Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

NA FMN PROMOVISANA KNJIGA
"HIRURGIJA AORTE" PROF. DR LAZARA DAVIDOVIĆA

U Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka održana je promocija knjige ''Hirurgija aorte'' autora prof. dr Lazara Davidovića, profesora opšte i vaskularne hirurgije i dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu i njegovih saradnika. Udžbenik je namenjen lekarima, postdiplomcima koji će se u budućnosti baviti vaskularnom hirurgijom, kardiohirurgijom i anesteziologijom. Knjiga predstavlja izuzetno stručno i naučno delo jer je zasnovano na ogromnom iskustvu iz svakodnevnog rada urednika i saradnika, kao i na brojnim publikacijama iz oblasti hirurgije aorte.

Autor prof. dr Lazar Davidović profesor opšte i vaskularne hirurgije i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu istakao je da je hirurgija aorte najkompleksnija oblast kako kardialne tako i vaskularne hirurgije i zahteva jedno široko znanje, postojanje multidisciplinarnih timova kako bi ti problemi mogli biti rešeni na adekvatan način. ''U našoj zemlji s obzirom na broj bolesnika ova tematika ima sve veći značaj i zato je važno da na tome i dalje radimo'', rekao je prof. Davidović. Za slike i grafički izgled udžbenika bio je zadužen prof. dr Siniša Pavlović koji je naglasio da su većina naših ljudi vizuelci i da preko 65 odsto njih bolje pamti kada nešto vidi a od hirurga se očekuje da dobro vidi, da dobro sluša i da rukama ume da uradi na najbolji mogući način.''
Nadam se da je ova knjiga dobar doprinos tome'', istakao je prof. Pavlović.

Knjiga ''Hirurgija aorte'' je izazvala veliko interesovanje kragujevačke akademske zajednice, pre svega hirurga svih oblasti , lekara specijalista ali i postdiplomaca koji usavršavaju svoje znanje i praksu na našem Fakultetu. Dekan prof. dr Vladimir Jakovljević je izrazio zadovoljstvo što je jedan ovakav udžbenik promovisan na našem fakultetu, koji je napravio jedan ozbiljan naučno-istraživački tim u proteklom periodu, koji je prepoznat u zemlji, regionu ali i širom sveta.'' Ovaj udžbenik je isto tako urađen po modelu najboljih knjiga u inostranstvu sa velikim brojem koautora upravo iz inostranstva i siguran sam da će nađi dobru i veliku čitalačku publiku među našim lekarima specijalistima pre svega ali i specijalizantima'', rekao je dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević.

Među koautorima ovog udžbenika je i rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović koji je istakao da je jako značajno da lekari specijalisti ali i postdiplomci u ovoj knjizi mogu da se upoznaju sa novim metodama iz oblasti dijagnostike, terapije ali i hirurgije aorte i sve one slučajeve koji su naši hirurzi u saradnji sa evropskim i svetskim stručnjacima radili i kod nas i u svetu.

Knjiga, koju je izdao Zavod za udžbenike, temelji se na novim naučnim saznanjimas, kliničkom toku bolesti i imunološkoj pozadini upalnih bolesti aorte. U narednom periodu ovaj udžbenik biće od velike koristi svim zdravstvenim radnicima kojima je u fokusu kardiovaskularni pacijent.










Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.