Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

INTENZIVIRANA SARADNJA SA IKVB „DEDINJE“

Nakon potpisivanja ugovora o poslovnoj saradnji našeg Fakulteta i IKVB „Dedinje“ ova ustanova postala je naša nastavna baza u kojoj je najpre počela zajednička realizacija kratkih edukativnih programa a od nedavno je studentima omogućeno da, u okviru vežbi iz interne medicine, obavljaju stručnu praksu u oblasti kardiologije.

Ugovor naše dve ustanove potpisan je u aprilu prošle godine a već od jeseni , nakon akreditacije Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje , počela je edukacija zaposlenih na kratkim studijskim programima „Intenzivno lečenje, vantelesni krvotok i mehanički asistirana cirkulacija“ . Prva grupa polaznika koju čine zaposleni sa IKVB „Dedinje „završava ovaj program uskoro i prema najavama direktora ove zdravstvene ustanove prof. dr Milovana Bojića i dekana FMN prof. dr Vladimira Jakovljevića oni će sertifikate o uspešnoj savladanoj edukaciji dobiti tokom aprila, kada je planirano obeležavanje godišnjice saradnje naše dve ustanove.

Ono što je novina od početka letnjeg semestra je upućivanje naših studenata četvrte godine medicine , u okviru predmeta interna medicina, na stručnu praksu iz kardiologije. Svakog petka grupa studenata dolazi u ovu renomiranu ustanovu gde od vrhunskih kardiologa, kardiohirurga i interventnih kardiologa stiču znanja o najsavremenijim procedurama u oblasti kardiovaskularne medicine koje se sprovode na IKVB „Dedinje“ , koja je u primeni najsavremenije TAVI procedure rekorder na svetskom nivou po broju urađenih procedura u danu. Direktor IKV“ Dedinje „ prof. dr Milovan Bojić istakao je da je FMN u Kragujevcu najbolji medicinski fakultet u Srbiji i dodao da je ponosan što ustanova kojom rukovodi sarađuje sa najboljima u Srbiji posebno što je IKVB „Dedinje“ i zdravstvena i obrazovna i naučna ustanova. On je dodao i da je Institut , svojim radom i rezultatom, prominentna zdravstvena ustanova ne samo u evropskim nego i svetskim razmerama. „Ugovor koji imamo sa Medicinskim fakultetom sjajno funkcioniše. I već imamo brzu edukaciju u sferi intenzivnog lečenje, perfuzije i sferi instrumentarskog dela a u planu je da to podignemo na veći nivou. Pravo je zadovoljstvo kako funkcioniše naša saradnja u delu nastave jer nije zadatak takve nastave da podiže i edukuje samo naše kadrove već i sve zaposlene u zdravstvenom sistemu Srbije i očekujemo da to uskoro krene. Vi, studenti, ovde imate i šta da vidite i naučite i od koga jer su naši lekari ti koji će vam preneti svo svoje znanje i iskustvo a to je nemerljivo“, rekao je prof. Bojić.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević podsetio je da je inicijalna kapisla za saradnju bila akreditacija i sprovođenje kratkih programa studija, koje smo prvi iz naše struke, akreditovali u Srbiji , koje sada privodimo kraju. „IKVB „Dedinje“ je zvanično naša nastavno-naučna baza što podrazumeva saradnju u delu nastave ali i naučno-istraživačkog rada. Jedan od prioriteta naše ustanove je da studentima osnovnih studija pružimo najbolje uslove za njihovu edukaciju , pre svega studentima medicine, i od početka letnjeg semestra studenti u okviru interne medicine dolaze na praktičnu nastavu ovde. Prof. Bojić najavio je da ćemo tu saradnju proširiti i na hirurgiju, a u planu je da tkz. karantin u perspektivi naši studenti obavljaju na Dedinju ili VMA. U svakom slučaju naš cilj je da naši studenti u svim našim bazama, van Kragujevca gde je UKC naša najznačajnija i najveća baza, vide i sve ono što se u Kragujevcu radi a kardiohirurgija je svakako nešto što je važno a kod nas u UKC i dalje nedostupno“, rekao je dekan Jakovljević. Sve ovo smo započeli i radićemo na unapređenju svega što je već zaživelo, rekao je dekan i dodao da ono što tek predstoji i gde očekuje najbolje rezultate je saradnja u oblasti naučno-istraživačkog rada. „Mi smo institucija koja je u oblasti kliničke medicine četvrti put uzastopno na Sangajskoj listi i imamo rezultate koji to potvrđuju a IKVB „Dedinje“ je ustanova koja je negovala naučni rad i jedna od retkih zdravstvenih ustanova koja je registrovana i kao naučno-istraživačka organizacija, i uvek su , zahvaljujući prof. Bojiću to potencirali i na tome radili. Siguran sam da sjedinjavanjem zajedničke energije kod naših mladih saradnika, posebno na bazičnim predmetima, možemo ostvariti sjajne rezultate“, naglasio je Jakovljević.

Studenti su istakli da im jako znači mogućnost da deo praktične nastave iz interne medicine obave u ustanovi koja je rekorder u broju operacija na otvorenom srcu u regionu. Oni su izrazili zahvalnost dekanu Jakovljeviću i rukovodstvu fakulteta na prilici da uče od najboljih.







Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.