Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

NACIONALNI SIMPOZIJUM
„SAVREMENI MODALITETI DIJALIZE U KLINIČKOJ PRAKSI“

U organizaciji FMN i katedre za nefrologiju u amfiteatru našeg fakulteta, održan je 15. stručni skup iz nefrologije koji je, kao i proteklih godina obuhvatio obeležavanje Svetskog dana bubrega, Nacionalni simpozijum na temu „Savremeni modaliteti dijalize u kliničkoj praksi" i promociju nove knjige o bolestima bubrega u kliničkoj praksi pod nazivom „Savremeni modaliteti dijalize u kliničkoj praksi" autora prof. dr Dejana Petrovića. Prof. Petrović organizator i rukovodilac simpozijuma, u uvodnom obraćanju nefrolozima iz cele Srbije, podsetio je na sve aktivnosti koje su u oblasti nefrologije organizovane na našem fakultetu u proteklih 15 godina i izrazio zadovoljstvo što je i ovogodišnji stručni skup nefrologa okupio najznačajnija imena srpske nefrologije ali i mlade kolege iz svih krajeva Srbije. „Drago mi je da ste i ove godine prepoznali značaj i kvalitet edukacije našeg stručnog sastanka i da ste okupili u ovoliko broju jer smo svi mi, uz farmaceutske kuće, na istom zadatku a to je podizanje kvaliteta lečenja bolesnika obolelih od bolesti bubrega“, rekao je prof. dr Dejan Petrović. Govoreći o jedanaestoj knjizi iz serije knjiga o lečenju bolesti bubrega „Savremeni modaliteti dijalize u kliničkoj praksi" prof. dr Dejan Petrović rekao je da ona ima za cilj da edukuje lekare, da se podigne i popravi kvalitet lečenja bolesnika hemodijalizom kao i individualizacija i kvalitet dijalizne peskripcije koja je ključna za optimalno i adekvatno lečenje naših bolesnika.

Prof. dr Radomir Naumović iz UKC Srbije ističe da je cilj stručnih okupljanja nefrologa podizanje svesti stanovništva o bolestima bubrega s obzirom da poslednje dve decenije govorimo o epidemiji hroničnih bolesti bubrega.“ Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega su bubrežne bolesti u vanrednim okolnostima a jedna od njih je i svakako kovid pandemija. Zato je jedna od naših tema na ovogodišnjem stručnom sastanku nefrologa pandemija korona virusa i bubrežnim bolestima koje su povezane sa ovom infekcijom kao i modalitetima lečenja tih problema“, istakao je prof. Naumović. Najčešće hronične bolesti u populaciji starijih osoba su upravo bolesti bubrega koje obuhvataju 10 do 12 odsto ukupnog stanovništva i njima treba pravovremeno pomoći, smatra prof. dr Igor Mitić iz UKC Novi Sad . “Cilj naših okupljanja je da pokrenemo svest da se bolesti moraju pravovremeno dijagnostikivati i adekvatno lečiti jer nažalost svi pomisle na bubrežne bolesti samo kada se pominje onih tri, četiri hiljade pacijenata koji su na dijalizi a među nama je mnogo onih koje imaju bolesti bubrega a da to ne znaju , ili se neadekvatno leče ili su kandidati nažalost ne da postanu dijalizni pacijenti već da prevremeno umru“, istakao je prof. Mitić i dodao da ovakvi skupovima imaju za cilj da poboljšaju preživljavanje ogromnog broja naših sugrađana koji su bubrežni bolesnici.

Govoreći o jedanaestoj knjizi iz serije knjiga o lečenju bolesti bubrega „Savremeni modaliteti dijalize u kliničkoj praksi „prof. dr Dejan Petrović rekao je da ona ima za cilj da edukuje lekare, da se podigne i popravi kvalitet lečenja bolesnika hemodijalizom kao i individualizacija i kvalitet dijalizne preskripcije koja je ključna za optimalno i adekvatno lečenje naših bolesnika. Simpozijum je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije i doneo je 8 bodova predavačima i 4 boda slušaocima.











Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.