Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽANA KONFERENCIJA ''MENTALNO ZDRAVLJE STARIJIH ŽENA''

U organizaciji Vlade Republike Srbije-Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost , grada Kragujevca, Fakulteta medicinskih nauka i populacionog fonda UN UNFPA u amfiteatru našeg fakulteta održana je konferencija na temu- Mentalno zdravlje starijih žena. U uvodnom delu tribine u prepunom amfiteatru govorili su: Stana Božović predsednica stručne grupe Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Biljana Ilić Stošić načelnica Sumadijskog okruga, Nikola Dašić gradonačelnik Kragujevac i prof. dr Vladimir Jakovljević dekan FMN.

Govoreći o mentalnom zdravlju žena u Srbiji, pre svega starijih žena i aktivnostima koje država sprovodi državna sekretarka Stana Božović je rekla da je cilj Vlade Srbije da dostignemo punu rodnu ravnopravnost , da svi budu uključeni i zastupljeni, kako nalažu proceduru UN i EU čime i težimo. ''Mi smo u proteklih mesec dana imali niz aktivnosti širom Srbije na unapređenju upravo položaju žena. Žene, u ukupnoj populaciji čine 54 odsto i to nam svima pokazuje da moramo pružiti veću podršku starijim ženama, da ih moramo podržati i razumeti jer znamo da starost vuče određene probleme poput depresije, usamljenosti i straha i zato je jako važno što smo svi danas zajedno ovde na istom zadatku a to je podrška starijim ženama '' rekla je Božović. Ona je istakla da je grad Kragujevac primer dobre prakse i izrazila zadovoljstvo što se tribina održava na FMN, koji je kako rekla, okosnica akademske zajednice i zdanje nauke i što su upravo sa ovog mesta danas upućene važne pouke i poruke o tome šta treba uraditi na zaštiti i unapređenju položaja starijih žena u Srbiji.

Gradonačelnik Nikola Dašić, u svom obraćanju, rekao je da Grad Kragujevac može da se pohvali unapređenjem sistema za podršku osobama sa mentalnim smetnjama.'' U skladu sa akcionim politikama na nivou države, zaokružili smo čitav sistem počev od savetovališta „Luna“ koje radi pri Domu zdravlja Kragujevac, preko Gerontološkog centra u kome se nalazi Centar za demenciju do Gradske organizacije Crvenog krsta gde postoji „Kutak za kvalitetnije starenje“. Tu je i Udruženje penzionera, vrlo aktivno i kreativno. U Centru za negovanje usluga socijalne zaštite Kneginja Ljubica postoji Služba za odrasla i starija lica, koja osim pomoći u kući ima i dnevni boravak za starije osobe, u cilju unapređenja kvaliteta života'', rekao je gradonačelnik Kragujevca i pozvao sve da negujemo poštovanje i gradimo odnos sa starijim osobama u porodici i zajednici. To je izuzetno važno, jer kada se brinemo o mentalnom zdravlju starijih žena, mi se u suštini brinemo o svojim roditeljima, o svojim majkama.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je da ćemo se uvek odazivati ovakvim pozivima za partnerstvo jer smo društveno odgovorna firma a pre svega jer se bavimo edukacijom lekara, farmaceuta, stomatologa i sestara koji će se brinuti zdravstvenom zaštitom stanovništva. On je izrazio zadovoljstvo što se sva nadležna ministarstva prepoznala da je briga o starima i osetljivim populacijama važna tim pre što smo , nažalost, sve stariji kao nacija. ''Naš fakultet će u partnerstvu sa svim relevantnim faktorima aktivno učestovati u svim aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje položaja svih naših građana posebno onih najstarijih. Dogovor je da zajednički napravimo projekte koji će uz učešće naših naučnika dati mogućnost da se ispitaju mogućnosti za pomoć našim najstarijim sugrađanima i da im zajedno pomognemo da starost dostojanstveno provedu'', istakao je dekan Jakovljević.

U nastavku tribine održana su dva panela na temu: ''Položaj starijih žena u društvu'' i ''Mentalno zdravlje starijih žena'' o čemu su govorili član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović, Nevenka Bogdanović sekretar GO Crvenog krsta, dr Danijela Nastić Simović direktorka Zavoda za smeštaj odraslih lica Male Pčelice, dr Vasilije Antić direktor DZ Kragujevac i drugi. U holu fakulteta, ispred amfiteatra izloženi su radovi štićenika Zavoda ''Male Pčelice'' i posteri koji prate aktivnosti Gradske organizacije Crvenog krsta.













Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.