Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ''МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ СТАРИЈИХ ЖЕНА''

У организацији Владе Републике Србије-Координационог тела за родну равноправност , града Крагујевца, Факултета медицинских наука и популационог фонда УН UNFPA у амфитеатру нашег факултета одржана је конференција на тему- Ментално здравље старијих жена. У уводном делу трибине у препуном амфитеатру говорили су: Стана Божовић председница стручне групе Координационог тела за родну равноправност и државна секретарка Министарства за бригу о породици и демографију, Биљана Илић Стошић начелница Шумадијског округа, Никола Дашић градоначелник Крагујевац и проф. др Владимир Јаковљевић декан ФМН.

Говорећи о менталном здрављу жена у Србији, пре свега старијих жена и активностима које држава спроводи државна секретарка Стана Божовић је рекла да је циљ Владе Србије да достигнемо пуну родну равноправност , да сви буду укључени и заступљени, како налажу процедуру УН и ЕУ чиме и тежимо. ''Ми смо у протеклих месец дана имали низ активности широм Србије на унапређењу управо положају жена. Жене, у укупној популацији чине 54 одсто и то нам свима показује да морамо пружити већу подршку старијим женама, да их морамо подржати и разумети јер знамо да старост вуче одређене проблеме попут депресије, усамљености и страха и зато је јако важно што смо сви данас заједно овде на истом задатку а то је подршка старијим женама '' рекла је Божовић. Она је истакла да је град Крагујевац пример добре праксе и изразила задовољство што се трибина одржава на ФМН, који је како рекла, окосница академске заједнице и здање науке и што су управо са овог места данас упућене важне поуке и поруке о томе шта треба урадити на заштити и унапређењу положаја старијих жена у Србији.

Градоначелник Никола Дашић, у свом обраћању, рекао је да Град Крагујевац може да се похвали унапређењем система за подршку особама са менталним сметњама.'' У складу са акционим политикама на нивоу државе, заокружили смо читав систем почев од саветовалишта „Луна“ које ради при Дому здравља Крагујевац, преко Геронтолошког центра у коме се налази Центар за деменцију до Градске организације Црвеног крста где постоји „Кутак за квалитетније старење“. Ту је и Удружење пензионера, врло активно и креативно. У Центру за неговање услуга социјалне заштите Кнегиња Љубица постоји Служба за одрасла и старија лица, која осим помоћи у кући има и дневни боравак за старије особе, у циљу унапређења квалитета живота'', рекао је градоначелник Крагујевца и позвао све да негујемо поштовање и градимо однос са старијим особама у породици и заједници. То је изузетно важно, јер када се бринемо о менталном здрављу старијих жена, ми се у суштини бринемо о својим родитељима, о својим мајкама.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић рекао је да ћемо се увек одазивати оваквим позивима за партнерство јер смо друштвено одговорна фирма а пре свега јер се бавимо едукацијом лекара, фармацеута, стоматолога и сестара који ће се бринути здравственом заштитом становништва. Он је изразио задовољство што се сва надлежна министарства препознала да је брига о старима и осетљивим популацијама важна тим пре што смо , нажалост, све старији као нација. ''Наш факултет ће у партнерству са свим релевантним факторима активно учестовати у свим активностима које имају за циљ побољшање положаја свих наших грађана посебно оних најстаријих. Договор је да заједнички направимо пројекте који ће уз учешће наших научника дати могућност да се испитају могућности за помоћ нашим најстаријим суграђанима и да им заједно помогнемо да старост достојанствено проведу'', истакао је декан Јаковљевић.

У наставку трибине одржана су два панела на тему: ''Положај старијих жена у друштву'' и ''Ментално здравље старијих жена'' о чему су говорили члан Градског већа за здравство и социјалну политику др Гордана Дамњановић, Невенка Богдановић секретар ГО Црвеног крста, др Данијела Настић Симовић директорка Завода за смештај одраслих лица Мале Пчелице, др Василије Антић директор ДЗ Крагујевац и други. У холу факултета, испред амфитеатра изложени су радови штићеника Завода ''Мале Пчелице'' и постери који прате активности Градске организације Црвеног крста.













Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.