на упис по конкурсу не упише у предвиђеном року, уместо њега биће уписан следећи кандидат са коначне ранг листе.ПРИЈАВЉИВАЊЕ КАНДИДАТА ЗА УПИС

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 02.07.2014. почело је пријављивање кандидата за упис у прву годину студија у школској 2014/2015. години. Пријављивање је предвиђено за 2, 3, и 4. јул у интервалу од 9 до 14 сати.

Упис се односи на интегрисане академске студије медицине, фармације и стоматологије и основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут). Кандидати и њихови родитељи су чекали спремни за подношење докумената и пре заказаног времена што довољно говори о заинтересованости будућих студената. Пријављивање за сваки студијски програм обавља се у засебној просторији, путокази ка одговарајућим местима налазе се по целој згради, прецизна упутства даје и особље а кандидати пријаве добијају на Факултету.

Према конкурсу за школску 2014/2015. годину Факултет медицинских наука у Крагујевцу у прву годину студија уписује 88 студената медицине, 84 студента фармације и 24 студента стоматологије, сви за школовање на буџету. За основне струковне студије (смерови струковна медицинска сестра и струковни физиотерапеут) уписује се по 14 студената на буџету и 30 самофинансирајућих. Пријемни испити заказани су за 7, 8, 9 и 10. јул 2014. а комплетан текст конкурса можете погледати на нашем сајту овде .

    ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР МАЈЛИНДЕ ЛАКО

Један од водећих светских стручњака у области матичних ћелија проф. др Мајлинда Лако одржала је 18. јуна 2014. године предавање на Факултету медицинских наука на тему "Seeing through stem cells". Проф. Лако је редовни професор Универзитета у Њукаслу и визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу, члан је Међународног друштва за истраживање матичних ћелија и уредништва престижног светског магазина ,,Stem Cells''.

Тема њеног предавања одржаног у Плавој сали пре свега се односила на коришћење матичних ћелија за побољшање вида и покушај прављења нове мрежњаче. У том поступку поставља се питање механизма – како ,,натерати'' матичну ћелију у лабораторији да се развије до нивоа ћелије ока. Захваљујући условима које струка има у Великој Британији они те ћелије већ користе за лечење клиничких болести. Пројекат Центра за матичне ћелије у Крагујевцу који се ближи својој реализацији зато даје наду да ће Србија ускоро имати исте услове за борбу против тешких болести. О томе говори и знатан број истраживача и доктораната Факултета медицинских наука који је присуствовао предавању.

    ПОСЕТА ПРОФЕСОРА ЏОНА ДАУНСА

Проф. др Џон Даунс са Универзитета ,,LIFE'' из САД-а посетио је 16. јуна 2014. Факултет медицинских наука у Крагујевцу. Његова посета одвија се у организацији Европског центра за мир и развој (ECPD) у циљу испитивања могућности сарадње институције коју он представља са сличним установама у Србији. Посетом су предвиђени сусрети са руководством и представницима ECPD-а задуженим за здравство и високо образовање као и са руководиоцима из истих области и локалним властима у градовима које ће посетити. Првог дана посете проф. Даунс боравио је у Београду, а његова посета Србији поред Крагујевца подразумева и сусрете у Врњачкој Бањи.

Проф. др Џон Даунс (на слици седи први са десне стране) један је од водећих америчких стручњака из области киропрактике који је током целе каријере комбиновао клиничку праксу, предавање и истраживање. Члан је управних, изршних и уређивачких одбора свих водећих тела и часописа у тој научној области у Америци. Предаје на Универзиту ,,LIFE'' у Маријети, у савезној држави Џорџија (САД), где је и сам дипломирао и тренутно је на функцији директора међународних послова тог универзитета.

У просторијама деканата госта из Америке примили су декан ФМН проф. др Предраг Чановић и проф. др Небојша Арсенијевић. У пријатном и динамичном разговору проф. др Џон Даунс детаљно се упознао са могућностима и организацијом Факултета медицинских наука. Током своје посете Крагујевцу проф. Даунс упознао се и са системом функционисања Универзитета у Крагујевцу и Клиничког центра Крагујевац.

ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ

Поводом постизања запажених резултата на Медицинијади, декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић, приредио је 30. 05. 2014. год. пригодан пријем за спортисте Факултетског спортског друштва ,,Медицинар''. Они су на 38. Медицинијади одржаној у Будви од 9. до 14. маја 2014. године освојили друго место у генералном пласману у конкуренцији петнаест факултета из Србије и окружења.

Спортисти ,,Медицинара'' освојили су по четири златне и бронзане медаље и пет сребрних. Златна одличја понеле су кошаркашице, рукометашице, рукометаши, атлетичари, сребрна шахисти, кошаркаши, бронзана тенисери итд.

Пријем је традиционално одржан у ресторану Факултета медицинских наука уз присуство медија и гостију. Проф. др Предраг Чановић се обратио гостима честитајући им одличне резултате. Догађај је протекао уз доделу дресова члановима екипа који се опраштају од такмичења у дресу ФСД ,,Медицинар“ и симболичну доделу медаља највернијим навијачима из реда професора. Наставак вечери је прошао у пријатној атмосфери уз разговор и сабирање утисака.

    СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ПОМАЖУ ЧАЧКУ

Студенти са Факултета медицинских наука помагали су у рашчишћавању подручја која су страдала у досадашњим поплавама. Десеторо младића са завршних година факултета заједно са својим предавачима помагали су на подручју општине Чачак.

Оно што су до јуче од својих професора научили теоријски су, како кажу студенти факултета, показали и у пракси.

Са адекватном опремом филтер маскама, чизмама, рукавицама, пумпама и осталим неопходним средствима, ови храбри момци кренули су да, заједно са припадницима Института за јавно здравље, дезинфикују куће (12.000 м2 односно око 120 објеката) које су страдале у поплавама.

У групи од десет момака било је и студената који су из градова угрожених поплавом. Из Смедеревске Паланке био је Душан Величковић који је на петој години студија. "Жеља ми је да мој град буде као што је био, али и да помогнем свима који су страдали", изјавио је Душан.

Заједно са студентима кренула је и асистент Гордана Ђорђевић, епидемиолог, која им је помагала и бринула о њиховој безбедности.

"Све оно што знају моћи ће да примене на терену, у складу са мерама превенције са којима су момци упознати", изјавила је Гордана Ђорђевић.

Наредних дана студенти осталих факултета Универзитета у Крагујевцу организоваће се око одласка на рашчишћавање и осталих угрожених подручја.
(преузето са РТС-а)

 

    

  УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

На Факултету медицинских наука 19.05.2014. одржана је редовна мајска акција добровољног давања крви. У акцији је прикупљено 42 јединице крви чиме је Факултет медицинских наука још једном имао највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета. Значајно је рећи и то да је 16 добровољаца морало да буде одбијено из медицинских разлога што значи да се акцији одазвало укупно 58 давалаца.

Акција је према обичају изведена у Кабинету за ургентну медицину, а свој удео у одзиву сигурно је имало и стање у читавој замљи изазвано катастрофалним поплавама када су сви људски и материјални капацитети народа стављени у службу, па је добровољно давање крви било један од првих доступних начина за студенте ФМН да се пружи помоћ. Организатори акције, Факултет медицинских наука, Црвени крст Крагујевца и Служба за трансфузију крви КЦ Крагујевац изражавају велику захвалност свим учесницима у акцији чији резултати охрабрују и подстичу на још већу будност у следећим извођењима.

 

    ПОМОЋ РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА

Дана 22.05. у оквиру Недеље здравља уста и зуба студенти и сарадници ИАС Стоматологије уручили су помоћ расељеним лицима из општине Обреновац, смештеним у Геронтолошком центру Крагујевацса којим имамо сардњу од раније.

Првобитна манифестација обележавања Недеље здравља уста и зуба је одложена услед ванредног стања, па су стога овим скромним гестом наставници, сарадници , запослени на ИАСС са студентима желели да покажу страдалима у поплавама да нису сами.

 

    

    

    ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА СА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Током ванредне ситуације на територији Србије изазване катастрофалним поплавама Факултет медицинских наука учествује на свој начин у општој акцији помоћи угроженима. Још од суботе 17. маја на Факултету се прикупља помоћ која се редовно дистрибуира тамо где је тог тренутка најпотребнија. Добар део усмерен је нпр. ка Геронтолошком центру Крагујевац где су се у значајној мери ангажовали и студенти волонтери Факултета медицинских наука. У Чачак је 22. маја отишла прва група од 12 студената која је учествовала у целодневној акцији асанације терена за коју је планирано више понављања.

Све акције спроводе се у сарадњи и координацији Факултета, Универзитета, Института за јавно здравље Крагујевац и студентских организација – Студентског парламента ФМН, Универзитетског парламента и IFMSA (Међународне федерације удружења студената медицине).