Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОБРАЋАЊЕ ДЕКАНА ФМН НА 138. СЕДНИЦИ ННВ


У оквиру 138. седнице Наставно научног већа, након усвајања свих тачака дневног реда, присутним члановима Већа обратио се декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић, а поводом одлуке Савета факултета покретању поступка за избор декана.

У наставку преносимо обраћање проф. др Владимира Јаковљевића:

Поштоване колеге,

Драги пријатељи,

Као што Вам је познато, ово је други пут за пет и по година да се на овај начин обраћам Већу, као најважнијем стручном органу наше установе. У светлу наступајућих активности, имао сам потребу да вам изложим пар чињеница од значаја, а све у циљу максималне академске честитости и одржавања академске атмосфере коју сам потенцирао све време свог боравка на дужности декана.

Савет Факултета медицинских наука је, у складу са својим овлашћењима, а на основу Закона о високом образовању и Статута Факултета медицинских наука на својој седници од 18. 03. 2024. године покренуо процедуру за избор декана Факултета медицинских наука за период септембар 2024 - септембар 2027. године. У том смислу, процедуру је потребно завршити до краја мог мандата, тј. до септембра 2024. године. Пошто знате да сам ја све време инсистирао на академској пристојности у функционисању ове установе, сматрам да је процес пристојно завршити до краја летњег семестра и дати времена новом декану да осмисли даљи развојни пут овог Факултета и оформи свој тим, који ће у пуном капацитету ући у нову школску годину.

Као што вам је познато, декан факултета може бити редовни професор, који је члан овог Већа. У овом моменту нас има 60 (без мене), а по мојој процени ће до времена за избор Декана бити још најмање 2-3 колега. У поређењу са септембром 2018. године, када их је било 39 то је 35 више, узимајући у обзир да је 14 колега отишло у пензију. Само тај податак је довољан да вам укаже како је функционисао Факултет претходних година, јер ја врло добро знам како је функционисао пре тога, обзиром да је мој стаж у руководству 19 година закључно са овом годином.

Ако ми дозволите, дао бих нека своја размишљања о наступајућем периоду у циљу да подстакнем и вас на размишљање како о томе ко би могао да буде декан, тако и о томе да ли бисте ви лично могли да обављате ову дужност. Моје мишљење је да неко ко дође на ово место мора да има визију која треба да усмерава Факултет да иде овим или бољим и јачим ритмом даље. Јер, овом Факултету није допуштено да буде Нојева барка, може да буде само млазни борбени авион. У супротном, у великој је опасности, будите сигурни. Јер се у овој земљи све може опростити, сем успеха. А ми смо имали један изузетни успешан период иза себе. Да вас подсетим, он је уследио после једног изузетно турбулентног периода. А тај турбулентни период је уследио после равнотеже, која је наступила после првог изузетно успешног периода. Да не би направили као кућа исту грешку, која може кобна, још једном апелујем на вас да о свему добро размислите.

Мој лични став је следећи: сматрам да већина мојих колега редовних професора има капацитет да буде на овом месту, а моје је да дам неки кратки омаж свог искуства. Много смо урадили, без лажне скромности, највише захваљујући чињеници да сам све своје организационе способности, научне и социјалне везе, како у земљи, тако и у иностранству ставио у службу Факултета медицинских наука, а тиме и себе самог. И у ранијем периоду, трудио сам се максимално као продекан студија фармације, а и као руководилац најбоље истраживачке групе у области биомедицинских наука у региону, а можда и шире. То је подразумевало да сам 24/7 био у служби Факултета жртвујући сопствено здравље, као и многе друге личне стручне и научне послове који би ми можда донели већи бенефит. Имао сам срећу да сам све време имао безрезервну подршку оних који ме највише воле, јер обично оваква посвећеност доведе до проблема на битнијој страни живота. То је био мој дуг овом Факултету, који је мени све дао у професионалном смислу. Ред је био да и ја њему дам све што могу и знам. То је једина права искрена љубав.

Онај ко буде на овом месту од септембра треба по мени, да буде спреман на такав рад. Да заборави на наставу, науку, пацијенте, клиничке студије, конгресе на егзотичним дестинацијама у досадашњем обиму и да их определи на минимум. Једини начин је да се овај посао, од кога сви ми који радимо на овом Факултету зависимо, схвати као целодневни посао, а не као почасна и узгредна делатност. Немамо ту привилегију да будемо престонички факултет, тако да морамо више да се боримо. А декан мора највише да се бори, јер је он први међу једнакима. Обзиром на све претходно изречено, таквог кандидата ћу и ја подржати, ако ми допустите. Наравно, без илузија да је моја подршка пресудна, јер ја сам одлазећи декан. Ви у овој сали опредељујете наш будући пут, а не ја.

Оно што вам чврсто обећавам је да нећу ни за милиметар поновити грешку једног од мојих претходника који је био одличан декан, а онда је у наредном периоду направио низ катастрофалних грешака, које су овај Факултет довели у озбиљну ситуацију у септембру 2018. Дакле, ако прође неко кога ја подржавам, не пада ми на памет да му се мешам у посао и вршим било какве притиске на њега. Он мора да буде доносилац одлука, јер он сноси материјалну и кривичну одговорност, а не било ко други, мора да буде декан са својом визијом. Непристојно је свог пријатеља довести у ситуацију да му намећете своју памет, а овде сте сви моји пријатељи и колеге, тако вас бар ја доживљавам.

А ја, што би рекао мој драги пријатељ Зоран Милосављевић, ја ћу да мирно одјашем у сутон.
Толико.

Живели!

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.