Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПОЧЕЛА РЕАЛИЗАЦИЈА ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТА
"STRENGTHENING CAPACITIES AND DIGITAL COMPETENCES IN BIOMEDICAL EDUCATION THROUGH INTERNATIONALIZATION AT HOME (BIOSINT)"

Факултет медицинских наука домаћин је трећег састанка учесника Еразмус + програма „BIOSINT“ , чији је носилац наша установа а у коме учествују и Универзитети из Темишвара (Румунија) , Левена (Белгија), Тузле, Мостара, Фоче, Подгорице, Тиране и Скадра . Пројекат је званично почео у јануару ове године и планирано је да буде реализован у наредне три године. Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић , у уводном обраћању учесницима пројекта, рекао је да је поносан да је направљен добар „конзорцијум“ неколико универзитета који имају за циљ да направе интернализацију код куће, односно да покуша да уведе нове технологије у образовању, пре свега у области медицине .“То је за нас веома битно јер учење на даљину је веома потребно, поготово ако се осврнемо на време које је иза нас током пандемије корона вируса, а може да буде и врло добра ствар за неке нове генерације јер ће омогућити да допремо до свих којима је наше знање потребно а да практично будемо код куће“', рекао је проф. Јаковљевић.

Према речима проф. др Драгана Миловановића који уз доц. др Милана Зарића руководи пројектом на нашем факултету, пројекат БИОСИНТ предлаже активности груписане у пет радних пакета који у потпуности подржавају опште и специфичне циљеве програма Еразмус+ програм. Намера је да унапреди образовање и развој студената биомедицинских наука, као и наставника и административног особља високошколских установа. Основни циљ пројекта је јачање капацитета и дигиталних компетенција у биомедицинском образовању кроз интернационализацију код куће (IaH -Internationalization at Home).

Посебни циљеви пројекта су:

  • "State of Art" интернационализација код куће у биомедицинским високошколским установама Европске уније и земљама Западног Балкана (WBC - Western Balkan Countries)
  • Развој IaH стратегија на WBC биомедицинским високошколским установама
  • Развој дигиталних протокола и услуга за међународне студенте и особље
  • Увођење интеркултуралних и међународних компетенција кроз постојеће курсеве и креирање нових виртуелних курсева
  • Постављање међународног дигиталног окружења за наставу и учење за домаће студенте
  • Промовисање резултата пројекта и информисање заинтересованих страна
Кроз спровођење образовања намера је да се ојачају дигитални капацитети, писменост и компетенције као и вештине и ставови на индивидуалном и институционалном нивоу. Специфични циљеви БИОСИНТ-а пројекта су промоција академске мобилности појединаца и група, квалитетних исхода учења за учеснике, сарадње, квалитет, инклузија, правичност, изврсност, креативност и иновативност у области високог образовања. Највредније краткорочне промене очекују се од ученика и наставника који ће унапредити своју дигиталну писменост, културну компетентност и спремност за будући рад у глобалном здрављу у ери „нове нормалности“ дигиталног друштва током и након COVID-19 пандемија. Значајно је привлачење заинтересованих студената који похађају високошколске установе које не учествују директно у пројекту постизање средњорочних и, посебно, дугорочних утицаја пројекта. Пројекат има амбицију да трајно подигне капацитет високошколских установа, професионализам и компетентност за управљање према интегрисаним стратегијама виртуелног биомедицинског образовања- сагласни су сви учесници пројекта.

За учеснике пројекта организован је пријем у Скупштини града Крагујевца на коме је председник Мирослав Петрашиновић присутне упознао са историјом нашег Града али и актуелним моментом и плановима развоја Крагујевца. Он је посебно истакао да у даљем развоју прве престонице модерне Србије јако важно место заузима наш Универзитет и додао да је у научном и образовном смислу Факултет медицинских наука веома важан и значај партнер локалне заједнице. На пријему се у име ФМН и свих учесника пројекта захвалио проф. др Драган Миловановић нагласивши да нам подршка локалне самоуправе јако значи у реализацији многобројних пројеката и активности које се спроводе на нашем факултету.












Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.