Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

POČELA REALIZACIJA ERAZMUS+ PROJEKTA
"STRENGTHENING CAPACITIES AND DIGITAL COMPETENCES IN BIOMEDICAL EDUCATION THROUGH INTERNATIONALIZATION AT HOME (BIOSINT)"

Fakultet medicinskih nauka domaćin je trećeg sastanka učesnika Erazmus + programa „BIOSINT“ , čiji je nosilac naša ustanova a u kome učestvuju i Univerziteti iz Temišvara (Rumunija) , Levena (Belgija), Tuzle, Mostara, Foče, Podgorice, Tirane i Skadra . Projekat je zvanično počeo u januaru ove godine i planirano je da bude realizovan u naredne tri godine. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević , u uvodnom obraćanju učesnicima projekta, rekao je da je ponosan da je napravljen dobar „konzorcijum“ nekoliko univerziteta koji imaju za cilj da naprave internalizaciju kod kuće, odnosno da pokuša da uvede nove tehnologije u obrazovanju, pre svega u oblasti medicine .“To je za nas veoma bitno jer učenje na daljinu je veoma potrebno, pogotovo ako se osvrnemo na vreme koje je iza nas tokom pandemije korona virusa, a može da bude i vrlo dobra stvar za neke nove generacije jer će omogućiti da dopremo do svih kojima je naše znanje potrebno a da praktično budemo kod kuće“', rekao je prof. Jakovljević.

Prema rečima prof. dr Dragana Milovanovića koji uz doc. dr Milana Zarića rukovodi projektom na našem fakultetu, projekat BIOSINT predlaže aktivnosti grupisane u pet radnih paketa koji u potpunosti podržavaju opšte i specifične ciljeve programa Erazmus+ program. Namera je da unapredi obrazovanje i razvoj studenata biomedicinskih nauka, kao i nastavnika i administrativnog osoblja visokoškolskih ustanova. Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija u biomedicinskom obrazovanju kroz internacionalizaciju kod kuće (IaH -Internationalization at Home).

Posebni ciljevi projekta su:

  • "State of Art" internacionalizacija kod kuće u biomedicinskim visokoškolskim ustanovama Evropske unije i zemljama Zapadnog Balkana (WBC - Western Balkan Countries)
  • Razvoj IaH strategija na WBC biomedicinskim visokoškolskim ustanovama
  • Razvoj digitalnih protokola i usluga za međunarodne studente i osoblje
  • Uvođenje interkulturalnih i međunarodnih kompetencija kroz postojeće kurseve i kreiranje novih virtuelnih kurseva
  • Postavljanje međunarodnog digitalnog okruženja za nastavu i učenje za domaće studente
  • Promovisanje rezultata projekta i informisanje zainteresovanih strana
Kroz sprovođenje obrazovanja namera je da se ojačaju digitalni kapaciteti, pismenost i kompetencije kao i veštine i stavovi na individualnom i institucionalnom nivou. Specifični ciljevi BIOSINT-a projekta su promocija akademske mobilnosti pojedinaca i grupa, kvalitetnih ishoda učenja za učesnike, saradnje, kvalitet, inkluzija, pravičnost, izvrsnost, kreativnost i inovativnost u oblasti visokog obrazovanja. Najvrednije kratkoročne promene očekuju se od učenika i nastavnika koji će unaprediti svoju digitalnu pismenost, kulturnu kompetentnost i spremnost za budući rad u globalnom zdravlju u eri „nove normalnosti“ digitalnog društva tokom i nakon COVID-19 pandemija. Značajno je privlačenje zainteresovanih studenata koji pohađaju visokoškolske ustanove koje ne učestvuju direktno u projektu postizanje srednjoročnih i, posebno, dugoročnih uticaja projekta. Projekat ima ambiciju da trajno podigne kapacitet visokoškolskih ustanova, profesionalizam i kompetentnost za upravljanje prema integrisanim strategijama virtuelnog biomedicinskog obrazovanja- saglasni su svi učesnici projekta.

Za učesnike projekta organizovan je prijem u Skupštini grada Kragujevca na kome je predsednik Miroslav Petrašinović prisutne upoznao sa istorijom našeg Grada ali i aktuelnim momentom i planovima razvoja Kragujevca. On je posebno istakao da u daljem razvoju prve prestonice moderne Srbije jako važno mesto zauzima naš Univerzitet i dodao da je u naučnom i obrazovnom smislu Fakultet medicinskih nauka veoma važan i značaj partner lokalne zajednice. Na prijemu se u ime FMN i svih učesnika projekta zahvalio prof. dr Dragan Milovanović naglasivši da nam podrška lokalne samouprave jako znači u realizaciji mnogobrojnih projekata i aktivnosti koje se sprovode na našem fakultetu.












Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.