Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПОСЕТА АМБАСАДОРА ИНДИЈЕ ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Његова Екселенција амбасадор Индије у Србији господин SHRI SANJIV KOHLI са сарадницима посетио је данас Факултет медицинских наука где је са деканом проф. др Владимиром Јаковљевићем разговарао о сарадњи ,пре свега доласку студената из Индије на студије медицине на енглеском језику. Тема састанка била је сагледавање капацитета наше установе за организовање студија медицине на енглеском језику с једне стране, и с друге , партнерство са амбасадом Индије на реализацији овог студијског програма за који већ постоји велико интересовање будућих студената из ове земље, али и многих других.

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је у процесу акредитације ИАС медицине на енглеском језику и како је истакао декан Јаковљевић један од његових циљева када је преузео дужност декана била је увођење студија на енглеском језику на ФМН. ''То је озбиљан развојни пројекат факултета јер тиме напредују и наши наставници и град Крагујевац , цео регион јер то није само студирање већ и све оне активности које те студенте прате током боравка у нашем граду. Наш факултет као најбоље рангиран на Шангајској листи до сада није имао студијске програме на енглеском језику. Ми смо то почели пре две године на ИАС фармације а сада ћемо то прошири и на студије медицине. Предали смо комплетну документацију за акредитацију и очекујем да до краја априла добијемо и званично одобрење. Ми се за то озбиљно и темељно припремамо а исто то треба да уради и локална самоуправа. Ми смо апликовали за 147 студената на ИАС медицине од којих 88 остаје за наше студенте док је 59 предвиђено за стране студенте са могућношћу трансфера на више године-другу, трећу, четврту, пету и шесту. Трудићемо се да се фокусирамо на бруцоше али подржаћемо и државну стратегију да се изађе у сусрет и студентима који би прешли и на више године. Ту пре свега мислим на велики број Индуса али и других странаца који су студирали у Украјини и који због ситуације у тој земљи желе да наставе школовање у некој другој земљи. Они су препознали Србију као државу која може да им пружи адекватно образовање а значајно је јефтиније од западне Европе и ми ту видимо нашу шансу'', рекао је Јаковљевић. Он је додао и да је поред посете амбасадора Индије било и других посета агената који су заинтересовани да студенте из својих земаља доведу у Србију и Крагујевац и најавио да ће званична кампања промоције студија медицине на енглеском језику почети након добијања одлуке о акредитацији овог програма.

Његова Екселенција амбасадор Индије у Србији господин SHRI SANJIV KOHLI изразио је задовољство што је у прилици да посети ФМН у Крагујевцу и што студентима своје земље може да представи и препоручи факултет као што је наш. Он је рекао и да јако велики број студената из Индије студира у Украјини , око 20 хиљада, и додао да очекује да ће управо они у великом броју своје школовање наставити у Србији и Крагујевцу. ''Према мојим сазнањима већ три хиљаде студената из Украјине је дошло у Србију. Оно што знам да је интересовање за долазак код вас велико и наш заједнички задатак је да тим младим људима помогнемо да изаберу најбоље за њихово даље школовање'', рекао је амбасадор Кохли.

С обзиром да се ради о јако важној теми не само за Факултет медицинских наука већ и читав Универзитет, град Крагујевац али и целу наставно научну заједницу данашњој посети амбасадора Индије присуствовала је и члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима Данка Андоновски која је увођење студија медицине на енглеском језику на ФМН оценила као јако важну ствар за град Крагујевац .''Наша намера је да Крагујевац који је универзитетски центар буде препознат и као град погодан за живљење , а наравно да студенти и читав Универзитет јако доприносе томе. Сама чињеница да ћемо имати велики број страних студената, да ћемо имати бољи квалитет наставе је за нас огромна ствар и град Крагујевац ће у сваком смислу подржати ову иницијативу'', рекла је Данка Андоновски.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.