Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

URUČENI SERTIFIKATI POLAZNICIMA
KRATKIH PROGRAMA FMN I IKVB "DEDINJE"

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević uručio je danas u amfiteatru sertifikate prvoj grupi polaznika kratkih programa studija iz oblasti medicinskih nauka u našoj zemlji pod nazivom: “Intenzivno lečenje” i “Vantelesni krvotok”, koji smo zajednički realizovali u saradnji sa IKV Dedinje. Jakovljević je istakao da je saradnja sa IKVB "Dedinje" živa i plodonosna i da je prvi konkretan rezultat te saradnje upravo realizacija kratkih programa namenjenih medicinskim sestrama i tehničarima koji rade u intenzivnim negama, kao i onima koji su specifično vezani za kardiohirurgiju ."To su prva dva programa iz oblasti medicine koja su uvedena u našoj zemlji i na osnovu povratne informacije koju imamo od polaznika koji danas dobijaju sertifikate uspešno smo ih realizovali. Posebno mi je zadovoljstvo što smo ih realizovali u saradnji sa IKV "Dedinje" i mislim da je to samo prvi korak u našoj saradnji. Mi smo otišli i korak dalje i naši studenti ceo ovaj semestar odlaze na Dedinje gde obavljaju vežbe iz oblasti kardiologije a od narednog , zimskog semestra, tu praksu uvešćemo i za kardiohirurgiju. U planu je da saradnju proširimo ne samo u oblasti nastave već i nauke zašta postoji obostrana želja i energija", rekao je dekan Jakovljević.

Oba programa su realizovana zajedničkim snagama Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”. Ideja za čitav projekat potekla je od prof. dr Miomira Jovića, koji se, iako je trenutno u SAD, video konferencijom obratio prisutnima u amfiteatru FMN i tom prilikom istakao da o važnosti čitavog projekta najbolje govore iskustva polaznika oba programa koji su najvišim ocenama dali podršku i značaj programima. "Svesni smo da je realizacija ovih programa ,za dva jako važna zanimanja u oblasti medicine, novina u našoj zemlji i verujem da je ovo prvi korak u tome da ovo postanu ozbiljni i dugotrajni programi u našoj zemlji", rekao je prof. Jović. Doc. dr Branko Lozuk, pomoćnik direktora IKVB "Dedinje" opšti, grudni i vaskularni hirurg istakao je da je u saradnji sa FMN obavljena jedna fantastična stvar i odlična saradnja. "Mi smo napravili te kratke programe čiji je cilj da polaznici usavrše svoje znanje. Tu nije kraj. Mi planiramo još mnogo toga i već od jeseni planiramo program namenjen instrumentarima koji bi trebalo da preraste i u višu školu jer kardiovaskularna patologija kojom se mi bavimo ima veliki broj specifičnosti i na taj način želimo da podelimo svoje znanje i iskustvo sa svima onima koji u tome žele da učestvuju", rekao je doc. Lozuk. Prof. dr Goran Davidović, kardiolog i prodekan za specijalizacije i uže specijalizacije FMN rekao je da je ovo jedinstven primer saradnje da su dve relevantne ustanove, FMN i IKVB "Dedinje" prepoznali potrebe da srednji i viši kadar imaju mogućnost da prošire svoja znanja. "Time smo, kroz ova dva programa, dodatno osposobili ljude koji će raditi u jedinicama intenzivne nege što će biti posebno važno za pacijente ali i čitav zdravstveni sistem", rekao je prof. Davidović.

Strukovna master sestra Mirjana Ranković sa IKVB "Dedinje" prezentovala je prisutnima oba studijska programa i istakla da je sa FMN ostvarena odlična saradnja. "Medicinske sestre i tehničari su ovom saradnjom dobili mnogo –organizovana je edukacija koja do sada nije postojala čime naša profesija dobija mnogo", rekla je Mirjana Ranković.











Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.