Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2015. godine


38 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

PROSLAVLJENA KRSNA SLAVA I DAN FAKULTETA

 

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu proslavio je 9. decembra 2015. Krsnu slavu, Svetog Alimpija Stolpnika i Dan fakulteta. Najsvečaniji dan u životu ovog fakulteta pored dana promocije novih diplomaca, protekao je u tradicionalno prazničnom raspoloženju za ovu ustanovu. Bio je to neradan dan u potpunoj službi proslavljanja datuma kada je ovaj fakultet počeo sa radom 1977. godine i sveca zaštitnika ove kuće.
Protokol je predvideo prijem gostiju u popodnevnim časovima, a svetkovina Fakulteta medicinskih nauka okupila je i ove godine akademsko bratstvo iz Srbije i okruženja, prijatelje i saradnike iz privrede, crkve, vojske i drugih oblasti društva. Goste su pre svih pozdravljali dekan fakulteta, prof. dr Predrag Čanović i domaćin slave, prof. dr Dragan Čanović. Čin rezanja slavskog kolača obavio je episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom Saborne crkve u Kragujevcu, nakon čega je, prema tradiciji, domaćin slave predao deo kolača narednom domaćinu, prof. dr Marku Foliću.

Usledila je svečana akademija u amfiteatru ,,Prof. dr Milosav Kostić''. Na samom početku govor je održao dekan, prof. dr Predrag Čanović posle čega je usledio umetnički program. Samo za ovu priliku i Fakultet medicinskih nauka mešovita grupa umetnika pripremila je muzičko-scensku celinu u kome su svoje mesto našli i popularna klasika i tradicionalna muzika i odabrani poetsko-prozni delovi, od kojih su najveću pažnju privukli odlomci iz knjige ,,Moj Deda Mijailo: Priče iz srbskog opanka'', autora Saše Živanovića.

Nakon svečane akademije druženje je nastavljeno na tradicionalnom koktelu u fakultetskom restoranu. Prijateljska atmosfera, starogradska muzika i odabrano posluženje učinili su da druženje na kraju ovog dana potraje bez žurbe i na opšte zadovoljstvo. Ovom proslavom Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu zaokružio je dane slavlja i punih 38 godina postojanja.

Galeriju slika sa ovih događaja možete pogledati ovde

 


(izvor:TV Kragujevac)
    


 

38 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

REVIJA RADOVA ,,PUBLIKOVALI SMO'' I
PROMOCIJA ,,GANONGOVOG PREGLEDA MEDICINSKE FIZIOLOGIJE''

 

Tradicionalna revija radova ,,Publikovali smo'', jedan od događaja kojima Fakultet medicinskih nauka proslavlja Dan fakulteta imala je svoje redovno godišnje izdanje 5. decembra 2015. godine uz izuzetni ovogodišnji dodatak – promociju knjige ,,Ganongov pregled medicinske fiziologije'' – prvo srpsko izdanje.
Revija radova ,,Publikovali smo'' predstavlja godišnji pregled naučnih aktivnosti i učinka celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka, vrednovanih strogim međunarodnim kriterijumima. Po tim merljivim rezultatima Fakultet medicinskih nauka je u 2015. godini imao 132 rada na SCI  listi,  ukupan  IF (impact factor)je 238,25, a prosečan IF1,82.
U ime Fakulteta, rezultate je analitički ali i kritički predstavio prodekan za integrisane akademske studije farmacije, prof. dr Vladimir Jakovljević. Zapaženi su rast ili konstantnost naučnih aktivnosti na pojedinim katedrama, ali je takođe zapažen i veliki prostor za napredak na pojedinim drugim, koje bi tek mogle da doprinesu homogenijem i znatnijem učinku ove ustanove.

Prezentaciju ,,Publikovali smo 2015.'' možete pogledati ovde.

Predstavljanje ,,Ganongovog pregleda medicinske fiziologije''

Poseban događaj za Fakultet medicinskih nauka i to sa dugoročnim značajem, predstavljalo je objavljivanje ,,Ganongovog pregleda medicinske fiziologije'' u okviru izdavačke delatnosti ovog fakulteta. Ovo kapitalno delo stručne literature u svetu, nosi ime po dr Vilijamu Fransisu Ganongu, čuvenom američkom fiziologu i naučniku, izuzetnom piscu, daleko ispred svog vremena po objašnjavanju stručnih složenih tema na jednostavan način, koji je pripadao grupi autora koji su napravili sažetije i pregledne medicinske udžbenike.
,,Ganongov pregled medicinske fiziologije'' najprodavanija je knjiga iz oblasti fiziologije u svetu, do sada je doživela 24 američka izdanja, a dr Vilijam Ganong je 40 godina bio jedini autor prva 22 izdanja (!) do svoje smrti 2007. godine. To je delo modernog pristupa i jezgrovitog rečnika sa velikim brojem kliničkih problema čije rešavanje pokazuje koliko je znanje fiziologije neophodno i vanvremensko za sve nivoe biomedicinske struke.

Prvo srpsko izdanje
Aktuelno 24. američko, sada i prvo srpsko izdanje ,,Ganongovog pregleda medicinske fiziologije'' nosi i kuriozitet da je prvi američki udžbenik u svetu objavljen na ćiriličnom pismu. U ranijim decenijama postojala su izdanja ove knjige u srpsko-hrvatskoj, latiničnoj varijanti, za nekadašnje jugoslovensko tržište, a upravo objavljena knjiga još jedan je primer doslednosti Fakulteta medicinskih nauka u negovanju nacionalne kulture.
Rad na prvom srpskom izdanju ,,Ganonga'', bitno je reći, okupio je najpoznatije fiziologe sa srpskog govornog područja i trajao je tri godine. Njihovo izuzetno jedinstvo u radu na ovom kapitalnom projektu istaknuto je više puta, a okupili su ih prof. dr Vladimir Jakovljević kao glavni redaktor i  Fakultet medicinskih nauka kao ustanova i izdavač.
Revija ,,Publikovali smo 2015'' i promocija knjige ,,Ganongov pregled medicinske fiziologije'' održani su u amfitetaru ,,Prof. dr Milosav Kostić'' uz prisustvo značajnog dela naučnog kadra FMN-a i samog vrha srpske fiziologije.

 

 

 
 
    


38 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

PROMOCIJA NOVIH DIPLOMACA
I NAJBOLJIH STUDENATA  2015. GODINE

 

Jedan od najsvečanijih dana u životu svakog fakulteta, dan promocije novih diplomaca, za Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu je tradicionalno i deo proslave Dana fakulteta, 9. decembra. Ovoga puta ceremonije su se odigrale 5. decembra 2015, i to u tri dela jer broj studijskih programa i diplomaca to iziskuju. Sve svečanosti održane su u amfiteatru ,,Prof. dr Milosav Kostić'' uz svaki put punu prostoriju novih diplomaca, nagrađenih studenata i njihovih najbližih.

Prva svečanost
Za početak promovisani su novi magistri farmacije i diplomci Osnovnih strukovnih studija. Diplomce i nagrađene studente Integrisanih akademskih studija farmacije prvo je pozdravio prodekan za ovaj studijski program, prof. dr Vladimir Jakovljević. Zatim su pročitana imena novih magistara farmacije, njih 99, nakon čega su položili zakletvu farmaceuta, koju je pročitala Ana Pejčić, najbolji diplomac generacije sa prosečnom ocenom 9,96, posle čega su predstavljeni najbolji studenti Farmacije po godinama. Studente Osnovnih strukovnih studija pozdravila je potom prof. dr Marina Petrović, prodekan ovog studijskog programa nakon čega su predstavljena imena 31 novog strukovnog fizioterapeuta i 45 novih strukovnih sestara i tehničara, da bi zatim bili predstavljeni i najbolji studenti po godinama. Najbolji diplomci na Osnovnim strukovnim studijama su Katarina Đokić (fizioterapeut) sa prosekom 9,81 i Janko Andrejić (tehničar) sa prosekom 9,08.

Druga svečanost
Prva generacija doktora stomatologije FMN
Pored uobičajenog uzbuđenja zbog promocije nove generacije diplomaca, 5. decembar 2015. je svakako za Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu bio i istorijski datum jer je toga dana predstavljena prva generacije doktora stomatologije ovog fakulteta nakon što je ovaj studijski program počeo sa radom na FMN 2010. godine. Zbog toga je druga svečanost obilovala posebnim emocijama. Na početku je prisutne pozdravio dekan Fakulteta medicinskih nauka, prof. dr Predrag Čanović nakon čega su predstavljeni novi doktori medicine, i to iz prve grupe, od njih ukupno 161. Zatim se prisutnima i diplomcima Integrisanih akademskih studija stomatologije obratila doc. dr Tatjana Kanjevac, prodekan za ovaj studijski program, posle čega su predstavljena 24 prva doktora stomatologije Fakulteta medicinskih nauka. Pošto i stomatolozi kao i medicinari polažu Hipokratovu zakletvu, to su učinili zajedno, a u čast prve generacije doktora stomatologije tekst zakletve za sve njih pročitao je najbolji diploamac IAS stomatologije Miloš Papić (prosečna ocena 9,55). Nakon tog najsvečanijeg trenutka proglašeni su najbolji studenti po godinama na oba studijska programa, a najbolji diplomac generacije na IAS medicine je Irena Ilić sa prosekom 9,81.

 

Treća svečanost
Druga grupa novih doktora medicine i novi specijalisti Fakulteta medicinskih nauka predstavljeni su na trećoj svečanosti. Prisutne je pozdravio dekan nakon čega su poimence predstavljena imena novih doktora medicine iz druge grupe, posle čega su položili Hipokratovu zakletvu. Zatim su predstavljeni novi specijalisti i oni koji su završili užu specijalizaciju, njih ukupno 45.

Sve svečanosti prošle su u odličnom raspoloženju, svaku je ukrasio svojim muziciranjem gudački kvartet ,,Shiny strings'', a održana je i višegodišnja tradicija Fakulteta medicinskih nauka da se najbolji diplomci daruju dukatima i crvenim jabukama.

 

 
 
 

    


38 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

SVEČANA DODELA DIPLOMA

 



38 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

ODRŽAN PRVI ,,MEMORIJAL
PROF. MIROSLAV MADŹARAC''

 

Višednevna proslava Dana Fakulteta medicinskih nauka počela je u subotu 5. decembra 2015. godine tradicionalnim Sportskim danom koji od ove godine nosi naziv - ,,Memorijal prof. Miroslav Madžarac'' u čast čuvenog profesora FMN i zaslužnog sportskog radnika.

Sportski dan počeo je komemoracijom prof. Madžarcu u amfiteatru ,,Prof. dr Milosav Kostić'' uz prisustvo brojnih profesora, studenata i sportista Fakulteta medicnskih nauka.

 

Prof. dr Miroslav Madžarac rođen je 1946. godine u Kragujevcu i ceo svoj život posvetio je fizičkoj kulturi i vaspitanju mladih i unapređenju sporta u Srbiji. Za više od 30 godina nastavnog i sportskog rada na Fakultetu medicinskih nauka, od sporta je napravio važan segment života fakulteta i kroz Fakultetsko sportsko društvo ,,Medicinar'' studentima omogućio natprosečne uslove za bavljenje sportom. Obavljajući tokom decenija više važnih društveno-sportskih funkcija predano je radio na boljoj organizaciji sporta u Srbiji, zbog čega je dobio i ,,Majsku nagradu'' SOFK-e 1990. godine. Prof. Madžarac preminuo je krajem decembra 2014. godine u Kragujevcu.

Tokom komemoracije prikazan je film posvećen profesoru Madžarcu koji je izazvao dosta vedrine i tuge kod prisutnih, a čiji je autor doc. dr Dušica Đorđević, rukovodilac Sportskog društva ,,Medicinar'' i dugogodišnji saradnik prof. Madžarca.

Nakon toga dodeljene su zahvalnice zaslužnim sportistima SD ,,Medicinar'' koji su se oprostili od fakultetskog dresa završetkom studija. Posle ovih ceremonija prešlo se na takmičarski deo Sportskog dana – Memorijala.

Takmičenja

Nadmetanja na prvom ,,Memorijalu prof. dr Miroslava Madžarca'' održana su u sali Druge kragujevačke gimnazije i prostorijama Stonoteniskog kluba ,,Faks'', uz učešće studenata Univerziteta u Kragujevcu i mešovitih ekipa, i to u sledećim sportovima - odbojci, rukometu, futsalu i stonom tenisu, s tim što je ovaj poslednji zapravo bio i Studentsko prvenstvo Kragujevca u stonom tenisu. Nadmetanja su protekla u dobroj borbi i tradicionalno dobrom druženju, a sportisti FMN ovoga puta su se namerili na ozbiljne protivnike, među kojima su bile i nekadašnje profesionalne rukometašice (,,Lavice''), drugi tim ,,Ekonomca'' i dva osvajača Univerzitetske lige Kragujevca.

Prvi ,,Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac'' uveličan je i svojim preliminarnim delom -  plivačkim takmičenjima koja su održana još 14. novembra na bazenima SC ,,Park''.

Rezultati:
Rukomet (ž) FMN - ,,Lavice''  12:15
Futsal (m)  FMN - ,,Ekonomac 2''   3:5
Odbojka (ž) FMN – Prirodno-matematički fakultet 0:2
Odbojka (m) FMN - Prirodno-matematički fakultet  0:2

Stoni tenis (Studentsko prvenstvo Kragujevca)
1. mesto: Marko Milovanović Fakultet inženjerskih nauka
2. mesto: Miloš Mirović Fakultet medicinskih nauka
3. mesto: Miloš Đorđević Ekonomski fakultet

    
    
    


ISPRAĆAJ PROFESORA SLAVOLJUBA STEVANOVIĆA

 

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 1. decembra 2015. godine održana je komemorativna sednica posvećena prof. dr Slavoljubu Stevanoviću, jednom od osnivača ovog fakulteta i istaknutom zdravstvenom radniku Kragujevca i Sumadije koji je preminuo 29. novembra 2015. u 82. godini.

Komemoraciji su prisustvovali porodica i poštovaoci profesora Stevanovića, a nakon minuta ćutanja, prof. dr Predrag Čanović dekan Fakulteta medicinskih nauka podsetio je na lik i delo čuvenog profesora Slave, odavši mu priznanje na svemu urađenom u životu i podsetivši na njegovu jedinstvenu prirodu i lucidnost. Nakon toga, rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević odao je počast ,,glavi iz koje je izašao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu'' skrenuvši pažnju na neumitni odlazak generacije ljudi koja je imala viziju i snagu za pomeranje kapitalnih stvari u napretku Kragujevca i Sumadije.

    

Prof. dr Slavoljub Stevanović rođen je 1934. godine u Malim Pčelicama kod Kragujevca. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu nakon čega je 1968. godine specijalizirao medicinu rada. Služba ga je vodila kroz brojne zdravstvene ustanove, a od mnogih dužnosti koje je obavljao naročito se izdvaja da je od 1975. do 1984. godine bio generalni direktor Medicinskog centra ,,Dr Mihajlo Ilić'' u Kragujevcu, a od 1993. do 1998.  generalni direktor Zdravstvenog centra Sumadijskog okruga. Posle toga bio je generalni direktor Doma zdravlja u Kragujevcu do aprila 2000. godine kada je otišao u penziju.
Bio je jedan od inicijatora osnivanja i ključnih pokretača razvoja Fakulteta medicinskih nauka i Kliničkog centra u Kragujevcu. Nije slučajan kuriozitet da je baš on bio prvi izabrani nastavnik na ovom fakultetu 1981. godine, a zatim vanredni  profesor od 1988. i redovni od 1994. godine. Uz sve te dužnosti, obavljao je i čitav niz društveno značajnih funkcija.

Opelo profesoru doktoru Slavoljubu Stevanoviću održano je istog dana na Varoškom groblju u Kragujevcu nakon čega je sahranjen na groblju u rodnim Malim Pčelicama.

 

 


38 GODINA
FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i ove godine sa radošću proslavlja svoju Krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i Dan fakulteta 9. decembar, čineći to kroz mnoge vidove svog rada i više dana svečanosti, zaokružujući pritom punih 38 godina postojanja.

Pozivamo Vas da nam se u proslavi pridružite i tako nam ulepšate dane slavlja.



  Domaćin Slave
Prof. dr Dragan Čanović
Dekan
Prof. dr Predrag Čanović

 

PROGRAM PROSLAVE

 

Subota 5. 12. 2015.


11:30

Amfiteatar ''Prof. dr Milosav Kostić''
Sportski dan – Prvi ,,Memorijal prof. dr Miroslav Madžarac''
Komemoracija profesoru Miroslavu Madžarcu, otvaranje
 

13:00
Sala Druge kragujevačke gimnazije
Takmičenja: odbojka, rukomet, futsal,stoni tenis


13:00

Amfiteatar ''Prof. dr Milosav Kostić''
Revija radova ,,Publikovali smo''
Promocija knjige ,,Ganongov pregled medicinske fiziologije'' - prvo srpsko izdanje
(opširnije pogledajte ovde)

 

Nedelja 6. 12. 2015.


10:00

Amfiteatar ''Prof. dr Milosav Kostić''
Promocija diplomaca i najboljih studenata (IAS farmacije, Osnovne strukovne studije)
Koktel


11:00

Dvorište Rektorata
Otvaranje parka prve generacije diplomiranih doktora stomatologije


13:00

Amfiteatar ''Prof. dr Milosav Kostić''
Promocija diplomaca i najboljih studenata (IAS medicine 1 i IAS stomatologije)
        1 - studenti koji su diplomirali zaključno sa  24. 07. 2015.
Koktel


16:00

Amfiteatar ''Prof. dr Milosav Kostić''
Promocija diplomaca (IAS medicine 2 i specijalističke studije)
        2 - studenti koji su diplomirali počev od  08. 09. 2015.
Koktel

 

Sreda 9. 12. 2015.


17:00


Rezanje slavskog kolača

Svečana akademija

Koktel



Program proslave u pdf formatu pogledajte ovde


ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Na Fakultetu medicinskih nauka 16. novembra 2015. godine održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi. U akciji je prikupljeno 28 jedinica krvi, a čak 22 davaoca odbijeno je iz medicinskih razloga (trenutni umor, malokrvnost, nepravilni pritisak...). Očigledno je neumitni tempo studentskih obaveza uzeo svoj danak optimalnom fizičkom stanju studenata, ali i sam odziv i ukupan broj davalaca koji su se pojavili toga dana govori o najboljoj nameri i velikoj svesti o značaju akcije.

Ni ovaj kuriozitet sa brojem davalaca koji su ostali na pokušaju nije umanjio dobar utisak o akciji niti ostavio traga na poslovično vedroj atmosferi koja vlada između davalaca, aktivista Crvenog krsta i osoblja Službe za transfuziju krvi. Akcija je prema običaju održana u Kabinetu za urgentnu medicinu, a među 50-ak dobrovoljaca koji su se ispred FMN pojavili tog dana bilo je i službenika fakulteta i predstavnika nastavnog kadra.

 

    


NOVO RUKOVODSTVO NAUČNIH GRUPA AKADEMIJE MEDICINSKIH NAUKA SLD

Na sednici Predsedništva Akademije medicinskih nauka SLD održanoj 28. oktobra 2015. godine izabrano je novo rukovodstvo naučnih grupa Akademije medicinskih nauka SLD.

Predlog Naučne grupe za preventivnu i multidisciplinarnu medicinu usvojen je jednoglasno i za članove rukovodstva izabrani su:

Predsednik: Naučni savetnik dr Ljiljana Vučković-Dekić, Beograd
Potpredsednik: Prof. dr Nebojša Arsenijević, Kragujevac
Sekretar: Prof. dr Slavoljub Živković, Beograd

Predsednik naučne grupe je po funkciji član Naučnog veća i Sekretarijata Akademije i aktivno učestvuje u radu i donošenju svih odluka značajnih za rad Akademije.

Predsednik
Prof. dr Pavle Milenković


GOSTOVANJE DR JANA SOBČINJSKOG NA FMN

Gost Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu u periodu od 23. do 30. septembra 2015. godine bio je dr Jan Sobčinjski sa Medicinskog univerziteta u Lublinu u Poljskoj. Tokom svog boravka dr Sobčinjski imao je više sastanaka sa nastavnicima i saradnicima FMN, naročito sa Integrisanih akademskih studija farmacije, a 24. septembra održao je i predavanje u Plavoj sali za nastavni kadar i studente.

Dr Jan Sobčinjski diplomirao je na Farmaceutskom fakultetu Medicinskog univerziteta u Lublinu, a doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Oslu. I profesionalnu karijeru je gradio na ove dve visokoškolske ustanove, a trenutno je asistent na Katedri za primenjenu farmaciju Farmaceutskog fakulteta Medicinskog univerziteta u Lublinu.

Tokom svoje posete dr Sobčinjeki upoznao se i sa istorijom i pojedinim znamenitostima Srbije i Sumadije, a imao je prijem i kod dekana Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Predraga Čanovića.

 

    


POČELA NOVA SKOLSKA GODINA
NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Nova školska 2015/2016. godina zvanično je počela na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 14. septembra 2015. godine. Brucošima integrisanih akademskih studija i Osnovnih strukovnih studija svečano su dodeljeni indeksi i upućeni su na prva predavanja.
Prema uspostavljenom rasporedu, 14. septembra prvi su na studije stupili studenti integrisanih akademskih studija farmacije i stomatologije. Brucoše farmacije u amfiteatru je pozdravio i u njihove buduće obaveze uputio prof. dr Vladimir Jakovljević prodekan za IAS farmacije. Buduće doktore stomatologije u Zelenoj sali pozdravila je doc. dr Tatjana Kanjevac prodekan za IAS stomatologije.
Sledećeg dana, 15. septembra svoj put na FMN započeli su studenti prve godine Integrisanih akademskih studija medicine i Osnovnih strukovnih studija. Medicinare su u amfiteatru pozdravili dekan FMN, prof. dr Predrag Čanović i prodekan za reformu nastave doc. dr Ivan Jovanović. Studenti Osnovnih strukovnih studija indekse su zvanično dobili u sali Interne klinike Kliničkog centra Kragujevac uz dobrodošlicu prof. dr Marine Petrović prodekana za Osnovne strukovne studije.

 

 
 

Svi studenti prve godine uz indekse su dobili i odštampane semestralne vodiče, a studenti integrisanih akademskih studija tom prilikom upoznati su i sa svojim tutorima i generalno sa tutorskim sistemom rada po kome je FMN prepoznatljiv. Dekan i prodekani brucošima su od srca poželeli sreću tokom celih studija ali ih i upozorili na vrlo dinamičan i zgusnut program rada koji ne ostavlja puno slobodnog vremena ali i nagrađuje posvećene.
Fakultet medicinskih nauka je na prvu godinu studija školske 2015/2016. godine upisao 90 studenata IAS medicine, 84 studenta IAS farmacije, 25 studenata IAS stomatologije i i po 44 studenta oba programa Osnovnih strukovnih studija (strukovna medicinska sestra/tehničar i strukovni fizioterapeut).

 

 


PRVA GRUPA DIPLOMACA
INTEGRISANIH AKADEMSKIH STUDIJA STOMATOLOGIJE

Drage koleginice,kolege,prijatelji , sa radošću i zadovoljstvom Vas obaveštavam,da je prva grupa studenata položila poslednji ispit i odbranila Završni test i time sa uspehom okončala svoje studiranje na IASS.

Tatjana Kanjevac Prodekan IASSS

Galeriju slika možete pogledati ovde

 

    


OTVORENA IZLOŽBA ,,BIO JEDNOM JEDAN BIOSKOP''
IZLOŽBU OTVORIO RADOSLAV ZELENOVIĆ

Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu 18. juna 2015. godine otvorena je izložba ,,Bio jednom jedan bioskop'' – izložba bioskopskih plakata. Izložba predstavlja filmske plakate iz prethodnih decenija bioskopskog života Kragujevca i putovanje kroz celokupnu istoriju filmske i bioskopske kulture ovog grada koja se proteže od kraja XIX veka do današnjih dana.

Počasni gost na otvaranju izložbe bio je gospodin Radoslav Zelenović direktor Jugoslovenske kinoteke i član Evropske akademije za film, koji je zvanično i otvorio izložbu. Tom prilikom gospodin Zelenović, čovek koji je mnogim svetski slavnim imenima sa izloženih plakata bio domaćin u Srbiji, nadahnuto je izneo svoj doživljaj ove izložbe i filma kao umetnosti, uz neizbežnu brigu za sudbinu filma, bioskopa i filmske kulture u Srbiji.

Izložbi su naročitu pažnju posvetili predstavnici medija, a posetioci različitih generacija stopili su se u utisku o nezamenljivosti filmskog doživljaja koji nudi bioskop i sublimaciji sveta jednog filma i umetničkoj veštini koju nudi filmski plakat.

Izložba bioskopskih plakata ,,Bio jednom jedan bioskop'' biće otvorena na Fakultetu medicinskih nauka i u narednom periodu.

Katalog izložbe možete pogledati ovde

 

    


HUMANITARNA ŽURKA STUDENATA FMN 19. JUNA

Studenti Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu po treći put organizuju, sada već tradicionanu Veliku humanitarnu žurku u dvorištu fakulteta. koja će se održati 19. juna 2015. godine u dvorištu Fakulteta medicinskih nauka sa početkom u 21 sat.

Pored druženja i zabave svakako ravnopravna kompomenta ovog događaja je i njen humanitarni karakter. Naime, sav prihod od ulaznica biće uplaćen za lečenje petogodišnje Nede Kujundžić koja boluje od cerebralne paralize i kojoj je potreban novac za više operacija u Beču. Osnovna cena ulaznice je 100 dinara, a svako ko želi može dati i više.

Eto prilike za dobru zabavu i druženje među svim studentima FMN i gostima i ujedno šanse da se da značajno pomogne nekome kome je ta pomoć veoma potrebna. Za one koji neće biti u prilici da dođu na žurku na raspolaganju je žiro račun za uplate:

Dinarski račun
Banka Intesa
Neda Kujundžić
br. računa: 908-16001-87
poziv na broj: 53-102-0009992/0




RADOSLAV ZELENOVIĆ, DIREKTOR JUGOSLOVENSKE KINOTEKE OTVARA IZLOŽBU ,,BIO JEDNOM JEDAN BIOSKOP'' NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Počasni gost na otvaranju izložbe ,,Bio jednom jedan bioskop'' na Fakultetu medicinskih nauka biće gospodin Radoslav Zelenović direktor Jugoslovenske kinoteke i član Evropske akademije za film, koji će i otvoriti izložbu.
Izložba bioskopskih plakata - ,,Bio jednom jedan bioskop'' biće otvorena u četvrtak 18. juna 2015. u 19 sati u Galeriji fakulteta medicinskih nauka.




IZLOŽBA ,,BIO JEDNOM JEDAN BIOSKOP'' NA FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

U četvrtak 18. juna 2015. godine u galeriji Fakulteta medicinskih nauka biće otvorena izložba bioskopskih plakata - ,,Bio jednom jedan bioskop''. Gledajući filmske plakate iz prethodnih decenija posetioci će moći da se podsete nekih boljih filmskih vremena i kulture, da se upoznaju sa istorijatom bioskopskog života u Kragujevcu i svakako sa specifičnom umetnošću filmskog plakata.

Izložba je i sentimentalno putovanje kroz sopstvenu prošlost i dokaz koliko je isprepletena sa doživljajima vezanim za pokretne slike. Sa mogućim sećanjima na tačno vreme i mesto kada je pogledan neki značajan ili manje značajan film i sa emocijama koje su pokretale bujne priče iz biskopskog mraka.

Otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak 18. jun u 19 sati.

Katalog izložbe možete pogledati ovde




PREDSTAVLJANJE KNJIGA MILOSA JEVTIĆA

Pozivamo Vas na predstavljanje knjiga Miloša Jevtića
PRAG ZDRAVLJA – razgovori sa Živanom V. Maksimovićem
PUT U HIRURGIJU – razgovori sa Lazarom Davidovićem

O knjigama govore:
Prof. dr Irena Tanasković
Prof. dr Radomir Pavlović
Prof. dr Nenad Filipović
Prof. dr Živan Maksimović
Prof. dr Lazar Davidović
Miloš Jevtić

Bilo bi nam drago da prisustvujete ovom predstavljanju, koje će se održati u sredu, 17. juna 2015. godine, u 18.00 časova, u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.


PREDAVANJE PROF. DR RUDIJA VAN ELDIKA

Na Fakultetu medicinskih nauka 4. juna 2015. godine predavanje je održao prof. dr Rudi van Eldik sa Fridrih-Aleksander Univerziteta Erlangen-Nirnberg. Naslov predavanja bio je "Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding High-Lights and Cover-Art".

Prof. dr Rudi van Eldik rođen je u Amsterdamu, osnovne i doktorske studije završio je na Pothefstrom univerzitetu u Južnoj Africi, a usavršavanje je nastavio na Univerzitetu u Frankfurtu. Pored pomenutih univerziteta predavao je na više visokih škola u SAD, Nemačkoj, Izraelu, Novom Zelandu, Australiji i Poljskoj. Od 1994. godine profesor je na Katedri za neorgansku i analitičku hemiju Fridrih-Aleksander Univerziteta Erlangen-Nirnberg.

Predavanje održano u Plavoj sali ispratio je znatan broj studenata, profesora i doktoranada Fakulteta medicinskih nauka, a profesora Van Eldika najavio je i predstavio prof. dr Slobodan Novokmet kome je upravo prof. Van Eldik bio mentor.

 

    


PREDAVANJE
"Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding
High-Lights and Cover-Art"

Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Rudi van Eldik sa Instituta za Hemiju i Farmaciju Univerziteta Friedrich-Alexander, Erlangen-Nurnberg održaće u četvrtak, 04. juna 2015. godine predavanje na temu
Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding High-Lights and Cover-Art u Plavoj sali dekanata Fakulteta Medicinskih nauka u 12.00 časova.


TRIBINA "HRONIČNI VIRUSNI HEPATITIS – PREVENCIJA, DIJAGNOSTIKA I LEČENJE"

Povodom meseca posvećenog hepatitisu, kragujevački Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine, u saradnji sa Udruženjem „Hronos“ organizuje tribinu pod nazivom „Hronični virusni hepatitis – prevencija, dijagnostika i lečenje”, u subotu, od 17 sati, u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka.
Predavači su eminentni stručnjaci raznih specijalnosti: prof. dr Željko Mijailović, infektolog KC Kragujevac; dr Lela Ilić, epidemiolog, IZJZS „Batut“ i predstavnici Udruženja „Hronos“.

Opširnije pogledajte ovde


„RECI NE DUVANSKOM DIMU!“

KgPSA će obeležiti Svetski dan borbe protiv duvanskog dima u saradnji sa Institutom za Javno zdravlje Kragujevac i brojnim profesorima Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu. Akciju pod nazivom „Cigarete su otmen način da počiniš samoubistvo. Reci NE duvanskom dimu!“ sprovešćemo u subotu, 30.maja, od 9 do 11 časova, u TC Delta Park. Razgovaraćemo sa sugrađanima o štetnosti duvanskog dima i deliti flajere na ovu temu.

Zatim ćemo svoj štand, u ponedeljak, 1.juna, premestiti u hol Fakulteta medicinskih nauka, i u periodu od 11 do 16 časova, naše kolege, studenti će za svaku prelomljenu cigaretu, od nas na dar dobiti limundu.
Svi koji žele da učestvuju u akciji i da se detaljnije informišu o istoj, mogu da se jave na mail: kgpsamedf@gmail.com

Vidimo se!

Studentska asocijacije studenata farmacije u Kragujevcu


PREDSTAVLJEN ,,VODIČ ZA ODGOVORNO PIJENJE ALKOHOLA''

Institut za mentalno zdravlje iz Beograda je na Fakultetu medicinskih nauka 28. maja 2015. godine predstavio ,,Vodič za odgovorno pijenje alkohola''. U pitanju je jedinstvena publikacija u ovom delu Evrope i deo je projekta ,,Odgovorno pijenje u Srbiji'' koji je od nacionalnog značaja.
Vodič je namenjen svim građanima Srbije, štampan je u tiražu od 10 000 primeraka, a nastao je u saradnji Instituta za mentalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije. Urednik je prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti u Beogradu koji i autor izdanja sa dr Goranom Lažetićem. Vodič je pisan pristupačnim jezikom i obuhvata celokupnu kontroverznost alkohola kao sastavnog dela tradicije i kulture ovih prostora i alkoholizma kao najrasprostranjenije socijalno-medicinske bolesti već vekovima, iako tek od 50-ih godina HH veka ima taj status.
Organizatori su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su publiku na ovom predavanju dominantno činili studenti Fakulteta medicinskih nauka, a kuriozitet je da su sponzori projekta ,,Odgovorno pijenje u Srbiji'' i štampanja Vodiča bili veliki proizvođači i distributeri alkoholnih pića iz Srbije, koji su se vodili motivima društveno odgovornog ponašanja i poslovanja.

 

    


 

AMERIKA U ROMANIMA, DRAMAMA I FILMOVIMA STOJANA STIVA TESIĆA

Univerzitetska biblioteka Vas poziva na predavanje prof. dr Ljiljane Bogoeve Sedlar sa Fakulteta dramskih umetnosti, na temu: AMERIKA U ROMANIMA, DRAMAMA I FILMOVIMA STOJANA STIVA TESIĆA.
Predavanje će biti održano u Univerzitetskoj galeriji, u četvrtak 28. 5. u 18 časova.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Ljiljana Bogoeva Sedlar je poznavalac dela Stojana Stiva Tešića (Steve Tesich), iz čijeg su rada sa postdiplomcima Filozofskog fakulteta u Nišu proizašli prevodi drama objavljeni u knjizi Stojan Stiv Tešić: život i tri drame publiciste Zorana Jeremića.

Pišući za pozorište i film, Tešić je doživeo brojne uspehe, među kojima je i Oskar za scenario filma Breaking away. Posthumno objavljen Tešićev roman Karu, preveden na francuski, bio je 2014. godine prvi na bestseler listi inostranih romana u toj zemlji. Tešićevi romani još uvek nisu prevedeni u Srbiji, iako je Ministarstvo za dijasporu Republike Srbije 2005. ustanovilo nagradu „Stojan Stiv Tešić“ koja se dodeljuje piscima srpskog porekla koji pišu na drugim jezicima.

Opširnije pogledajte ovde


EDUKATIVNO PREDAVANJE O ODGOVORNOM KONZUMIRANJU ALKOHOLA

Institut za mentalno zdravlje organizovaće za sve zainteresovane građane edukativno predavanje o značaju odgovorne konzumacije alkohola, povodom predstavljanja prvog "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola", u četvrtak, 28. maja 2015, u 14 sati, u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Posetioci će na predavanju imati priliku da se upoznaju sa postulatima niskorizičnog pijenja alkohola koje će prezentovati prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje i urednik Vodiča, da postave pitanja koja ih zanimaju u vezi sa temom, kao i da dobiju besplatan primerak "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola". Ulaz je slobodan!

"Alkoholizam predstavlja najrasprostranjeniju socijalno-medicinsku bolest,
 a zloupotreba alkohola predstavlja vodeći uzrok smrtnosti kod mladih
uzrasta od 15 do 29 godina."

"Vodič za odgovorno pijenje alkohola" predstavlja jedinstvenu publikaciju u ovom delu Evrope nastalu u okviru programa saradnje Instituta za mentalno zdravlje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.
Cilj Vodiča predstavlja prevenciju alkoholizma, smanjenje štete izazvane upotrebom alkohola i unapređenje mentalnog zdravlja građana.    


Opširnije o projekatu od nacionalnog značaja, pod nazivom "Odgovorno pijenje u Srbiji" možete pogledati ovde


JOS JEDNA USPESNA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Redovna majska akcija dobrovoljnog davanja krvi na Fakultetu medicinskih nauka održana je 20. maja 2015. godine, prema običaju u Kabinetu za urgentnu medicinu. U akciji su sakupljene 42 jedinice krvi dok je 12 davalaca odbijeno iz medicinskih razloga, što znači da se ukupno 54 davaoca dobrovoljno javilo. Time je Fakultet medicinskih nauka još jednom imao najveći broj davalaca među fakultetima Kragujevačkog univerziteta.

Zgusnute nastavne obaveze i sparan majski dan nisu bili baš ohrabrujući preduslovi za održavanje akcije, ali je odziv bio više nego pozitivan, o čemu govori i veliki broj davalaca koji su krv dali prvi put, a među dobrovoljcima je bilo i profesora. Sve u svemu, naročit utisak iz ovog izdanja akcije je izraziti entuzijazam studenata, svest o važnosti takvog ličnog gesta i požrtvovanost da se tome pristupi uprkos zgusnutim obavezama i umoru koji se kod studenata podrazumeva. Tako da nije bilo malo onih koji su bili razočarani zato što im je zbog sopstvenih trenutnih fizičkih kapaciteta savetovano da ovoga puta ne daju krv. Organizatori akcije, Crveni krst Kragujevca, Služba za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac i Fakultet medicinskih nauka posebno su ohrabreni nakon ove akcije koja je još jednom potvrdila važnost budnosti u svakoj kampanji iznova. Oni zato upućuju veliku zahvalnost svim učesnicima uz poziv da se ovakva svest održi i samo uveća, za šta je Fakultet medicinskih nauka svakako pokazao kapacitet.

    


NEDELJA ZDRAVLJA USTA I ZUBA

Dana 20.05. u okviru Nedelje zdravlja usta i zuba studenti i saradnici IAS Stomatologije vršili su stomatološke preglede i obuku  o održavanju oralne higijene deci predškolskog uzrasta. 

Akcija je sprovedena u pešačkoj zoni u Kragujevcu.

Studentkinje treće godine IASS sa saradnicima, su svojim radom doprinele kvalitetnom i uspešnom sprovođenju akcije. 

 

 
    


FMN NA ,,OTVORENIM VRATIMA UNIVERZITETA''

 

Na platou ispred Rektorata Univerziteta u Kragujevcu 18. maja 2015. godine održana je tradicionalna manifestacija ,,Otvorena vrata Univerziteta'' koju organizuje univerzitetski Centar  za razvoj karijere i savetovanje studenata. Cilj ove manifestacije je upoznavanje srednjoškolaca, budućih studenata sa mogućnostima studiranja na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu.

Učenici kragujevačkih srednjih škola tako su i ovog maja bili u prilici da se na pojedinačnim štandovima svakog fakulteta informišu o studijskom programima, prijemnom ispitu i svemu drugom što bi ih interesovalo. Svoj štand, kao i uvek imao je i Fakultet medicinskih nauka, na kome su studenti davali sve potrebne informacije i odgovarali na brojna i raznovrsna pitanja. Zainteresovani đaci i prisutni profesori mogli su tako da čuju i mnogo više od same priče o upisu i nastavnim aktivnostima i dožive pravu atmosferu Fakulteta medicinskih nauka. Sve to, samo još direktnije i celovitije, u prostorijama fakulteta posetiocima je inače već godinama dostupno na Danima otvorenih vrata FMN, koji se održavaju svake subote u aprilu, maju i junu do prijavljivanja za upis.

Budući studenti toga dana su na platou Rektorata iz prve ruke mogli da saznaju tačne informacije vezane za upis na FMN, rasprše mnoge uobičajene zablude i strahove vezane za sam prijemni ispit i studiranje i čuju brojne savete iskusnih studenata kako da im svi ti procesi proteknu što bezbolnije, prirodnije i efikasnije.

Lepo vreme pospešilo je održavanje cele menifestacije, a atmosferu su ukrasili i studenti Filološko-umetničkog fakulteta koji su izveli efektan muzičko-scenski program za prisutne. Manifestacija ,,Otvorena vrata Univerziteta'' i ovoga puta je odisala gostoprimstvom i dobrom organizacijom zahvaljujući uigranom mladom timu univerzitetskog Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata.

 


Centru za matične ćelije Fakulteta medicinskih nauka
dodeljena povelja
KAPETAN MISA ANASTASIJEVIĆ
za naučnu i poslovnu viziju u regionu

 


IZABRAN NOVI REKTOR UNIVERZITETA

Dana 15. maja 2015. godine u 12.00 sati u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu održana je XIX izborna sednica Saveta Univerziteta u Kragujevcu, na kojoj je redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka dr Nebojša Arsenijević izabran za rektora Univerziteta u Kragujevcu.

Od ukupno 19 članova Saveta za izbor prof. dr Nebojše Arsenijevića glasalo je 17 članova Saveta Univerziteta u Kragujevcu.

Prof. dr Nebojša Arsenijević izabran je za rektora Univerziteta u Kragujevcu na mandatni period od 3 godine .


Povodom obeležavanja Svetske nedelje imunizacije, kragujevački Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine IFMSA-Srbija u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Kragujevca, Domom zdravlja Kragujevac i Fakultetom medicinskih nauka organizuje niz aktivnosti.

Naime, u atrijumu Soping centra „Kragujevac Plaza“ za vikend, 25. i 26. aprila, održava se treća po redu „Bolnica za medvediće“. Ovoga puta, pažnja će biti usmerena na edukaciju dece o značaju imunizacije, ali na roditelje, jer je neophodno da svi budu vakcinisani. Za starije građane davaće se saveti o očuvanju zdravlja i značaju vakcinacije te populacije od sezonskog gripa.

Zatim, u sredu 29. aprila, u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, sa početkom u 18.30 časova, održaće se Tribina pod nazivom „Prevencija = vakcinacija“, koja je otvorena za javnost. Ovo je jedinstvena prilika da se roditelji i generalno građani informišu o značaju vakcinacije za budući život, za sprečavanje epidemije… Predavači će biti lekari iz raznih grana medicine, te prisutni neće ostati uskraćeni ni za kakvu informaciju koja je za njih bitna.

U IFMSA-Srbija ističu da se poslednjih meseci vodi negativna kampanja na temu imunizacije, što je po budućim lekarima, prosto nedopustivo.

– Strah roditelja proizilazi iz neinformisanosti, a u medijima se svakodnevno pojavljuju „kvazi-stručnjaci“, željni pažnje, koji iznose gomilu netačnih informacija, te roditelje dovode u stanje zbunjenosti. Povrh svega, na internetu se mogu naći više negativnih i krajnje besmislenih stranica, od onih koji bi roditeljima jasno objasnili sve činjenice vezane za vakcine. Stoga i želimo da iskoristimo našu energiju i entuzijazam u edukaciju roditelja na ovu temu, jer lekari, naše kolege, ponekad nemaju, usled obima posla, vremena da svakom pacijentu odgovore na sva pitanja vezana za vakcinaciju – navode u IFMSA.
©RitamGrada.rs


AKREDITOVAN CENTAR ZA MOLEKULSKU MEDICINU I ISTRAŽIVANJA MATIČNIH ĆELIJA

Na osnovu člana 18. stava 1. tačke 2. i člana 61. stava 2. Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti ("Službeni glasnik RS" broj 110/05 i 50/06 -ispravka i 18/10), člana 13. i 14. Pravilnika o vrednovanju naučnoistraživačkog rada i postupku akreditacije naučnoistraživačkih organizacija ("Službeni glasnik RS" broj 90/06) i člana 3. stava 1. i 2. i člana 4. stava 1. do 3. Pravilnika o kriterijumima i merilima za dodeljivanje, potvrđivanje i oduzimanje statusa centra izuzetnih vrednosti, naučnoistraživački rad i finansiranje centra izuzetnih vrednosti ("Službeni glasnik RS" broj 60/08 i 52/13), a na zahtev Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, Ulica Svetozara Markovića broj 69, broj zahteva: : 01-12516 od 13.11.2014. godine,

Odbor za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija na sednici od 03.02.2015. godine doneo je:

ODLUKU O AKREDITACIJI CENTRA IZUZETNIH VREDNOSTI

Akredituje se Centar za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, kao Centar izuzetnih vrednosti u oblasti medicinskih nauka -medicina, farmacija, stomatologija i specijalna edukacija i rehabilitacija...

Ovom prilikom zahvaljujemo svim članovima Komisije Fakulteta na nesebičnom radu za akreditovanje Centra izuzetnih vrednosti.

Opširnije pogledajte ovde


SEMINAR KME I NOVA MONOGRAFIJA NA SVETSKI DAN BUBREGA

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu još jednom je dužna pažnja posvećena Svetskom danu bubrega. U amfiteatru ,,Prof. dr Milosav Kostić'' 14. marta 2015. predstavljena je nova knjiga prof. dr Dejana Petrovića ,,Maligne bolesti i oštećenje bubrega u kliničkoj praksi'' i održan je seminar Kontinuirane medicinske edukacije sa istoimenom temom. Ovaj događaj okupio je na jednom mestu sam vrh srpske nefrologije.

Postala je već tradicija da Kragujevac, Fakultet medicinskih nauka i prof. dr Dejan Petrović budu okupljajući faktori za sabiranje naučne misli ove grane medicine u Srbiji. A Svetski dan bubrega pokazao se vremenom kao dobar povod da se na globalnom i lokalnom nivou povećava svest o važnosti bubrega za celokupno zdravlje i da se u celom svetu smanji učestalost bolesti bubrega i sa njima povezanih bolesti.

Organizatori seminara bili su Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu (Centar za KME) i Klinika za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Kragujevac. Jednodušne ocene učesnika date su za jedinstvenost i važnost ovakvog skupa u pogledu okupljanja samog vrha srpske nefrologije i time stvorenih uslova za pomake u naučnoj misli. Velike pohvale izrečene su i za nivo organizacije skupa i samog rukovodioca, prof. dr Dejana Petrovića za koga je primećeno da je svojom novom monografijom potvrdio svoje istaknuto mesto u oblasti stručne literature ove grane medicine.

Inače, ovogodišnji slogan Svetskog dana bubrega na globalnom nivou bio je ,,Zdravi bubrezi za sve'', uz posebnu poruku ,,Započnite dan čašom vode''.

    
    



PROMOCIJA KNJIGE I SEMINAR KME POVODOM SVETSKOG DANA BUBREGA

Na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu u subotu 14. marta 2015. godine biće održana promocija monografije ,,Maligne bolesti i oštećenje bubrega u kliničkoj praksi'' i seminar Kontinuirane medicinske edukacije sa istoimenom temom. A sve to u povodu Svetskog dana bubrega koji se ove godine obeležava 12. marta.

Organizatori seminara su Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu (Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju FMN) i Klinika za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Kragujevac.

Rukovodilac je prof. dr Dejan Petrović koji je i autor monografije. Seminar je akreditovan kod Zdravstvenog saveta Srbije i za predavače nosi 12 bodova, a za slušaoce šest. Mesto događanja je amfiteatar FMN, registracija učesnika počinje u 8 sati, a otvaranje u 9.

Već je tradicija da se na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu Svetski dan bubrega obeležava na ovakav, vrlo angažovan način. Ovogodišnji slogan manifestacije na svetskom nivou je ,,Zdravi bubrezi za sve'', uz poruku ,,Započnite dan čašom vode''.


PREDSTAVLJENA KNJIGA ,,VREDNOVANJE NAUKE I NAUČNIKA''

U Univerzitetskoj galeriji Univerziteta u Kragujevcu 26. februara 2015. godine održana je promocija knjige ,,Vrednovanje nauke i naučnika''. U pitanju je monografija urednika prof. dr Nebojše Arsenijevića i prof. dr Ljiljane Vučković-Dekić u izdanju Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Promocija je protekla uz izuzetno interesovanje akademske zajednice, javnosti i medija. Predstavljajući knjigu, recenzenti i urednici bili su jednodušni u oceni koliko su ovakva izdanja neophodna u razvoju naučne misli jedne zemlje. Imajući to u vidu, zapaženo je pritom i da se ovaj naslov pojavljuje u pravom trenutku.

    
    




AKCIJA ,,OSMEH NA DAR''

Tradicionalna novogodišnja akcija prikupljanja pomoći za najugroženiju decu sa teritorije Srbije ove godine počela je sa radom na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu 16. decembra i planirano je da traje do 26. 12. Ovo je već deveta akcija po redu i sprovodi je prvi studentski humanitarni fond ,,Osmeh na dar'' koji je i osnovan 2009. godine kao formalni nastavak te akcije i to od strane Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i grupe studenata tog fakulteta. U radu fonda učestvuju studenti svih većih fakulteta Univerziteta u Beogradu kao i univerziteta u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

U akciji se prikupljaju slatkiši, igračke, nastavni materijal i druge stvari od kojih mogu nastati paketići namenjeni ugroženim porodicama i institucijama koje brinu o siromašnoj, bolesnoj i deci sa invaliditetom i posebnim potrebama širom Srbije.

Aktivisti sa kutijama u kojima se ostavljaju prilozi dežuraju u holu (galeriji) Fakulteta medicinskih nauka od 10 do 14 sati i tako bi trebalo da bude do 26. decembra, mada je prethodnih godina trajanje akcije produžavano zbog velikog interesovanja. To je prilika za one koji imaju dobru volju da se eventualno pripreme i prema želji i mogućnostima snabdeju pre sledećeg prolaska pored aktivista i kutija sa darovima, ili da jednostavnije, kupe na istom mestu praznične čestitke jer prihod ide u istu svrhu.

Ova akcija postala je jedna od lepih tradicija Fakulteta čija se simbolika pojačava njenim odvijanjem u atmosferi dolazećih praznika što predstavlja pravu priliku da se makar malo ulepša stvarnost onima koji su imali manje sreće.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.