Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽANA KOMEMORACIJA PROF. DR MIODRAGU MIJI LUKIĆU

U prisustvu članova porodice supruge Aleksandra, sina Srđana i kćerke Ane, dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića, prodekana, šefa katedre za imunologiju prof. dr Ivana Jovanovića, brojnih profesora, saradnika i prijatelja u amfiteatru FMN u Kragujevcu održana je komemoracija prof. dr Miodragu Miji Lukiću, emeritus profesoru našeg fakulteta , koji je preminuo 17. januara ove godine. Nakon minuta ćutanja kojim su prisutni odali poštu prof. Lukiću okupljenima se obratio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, koji je rekao da je profesor Lukić čovek koji je promenio duh razmišljanja na našem fakultetu, pre svega na imunologiji a zatim i u bazičnim naukama.'' U momentu kada smo započinjali sa doktorskim studijama profesor Mija Lukić je bio taj kamen oko koga se vrtela naučna građevina i kao takav je, do samog kraja, radio na tome'', rekao je dekan Jakovljević.

Prof. Lukić iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u nauci, mikrobiologiji, imunologiji, veliki broj naučni radova ali i brojne mlade kolege koji su bili njegovi đaci, doktoranti a sada su i sami profesori. O prof. Miodragu Lukiću na komemoraciji su govorili: prof. dr Ivan Jovanović šef katedre za imunologiju, prof. dr Nemanja Jovičić potpredsednik Društva imunologa Srbije, prof. dr Ivan Srejović, prodekan za DAS FMN. Svi oni saglasni su da je teško izdvojiti neki od radova profesora Mije Lukića kao najznačajniji ili najbolji, kao što je gotovo nemoguće izdvojiti i neki od perioda njegovog naučnog stvaranja i dati mu epitet najbogatijeg ili najplodnijeg. Međutim, čini se da je kreativni zenit profesor Lukić postigao dolaskom na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu 2005.godine, gde je dve godine kasnije 2007. godine izabran i za emeritus profesora. U telegramu saučešća koji je porodici Lukić i fakultetu uputio rektor Univerziteta u Kragujevcu se, između ostalog, kaže ''Prof. dr Miodrag Lukić bio je jedan od najistaknutijih srpskih imunologa i najcitiranijih naučnika u našoj akademskoj zajednici. Svojim predanim radom na naučnoistraživačkom i pedagoškom planu dao je veliki doprinos afirmaciji Fakulteta medicinskih nauka i našeg Univerziteta. Visoko vrednujući njegove doprinose, Univerzitet u Kragujevcu mu je 2018. godine uručio Svetosavsku nagradu za životno delo''.

Prebogato iskustvo, ogromno znanje i ugled svetski prepoznatog naučnog autoriteta profesor Mija Lukić nesebično je stavljao na raspolaganje mlađim kolegama koji su započinjali naučnu karijeru. Naučni rezultati koji su proistekli iz neumornog rada kragujevačke imunologije, i prof. Lukića omogućili su prepoznavanje Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu kao jednog od najznačajnijih centara za ispitivanje imunskih mehanizama i patoloških stanja u kojima posreduju imunski poremećaji.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.