Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

УТИЦАЈ ДУВАНСКОГ ДИМА НА НАШЕ ЗДРАВЉЕ

У организацији нашег факултета и Универзитета у Катањи (Италија) одржан је семинар посвећен молекулским механизмима одговорним за штетне ефекте цигарета и електронских система за испоруку никотина у настајању и прогресији инфламацијских болести. О овој теми говорили су истраживачи из Италије и наши професори Владислав Воларевић и Александар Арсенијевић. Према речима проф. др Владислава Воларевића истакао је да је ФМН недавно добио четврти грант за испитивање штетности дуванског дима од стране америчке фондације за борбу против дуванског дима. ''Испитујемо, још од 2019. године, штетност утицаја обичних и електронских цигарета на ћелије имунског система, на бронхијалне епителне ћелије и друге. У сарадњи са колегама из Италије организовали смо овај скуп како би представили резултате до којих смо дошли заједничким радом. Резултати заправо показују на који начин цигарете делују на наш организам, који су механизми којим класичне цигарете али и електронске утичу на промене имунских ћелија, на прогресију болести, промену матичних ћелија, промену њихових капацитета да регенеришу јетру, процесе који доводе до прогресије хроничне инфламације у плућима, хроничне инфламације у јетри, цревима'', рекао је проф. Воларевић. Он је додао и да су резултати који су добијени током истраживања показали да електронске цигарете далеко мање утичу на оштећење бронхијалних епиталних ћелија у односу на класичне цигарете, што не значи да нису штетне већ да су мање штетне од обичних. Проф.Воларевић је овом приликом подсетио и да је лабораторија на нашем факултету опремљена роботима који имају могућност да имитирају плућа пушача и додао да је то једина лабораторија таквог типа у југоисточној Европи.

Доц. др Розалиа Ема са Универзитета у Катањи, Центра за смањење ефеката дуванског дима, изарзила је задовоњство наставком сарадње са ФМН у Крагујевцу . ''Ове године испитујемо токсичне ефекте различитих типова тј. укуса електронских цигарета на бронхијалне епителне ћелије као и на ендотелне ћелије и тиме испитујемо њихов штетан утицај плућа тако и на кардиоваскуларни систем'', рекла је доц. Розалиа Ема.







Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.