Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

OBRAĆANJE DEKANA FMN NA 138. SEDNICI NNV


U okviru 138. sednice Nastavno naučnog veća, nakon usvajanja svih tačaka dnevnog reda, prisutnim članovima Veća obratio se dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević, a povodom odluke Saveta fakulteta pokretanju postupka za izbor dekana.

U nastavku prenosimo obraćanje prof. dr Vladimira Jakovljevića:

Poštovane kolege,

Dragi prijatelji,

Kao što Vam je poznato, ovo je drugi put za pet i po godina da se na ovaj način obraćam Veću, kao najvažnijem stručnom organu naše ustanove. U svetlu nastupajućih aktivnosti, imao sam potrebu da vam izložim par činjenica od značaja, a sve u cilju maksimalne akademske čestitosti i održavanja akademske atmosfere koju sam potencirao sve vreme svog boravka na dužnosti dekana.

Savet Fakulteta medicinskih nauka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, a na osnovu Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Fakulteta medicinskih nauka na svojoj sednici od 18. 03. 2024. godine pokrenuo proceduru za izbor dekana Fakulteta medicinskih nauka za period septembar 2024 - septembar 2027. godine. U tom smislu, proceduru je potrebno završiti do kraja mog mandata, tj. do septembra 2024. godine. Pošto znate da sam ja sve vreme insistirao na akademskoj pristojnosti u funkcionisanju ove ustanove, smatram da je proces pristojno završiti do kraja letnjeg semestra i dati vremena novom dekanu da osmisli dalji razvojni put ovog Fakulteta i oformi svoj tim, koji će u punom kapacitetu ući u novu školsku godinu.

Kao što vam je poznato, dekan fakulteta može biti redovni profesor, koji je član ovog Veća. U ovom momentu nas ima 60 (bez mene), a po mojoj proceni će do vremena za izbor Dekana biti još najmanje 2-3 kolega. U poređenju sa septembrom 2018. godine, kada ih je bilo 39 to je 35 više, uzimajući u obzir da je 14 kolega otišlo u penziju. Samo taj podatak je dovoljan da vam ukaže kako je funkcionisao Fakultet prethodnih godina, jer ja vrlo dobro znam kako je funkcionisao pre toga, obzirom da je moj staž u rukovodstvu 19 godina zaključno sa ovom godinom.

Ako mi dozvolite, dao bih neka svoja razmišljanja o nastupajućem periodu u cilju da podstaknem i vas na razmišljanje kako o tome ko bi mogao da bude dekan, tako i o tome da li biste vi lično mogli da obavljate ovu dužnost. Moje mišljenje je da neko ko dođe na ovo mesto mora da ima viziju koja treba da usmerava Fakultet da ide ovim ili boljim i jačim ritmom dalje. Jer, ovom Fakultetu nije dopušteno da bude Nojeva barka, može da bude samo mlazni borbeni avion. U suprotnom, u velikoj je opasnosti, budite sigurni. Jer se u ovoj zemlji sve može oprostiti, sem uspeha. A mi smo imali jedan izuzetni uspešan period iza sebe. Da vas podsetim, on je usledio posle jednog izuzetno turbulentnog perioda. A taj turbulentni period je usledio posle ravnoteže, koja je nastupila posle prvog izuzetno uspešnog perioda. Da ne bi napravili kao kuća istu grešku, koja može kobna, još jednom apelujem na vas da o svemu dobro razmislite.

Moj lični stav je sledeći: smatram da većina mojih kolega redovnih profesora ima kapacitet da bude na ovom mestu, a moje je da dam neki kratki omaž svog iskustva. Mnogo smo uradili, bez lažne skromnosti, najviše zahvaljujući činjenici da sam sve svoje organizacione sposobnosti, naučne i socijalne veze, kako u zemlji, tako i u inostranstvu stavio u službu Fakulteta medicinskih nauka, a time i sebe samog. I u ranijem periodu, trudio sam se maksimalno kao prodekan studija farmacije, a i kao rukovodilac najbolje istraživačke grupe u oblasti biomedicinskih nauka u regionu, a možda i šire. To je podrazumevalo da sam 24/7 bio u službi Fakulteta žrtvujući sopstveno zdravlje, kao i mnoge druge lične stručne i naučne poslove koji bi mi možda doneli veći benefit. Imao sam sreću da sam sve vreme imao bezrezervnu podršku onih koji me najviše vole, jer obično ovakva posvećenost dovede do problema na bitnijoj strani života. To je bio moj dug ovom Fakultetu, koji je meni sve dao u profesionalnom smislu. Red je bio da i ja njemu dam sve što mogu i znam. To je jedina prava iskrena ljubav.

Onaj ko bude na ovom mestu od septembra treba po meni, da bude spreman na takav rad. Da zaboravi na nastavu, nauku, pacijente, kliničke studije, kongrese na egzotičnim destinacijama u dosadašnjem obimu i da ih opredeli na minimum. Jedini način je da se ovaj posao, od koga svi mi koji radimo na ovom Fakultetu zavisimo, shvati kao celodnevni posao, a ne kao počasna i uzgredna delatnost. Nemamo tu privilegiju da budemo prestonički fakultet, tako da moramo više da se borimo. A dekan mora najviše da se bori, jer je on prvi među jednakima. Obzirom na sve prethodno izrečeno, takvog kandidata ću i ja podržati, ako mi dopustite. Naravno, bez iluzija da je moja podrška presudna, jer ja sam odlazeći dekan. Vi u ovoj sali opredeljujete naš budući put, a ne ja.

Ono što vam čvrsto obećavam je da neću ni za milimetar ponoviti grešku jednog od mojih prethodnika koji je bio odličan dekan, a onda je u narednom periodu napravio niz katastrofalnih grešaka, koje su ovaj Fakultet doveli u ozbiljnu situaciju u septembru 2018. Dakle, ako prođe neko koga ja podržavam, ne pada mi na pamet da mu se mešam u posao i vršim bilo kakve pritiske na njega. On mora da bude donosilac odluka, jer on snosi materijalnu i krivičnu odgovornost, a ne bilo ko drugi, mora da bude dekan sa svojom vizijom. Nepristojno je svog prijatelja dovesti u situaciju da mu namećete svoju pamet, a ovde ste svi moji prijatelji i kolege, tako vas bar ja doživljavam.

A ja, što bi rekao moj dragi prijatelj Zoran Milosavljević, ja ću da mirno odjašem u suton.
Toliko.

Živeli!

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.