Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

PREDSTAVLJEN REGISTAR DOBROVOLJNIH DAVALACA MATIČNIH ĆELIJA

U okviru programa obeležavanja slave i dana FMN danas je promovisan Registar dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije. Ovo je drugi put da se, kako je istakla dr Glorija Blagojević , u našem gradu promoviše značaj dobrovoljnog davanja matičnih ćelija. Kampanja pod sloganom '' ''Osloni se na mene'' ima za cilj da se broj davalaca matičnih ćelija, kojih je sada u Srbiji oko 12 hiljada poveća. '' Naš cilj je da stignemo do brojke od 100 hiljada jer će na taj način većina bolesnika kojima su matične ćelije jedini vid lečenja i izlečenja od najtežih bolesti moći da se transplantira davaocima iz nacionalnog registra. Dovoljno je da svako ko želi da se priključi akciji da krv, što je apsolutno bezbolno i bezbedno, ali to ne znači da će automatski i biti davalac matičnih ćelija. Na svetskom nivou to je preko 40 miliona ljudi i nema razloga da ih u Srbiji ne bude makar 100 hiljada'', rekla je dr Glorija Blagojević. Ona je ovom prilikom podsetila i na značaj matičnih ćelija i dodala da su često one jedini put za izlečenje za mnoga oboljenja jer su pored konvencionalne hemioterapije upravo transplantacije jedini vid izlečenja.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, koji je i sam dao krv i priključio se registru potencijalnih davalaca matičnih ćelija, izrazio je zadovoljstvo što se preko 50 naših studenata danas upisalo u registar čime su, kako je naglasio , pokazali i svoju treću dimenziju koja nije samo nauka i obrazovanje, već i humanost koja je za poziv koji su odabrali važna koliko i prve dve.







Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.