Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПРЕДСТАВЉЕН РЕГИСТАР ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

У оквиру програма обележавања славе и дана ФМН данас је промовисан Регистар добровољних давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Ово је други пут да се, како је истакла др Глорија Благојевић , у нашем граду промовише значај добровољног давања матичних ћелија. Кампања под слоганом '' ''Ослони се на мене'' има за циљ да се број давалаца матичних ћелија, којих је сада у Србији око 12 хиљада повећа. '' Наш циљ је да стигнемо до бројке од 100 хиљада јер ће на тај начин већина болесника којима су матичне ћелије једини вид лечења и излечења од најтежих болести моћи да се трансплантира даваоцима из националног регистра. Довољно је да свако ко жели да се прикључи акцији да крв, што је апсолутно безболно и безбедно, али то не значи да ће аутоматски и бити давалац матичних ћелија. На светском нивоу то је преко 40 милиона људи и нема разлога да их у Србији не буде макар 100 хиљада'', рекла је др Глорија Благојевић. Она је овом приликом подсетила и на значај матичних ћелија и додала да су често оне једини пут за излечење за многа обољења јер су поред конвенционалне хемиотерапије управо трансплантације једини вид излечења.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић, који је и сам дао крв и прикључио се регистру потенцијалних давалаца матичних ћелија, изразио је задовољство што се преко 50 наших студената данас уписало у регистар чиме су, како је нагласио , показали и своју трећу димензију која није само наука и образовање, већ и хуманост која је за позив који су одабрали важна колико и прве две.







Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.