Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
  
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 

UTVRĐEN PREDLOG KANDIDATA ZA NOVOG DEKANA FMNČlanovi Nastavno naučnog veća Fakulteta medicinskih nauka, na 142.sednici koja je održana 18. juna, većinom glasova doneli su odluku o utvrđivanju predloga kandidata za izbor dekana Fakulteta.

Za dekana je predložen prof. dr Vladimir Janjić, psihijatar i aktuelni prodekan za Univerzitetske studijske programe.

Konačnu Odluku o izboru dekana doneće Savet Fakulteta medicinskih nauka na sednici koja će biti održana narednih dana. Profesor Janjić dužnost dekana FMN preuzeće u septembru kada i zvanično ističe drugi mandat aktuelnom dekanu prof. dr Vladimiru Jakovljeviću.

Pored profesora Janjića kandidati za dekana FMN bili su i prof. dr Gvozden Rosić, fiziolog i prodekan za IAS stomatologije, prof. dr Goran Davidović, kardiolog i prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije i prof. dr Anđelka Stojković, pedijatar.


STARTOVALA NOVA GENERACIJA SPECIJALIZANATA I UŽIH SPECIJALIZANATA


U ponedeljak 10. juna više od 80 novih specijalizanata i specijalizanata užih specijalizacija počelo je svoje zdravstvene specijalizacije na Fakultetu medicinskih nauka. U zavisnosti od izbora specijalizacije ni će u narednih tri do pet godina obavljati specijalistički staž na našem Fakultetu, našim nastavno-naučnim bazama gde će sticati neophodna znanja i veštine sa kojima će, po završetku specijalizacija, moći da ih primene u svojim zdravstvenim ustanovama odnosno gradovima iz kojih su došli u Kragujevac na FMN.

Početku specijalizacija odnosno užih specijalizacija koje traju godinu dana, prethodila je svečana dodela indeksa u Amfiteatru našeg Fakulteta gde je novoupisane kandidate, u ovogodišnjem prolećnom konkursu, pozdravio prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović koji je istakao da je izuzetno ponosan na činjenicu da naš Fakultet beleži, iz godine u godinu, sve veći broj lekara, farmaceuta i stomatologa koji odlučuju da svoje stručno usavršavanje, odnosno zdravstvene specijalizacije i uže specijalizacije završe upravo u Kragujevcu. Uz dobrodošlicu na naš Fakultet i podsećanje da ih u narednom periodu očekuje naporan rad i sticanje novih znanja i veština prof. Davidović je naglasio da se FMN po broju aktivnih ali i broju svršenih specijalizanata približio Niškom Medicinskom fakultetu koji je gotovo deceniju pre nas uveo ovaj vid stručnog usavršavanja za lekare, farmaceute i stomatologe. „To dovoljno govori o našem radu, kvalitetu, prepoznavanju na osnovu dugogodišnjeg visokog rangiranja na Sangajskoj listi najprestižnijih svetskih Univerziteta. U prilog tome govori i činjenica da konstantno uvodimo nove grane specijalizacija i užih specijalizacija i da ih u ovom trenutku imamo ukupno preko 60 . Sada je na ovom vidu stručnog usavršavanja aktivno 976 kandidata dok je diplomu lekara specijaliste odnosno subspecijaliste uspešno steklo 1053 specijalizanata“, rekao je prof. Davidović.

U ovom konkursnom roku najveće interesovanje postojalo je za internu medicinu, opštu medicinu, medicinsku biohemiju a u oblasti stomatologije za ortopediju vilica.
ODRŽAN KONGRES SPORTSKE MEDICINE, SPORTSKIH NAUKA I BORBE
PROTIV DOPINGA U SPORTU „VREME INOVACIJA“


Republički Zavod za sport i medicinu za sporta na Košutnjaku u Beogradu bio je domaćin trodnevnog kongresa sportske medicine, sportskih nauka i borbe protiv dopinga u sportu „Vreme inovacija“. Ova vodeća, nacionalna ustanova koja se bavi prevencijom, praćenjem ali i pripremama vrhunskih sportista ali i rekreativaca i dece, u saradnji sa Fakultetom medicinskih nauka u Kragujevcu i Antidoping Agencijom Republike Srbije, uz pokroviteljstvo ministarstva sporta Vlade Srbije, po prvi put organizovala je jedan ovakav skup. U tri dana predavanja iz oblasti sportske medicine, nauke u sportu, kardiologije, ishrane i suplementacije, borbe protiv dopinga u sportu, održali su brojni domaći i strani predavači. Zavod za sport Republike Srbije je nacionalna ustanova koja se bavi praćenjem, prevencijom, zdravstvenim kontrolama i pregledima ali i sportskim treninzima i pripremama kao vrhunskih nacionalnih sportista i reprezentacija, tako i rekreativaca i dece.

Ideja za organizaciju ovog događaja potekla je od dekana našeg Fakulteta prof. dr Vladimira Jakovljevića koji gotovo godinu i po dana u ovoj ustanovi obavlja dužnost pomoćnika direktora za medicinska pitanja.“ Ovaj Zavod je centar sportske medicine u našoj zemlji i kada sam na poziv direktora pre godinu i po dana došao ovde moj glavni zadatak je bio da unapredim deo koji se tiče naučno-istraživačkog rada, jer što se tiče struke oni rade vrhunski posao. Iskreno se nadam da će ova ustanova prerasti u naučno-istraživačku ustanovu od nacionalnog značaja „, rekao je dekan Jakovljević inače dugogodišnji sportski lekar i čovek koji je kao specijalista sportske medicine bio uz najveće klubove i reprezentacije u našoj zemlji. „Nismo se bez razloga odlučili da ovaj Kongres organizujemo upravo ovde jer ovo treba da bude i jeste mesto okupljanje svih onih koji nešto u sportu znače i koji treba da daju svoj doprinos u razvoju nauke, sportske medicine i istraživanja u sportu. Cilj je jedan a to je da unapredimo zdravstveno stanje, zdravstveni status naših sportista i njihova adekvatna priprema za sva najveća takmičenja“, rekao je prof. dr Vladimir Jakovljević.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Milan Savić pozdravio je goste i učesnike ističući da mu je zadovoljstvo da kao domaćin ovog jednog velikog događaja, za srpski sport i za sportsku i medicinsku nauku, kada su u pitanju naši sportisti pozdravi sve učesnike. „ Jedna od najvažnijih zakonom definisanih delatnosti Zavoda za sport i medicinu sporta predstavlja naučno istraživačka i razvojna delatnost, a kroz istoriju, Zavod je bio mesto na kome se razvijala sportsko-medicinska nauka i struka, i današnjim skupom nastavljamo da ulažemo u jednu vrlo važnu oblast u sportu. Zavod danas predstavlja jedan od ključnih oslonaca srpskog sporta i predstavlja mesto na kome sportske organizacije i svi učesnici u sistemu sporta Republike Srbije mogu da dobiju pomoć i podršku za realizaciju brojnih aktivnosti vezanih za prevenciju i zaštitu zdravlja naših sportista, razvoj sporta, sportskog treninga, takmičenja ali i sportske nauke. Moderni objekti za trening ali i oporavak, laboratorija sa najsavremenijom opremom za dijagnostiku i razvoj, su samo neke od mogućnosti koje Zavod pruža srpskom sportu danas“, rekao je Savić. On je dodao i da bi ovaj trend nastavio da raste, data je snažna podrška lekarima i profesorima kada je u pitanju naučno istraživački rad, a upravo je organizacija jednog ovakvog unikatnog kongresa, koji je okupio najeminentnije stručnjake u oblasti medicine i psihologije sporta, sportske stručnjake kao i antidopinga, dokaz da je Zavod, na tom polju veoma pouzdan partner, koji nesebično deli ali i usvaja i preuzima najbolja znanja i prakse, a sve u cilju pružanja najbolje podrške, kako vrhunskim tako i rekreativnim sportistima.

Direktorka Antidoping Agencije Republike Srbije prof. dr Milica Vesić Vukašinović rekla je da je jako srećna što smo mi svi danas ovde, i što su ona i naš dekan uspeli da organizuju Kongres. „On je imao ideju organizacije Kongresa sportske medicine ovde u Zavodu, a ja sam imala ideju organizacije kongresa -Borba protiv dopinga u sportu. Onda smo shvatili da to treba da uradimo zajedno, a onda smo posle toga shvatili da moramo da povežemo sportsku nauku ovde, zato što se Zavod za sport i medicinu sporta bavi između ostalog i motoričkim istraživanjima u sportu. A onda smo shvatili da moramo da uključimo i druge fakultete, jer smatramo da Zavod mora da bude kohezioni faktor i za druge fakultete i za druge univerzitete, pa smo u tom smislu uključili i Univerzitet u Nišu, i Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Novom Sadu, Fakultet za sport i fizičku kulturu u Nišu, Fakultet za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, obzirom da se veliki broj naših stručnjaka školuje i na privatnim fakultetima. To je ono što je nas rukovodilo od početka. Smatrali smo da treba da objedinimo sportsku medicinu, da objedinimo sportsku nauku i borbu protiv dopinga u sportu. To su tri stvari bez kojih savremeni sport ne može da funkcioniše. Primena nauke u sportu je ono što odvaja nekoga ko je šampion od onoga koji to nije. Oni koji su shvatili da treba da primenjuju nauku u sportu, oni su i napredovali. Svi mi koji smo shvatili da je nauka jako važna, smo ovde, i došli smo na Kongres, i veliki broj predavača koji će učestvovati u dva dana je dovoljan pokazatelj onoga što je najvažnije, da mi moramo da izgradimo i naše sportske stručnjake i naše specijaliste sportske medicine, i stručnjake u borbi protiv dopinga u sportu, kako bismo napredovali još više i još bolje u sportu“, rekla je prof. dr Milica Vesić Vukašinović. izrazio je veliko zadovoljstvo, i veliku sreću, pogotovu kada sam čuo prethodna tri govornika.

Kongres je zvanično otvorio ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić koji je pozdravio sve prisutne a posebno organizatore ističući da su to su ljudi na koje se ministarstvo oslanja, i da su oni integralni deo Ministarstva. „ Srpski sport je odličan, Srbija je širom zemaljske kugle zemlja sporta, zemlja šampiona, bila, i jeste i nadamo se biće. Ovde se zaista oseća potreba da maksimalno implementiramo naučna znanja, i da ih primenimo u radu u praksi. Izgleda da neki drugi, u nekim sportovima idu malo brže od nas, i ako postavimo neku „Ad hoc“ hipotezu i izanaliziramo neke rezultate i kako im izgledaju sportisti u pojedinim sportskim granama, sigurno da svi mi koji ovde sedimo, a svi se manje više znamo i iz nauke i iz prakse, manje više mislimo isto. I pozivam sve saveze, predsednike saveza, predsednike sportskih društava, predsednike i rukovodioce svih klubova, trenere, medicinske radnike koji rade u sportu, da se aktivno uključe u rad Zavoda, u rad Antidoping agencije i da prate sve ono što radi i inicira ministarstvo sporta“, rekao je ministar Gajić.

Kongres je bio prilika da sportski stručnjaci , lekari i drugi učesnici iz oblasti sporta dodatno unaprede svoja znanja, naprave važne konekcije. Inače, učesnici Kongresa bili su prvi zvanični gosti u našem još uvek neotvorenom, novom nacionalnom trening centru, multifunkcionalnoj dvorani. Novi objekat obuhvata pet trenažnih centara za četiri borilačka sporta i streljaštvo, i još jedan multifunkcionalni centar za treninge, za odbojku za košarku, najsavremeniji centar za oporavak naših sportista.
U NAJAVI SARADNJA FMN I KINESKOG UNIVERZITETA ŽINSANG

Kineski Univerzitet Žingšang iz provincije Hangdžou se pre svega bavi zaštitom životne sredine ali ali okuplja i brojne potencijalne saradnike iz drugih oblasti nauke i visokih tehnologija. Prvi sastanak sa dekanom našeg fakulteta, iniciran je od strane nastavnika i saradnika iz Kine. „Prvi put sam u Kragujevcu i cilj naše posete je da potpišemo ugovor o saradnji naša dva fakulteta koji bi bio opšteg tipa i koji bi bi osnov za međusobnu saradnju u cilju naučno rada, pisanja zajedničkih projekata, pisanja zajedničkih naučnih radova ali i razmene studenata i nastavnika u cilju što boljeg pozicioniranja oba fakulteta“, rekao je Feng Huajun dekan Univerziteta Žinšang.

Delegacija Kineskog Univerziteta Žinšang izabrala je Fakultet medicinskih nauka kao potencijalnog partnera u budućnosti zbog postignutih svetskih rezultata u oblasti medicine. „Oni su prepoznali nas kao nekog ko može da bude interesantan partner za saradnju. Mi smo, kao i uvek, svima koji žele da dođu i da razgovaramo, pružili ruku saradnje i nadam se da ćemo da će do saradnje doći“, rekao je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević. Prema prvim inicijalnim dogovorima saradnja bi trebalo da se ostvari u različitim oblastima nauke, tehnologije i zajedničke projekte.

Inače, ovom sastanku prethodila je posete dekana Jakovljevića upravo provinciji Žinšang i gradu Nauhdžou , gradu koji je prema rečima dekana Jakovljevića, grad najsavremenije tehnologije, koji forsira nauku, mlade ljude .“To je bila jedna grupacija kojoj ja pripadam dve godine i u kojoj Kinezi okupljaju prijatelje i potencijalne partnere u raznim sferama života –od ekonomije, prava, nauke, medicine itd. Oni traže partnere za saradnju i tamo sam imao razgovore o mogućoj saradnji“, rekao je Jakovljević.
PROMOVISANI UDŹBENICI „INTENTZIVNO LEČENJE“ I
„INTENZIVNO LEČENJE-PRAKTIKUM VESTINA“


Dvogodišnja uspešna saradnja FMN i IKVB „Dedinje“ donela je još jedan zajednički uspeh- promociju udžbenika „Intenzivno lečenje“ i „Intenzivno lečenje-praktikum veština“ koja je održana u Amfiteatru Instituta Dedinje u Beogradu. Pored odlazaka naših studenata na praktičnu nastavu iz kardiologije u ovu renomiranu ustanovu, saradnja je nastavljena i akreditacijom kratkih programa studija za medicinske sestre i tehničare , uručenjem sertifikata prvoj grupi polaznika a onda i izdavanjem udžbenika iz ove oblasti. Najpre je početkom godine u našem Amfiteatru promovisan udžbenik „Vantelesni krvotok i mehanički asistirana cirkulacija“ da ni usledila promocija novog udžbenika i praktikuma na IKVB Dedinje.

Direktor IKVB Dedinje prof. dr Milovan Bojić rekao je da Institut traje punih 45 godina i njen imidž činila je medicinska nega i aktivnost medicinskih sestara i tehničara, ono što pacijenti nose sa sobom uz odlične lekare i konstantno razvijanje novih procedura u oblasti kardiologije i kardiohirurgije. Težićemo da se i u vremenima, kada je pozicija medicinske sestre –tehničara ne naruši, rekao je prof. Bojić i dodao da saradnja sa FMN u Kragujevcu na daljoj edukaciji tih ljudi je motiv za njih da budu bolji i teže višim standardima. „Mislim da je ono što smo uspeli da dogovorimo sa najuspešnijim Medicinskim fakultetom u Srbiji , FMN U Kragujevcu je put kojim treba ići. To treba da osete i naše medicinske sestre i tehničari , ali i svi oni iz Srbije ali i regiona. Trudićemo se da to dopre do svih zdravstvenih ustanova u Srbiji. I do sada smo to radili a sada to nastavljamo još bolje i kvalitetnije uz podršku kolega iz Kragujevca“, rekao je prof. Bojić. On je dodao da ga posebno raduje što naš dekan i FMN akredituju strukovne studije i pretvaraju ih u Visoku školu medicinske sestre i tehničare i mi ćemo time praktično valorizovati i tim ljudima dati određene koeficijente koje i zaslužuju.

Dekan Jakovljević je rekao da su obe knjige i praktimum unikatni jer praktično predstavljaju jednu školu u malom za medicinske sestre i tehničare, ceo kurikulum te vrste obrazovanja. „Unikatna stvar koja je fantastična je Praktikum veština za lečenje koji je prva knjiga te vrste za negu i lečenje ne samo kod nas već i šire koja ima za svaku oblast i prateći video sadržaj, koji opisuje svaku oblast koja je obrađena . Po meni je on i najznačajniji za struku. Ponosan sam na naše učešće našeg Fakulteta u svemu ovome“, rekao je Jakovljević. On je podsetio i na početke naše saradnje sa IKVB Dedinje i akreditaciju kratkih programa studija. I dodao da su među prvima ove programe završili upravo zaposleni sa Instituta Dedinje. „ Mi smo u pripremi i organizaciji odnosno potpunoj reorganizaciji naše visoke škole odnosno strukovnih studija i i u tome će nam pomoći Institut Dedinje. Planiramo da uvedemo potpuno nove smerove za anestetičare i instrumentare koji su i ovoj instituciji potrebni čime ćemo dodatno učvrstiti i valorizovati našu saradnju“, rekao je Jakovljević.

O udžbenicima „Intenzivno lečenje“ i „Intenzivno lečenje-praktikum veština“ govorili su i urednici prof. dr Momir Jović i Mira Ranković strukovna master medicinska sestra sa IKVB Dedinje.
ODRŽANA DRUGA OVOGODISNJA MANIFESTACIJA ''DAN OTVORENIH VRATA''

U Amfiteatru FMN u subotu 25.maja održana je druga ovogodišnja manifestacija ''dan otvorenih vrata'' namenjena budućim studentima, koja je kao i prethodna, okupila veliki broj maturanta iz cele Srbije koji žele da upišu neki od studijskih programa kod nas. Naš Fakultet i studijske programe predstavili su im: prof. dr Marina Kostić, doc. dr Željko Todorović, doc. dr Dragana Stanišić, Irena Ognjanović nekadašnji student-prodekan i PR tim Fakulteta.

Naš najstariji program IAS medicine predstavio je doc. dr Željko Todorović ističući da studije traju 12 semestara, šest godina studiranja.'' Prve tri godine, odnosno prvih šest semestara vam je jedan pretklinički deo, tačnije prvih pet, gde se spremate za klinički rad, učite neka fundamentalna, bazična znanja iz medicine i nakon toga, od šestog semestra, odnosno od kraja treće godine studiranja počinjete sa kliničkim predmetima. Krećete na vežbe u Univerzitetskom kliničkom centru itd. Ono po čemu smo mi karakteristični - to je rad u maloj grupi. Ja predajem klinički predmet Internu medicinu i mi imamo grupe sa šest studenata, vrlo je lako raditi u maloj grupi. Male grupe su neophodne. Ne možete adekvatno da vežbate medicinu ako je broj studenata ogroman. Ovaj fakultet već godinama poštuje tu tradiciju rada u maloj grupi i, naravno, od šestog semestra pa do kraja studiranja radićete, da kažemo, raznolike kliničke predmete u maloj grupi sa svojim asistentima i nastavnicima. Ja sam završio ovaj fakultet i imam samo reči hvale što se tiče nastave i studiranja. Od prošle godine je dostupno studiranje i na engleskom jeziku koje vas, pretpostavljam, da ne interesuje puno, ali nastava se odvija i na srpskom i na engleskom, paralelno. Nadam se da ćete da položite prijemni, kojima je svima malo stres i problem. Nakon toga, naravno, dolazi jedan hroničan, da kažemo, stres studiranja, ali nije to ništa strašno, svi smo završili. Ja, kada bih ponovo upisivao neki fakultet, opet bih upisao Medicinski fakultet'', rekao je Todorović koji je prisutne upoznao i sa osnovnim strukovnim studijama. ''Imamo trenutno i dva studijska programa na strukovnim studijama - fizioterapeut i strukovna sestra. To su dva strukovna programa koja upisuju po 44 studenta. Nastava se odvija u tri godine, odnosno šest semestara, i predmeti su, da kažemo, u nečemu i slični sa Integrisanim akademskim studijama medicine. Tu se znanja, koja se stiču, razlikuju dosta u odnosu na srednju školu. Ideje i jeste da se razlikuju, da ipak visoka strukovna sestra, odnosno fizioterapeut steknu Imamo veliko interesovanje za ova dva studijska programa, a uskoro će biti akreditovana i četiri nova, koja će, računam, sledeće godine biti spremna za upis'', rekao je Todorović.

''Dan otvorenih vrata, koju, evo već drugi put organizujemo u toku ove godine i ovako veliko interesovanje nam puno znači, i iskreno nas raduje zato što nam ukazuje da su rezultati naši, naša posvećenost nauci i obrazovanju visoko vrednovani među mladom populacijom kao što ste vi'', rekla je u pozdravnoj reči prof. dr Marina Kostić koja je predstavila IAS farmacije. Prema njenim rečima biti farmaceut u modernim zdravstvenim sistemima jeste jako odgovorna pozicija, posebno sa aspekata pacijenata.'' S druge strane, drage kolege i koleginice, to je pozicija i profesija koja je preživela najveći broj transformacija u bliskoj prošlosti. Činjenica je da se zahtevi modernog doba i razvoja u velikoj meri reflektuju i na procese edukacije zdravstvenih radnika i, s tim u vezi, ja bih htela da vam naglasim da ste na pravom mestu, da Fakultet medicinskih nauka uspešno odgovara na te zahteve, kontinuirano prati potrebe, rast i razvoj tržišta kod nas i u regionu, i u skladu s tim uspešno sprovodi studije i obrazovanje farmaceuta već, evo, gotovo dve decenije. Htela bih da naglasim nešto što je vama jako bitno - da ćete prvog dana vašeg studiranja biti deo jedne tutorske grupe i da ćete dobiti tutora iz reda nastavnika naših fakulteta, koji će pratiti vaš lični i profesionalni razvoj u toku vašeg školovanja, i biti tu za vas u svakom trenutku, u vezi sa bilo kojim vašim pitanjima ili bilo kakvim nedoumicama'', rekla je, između ostalog prof. Kostić.

Doc. dr Dragana Stanišić naglasila je da je FMN d sada uspešno izveo 12 generacija doktora stomatologije, i izrazila nadu da će koji i novih 24 brucoša koji ove godine upišu stomatologiju , od oktobra pa narednih pet godina uspešno voditi. vama, da pokažemo interesovanje koje zaista svako od vas ponaosob zaslužuje. ''Pored rada u malim grupama istakla bih da radimo sa najsavremenijim opremom. Obzirom da smo najmlađi, imamo, naravno, i najkvalitetniju, najnoviju opremu, najsavremenije materijale i najsavremenije stolice, tako da je sve usmereno vama sa ciljem što bolje edukacije i što boljeg kvaliteta nastave. Nadam se da ćemo se videti od oktobra, naša vrata su za vas otvorena, ne samo danas nego i narednih dana i u budućnosti'', zaključila je doc. dr Dragana Stanišić.

O radu studentskog parlamenta, studentskim organizacijama na Fakultetu, kongresima, akcija i drugim aktivnostima okupljenima je govorila dr stomatologije Irena Ognjanović nekadašnji student prodekan, Najveće interesovanje maturanti su i ovog puta pokazali za studije medicine a do dolaska na mesto studenta čeka ih uspešno polaganje prijemnog ispita koji su zakazani za kraj juna.
ODRŽANA TRADICIONALNA NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA

Povodom 34. "Nedelje zdravlja usta i zuba", u predškolskim ustanovama Lane i Kolibri, kao i Centru za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom Iskra, Studenti 4. godine IASS su u okviru nastavne jedinice iz Preventivne stomatologije održali edukaciju o očuvanju zdravlja usta i zuba.

Studenti su demonstrirali pravilne tehnike pranja zuba, stavili akcenat na zdravu ishranu i naznačili važnost redovnih kontrolnih pregleda. Pored interaktivnog predavanja organizovane su radionice na temu oralnog zdravlja. Ove godine su nam se u organizaciji priključili studenti zajedničkog studijskog programa Strukovna medicinska sestra vaspitač (Pedagoški fakultet u Jagodini) u okviru nastavnih jedinica iz predmeta Oralna higijena i oralno zdravlje.

Manifestaciji su se tradicionalno priključili Zavod za dentalnu medicinu Kragujevac i Institut za javno zdravlje Kragujevac.
ODRŽANA KME O VESTINI PROPISIVANJA KLOZEPINA


U organizaciji FMN održana je kontinuirana edukacija o veštini propisivanja klozepina koja je namenjena pre svega lekarima psihijatrima. Prof. dr Dragana Ignjatović Ristić , psihijatar i profesor FMN Kragujevac rekla je da mi danas imamo veliko zadovoljstvo da budemo domaćini seminara koji se zove „Umetnost propisivanja Klozapina“, jednog leka koji je odavno poznat, ali je puno stvari bilo vezano za njegovu primenu u praksi. ''Mi smatramo da se on ne primenjuje dovoljno u praksi, a osim toga, ovo je jedan poseban trenutak u kome menjamo smernice za primenu ovog leka. Mi smo zbog toga organizatori ovog kursa danas. Sa nama su gosti profesorka iz Beograda i kolega lekar iz Holandije, koji je predsednik Klozapin radne grupe u Holandiji'', rekla je prof. dr Dragana Ignjatović Ristić.

Dr Dan Cohen, psihijatar iz Holandije rekao je da je pre 20 godina je osnovana klozapin radna grupa, koja je jedinstvena u svetu, i kao takva postoji u Holandiji. Cilj te grupe jeste da se unapredi znanje i praksa u primeni klozapina, jer je prepoznato da mnogi lekari ne propisuju dovoljno ovaj lek zbog nekih strahova koji su vezani za neželjena dejstva ovog leka. ''Ja sam napisao rad koji je u stvari iskovao termin „Klozafobija“, kao specifičan strah od klozapina. Zanimljivo je da su reakcije pozitivne, pacijenti kažu: „Možete da predložite što god, i mi ćemo to prihvatiti, ali samo nemojte da prekidate klozapin“. To ne znači da ovaj lek nema neželjena dejstva, kao što su dnevna pospanost, porast telesne težine, neke druge smetnje u funkcionisanju, manje energije, ali naš cilj je da propišemo najnižu efikasnu dozu leka, koja će se najbolje podnositi i imati najveću efikasnost'', rekao je dr Kohen.

Prof. dr Nađa Marić Bojović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Instituta za mentalno zdravlje kaže da lek Klozapin je lek iz grupe antipsihotika. ''Lek za koji znamo preko 30 godina, ali je lek koji je doživeo neke uspone i padove u svom propisivanju. Inače ga smatramo najefikasnijim lekom u ovoj oblasti, ali zbog tih uspona i padova, počeli smo da patimo od neke vrste klozafobije. Nazvali smo to tako zbog Klozapina i fobije (strah), pa klozafobija. I sad ćemo pokušati na ovom seminaru, zato je on izazovan, da razbijemo te tabue, da vidimo zašto ne treba da se plašimo, i zašto treba da ga koristimo na korist naših pacijenata, možda i mnogo više nego što ga sada radimo'', zaključila je prof. Marić Bojović.

Dr Dan Cohen - psihijatar iz Holandije

Pre 20 godina je osnovana klozapin radna grupa, koja je jedinstvena u svetu, i kao takva postoji u Holandiji. Cilj te grupe jeste da se unapredi znanje i praksa u primeni klozapina, jer je prepoznato da mnogi lekari ne propisuju dovoljno ovaj lek zbog nekih strahova koji su vezani za neželjena dejstva ovog leka. Ja sam napisao rad koji je u stvari iskovao termin „Klozafobija“, kao specifičan strah od klozapina.

Kakva su iskustva dr iz Holandije sa ovim lekom, koliko je on davao lek svojim pacijentima u praksi, i kako se pokazao, i zašto je bitno da se predavanja ove vrste dešavaju svuda u Evropi?

Zanimljivo je da su reakcije pozitivne, pacijenti kažu: „Možete da predložite što god, i mi ćemo to prihvatiti, ali samo nemojte da prekidate klozapin“. To ne znači da ovaj lek nema neželjena dejstva, kao što su dnevna pospanost, porast telesne težine, neke druge smetnje u funkcionisanju, manje energije, ali naš cilj je da propišemo najnižu efikasnu dozu leka, koja će se najbolje podnositi i imati najveću efikasnost.
PROF. VOLAREVIĆ RANGIRAN U 0.05% NAJBOLJIH NAUČNIKA NA SVETU
OD STRANE SCHOLARGPS-a

ScholarGPS rangirao je profesora Vladislava Volarevića, za svoj naučno-istraživački rad u oblasti matičnih ćelija u poslednjih 5 godina, u 0.05% najboljih naučnika na svetu i to kao:
3. na svetu u oblasti mezenhimskih matičnih ćelija i
22. na svetu u oblasti matičnih ćelija.


TRENING ZA PRIPREMU, PISANJE I UPRAVLJANJE HORIZON EUROPE PROJEKTIMA


FMN je u saradnji sa organizacijom EUTA organizovano je četvorodnevni program za pisanje, pripremu i organizovanje evropskih i domaćin projekata In-house trening za Fakultet medicinskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu. S obzirom da su završene prve tri godine EU programa za istraživanje i inovacije Horizon Europe (2021-27), a otvoreni su pozivi za 2024. godinu radionice su održane baš sada u prostorijama FMN. Prema rečima dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića, i pored toga što je FMN poznat po naučno-istraživačkom radu, prepoznat je jedan problem koji postoji, a to je da u aplikacijama za projekte imamo, u odnosu na kvalitet i kvantitet naučnoistraživačkog rada, prilično slabu prolaznost, kako na nacionalnom, tako i na internacionalnom nivou. „U konsultaciji sa nekim ljudima koji su imali iskustva sa sličnim stvarima, rešili smo da za nosioce naučno-istraživačkog rada, kao i za sve one koji su zainteresovani, organizujemo jednu četvorodnevnu obuku koju organizuje agencija „Euta“ iz Beograda, koja se pokazala kao izuzetno dobar konsultant. To su iskustva ljudi koji imaju mnogo ozbiljnih projekata, međunarodnih i nacionalnih, i njihova asistencija u aplikaciji je podrazumevala lakši put prema uspehu. Njihove aplikacije generalno imaju nekih 80% uspešnosti. U tom smislu, pošto mi težimo da u svemu imamo visok stepen izvrsnosti, da budemo bolji svaki put, prepoznali smo da postoji neki problem u vidu nesrazmere između onoga koliko mi radimo i koliko dobijamo eksternih sredstava van fakulteta. Jer veći deo tog naučno-istraživačkog rada se finansira od samog fakulteta. Tako da smo jednostavno hteli da ti mladi ljudi i ljudi srednjih godina, spoznaju šta sve možemo da radimo, i da imaju u nekoj budućnosti oslonac za dalje aplikacije. To će svakako biti ispraćeno od strane uprave i biti podržano na najbolji mogući način“, rekao je dekan Jakovljević.

EUTA je do danas potpisala ukupno 10. 174 ugovora o grantovima sa 20. 817 organizacija i dodelila preko 28. 7 milijarde evra. Prosečna stopa prolaznosti od 15.9% (do maja 2023.) je veća nego na prethodnom Horizon 2020 programu, pa samim tim i šanse za dobijanje sredstava. Prosečna stopa uspešnosti organizacija iz Srbije je još veća i iznosi 19,63%. Srbija je do sada povukla 80, 61 MEUR za ukupno 234 projekta. Goran Stojanović, redovni profesor na Univerzitetu u Novom Sadu, preko 18 godina se bavi pisanjem predloga projekata i privlačenjem sredstava iz Evropske unije i našu zemlju. Prema njegovim rečima Vrlo važno za razvoj nauke i inovacija u Srbiji je da naučnici, profesori, saradnici, asistenti na našim fakultetima i institutima budu obučeni da napišu kvalitetan predlog projekta, da svoje ideje onda realizuju, i da privuku sredstva za razvoj institucije, grupe i čitave naše zemlje u celini. „Na obukama u čitavoj Srbiji, na treninzima koje radimo, pokušavamo da osposobimo naše naučnike, da svoje inovativne ideje uspeju da uobliče u jedan kvalitetan predlog projekta, i da privuku sredstva za dalji razvoj. Između ostalog, asistenti, saradnici, profesori ovog fakulteta su izuzetno uspešni u pisanju naučnih radova, imaju odlične ideje, i verujem da će u budućnosti doneti puno sredstava za razvoj ove institucije“, istakao je prof. Stojković.

Trening se sastojao od 2 modula: prvi za pripremu i pisanje predloga projekata (prva 2 dana), a drugi za budžetiranje i upravljanje Horizont projektima. Tokom treninga pokrivene su sve faze razvoja projekta, od identifikacije i detaljne analize Horizon Europe programa i otvorenih poziva za 2024 godinu, traženja partnera, pisanja i budžetiranja projekta do implementacije, i to kroz prezentaciju najnovijih informacija, demonstraciju konkretnih primera iz prakse trenera, radionice i diskusiju. Radilo se na konkursnoj dokumentaciji, aplikacionim i evaluacionim formularima za EU program Horizon Europe, ali sve što su polaznici naučili. Prof. dr Nevena Jeremić prodekan za međunarodnu saradnju i naučno istraživački rad, i neko ko je aktivan na ovim radionicama sva četiri dana, govoreći o značaju radionice istakla je da su svi zainteresovani imali priliku da slušamo asove u ovoj oblasti, ljude koji imaju veliki broj urađenih projekata kojim sami rukovode, učestvovali su u pisanju i realizaciji. „Mi ovih dana slušamo prosto njih, obučavamo se da usavršimo naša znanja, jer krenuli smo iz naše kuće, da kod nas ipak nešto nije dobro. Tako da, nadamo se da ćemo sa novim stečenim znanjima unaprediti pisanje projekata, i da ćemo samim tim poboljšati procenat uspešnosti na konkursima, kako nacionalnim tako i internacionalnim“, istakla je prof. Jeremić.
ODRŽANA KONTINUIRANA EDUKACIJA O ZNAČAJU KARDIOLOSKE EVALUACIJE DECE, ADOLESCENATA I ODRASLIH PRE UČESĆA U SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA


U prostorijama Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije u Beogradu, u saradnji ove ustanove i našeg fakulteta, održana je dvodnevna kontinuirana medicinska edukacija o kardiološkoj evaluaciji dece i adolescenata pre učešća u sportskim aktivnostima i značaju kardiološke evaluacije pre učešća kod punoletnih sportista.

Ovaj događaj okupio je lekare ne samo iz Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i nastavnike Fakulteta medicinskih nauka već i veliki broj lekara, pre svega pedijatara i kardiologa sa Instituta za majku i dete, Dečije bolnice u Tiršovoj, Vojnomedicinske akademije i mnoge druge. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je i pomoćnik direktora za medicinska pitanja republičkog Zavoda za sport i medicinu sporta najpre je istakao da je Zavod institucija od nacionalnog značaja za tretman vrhunskih sportista, reprezentativaca, olimpijskih takmičara. Pored toga Zavod za sport i medicinu sporta , prema Jakovljevićevim rečima, radi i preglede za sve ostale ljude koji se bave sportom – od najmlađih do najstarijih uključujući i rekreativce. ''Moja uloga kao nekog ko se bavi strukom u Zavodu je da unapredimo i naučno-istraživački rad i edukativni karakter koji je ovde bio u drugom planu. Dolaskom novog direktora Milana Savića koji me je pozvao u svoj tim dosta toga se promenilo. Naš fakultet od 2018.godine ima potpisan ugovor o saradnji sa Zavodom za sportom i medicinu sporta jer smo i tada, a i sada to mislimo, da mogu da nam budu velika podrška kao regionalnom Centru za sportske preglede i vrhunskih sportista ali i mladih ljudi. Mislim da ćemo u narednom periodu sa ovom institucijom napraviti dobru saradnju, na prvo mestu za dobrobit naših vrhunskih sportista, da uključimo i nauku, a onda i za dobrobit obe institucije. Jedan od tih koraka je i ova edukacija koja je namenjena svim lekarima koji rade u sportu. Poenta čitave priče je koliki je značaj pogotovo preventivnih pregledi da se ne bi dešavalo ono što se dešava- smrti u teretani, smrti na terenu a ti kardioloških aspekti znaju da budu vrlo dramatični. Smatrali smo da na prvom mestu Zavod a onda i mi koji u nauci tu imamo izuzetne rezultate da se prezentujemo široj javnosti i to je prvi korak u svemu tome'', rekao je Jakovljević.

Ovaj događaj je prema rečima dr Đorđa Batinić specijaliste sportske medicine i načelnika Sektora medicine u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije jako važan kako za specijaliste sportske medicine tako i za pedijatre. Jako važno je da govorimo o detaljnim pregledima dece pre učešća u sportskim aktivnostima kao veoma bitnom faktoru za celokupan sport i učešću dece u sportu. ''Drugi dan edukacije posvećen je odraslima tj. profesionalnim sportistima. Biće reči o obimu pregleda sa posebnim akcentom na kardiološki značaj pregleda sportista u zemlji i regionu'', rekao je dr Batinić.

PROF. DR SANDRA RONČEVIĆ IZ ZAGREBA ODRŽALA PREDAVANJE NA FMN

U Amfiteatru našeg fakulteta prof. dr Sanda Rončević, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, Hrvatska, za užu naučnu oblast Analitička hemija održala je predavanje. Poseta prof. Rončević deo je programa razmene u okviru CEEPUS mreže Reinforcement of research, professional, and education capacities for application in sample preparation of various origins before the corresponding analysis.

Prema rečima prof. Rončević u projekat je uključeno nekoliko Univerziteta a nosilac projekta je Univerzitet u Nišu. „U mreži sudeluje (učestvuje) nekoliko sveučilišta (Univerziteta) iz više različitih država, mi nismo striktno fokusirani na jedno područje, nego smo više interdisciplinarni, budući da dolazimo sa različitih fakulteta.

Konkretno moje predavanje danas biće o onome što mi radimo, najpre kratko predstavljanje Sveučilišta (Univerziteta) u Zagrebu, pri osnovnom matematičkom fakultetu, zatim ono što u sklopu analitičke hemije radimo u našim laboratorijama, jer imamo nekakve i nove projekte, i nova naučna (znanstvena) područja, koja otvaramo. Generalno, spremni smo za saradnju sa drugim Univerzitetima, primamo studente na različite razmene. One mogu biti kroz ovu CEEPUS mrežu, mogu biti Erasmus mreže, ili nekakve bilateralne moguće projekte, koji će se nadam se uskoro otvoriti, pa ćemo moći zajedno ići i na takve projekte“, rekla je prof. Rončević. Na pitanje da li ima prostora za saradnju sa našim fakultetom profesorka je odgovorila da ima. „Naravno da ima, obzirom da ja jesam hemičar, to je bazična disciplina koja dopušta te interdisciplinarne saradnje, pa pogotovu ovde, evo sa profesorkom Anom Barjaktarević, sa područja farmaceutske tehnologije, imamo različite metode koje možemo zajednički dalje razvijati i otvarati neka nova naučna područja“, istakla je profesorka iz Zagreba.
OBELEŽEN SVETSKI DAN FIZIČKE AKTIVNOSTI

Centar za promociju zdravlja, Instituta za javno zdravlje Kragujevac u saradnji sa Skupštinom grada Kragujevca i brojnim partnerskim organizacijama 10.05.2024. godine obeležio je Svetski dan fizičke aktivnosti.

Svake godine, 10. maja, pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“, obeležava se Međunarodni dan fizičke aktivnosti, u sklopu globalne inicijative koju zemlje članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sprovode od 2002. godine u cilju promovisanja fizičke aktivnosti kao važnog resursa za očuvanje i unapređenje zdravlja i dobrobiti svakog čoveka.

Ova inicijativa je pokrenuta nakon objavljivanja Izveštaja o svetskom zdravlju, u kome je istaknuto da fizička neaktivnost, uz nepravilnu u ishranu i upotrebu psihoaktivnih supstanci, predstavlja jedan od glavnih faktora rizika koji doprinosi globalnom oboljevanju i umiranju od hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa, različitih karcinoma i respiratornih oboljenja, koja u velikoj meri mogu biti sprečena ili njihove posledice ublažene promenom načina života.

Centralna manifestacije realizovana je na Trgu vojvode Radomira Putnika u Kragujevcu i obilovala je brojnim zdravstveno-vaspitnim i sportskim aktivnostima. Čitav događaj će uveličati predstavnici zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih ustanova, sportskih oraganizacija, nevladinog sektora i naši najmlađi sugrađani iz većeg broja predškolskih i školskih ustanova. U prisustvu predstavnika brojnih ministarstava, grada Kragujevca, brojnim zdravstvenih ustanova na svom štandu predstavio se i Fakultet medicinskih nauka.

ODRŽANO MENSINO TESTIRANJE NA FMN

Na FMN održano je sada već tradicionalno prolećno Mensino testiranje koje je okupilo više desetina kandidata. Testiranje predstavlja jednu od osnovnih delatnosti svake lokane Mense, jer je to jedini način da se iz populacije izdvoje ljudi koji raspolažu dovoljno velikim intelektualnim potencijalom da bi im se posvetila posebna pažnja. Mensa je latinska reč za ''sto'' a naziv udruženja odabran je sa aluzijom na okrugli sto koji simbolizuje ravnopravnost svih članova , kao osnovni princip organizacije.

I ovog puta za rešavanje 36 zadataka tok je bio 40 minuta. Rukovodilac Mense za Kragujevac Miloš Nikolić rekao je da je struktura kandidata je bila raznolika, sve trećine prijavljenih bili su studenti, a gotovo izjednačen broj muškaraca i žena. Iskustva iz ranijih ciklusa ponovila su se i ovog puta- 10 odsto prijavljenih položilo je test. Za testiranje koeficijenta inteligencije mogli su da se prijave kandidati koji proteklih godinu dana nisu testirani , donja starosna granica je 17 godina a Mensin test se može rešavati najviše tri puta.


ODRŽAN SIMPOZIJUM O MULTIDISCIPLINARNOM PRISTUPU NEŽELJENIM DEJSTVIMA LEKOVA CILJNIH MEHANIZAMA DEJSTAVA


U organizaciji FMN i UKC Kragujevac u amfiteatru Fakulteta održan je simpozijum o neželjenim dejstvima imuno terapije, na kome su učešće uzeli, pored naših nastavnika i saradnika , lekara UKC Kragujevac i lekari IORS-a ali i zdravstvenih ustanova u okruženju. Prema rečima naučnog saradnika dr Jasmina Nedović – interniste onkologa UKC Kragujevac imuno terapija zauzima najveći deo u lečenju većine malignih solidnih tumora, pa i hematoloških, ali ima novi spektar neželjenih dejstava. ‘’Zato su nam potrebni novi multidisciplinarni timovi za rešavanje neželjenih dejstava, koji znaju da budu vrlo teški i ozbiljni, i ozbiljna neželjena dejstva. Danas smo ovaj simpozijum posvetili formiranju multidisciplinarnih timova za rešavanje neželjenih dejstava imunoterapije, koja je napravila naravno ogroman napredak u lečenju svih karcinoma, skoro za 50% je popravila preživljavanje malignih tumora svih lokalizacija. Zato je ovaj simpozijum upravo namenjen tome kako napraviti nove multidisciplinarne timove za ranu dijagnostiku, prepoznavanje i lečenje neželjenih dejstava imunoterapije koju do sada nismo imali, jer je hemioterapija imala potpuno drugačija neželjena dejstva’’, rekla je u ime organizatora dr Jasmina Nedović. Dr Snežana Bošnjak sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ovaj skup je izuzetno značajan jer je jako važno da se govori o efikasnosti lekova koji su usmereni ka lečenju tumora, ali isto tako je važno da se govori i o njihovoj podnošljivosti, jer naša onkološka terapija treba da bude i dobro podnošljiva i bezbedna. ''Kolege su organizovale ovaj skup da istaknu jednu multidisciplinarnost, potrebnu onkologa da sarađuju sa kolegama drugih specijalnosti, kako bi se ova neželjena dejstva sprečila i adekvatno lečila. Ja im čestitam na organizaciji ovog skupa. Mi dugo na Institutu primenjujemo imunološku terapiju, kako pojedinačnu, tako od skora u kombinaciji sa hemio terapijom, i neželjena dejstva su potpuno drugačija od neželjenih dejstava hemio terapije. Na prvom mestu u smislu njihove raznolikosti, pošto bilo koji organ ili tkivo mogu da budu zahvaćeni, i isto tako potrebe da sarađujemo sa lekarima drugih specijalnosti, da bismo ih uspešno lečili. I zato je važno da formiramo timove, koji će činiti onkolozi, lekari, medicinske sestre i lekari drugih specijalnosti'', zaključila je dr Bošnjak. Cilj simpozijuma- zajedničko učenje u budućem periodu, jer u ovom trenutku postoje četiri nove indikacije za lečenje malignih tumora dojke, melanoma, hepatocelularnog melanoma, karcinoma bubrega, je ispunjen, jer je u ovom momentu zaista neophodna ovakva vrsta edukacije, kako za tercione centre tako za sekundarne centre.
FMN ORGANIZATOR 63. KONGRESA STUDENATA BIOMEDICINSKIH NAUKA


U organizaciji Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu od 22. do 26. aprila na Kopaoniku održao se 63. tradicionalni Kongres studenata biomedicinskih nauka. Kongres je ove godine okupio preko 600 studenata/predavača sa gotovo svih fakulteta biomedicinske struke iz čitave Srbije.

Na ceremoniji svečanog otvaranja u Kongresnoj sali hotela Grand okupljene goste, profesore i studente najpre je ispred ministarstva prosvete Vlade Srbije pozdravio pomoćnik ministra Aleksandar Jović koji je pozdravio sve zvanice i učesnike i istakao da je za ministarstvo prosvete posebno važno je uključivanje studenata od početka studija u naučno-istraživačku delatnost. „Upravo ovi mladi ljudi su budućnost visokog obrazovanja i nauke republike Srbije i zato ministarstvo prosvete se trudi da uvek, i na svakom mestu podrži svaku ovakvu inicijativu ovih mladih i ambicioznih ljudi“, rekao je Jović. Podršku 63. kongresu studenata biomedicinskih nauka dali su putem video linka i ministarka zdravlja u Vladi Srbije prof. dr Danica Grujičić i direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Skodrić. Okupljene učesnike i goste na ceremoniji svečanog otvaranja pozdravio je i član Nacionalnog Saveta za visoko obrazovanje, redovni profesor našeg Fakulteta Nebojša Zdravković koji je istakao da u svetu gde se naučne granice stalno pomeraju su kongresi studenata biomedicinskih nauka su možda i ključni. „To su ljudi koji će sutra da nas leče a ovo je prilika da stiču nova znanja i veštine što će im omogućiti da sutra pomeraju granice budućih podviga u lečenju svih nas“, rekao je, između ostalog, profesor Zdravković.

Učešće na kongresu imalo je preko 600 studenata i više od 200 profesora kako u ulozi predavača i mentora tako i u komisijama koje su ocenjivale sve predstavljene radove. Na svečanom otvaranju kongresa obratili su se i dekani Medicinskog fakulteta u Nišu prof. dr Dobrila Stanković Đorđević, Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Tatjana Novaković, dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Ivana Radović, prodekan za naučno-istraživački rad Medicinskog fakulteta Univerziteta odbrane VMA Nemanja Rančić, dekan Veterinarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Milorad Mirilović, i dekan Stomatološkog fakulteta u Pančevu prof. dr Vladimir Biočanin.

Organizator ovogodišnjeg Kongresa je naš Fakultet i ovo je nakon 2018. godine, kako je rekao dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, drugi put da se nađemo u ovako važnoj i za studente izazovnoj i pozitivnoj priči. „U svemu vidim neku vrste simbolike. Ove godine je tačno 30 godina od mog prvog učešća na jednom ovakvom kongresu a ne samo ja nego i većina mojih saradnika je svoje akademske karijere počela upravo u laboratorijama i predstavljanjem tih rezultata na kongresima studenata. Većina njih su sada mentori mnogim studentima, i to ne prvi put, ali i ozbiljni profesori i naučnici što mi je posebno drago. Ogroman broj radova i studenata na ovogodišnjem Kongresu je njihova velika pobeda koja pokazuje da su istrajni i vredni. Ovo je i prilika da se jedna elita elite, da tako kažem i druži i da se unapređuje. Sve ovo se dešava u predvečerje mog mandata na mesu dekana FMN i veoma sam ponosan što sam za to vreme dva puta učestvovao u organizaciji i podršci jednom ovakvom skupu“, rekao je dekan Jakovljević.

FMN se na 63. kongresu studenata biomedicinskih nauka predstavio sa 193 studentskih radova i sa oko 50 prezentacija i sesija nastavnika i saradnika sa gotovo svih katedri, čime je još jednom pokazao da je što se tiče nauke broj jedan u regionu a ta nauka upravo počinje od studentske nauke.
ISTAKNUTI HIRURG - UROLOG PROF. DR DEJVID KRENSTON
U POSETI FMN I UKC KRAGUJEVAC

U poseti UKC Kragujevac i našem Fakultetu danas je boravio istaknuti hirurg i urolog sa Univerziteta Oksford Dejvid Krenston. Ocenjujući posetu prof. Krenstona našem fakultetu i predavanja koja je održao dekan prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je najpre da je reč o vrhunskom profesoru hirurgije i urologije sa Univerziteta Oksford, a činjenica da je Engleska sa svojim anglosaksonskim tipom edukacije iz medicine i dalje brend broj jedan u svetu, dovoljno govori o tome kakvog gosta i profesora imamo u gostima. “Ja zaista mislim da je ova poseta mnogo bitnija za UKC Kragujevac i Kliniku za urologiju iako je bitna i za naš Fakultet. Ideja, nakon razgovora sa direktorom Milisavljevićem je, da naši mladi urolozi idu na usavršavanje tamo a ako se to i realizuje onda je na njima da steknu najbolje znanje a onda ga u Kragujevcu i primene“, rekao je dekan Jakovljević. Potencijalna saradnja sa Univerzitetom Oksford je za nas velika čast i potencijalno prostor za nove mogućnosti i dostignuća, istakao je prof. Jakovljević.

Direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević istakao je da je ova ustanova danas imala izuzetnu čast da im gost bude prof. dr Dejvid Krenston vrstan hirurg-urolog sa najstarijeg i najboljeg svetskog Univerziteta Oksford. „Profesor je, nakon razgovora u direktorijumu obišao naš Urgentni centar, operacioni blok, Kliniku za urologiju i nosi pozitivne utiske iz te posete. Dogovor je da sa profesorom i njegovim timom pokušamo da uspostavimo saradnju koja bi se pre svega odnosila na slanje naših mladih lekara na specijalizaciji i mladih lekara specijalista na studijske boravke u London, na Univerzitet Oksford što je svakako stvar prestiža. U prethodnom periodu naša tri lekara bila su na usavršavanju u Beču iz oblasti onkologije i stekli nova znanja, a odlazak u London će predstavljati samo nastavak njihovog usavršavanja“, istakao je prof. Slobodan Milisavljević.

Prof. dr Dejvid Krenston je posetu UKC i predavanje na FMN ocenio kao izuzetno značajno i dodao da postoji puno sličnosti i razlika između zdravstvenog sistema, pre svega, u Srbiji i Londonu. On je naglasio da je jako zadovoljan izgledom Klinike za urologiju, operacionim blokom, intenzivnom negom i sveukupno kapacitetima a kao nedostatke naveo to što nedostaje određena oprema i što se ovde ne rade transplantacije bubrega. „Ostale intervencije koje se ovde rade su apsolutno identične onome što mi radimo. Sve veći primat zauzima laparaskopska hirurgija i ovde i u Engleskoj a ja lično sam zagovornik otvorene hirurgije. Klinika za urologiju je za mene impresivna iako je slabija opremljenost nego kod nas“, istakao je prof. Kraston. On je zatim u amfiteatru FMN održao dva predavanja- prvo na temu kompleksne hirurgije bubrega sa fokusom na kancer i tumorske promene, a drugo predavanje bilo je na temu nauke i vere. Da li su kompatibilne ili ne. Prema njegovim rečima veoma su kompatibilne.

Darko Marjanović predsednik lokalnog komiteta IFMS Srbija, koja je organizator ove posete, rekao je da će profesor Kraston obići i tri ostala Univerziteta i održati predavanja na teme za koje su interesovanje pokazali tamošnji studenti.
U PLANU OSNOVANJE CENTRA ZA BIOEKVIVALENCIJU FMN

Prof. dr Nikola Labačevski, rukovodilac Instituta za predkliničku i kliničku farmakologiju sa toksikologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju, redovni profesor farmakologije, održao je u Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka predavanje „Studije bioekvivalentnosti, više od 40 godina iskustva“. Prema rečima profesora Labačevskog, istaknutog evropskog naučnika iz oblasti farmakologije i toksikologije, današnje predavanje je zapravo uvod u uspostavljanje duže i sadržajnije saradnje Instituta kojim rukovodi i našeg fakulteta, pre svega Centrom za predklinička i funkcionalna istraživanja a kasnije i sa Institutom za farmakologiju. Studije bioekvivalentnosti o kojima je prisutnima govorio prof. dr Nikola Labačevski predstavljaju najveći deo posla Instituta za predkliničku i kliničku farmakologiju sa toksikologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju. „One zauzimaju 75 posto našeg rada i predstavljaju najbitnija ispitivanja za dobijanje generičkog leka za promet odnosno stavljanja na tržište. Mi ćemo preneti naša iskustva i verujem da to može da bude osnov za uspostavljanje saradnje naše dve ustanove i uspostavljanje takvog Centra ovde u Kragujevcu“, istakao je prof. Labačevski. On je dodao i da su nastavnici i saradnici FMN u velikoj meri dosta ispred kolega u Makedoniji u delu ispitivanja oksidativnog stresa i parametara oksidativnog stresa kod različitih oboljenja i da taj deo kolege iz Kragujevca treba da prenesu njegovim saradnicima u Makedoniji.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević izrazio je zadovoljstvo što je Fakultet u prilici da ugosti stručnjaka kakav je prof. Labačevski koji je, kako je istakao, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti studija prve faze ispitivanja lekova u regionu ali i šire. „Jakovljević je istakao i da su obe strane više nego zainteresovane za uspostavljanje međusobne saradnje što je, kako je rekao, u skladu sa planom razvoja FMN, gde je previđeno osnivanje Centra za bioekvivalenciju što bi nam omogućilo da radimo studije o efikasnosti lekova koje su nosilac razvoja a nije zanemarljiva ni finansijska koristi za instituciju koja u tome učestvuje.
POBEDNICI OVOGODISNJEG KUPA REKTORA
FMN IZ KRAGUJEVCA I FTN IZ ČAČKA

U nedelju, 14. aprila 2024. godine, Fakultet tehničkih nauka u Čačaku zajedno sa Univerzitetskim sportskim savezom Kragujevca organizovao je tradicionalni "Kup Rektora 2024". Ovo veliko sportsko okupljanje studenata sa Univerziteta u Kragujevcu održano je u "Plavoj Hali" u Čačku, uz prisustvo predstavnika svih 12 fakulteta.

Ovogodišnje takmičenje privuklo je preko 1000 studenata, što ga čini najvećim do sada.

Trijumfovali su studenti Fakulteta medicinskih nauka iz Kragujevca i Fakulteta tehničkih nauka iz Čačka, osvojivši zajednički 17 poena u ukupnom plasmanu.

Opširnije pogledajte ovde


VELIKO INTERESOVANJE MATURANATA ZA UPIS NA FMN

U amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka u subotu 13. aprila održana je tradicionalna manifestacija "Dan otvorenih vrata" koja je, kao i ranijih godina, izazvala veliko interesovanje maturanata- budućih brucoša iz čitave Srbije. Okupljene maturante pozdravio je dekan Fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević koji je je istakao da je na funkciji dekana pet i po godina i da je jedan od indikatora dobre pozicije i visokog rejtinga FMN upravo činjenica da je Amfiteatar prepun a da je na prvim otvorenim vratima njegovog prvog mandata bila poluprazna.

"Mi se trudimo, iako je to proces na kome se neprekidno radi, da kod nas studenti budu u fokusu, ne da budemo orijentisani na profesore i njihove zahteve već na studente. I to je nešto što izdvaja u poređenju sa drugim fakultetima. Studentski dani su jedini pravi deo života koji imate samo za sebe jer i pre i posle toga su to neke druge više ili manje ozbiljne stvari. Mi smo dobro organizovani i ono što imate samo ovde je takozvani "tutorski sistem rada" u kome svaki student ima svog tutora koji ga prati tokom čitavog studiranja. Svi naši profesori i saradnici su maksimalno posvećeni vama i svojim obavezama a mi se , kao uprava, poslednjih godina maksimalno trudimo i uspeli smo da napravimo niz transformacija na svim studijskim programima, da ojačamo one koji su bili slabi, tu pre svega mislim na kadrovsko pojačavanje stomatologije. Naša farmacija ima po meni najbolji i vrlo mlad kolektiv ali vrlo kvalitetan i posvećen svom radu. I medicina je izuzetno napredovala posebno prijemom novih mladih ljudi koji na tome rade i koji će tek na tome raditi", rekao je Jakovljević. Dekan je posebno istakao i odličnu saradnju sa našim UKC ali i ostalim nastavno-naučnim bazama zahvaljujući kojima studenti imaju priliku da uče na najbolji način uključujući i karantinsku nastavu iz radiologije, neurologije, ginekologije, hirurgije i interne medicine. "To nema nijedan drugi fakultet i to je jedna od naših prednosti jer se prilagođavamo vremenu i potrebama kako bi ste vi imali dobar kvantum znanja. Budite sigurni da ćete, ukoliko budete naši studenti, imati sve što je potrebno a pre svega da ćete odavde poneti odlično znanje i veštine", rekao je Jakovljević.

Studijske programe našeg Fakulteta predstavili su: dr Mladen Maksić IAS medicine, prof. dr Marina Kostić IAS farmacije, ass. dr Miona Vuletić IAS stomatologije a Osnovne strukovne studije dr Nebojša Igrutinović. Rad i aktivnosti studentskog parlamenta FMN prezentovala je predsednik parlamenta Anja Vasiljević. Naš Fakultet će i ove godine upisati 88 novih studenata medicine, 84 studenta farmacije, 24 stomatologije i 88 studenata na osnovne strukovne studije. Na pitanja budućih studenata oko upisa, načina polaganja prijemnog ispita, termina odgovarao je dekan prof.dr Vladimir Jakovljević. On je u razgovoru sa budućim studentima najavio i reformu osnovnih strukovnih studija za koju je u toku priprema dokumentacije za akreditaciju koja će omogućiti uvođenje novih trogodišnjih studijskih programa u skladu sa potrebama naših zdravstvenih ustanova i zdravstvenog sistema.

Sledeća manifestacija Dan otvorenih vrata biće održana u subotu 25. maja.2024. godine.
NASTAVLJENA REALIZACIJA PROJEKTA BIOSINT

U okviru Erazmus+ projekta BIOSINT (Strengthening capacities and digital competences in biomedical education through internationalization at home), na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Mostaru od 3. do 5.aprila 2024. godine održana je obuka za nastavnike i osoblje na kojoj su učestvovali i predstavnici Fakulteta medicinskih nauka, koji je koordinator projekta.

Na obuci se diskutovalo o formiranju bezbedonosnih protokola i vodiča, „Buddy“ sistema namenjenog studentima i daljem razvoju strategije „Internacionalizacije kod kuće“. Obuci su prisustvovali i predstavnici Univerziteta u Gentu, Temišvaru, Podgorici, , Istočnom Sarajevu, Tuzli, Tirani i Skadru.
PROF. DR LORI KIRSENBAUM POČASNI DOKTOR NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Senat Univerziteta u Kragujevcu na sednici održanoj 28. septembra 2023. godine, a na predlog Fakulteta medicinskih nauka, doneo je Odluku da se prof. dr Loriju Kiršenbaumu (Lorrie Kirshenbaum), direktoru Instituta za kardiovaskularne nauke St. Boniface Hospital Albrechtsen Research Centre, Manitoba, Kanada, direktoru Centra za razvoj istraživanja i šefu katedre za Fiziologiju i patofiziologiju Max Rady College of Medicine, Rady Faculty of Health Sciences, Manitoba, Kanada, dodeli počasni doktorat i titula počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu, zbog izuzetnog doprinosa ostvarivanju značajnih rezultata i unapređenju medicinske nauke i naučnoistraživačkog rada na Univerzitetu u Kragujevcu. Prof. dr Lori Kiršenbaum je autor desetina knjiga i poglavlja, recenzent više desetina prestižnih svetskih časopisa, autor preko 160 radova na SCI/CC listi, mentor velikog broja doktorskih disertacija, autor dva patenta i predavač po pozivu na preko 100 simpozijuma. Tokom pristupne besede prof. dr Lori Kiršenbaum održao je predavanje na temu: „Shift work Disrupts Circadian Rhythm in the Heart Following Myocardial Infarction“. Prof. Kiršenbaum je istakao da je srećan i ponosan što je postao počasni doktor nauka Univerziteta u Kragujevcu i istakao da je u fokusu njegovih istraživanja srčana insuficijencija i svi faktori koji dovode do toga da ljudi dobiju srčanu slabost, da dođe do infarkta miokarda i sličnih poremećaja. „Ostvarili smo izuzetnu saradnju sa Univerzitetom u Kragujevcu, pre svega Fakultetom medicinskih nauka naročito sa prof. Jakovljevićem, ta saradnja je duga i postojana i očekujem da bude još čvršća i intenzivnija“, rekao je prof. Kiršenbaum.

U ime predlagača Fakulteta medicinskih nauka, dekan prof. dr Vladimir Jakovljević podneo je izveštaj o predlogu prof. dr Lorija Kiršenbauma u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu. Dekan Jakovljević je rekao da je profesor Kiršenbaum čovek koji je u oblasti kardiovaskularnih istraživanja jedan od najeminentnijih naučnika u svetu i vodi jako značajne projekte u Kanadi. „Trenutno mu je glavni fokus na kardiovaskularnom zdravlju žena u reproduktivnom periodu. Sjajan čovek, vrlo prijateljski nastrojen ka nama, moji saradnici i ja smo bili više puta u njegovoj laboratoriji i mislim da ćemo uspeti da ostvarimo neku vrstu „transfer tehnologije“ zahvaljujući njemu“, rekao je prof. Jakovljević.

Svečanu promociju proglašenja prof. dr Lorija Kiršenbauma u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu vodio je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović. Promociji su pored članova rektorskog kolegijuma, dekana, prodekana, profesora fakulteta članica, predstavnika sredstava javnog informisanja, prisustvovali i poštovaoci naučnog rada prof. dr Lorija Kiršenbauma.
FMN DOBIO ČETIRI NOVA VIZITING PROFESORA

U organizaciji Fakulteta medicinskih nauka i Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja u Amfiteatru održan je naučni simpozijum o novinama u oblasti kardiovaskularnih nauka. Ovo je, prema rečima dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića, bila jedinstvena prilika da u jednom danu Fakultet medicinskih nauka promoviše četiri nova viziting profesora: Miloša Stoiljkovića iz Banja Luke (RS) , Daninu Muntan iz Temišvara (Rumunija), Ištvana Backa iz Segedina( Mađarska) i Devedru Agrovala iz SAD. Pored njih četvoro koji su održali pristupna predavanja i dobili zvanja gostujućih profesora na naučnom skupu su govorili i profesori Narandžan Dala i prof. Lori Kišenbauer koji su od ranije vizitin profesori FMN. ''Ovo je još jedan u nizu naših zajedničkih sastanaka sa IASS, pogotovo od kada sam ja predsednik za Evropsku sekciju, koja uz pomoć naših velikih prijatelja iz regiona i iz sveta pokazuje da kardiovaskularna nauka na ovom fakultetu ima perspektivu jer oni zaista poštuju šta smo mi sve uradili u prethodnom periodu i našu aktivnost u okviru te organizacije'', rekao je prof. Jakovljević. Novi gostujući profesori FMN izrazili su čast i zahvalnost što su postali deo naše ustanove i istakli odličnu saradnju koju godinama imaju sa prof. Jakovljevićem i njegovom istraživačkom grupom.

Prof. dr Danina Muntan sa Univerziteta u Temišvaru, departman za patofiziologiju, je dosadašnju saradnju sa našim Fakultetom ocenila kao jako plodonosnu i istakla da je jako zadovoljna saradnjom sa prof. Jakovljevićem. ''Činjenica da postajem gostujući profesor u Kragujevcu za mene predstavlja veliku čast i ono što bih istakla da, za sada, imamo jednog zajedničkog studenta, koji će doći u laboratoriju prof. Jakovljevića da sprovede svoje eksperimente'', rekla je prof. Danina Muntan. Prof. dr Devedra Agroval je takođe istakao da je jako zadovoljan saradnjom sa našim dekanom i njegovim saradnicima, i moram istaći da se ovde u Kragujevcu bavite ozbiljnom naukom. ''Nadam se da ćemo i u budućnosti uspešno sarađivati a izbor u gostujućeg profesora Vašeg fakulteta je za mene velika čast i nadam se da će to učvrstiti našu saradnju'', rekao je prof. Agroval.

U okviru simpozijuma ''NEW ARRIVALS IN CARDIOVASCULAR SCIENCE: 6 STARS APPROACH'' predavanja su održali: Naranjan S. Dhalla - „Role of Sympathetic Nervous System in Stress-Induced Sudden Cardiac Death“, Lorrie Kirshenbaum - „TRAF2-NF-kB Signaling in Doxorubicin Cardiomyopathy“, Devendra K. Agrawal - „Rejuvenation of “Broken Heart” with Smart Exosomes and Intelligent Hydrogels“, Danina M. Muntean - „Monoamine Oxidase Contribution to Cardio-Metabolic Diseases: An Ongoing Sag/a“, Istvan Baczko - „Arrhythmogenic cardiac remodeling in athlete's heart - our studies in animal models and human athletes“ i Milos Stoiljkovic - „Tolerability and antidotal efficacy of novel bispyridinium oxime K870 and obidoxime in rats poisoned with paraoxon.

Na kraju skupa dekan prof.dr Vladimir Jakovljević uručenjem sertifikata i zvanično je promovisao nove gostujuće profesore našeg Fakulteta.

OBRAĆANJE DEKANA FMN NA 138. SEDNICI NNV


U okviru 138. sednice Nastavno naučnog veća, nakon usvajanja svih tačaka dnevnog reda, prisutnim članovima Veća obratio se dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević, a povodom odluke Saveta fakulteta pokretanju postupka za izbor dekana.

U nastavku prenosimo obraćanje prof. dr Vladimira Jakovljevića:

Poštovane kolege,

Dragi prijatelji,

Kao što Vam je poznato, ovo je drugi put za pet i po godina da se na ovaj način obraćam Veću, kao najvažnijem stručnom organu naše ustanove. U svetlu nastupajućih aktivnosti, imao sam potrebu da vam izložim par činjenica od značaja, a sve u cilju maksimalne akademske čestitosti i održavanja akademske atmosfere koju sam potencirao sve vreme svog boravka na dužnosti dekana.

Savet Fakulteta medicinskih nauka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, a na osnovu Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Fakulteta medicinskih nauka na svojoj sednici od 18. 03. 2024. godine pokrenuo proceduru za izbor dekana Fakulteta medicinskih nauka za period septembar 2024 - septembar 2027. godine. U tom smislu, proceduru je potrebno završiti do kraja mog mandata, tj. do septembra 2024. godine. Pošto znate da sam ja sve vreme insistirao na akademskoj pristojnosti u funkcionisanju ove ustanove, smatram da je proces pristojno završiti do kraja letnjeg semestra i dati vremena novom dekanu da osmisli dalji razvojni put ovog Fakulteta i oformi svoj tim, koji će u punom kapacitetu ući u novu školsku godinu.

Kao što vam je poznato, dekan fakulteta može biti redovni profesor, koji je član ovog Veća. U ovom momentu nas ima 60 (bez mene), a po mojoj proceni će do vremena za izbor Dekana biti još najmanje 2-3 kolega. U poređenju sa septembrom 2018. godine, kada ih je bilo 39 to je 35 više, uzimajući u obzir da je 14 kolega otišlo u penziju. Samo taj podatak je dovoljan da vam ukaže kako je funkcionisao Fakultet prethodnih godina, jer ja vrlo dobro znam kako je funkcionisao pre toga, obzirom da je moj staž u rukovodstvu 19 godina zaključno sa ovom godinom.

Ako mi dozvolite, dao bih neka svoja razmišljanja o nastupajućem periodu u cilju da podstaknem i vas na razmišljanje kako o tome ko bi mogao da bude dekan, tako i o tome da li biste vi lično mogli da obavljate ovu dužnost. Moje mišljenje je da neko ko dođe na ovo mesto mora da ima viziju koja treba da usmerava Fakultet da ide ovim ili boljim i jačim ritmom dalje. Jer, ovom Fakultetu nije dopušteno da bude Nojeva barka, može da bude samo mlazni borbeni avion. U suprotnom, u velikoj je opasnosti, budite sigurni. Jer se u ovoj zemlji sve može oprostiti, sem uspeha. A mi smo imali jedan izuzetni uspešan period iza sebe. Da vas podsetim, on je usledio posle jednog izuzetno turbulentnog perioda. A taj turbulentni period je usledio posle ravnoteže, koja je nastupila posle prvog izuzetno uspešnog perioda. Da ne bi napravili kao kuća istu grešku, koja može kobna, još jednom apelujem na vas da o svemu dobro razmislite.

Moj lični stav je sledeći: smatram da većina mojih kolega redovnih profesora ima kapacitet da bude na ovom mestu, a moje je da dam neki kratki omaž svog iskustva. Mnogo smo uradili, bez lažne skromnosti, najviše zahvaljujući činjenici da sam sve svoje organizacione sposobnosti, naučne i socijalne veze, kako u zemlji, tako i u inostranstvu stavio u službu Fakulteta medicinskih nauka, a time i sebe samog. I u ranijem periodu, trudio sam se maksimalno kao prodekan studija farmacije, a i kao rukovodilac najbolje istraživačke grupe u oblasti biomedicinskih nauka u regionu, a možda i šire. To je podrazumevalo da sam 24/7 bio u službi Fakulteta žrtvujući sopstveno zdravlje, kao i mnoge druge lične stručne i naučne poslove koji bi mi možda doneli veći benefit. Imao sam sreću da sam sve vreme imao bezrezervnu podršku onih koji me najviše vole, jer obično ovakva posvećenost dovede do problema na bitnijoj strani života. To je bio moj dug ovom Fakultetu, koji je meni sve dao u profesionalnom smislu. Red je bio da i ja njemu dam sve što mogu i znam. To je jedina prava iskrena ljubav.

Onaj ko bude na ovom mestu od septembra treba po meni, da bude spreman na takav rad. Da zaboravi na nastavu, nauku, pacijente, kliničke studije, kongrese na egzotičnim destinacijama u dosadašnjem obimu i da ih opredeli na minimum. Jedini način je da se ovaj posao, od koga svi mi koji radimo na ovom Fakultetu zavisimo, shvati kao celodnevni posao, a ne kao počasna i uzgredna delatnost. Nemamo tu privilegiju da budemo prestonički fakultet, tako da moramo više da se borimo. A dekan mora najviše da se bori, jer je on prvi među jednakima. Obzirom na sve prethodno izrečeno, takvog kandidata ću i ja podržati, ako mi dopustite. Naravno, bez iluzija da je moja podrška presudna, jer ja sam odlazeći dekan. Vi u ovoj sali opredeljujete naš budući put, a ne ja.

Ono što vam čvrsto obećavam je da neću ni za milimetar ponoviti grešku jednog od mojih prethodnika koji je bio odličan dekan, a onda je u narednom periodu napravio niz katastrofalnih grešaka, koje su ovaj Fakultet doveli u ozbiljnu situaciju u septembru 2018. Dakle, ako prođe neko koga ja podržavam, ne pada mi na pamet da mu se mešam u posao i vršim bilo kakve pritiske na njega. On mora da bude donosilac odluka, jer on snosi materijalnu i krivičnu odgovornost, a ne bilo ko drugi, mora da bude dekan sa svojom vizijom. Nepristojno je svog prijatelja dovesti u situaciju da mu namećete svoju pamet, a ovde ste svi moji prijatelji i kolege, tako vas bar ja doživljavam.

A ja, što bi rekao moj dragi prijatelj Zoran Milosavljević, ja ću da mirno odjašem u suton.
Toliko.

Živeli!


PROF. DR SLOBODAN JANKOVIĆ ODRŽAO SEMINAR
„DIZAJN ISTRAŽIVANJA – UVODNI KURS“

Prof. dr Slobodan Janković, Fakultet medicinskih nauka, održao je seminar „Dizajn istraživanja – uvodni kurs“, 25. marta, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu.

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Slobodan Janković, načelnik Odseka za polje medicinskih nauka Centra SANU, održao je kurs iz oblasti medotodologije naučnih istraživanja, pod nazivom „Dizajn istraživanja – uvodni kurs“. Pozdravnu reč uputili su akademik Miloš Đuran, upravnik Centra i prof. dr Nenad Filipović, rektor. Oni su istakli da je prof. dr Slobodan Janković, među najistaknutijim profesorima Univerziteta u Kragujevcu, a zahvaljujući svojim naučnim doprinosima, nalazi se među 72 naučnika iz Srbije koji su se našli na Stanford listi nauticajnijih svetskih naučnika.

Prof. dr Slobodan Janković je seminare i radionice iz metodologije naučnih istraživanja držao na univerzitetima širom regiona, a njegova studija koja se bavi metodologijom istraživanja, prikupljanja i analizom podataka doživela je više izdanja. Seminaru su prisustvovali studenti osnovnih i doktorskih studija Fakulteta medicinskih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta inženjerskih nauka i istraživači Instituta za informacione tehnologije.ODRŽAN NACIONALNI SIMPOZIJUM
„KARDIORENALNI SINDROM U KLINIČKOJ PRAKSI“

U organizaciji FMN u Kragujevcu, katedre za nefrologiju i prof. dr Dejana Petrovića interniste-nefrologa i kliničkog farmakologa, u našem Amfiteatru održan je tradicionalni simpozijum posvećen bolestima bubrega. Ovo je već 16-i tradicionalni naučni skup koji svakog marta u Kragujevcu okupi najeminentnije nefrologe ali i lekare drugih specijalnosti iz čitave Srbije. Prema rečima organizatora prof. dr Dejana Petrovića ovogodišnji simpozijum uključuje tri događaja: obeležavanje svetskog dana bubrega, Nacionalni seminar prve kategorije koji je akreditovan od strane FMN i Zdravstvenog saveta Srbije i promociju nove knjige iz serije knjiga bolesti bubrega u kliničkoj praksi. Svakog marta, prema rečima prof. Petrovića, u Srbiji se pojačavaju aktivnosti na promociji zdravlja i očuvanju bubrega i sprečavanju napredovanja bolesti bubrega. „Glavna tema ove godine je kardiorenalni sindrom u kliničkoj praksi a to znači da praktično ko ima bolesno srce ima i bolesne bubrege i obrnuto. Akcenat je na optimalnom lečenju te, sve veće, grupe bolesnika. I ovaj sastanak i ova knjiga ukazuju na potrebu razvoja nove uže specijalizacije iz kardionefrologije. To će, kao što je praksa u Evropi, omogućiti osnivanje kardiorenalnih jedinica da bi pacijent koji ima bolesno srce i bolestan bubreg istovremeno dobio kvalitetnu zdravstvenu uslugu i da bi se poboljšao i kvalitet lečenja i kvalitet života“, rekao je prof. Petrović.

Prof. dr Radomir Naumović internista-nefrolog, načelnik nefrologije i dijalize u KBC je istakao da obeležavanje Svetskog dana bubrega predstavlja jednu globalnu misiju koja ima za cilj podizanje svesti i zdravstvenog obrazovanja o značaju hronične i akutne bolesti bubrega. „Poslednjih godina ove bolesti poprimaju epidemijske razmere kako u svetu tako i kod nas. Zato je jako važno sprovoditi preventivne mere odnosno ispitivati bolesnike koji imaju rizik za nastanak bolesti bubrega. Tu se na prvom mestu bolesnici koji imaju dijabetes i povišen krvni pritisak. Redovan pregled urina je nešto što bi svako od nas trebalo da uradi jednom godišnje i utvrdimo da nismo u riziku. Ako se utvrdi da jesmo onda kontrole moraju biti češće“, rekao je prof. Naumović.

Prof. dr Igor Mitić iz UKC Novi Sad govorio je o sistemskim bolestima zglobova i bubrega koja je veoma česta i bolesti kao što je sistemski lupus i reumatoidni artritis izazivaju velika oštećenja. „Važno je prepoznati ove sistemske autoimune bolesti i sprečiti da izazovu oštećenja srca i bubrega „, rekao je prof. Mitić. Simpozikum je obuhvatio tri značajne sesije, uz učešće eminentni predavača, izlazni test i podelu sertifikata učesnicima.
NOVI STUDIJSKI PROGRAM FMN I AGRONOMSKOG FAKULTETA U ČAČKU

Saradnja našeg Fakulteta sa Agronomskim fakultetom u Čačku intenzivirana je poslednjih meseci na realizaciji zajedničkog studijskog programa osnovnih akademskih studija nakon kojih će diplomci sticati zvanje diplomirani inženjer nutricionizma.To je saopšteno na 29-om tradicionalnom simpozijumu o biotehnologiji koju organizuje Agronomski fakultet u Čačku i koji je okupio veliki broj kako domaćih tako i inostranih predavača iz ove i srodnih oblasti. Predavanje j održao i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević dok je tim koji prevodi iz Centra izvrsnosti za predklinička i funkcionalna istraživanja predstavio svoje najnovije radove na poster sesijama, u okviru jednodnevne sesije koja je bila posvećena upravo nutricionizmu.

Dekan Jakovljević je istakao da Agronomski fakultet u Čačku ima sjajne rezultate u oblasti nauke a da će realizacijom zajedničkog studijskog programa iz oblasti nutricionizma naša ustanova pomoći da se poveća broj studenata osnovnih studija u Čačku. „Nosilac studijskog programa biće Agronomski fakultet u Čačku a mi ćemo pomoći u delu nastave- Mi imamo vrlo razvijen i atraktivan master program ishrane i suplementacije i ovo će biti osnov da studenti koji steknu osnovna znanja u Čačku nastave studije kod nas. Na taj način omogućavamo jenu vrstu integracije na samom Univerzitetu i mislim da je i naša obaveza da fakultetima koji nemaju toliki broj studenata pomognemo da ih dobiju i time naprave ne samo iskorak već i da podignu kvalitet. Za nas je to svakako još jedan novi izazov kojem smo , siguran sam dorasli“, rekao je prof. Jakovljević.

Prodekan za nastavu i naučno istraživački rad Agronomskog fakulteta u Čačku prof. dr Vladimir Kurćubić istakao je da je dogovor sa FMN oko realizacije zajedničkog studijskog programa postignut brzo i efikasno i da je nakon prihvatanja od strane Senata Univerziteta u Kragujevcu i KONUS-a sva dokumentacija prosleđena Nacionalnom telu za akreditaciju. „Prednost zvanja diplomirani inženjer nutricionizma i ovog studijskog programa što može da objedini više oblasti iz polja tehnološkog inženjerstva, poljoprivrede i prerade hrane i medicinskih nauka . Sigurni smo da će stručnjaci koji budu izlazili posle četvorogodišnjih studija biti spremni da se na pravi način bave ovom tematikom i da oni koji žele studije nastave na master programu u Kragujevcu“, rekao je prodekan Kurćubić.

Nastava će se odvijati u Čačku uz odlaske naših profesora i saradnika za predmete iz oblasti medicinskih nauka, konkurs za upis biće zajednički a sam upis vršiće se na Agronomskom fakultetu.
ISTRAŽIVAČKI RESURSI FMN MOGU BITI UPOTREBLJENI ZA RAZVOJ PRIVREDE SRBIJE

Delegacija Privredne komore Srbije koju je predvodila Nermina Ljubović sa saradnicima i direktor RPK Kragujevac Predrag Lučić posetila je naš Fakultet i tom prilikom u razgovoru sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem i njegovim najbližim saradnicima upoznala se sa naučno-istraživačkim potencijalom naše ustanove i mogućnostima za proširenje saradnje odnosno stavljanju naših kapaciteta u funkciju razvoja privrede. Zajednički zaključak svih učesnika skupa je da istraživački resursi FMN mogu biti iskorišćeni za dalji razvoj privrede ne samo Kragujevca i regiona već i čitave Srbije.

Tokom posete predstavnika Regionalne privredne komore Srbije FMN dogovorena je i naučna konferencija čija će glavna funkcija, kako je rekao direktor RPK Kragujevac Predrag Lučić biti razvoj privrede baziran na resursima Fakulteta. Prodekan za međunarodnu saradnju i naučno istraživački rad prof. dr Nevena Jeremić je gostima predstavila rad Instituta FMN, sam fakultet ali i planove nakon preseljenja u novi prostor Centara izvrsnosti koji su gosti u pratnji domaćina obišli. Prof. Jeremić je tom prilikom istakla rad naših nastavnika i naučnika u oblasti dijetetskih suplemenata na čemu se, kako je dogovoreno, očekuje pomoć RPK Srbije u promociji, plasmanu a pre svega pronalaženju adekvatnih partnera koji bi iskoristili svo znanje i iskustva naših naučnika i plasirali gotovo već postojeće suplemente .potrebno je, zajednički je zaključak nakon razgovora sa dekanom Jakovljevićem, iskoristi resurse FMN u cilju boljeg razvoja Srbije kroz komercijalizaciju dijetetskih suplementa, kozmetičkih preparata i sportsku medicinu.
NA FMN PROMOVISANA KNJIGA
"HIRURGIJA AORTE" PROF. DR LAZARA DAVIDOVIĆA

U Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka održana je promocija knjige ''Hirurgija aorte'' autora prof. dr Lazara Davidovića, profesora opšte i vaskularne hirurgije i dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu i njegovih saradnika. Udžbenik je namenjen lekarima, postdiplomcima koji će se u budućnosti baviti vaskularnom hirurgijom, kardiohirurgijom i anesteziologijom. Knjiga predstavlja izuzetno stručno i naučno delo jer je zasnovano na ogromnom iskustvu iz svakodnevnog rada urednika i saradnika, kao i na brojnim publikacijama iz oblasti hirurgije aorte.

Autor prof. dr Lazar Davidović profesor opšte i vaskularne hirurgije i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu istakao je da je hirurgija aorte najkompleksnija oblast kako kardialne tako i vaskularne hirurgije i zahteva jedno široko znanje, postojanje multidisciplinarnih timova kako bi ti problemi mogli biti rešeni na adekvatan način. ''U našoj zemlji s obzirom na broj bolesnika ova tematika ima sve veći značaj i zato je važno da na tome i dalje radimo'', rekao je prof. Davidović. Za slike i grafički izgled udžbenika bio je zadužen prof. dr Siniša Pavlović koji je naglasio da su većina naših ljudi vizuelci i da preko 65 odsto njih bolje pamti kada nešto vidi a od hirurga se očekuje da dobro vidi, da dobro sluša i da rukama ume da uradi na najbolji mogući način.''
Nadam se da je ova knjiga dobar doprinos tome'', istakao je prof. Pavlović.

Knjiga ''Hirurgija aorte'' je izazvala veliko interesovanje kragujevačke akademske zajednice, pre svega hirurga svih oblasti , lekara specijalista ali i postdiplomaca koji usavršavaju svoje znanje i praksu na našem Fakultetu. Dekan prof. dr Vladimir Jakovljević je izrazio zadovoljstvo što je jedan ovakav udžbenik promovisan na našem fakultetu, koji je napravio jedan ozbiljan naučno-istraživački tim u proteklom periodu, koji je prepoznat u zemlji, regionu ali i širom sveta.'' Ovaj udžbenik je isto tako urađen po modelu najboljih knjiga u inostranstvu sa velikim brojem koautora upravo iz inostranstva i siguran sam da će nađi dobru i veliku čitalačku publiku među našim lekarima specijalistima pre svega ali i specijalizantima'', rekao je dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević.

Među koautorima ovog udžbenika je i rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović koji je istakao da je jako značajno da lekari specijalisti ali i postdiplomci u ovoj knjizi mogu da se upoznaju sa novim metodama iz oblasti dijagnostike, terapije ali i hirurgije aorte i sve one slučajeve koji su naši hirurzi u saradnji sa evropskim i svetskim stručnjacima radili i kod nas i u svetu.

Knjiga, koju je izdao Zavod za udžbenike, temelji se na novim naučnim saznanjima, kliničkom toku bolesti i imunološkoj pozadini upalnih bolesti aorte. U narednom periodu ovaj udžbenik biće od velike koristi svim zdravstvenim radnicima kojima je u fokusu kardiovaskularni pacijent.
FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA I UNIVERZITET U KRAGUJEVCU DOBILI
PRVOG DOKTORA MEDICINSKIH NAUKA MENADŹMENTA ZDRAVSTVENOG SISTEMA

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu odbranjena je prva doktorska disertacija studijskog programa doktorskih akademskih studija - Menadžment zdravstvenog sistema, koji zajednički realizujemo sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta. Ovaj studijski program je počeo sa realizacijon u oktobru 2020. godine i do sada je upisano preko 80 studenata.

Prvi među njima koji je uspešno odbranio doktorsku disertaciju na temu ,,Analiziranje faktora koji utiču na kvalitet života pacijenata i zadovoljstvo zaposlenih zdravstvenih radnika na odeljenjima palijativnog zbrinjavanja tokom COVID-19 pandemije" je Sćepan Sinanović, pod mentorstvom prof. dr Olivere Milovanović, vanrednog profesora Fakulteta medicinskih nauka.

Disertacija je proizvod istraživačkog rada i visoko je ocenjena od šire stručne javnosti i od članova komisije koju su činili prof. dr Marko Folić, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, doc. dr Aleksandra Stojanović, docent Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i doc. dr Nenad Ratković, docent Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Univerziteta odbrane u Beogradu.

Odbrani doktorske disertacije, koja je održana u sali KPR-a Fakulteta medicinskih nauka, prisustvovali su dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Nebojša Zdravković, rukovodilac studijskog programa, profesori i kolege Sćepana Sinanovića.

ODRŽAN „INDEKS 2024" U ČAČKU

Turistička organizacija Čačka, u saradnji sa Ministarstvom prosvete Skolskom upravom Čačak, filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje, srednjim školama iz Čačka i okruženja organizovala je sedamnaesti put prezentaciju „INDEKS 2024" svojevrsni sajam obrazovanja kako bi učenicima koji završavaju srednju školu i žele da nastave dalje školovanje omogućila što stručniji , kvalitetniji i lakši izbor budućeg zanimanja.

Maturanti sedam srednjih škola iz Čačka ali i Lučana, Ivanjice, Požege i Gornjeg Milanovca bili su u prilici da se upoznaju sa studijskim programima čak 40 fakulteta iz čitave Srbije. Fakultet medicinskih nauka na ovoj manifestaciji predstavio je naš PR tim, a maturanti su pokazali, tradicionalno najveće interesovanje za studije medicine, zatim stomatologije i farmacije, ali i osnovne strukovne studije. Pored našeg Fakulteta sa Univerziteta u Kragujevcu predstavili su se i Ekonomski fakultet, FILUM, Fakultet inženjerskih nauka, Pedagoški fakulteti iz Jagodine i Užica, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo iz Kraljeva, Fakultet tehničkih nauka iz Čačka i Fakultet za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje.
ODRŽANA KONFERENCIJA „HOĆU-NEĆU BAS TAJ FAKULTET"

I ove godine predstavili smo naš Fakultet na konferenciji „Hoću-neću baš taj fakultet", u Sokobanji. Već tradicionalno, naše predavanje našlo se u tri najposećenija, a srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje za sve smerove, a posebno medicinu.

O programu i načinu studiranja govorile su Irena Ognjanović, doktor stomatologije i član PR tima i Jovana Živanović, student prodekan FMN.

Ovim putem Vas pozivamo da pratite našu Instagram stranicu i budete u toku sa najnovijim dešavanjima kao i terminima za dane otvorenih vrata Fakulteta koje ćemo uskoro objaviti.

POČELA NASTAVA SRPSKOG KAO STRANOG JEZIKA ZA 120 STRANIH STUDENATANa Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu u subotu 24. februara 2024. otpočela je nastava srpskog kao stranog jezika za 120 studenata Fakulteta medicinskih nauka, koji studije pohađaju na engleskom jeziku.

Nastava se izvodi u okviru Centra za srpski kao strani jezik koji na Filološko-umetničkom fakultetu uspešno organizuje kurseve srpskog kao stranog jezika već deset godina. Predavači u Centru za srpski kao strani jezik jesu doktorandi FILUM-a sa dugogodišnjim iskustvom.
Saradnja Fakulteta medicinskih nauka i Filološko-umetničkog fakulteta nastavak je uspešne, plodonosne saradnje ova dva fakuleta u različitim oblastima.

Opširnije pogledajte ovde


PROMOVISANA KNJIGA "ANESTEZIOLOGIJA -TEORIJSKE I PRAKTIČNE OSNOVE
SAVREMENE KLINIČKE PRAKSE" U IZDANJU FMN

U pozorištu na Terazijama u Beogradu, u subotu 24. februara, promovisana je knjiga "Anesteziologija -teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse" u izdanju FMN. Ovo je prva ovakva knjiga objavljena nakon 25 godina , kada je izdat poslednji udžbenik iz ove oblasti iza kojeg je stajao osnivač naše anesteziologije prof. dr Predrag Lalević. U pisanju knjige , koja obuhvata 146 poglavlja iz oblasti anesteziologije, reanimatologije, intenzivne medicine i terapije bola, učestvovalo je čak 177 autora , nastavnika i saradnika medicinskih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici ali i iz Banja Luke, Foče, Zagreba. Urednik knjige, šef katedre za anesteziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktora Klinike za anesteziju KBC „Dr Dragiša Mišović" prof. dr Predrag Stevanović izrazio je najpre zahvalnost dekanu našeg Fakulteta prof. dr Vladimiru Jakovljeviću, koji, kako je rekao prepoznao značaj ove knjige jer smatra da je ona kapitalno delo srpske anesteziologije. „Broj autora i koautora, sadržaj, sve oblasti savremene anestezije, reanimatologije ali i sve prisutnije intenzivne terapije i medicine bola, veliki broj slika i grafičkih prikaza, vrhunska štampa i kvalitet doprineli su da imamo knjigu koja će biti odlično štivo kako za anesteziologe tako i za kolege drugi specijalnosti ali pre svega mlade lekare koje uče savremenu anesteziju", rekao je prof. Stevanović.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević je pohvalio profesora Stevanovića koji je uspeo da okupi toliki broj autora na izradi knjige koju je izdao naš Fakultet i koja, uz to što je kapitalno delo u oblasti anestezije, i da uopšte nije bilo dileme da li će naša ustanova biti izdavač ovakvog dela. „Knjiga je takva da po mom mišljenju, iako smo kalendarski na početku godine, može da bude izdavački poduhvat u oblasti medicine u 2024.godini, na Beogradskom sajmu knjiga. Ova knjiga i ovakva promocija danas može samo da nas napravi boljim i pokaže da mi uvek mislimo pozitivno i da produkujemo dobre doktore i medicinske radnike što je jako važno za sve pacijente u Srbiji", rekao je dekan Jakovljević. O knjizi su govorili i recenzenti akademik prof. dr Predrag Peško specijalista opšte hirurgije i prof. dr Jasna Jevđić sa našeg Fakulteta koja je šef katedre za anesteziju i reanimatologiju, šef katedre za urgentnu medicinu i od pre dve godine šef katedre za medicinu bola. Ona je istakla da udžbenik pokriva sve relevantne oblasti anestezije, reanimatologiju, sve bolesti i stanja, preoperativnu i postoperativnu brigu ali i lečenje pacijenata koji zahtevaju intenzivnu medicinu i terapiju bola. Promocija je okupila veliki broj anesteziologa iz cele Srbije ali i ostalih lekara i gostiju.

Predsednik Udruženja anesteziologa i anestetičara Srbije prof. dr Radmilo Janković direktor Klinike za anesteziju UKC Niš istakao je da u Srbiji sada ima oko hiljadu lekara ove specijalnosti i dodao da je značaj anesteziologa jako veliki i da je to posebno došlo do izražaja tokom pandemije Covid-19.Inače anestezija u Srbiji počela je da se razvija u školi koju je otvorio pokojni profesor Lalević da bi kasnije to intenzivirano najpre u KBC „Dr Dragiša Mišović' a onda i na Vojnomedicinskoj akademiji. Danas svi klinički centri, uključujući i kragujevački, imaju jako savremene i razvijene centre i klinike za anesteziologiju. Naš Fakultet uz ovu oblast među prvima je uveo i uže specijalizacije iz medicine bola i intenzivne medicine a nakon uspešno realizovanog Erazmus programa kojim je rukovodila prof. dr Jasna Jevđić.
SARADNJA SA INDIJOM JEDAN OD STRATESKIH CILJEVA FMN

U okviru svoje posete Indiji 21. februara 2024. dekan našeg Fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević posetio je Ambasadu Republike Srbije u Nju Delhiju. Prof. Jakovljević razgovarao je sa NJ.E. gospodinom Sinišom Pavićem, ambasadorom Srbije i Indiji. Tokom susreta sagovornici su došli do zaključka da bi saradnja u oblasti obrazovanja i nauke sa Indijom trebalo da bude jedan od strateških ciljeva naših institucija u budućnosti. NJ.E. gospodin Siniša Pavić je istakao da će Ambasada dati punu podršku i logistiku ovakvim pravcima saradnje.

Prof. Jakovljević je u Nju Delhiju je, zahvaljujući najznačajnijem parteru našeg Fakulteta u animiranju indijskih studenata, „Sun Education&Excel Education Services" bio u poseti jednom od najvećih lanaca ekskluzivnih bolnica „Manipal Hospitals" i sa njima razgovarao o mogućim pravcima saradnje u edukaciji studenata iz Indije, ali i drugih zemalja.

JOS JEDNO PRIZNANJE PROF. DR VLADIMIRU JAKOVLJEVIĆU ZA PROMOCIJU ISTRAŽIVANJA U OBLASTI KARDIOVASKULARNIH NAUKA

U Jodhpuru (Rajastan, Indija) je u toku 2. zajednički sastanak indijskih ogranaka dve najvažnije svetske organizacije u oblasti kardiovaskularnih istraživanja: International Society for Heart Research (ISHR) i International Academy of Cardiovaskular Sciences (IACS).

Na poziv organizatora, Dekan našeg fakulteta, Prof. dr Vladimir Jakovljević, predsednik Evropske sekcije za kardiovaskularna istraživanja, održao je pozivno predavanje i dobio priznanje "Prof. Rakesh C. Kukreja oration award" za promociju i istraživanja u oblasti kardiovaskularnih nauka.

Priznanje mu je uručio Prof. Naranjan Dhalla, osnivač i doživotni Izvršni direktor IACS. Rezultati Centra za predklinička I funkcionalna istraživanja Fakulteta medicinskih nauka, koji okuplja veliki broj mladih istraživača, a kojim rukovodi upravo dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, uveliko su prepoznati i priznati kako kod nas tako i u svetu.

U tome ide u prilog i činjenica da je upravo ovaj tim nedavno nagrađen visokim priznanjem Univerziteta u Kragujevcu - Svetosavskom nagradom.


POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI SA KAROLINSKA INSTITUTOM

Fakultet medicinskih nauka Univerzitete u Kragujevcu i Karolinska Univerzitet iz Svedske danas su ozvaničili višegodišnju saradnju potpisavši Memorandum o saradnji ove dve ustanove. Memorandum o saradnji potpisali su dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i prof. dr Andreas Frank Seresed šef odseka za molekularnu medicinu i hirurgiju Karolinska Instituta .Saradnja je počela kroz zajednički Erazmus plus program a nastavljena je izborom profesora Jovana Antovića sa Karolinska Instituta za našeg gostujućeg profesora koji je, u prethodnih par godina održao brojna predavanja na našem fakultetu, a veliki broj naših mladih nastavnika i saradnika se u prethodnom periodu usavršavao upravo u laboratorijama Karolinska Instituta.

Karolinska Institut je najveći medicinski Univerzitet u Svedskoj, sa tradicijom dužom od dva veka, i jedan je od vodećih Univerziteta za medicinske nauke i medicinska istraživanja u svetu. Ovaj Univerzitet se konstantno rangira među najboljim, kako u Evropi tako i u svetu, na brojnim prestižnim rang listama. Prema akademskom rangiranju svetskih univerziteta, odnosno Sangajskoj rang listi za 2023. godinu, Karolinska Institut se nalazi na 37. mestu u svetu i na 8. mestu u Evropi. U okviru oblasti „Klinička medicina" rangiran je na 31. mestu u svetu i 10. u Evropi dok je u oblasti „Farmacija i farmaceutske nauke" na 14. mestu u svetu i 7. u Evropi. U oblastima „Javno zdravlje" je među osam najboljih u svetu. Broji preko 8.000 studenata. Istraživači Karolinska Instituta svake godine objavljuju oko 7.000 radova u naučnim časopisima. Prof.dr Andreas Frank Seresed šef odseka za molekularnu medicinu i hirurgiju Karolinska Instituta istakao je da potpisivanje Memoranduma o saradnji omogućava produbljivanje saradnje kako na polju istraživanja i edukacije i studenata i nastavnika. ''Verovatno će se nastaviti istraživanje u polju kardiovaskularnih nauka, ali svakako bilo koja oblast koju možemo zajednički da realizujemo biće podržana i kroz naučna istraživanja ali i kroz edukaciju'', rekao je prof. Serased. Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ima izuzetnu međunarodnu saradnju i prvi je sa ovih prostora sa kojim Karolinska Institut potpisuje memorandum o saradnji. Dobra reputacija FMN presudna, kako je istakao dekan Jakovljević, za ostvarivanje saradnje. ''Pored saradnje sa Univerzitetom u Kanadi, Winipeg, jer je to oblast kardiovaskularnih nauka koja je meni najbliža jedan od najznačajnijih ugovora koji sam potpisao u proteklih pet i po godina je ovaj danas sa Karolinska Institutom iz Svedske koji je jedan od vodećih instituta u svetu u oblasti biomedicinskih nauka'', istakao je prof. Jakovljević.

Potpisnici Memoranduma ističu da će u fokusu saradnje biti sve što je aktuelno u oblasti medicine i što će biti na obostranu korist. Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su : rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, Danka Andonovska koja je predstavljala grad Kragujevac , direktora UKC Kragujevac prof. dr Slobodana Milisavljevića, direktor DZ dr Vasilija Antića, direktor IZJZ Kragujevac Nebojša Ranković , naši prodekani, profesori, nastavnici, saradnici i studenti.


URUČENA PRIZNANJA NAJBOLJIM NAUČNICAMA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU ZA POSTIGNUTE IZUZETNE REZULTATE U NAUČNOISTRAŽIVAČKOM RADU U 2023. GODINI

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, Univerzitet u Kragujevcu je i ove godine, treću godinu zaredom, dodelio priznanja za najbolje naučnice sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za informacione tehnologije Kragujevac, koje su ostvarile najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u protekloj, 2023. godini.

Priznanja najboljim naučnicama uručio je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, koji je ovom prilikom istakao da je položaj žena i njihov doprinos nauci veoma bitan za razvoj Univerziteta u Kragujevcu i da je ovaj vid priznanja istovremeno podstrek da i ubuduće ostvaruju značajne naučnoistraživačke rezultate. U želji da tokom svečanosti odamo priznanje naučnicama sa Univerziteta u Kragujevcu koje su ostvarile značajne rezultate na svetskom nivou, imali smo priliku da čujemo predavanje dr Bojane Simović Marković, višeg naučnog saradnika Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, čiji naučni rezultati su prepoznati na prestižnoj Stenford listi.

Prisutne je pozdravila i prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Biljana Petrović, koja je istakla značaj podsticanja žena koje se bave naukom i pohvalila inicijativu Univerziteta u Kragujevcu da na godišnjem nivou oda priznanje naučnicama za ostvarene naučne rezultate. U ime ovogodišnjih dobitnica priznanja prisutne je pozdravila Jelena Katanić Stanković, viši naučni saradnik na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac, koja je izrazila zahvalnost Univerzitetu u Kragujevcu jer su žene koje su dale doprinos razvoju nauke na Univerzitetu prepoznate i nagrađene i istakla da priznanja koja su primile pripadaju i institucijama sa kojih dolaze, kolegama sa kojima rade i porodicama koje ih podržavaju i da zasigurno predstavljaju podstrek za dalji rad i buduće bavljenje naučnom mišlju.

Najbolje naučnice Univerziteta u Kragujevcu sa najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u 2023. godini su:
1. Dr Jelena Mladenović, vanredni profesor – na Agronomskom fakultetu u Čačku;
2. Marija Mirić, istraživač saradnik – na Ekonomskom fakultetu;
3. Dr Fatima Živić, vanredni profesor – na Fakultetu inženjerskih nauka;
4. dr Iva Despotović, docent – na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu;
5. Mag. farm. Sanja Matić, asistent – na Fakultetu medicinskih nauka;
6. Dr Aleksandra Mihajlović, vanredni profesor – na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini;
7. Dr Sonja Lučić, vanredni profesor – na Pravnom fakultetu;
8. Dr Dragana Krstić, vanredni profesor – na Prirodno-matematičkom fakultetu;
9. Dr Jelena Purenović, vanredni profesor – na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku;
10. Dr Sanja Maričić, redovni profesor – na Pedagoškom fakultetu u Užicu;
11. Dr Jelena Arsenijević Mitrić, vanredni profesor – na Filološko-umetničkom fakultetu;
12. Dr Jasmina Ognjanović, docent – na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji;
13. Dr Jelena Katanić Stanković, viši naučni saradnik – na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac.


AMBASADOR ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN POSETIO
FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA

NJ.E. gospodin Rašid Hasanpur Ba'i, ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji, posetio je sa saradnicima Fakultet medicinskih nauka. U toku posete ambasador je razgovarao sa dekanom Fakulteta prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, a zatim i sa studentima iz Irana koji pohađaju studije medicine i farmacije na engleskom jeziku.

Dekan Jakovljević, zahvaljujući na poseti ambasadoru Irana, izrazio je zadovoljstvo što među preko 300 stranih studenata koji od oktobra pohađaju studije medicine i farmacije na engleskom jeziku njih 26 dolazi iz Irana. Prema njegovim rečima ovaj studijski program je dugo i temeljno pripreman i u startu je zabeležio veliko interesovanje studenata sa svih strana sveta što pokazuje da je uvođenje ovih studija bila prva odluka i da za to postoje apsolutno svi kapaciteti. "Najveći broj studenata oko polovine čak došao je iz Indije ,a slede Irak, Nigerija, Alžir i Tunis. U razgovoru sa ambasadorom shvatio sam da su naš napor i rezultat prepoznati kako u Srbiji i tako van granica naše zemlje i postoje indicije da će broj stranih studenata biti daleko veći što iziskuje pomoć države. Postoji dobra volja, o čemu ćemo govoriti kada dođe vreme, ali činjenica je da je Kragujevac prepoznat kao mesto gde se studiraju medicinske nauke i da će zbog toga biti pomognut da to dalje razvija. S druge strane naš rad i svi napori koje smo učinili su prepoznati i spolja što je dobar put za popularizaciju naše zemlje ali je i odličan razvojni projekat za grad i regiju jer pokreće i mnoge druge delatnosti", rekao je dekan Jakovljević.

Ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji NJ.E. gospodin Rašid Hasanpur Ba'i zahvalio se na pozivu da bude gost na FMN i prilici da razgovara sa studentima iz svoje zemlje. On je istakao da u ovom trenutku u Srbiji studira oko 110 studenata iz Irana i dodao da postoji velika zainetresovanost da mladi ljudi iz ove zemlje svoje obrazovanje nastave kod nas. "Fakultet medicinskih nauka je svojom visokom pozicijom na Sangajskoj listi , stručnim kadrom i dobrim programima na engleskom jeziku, više nego povoljnom cenom školarine i onim što je najvažnije, a što čujem od naših studenata ovde, izuzetnom atmosferom i osećaju da su kod kuće, u našoj zemlji prepoznat kao ustanova u kojoj treba studirati", rekao je ambasador. On je izrazio želju da se uspostavi saradnja sa čitavim Univerzitetom u Kragujevcu i pozvao dekana Jakovljevića da sa saradnicima u zvaničnu posetu Iranu.

Nakon razgovora sa dekanom Jakovljevićem i konferencije za medije u Amfiteatru NJ.E. gospodin Rašid Hasanpur Ba'i sa saradnicima dugo je razgovarao sa studentima koji su ga upoznali sa uslovimima studiranja, nastavnim procesom, atmosferom koja vlada na Fakultetu i gradu Kragujevcu potvrđujući da se ovde osećaju kao da su kod kuće. U Nastavku posete ambasador je obišao Centre izvrsnosti, gde je u toku završetak radova na izgradnji, a zatim i zgradu Instituta Fakulteta medicinskih nauka gde je upoznat sa našim rezultatima u oblasti naučno-istraživačkog rada.
DODELJENA SVETOSAVSKA POVELJA UNIVERZITETA CENTRU IZVRSNOSTI ZA IZUČAVANJE REDOKS RAVNOTEŽE U KARDIOVASKULARNIM I METABOLIČKIM POREMEĆAJIMA FMN

Povodom obeležavanja Svetog Save, Dana duhovnosti u Republici Srbiji, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu održana je Svetosavska akademija na kojoj su dodeljene nagrade najuspešnijim studentima, profesorima i naučno istraživačkim timovima. Prema Odluci Senata Univerziteta u Kragujevcu ove godine nagrada za životno delo pripala je dr Zoranu Markoviću naučnom savetniku i prvom direktoru Instituta za informacione tehnologije. Nagrade za izuzetna postignuća pripale su Centru izvrsnosti za izučavanje redoks ravnoteže u kardiovaskularnim i metaboličkim poremećajima FMN i prof. dr Vladimiru Stojanoviću sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Nagrade je dobitnicima uručio prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Vladimir Ranković.

Svetosavska povelja za izuzetna postignuća u 2024. godinu dodeljena je Istraživačkom timu Centra izvrsnosti za izučavanje redoks ravnoteže u kardiovaskularnim i metaboličkim poremećajima, Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, koga čine: - prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Gvozden Rosić, prof. dr Ivanka Zelen, prof. dr Zoran Milosavljević, prof. dr Dragan Milovanović, prof. dr Slobodanka Mitrović, prof. dr Vladimir Živković, prof. dr Ivan Srejović, prof. dr Nevena Jeremić, prof. dr Tamara Nikolić Turnić, prof. dr Dragica Selaković, doc. dr Isidora Milosavljević, doc. dr Jovana Joksimović Jović, doc. dr Jovana Jeremić, doc. dr Jovana Bradić, doc. dr Aleksandra Stojanović, doc. dr Jasmina Sretenović, doc. dr farm. Anica Petrović, doc. dr Anđela Milojević Samanović, asistenti Maja Nikolić, Marina Ranković, Marijana Anđić, Nevena Draginić, Marko Ravić, Aleksandar Kočović, Maja Savić, Katarina Mihajlović i saradnik Milica Milinković.

''Ovo nije svakidašnji tim i apsolutno zaslužuje jedno ovakvo priznanje .To je vrhunska ekipa mladih naučnika gde sam ja prvi među jednakima već 15 godina koja radi vrhunsku nauku na Fakultetu medicinskih nauka i ima sve reference da od strane Nastavno naučnog veća fakulteta ,najpre u novembru prošle godine, bude kandidovan za ovu nagradu koju danas i dobijamo. Koristim priliku da se zahvalim komisiji rektorata Univerziteta u Kragujevcu koja je taj predlog prihvatila , prepoznala naš rad i rezultate u prethodnom periodu, i dodelila nam ovu, za nas veoma važnu nagradu'', rekao je rukovodilac grupe i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević. Prema njegovim rečima ova grupa ljudi, što je veoma važno naglasiti, je od 2022.godine deo Centra izvrsnosti za izučavanje redoks ravnoteže u kardiovaskularnim i metaboličkim poremećajima, drugog centra te vrste na našem fakultetu koji radi ozbiljno i siguran sam da će postizati još bolje rezultate u narednom periodu.

Stipendije najboljim studentima završnih godina svih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu uručila je prof. dr Snežana Soković upravitelj Fondacije za stipendiranje najboljih studenata. U muzičkom delu programa nastupili su studenti kragujevačkog FILUM-a.
BOLNICE UDRUŽENE: EDUKACIJA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA U INSTITUTU ,,DEDINJE"Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje" je bio domaćin značajnog sastanka posvećenog organizaciji kratkih studijskih programa i edukaciji medicinskih sestara i tehničara iz drugih ustanova. Ovom važnom skupu, prisustvovali su rukovodioci nekoliko desetina zdravstvenih centara iz Srbije i Republike Srpske...

"Saradnja sa Fakultetom medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, pokrenuta pre godinu i po dana, rezultirala je uspešnim programima intenzivnog lečenja, instrumentarskih programa i perfuzije. Sticanjem iskustava i izradom odgovarajućih udžbenika, FMN u Kragujevcu i Institut ,,Dedinje" sada ulaze u predvečerje novih programa, težeći unapređenju zdravstvenog sistema i saradnji sa drugim ustanovama. Programi su akreditovani, čuvajući srž zdravstvenog sistema u zemlji i sprečavajući odlazak stručnjaka u inostranstvo. Veliki investicioni ciklus u obnovi državnih zdravstvenih ustanova, dodatno je podržao ovaj poduhvat, stvarajući nadu za očuvanje i unapređenje onoga što je već postignuto"- kazao je prof. dr Bojić ...

Opširnije pogledajte ovde

 

PREDSTAVLJENE NOVINE U OBLASTI KARDIOVASKULARNIH ISTRAŽIVANJA

U organizaciji Fakulteta medicinskih nauka, Centra za funkcionalna i predklinička istraživanja, Evropske sekcije internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja i Društva fiziologa Srbije u amfiteatru našeg fakulteta održan je simpozijum na kojem su predstavljene novine u oblasti kardiovaskularnih istraživanja. Na skupu su svoja izlaganja imali predstavnici Univerziteta u Temišvaru, Segedinu, Banja Luci, Medicinskog fakulteta u Beogradu i domaćini iz Kragujevca. Prema rečima dekana FMN prof. dr Vladimira Jakovljevića Centar za kardiovaskularna istraživanja pokušava da održi kontinuitet naučno-istraživačkog rada sve vreme i podsetio da je polovina januara period kada naučnici kojima on rukovodi svake godine sumiraju rezultate ostvarene u proteklih godinu dana. "Tema koja dominira su kardiovaskularne bolesti i naš pokušaj da sa najnovijim istraživanjima do kojih smo došli učinimo sve da dođe do što bolje prevencije i lečenja ovih ovih oboljenja", rekao je prof. Jakovljević.

U okviru simpozijuma predavanja su održali: prof. dr Danina M. Muntean (Temišvar, Rumunija) na temu: "Targeting Vascular Oxidative Stress in Cardiometabolic Diseases: MAO Inhibition to the Rescue", prof. dr Istvan Baczko (Segedin , Mađarska) na temu: "Arrhythmogenic remodeling in a translational animal model of elite athlete's heart, prof.dr Ranko Skrbić (Medicinski fakultet Banja Luka, RS) na temu: The dynamics of renin-angiotensin system components at different clinical stages of COVID-19 infection", prof.dr Dragan Đurić (Medicinski fakultet Beograd, Institut za fiziologiju) na temu "Advances in Cardiometabolic Research: Homocysteine and Related Vitamins’’ i prof.dr Vladimir Jakovljević (FMN Kragujevac) na temu : "Annual report of Center of Excellence for Redox Balance Research in Cardiovascular and Metabolic Disorders".
POSETA SPORTISTA CENTRU ZA FIZIOLOGIJU NAPORA I SPORTSKU MEDICINU

Centar za fiziologiju napora i sportsku medicinu našeg fakulteta posetili su najperspektivniji sportisti naše zemlje iz kategorije borilačkih sportova - Marko Bojković (MMA) i Jovan Nikolić (boks).

Pomenuti sportisti, koji su inače reprezentativci Srbije, ovom prilikom su obavili kompletan sportsko-medicinski pregled, uz analizu telesne kompozicije i krvne slike kao i ergospirometrijsko testiranje. Poverenje koje su nam svojim dolaskom ukazali najbolji je pokazatelj regionalnog liderstva našeg centra u pružanju sportsko-medicinske zdravstvene delatnosti što će značajno unaprediti njegovu prepoznatljivost među vrhunskim i ostalim sportistima na teritoriji cele republike.

Inače, sportska medicina u Kragujevcu obeležila je 50 godina postojanja u okviru Doma zdravlja Kragujevac, a samoj svečanosti u Skupštini grada prisustvovao je prof.dr Vladimir Živković. Tu tradiciju dugu 5 decenija uspešno je nastavio naš Centar fiziologiju napora i sportsku medicinu.

Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.