Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ПРОФ. ДР МИОДРАГУ МИЈИ ЛУКИЋУ

У присуству чланова породице супруге Александра, сина Срђана и кћерке Ане, декана проф. др Владимира Јаковљевића, продекана, шефа катедре за имунологију проф. др Ивана Јовановића, бројних професора, сарадника и пријатеља у амфитеатру ФМН у Крагујевцу одржана је комеморација проф. др Миодрагу Мији Лукићу, емеритус професору нашег факултета , који је преминуо 17. јануара ове године. Након минута ћутања којим су присутни одали пошту проф. Лукићу окупљенима се обратио декан проф. др Владимир Јаковљевић, који је рекао да је професор Лукић човек који је променио дух размишљања на нашем факултету, пре свега на имунологији а затим и у базичним наукама.'' У моменту када смо започињали са докторским студијама професор Мија Лукић је био тај камен око кога се вртела научна грађевина и као такав је, до самог краја, радио на томе'', рекао је декан Јаковљевић.

Проф. Лукић иза себе је оставио неизбрисив траг у науци, микробиологији, имунологији, велики број научни радова али и бројне младе колеге који су били његови ђаци, докторанти а сада су и сами професори. О проф. Миодрагу Лукићу на комеморацији су говорили: проф. др Иван Јовановић шеф катедре за имунологију, проф. др Немања Јовичић потпредседник Друштва имунолога Србије, проф. др Иван Срејовић, продекан за ДАС ФМН. Сви они сагласни су да је тешко издвојити неки од радова професора Мије Лукића као најзначајнији или најбољи, као што је готово немогуће издвојити и неки од периода његовог научног стварања и дати му епитет најбогатијег или најплоднијег. Међутим, чини се да је креативни зенит професор Лукић постигао доласком на Факултет медицинских наука у Крагујевцу 2005.године, где је две године касније 2007. године изабран и за емеритус професора. У телеграму саучешћа који је породици Лукић и факултету упутио ректор Универзитета у Крагујевцу се, између осталог, каже ''Проф. др Миодраг Лукић био је један од најистакнутијих српских имунолога и најцитиранијих научника у нашој академској заједници. Својим преданим радом на научноистраживачком и педагошком плану дао је велики допринос афирмацији Факултета медицинских наука и нашег Универзитета. Високо вреднујући његове доприносе, Универзитет у Крагујевцу му је 2018. године уручио Светосавску награду за животно дело''.

Пребогато искуство, огромно знање и углед светски препознатог научног ауторитета професор Мија Лукић несебично је стављао на располагање млађим колегама који су започињали научну каријеру. Научни резултати који су проистекли из неуморног рада крагујевачке имунологије, и проф. Лукића омогућили су препознавање Факултета медицинских наука у Крагујевцу као једног од најзначајнијих центара за испитивање имунских механизама и патолошких стања у којима посредују имунски поремећаји.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.