Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ ПОЛАЗНИЦИМА
КРАТКИХ ПРОГРАМА ФМН И ИКВБ "ДЕДИЊЕ"

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић уручио је данас у амфитеатру сертификате првој групи полазника кратких програма студија из области медицинских наука у нашој земљи под називом: “Интензивно лечење” и “Вантелесни крвоток”, који смо заједнички реализовали у сарадњи са ИКВ Дедиње. Јаковљевић је истакао да је сарадња са ИКВБ "Дедиње" жива и плодоносна и да је први конкретан резултат те сарадње управо реализација кратких програма намењених медицинским сестрама и техничарима који раде у интензивним негама, као и онима који су специфично везани за кардиохирургију ."То су прва два програма из области медицине која су уведена у нашој земљи и на основу повратне информације коју имамо од полазника који данас добијају сертификате успешно смо их реализовали. Посебно ми је задовољство што смо их реализовали у сарадњи са ИКВ "Дедиње" и мислим да је то само први корак у нашој сарадњи. Ми смо отишли и корак даље и наши студенти цео овај семестар одлазе на Дедиње где обављају вежбе из области кардиологије а од наредног , зимског семестра, ту праксу увешћемо и за кардиохирургију. У плану је да сарадњу проширимо не само у области наставе већ и науке зашта постоји обострана жеља и енергија", рекао је декан Јаковљевић.

Оба програма су реализована заједничким снагама Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Института за кардиоваскуларне болести “Дедиње”. Идеја за читав пројекат потекла је од проф. др Миомира Јовића, који се, иако је тренутно у САД, видео конференцијом обратио присутнима у амфитеатру ФМН и том приликом истакао да о важности читавог пројекта најбоље говоре искуства полазника оба програма који су највишим оценама дали подршку и значај програмима. "Свесни смо да је реализација ових програма ,за два јако важна занимања у области медицине, новина у нашој земљи и верујем да је ово први корак у томе да ово постану озбиљни и дуготрајни програми у нашој земљи", рекао је проф. Јовић. Доц. др Бранко Лозук, помоћник директора ИКВБ "Дедиње" општи, грудни и васкуларни хирург истакао је да је у сарадњи са ФМН обављена једна фантастична ствар и одлична сарадња. "Ми смо направили те кратке програме чији је циљ да полазници усаврше своје знање. Ту није крај. Ми планирамо још много тога и већ од јесени планирамо програм намењен инструментарима који би требало да прерасте и у вишу школу јер кардиоваскуларна патологија којом се ми бавимо има велики број специфичности и на тај начин желимо да поделимо своје знање и искуство са свима онима који у томе желе да учествују", рекао је доц. Лозук. Проф. др Горан Давидовић, кардиолог и продекан за специјализације и уже специјализације ФМН рекао је да је ово јединствен пример сарадње да су две релевантне установе, ФМН и ИКВБ "Дедиње" препознали потребе да средњи и виши кадар имају могућност да прошире своја знања. "Тиме смо, кроз ова два програма, додатно оспособили људе који ће радити у јединицама интензивне неге што ће бити посебно важно за пацијенте али и читав здравствени систем", рекао је проф. Давидовић.

Струковна мастер сестра Мирјана Ранковић са ИКВБ "Дедиње" презентовала је присутнима оба студијска програма и истакла да је са ФМН остварена одлична сарадња. "Медицинске сестре и техничари су овом сарадњом добили много –организована је едукација која до сада није постојала чиме наша професија добија много", рекла је Мирјана Ранковић.











Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.