Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ИНТЕНЗИВИРАНА САРАДЊА СА ИКВБ „ДЕДИЊЕ“

Након потписивања уговора о пословној сарадњи нашег Факултета и ИКВБ „Дедиње“ ова установа постала је наша наставна база у којој је најпре почела заједничка реализација кратких едукативних програма а од недавно је студентима омогућено да, у оквиру вежби из интерне медицине, обављају стручну праксу у области кардиологије.

Уговор наше две установе потписан је у априлу прошле године а већ од јесени , након акредитације Националног савета за високо образовање , почела је едукација запослених на кратким студијским програмима „Интензивно лечење, вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“ . Прва група полазника коју чине запослени са ИКВБ „Дедиње „завршава овај програм ускоро и према најавама директора ове здравствене установе проф. др Милована Бојића и декана ФМН проф. др Владимира Јаковљевића они ће сертификате о успешној савладаној едукацији добити током априла, када је планирано обележавање годишњице сарадње наше две установе.

Оно што је новина од почетка летњег семестра је упућивање наших студената четврте године медицине , у оквиру предмета интерна медицина, на стручну праксу из кардиологије. Сваког петка група студената долази у ову реномирану установу где од врхунских кардиолога, кардиохирурга и интервентних кардиолога стичу знања о најсавременијим процедурама у области кардиоваскуларне медицине које се спроводе на ИКВБ „Дедиње“ , која је у примени најсавременије TAVI процедуре рекордер на светском нивоу по броју урађених процедура у дану. Директор ИКВ“ Дедиње „ проф. др Милован Бојић истакао је да је ФМН у Крагујевцу најбољи медицински факултет у Србији и додао да је поносан што установа којом руководи сарађује са најбољима у Србији посебно што је ИКВБ „Дедиње“ и здравствена и образовна и научна установа. Он је додао и да је Институт , својим радом и резултатом, проминентна здравствена установа не само у европским него и светским размерама. „Уговор који имамо са Медицинским факултетом сјајно функционише. И већ имамо брзу едукацију у сфери интензивног лечење, перфузије и сфери инструментарског дела а у плану је да то подигнемо на већи нивоу. Право је задовољство како функционише наша сарадња у делу наставе јер није задатак такве наставе да подиже и едукује само наше кадрове већ и све запослене у здравственом систему Србије и очекујемо да то ускоро крене. Ви, студенти, овде имате и шта да видите и научите и од кога јер су наши лекари ти који ће вам пренети сво своје знање и искуство а то је немерљиво“, рекао је проф. Бојић.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић подсетио је да је иницијална каписла за сарадњу била акредитација и спровођење кратких програма студија, које смо први из наше струке, акредитовали у Србији , које сада приводимо крају. „ИКВБ „Дедиње“ је званично наша наставно-научна база што подразумева сарадњу у делу наставе али и научно-истраживачког рада. Један од приоритета наше установе је да студентима основних студија пружимо најбоље услове за њихову едукацију , пре свега студентима медицине, и од почетка летњег семестра студенти у оквиру интерне медицине долазе на практичну наставу овде. Проф. Бојић најавио је да ћемо ту сарадњу проширити и на хирургију, а у плану је да ткз. карантин у перспективи наши студенти обављају на Дедињу или ВМА. У сваком случају наш циљ је да наши студенти у свим нашим базама, ван Крагујевца где је УКЦ наша најзначајнија и највећа база, виде и све оно што се у Крагујевцу ради а кардиохирургија је свакако нешто што је важно а код нас у УКЦ и даље недоступно“, рекао је декан Јаковљевић. Све ово смо започели и радићемо на унапређењу свега што је већ заживело, рекао је декан и додао да оно што тек предстоји и где очекује најбоље резултате је сарадња у области научно-истраживачког рада. „Ми смо институција која је у области клиничке медицине четврти пут узастопно на Шангајској листи и имамо резултате који то потврђују а ИКВБ „Дедиње“ је установа која је неговала научни рад и једна од ретких здравствених установа која је регистрована и као научно-истраживачка организација, и увек су , захваљујући проф. Бојићу то потенцирали и на томе радили. Сигуран сам да сједињавањем заједничке енергије код наших младих сарадника, посебно на базичним предметима, можемо остварити сјајне резултате“, нагласио је Јаковљевић.

Студенти су истакли да им јако значи могућност да део практичне наставе из интерне медицине обаве у установи која је рекордер у броју операција на отвореном срцу у региону. Они су изразили захвалност декану Јаковљевићу и руководству факултета на прилици да уче од најбољих.







Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.