Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

НАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ
„САВРЕМЕНИ МОДАЛИТЕТИ ДИЈАЛИЗЕ У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ“

У организацији ФМН и катедре за нефрологију у амфитеатру нашег факултета, одржан је 15. стручни скуп из нефрологије који је, као и протеклих година обухватио обележавање Светског дана бубрега, Национални симпозијум на тему „Савремени модалитети дијализе у клиничкој пракси" и промоцију нове књиге о болестима бубрега у клиничкој пракси под називом „Савремени модалитети дијализе у клиничкој пракси" аутора проф. др Дејана Петровића. Проф. Петровић организатор и руководилац симпозијума, у уводном обраћању нефролозима из целе Србије, подсетио је на све активности које су у области нефрологије организоване на нашем факултету у протеклих 15 година и изразио задовољство што је и овогодишњи стручни скуп нефролога окупио најзначајнија имена српске нефрологије али и младе колеге из свих крајева Србије. „Драго ми је да сте и ове године препознали значај и квалитет едукације нашег стручног састанка и да сте окупили у оволико броју јер смо сви ми, уз фармацеутске куће, на истом задатку а то је подизање квалитета лечења болесника оболелих од болести бубрега“, рекао је проф. др Дејан Петровић. Говорећи о једанаестој књизи из серије књига о лечењу болести бубрега „Савремени модалитети дијализе у клиничкој пракси" проф. др Дејан Петровић рекао је да она има за циљ да едукује лекаре, да се подигне и поправи квалитет лечења болесника хемодијализом као и индивидуализација и квалитет дијализне пескрипције која је кључна за оптимално и адекватно лечење наших болесника.

Проф. др Радомир Наумовић из УКЦ Србије истиче да је циљ стручних окупљања нефролога подизање свести становништва о болестима бубрега с обзиром да последње две деценије говоримо о епидемији хроничних болести бубрега.“ Тема овогодишњег Светског дана бубрега су бубрежне болести у ванредним околностима а једна од њих је и свакако ковид пандемија. Зато је једна од наших тема на овогодишњем стручном састанку нефролога пандемија корона вируса и бубрежним болестима које су повезане са овом инфекцијом као и модалитетима лечења тих проблема“, истакао је проф. Наумовић. Најчешће хроничне болести у популацији старијих особа су управо болести бубрега које обухватају 10 до 12 одсто укупног становништва и њима треба правовремено помоћи, сматра проф. др Игор Митић из УКЦ Нови Сад . “Циљ наших окупљања је да покренемо свест да се болести морају правовремено дијагностикивати и адекватно лечити јер нажалост сви помисле на бубрежне болести само када се помиње оних три, четири хиљаде пацијената који су на дијализи а међу нама је много оних које имају болести бубрега а да то не знају , или се неадекватно лече или су кандидати нажалост не да постану дијализни пацијенти већ да превремено умру“, истакао је проф. Митић и додао да овакви скуповима имају за циљ да побољшају преживљавање огромног броја наших суграђана који су бубрежни болесници.

Говорећи о једанаестој књизи из серије књига о лечењу болести бубрега „Савремени модалитети дијализе у клиничкој пракси „проф. др Дејан Петровић рекао је да она има за циљ да едукује лекаре, да се подигне и поправи квалитет лечења болесника хемодијализом као и индивидуализација и квалитет дијализне прескрипције која је кључна за оптимално и адекватно лечење наших болесника. Симпозијум је акредитован од стране Здравственог савета Србије и донео је 8 бодова предавачима и 4 бода слушаоцима.











Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.