Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 

POČELA NASTAVA SRPSKOG KAO STRANOG JEZIKA ZA 120 STRANIH STUDENATANa Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu u subotu 24. februara 2024. otpočela je nastava srpskog kao stranog jezika za 120 studenata Fakulteta medicinskih nauka, koji studije pohađaju na engleskom jeziku.

Nastava se izvodi u okviru Centra za srpski kao strani jezik koji na Filološko-umetničkom fakultetu uspešno organizuje kurseve srpskog kao stranog jezika već deset godina. Predavači u Centru za srpski kao strani jezik jesu doktorandi FILUM-a sa dugogodišnjim iskustvom.
Saradnja Fakulteta medicinskih nauka i Filološko-umetničkog fakulteta nastavak je uspešne, plodonosne saradnje ova dva fakuleta u različitim oblastima.

Opširnije pogledajte ovde


PROMOVISANA KNJIGA "ANESTEZIOLOGIJA -TEORIJSKE I PRAKTIČNE OSNOVE
SAVREMENE KLINIČKE PRAKSE" U IZDANJU FMN

U pozorištu na Terazijama u Beogradu, u subotu 24. februara, promovisana je knjiga "Anesteziologija -teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse" u izdanju FMN. Ovo je prva ovakva knjiga objavljena nakon 25 godina , kada je izdat poslednji udžbenik iz ove oblasti iza kojeg je stajao osnivač naše anesteziologije prof. dr Predrag Lalević. U pisanju knjige , koja obuhvata 146 poglavlja iz oblasti anesteziologije, reanimatologije, intenzivne medicine i terapije bola, učestvovalo je čak 177 autora , nastavnika i saradnika medicinskih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Kosovskoj Mitrovici ali i iz Banja Luke, Foče, Zagreba. Urednik knjige, šef katedre za anesteziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktora Klinike za anesteziju KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Predrag Stevanović izrazio je najpre zahvalnost dekanu našeg Fakulteta prof. dr Vladimiru Jakovljeviću, koji, kako je rekao prepoznao značaj ove knjige jer smatra da je ona kapitalno delo srpske anesteziologije. „Broj autora i koautora, sadržaj, sve oblasti savremene anestezije, reanimatologije ali i sve prisutnije intenzivne terapije i medicine bola, veliki broj slika i grafičkih prikaza, vrhunska štampa i kvalitet doprineli su da imamo knjigu koja će biti odlično štivo kako za anesteziologe tako i za kolege drugi specijalnosti ali pre svega mlade lekare koje uče savremenu anesteziju“, rekao je prof. Stevanović.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević je pohvalio profesora Stevanovića koji je uspeo da okupi toliki broj autora na izradi knjige koju je izdao naš Fakultet i koja, uz to što je kapitalno delo u oblasti anestezije, i da uopšte nije bilo dileme da li će naša ustanova biti izdavač ovakvog dela. „Knjiga je takva da po mom mišljenju, iako smo kalendarski na početku godine, može da bude izdavački poduhvat u oblasti medicine u 2024.godini, na Beogradskom sajmu knjiga. Ova knjiga i ovakva promocija danas može samo da nas napravi boljim i pokaže da mi uvek mislimo pozitivno i da produkujemo dobre doktore i medicinske radnike što je jako važno za sve pacijente u Srbiji“, rekao je dekan Jakovljević. O knjizi su govorili i recenzenti akademik prof. dr Predrag Peško specijalista opšte hirurgije i prof. dr Jasna Jevđić sa našeg Fakulteta koja je šef katedre za anesteziju i reanimatologiju, šef katedre za urgentnu medicinu i od pre dve godine šef katedre za medicinu bola. Ona je istakla da udžbenik pokriva sve relevantne oblasti anestezije, reanimatologiju, sve bolesti i stanja, preoperativnu i postoperativnu brigu ali i lečenje pacijenata koji zahtevaju intenzivnu medicinu i terapiju bola. Promocija je okupila veliki broj anesteziologa iz cele Srbije ali i ostalih lekara i gostiju.

Predsednik Udruženja anesteziologa i anestetičara Srbije prof. dr Radmilo Janković direktor Klinike za anesteziju UKC Niš istakao je da u Srbiji sada ima oko hiljadu lekara ove specijalnosti i dodao da je značaj anesteziologa jako veliki i da je to posebno došlo do izražaja tokom pandemije Covid-19.Inače anestezija u Srbiji počela je da se razvija u školi koju je otvorio pokojni profesor Lalević da bi kasnije to intenzivirano najpre u KBC „Dr Dragiša Mišović' a onda i na Vojnomedicinskoj akademiji. Danas svi klinički centri, uključujući i kragujevački, imaju jako savremene i razvijene centre i klinike za anesteziologiju. Naš Fakultet uz ovu oblast među prvima je uveo i uže specijalizacije iz medicine bola i intenzivne medicine a nakon uspešno realizovanog Erazmus programa kojim je rukovodila prof. dr Jasna Jevđić.
SARADNJA SA INDIJOM JEDAN OD STRATESKIH CILJEVA FMN

U okviru svoje posete Indiji 21. februara 2024. dekan našeg Fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević posetio je Ambasadu Republike Srbije u Nju Delhiju. Prof. Jakovljević razgovarao je sa NJ.E. gospodinom Sinišom Pavićem, ambasadorom Srbije i Indiji. Tokom susreta sagovornici su došli do zaključka da bi saradnja u oblasti obrazovanja i nauke sa Indijom trebalo da bude jedan od strateških ciljeva naših institucija u budućnosti. NJ.E. gospodin Siniša Pavić je istakao da će Ambasada dati punu podršku i logistiku ovakvim pravcima saradnje.

Prof. Jakovljević je u Nju Delhiju je, zahvaljujući najznačajnijem parteru našeg Fakulteta u animiranju indijskih studenata, „Sun Education&Excel Education Services“ bio u poseti jednom od najvećih lanaca ekskluzivnih bolnica „Manipal Hospitals“ i sa njima razgovarao o mogućim pravcima saradnje u edukaciji studenata iz Indije, ali i drugih zemalja.

JOS JEDNO PRIZNANJE PROF. DR VLADIMIRU JAKOVLJEVIĆU ZA PROMOCIJU ISTRAŽIVANJA U OBLASTI KARDIOVASKULARNIH NAUKA

U Jodhpuru (Rajastan, Indija) je u toku 2. zajednički sastanak indijskih ogranaka dve najvažnije svetske organizacije u oblasti kardiovaskularnih istraživanja: International Society for Heart Research (ISHR) i International Academy of Cardiovaskular Sciences (IACS).

Na poziv organizatora, Dekan našeg fakulteta, Prof. dr Vladimir Jakovljević, predsednik Evropske sekcije za kardiovaskularna istraživanja, održao je pozivno predavanje i dobio priznanje "Prof. Rakesh C. Kukreja oration award" za promociju i istraživanja u oblasti kardiovaskularnih nauka.

Priznanje mu je uručio Prof. Naranjan Dhalla, osnivač i doživotni Izvršni direktor IACS. Rezultati Centra za predklinička I funkcionalna istraživanja Fakulteta medicinskih nauka, koji okuplja veliki broj mladih istraživača, a kojim rukovodi upravo dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, uveliko su prepoznati i priznati kako kod nas tako i u svetu.

U tome ide u prilog i činjenica da je upravo ovaj tim nedavno nagrađen visokim priznanjem Univerziteta u Kragujevcu - Svetosavskom nagradom.


POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI SA KAROLINSKA INSTITUTOM

Fakultet medicinskih nauka Univerzitete u Kragujevcu i Karolinska Univerzitet iz Svedske danas su ozvaničili višegodišnju saradnju potpisavši Memorandum o saradnji ove dve ustanove. Memorandum o saradnji potpisali su dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i prof. dr Andreas Frank Seresed šef odseka za molekularnu medicinu i hirurgiju Karolinska Instituta .Saradnja je počela kroz zajednički Erazmus plus program a nastavljena je izborom profesora Jovana Antovića sa Karolinska Instituta za našeg gostujućeg profesora koji je, u prethodnih par godina održao brojna predavanja na našem fakultetu, a veliki broj naših mladih nastavnika i saradnika se u prethodnom periodu usavršavao upravo u laboratorijama Karolinska Instituta.

Karolinska Institut je najveći medicinski Univerzitet u Svedskoj, sa tradicijom dužom od dva veka, i jedan je od vodećih Univerziteta za medicinske nauke i medicinska istraživanja u svetu. Ovaj Univerzitet se konstantno rangira među najboljim, kako u Evropi tako i u svetu, na brojnim prestižnim rang listama. Prema akademskom rangiranju svetskih univerziteta, odnosno Sangajskoj rang listi za 2023. godinu, Karolinska Institut se nalazi na 37. mestu u svetu i na 8. mestu u Evropi. U okviru oblasti „Klinička medicina“ rangiran je na 31. mestu u svetu i 10. u Evropi dok je u oblasti „Farmacija i farmaceutske nauke“ na 14. mestu u svetu i 7. u Evropi. U oblastima „Javno zdravlje“ je među osam najboljih u svetu. Broji preko 8.000 studenata. Istraživači Karolinska Instituta svake godine objavljuju oko 7.000 radova u naučnim časopisima. Prof.dr Andreas Frank Seresed šef odseka za molekularnu medicinu i hirurgiju Karolinska Instituta istakao je da potpisivanje Memoranduma o saradnji omogućava produbljivanje saradnje kako na polju istraživanja i edukacije i studenata i nastavnika. ''Verovatno će se nastaviti istraživanje u polju kardiovaskularnih nauka, ali svakako bilo koja oblast koju možemo zajednički da realizujemo biće podržana i kroz naučna istraživanja ali i kroz edukaciju'', rekao je prof. Serased. Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ima izuzetnu međunarodnu saradnju i prvi je sa ovih prostora sa kojim Karolinska Institut potpisuje memorandum o saradnji. Dobra reputacija FMN presudna, kako je istakao dekan Jakovljević, za ostvarivanje saradnje. ''Pored saradnje sa Univerzitetom u Kanadi, Winipeg, jer je to oblast kardiovaskularnih nauka koja je meni najbliža jedan od najznačajnijih ugovora koji sam potpisao u proteklih pet i po godina je ovaj danas sa Karolinska Institutom iz Svedske koji je jedan od vodećih instituta u svetu u oblasti biomedicinskih nauka'', istakao je prof. Jakovljević.

Potpisnici Memoranduma ističu da će u fokusu saradnje biti sve što je aktuelno u oblasti medicine i što će biti na obostranu korist. Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su : rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, Danka Andonovska koja je predstavljala grad Kragujevac , direktora UKC Kragujevac prof. dr Slobodana Milisavljevića, direktor DZ dr Vasilija Antića, direktor IZJZ Kragujevac Nebojša Ranković , naši prodekani, profesori, nastavnici, saradnici i studenti.


URUČENA PRIZNANJA NAJBOLJIM NAUČNICAMA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU ZA POSTIGNUTE IZUZETNE REZULTATE U NAUČNOISTRAŽIVAČKOM RADU U 2023. GODINI

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, Univerzitet u Kragujevcu je i ove godine, treću godinu zaredom, dodelio priznanja za najbolje naučnice sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za informacione tehnologije Kragujevac, koje su ostvarile najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u protekloj, 2023. godini.

Priznanja najboljim naučnicama uručio je rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, koji je ovom prilikom istakao da je položaj žena i njihov doprinos nauci veoma bitan za razvoj Univerziteta u Kragujevcu i da je ovaj vid priznanja istovremeno podstrek da i ubuduće ostvaruju značajne naučnoistraživačke rezultate. U želji da tokom svečanosti odamo priznanje naučnicama sa Univerziteta u Kragujevcu koje su ostvarile značajne rezultate na svetskom nivou, imali smo priliku da čujemo predavanje dr Bojane Simović Marković, višeg naučnog saradnika Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, čiji naučni rezultati su prepoznati na prestižnoj Stenford listi.

Prisutne je pozdravila i prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Biljana Petrović, koja je istakla značaj podsticanja žena koje se bave naukom i pohvalila inicijativu Univerziteta u Kragujevcu da na godišnjem nivou oda priznanje naučnicama za ostvarene naučne rezultate. U ime ovogodišnjih dobitnica priznanja prisutne je pozdravila Jelena Katanić Stanković, viši naučni saradnik na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac, koja je izrazila zahvalnost Univerzitetu u Kragujevcu jer su žene koje su dale doprinos razvoju nauke na Univerzitetu prepoznate i nagrađene i istakla da priznanja koja su primile pripadaju i institucijama sa kojih dolaze, kolegama sa kojima rade i porodicama koje ih podržavaju i da zasigurno predstavljaju podstrek za dalji rad i buduće bavljenje naučnom mišlju.

Najbolje naučnice Univerziteta u Kragujevcu sa najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u 2023. godini su:
1. Dr Jelena Mladenović, vanredni profesor – na Agronomskom fakultetu u Čačku;
2. Marija Mirić, istraživač saradnik – na Ekonomskom fakultetu;
3. Dr Fatima Živić, vanredni profesor – na Fakultetu inženjerskih nauka;
4. dr Iva Despotović, docent – na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu;
5. Mag. farm. Sanja Matić, asistent – na Fakultetu medicinskih nauka;
6. Dr Aleksandra Mihajlović, vanredni profesor – na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini;
7. Dr Sonja Lučić, vanredni profesor – na Pravnom fakultetu;
8. Dr Dragana Krstić, vanredni profesor – na Prirodno-matematičkom fakultetu;
9. Dr Jelena Purenović, vanredni profesor – na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku;
10. Dr Sanja Maričić, redovni profesor – na Pedagoškom fakultetu u Užicu;
11. Dr Jelena Arsenijević Mitrić, vanredni profesor – na Filološko-umetničkom fakultetu;
12. Dr Jasmina Ognjanović, docent – na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji;
13. Dr Jelena Katanić Stanković, viši naučni saradnik – na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac.


AMBASADOR ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN POSETIO
FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA

NJ.E. gospodin Rašid Hasanpur Ba'i, ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji, posetio je sa saradnicima Fakultet medicinskih nauka. U toku posete ambasador je razgovarao sa dekanom Fakulteta prof. dr Vladimirom Jakovljevićem, a zatim i sa studentima iz Irana koji pohađaju studije medicine i farmacije na engleskom jeziku.

Dekan Jakovljević, zahvaljujući na poseti ambasadoru Irana, izrazio je zadovoljstvo što među preko 300 stranih studenata koji od oktobra pohađaju studije medicine i farmacije na engleskom jeziku njih 26 dolazi iz Irana. Prema njegovim rečima ovaj studijski program je dugo i temeljno pripreman i u startu je zabeležio veliko interesovanje studenata sa svih strana sveta što pokazuje da je uvođenje ovih studija bila prva odluka i da za to postoje apsolutno svi kapaciteti. "Najveći broj studenata oko polovine čak došao je iz Indije ,a slede Irak, Nigerija, Alžir i Tunis. U razgovoru sa ambasadorom shvatio sam da su naš napor i rezultat prepoznati kako u Srbiji i tako van granica naše zemlje i postoje indicije da će broj stranih studenata biti daleko veći što iziskuje pomoć države. Postoji dobra volja, o čemu ćemo govoriti kada dođe vreme, ali činjenica je da je Kragujevac prepoznat kao mesto gde se studiraju medicinske nauke i da će zbog toga biti pomognut da to dalje razvija. S druge strane naš rad i svi napori koje smo učinili su prepoznati i spolja što je dobar put za popularizaciju naše zemlje ali je i odličan razvojni projekat za grad i regiju jer pokreće i mnoge druge delatnosti", rekao je dekan Jakovljević.

Ambasador Islamske Republike Iran u Republici Srbiji NJ.E. gospodin Rašid Hasanpur Ba'i zahvalio se na pozivu da bude gost na FMN i prilici da razgovara sa studentima iz svoje zemlje. On je istakao da u ovom trenutku u Srbiji studira oko 110 studenata iz Irana i dodao da postoji velika zainetresovanost da mladi ljudi iz ove zemlje svoje obrazovanje nastave kod nas. "Fakultet medicinskih nauka je svojom visokom pozicijom na Sangajskoj listi , stručnim kadrom i dobrim programima na engleskom jeziku, više nego povoljnom cenom školarine i onim što je najvažnije, a što čujem od naših studenata ovde, izuzetnom atmosferom i osećaju da su kod kuće, u našoj zemlji prepoznat kao ustanova u kojoj treba studirati", rekao je ambasador. On je izrazio želju da se uspostavi saradnja sa čitavim Univerzitetom u Kragujevcu i pozvao dekana Jakovljevića da sa saradnicima u zvaničnu posetu Iranu.

Nakon razgovora sa dekanom Jakovljevićem i konferencije za medije u Amfiteatru NJ.E. gospodin Rašid Hasanpur Ba'i sa saradnicima dugo je razgovarao sa studentima koji su ga upoznali sa uslovimima studiranja, nastavnim procesom, atmosferom koja vlada na Fakultetu i gradu Kragujevcu potvrđujući da se ovde osećaju kao da su kod kuće. U Nastavku posete ambasador je obišao Centre izvrsnosti, gde je u toku završetak radova na izgradnji, a zatim i zgradu Instituta Fakulteta medicinskih nauka gde je upoznat sa našim rezultatima u oblasti naučno-istraživačkog rada.
DODELJENA SVETOSAVSKA POVELJA UNIVERZITETA CENTRU IZVRSNOSTI ZA IZUČAVANJE REDOKS RAVNOTEŽE U KARDIOVASKULARNIM I METABOLIČKIM POREMEĆAJIMA FMN

Povodom obeležavanja Svetog Save, Dana duhovnosti u Republici Srbiji, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu održana je Svetosavska akademija na kojoj su dodeljene nagrade najuspešnijim studentima, profesorima i naučno istraživačkim timovima. Prema Odluci Senata Univerziteta u Kragujevcu ove godine nagrada za životno delo pripala je dr Zoranu Markoviću naučnom savetniku i prvom direktoru Instituta za informacione tehnologije. Nagrade za izuzetna postignuća pripale su Centru izvrsnosti za izučavanje redoks ravnoteže u kardiovaskularnim i metaboličkim poremećajima FMN i prof. dr Vladimiru Stojanoviću sa Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu. Nagrade je dobitnicima uručio prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Vladimir Ranković.

Svetosavska povelja za izuzetna postignuća u 2024. godinu dodeljena je Istraživačkom timu Centra izvrsnosti za izučavanje redoks ravnoteže u kardiovaskularnim i metaboličkim poremećajima, Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, koga čine: - prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Gvozden Rosić, prof. dr Ivanka Zelen, prof. dr Zoran Milosavljević, prof. dr Dragan Milovanović, prof. dr Slobodanka Mitrović, prof. dr Vladimir Živković, prof. dr Ivan Srejović, prof. dr Nevena Jeremić, prof. dr Tamara Nikolić Turnić, prof. dr Dragica Selaković, doc. dr Isidora Milosavljević, doc. dr Jovana Joksimović Jović, doc. dr Jovana Jeremić, doc. dr Jovana Bradić, doc. dr Aleksandra Stojanović, doc. dr Jasmina Sretenović, doc. dr farm. Anica Petrović, doc. dr Anđela Milojević Samanović, asistenti Maja Nikolić, Marina Ranković, Marijana Anđić, Nevena Draginić, Marko Ravić, Aleksandar Kočović, Maja Savić, Katarina Mihajlović i saradnik Milica Milinković.

''Ovo nije svakidašnji tim i apsolutno zaslužuje jedno ovakvo priznanje .To je vrhunska ekipa mladih naučnika gde sam ja prvi među jednakima već 15 godina koja radi vrhunsku nauku na Fakultetu medicinskih nauka i ima sve reference da od strane Nastavno naučnog veća fakulteta ,najpre u novembru prošle godine, bude kandidovan za ovu nagradu koju danas i dobijamo. Koristim priliku da se zahvalim komisiji rektorata Univerziteta u Kragujevcu koja je taj predlog prihvatila , prepoznala naš rad i rezultate u prethodnom periodu, i dodelila nam ovu, za nas veoma važnu nagradu'', rekao je rukovodilac grupe i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević. Prema njegovim rečima ova grupa ljudi, što je veoma važno naglasiti, je od 2022.godine deo Centra izvrsnosti za izučavanje redoks ravnoteže u kardiovaskularnim i metaboličkim poremećajima, drugog centra te vrste na našem fakultetu koji radi ozbiljno i siguran sam da će postizati još bolje rezultate u narednom periodu.

Stipendije najboljim studentima završnih godina svih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu uručila je prof. dr Snežana Soković upravitelj Fondacije za stipendiranje najboljih studenata. U muzičkom delu programa nastupili su studenti kragujevačkog FILUM-a.
BOLNICE UDRUŽENE: EDUKACIJA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA U INSTITUTU ,,DEDINJE“Institut za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“ je bio domaćin značajnog sastanka posvećenog organizaciji kratkih studijskih programa i edukaciji medicinskih sestara i tehničara iz drugih ustanova. Ovom važnom skupu, prisustvovali su rukovodioci nekoliko desetina zdravstvenih centara iz Srbije i Republike Srpske...

"Saradnja sa Fakultetom medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, pokrenuta pre godinu i po dana, rezultirala je uspešnim programima intenzivnog lečenja, instrumentarskih programa i perfuzije. Sticanjem iskustava i izradom odgovarajućih udžbenika, FMN u Kragujevcu i Institut ,,Dedinje“ sada ulaze u predvečerje novih programa, težeći unapređenju zdravstvenog sistema i saradnji sa drugim ustanovama. Programi su akreditovani, čuvajući srž zdravstvenog sistema u zemlji i sprečavajući odlazak stručnjaka u inostranstvo. Veliki investicioni ciklus u obnovi državnih zdravstvenih ustanova, dodatno je podržao ovaj poduhvat, stvarajući nadu za očuvanje i unapređenje onoga što je već postignuto"- kazao je prof. dr Bojić ...

Opširnije pogledajte ovde

 

PREDSTAVLJENE NOVINE U OBLASTI KARDIOVASKULARNIH ISTRAŽIVANJA

U organizaciji Fakulteta medicinskih nauka, Centra za funkcionalna i predklinička istraživanja, Evropske sekcije internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja i Društva fiziologa Srbije u amfiteatru našeg fakulteta održan je simpozijum na kojem su predstavljene novine u oblasti kardiovaskularnih istraživanja. Na skupu su svoja izlaganja imali predstavnici Univerziteta u Temišvaru, Segedinu, Banja Luci, Medicinskog fakulteta u Beogradu i domaćini iz Kragujevca. Prema rečima dekana FMN prof. dr Vladimira Jakovljevića Centar za kardiovaskularna istraživanja pokušava da održi kontinuitet naučno-istraživačkog rada sve vreme i podsetio da je polovina januara period kada naučnici kojima on rukovodi svake godine sumiraju rezultate ostvarene u proteklih godinu dana. "Tema koja dominira su kardiovaskularne bolesti i naš pokušaj da sa najnovijim istraživanjima do kojih smo došli učinimo sve da dođe do što bolje prevencije i lečenja ovih ovih oboljenja", rekao je prof. Jakovljević.

U okviru simpozijuma predavanja su održali: prof. dr Danina M. Muntean (Temišvar, Rumunija) na temu: "Targeting Vascular Oxidative Stress in Cardiometabolic Diseases: MAO Inhibition to the Rescue", prof. dr Istvan Baczko (Segedin , Mađarska) na temu: "Arrhythmogenic remodeling in a translational animal model of elite athlete's heart, prof.dr Ranko Skrbić (Medicinski fakultet Banja Luka, RS) na temu: The dynamics of renin-angiotensin system components at different clinical stages of COVID-19 infection", prof.dr Dragan Đurić (Medicinski fakultet Beograd, Institut za fiziologiju) na temu "Advances in Cardiometabolic Research: Homocysteine and Related Vitamins’’ i prof.dr Vladimir Jakovljević (FMN Kragujevac) na temu : "Annual report of Center of Excellence for Redox Balance Research in Cardiovascular and Metabolic Disorders".
POSETA SPORTISTA CENTRU ZA FIZIOLOGIJU NAPORA I SPORTSKU MEDICINU

Centar za fiziologiju napora i sportsku medicinu našeg fakulteta posetili su najperspektivniji sportisti naše zemlje iz kategorije borilačkih sportova - Marko Bojković (MMA) i Jovan Nikolić (boks).

Pomenuti sportisti, koji su inače reprezentativci Srbije, ovom prilikom su obavili kompletan sportsko-medicinski pregled, uz analizu telesne kompozicije i krvne slike kao i ergospirometrijsko testiranje. Poverenje koje su nam svojim dolaskom ukazali najbolji je pokazatelj regionalnog liderstva našeg centra u pružanju sportsko-medicinske zdravstvene delatnosti što će značajno unaprediti njegovu prepoznatljivost među vrhunskim i ostalim sportistima na teritoriji cele republike.

Inače, sportska medicina u Kragujevcu obeležila je 50 godina postojanja u okviru Doma zdravlja Kragujevac, a samoj svečanosti u Skupštini grada prisustvovao je prof.dr Vladimir Živković. Tu tradiciju dugu 5 decenija uspešno je nastavio naš Centar fiziologiju napora i sportsku medicinu.NAUČNI SKUP U ZNAK SEĆANJA NA PROF. DR MILOSAVA MISU KOSTIĆA

U znak sećanja na jednog od doajena fiziologije u našoj zemlji i genija medicinske misli prof. dr Milosava Miše Kostića, po kome naš Amfiteatar i nosi ime, FMN organizovao je naučni skup, na kome su predstavljeni rezultati i istraživački pravci Katedre za fiziologiju čiji je član bio profesor Miša Kostić, kao i istraživanja mlađih naučnika iz oblasti fiziologije i primenjene fiziologije. Skup je organizovan na dan rođenja prof. Kostića, 20. decembar koji bi, da je sa nama on slavio kao jubilarni 70-i rođendan. U prisustvu rukovodstva FMN, najviših predstavnika Društva fiziologa Srbije, nastavnika i saradnika ali i kolega i prijatelja prof. Kostića, okupljenima se u ime porodice obratila ćerka prof. Miše Kostića Milica M. Kostić koja se svima zahvalila na izdvojenom vremenu i odanosti prema porodici Kostić. „U ime porodica Kostić i Ristić meni je pripala čast da se u prvom redu zahvalim Katedri za fiziologiju FMN čijim se hodnicima i dalje čuje ime Miše Kostića a za neke njegove bliske saradnike sam sigurna da ih i dalje proganja i njegov lika. Biću lična jer danas je svaka druga opcija nemoguća. Danas je tatin rođendan i mnogo se puta pitam kako bi sve izgledalo da je on danas tu, pre svega za nas, njegovu decu, njegovog unuka ali i kako bi izgledao Institut, UKC. Pažljivo odabrani beli miševi koji se genetski modifikuju da budu identični i bez kojih većina pretkliničkih istraživanja ne bi bila moguća prave se tako da budu identični. Danas većina ljudi sledi isti model ali tatina seljačka genetika je bilo nešto drugačije, nešto što je njega teralo da krči put tamo gde drugi nisu išli i gde nije bilo lako“, rekla je, između ostalog Milica Kostić.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević najpre je istakao da mu je upravo prof. Kostić bio prvi mentor i kada god govori o njemu ima tu neku ličnu notu. „To je čovek kome sam ja lično zahvalan za početak moje Univerzitetske karijere ali i čovek koji je uneo svetlo naučno istraživačkog rada u ovu instituciju. Bio je, odgovorno kažem, najveći naučnik koji je ikada radio u našoj zemlji u oblasti biomedicinskih nauka a koji nas je prerano napustio. On je osnovan laboratoriju kojom ja rukovodim i to je veliki tim koji ima sjajne rezultate. To je danas Centar za predklinička i funkcionalna istraživanja i koji je mnogo proširio delokrug svog rada u odnosu na ono što je rađeno u to vreme. Tu imamo i deo kojim rukovodi prof. dr Gvozden Rosić i mi smo ovaj skup koncipirali tako da damo omaž radu naše čitave katedre, koja je jedan od nosilaca naučno istraživačkog rada FMN“, rekao je prof. Jakovljević.

U prvom delu skupa predavanja su održali: prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Gvozden Rosić, prof. dr Jovana Bradić i doc. dr Jovana Joksimović Jović. Na kraju su izlaganja imale Marina Nikolić (FMN) i Danijela Karanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, čije poster prezentacije su na 9.susretima Evropske sekcije za kardiovaskularna istraživanja u oktobru u Temišvaru nagrađene novoustanovljenom nagradom, koju je inicirao upravo dekan Jakovljević, a koja nosi ime prof. dr Milosava Kostića.

Ovom naučnom skupu prethodila je izborna skupština Društva fiziologa Srbije na kojoj je za predsednika DFZ izabran prof. dr Nenad Stojiljković sa Medicinskog fakulteta u Nišu dok je za predsednika skupštine izabran prof. dr Vladimir Jakovljević.
OBELEŽENA SLAVA I 46 GODINA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA

Sečenjem slavskog kolača u dekanatu FMN obeležena je slava Sveti Alimpije Stolpnik. Čin sečenja kolača, u prisustvu dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića, prodekana, direktora UKC Kragujevac prof. dr Slobodana Milisavljevića, rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenada Filipovića, dekana i prodekana medicinskih fakulteta iz Beograda, Niša, Prištine sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, dekana fakulteta našeg Univerziteta, direktora naših nastavno naučnih baza iz Beograda i Kragujevaca, predstavnika društvenog i javnog života grada i Srbije, obavili su sveštenici Saborne crkve. Ovogodišnji domaćin slave, prof. dr Aleksandar Cvetković, direktor Klinike za hirurgiju UKC Kragujevac sa porodicom predao je deo slavskog kolača Stevanu Pavloviću, šefu finansijske službe koji će biti domaćin slave 2024. godine. Prof. Cvetković je tom prilikom čestitao slavu svim zaposlenima na FMN i poželeo puno zdravlja, lične i porodične sreće naglašavajući da je ponosan što je domaćin slave FMN koji iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate u radu na svim poljima.Usledila je svečana akademija u amfiteatru koju su izvođenjem državne i studentske himne otvorio hor i orkestar Fakulteta pedagoških nauka iz Jagodine. Prikazan je film koji je predstavio najvažnije rezultate i aktivnosti fakulteta u proteklih godinu dana. Prisutnima se najpre obratio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je proteklu godinu ocenio kao veoma uspešnu za našu ustanovu. „Najznačajniji rezultati ostvareni su u oblasti internacionalizacije jer smo, za relativno kratko vreme, prešli put od regionalnog lidera do internacionalnog saradnika. to je rezultat timskog, kvalitetnog rada i posvećenost naučnim istraživanjima svrstali su nas u red najprestižnijih obrazovnih ustanova u svetu. Peti put smo na Sangajskoj listi, beležimo iz godine u godinu sve veći broj studenata, akreditujemo nove studijske programe. Ono što je najbitnije da smo akreditovali IAS medicine na engleskom jeziku i da smo privukli veliki broj stranih studenata, više od bilo kog fakulteta u zemlji i okruženju, što je veliki zamajac za ceo grad i region a ne samo za našu ustanovu“, rekao je prof. Jakovljević i dodao da je ponosan i na najveći broj naučnih radova koji su objavljeni upravo u ovoj godini ao i intenzivnom radu na velikom broju domaćih i međunarodnih projekata.

U ime rukovodstva Univerziteta u Kragujevcu slavu i dan FMN čestitao je prorektor za naučno istraživački rad prof. dr Vladimir Ranković koji je izrazio zahvalnost našem fakultetu zbog petogodišnjeg uzastopnog rangiranja Univerziteta u Kragujevcu na prestižnoj Sangajskoj listi. U ime Vlade Srbije i ministarstva prosvete okupljene je pozdravila je ministarka prof. dr Slavica Đukić Dejanović koja je rekla da su joj emocije jako pomešane jer je svoju nastavnu i naučnu karijeru započela upravo na našem Fakultetu gde je godinama bila profesor na predmetu psihijatrija. „Danas u funkciji ministra ponosna što je FMN osnov dobrog funkcionisanja Univerziteta u Kragujevcu, što šire zdravstvenu kulturu, obrazuju vrhunske stručnjake –lekare, stomatologe, farmaceute, lekare specijaliste i specijaliste užih specijalizacija. O tome govori podatak da je gotovo 6800 mladih ljudi steklo diplomu na IAS i OSS a da je preko 700 ljudi uspešno odbranilo doktorsku disertaciju“, rekla je, između ostalog ministarka Đukić Dejanović.

Dekan Jakovljević i ministarka Đukić Dejanović uručili su zajedno diplome, zlatnike i prigodne poklone najboljim diplomcima na svim studijskim programima integrisanih i osnovnih studija. Akademiji su, pored brojnih gostiju koji su prisustvovali sečenju slavskog kolača, prisustvovali i državni sekretar ministarstva zdravlja Aleksandar Milošević, načelnica Sumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić, zamenik predsednika Skupštine grada prof. dr Anđelka Stojković i mnogi drugi. Umetnički deo programa brojnim numerama uveličao je hor i orkestar FPN u Jagodini kojim su dirigovale prof. dr Milica Stanković i doc. dr Jelena Grkić Ginić.


POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI FMN I KBC „BEŽANIJSKA KOSA“

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i direktorka KBC „Bežanijska kosa“ doc. dr Marija Zdravković potpisali su, u okviru svečanosti obeležavanja Dana i slave fakulteta, sporazum o saradnji naše dve ustanove. Sporazum definiše saradnju u oblasti obrazovanja, naučnog rada i zdravstvene delatnosti čime će i FMN i KBC „Bežanijska kosa“ dobiti na kvalitetu u svom svakodnevnom radu.

Prof. Jakovljević i direktorka Zdravković najpre su izrazili zadovoljstvo što sporazum potpisuju 9. decembra, na 46. godišnjicu rada i postajanja FMN koji je u godini na izmaku postao internacionalno prepoznatljiv fakultet i lider u regionu u oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada. Sporazum, kako su konstatovali, daje mogućnost ostvarivanja saradnje na različitim nivoima čime će kvalitet i nastavne i zdravstvene delatnosti obe ustanove biti značajno bolji.
USPEH NASIH STUDENATA

Studenti Fakulteta medicinskih nauka, Luka Milićević (V godina IASM), Isidora Stojanović (IV godina IASF), Mina Keser (IV godina IASF), Andrijana Branković (IV godina IASF) I Mina Košanin (III godina IASF), osvojili su drugu nagradu na takmičenju koje je organizovala kompanija MSD (MERCK SHARP & DOHME d.o.o.) iz Beograda, na temu ,,Idejno rešenje - Povećanje obuhvata vakcinacije protiv humanog papiloma virusa kod dece uzrasta od 9 do 19 godina”.

Takmičenje je održano 30.11.2023. godine u prostorijama kompanije MSD na Novom Beogradu, a na svečanoj dodeli nagrada u Sava centru 7.12.2023. godine, prisustvovali su Luka Milićević i Isidora Stojanović.

Tim FMN iz Kragujevca jedini je prošao u finale takmičenja, čime se ime našeg fakulteta našlo na drugom mestu.
PREDSTAVLJENA KNJIGA „INTENZIVNO LEČENJE“ U IZDANJU
FMN I IKVB „DEDINJE“

U okviru programa obeležavanja slave i Dana Fakulteta, u amfiteatru je predstavljena knjiga „Intenzivno lečenje“ čiji su izdavači FMN i IKVB „Dedinje“. Knjiga je još jedan korak u realizaciji saradnje koju naš fakultet uspešno realizuje sa Institutom „Dedinje“ počev od aprila 2022. godine. Prema rečima dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića saradnja sa IKVB „Dedinje“ je zaista živa i intenzivna kao i sa SB za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku „Rudo“ i SB „Sveti Sava“ a u planu je i potpisivanje sporazuma o saradnji sa KBC „Bežanijska kosa“. „Kratki programi studija koje smo akreditovali i realizujemo sa Institutom „Dedinje“ su neophodni za obrazovanje srednjeg medicinskog kadra jer ovakvih programa nema. Ovo je prvi program iz oblasti medicinskih nauka koji je realizovan u našoj zemlji i koji je rezultirao ovom knjigom, a drugi je vantelesni krvotok, za koji knjigu pripremamo za kraj februara naredne godine „, rekao je dekan Jakovljević i najavio da se očekuje upis nove grupe polaznika na oba kratka programa.

U ime IKVB „Dedinje“ o knjizi je na promociji govorio prof. dr Miomir Jović koji je istakao da knjiga predstavlja sintezu znanja neophodnog za intenzivno lečenje. „Prvi put kod nas je organizovana ovakva promocija knjige ali i vid kratkog programa studija za medicinske sestre i tehničare što je nedostatak našeg sistema obrazovanja u medicini i uopšte. U saradnji sa FMN, IKVB „Dedinje“ je prošlog oktobra krenuo u realizaciju tih kratkih programa studija i prvi polaznici su u aprilu ove godine dobili sertifikate o uspešno završenim studijama. Moram da pohvalim sve nastavnike i saradnike koji su svojim entuzijazmom doprineli da dobijemo jedan ovakav udžbenik“, rekao je prof. Jović. Knjiga „Intenzivno lečenje“ je koncipirana na savremen način. Svaki deo i svako poglavlje predstavljaju sintezu savremenih stavova iz određene oblasti i kliničkog iskustva autora“, reči su prof. dr Predraga Stevanovića, jednog od recenzenata. „Urednici i autori su ovom knjigom, specifičnom u našoj stručnoj literaturi, skrenuli pažnju na značaj organizovanog i sistematičnog, multidisciplinarnog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara za oblast intenzivnog lečenja“, istakao je prof. Stevanović.

„Shvatajući izazov savremenog trenutka lečenja kritičnih bolesnika, autori su priredili udžbenik intenzivne medicine po najvišim standardima savremenog udžbenika. Teme udžbenika „vode" čitaoca od organizacije i standarda medicinske nege, preko neophodnih odabranih poglavlja fiziologije kao osnova kliničke medicine“, smatra drugi recenzent knjige prof. dr Maja Surbatović, anesteziolog i intezivista sa VMA u Beogradu. Intenzivno lečenje je namenjeno medicinskim sestrama i tehničarima, ali izborom tema, načinom prezentacije i organizacije teksta, sa pregledom savremenih stavova i metoda intenzivne medicine, biće od velike koristi i lekarima koji stiču prva znanja iz zahtevne, multidisciplinarne intenzivne medicine.

Knjiga ima 24 poglavlja i u njoj se kao autori pojavljuju profesori i kliničari sa FMN, IKVB „Dedinje“ i Visoke strukovne škole Beograd. U ime autora poglavlja „Zdravstvena nega“ na promociji su o značaju udžbenika, ali pre svega o ovoj temi govorile: dr. sci. med Biljana Jakovljević sa Visoke strukovne škole Beograd i strukovna master medicinska sestra sa IKVB „Dedinje“ Mira Ranković. One su ovom prilikom najavile publikaciju „Praktikum iz sestrinskih procedura“ koje će pratiti i snimak samog toka intenzivne nege pacijenata.
U 2023. GODINI OBJAVLJENO NAJVISE NAUČNIH RADOVA

U okviru tradicionalne revije radova "Publikovali smo" na kojoj se svake godine, uoči dana Fakulteta sumiraju rezultati naučno-istraživačkog rada naših nastavnika i saradnika objavljeno je da je FMN u 2023.godini objavio najviše radova u vodećim međunarodnim naučnim časopisima od kada se rezultati beleže a to je 2006. godina. Krenuli smo te godine sa 20 objavljenih radova da bi taj broj u 2021. godini iznosi 214, prošle godine 255 a u ovoj godini čak 287 objavljenih radova. To je, u najvećoj meri zasluga katedre za internu medicinu koja beleži 65 radova, a slede fiziologija sa 47 objavljenih radova, farmakologija sa 46, hirurgija sa 41 i katedra za patološku fiziologiju sa 34 objavljena rada. Istraživači Fakulteta medicinskih nauka sa ostvarenim najvećim brojem objavljenih naučnih radova u časopisima na SCI listi u 2023. Godini su: prof. dr Vladimir Jakovljević - 35, prof. dr Slobodan Janković - 27 i prof. dr Milena Ilić- 25 radova.

Kada je reč o učešću na projektima trenutno je 253 istraživača FMN angažovana na projektima Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Fonda za nauku R. Srbije, internim ili međunarodnim projektima. 29 nastavnika FMN je angažovano na međunarodnim projektima, 148 nastavnika i saradnika FMN je angažovano na projektima Ministarstva za nauku R. Srbije , dok je 21 nastavnik FMN je angažovan na projektima Fonda za nauku. Trenutno se na FMN realizuju 90 Junior projekata i 3 makroprojekta, 7 međunarodnih projekata, 3 projekta Fonda za nauku, 1 projekat Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Kragujevcu.

Dekan FMN prof. Jakovljević na kraju revije uručio je pohvale najboljim mladim istraživačima, koji će uz to dobiti i novčani deo nagrade a, za najbolje naučne radove u određenim oblastima, a to su: u oblasti bazičnih nauka saradnik Nikolina Kastratović, u kategoriji farmaceutska istraživanja ass. Nikola Nedeljković, u kategoriji klinička istraživanja ass. Sanja Matić, u kategoriji stomatološka istraživanja ass. dr Mirjana Papić i u kategoriji javno zdravlje prof. dr Milena Ilić.

Kompletnu prezentaciju Publikovali smo u 2023. godini pogledajte ovde
KARCINOM DOJKE- IMMPLEMENTIRANJE NAJNOVIJIH TEHNIKA I PRISTUPA U DIJAGNOSTICI

U organizaciji FMN, UKC Kragujevac, KBC Bežanijska kosa i Srpskog onkološkog društva u amfiteatru održan je nacionalni seminar “Karcinom dojke - implementiranje najnovijih tehnika i pristupa u dijagnostici i terapiji”. Prema zvaničnim podacima u Srbiji se godišnje registruje 4 500 novih slučajeva karcinoma dojke. Zahvaljujući boljoj dijagnostici ali i odgovornosti pacijentkinja koje redovno obavljaju preventivne preglede, trend otkrivanja bolesti u ranoj fazi je sve prisutniji. Okupljene je najpre pozdravio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je istakao značaj današnjeg seminar i dodao da je fakultet dao svu podršku organizaciji jer su karcinomi, kod žena upravo karcinom dojke, sve prisutniji u našoj populaciji. U ime rukovodstva i zaposlenih u UKC Kragujevac učesnike seminara pozdravio je direktor ove zdravstvene ustanove prof. dr Slobodan Milisavljević koji je rekao da tema, broj učesnika i predavača garantuju da će ovo biti jedan kvalitetan skup. On je dodao i da država mnogo ulaže u skrining malignih oboljenja koja su pored kardiovaskularnih bolesti prve po stopi mortaliteta kod nas.

Prof. dr Nebojša Ivanović kopredsednik organizacionog odbora, hirurg i načelnik Klinike za onkologiju KBC Bežanijska kosa istakao je, između ostalog, da je danas pregled magnetnom rezonancom deo rutinske dijagnostike, pristupi u biopsiji i obeležavanju tumora pre hemioterapije radi olakšavanja hirurških zahvata, sami hirurški zahvati koji idu ka tome da na što poštedniji način završe posao do kraja, odnosno odstrane tumorsku promenu a da pacijentkinja ostane u što boljem i estetskom i funkcionalnom stanju nakon operacije. Prema rečima prof. dr Marka Spasića, hirurga-onkologa UKC Kragujevac i šefa katedre za onkologiju FMN, cilj seminara je da lekari predstave aktuelne smernice ali i novine u dijagnostici i lečenju karcinoma dojke a da lekari iz bolnica koji su usmereni ka nama, kao tercijarnoj ustanovi prikažu njihova iskustva i da razgovaramo o svakodnevnim preprekama i ograničenjima u svakodnevnom radu kako bi jedni drugima pomogli u prevazilaženju tih ograničenja. Pored predstavnika Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, UKC Niš i našeg UKC seminar je okupio i predstavnike centara koji se specijalizovano bave dijagnostikom i hirurgijom karcinoma dojke i regionalnih ustanova koje nemaju takve službe.

Organizacioni odbor Nacionalnog seminara "Karcinom dojke - implementiranje najnovijih tehnika i pristupa u dijagnostici i terapiji" čine prof. dr Nebojša Ivanović, prof. dr Marko Spasić, prof. dr Slobodanka Mitrović, doc. dr Neda Milosavljević, asist. dr Nataša Čolaković, asist. dr Simona Petričević, naučni saradnik Jasmina Nedović, dr Sanja Milojević, dr Vladimir Tvrdišić, dr Milan Gojgić i Vesna Ćirković, dipl. ek. Odlukom Zdravstvenog saveta Srbije, program kontinuirane medicinske edukacije akreditovan je kao Nacionalni seminar-predavači dobijaju 12 bodova a učesnici 6 bodova.
ODRŽAN NAUČNI SASTANAK DRUSTVA IMUNOLOGA SRBIJE

U okviru programa obeležavanja Slave i dana FMN u Kragujevcu u amfiteatru je u organizaciji našeg fakulteta, Centra za molekulsku medicinu i Društva imunologa Srbije održan naučni sastanak ovog društva posvećen prof. dr Miodragu Miji Lukiću i prof. dr Nadi Pejnović, koji su u ovoj godini preminuli a ostavili neizbrisiv trag ne samo na našem fakultetu već i u srpskoj i svetskoj imunologiji.

Kako je rekao prof. dr Ivan Jovanović imunolog, pored komemorativnog dela sastanaka i podsećanja na profesore Miodraga Lukića i Nadu Pejnović, on ima i drugu komponentu a to je da je posle dužeg vremena FMN uspeo da okupi, na ovaj način i u ovom broju ovoliko imunologa, i predstavimo naučne rezultate iz oblasti imunologije, ne samo istraživača iz Kragujevca već i sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, istraživači iz INEP-a u Zemunu. „Za FMN je ovo lep događaj jer predstavlja ne samo obnavljanje već i proširenje postojeće saradnje sa istraživačkim grupama iz Beograda i ponovno uspostavljanje pune saradnje sa Društvom imunologa Srbije“, rekao je prof. Jovanović.

Učesnike sastanka pozdravio je i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je rekao da mu je žao što su nas , u proteklom periodu, napustila dva izuzetno važna profesora Miodrag Lukić i Nada Pejnović. „Ono što mi je posebno drago je da Centar za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija uradio jedan ovakav gest i time pokazao da poštuje sve ono što je, na prvom mestu uradio prof. Lukić , kao i prof. Pejnović. Bez kreacije i energije , nesebičnog stavljanja u funkciju FMN prof. Miodraga Lukića mislim da bi nivo katedre za imunologiju bilo daleko slabiji. Prof. Lukić je uspeo da selektira adekvatan broj mladih ljudi koji su nasledili njegovo delo i rezultati samo u ovoj godini to pokazuju“, rekao je dekan Jakovljević. On je dodao i da se saradnja sa Društvom imunologa nastavlja jer je to sinergija koja je neophodna ali i dužnost koju smo svi mi imali. „Mi smo tu da rušimo barijere a ne da ih pravimo i zato je koncept koji smo mi kao rukovodstvo fakulteta uveli je da granice ne treba da postoje“, rekao je prof. Jakovljević.

FMN IZNEDRIO JOS 124 LEKARA SPECIJALISTA I 48 MASTER MENADŹERA

U amfiteatru FMN prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović uručio je 124 diplome lekarima specijalistima i specijalistima užih specijalizacija, koji su u proteklih godinu dana, uspešno završili ovaj vid stručnog usavršavanja. Uz čestitke na ostvarenom uspehu prof. Davidović im je poželeo uspeh u daljem radu i naglasio da na FMN na 46 specijalizacija i 21 užoj specijalizaciji u ovom trenutku je aktivno preko 900 studenata, a da je diplome specijaliste i specijaliste uže specijalizacije, uključujući i današnju dodelu dobilo 969 lekara.

Prisutne je pozdravio i direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević koji je istakao da je ovo veliki dan za sve koji su postali specijalisti i lekari užih specijalizacija.”Čestitam Vam u svoje i ime UKC Kragujevac, tercijarne zdravstvene ustanove koja zapošljava preko tri hiljade ljudi. Vaša diploma danas je obaveza da i dalje radite na sebi, svom usavršavanju i poboljšanju struke kako bi zauzeli prethodne generacije lekara i kako bi postali ponos čitavog zdravstvenog sistema Srbije”, rekao je prof. Milisavljević. Direktor UKC je istakao i da će država učiniti sve, od izgradnje novih bolnica, nabavke najsavremenijih aparata ali ono što je najbitnije je ulaganje u ljude. ”Vi ste ono što je najbitnije , vi ste najbolji od najboljih što ova zemlja ima. Nadam se i verujem da ćete opravdati naše poverenje a naša obaveza je da vam omogućimo adekvatne uslove za rad i dalja usavršavanja u zemlji i inostranstvu”, zaključio je prof. Milisavljević.Danas je diplome dobilo i 48 master menadžera na sva tri studijska programa ovih studija-menadžment u sistemu zdravstvene zaštite, master ishrana i suplementacija i master regenerativna medicina. Diplomce na master programima pozdravio je resorni prodekan i rukovodilac studijskog programa menadžment u sistemu zdravstvene zaštite prof. dr Nebojša Zdravković. ”Ovo je već peta generacija studenata koji su završili master akademske studije menadžment u sistemu zdravstvene zaštite i treća generacija diplomaca na master programima ishrana i suplementacija i regenerativna medicina. Broj onih koji su diplomirali do sada i onih koji iz godine u godinu upisuju ove master programe govori o tome da dobro radimo svoj posao. Mi smo tu za vas, u svakom smislu i cilj nam je da tokom master studija steknete znanja i veštine koje ćete primenjivati u praksi”, istakao je prof. Zdravković. Diplome su pored prof. Zdravkovića na master programima uručili i prof. dr Vladimir Živković na ishrani i suplementaciji i prof. dr Biljana Ljujić na regenerativnoj medicini.
URUČENE DIPLOME NA OSNOVNIM STRUKOVNIM
I INTEGRISANIM AKADEMSKIM STUDIJAMA

U susret 9. decembru, slavi i danu Fakulteta medicinskih nauka, danas su, tradicionalno uručene diplome na svim studijskim programima osnovnih strukovnih i integrisanih akademskih studija.

Diplome su prvo dobili strukovne medicinske sestre i strukovi terapeuti, ukupno 61 diplomac koje je pozdravila prodekan za osnovne strukovne studije prof. dr Nataša Zdravković. Ona je rekla da se nada da svi koji su dobili diplome danas neće stati sa svojim usavršavanjem završetkom strukovnih studiji. ”Verujem da ćete svoje znanje nastaviti da širite tamo gde treba i da ćete nam pomoći jer ulazimo u novi ciklus akreditacije za novih šest programa za osnovne strukovne studije-sestre, fizioterapeuti, anestetičari, instrumentari, laboranti i strukovni farmaceuti. Nama će tada strukovne sestre u praktičnom delu izvođenja nastave biti neophodne i nadam se da ćete svi biti voljni da nam u tome pomognete kako bi programe realizovali što bolje i kvalitetnije”, rekla je prof. Zdravković uz čestitke svim diplomcima na ostvarenom uspehu.Svečana dodela diploma nastavljena je uručenjem diploma doktorima stomatologije koje je najpre pozdravio resorni prodekan prof. dr Gvozden Rosić. „Za ovih pet godina našeg zajedničkog rada i druženja bilo je i dobrih i loših faza, ali kada se sve sabere ostaje da se pamti ono što je lepo i siguran sam da ćete pamtiti mnoge dogodovštine vezane za nastavu ali i vannastavne aktivnosti. Mi smo pokušali da damo svoj maksimum i da vam pomognemo u tome da se što bolje edukujete i osposobite za veoma značajnu profesiju koju ćete u životu obavljati „, rekao je prof. Rosić. On je pozvao diplomce da današnji dan posmatraju kao liniju preseka između njihovog dosadašnjeg formalnog statusa i formalne relacije sa našim fakultetom i budućeg vremena kada očekujemo, rekao je prodekan Rosić, da se, u svojstvu studenata postdiplomskih studija, vratite kod nas. Doktori stomatologije zajedno sa najboljim diplomcem Lidijom Veljković položili Hipokratovu zakletvu.Diplome je danas dobilo i 67 magistara farmacije koje im je uručio prodekan za IAS farmacije prof. dr Željko Mijailović koji im je, kako je rekao, čestitao jedan od najvažnijih dana u njihovim životima. “Dosta toga ste uložili vi i vaši roditelji da bi ste došli dovde i to je tek početak. Ubuduće ćete se baviti zdravljem ljudi i apsolutno sam siguran da je ovo početak vašeg rada i usavršavanja što se zahteva od vas i dalje, praktično do kraja života”, rekao je prodekan Mijailović. On je pozvao sve diplomirane magistre farmacije da nastave dalje usavršavanje na FMN, kroz zdravstvene specijalizacije ili doktorske akademske studije napominjući da od ove godine imamo doktorske studije iz naučne oblasti farmaceutske nauke.Svečana dodela diploma završena je uručenjem diploma doktorima medicine. Ovaj studijski program u proteklih godinu dana završio je 71 diplomac i svima je diplome uručio prodekan za IAS medicine prof. dr Dejan Petrović. On je čestitao svim novim doktorima medicine i istakao da su svi uložili veliki trud, rad i odricanje u proteklih šest godina koje su proveli na FMN i da su zaluženo dobili diplome. ”FMN u poslednjih 10 godina čini velike napore u cilju obezbeđivanja kontinuiteta i podizanja kvaliteta nastavnog procesa, što nije lak posao. Siguran sam da su svi ovi mladi ljudi tokom studiranja stekli dovoljno znanja i savladali sve neophodne veštine i da će samostalno i kvalitetno moći da rade kao doktori medicine”, istakao je prodekan Petrović. Svečanost je završena polaganjem Hipokratove zakletve čiji tekst je pročitala najbolji ovogodišnji diplomac medicine Amina Nurović.

Od osnivanja Fakulteta do danas iznedrili smo 6845 diplomaca-4427 doktora medicine, 934 magistara farmacije, 189 doktora stomatologije, 609 strukovnih medicinskih sestara i 563 strukovnih fizioterapeuta.
UČESĆE FMN NA 60. KANCEROLOSKOJ NEDELJI

Od 29. novembra do 2.decembra u Sava Centru u Beogradu održava se jubilarna 60. kancerološka nedelja, u organizaciji Kancerološke sekcije SLD. Tokom trajanja skupa, koji je okupio preko hiljadu učesnika i oko 40 predavača iz zemlje i inostranstva, govori se i najnovijim dostignućima i znanjima iz oblasti onkologije, ali i saradnji udruženja pacijenata i lekara u cilju poboljšanja lečenja i prevencije kanceroloških oboljenja. U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36 hiljada novo otkrivenih slučajeva malignih bolesti , dok od raka umre više od 20 hiljada ljudi. Statistika je dakle alarmantna jer se Srbija prema najnovijim procenama, među 40 zemalja Evrope, svrsta u grupu zemalja sa srednjim rizikom oboljevanja ali nažalost po stopi umiranja od karcinoma smo na drugom mestu, odmah nakon Mađarske.

Značaj ovog skupa, koji je prvi put zahvaljujući predavačima iz inostranstva, prof. dr Žozefu Gligorovu onkologu sa čuvenog Univerziteta „Sorbona“ i prof. dr Jazanu Masanatu iz Engleske onkoplastičnom hirurgu i mnogim dugima, je time veći jer je poprimio međunarodni karakter i omogućio svim učesnicima da se upoznaju sa najnovijim terapijskim mogućnostima u lečenju različitih malignih oboljenja. Sekretar kancerološke sekcije SLD, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ass. dr Nada Santrač istakla je značaj ovogodišnje jubilarne 60.kancerološke nedelje koja je okupila preko 1000 učesnika a to su onkolozi, hirurzi, medikalni onkolozi, radiacioni onkolozi, terapeuti ali i predstavnici udruženja obolelih od karcinoma gde se razgovara o novim dijagnostičkim i terapijskim procedurama u lečenju malignih bolesti i traže načini da se neslavna statistika, kada je reč o oboljevanju i smrtnosti od raka u našoj zemlji popravi. Ono što je važno je da ovogodišnji kongres prvi put akreditovan kao međunarodni i da je okupio brojne evropske i svetske stručnjake koji se bave lečenjem malignih bolesti. Ass. dr Nada Santrač je zahvalila i dekanu FMN prof. dr Vladimiru Jakovljeviću, koji je prepoznao značaj ovog skupa, i omogućio studentima šeste godine medicine da budu deo ovog važnog kongresa.

Studenti nose pozitivna iskustva tokom trajanja kongresa a neki od njih planiraju da se u delu nauke u narednom periodu bave upravo karcinomima dojke.Sef katedre za onkologiju na FMN , hirurg-onkolog prof. dr Marko Spasić istakao je da jako jako važno što je rukovodstvo fakulteta prepoznalo značaj ovog skupa za studente, ali i da pored njih veliki broj lekara koji se bave lečenjem onkoloških pacijenata, među kojima je i veliki broj polaznika subspecijalističkih studija onkologije FMN učestvuje na kongresu. „To su lekari koji su već stručnjaci u svojim specijalističkim oblasti i koji samo proširuju svoja znanja iz onkologije“, istakao je prof. Spasić, Pored njega naš Fakultet na kongresu su prestavili i medikalni onkolog dr Jasimina Nedović, doc dr Neda Milosavljević radioacioni onkolog, dr Vladimir Tvrdišić hirurg i specijalizant hirurgije dr Stefan Jakovljevića.
STUDIJSKA POSETA SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Prof. dr Ivana Simić Vukomanović sa katedre za socijalnu medicinu FMN bila je članica petočlane srpske delegacije u studijskoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u okviru programa Otvoreni svet (Open World Leadership Program – OWLP). Otvoreni svet je program koji finansira Kongres SAD, a vodi Kongresna kancelarija za međunarodno liderstvo (Congressional Office for International Leadership).

Ovogodišnji program pod nazivom Community Engagement & Risk Communication to the Public Health Sector bio je namenjen profesionalcima u oblasti javnog zdravlja. Studijsko putovanje podrazumevalo je posetu Vašingtonu i Baltimoru i razmenu znanja i iskustva sa predstavnicima nekih od najznačajnijih visokoobrazovanih i zdravstvenih institucija u oblasti javnog zdravlja - Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Center for Health Security, University of Maryland School of Nursing, Maryland Department of Health, Prevention & Health Promotion Administration and Office of Infectious Disease Epidemiology & Outbreak Response Bureau, Baltimore City Health Department itd.ODRŽANA ZIMSKA AKCIJA DAVANJA KRVI NA FMN

U okviru zimske kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi koju organizuju Gradska organizacija Crvenog krsta i Centar za transfuziju UKC Kragujevac, na FMN u ponedeljak 27. decembra 2023. održana je akcija u kojoj je prikupljeno 44 jedinice dragocene tečnosti.

Naši studenti i parlament FMN su još jednom pokazali da su svesni važnosti doniranja dragocene tečnosti onima kojima je krv neophodna. Akcija Crvenog krsta nastavlja se narednim dana na ostalim fakultetima Univerziteta u Kragujevcu.


URUČENI INDEKSI NOVOJ GRUPI STRANIH STUDENATA

Drugoj grupi stranih studenata IAS medicine na engleskom jeziku danas su svečano uručeni indeksi u amfiteatru FMN. Indekse za 78 studenata koji su u Kragujevac stigli iz Indije, Nigerije, Brazila, Novog Zelanda, Iraka i drugih evropskih i svetskih zemalja indekse je uručila rukovodilac studijskog programa IAS medicine na engleskom jeziku prof. dr Ivana Živanović Mačužić . Ona je pozdravila nove studente i poželela im dobrodošlicu na FN u Kragujevcu ističući da ih u narednom periodu očekuje dugotrajan i predan rad kao i da su svi nastavnici i saradnici, uz znanje i veštine koje će im preneti, tu da i u svakom smislu pomognu.

Nastava na IAS medicine na engleskom jeziku , novoakreditovanom studijskom programu našeg Fakulteta, počela je 30.oktobra a novoj grupi studenata nastava kreće od ponedeljka 20.novembra. Ovaj studijski program, pored 59 brucoša upisali su i studenti viših godina medicine, koji su u Kragujevac došli sa svih strana sveta zbog , kako kažu, dobrih referenci koje naš fakultet ima. U prvoj godini novog studijskog programa na FMN biće upisano ukupno 286 stranih studenata, tako da je do kraja godine planirana još jedna svečana dodela indeksa.POČELA NASTAVA NA DAS MENADŹMENT ZDRAVSTVENOG SISTEMA

Svečanim uručenjem indeksa i ugovora i uvodnim predavanjem prof. dr Nebojše Zdravkovića, rukovodioca ovog studijskog programa i prodekana za sve master programe FMN, danas je u amfiteatru zvanično počela nastava za novu, četvrtu generaciju doktorskih akademskih studija menadžment zdravstvenog sistema .

Ovaj studijski program naš fakultet realizuje u saradnji sa Ekonomskim fakultetom. Prema rečima prof. dr Nebojše Zdravkovića rukovodioca ovog studijskog programa i prodekana za sve master programe FMN, to je naš najmlađi studijski program, inače drugi program doktorskih studija, nakon Doktorskih studija medicine a odnedavno i farmacije. ''Izuzetno smo zadovoljni ovim programom na kojem imamo oko 80 studenata na svim godinama studija a posebno smo ponosno da je kolega Sćepan Sinanović prijavljuje završenu doktorsku disertaciju i uskoro očekujemo prvu odbranu na ovom studijskom programu i prvog doktora nauka menadžmenta zdravstvenih sistema. Studenti su prema anketama koje smo radili jako zadovoljni jer dobijaju praktična znanja koja su upotrebljiva u zdravstvenim ustanovama u kojima rade, a mnogi od njih su već na rukovodećim pozicijama'', rekao je prof. Zdravković. Specifičnost ovog programa je što uz nauku, a kasnije i naučna zvanja koja polaznici steknu, oni dobijaju i praktična znanja koja mogu da koriste u svakodnevnom radu i praksi. Na taj način oni mogu bolje da optimizuju svoje zdravstvene ustanove, da bolje upravljaju njihovim budžetima i kadrom- zaključio je prof. Zdravković.

Inače ovaj studijski program , prema dosadašnjim pokazateljima, podjednako upisuju i doktori medicine i magistari farmacije ali i diplomirani ekonomisti i menadžeri.OBELEŽEN SVETSKI DAN NAUKE NA UNIVERZITETU
- POVELJE DOBILO 9 PROFESORA FMN

Povodom obeležavanja Svetskog dana nauke, 10. novembra 2023. god, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, svečano su po prvi put uručene jedna plaketa i 18 povelja naučnicima Univerziteta u Kragujevcu u znak priznanja za ostvarene izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu, koji su verifikovani i na prestižnoj Stanford listi za 2023. godinu, kao i za doprinos razvoju i afirmaciji Univerziteta u Kragujevcu.

Na početku skupa prisutnima se obratio rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, a zatim je upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu akademik Miloš Đuran održao predavanje pod nazivom „Medicinska neorganska hemija: primena kompleksa metala u medicini”. Na predlog rektorskog kolegijuma najcitiranijem srpskom naučniku akademiku Ivanu Gutmanu, Univerzitet u Kragujevcu dodelio je po prvi put ustanovljenu plaketu za postignute izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu i doprinos afirmaciji Univerziteta u Kragujevcu.

Najbrojniji po broju dodeljenih povelja je Fakultet medicinskih nauka.
Devet od ukupno 18 povelja dobili su naši nastavnici i saradnici:

 • - prof. dr Milena Ilić,
 • - prof. dr Slobodan Janković,
 • - prof. dr Vladimir Jakovljević,
 • - prof. dr Ivan Jovanović,
 • - prof. dr Nebojša Arsenijević,
 • - prof. dr Vladimir Jurišić,
 • - prof. dr Vladimir Volarević,
 • - viši naučni saradnik Bojana Simović Marković i
 • - naučni saradnik Branislav Jeremić.
Povelje su dodeljene i:
 • - dr Miloradu Bojiću (posthumno), redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka
   (povelju je primio njegov sin dr Ljubiša Bojić)
 • - dr Zoranu Marković, naučnom saradniku Instituta za informacione tehnologije, Kragujevac
 • - dr Borisu Furtuli, vanrednom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta
 • - dr Branislavu Rankoviću, redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta
 • - dr Vladimiru Stojanoviću, vanrednom profesoru Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu
 • - dr Nenadu Filipoviću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka
 • - dr Marijani Kosanić, vanrednom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta
 • - dr Predragu B. Petroviću, redovnom profesoru Fakulteta tehničkih nauka u Čačku
 • - dr Svetislavu Savoviću, redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta
Univerzitet u Kragujevcu je ovom prilikom dodelio i zahvalnicu dr Nenadu Tasiću, redovnom profesoru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za donaciju lične biblioteke akademika Nikole Tasića Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu.POČELA NASTAVA NA DOKTORSKIM STUDIJAMA MEDICINE I FARMACIJE

Svečanom dodelom indeksa i uvodnim predavanjem dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića u amfiteatru počela je nastava novoj generaciji studenata na doktorskim akademskim studijama. Indekse je dobilo 75 studenta iz polja medicinskih nauka i 11 iz polja farmaceutskih nauka.

Pozdravljajući novu generaciju studenata doktorskih studija dekan Jakovljević istakao je da su doktorske studije brend broj jedan našeg fakulteta i da su ove studije ozbiljno reformisane u ovoj godini i da je zbog toga i početak nastave kasnio u odnosu na prethodne generacije. „Zahvaljujući razumevanju Nacionalnog akreditacionog tela i dobrom komunikacijom sa njima uspeli smo da u rekordnom roku dobijemo novu akreditaciju i na taj način na ovom studijskom programu sada imamo dva izlazna zvanja-medicinske i farmaceutske nauke. To je kvalitativni pomak i novi način studiranja gde će biti orijentisano sve i isključivo na izradi doktorske disertacije. Već posle prvog semestra svi vi ćete imati svog mentora i svoju temu čime ćemo , prvo poboljšati kvalitet što je najbitnije, a drugo poboljšaćemo efikasnost jer ćete, u mnogo kraćem intervalu moći da završite svoje doktorate nego što je to bilo do sada“, rekao je dekan Jakovljević.

Indekse je novoj generaciji studenata uručio prodekan za Doktorske akademske studije prof. dr Ivan Srejović koji ih je pre toga pozdravio i poželeo sreću tokom trogodišnjem školovanja na ovom studijskom programu, naglašavajući da je kompletno rukovodstvo fakulteta i svi koji su uključeni u funkcionisanje ovog studijskog programa uvek tu za sve studente. „Doktorske studije se najviše razlikuju od ostalih nivoa studija jer ovde najviše do izražaja dolazi vaša kreativnost –koliko ćete uspeti da nađete nešto što neko do sada nije radio, da dođete do rezultata koji će biti ne samo važni i interesantni vama već i najširoj naučnoj zajednici. Dakle sve zavisi od vas i ja vam želim puno uspeha“, rekao je prodekan Srejović.

U uvodnom predavanju dekan Jakovljević je upoznao studente šta ih čeka tokom naredne 3 godine odnosno šest semestara, preko polaganja usmenog doktorskog ispita i samog izbora teme i mentora i rada na doktorskoj disertaciji, a onda i procedura koje prolaze do same odbrane i sticanja zvanja doktora medicinskih ili farmaceutskih nauka. Ovaj studijski program je do sada iznedrio preko 700 doktora medicinskih nauka.
POČETAK NASTAVE ZA STRANE STUDENTE

Nakon ceremonije svečane dodele indeksa, održane u amfiteatru FMN, danas i zvanično počinje akademska godina studija za prvu generaciji studenata IAS medicine i drugu godinu IAS farmacije na engleskom jeziku, Indekse za 59 brucoša ali i studenta ostalih godina studija, na oba programa, njih ukupno 284 uručili su dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Ranković i predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović.

Najveći broj studenata koji započinje studije na našem fakultetu je Indije, Nigerije, Brazila, Iraka, Novog Zelanda ali i svih krajeva sveta. Oni navode da su se za FMN u Kragujevcu opredelili zbog dobre pozicije na Sangajskoj listi najprestižnijih Univerziteta u svetu, povoljne školarine i dobrih uslova studiranja.

Na novoakreditovanom studijskom programu angažovano je preko 250 nastavnika i saradnika našeg fakulteta, dekan prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je, uz dobrodošlicu stranim studentima, da je ovo istorijski momenat za fakultet, Univerzitet u Kragujevcu ali i čitavu obrazovno-naučnu zajednicu u Srbiji. On je naglasio da je 284 studenta koliko se upisalo na ovaj studijski program nešto što je van svih očekivanja uprave Fakulteta napominjući da su na našem fakultetu studenti u fokusu i da to pravilo važi i za sve studente koji su došli sa svih strana sveta kod nas.

Ceremoniji svečane dodele indeksa prisustvovao je i prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Ranković koji je uz čestitke FMN koji je prvi realizovao studije na engleskom jeziku naveo da su akreditovani za iste studije ili su u procesu akreditacije i FIN iz Čačka, PMF i Ekonomski fakultet. Predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović , uz čestitke na ostvarenim rezultatima FMN, istakao je i da će grad Kragujevac, kao i do sada, pružiti maksimalnu podršku svim aktivnostima koje realizuje naša ustanova. Ističući da je ovim događajem naša akademska zajednica otvorila vrata stranim studentima što će biti od značaja za širu društvenu zajednicu.

Svečanoj dodeli indeksa prethodila je konferencija za medije na kojoj je dekan, prof. Jakovljević, naveo i najnovije rezultate rangiranja na Sangajskoj listi najprestižnijih Univerziteta u svetu na kojoj se naš Univerzitet, zahvaljujući kliničkoj medici ni i naučnim radovima iz ove oblasti koji dolaze sa našeg fakulteta visoko rangira petu godinu za redom.
DEKAN JAKOVLJEVIĆ PODNEO IZVESTAJ O PETOGODISNJEM RADU

U okviru 133. sednice Nastavno naučnog veća Fakulteta medicinskih nauka, nakon usvajanja svih tačaka dnevnog reda, članovima veća obratio se dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je prezentovao petogodišnji izveštaj o radu. On je članove NNV podsetio na sve rezultate koje je Fakultet medicinskih nauka ostvario od trenutka kada je prvi put izabran za dekana, u septembru 2018. godine do danas. Petogodišnje uzastopno rangiranje na Sangajskoj listi, nastavak radova na izgradnji Centara izvrsnosti koji su sada u završnoj fazi, širenje zdravstvene delatnosti, uvođenje novih studijskih programa, porast upisanih na svim nivoima postdiplomskih studija, proširenje međunarodne saradnje, uvođenje novih nastavno-naučnih baza, stabilno finansijsko poslovanje fakulteta su samo neke od tema koje je dekan istakao.

''Najbitnije mi je da sam se trudio u ovih pet godina, i rekao bih u velikoj meri uspeo, da promenim lošu atmosferu koju sam zatekao u septembru 2018.godine.Mnoge boli to što ovde ima toliko doktoranata, toliko sredstava i činjenica da smo mi snaga. Mi smo zapravo Univerzitet u Univerzitetu. To smo postali i zbog toga je važno da se ovaj trend rada, uvažavanja i druženja nastavi i iskreno se nadam da će tako i biti'', zaključio je dekan Jakovljević.

Sednici NNV, pored članova , prisustvovali su i svih šefovi službi.

U nastavku možete pogledati IZVESTAJ koji je podneo dekan prof. dr Vladimir Jakovljević.
FMN PETI PUT NA SANGAJSKOJ LISTI

I ove godine, Univerzitet u Kragujevcu, petu godinu zaredom, našao se zahvaljujući rezultatima Fakulteta medicinskih nauka na Sangajskoj listi najprestižnijih univerziteta u svetu za oblast Medicina - Klinička medicina, gde je plasiran između 201 i 300 mesta.

Sangajska lista ili Akademsko rangiranje univerziteta u svetu je neformalan, ali prestižan sistem rangiranja, a samo 2% svetskih univerziteta ima priliku da se nađe na ovoj listi.

Rangiranje se vrši jednom godišnje od juna 2003. godine i svake godine se iznova ažurira prema novim i dostupnim analizama.

Naš Univerzitet prvi put rangiran je na Sangajskoj listi 2019.godine kada je uz naš Fakultet rangiran i PMF.

Opširnije pogledajte ovde


OKTOBAR MESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE

Stručnim predavanjima i radionicom samopregleda dojki, u Amfiteatru FMN obeležen je oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke. Skup su organizovali IFMSA Srbija, lokalni komitet Kragujevac, Studentski parlament FMN i ”Dobra” organizacija.

Predavanje na temu “Karcinom dojke-zablude i činjenice” održala je klinički asistent , specijalista opšte hirurgije, dr Nada Santrač sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. O savremenoj radiološkoj dijagnostici karcinoma dojke govorila je dr Sanja Milojević , specijalista radiologije UKC Kragujevac. Radionicu o samopregledu dojke održali su prof. dr Marko Spasić hirurg-onkolog UKC Kragujevac i šef katedre za onkologiju FMN i dr Stefan Jakovljević specijalizant opšte hirurgije.

Skup je okupio veliki broj kragujevačkih studenata, i to ne samo sa našeg već i sa drugih fakulteta. Ass. dr Nada Santrač pozvala je sve studente da budu gosti na jubilarnoj 60.kancerološkoj nedelji koja se održava u Beogradu od 28.11. do 2.12.2023. godine. FMN će na tom skupu predstavljati prof. dr Marko Spasić a za sve zainteresovane studente koji žele da isprate ovaj događaj fakultet će organizovati prevoz.
OBELEŽEN SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja i Festivala mentalnog zdravlja u organizaciji Katedre za socijalnu medicinu Fakulteta medicinskih nauka i Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac u amfiteatru održan je simpozijum ''JAVNO ZDRAVSTVENI ZNAČAJ MENTALNIH POREMEĆAJA I MULTISEKTORSKI PRISTUP U PROMOCIJI MENTALNOG ZDRAVLJA''. Simpozijumu su prisustvovali: ministarka prosvete u Vladi Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, direktorka IZJ Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' prof. dr Verica Jovanović, dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof. dr Ranko Skrbić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović, direktori zdravstvenih ustanova , naši nastavnici i saradnici i drugi brojni gosti. Okupljene je najpre pozdravio prof. dr Vladimir Jakovljević dekan FMN koji je naglasio da je jako ponosan na katedru za socijalnu medicinu koja drugu godinu za redom, na Svetski dan mentalnog zdravlja, organizuje simpozijum na temu mentalnog zdravlja. ''Kada imate poznate i priznate predavače, ministarku prosvete koja je poznati psihijatar, kada imate direktorku Batuta, institucije koja se bavi globalnom analizom zdravlja stanovništva, kada imate dekana Medicinskog fakulteta iz Banja Luke koji ima odličan pilot projekat koji je sproveden u RS dok je on bio ministar zdravlja, to u stručnom smislu pokazuje da imamo skup na jako visokom nivou'', rekao je Jakovljević. On je dodao i da će fakultet nastaviti sa organizacijom ovakvih skupova posebno jer živimo u vremenu kada je očuvanje mentalnog zdravlja jako važno.

Ministarka prosvete u Vladi Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović , psihijatar, govorila je o praktični prikazu rada Komisije za mentalno zdravlje pri Vladi Republike Srbije nakon reumatizma u OS Vladislav Ribnikar. ''Komisija je multisektorskog sastava i svaki sektor u državi je dobio svoje mesto. Ja sam zadužena za podršku traumatizovanih učenika, roditelja i nastavnika u školama i u zajedništvu sa Udruženjem psihologa Srbije, Filozofskim fakultetom, Institut za mentalno zdravlje, ministarstvo zdravlja, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo prosvete napravili su čitav niz projekata i praktično 24 sata svi učenici ove i okolnih škola Beograda imaju mogućnost psihološke i socijalne podrške'', rekla je ministarka. Ona je danas učesnicima simpozijuma predstavila i rezultate rada komisije ali je govorila i o tome koji su i kakvi zadaci škola u narednom periodu – da anticipiraju iznenadnu mogućnosti traume, da pripreme decu na ponašanja u takvim okolnostima i da nauče decu da prepoznaju opasnost po sebe i po svoje drugare, da znaju da nisu sami, da imaju i stručnjake i mame i tate kojima moraju pričati istinu i naravno da ohrabrimo nastavnike ohrabrimo da bezbednost škola bude jedan od njihovih zadataka u kome će aktivno učestvovati. O mentalnom zdravlju mladih govorila je direktorka IZJS ''Dr Milan Jovanović Batut'' prof. dr Verica Jovanović koja je rekla da je mentalno zdravlje mladih je investicija u mentalno zdravlje cele populacije. ''Kada je reč o poremećajima koji prate i karakterišu mentalno zdravlje mladih oni se često vezuju za poremećaje ponašanje, poremećaje afekta , poremećaje i načinu ishrane. Mi smo danas učesnicima približili sve one izazove koji se odnose na mentalno zdravlje i mladih i ukazali na sve neophodne mere za unapređenje ne samo zdravlja mladih već i na ponašanje i eliminaciju faktora rizika koji dovode do poremećaja'', istakla je direktora Batuta. O tome kako je pitanje mentalnog zdravlja regulisano u Republici Srpskoj, odnosno o uspostavljanju novog modela mentalnog zdravlja , od 2000.godine do danas, govorio je prof. dr Ranko Skrbić dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci.

Svake godine 10.oktobra obeležava se Svetski dan mentalnog zdravlja na globalnom nivou. Ovogodišnji slogan glasi NASI UMOVI, NASA PRAVA. ''Cilj obeležavanja ovog dana jeste skretanje pažnje javnosti na značaj očuvanja mentalnog zdravlja kao neraskidivog segmenta fizičkog zdravlja Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije procenjuje se da u svetu 25% osoba boluje od različitih vrsta mentalnih poremećaja. Među najučestalije ubrajaju se anksiozni i depresivni poremećaji. Savremeni koncept mentalnog zdravlja podrazumeva multisektorski pristup ovoj temi '', istakla prof. dr Ivana Simić Vukomanović sa katedre za socijalnu medicinu FMN i IZJZ Kragujevac i dodala da su nemili događaji u maju u našoj zemlji opredelili temu ovogodišnjeg simpozijuma. Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja predstavlja idealnu prilika za podizanje nivoa zdravstvene pismenosti koja je ključna u osnaživanju pojedinca da prepozna rane znake i simptome mentalnih poremećaja, zaključak je današnjeg simpozijuma.
URUČENI INDEKSI NA MASTER PROGRAMIMA

U amfiteatru FMN održana je svečana dodela indeksa novoj generaciji sva tri master programa – menadžment u sistemu zdravstvene zaštite, ishrana i suplementacija i regenerativna medicina. Okupljene studente pozdravio je prodekan za MAS FMN prof. dr Nebojša Zdravković koji je istakao da master menadžment u zdravstvu, kao najstariji studijski program je do sada već iznedrio preko 150 master menadžera u zdravstvu od kojih je veliki broj direktora zdravstvenih ustanova iz čitave Srbije. ''Vi ste česta generacija studenata na ovom programu, odnosno treća na master programima regenerativna medicina i ishrana i suplementacija. Posebno smo ponosni na činjenicu da MAS ishrana i suplementacija i ove godine su zabeležile veliko interesovanje polaznika i da je popunjena akreditaciona kvota od 48 kandidata, a interesovanje je bilo daleko veće'', rekao je prof. Zdravković.

Rukovodilac MAS ishrana i suplementacija prof. dr Vladimir Živković rekao je da je ovaj studijski program postao jedan od brendova našeg fakulteta s obzirom da ishrana kao tema poslednjih godina pobuđuje veliku pažnju ljudi medicinske i drugih struka i da je to jedan od razloga zbog kojih i ove ali i protekle dve godine uspevamo da popunimo upisnu kvotu. On je dodao i da su mogućnosti onih koji steknu zvanje menadžer ishrane i suplementacije brojne i da je program koncipiran tako da sve najvažnije i najaktuelnije iz ove oblasti studenti nauče na našem fakultetu tokom godinu dana koliko studije traju.

Među onima koji su danas dobili indekse i kojima su održana i prva uvodna predavanja su i studenti MAS regenerativna medicina koje je na FMN dočekala rukovodilac ovog studijskog programa prof. dr Biljana Ljujić. Ove godine je na sva tri master programa upisano 72 kandidata što je najviše od kada su otvoreni ovi studijski programi.NA KONGRESU U TEMISVARU PROMOVISANA NAUKA I MLADI ISTRAŽIVAČI

Predstavnici FMN, dekan prof. dr Vladimir Jakovljević sa svojom istraživačkom grupom za funkcionalna i predklinička istraživanja, uspešno su predstavili naš fakultet na 9-oj Evropskoj sekciji Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja , koja je održana u Temišvaru u Rumuniji, od 3.do 7.oktobra. Osam oralnih i 4 poster prezentacije, kao i sve pohvale vodećih evropskih i svetskih naučnika iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja rezultat su učešća naših predstavnika na ovom stručnom skupu. Oralne prezentacije, pored prof. Jakovljevića održali su i profesori Vladimir Živković i Ivan Srejović i docenti: Jovana Bradić, Jovana Joksimović Jović, Aleksandra Stojanović, Anica Petrović i Isidora Milosavljević. U delu poster prezentacija svoje radove predstavili su Aleksandar Kočović, Marina Nikolić, Marijana Anđić i Božidar Pindović.

Ovogodišnja evropska sekcija Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja okupila je brojne naučnike iz čitavog sveta koja su četiri dana predstavljali svoja najnovija dostignuća u izučavanju kardiovaskularnih bolesti i mogućnosti za njihovo lečenje. Pored vodećih imena iz ove oblasti, od osnivača sekcije prof. dr Naranjana Dale, Granta Pirsa, Roberta Bolija, Lorija Kiršenbauma, Olge Pehanove, Belme Turan, Andreasa Vara, najviše predstavnika, odnosno mladih istraživača, imao je Medicinski fakultet iz Banja Luke na čelu sa dekanom prof. dr Rankom Skrbićem a onda naša istraživačka grupa. Organizator skupa prof. dr Danina Muntin sa Univerziteta za medicinu i farmaciju „Viktor Babes“ , koja je dobila sve pohvale za odličnu organizaciju skupa, izrazila je posebno zadovoljstvo saradnjom sa našim fakultetom i činjenicom da je nedavno obnovljen Sporazum o saradnji naše dve ustanove. „Time otvaramo mogućnost za realizaciju zajedničkih programa pre svega da se doktorske disertacije sprovode delom u laboratorijama u Temišvaru, delom u Kragujevcu i da studenti imaju prilike da se upoznaju sa različitim tehnikama rada“, istakla je prof. Muntin.

Dekan prof. Jakovljević i ovom prilikom izrazio je ponos što rukovodi grupom mladih i uspešnih naučnika i kako je rekao, bez lažne skromnosti ,grupa koju predvodi dominira u Evropskoj sekciji Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja. „Naša grupa prepoznata je kao sjajna zbog čega sam ja, između ostalog, pre godinu dana dobio poverenje da budem predsednik ove sekcije. Naš glavni zadatak je da promovišemo nauku i mlade ljude i to i činimo. Drago mi je da je ove godine doveo veću grupu nego što smo mi jer je to čovek koji ima neverovatnu energiju i koji je posvećen nauci i svojim saradnicima. Zapaženo učešće imaju i mladi naučnici iz Rumunije koje predvodi koleginica Danina a prof. Belma Turan iz Turske je takođe došla sa 10 svojih mladih kolega. Sve to govori da se naša sekcija polako širi što mi je posebno zadovoljstvo“, rekao je dekan. On je dodao i da je dok je spremao svoju prezentaciju koja je zapravo doktorat Marine Nikolić, a iza koje stoji mentorski rad prof. dr Nevene Jeremić, a on je komentor, shvatio koliki rad i trud je samo u poslednjih godinu dana uložen od strane svih članova laboratorije kojom rukovodi i da je zbog toga izuzetno ponosan na svoje saradnike.

Na završnoj gala večeri tradicionalno su dodeljene nagrade za najbolje oralne prezentacije, ukupno tri i 7 nagrada za poster prezentacije. Na predlog predsednika Evropske IASS prof. dr Vladimira Jakovljevića od ove godine uvedena je nagrada za najbolje mlade istraživače koja nosi ime čuvenog kragujevačkog fiziologa i profesora našeg fakulteta Prof. dr Milosava Kostića, po kojem naš amfiteatar nosi ime. Dva mlada naučnika, kako je rekao prof. Jakovljević, će svake godine na skupovima evropske sekcije dobijati ovu nagradu, koja uz plaketu ima i novčani deo. Među istraživačima koji su dobili nagrade za poster prezentacije je i Ass. dr Marina Nikolić sa FMN.

Predstavnici Fakulteta medicinskih nauka na kraju posete Temišvaru obišli su našu Eparhiju u tom rumunskom gradu. Dekan Jakovljević sa saradnicima posetio je Sabornu crkvu i Eparhiju u tom gradu, koja datira iz daleke 1744,godine i koja u svom sastavu ima 44 parohije sa oko 12 hiljada stanovnika. Interesantan podatak je da je Episkp Lukjan, poreklom iz Bora, svoje monaštvo započeo u manastiru Divostin kod Kragujevca. Prof. Jakovljević se zahvalio episkopu i monaštvu na tome što u Rumuniji neguju našu veru i tradiciju.
PREDSTAVNICI FMN POSETILI SAVEZ SRBA U RUMUNIJI

U okviru boravka u Temišvaru, na devetim susretima Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja, dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević sa svojom istraživačkom grupom i dekanom Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof. dr Rankom Skrbićem posetio je Savez Srba u Rumuniji. Domaćin delegacije bio je predsednik Saveza Srba u Rumuniji i poslanik u Skupštini Rumunije Ognjen Krstić koji je goste upoznao sa funkcionisanjem naših sunarodnika na području ove države istakavši da Srbi u Rumuniji, kao jedna od 18 nacionalnih manjina, ima dobar odnos i razumevanje od strane države. Krstić je izrazio zadovoljstvo i odnosima koje ovdašnji Srbi imaju sa matičnom državom kao i Republikom Srpskom.

Prema njegovim rečima glavni zadatak Saveza Srba u Rumuniji je očuvanje srpskog identiteta i dodao da se Srbi koji žive u Rumuniji trude da mlade naraštaje vaspitavaju u srpskom duhu i da veliku stvar u tome ima i crkva s obzirom da u Rumuniji postoji veliki broj naših crkava i manastira ali i preko 22 različitih kulturnih i umetničkih društava. Dekani Jakovljević i Skrbić su u pratnji domaćina, sa saradnicima obišli Savez Srba u Rumuniji i ponudili svaku vrstu pomoći koju oni mogu da obezbede za tamošnje Srbije. Prof. Jakovljević je naglasio i da FMN ima intenzivnu saradnju sa Univerzitetom za medicinu i farmaciju u Temišvaru i pozvao predsednika Krstića da mladima predoči mogućnost studiranja i stručnog usavršavanja na našem fakultetu.
JOS JEDNO PRIZNANJE DEKANU JAKOVLJEVIĆU

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, na ceremoniji svečanog otvaranja IX Evropske sekcije Internacionalne sekcije za kardiovaskularna istraživanja u Temišvaru promovisan je u gostujućeg profesora Univerziteta za medicinu i farmaciju Viktor Babes u ovom gradu. Rektor Univerziteta sa prorektorima uručio je priznanje za životno liderstvo u kardiovaskularnim istraživanjima prof. dr Naranjanu dali, dok su profesori Roberto Boli i Zoltan Pap nagrađeni za odlične rezultate postignute u oblasti kardiovaskularnih istraživanja.

Ovogodišnja evropska sekcija Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja koja se održava u Temišvaru od 4.do 7.oktobra okupila je brojne naučnike iz čitavog sveta koja će narednih dana predstaviti najnovija dostignuća u izučavanju kardiovaskularnih bolesti i mogućnosti za njihovo lečenje. Naš fakultet, uz dekana prof. Jakovljevića, koji je i predsednik Evropske sekcije Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja, predstavljaju i nastavnici i saradnici: Vladimir Živković, Ivan Srejović, Isidora Milosavljević, Jovana Bradić, Anica Petrović, Jovana Joksimović Jović, Marina Nikolić, Marijana Anđić, Aleksandar Kočović, Aleksandra Stojanović i Božidar Pindović, kako kroz oralne prezentacije tako i u okviru poster sesija.
KARANTIN IZ RADIOLOGIJE ZA STUDENTE U
SB ZA CEREBROVASKULARNE BOLESTI SVETI SAVA

Početkom nove akademske godine počela je realizacija sporazuma o saradnji koji su potpisali Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i SB za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava u Beogradu. Kao rezultat potpisanog sporazuma od 25.septembra studenti četvrte godine IAS medicine, u okviru predmeta radiologija, obavljaju stručnu kliničku praksu u bolnici Sveti Sava. Direktorka SB bolnice Sveti Sava prim. dr Marjana Vukićević ističe da su kragujevački studenti sjajni i vole da uče, da idu na dežurstva sa lekarima i da je to pravi način da nauče osnove radiologije u kliničkim uslovima.

Mentor studentima FMN na radiologiji je dr Biljana Georgijevski Brkić načelnik odeljenja radiologije u bolnici Sveti Sava i ističe da su kragujevački studenti veoma vredni, posvećeni, da aktivno uče. ''Prve nedelje smo im pokazali koje sve aparature postoje u okviru radiologije a ove nedelje smo već krenuli sa bolestima pluća i osnovnom rentgen dijagnostikom, tako da oni, vrlo aktivno učestvuju u našem svakodnevnom radu'', rekla je dr Georgijevski i dodala da očekuje da će takav način rada izroditi i kvalitet.

Studenti koji obavljaju praktičnu nastavu u bolnici Sveti Sava ne kriju da su zadovoljni i načinom rada, pristupnom na koji su naišli ali i znanjem koje svakodnevno stiču. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je obišao naše studente koji su u bolnici Sveti Sava istakao je da je kragujevački fakultet prvi u Srbiji koji je uveo internat za radiologiju a da će od sledećeg semestra biti uveden i internat za neurologiju. ''Ova bolnica je jedinstvena ustanova u zemlji koja zbrinjava preko pet hiljada akutnih i oko tri hiljade ambulantnih pacijenata. Imaju fantastičnu dijagnostičku potporu i sigurno mogu da sve što je najbolje u toj oblasti pokažu našim studentima. Naš cilj je da naši studenti završe fakultet sa što više praktičnih znanja'', rekao je dekan Jakovljević. On je podsetio i da naši studenti u UKC Kragujevac imaju karantin u okviru predmeta ginekologija i najavio da će nakon pauze zbog pandemije korona virusa, uskoro ponovo početi da funkcioniše i karantin iz hirurgije i interne medicine.

USPESNO UČESĆE NASIH MLADIH NAUČNIKA NA
28. MEĐUNARODNOM KONGRESU SUDSKE MEDICINE U ITALIJI

28th International Meeting on Forensic Medicine Alpe – Adria – Pannonia,
on “Homicide, suicide or accident?”

Od 7. do 9. septembra u Italiji, održan je 28. međunarodni kongres sudske medicine na kojoj su zapaženo učešće imali predstavnici FMN-a. Zbog svoje tematike i potencijala za unapređenje sudske medicine, rad Beyond the virus: Examining the impact of COVID-19 on violent fatalities naših doktoranata Ivane Andrić, Vanje Čanović i Filipa Mihajlovića, proglašen je za najbolji rad u kategoriji radova autora do 30 godina.

Katedra za sudsku medicinu postigla je izvaredan uspeh na međunarodnom kongresu održanom u Udinama, Italija od 7. do 9. septembra. Predstavljajući FMN, ustanove koja se ističe svojim istraživanjima i inovacijama u oblasti medicinske forenzike, ponosno je primila prestižnu nagradu tokom ovog događaja na kojem je bilo prezentovano više od 200 radova iz celog sveta. Tokom trodnevnog događaja, predstavnici Katedre za sudsku medicinu FMN-a predstavili su svoja najnovija istraživanja, tehnološke inovacije i pristupe u oblasti medicine. Na kongresu su stručnjaci iz celog sveta razmenili najnovija saznanja iz sudskomedicinske oblasti. Rad Beyond the virus: Examining the impact of COVID-19 on violent fatalities naših doktoranata Ivane Andrić, Vanje Čanović i Filipa Mihajlovića, proglašen je za najbolji rad u kategoriji radova autora do 30 godina.

POSETA STUDENATA FARMACIJE IZ ADANE, TURSKE

Asocijacija studenata farmacije i ove godine je dobila mogućnost da ugosti strane studente. Gosti su bili studenti farmacije iz Adane, Turske. Imali su priliku da se upoznaju sa srpskom kulturom, gradom, našim običajima, kao i da bliže upoznaju način na koji se edukuju naši studenti. Predavanje ,,Anksioznost, depresija i insomnija” održao je prof. dr Branimir Radmanović, a radionica, kao drugi deo edukacije, će se održati u Adani u novembru mesecu. Dekan fakulteta, Vladimir Jakovljević, dočekao je studente i poželeo dobrodošlicu u naš grad. Ukazao im je na to da su razmene veoma značajne za studente ovog doba i da će ih uvek podržati. Asocijacija se može pohvaliti celokupnom podrškom Fakulteta medicinskih nauka koji je uvek tu za studenta!

Drugi deo razmene će se održati u novembru, kada će naši studenti imati priliku da posete Adanu.USPESNO UČESĆE NASIH NAUČNIKA U SAD I KANADI

Od 7. do 9. septembra u Tampi na Floridi, održan je 10. kongres severnoameričke sekcije internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka na kojoj su zapaženo učešće imali predstavnici FMN-dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, doc. dr Jovana Bradić i doc. dr Jovana Joksimović Jović. Oni su , zajedno sa svetskim stručnjacima iz oblasti kardiovaskularnih nauka razmenili nova znanja i iskustva iz ove oblasti i održali veoma uspešne oralne prezentacije.

Profesor Jakovljević je u okviru pozdravnog predavanja predstavio najnovije rezultate Centra izvrsnosti, koji su sadržani u doktorskoj disertaciji Aleksandra Kočovića, koji je deo tima, i koji su izazvali izuzetan prijem i interesovanje kod svih prisutnih. Dekan FMN i predsednik Evropske sekcije internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja prof. dr Vladimir Jakovljević dobio je najviše priznanje , koje nosi ime Naranjana Dale, osnivača i doživotnog počasnog predsednika Akademije ,za inovacije u oblasti kardiovaskularnih nauka dok je doc. dr Jovana Bradić za svoju prezentaciju dobila nagradu ''Travel award''. Govoreći o nagradi dekan Jakovljević istakao je da je to za njega jako važno priznanje i velika čast.

U isto vreme, prof. dr Ivan Srejović i doc. dr Isidora Milosavljević nalaze se na Institutu za kardiovaskularna istraživanja u Vinipegu, koji je iz oblasti bazične i kardiovaskularne medicine sedište svih istraživanja u svetu gde se obučavaju za tehnike koje se sada kod nas ne rade. Oni će tamo ostati do kraja septembra dok je prof. Jakovljević u okviru svog petodnevnog boravka, kao gostujući naučnik, održao seminar iz dela istraživanja koje je sprovela grupa kojom rukovodi, a koja se odnose na efekat aronije na kardiovaskularni sistem ali i hematopoezni sistem. On je i u Kanadi dobio medalju za inovacije, istraživanje i nauku Instituta u Vinipegu, čime je postao šesti čovek van Kanade koji je dobio to priznanje.
STUDENTSKI PARLAMENT FMN-A POKLONIO SKOLSKI PRIBOR DECI IZ CENTRA ZA PORODIČNI SMESTAJ I USVOJENJE

Predstavnice Studentskog paralmenta Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu uručile su 100 paketa mališanima iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Uoči početka nove školske godine, učenicima od prvog do četvrtog razreda poklonjen je školski pribor, kako bi spremno dočekali 1. septembar.

Sudentski paralment Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu jednom godišnje prikuplja novac kroz organizovanje humanitarne žurke, ali donacije dolaze i kada organizuju niz manjih akcija, poput humaniranog biskopa i sličnih događaja kojih je čak osam tokom jedne kalendarske godine.
URUČENI INDEKSI NOVOJ GENERACIJI BRUCOSA

U susret početku nove školske godine na Fakultetu medicinskih nauka, na kojem nastava počinje 18.septembra, u Amfiteatru su svečano uručeni indeksi novoj generaciji brucoša. Indekse je dobilo 88 brucoša IAS medine, 84 IAS farmacije, 24 IAS stomatologije i 87 brucoša osnovnih strukovnih studija , budućih strukovnih medicinskih sestara i fizioterapeuta.

Novu generaciju studenata FMN pozdravio je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević , koji im je uz dobrodošlicu, najpre rekao da su najveća snaga našeg fakulteta upravo studenti jer mladost, snaga i njihova energija uz sinergiju sa znanjem i iskustvom koju poseduju nastavnici i saradnici je nešto što je potrebno dobro kanalisati i fokusirati na pravi način a FMN, po svim parametrima, to i čini. „Dolazite na fakultet koji je po mnogo čemu unikatan na ovim prostorima. Ne kažem da smo zasigurno najbolji ali se trudimo da uvek budemo novi, i da damo nešto novo. Poslednja u nizu je akreditacija IAS medicine na engleskom jeziku i za već dve nedelje ovde ćete sretati studente iz celog sveta. Želim da napomenem da se Doktorska škola vratila pod svoje okrilje, tačnije dobili smo ponovo akreditaciju za polje medicine i ono što je novi momenat je akreditacija za polje farmaceutskih nauka. Svi vi koji to bude želeli svoja u oblasti nauke ćete moći da razvijate i usavršavate kod nas jednog dana“, rekao je dekan Jakovljević. On je brucošima poručio i da uz svo znanje koje će steći na FMN im želi da budu na prvom mestu dobri ljudi, i dobri lekari, i dodao da dobar doktor ne može da bude neko ko nije dobar čovek. Indekse studentima prve godine medicine uručio je resorni prodekan prof. dr Dejan Petrović i obavestio ih o tome ko je narednih 6 godina njihov tutor. Prof. Petrović je poručio studentima da su doneli dobru odluku time što su izabrali naš fakultet na kome se godinama, kako je rekao, intenzivno radi na unapređenju kvaliteta nastavnog procesa.

Brucošima IAS farmacije i osnovnih strukovnih studija indekse je uručio prodekan za IAS farmacije prof. dr Željko Mijailović koji je istakao da je pred svim brucošima težak i naporan rad koji traje 5 ili 3 godine, i u kojima će se od njih tražiti dosta. Obraćajući se brucošima farmacije prof. Mijailović istakao je da su upisali ozbiljne studije na ozbiljnom fakultetu, i da kao i u životu, taj put nije uvek popločan i lak već neretko ima i trlja i problema. „Ovde u prvom redu sede vaši tutori- najbolji od odličnih, i po svojim ljudskim i po svojim stručnim karakteristikama i koji će od danas, do završetka vaših studija da brinu o vama. To je jedan od specifikuma našeg fakulteta a vama će to mnogo značiti. Želim vam dobrodošlicu i pozivam vas da radite predano i marljivo što će vam se, na kraju, višestruko isplatiti“ zaključio je prodekan Mijailović.

Prodekan za IAS stomatologije prof. dr Gvozden Rosić pozdravio je, kako je rekao, najmlađu generaciju najmlađeg studijskog programa na našem fakultetu. „Moja lična opservacija je da mislim da ste odabrali pravi studijski program i pravu profesiju za svoju budućnost i da ste izabrali pravo školu koja će vam pomoći da se pripremite za svoju buduću profesiju. Svaka nova generacija je za nas, vaše nastavnike, nova obaveza, novi izazov ali i novo zadovoljstvo“, rekao je prof. Rosić i dodao da očekuje da mnogih od današnjih brucoša , nakon završetka osnovnih studija, svoj profesionalni i naučni put nastave upravo na našem fakultetu.

FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA DOBIO SERTIFIKAT ISO 9001:2015
- PRIZNANJE ZA IZVRSNOST U UPRAVLJANJU KVALITETOM

Sertifikacija ISO 9001:2015 potvrđuje predanost fakulteta ka pružanju kvalitetnog obrazovanja i usluga

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu sa ponosom objavljuje da je postao nosilac prestižnog sertifikata ISO9001:2015 kojim se potvrđuje da naš fakultet primenjuje sistem menadžmenta prema zahtevima standarda ISO 9001:2015 u oblastima: Visoko obrazovanje i ostale pomoćne aktivnosti i edukacije, ekspertsko konsultantske delatnosti, usluge naučno istraživačke delatnosti i izdavaštva.

Renomirano internacionalno sertifikaciono telo TÜV AUSTRIJA potvrđuje posvećenost FMN prema izvrsnosti u pružanju kvalitetnog obrazovanja i usluga studentima, nastavnom osoblju i drugim zainteresovanim stranama.

Sertifikat ISO 9001:2015 je međunarodni standard koji postavlja zahtev za sistematsko i efikasno upravljanje kvalitetom u organizacijama. Fakultet je prošao kroz sveobuhvatni proces sertifikacije, koji je uključivao ocenu svih aspekata rada fakulteta koji se odnose na kvalitet, uključujući planiranje nastavnih programa, praćenje i procenu rezultata učenja, podršku studentima, upravljanje nastavnim osobljem i infrastrukturom.

Odobrenje sertifikata ISO 9001:2015 za fakultet ima mnoge prednosti. Prvo, sertifikacija potvrđuje da fakultet sledi međunarodno priznate standarde upravljanja kvalitetom, što dodatno jača poverenje studenata, roditelja i drugih zainteresovanih strana u kvalitet obrazovanja koje fakultet pruža. Takođe, sertifikacija pruža osnovu za stalno unapređenje procesa rada fakulteta, identifikovanje i rešavanje problema, kao i postizanje kontinuiranog poboljšanja u svim oblastima.

Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan fakulteta, izrazio je zadovoljstvo dobijanjem ovog priznanja: "Dobijanje sertifikata ISO 9001:2015 predstavlja značajan korak za naš fakultet. To je rezultat našeg konstantnog truda i posvećenosti pružanju kvalitetnog obrazovanja našim studentima. Sertifikacija će nam pomoći da dalje unapređujemo naše procese rada i održimo visok nivo kvaliteta u svim oblastima delovanja fakulteta."

Fakultet je odlučan da nastavi sa kontinuiranim unapređenjem sistema upravljanja kvalitetom kako bi ostao lider u oblasti visokog obrazovanja. Sertifikacija ISO 9001:2015 je potvrda da fakultet teži izvrsnosti u svom radu i da je posvećen pružanju kvaliteta i zadovoljstva svim svojim korisnicima.

Kao nosilac sertifikata ISO 9001:2015, fakultet je postavio visoke standarde u obrazovanju i stvorio snažnu osnovu za kontinuirano unapređenje. Ova dostignuća će sigurno privući još veći broj talentovanih domaćih i stranih studenata i priznanje od strane partnerskih institucija, dodatno jačajući reputaciju fakulteta kao lidera u oblasti obrazovanja.

Sertifikat možete pogledati ovde


U TOKU TRADICIONALNA RAZMENA STUDENATA

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević organizovao je danas prijem za 11 studenata koji u okviru tradicionalne letnje razmene borave u Kragujevcu od početka jula do kraja meseca. Ove godine od 11 studenata , troje je iz Meksika, po dvoje iz Spanije i Turske i po jedan iz Slovenije, Slovačke i Indonezija). Organizator razmene je naš fakultet a katedre koje su uključene u razmenu su: endokrinologija, oftamologija, klinička farmakologija, radiologija, i fiziologija. Studenti nose jako lepe utiske i iz UKC Kragujevac gde obavljaju praksu i sa našeg fakulteta ali i grada koji im se jako dopao. Anđela Pavlović predsednica IFMSA za Kragujevac ovom prilikom je najavila da je sa dekanom Jakovljevićem dogovoreno da se tradicionalna razmena studenata, koja je do sada bila organizovana samo u julu mesecu, ubuduće organizuje i u septembru i u decembru. Studenti našeg fakulteta ići će u uzvratne posete, u okviru razmene, u septembru i oktobru ove godine, najavila je Anđela Pavlović.

Dobrodošlicu studentima poželeo je dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji ih je najpre upoznao sa našim fakultetom, radom i načinom organizacije, studijskim programima i činjenicom da smo nedavno akreditovali IAS medicine na engleskom jeziku gde će prva generacija studenata nastavu početi u ovoj školskoj godini. Dekan je govorio i o značaju razmene za studente, mogućnostima koje one nude ali i lepim uspomenama, koje uz nova znanja, svako ko poseti drugu državu i fakultet stekne i pamti celog života. On je studentima rekao i da su vrata našeg fakulteta za njih uvek otvorena.ODRŽANA SVEČANA DODELA DIPLOMA

Prof. dr Nebojša Zdravković , prodekan za MAS , u amfiteatru uručio je danas diplome studentima osnovnih i master studija koji su svoje studije na našem fakultetu završili od decembra, Dana fakultet do kraja juna. FMN tradicionalno dodeljuje diplome na svim studijskim programima 2 puta godišnje - u decembru u okviru obeležavanja Dana fakulteta i na Vidovdan.

S obzirom da je ove godine 28. juna održan prijemni ispit za upis studenata na osnovne studije našeg fakulteta dodelu smo organizovali danas, rekao je prof. Zdravković koji je sve diplomce pozdravio u ime dekana prof. Jakovljevića i rukovodstva fakulteta. Dodeli su prisustvovali i rukovodioci na master programu ishrana i suplementacija prof. dr Vladimir Živković i master regenerativna medicina prof. dr Biljana Ljujić.

U okviru današnje dodele diplomu dr medicine dobilo je 19 lekara, 2 magistra farmacije, 2 dr stomatologije i 15 strukovnih medicinskih sestara. Ako se uzme u obzir i decembarska dodela na FMN je u ovoj školskoj godini diplomu doktora medicine dobilo je 84 diplomaca, 23 doktora stomatologije, 75 magistra farmacije, 43 strukovnih sestara i 18 strukovnih fizioterapeuta. „Mi danas uručujemo i diplome na sva tri master programa.

Najbrojniji su diplomci na master ishrani i suplementaciji njih 12, slede master menadžeri u sistemu zdravstvene zaštite 9 i na kraju 5 mastera iz regenerativne medicine„, rekao je prof. Zdravković čestitajući svim diplomcima i istakao da je najveći uspeh fakulteta od 9. decembra, kada smo obeležili 45 godina rada i postojanja, akreditacija IAS medicine na engleskom jeziku.

ODRŽAN 9. SVETSKI KONGRES PATOFIZIOLOGA

U hotelu „Crown Plaza“ u Beogradu, u organizaciji predsednika Evropske sekcije internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka, dekana našeg Fakulteta prof. dr Vladimira Jakovljevića, održan je 9.Svetski kongres patofiziologa. Time je prof. Jakovljević u našoj prestonici, ponovo spojio Istok i Zapad, i u krajnje delikatnom trenutku, uspeo da okupi 200 vrsnih naučnika iz Rusije, Amerike, Evrope, Azije, Australije i Novog Zelanda.

Kongres je počeo intoniranjem državne himne Bože pravde u izvođenju muzičkog ansambla „Stanislav Biniči“ Vojske Srbije, koji su u okviru ceremonije svečanog otvaranja izveli još nekoliko svojih numera. Predsednica Svetskog udruženja patofiziologa i članica Slovačke akademije nauka prof. dr Olga Pehanov zvanično je otvorila 9. Svetski kongres patofiziologa podsećajući da je Svetsko udruženje patofiziologa osnovano 1991.godine a da je inicijativa za okupljanje najuglednijih naučnika iz ove oblasti potekla iz Rusije , gde je održan prvi kongres. „Naši kongresi se održavaju na svake četiri godine, a nakon skupa u Bratislavi prof. Jakovljević se založio da sledeći kongres, koji je trebalo da bude održan u septembru 2022.godine bude u Moskvi. Zbog poznatih geopolitičkih dešavanja i rata u Ukrajini kongres je otkazan ali je prof. Jakovljević uložio mnogo truda, rada i diplomatije da se okupimo u Beogradu i održimo ovaj kongres, na čemu sam mu neizmerno zahvalna“, rekla je prof. Pehanov. Ona je na ceremoniji otvaranja saopštila i da prof. dr Vladimir Jakovljević od 6.jula preuzima funkciju predsednika Svetskog udruženja patofiziologa.

Dekan FMN prof. dr Vadimir Jakovljević, organizator kongresa, istakao je da je imao veliku čast da su kolege iz Moskve zatražile da se organizacija kongresa premesti u Beograd jer je nemoguće bilo skup organizovati u Moskvi. On je podsetio i da je dugi niz godina pokušavao da Beograd kandiduje za domaćina ovakvog skupa ali do toga nije došlo. „Ovoga puta smo uspeli i spojili smo Istok i Zapad tako da su svi pozvani učesnici, njih oko 200 lako pristali da dođu i budu deo trodnevnog 9.Svetskog kongresa patofiziologa . Sa nama su najeminentniji naučnici iz oblasti patofiziologije, uključujući prof. Dalu koga mnogi smatraju za duhovnog oca moderne kardiovaskularne nauke, prof. Sergeja Boljeviča sa prvog Moskovskog državnog Univerziteta Sečenov sa saradnicima, kao i mnogi drugi, a mene posebno raduje činjenica da je Fakultet medicinskih nauka i Centar za predklinička i kardiovaskularna istraživanja po broju učesnika, što predavača što autora poster sesija najbrojniji i na ovom naučnom skupu“, rekao je dekan Jakovljević.

U uvodnom delu Kongresa predavanje o koronarnim bolestima održao je legendarni profesor Narandžan Dala , čiji tim istraživača proučava bolesti arterija , vena i srca na subatomskom i subćelijskom nivou, te dolazi do neverovatnih zaključaka o prirodi ljudskog bića, ali i mogućoj brzoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti koje su i dalje ubica broj jedan u svetu, iako je nauka daleko uznapredovala. Najborojni na ovogodišnjem kongresu patofiziologa bili su naši nastavnici i saradnici iz Centra za predklinička i kardiovaskularna istraživanja. Oralne prezentacije održali su profesori Vladimir Živković i Ivan Srejović, docenti: Jovana Bradić, Isidora Milosavljević, Jovana Joksimović Jović i Jasmina Sretenović, Aleksandra Stojanović i Anica Petrović. FMN je na poster prezentacijama predstavila grupa mladih nastavnika i saradnika:Aleksandar Kočoviš, Marina Nikolić, Dragana Stanišić, Miona Vuletić, Maja Savić, Miloš Nikolić, Marko Ravić, Marijana Anđić, Anđela Milojević Samanović, Katarina Mihajlović i Katarina Đorđević.

Naredno okupljanje naučnika iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja održaće se početkom oktobra u Temišvaru.

PROMOVISANI DOKTORI NAUKA I UMETNOSTI NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović svečano je promovisao 93 doktora nauka i 2 doktora umetnosti, koji su u periodu od maja 2022. do maja 2023. godine odbranili doktorsku disertaciju, odnosno doktorski umetnički projekat na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, i to:

 • 3 doktora nauka na Fakultetu inženjerskih nauka
 • 2 doktora nauka na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu
 • 3 doktora nauka na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku
 • 10 doktora nauka na Ekonomskom fakultetu
 • 5 doktora nauka na Pravnom fakultetu
 • 2 doktora nauka na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji
 • 6 doktora nauka na Pedagoškom fakultetu u Užicu
 • 7 doktora nauka i 2 doktora umetnosti na Filološko-umetničkom fakultetu
 • 8 doktora nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu
 • 47 doktora nauka na Fakultetu medicinskih nauka

Ove godine na Univerzitetu u Kragujevcu, po prvi put su promovisana i dva doktora umetnosti, koji su u navedenom periodu sa uspehom odbranili doktorske umetničke projekte na Filološko-umetničkom fakultetu. Najviše doktora nauka i na ovogodišnjoj svečanosti promovisano je sa našeg fakulteta. U doktore medicinskih nauka promovisani su: Danijela Bazić Sretenović, Nataša Dostanić, Radomir Sćepanović, Aleksandra Arnaut, Zlata Rajković Pavlović, Željko Todorović, Tomislav Nikolić, Olivera Đurović, Živanka Đurović, Anđela Milojević Samanović, Aleksandar Antonijević, Jelena Tadić, Miljan Zindović, Dalibor Jovanović, Suzana Živanović, Miloš Stanković, Miroljub Trifunović, Maja Savić, Katarina Mihajlović, Olivera Stojadinović, Predrag Krstić, Vladimir Vranić, Tijana Kokerić, Biljana Bajić, Slobodan Subotić, Ana Živanović, Jasmina Radojlović, Dušan Simić, Željka Rogač, Veroljub Vučić, Milica Pantić, Aleksandra Stojanović, Miloš Papić, Zoran Kovačević, Jelena Milošević, Dejan Simić, Miroslav Mišović, Marija Petrović, Branislav Piščević, Sandra Nikolić, Svetlana Paunović, Miloš Stepović, Nikola Sobot, Ivana Raković, Maja Stojanović, Anica Ranković i Dragan Radonjić.

Na Univerzitetu u Kragujevcu, tokom 47 godina rada, promovisano je ukupno 1737 doktora nauka i dva doktora umetnosti, uključujući i današnju promociju. Univerzitet je objavio Knjigu doktora nauka i umetnosti Univerziteta u Kragujevcu 2023, u kojoj su sažeto predstavljene biografije doktora nauka i umetnosti i naučni doprinos njihovih disertacija, odnosno doktorskih umetničkih projekata.
RASTE POPULARNOST PROBIOTIKA:
NAUKA, INOVACIJA I PRILIKA ZA STUDENTE FMN

Bliži se prijemni ispit za upis na fakultete širom Srbije, a iznenađuje nas rast popularnosti jedne posebne oblasti - probiotika. U poslednje vreme, sve veći broj studenata medicinske i farmaceutske struke pokazuje zainteresovanost za oblast probiotika, shvatajući njegov značaj za budućnost medicine. Ova oblast nauke je doživela značajan procvat zbog napretka u istraživanjima i sve većeg broja kliničkih studija koje ukazuju na nemerljiv uticaj crevne mikrobiote na naše zdravlje. Otkrića i dokazi o prednostima probiotika postaju sve brojniji, naglašavajući potrebu za što boljom informisanošću.

U tom kontekstu, kompanija AbelaPharm otvorila je vrata Probiotic Excellence centra za studente farmacije našeg fakulteta.

Profesorka Marina Tomović, koju studenti smatraju za jednu od omiljenih profesora, je ovim povodom istakla da poseta Probiotic Excellence centru pruža izuzetnu priliku mladim budućim stručnjacima da se upuste u svet probiotika i steknu praktična znanja iz oblasti proizvodnje, istraživanja i kontrole kvaliteta. Probiotic Excellence centar AbelaPharm je opremljen savremenom opremom za proizvodnju, istraživanje, razvoj i kontrolu kvaliteta probiotika, što nam omogućava da studentima pružimo mnogo više od klasičnog teorijskog znanja, i motivišemo ih da se još više zainteresuju za ovu značajnu oblast.

Generalni direktor Davor J. Korčok ističe da je za kompaniju AbelaPharm podrška obrazovanju i kontinuiranom usavršavanju mladih kadrova od ključnog značaja. „Od samog osnivanja pa do danas radimo na povezivanju privrede i nauke. Lepo je kada za partnere na tom putu imate ljude poput dekana Fakulteta medicinskih nauka iz Kragujevca, prof. dr Vladimira Jakovljevića, koji se svakodnevno zalaže da integriše inovacije na polju farmaceutske prakse u redovan kurikulum ove obrazovne ustanove. Njegov angažman na povezivanju industrije i nauke je sigurno jedan od glavnih razloga zbog kojih je Fakultet Medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu već četvrtu godinu zaredom na prestižnoj Sangajskoj listi najboljih univerziteta u oblasti kliničke medicine. Zbog toga nam je posebno zadovoljstvo što smo danas u prilici da budemo domaćini studentima i profesorima ovog fakulteta. Naš Probiotic Excellence Centar je postao ne samo mesto za sticanje znanja o probioticima, već i izvor inspiracije za studente. Ovde su iznedreni doktorski, specijalistički i diplomski radovi, a mlade kolege su dobile priliku da prezentuju svoje radove na međunarodnim kongresima. Centar je takođe izdavač brojnih publikacija i vodiča dobre prakse iz oblasti probiotika, čime doprinosi širenju znanja o mikrobioti i probioticima.“, izjavio je doc. dr sci. spec. farm. Korčok ovim povodom. Uoči prijemnog ispita, ova vest o rastu popularnosti probiotika među studentima medicinskih i farmaceutskih fakulteta u Srbiji može biti inspiracija za sve one koji su zainteresovani za inovativne oblasti medicine. Kroz otvaranje Probiotic Excellence centra, AbelaPharm pruža podršku obrazovanju i kontinuiranom usavršavanju mladih stručnjaka, dok istovremeno, baš kao i FMN u Kragujevcu ostvaruje izvanredne rezultate na svetskom nivou.
OTVORENA LABORATORIJA ''SVETOVID 19'' NA FMN

U prostorijama Instituta FMN danas je svečano obeležen početak rada laboratorije ''Svetovid 19'' koja je rezultat projekta ''Genetički epigenetičke determinantne predispozicije težine i ishoda SARS –CoV-2 infekcije kod ljudi '' kojim rukovodi naš profesor Dejan Baskić sa saradnicima. Projekat traje tri godine i finansiran je od strane Fonda za nauku Republike Srbije .''Sredstva za laboratoriju su najvećim delo obezbeđena od strane Fonda za nauka Republike Srbije a prostor i samo sređivanje finansirao je Fakultet medicinskih nauka. Za naše uslove ovo je jako veliki projekat i u fokusu je istraživanje genetičkih determinanti odnosno genetičke karakteristike u opštoj populaciji u odgovoru na infekciju korona virusom. Tražimo odgovore na to koje su to determinante koje utiču na to jedna osoba korona virus preleži sa lakom kliničkom slikom a da druga ima tešku kliničku sliku ili letalni ishod. Projektom ispitujemo veliki broj gena koji utiču na imunski odgovor na ishod infekcije, a kao rezultat dosadašnjeg rada objavili smo jedan odličan rad u vrhunskom časopisu'', rekao je rukovodilac laboratorije prof. dr Dejan Baskić i dodao da se rad na projektu nastavlja u novoj, moderno opremljenoj laboratoriji FMN.

Dekan prof. dr Vladimir Jakovljević je otvaranje nove laboratorije ocenio kao još jedan fantastičan rezultat fakulteta u oblasti naučno-istraživačkog rada i dodao da je da je siguran da će rezultati biti primenjivi u kliničkoj praksi, pre svega u eri post kovida koju imamo. ''Ovo je jedan od retkih projekata koji je odobrio i finansirao Fond za nauku Republike Srbije .Za sve naše istraživače koji prođu jako strogu selekciju Fonda i dobiju projekat FMN će mu omogućiti sve raspoložive resurse da se taj projekat realizuje u punom kapacitetu'', istakao je dekan Jakovljević.

Svečanom otvaranju laboratorije ''Svetovid 19'' pored dekana Jakovljevića, prisustvovali su i rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović sa saradnicima, naši profesori Dragan Milovanović, Nedeljko Manojlović, Srđan Stefanović, Predrag Đurđević, Miloš Todorović kao i saradnici i zaposleni u laboratoriji.

FMN DOBIO NOVU NASTAVNO-NAUČNU BAZU

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu, koja godišnje zbrine oko osam hiljada pacijenata sa moždanim udarom iz cele Srbije i koja je referentna ustanova tog tipa u Srbiji postala je nova nastano-naučna baza našeg Fakulteta. Sporazum o saradnji u oblasti nastave, naučno-istraživačkog rada, kratkih programa studija, kontinuirane medicinske edukacije, zdravstvene delatnosti i radnih odnosa potpisali su u Beogradu dekan FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević i direktorka Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ prim. dr sci. med Marjana Vukićević.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je da je saradnja koja je uspostavljena sa SB za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ deo strateških ciljeva fakulteta koja na prvom mestu ima edukaciju naših studenata i specijalizanata, veće mogućnosti za naučno-istraživački rad , pogotovo za kliničke discipline pre svega neurologiju i radiologiju. On je rekao da se o ovoj saradnji dugo razgovaralo i da je došao trenutak da se ta saradnja i uspostavi. „Ovo je najbolja ustanova za prevenciju i lečenje cerebrovaskularnih bolesti u Srbiji, IKVB „Dedinje“ je najbolja ustanova za lečenje kardiovaskularnih bolesti a FMN je najbolji medicinski fakultet u regionu i normalno je da najbolji sarađuju i onda je samo nebo granica“, rekao je dekan Jakovljević.

Direktorka bolnice „Sveti Sava“ prim. dr sci. med Marjana Vukićević rekla je da potpisivanje sporazuma sa FMN za njihovu ustanovu znači mnogo jer su, kako je naglasila, bolnica prvi put prepoznata od naučnih institucija kao kuća koja može da radi i da se bavi naukom, i da našu klinku pretočimo u nauka. „Naša saradnja pomoći će da se najčešća hronična bolest, moždani udar, leči na pravi način. Naša specifičnost je multidisciplinarnost-da u jednoj kući imamo skoro sve specijalnosti i da se skoro sve specijalnosti bave moždanim udarom. Time se postiže najbolji kvalitet o čemu svedoči i Evropsko zlato za kvalitet rada, dijagnostiku i efekte lečenja“, rekla je dr Vukićević. Ona je dodala i da je u bolnici Sveti Sava nauka odavno prisutna i dodala da se nada da će saradnjom sa FMN u Kragujevcu postati naučna ustanova jer veliki broj zaposlenih je na doktoratima, mnoge je kao lekare specijaliste i doktore nauka upravo iznedrio FMN a mnogo je i onih koji su sada studenti doktorskih studija.

Realizacija sporazuma počinje odmah a već od početka naredne školske godine, u okviru zimskog semestra, planira se karantin za studente na predmetu neurologija u bolnici Sveti Sava. „Oni će ovde moći da nauče pravu urgentnu medicinu a naši mladi saradnici u nauci imaće pravu bazu za objavljivanje radova u najboljim međunarodnim časopisima“, rekao je dekan Jakovljević. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su : šef katedre za neurologiju i direktorka Klinike za neurologiju UKC Kragujevac doc. dr Tatjana Bošković Matić i šef katedre za radiologiju prof. dr Radiša Vojinović kao i načelnik radiologije u SB „Sveti Sava“ prim. dr sci. med Biljana Georgievski Brkić kao i zaposleni u ovoj bolnici.
FMN I OVE GODINE DOBITNIK PRIZNANJA CRVENOG KRSTA ''SIROKO SRCE''

Studenti Fakulteta medicinskih nauka u 2022. godini , na osnovu tradicionalnih zimskih i prolećnih kampanja dobrovoljnog davalaštva krvi koje organizuje Gradska organizacija Crvenog krsta, dali su najveći doprinos dobrovoljnom davalaštvu krvi i postigli sjajne rezultate čime su ispunili uslove da naš fakultet još jednom dobije plaketu Crvenog krsta Srbije „Siroko srce“. Ovo priznanje u Svečanom salonu Skupštine grada prodekanu za IAS farmacije prof. dr Željku Mijailoviću danas je uručila sekretar GO Crvenog krsta Nevenka Bogdanović. Pravilnik Crvenog krsta Srbije o priznanjima u dobrovoljnom davalaštvu krvi, koji se primenjuje od 2016. godine, predviđa dodelu plakete „Siroko srce“ za najbolje rezultate ostvarene u dobrovoljnom davalaštvu krvi u prethodnoj kalendarskoj godini, u kategorijama: srednja škola, fakultet, javna preduzeća, naseljena mesta i udruženja građana. Naš fakultet je, tradicionalno, i ovog puta bio prvi u kategoriji fakulteta.

Na svečanosti u Skupštini grada , povodom 14.juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi istaknut je značaj dobrovoljnog davalaštva kao i podrška koju Crveni krst uz pojedince, škole, fakultete, ustanove i preduzeća ima i od Zavoda za transfuziju UKC Kragujevac i lokalne samouprave. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je ''Bez davalaca krvi, životu su ruke vezane''. Ovom prilikom Gradska organizacija Crvenog krsta i lokalna samouprava nagradile su sve davaoce koji su krv dali 50, 75 i 100 puta.
MENSINO TESTIRANJE NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA U KRAGUJEVCU

U subotu, 12. juna 2023. godine, u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka održano je testiranje koeficijenta inteligencije (IQ). Ovoj aktivnosti, u organizaciji Mense Srbije, pristupilo je osamnaest kandidata. Osim članova predsedništva, učešće u testiranju su uzeli i članovi lokalne Mense Kragujevca.

Testiranje je aktivnost proistekla iz Protokola o saradnji između Mense Srbija i Fakulteta medicinskih nauka. Predstavnici Mense su se ovom prilikom zahvalili dekanu Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Vladimiru Jakovljeviću na kvalitetnoj saradnji.


URUČENI INDEKSI NOVIM SPECIJALIZANTIMA I UŽIM SPECIJALIZANTIMA

Prodekan za specijalizacije i uže specijalizacije našeg fakulteta prof. dr Goran Davidović uručio je danas, u amfiteatru FMN, u prisustvu dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića, šefova katedri na specijalističkim i uže specijalističkim studijama, i direktora naše dve najveće nastavno-naučne baze UKC Kragujevac prof. dr Slobodana Milisavljevića i Doma zdravlja Kragujevac dr Vasilija Antića, indekse novoj generaciji doktora medicine i stomatologije i magistrima farmacije, odnosno lekarima specijalistima koji su u okviru letnjeg konkursa upisali ovaj vid stručnog usavršavanja na FMN. Njih 63 na staž kreću od ponedeljka 5. juna i naredne tri, četiri ili pet godina, ako je reč o specijalizacijama, odnosno godinu dana, ako je reč o užim specijalizacijama, će svoje stručno usavršavanje obavljati na našem fakultetu i našim nastavno naučnim bazama.

Prilikom dodele indeksa prof. Davidović je podsetio da Fakultet medicinskih nauka organizuje zdravstvene specijalizacije kao vid stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i saradnika za 46 grana medicine, farmacije i stomatologije, odnosno uže specijalizacije iz 21 grane medicine. " Na svim nivoima specijalizacija trenutno imamo 873 specijalizanata- 562 medicina i farmacija + 191 stomatologija i 120 subspecijalizanata. Zaključno sa današnjim danom, zdravstvene specijalizacije na FMN Kragujevac završilo je 1048 specijalista. "Izuzetno mi je drago da ste odabrali baš naš fakultet da nastavite svoje stručno usavršavanje jer se apsolutno trudimo i dajemo sve od sebe da u kvalitetu rada, edukaciji i znanju koje treba da poneste dobijate maksimum i da sutra možete kao lekari specijalisti i specijalisti užih specijalizacija radite na najbolji mogući način u interesu svojim pacijenata", rekao je prodekan Davidović.

Pozdravljajući sve prisutne dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je da naš fakultet u ovom delu postdiplomske edukacije polako ali sigurno preuzima primat u odnosu na druge medicinske fakulteta. 'Posebno mi je drago da su danas sa nama direktori UKC Kragujevac i DZ, prof. Milisavljević i dr Antić, gde naši specijalizanti obavljaju najveći deo staža a istovremeno te dve zdravstvene ustanove su najveći generator edukacije svojih zaposlenih. Mi ovde sve činimo, od kada sam dekan, je da se te ustanove smatraju i deluju kao jedna kuća i sve dok sam na ovoj poziciji, tako će i biti. Broj specijalizanata koje upisujemo i u prolećnom i u jesenjem roku pokazuje da smo na pravom putu jer smo, u startu, opredeli ljude koji će o njima brinuti. Tokom čitavog usavršavanja vaši mentori će vam biti maksimalno posvećeni tako da sam siguran da ćete ovde steći neophodna znanja i veštine i da ćete biti odlični specijalisti i lekari užih specijalizacija", rekao je dekan Jakovljević.

U poslednjem konkursnom roku se prijavilo 63 specijalizanata, od kojih najviše na radiologiji, opštoj medicini, internoj medicini, pedijatriji i baromedicini. Današnjoj dodeli indeksa prisustvovale su šef katedre na internoj medicini prof. dr Nataša Zdravković i šef katedre na opštoj medicini prof. dr Mirjana Veselinović.
PREDSTAVLJENE NOVINE U LEČENJU HPV VIRUSA

U organizaciji studentskog parlamenta u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, u prisustvu dekana, prof. dr Vladimira Jakovljevića, predavanje o humanim papiloma virusima na temu "Nov dijagnostičko-terapijski pristup kod osoba oba pola, sa akcentom na mlade devojke koje nisu rađale" održao je dr Igor Jeremić specijalista ginekologije i akušerstva , uža specijalnost HPV infekcija i patologija grlića materice. Dr Jeremić je edukator radiotalasne hirurgije za Evropu.

Dr Jeremić je okupljenim studentima predstavio najnoviji pristup u dijagnostici i lečenju HPV virusa , koji je kako je rekao, van svih svetskih protokola. Ova infekcija je sve prisutnija kod nas uključujući i mladu populaciju a može da izazove velike probleme i jedan je od osnovnih uzroka nastanka karcinoma grlića materice. Zato je važno da se mladi , pre svega budući lekari, upoznaju sa ovom problematikom o čemu je govorio dr Jeremić sa posebnim osvrtom na lečenje već postojeće infekcije radio-talasima. "Iako je van protokola daje najbolje rezultate o čemu govori činjenica da za 20 godina nisam imao nijedan karcinom grlića materice. Primenjujem radiotalasnu tehniku koja je svojevrsna i koja se smatra terapijom izbora u Americi. Ona se kod njih prikazuje studentima i mladim ljudima jer se, u slučaju promena, prilikom njihovog lečenja, ne oštećuje niti grlić, niti se oštećuje cervikalni kanal. Sve se završava za minut i po u lokalnoj anesteziji i nakon toga grlić bude u redu a mi smo rešili HPV infekciju", istakao je dr Jeremić.
UČESĆE FMN NA SIMPOZIJUMU HRVATSKOG DRUSTVA ZA ENDOKRINOLOGIJU I DIJABETOLOGIJU

Na ovogodišnjem simpozijumu Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju (HDED) , koji je održan u Slavonskom Brodu 2.i 3.6.2023. Fakultet medicinskih nauka (FMN) Univerziteta u Kragujevcu imao je svoje predstavnike doc. dr Vladimira Vukomanovića i doc. dr Vesnu Ignjatović.

Doc. Vukomanović je na poziv HDED i njihovog predsednika prof. dr Darka Kaštelana, redovnog profesora Katedre za internu medicinu, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, predsedavao sesijom posvećenoj protokolu lečenja neuroendokrinih tumora (NET) i održao zapaženo predavanje na temu „Indikacije i kontraindikacije za sprovođenje radionuklidne terapije NET (Peptide Receptor Radionuclide Therapy - PRRT)”.

Takođe, doc. Vukomanović, inače šef Katedre za nuklearnu medicinu i kliničku onkologiju, prezentovao je i dosadašnji naučno-istraživački rad Katedre, kao i rezultate trenutnog projekta FMN na temu neuroendokrinih tumora.

Pozitivan utisak i komplimenti od strane najeminentnijih eksperata iz oblasti endokrinologije su još jedna međunarodna potvrda kvaliteta naučno-istraživačkog rada koji se sprovodi pod rukovodstvom FMN. Inače, ovo je bio i prvi put da je neko od nastavnika nuklearne medicine iz Srbije pozvan u da je učestvovao na Nacionalnom kongresu u Hrvatskoj.


Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.