Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

POSETA AMBASADORA INDIJE FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Njegova Ekselencija ambasador Indije u Srbiji gospodin SHRI SANJIV KOHLI sa saradnicima posetio je danas Fakultet medicinskih nauka gde je sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem razgovarao o saradnji ,pre svega dolasku studenata iz Indije na studije medicine na engleskom jeziku. Tema sastanka bila je sagledavanje kapaciteta naše ustanove za organizovanje studija medicine na engleskom jeziku s jedne strane, i s druge , partnerstvo sa ambasadom Indije na realizaciji ovog studijskog programa za koji već postoji veliko interesovanje budućih studenata iz ove zemlje, ali i mnogih drugih.

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je u procesu akreditacije IAS medicine na engleskom jeziku i kako je istakao dekan Jakovljević jedan od njegovih ciljeva kada je preuzeo dužnost dekana bila je uvođenje studija na engleskom jeziku na FMN. ''To je ozbiljan razvojni projekat fakulteta jer time napreduju i naši nastavnici i grad Kragujevac , ceo region jer to nije samo studiranje već i sve one aktivnosti koje te studente prate tokom boravka u našem gradu. Naš fakultet kao najbolje rangiran na Sangajskoj listi do sada nije imao studijske programe na engleskom jeziku. Mi smo to počeli pre dve godine na IAS farmacije a sada ćemo to proširi i na studije medicine. Predali smo kompletnu dokumentaciju za akreditaciju i očekujem da do kraja aprila dobijemo i zvanično odobrenje. Mi se za to ozbiljno i temeljno pripremamo a isto to treba da uradi i lokalna samouprava. Mi smo aplikovali za 147 studenata na IAS medicine od kojih 88 ostaje za naše studente dok je 59 predviđeno za strane studente sa mogućnošću transfera na više godine-drugu, treću, četvrtu, petu i šestu. Trudićemo se da se fokusiramo na brucoše ali podržaćemo i državnu strategiju da se izađe u susret i studentima koji bi prešli i na više godine. Tu pre svega mislim na veliki broj Indusa ali i drugih stranaca koji su studirali u Ukrajini i koji zbog situacije u toj zemlji žele da nastave školovanje u nekoj drugoj zemlji. Oni su prepoznali Srbiju kao državu koja može da im pruži adekvatno obrazovanje a značajno je jeftinije od zapadne Evrope i mi tu vidimo našu šansu'', rekao je Jakovljević. On je dodao i da je pored posete ambasadora Indije bilo i drugih poseta agenata koji su zainteresovani da studente iz svojih zemalja dovedu u Srbiju i Kragujevac i najavio da će zvanična kampanja promocije studija medicine na engleskom jeziku početi nakon dobijanja odluke o akreditaciji ovog programa.

Njegova Ekselencija ambasador Indije u Srbiji gospodin SHRI SANJIV KOHLI izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da poseti FMN u Kragujevcu i što studentima svoje zemlje može da predstavi i preporuči fakultet kao što je naš. On je rekao i da jako veliki broj studenata iz Indije studira u Ukrajini , oko 20 hiljada, i dodao da očekuje da će upravo oni u velikom broju svoje školovanje nastaviti u Srbiji i Kragujevcu. ''Prema mojim saznanjima već tri hiljade studenata iz Ukrajine je došlo u Srbiju. Ono što znam da je interesovanje za dolazak kod vas veliko i naš zajednički zadatak je da tim mladim ljudima pomognemo da izaberu najbolje za njihovo dalje školovanje'', rekao je ambasador Kohli.

S obzirom da se radi o jako važnoj temi ne samo za Fakultet medicinskih nauka već i čitav Univerzitet, grad Kragujevac ali i celu nastavno naučnu zajednicu današnjoj poseti ambasadora Indije prisustvovala je i član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Danka Andonovski koja je uvođenje studija medicine na engleskom jeziku na FMN ocenila kao jako važnu stvar za grad Kragujevac .''Naša namera je da Kragujevac koji je univerzitetski centar bude prepoznat i kao grad pogodan za življenje , a naravno da studenti i čitav Univerzitet jako doprinose tome. Sama činjenica da ćemo imati veliki broj stranih studenata, da ćemo imati bolji kvalitet nastave je za nas ogromna stvar i grad Kragujevac će u svakom smislu podržati ovu inicijativu'', rekla je Danka Andonovski.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.