Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

FMN DOBIO ČETIRI NOVA VIZITING PROFESORA

U organizaciji Fakulteta medicinskih nauka i Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja u Amfiteatru održan je naučni simpozijum o novinama u oblasti kardiovaskularnih nauka. Ovo je, prema rečima dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića, bila jedinstvena prilika da u jednom danu Fakultet medicinskih nauka promoviše četiri nova viziting profesora: Miloša Stoiljkovića iz Banja Luke (RS) , Daninu Muntan iz Temišvara (Rumunija), Ištvana Backa iz Segedina( Mađarska) i Devedru Agrovala iz SAD. Pored njih četvoro koji su održali pristupna predavanja i dobili zvanja gostujućih profesora na naučnom skupu su govorili i profesori Narandžan Dala i prof. Lori Kišenbauer koji su od ranije vizitin profesori FMN. ''Ovo je još jedan u nizu naših zajedničkih sastanaka sa IASS, pogotovo od kada sam ja predsednik za Evropsku sekciju, koja uz pomoć naših velikih prijatelja iz regiona i iz sveta pokazuje da kardiovaskularna nauka na ovom fakultetu ima perspektivu jer oni zaista poštuju šta smo mi sve uradili u prethodnom periodu i našu aktivnost u okviru te organizacije'', rekao je prof. Jakovljević. Novi gostujući profesori FMN izrazili su čast i zahvalnost što su postali deo naše ustanove i istakli odličnu saradnju koju godinama imaju sa prof. Jakovljevićem i njegovom istraživačkom grupom.

Prof. dr Danina Muntan sa Univerziteta u Temišvaru, departman za patofiziologiju, je dosadašnju saradnju sa našim Fakultetom ocenila kao jako plodonosnu i istakla da je jako zadovoljna saradnjom sa prof. Jakovljevićem. ''Činjenica da postajem gostujući profesor u Kragujevcu za mene predstavlja veliku čast i ono što bih istakla da, za sada, imamo jednog zajedničkog studenta, koji će doći u laboratoriju prof. Jakovljevića da sprovede svoje eksperimente'', rekla je prof. Danina Muntan. Prof. dr Devedra Agroval je takođe istakao da je jako zadovoljan saradnjom sa našim dekanom i njegovim saradnicima, i moram istaći da se ovde u Kragujevcu bavite ozbiljnom naukom. ''Nadam se da ćemo i u budućnosti uspešno sarađivati a izbor u gostujućeg profesora Vašeg fakulteta je za mene velika čast i nadam se da će to učvrstiti našu saradnju'', rekao je prof. Agroval.

U okviru simpozijuma ''NEW ARRIVALS IN CARDIOVASCULAR SCIENCE: 6 STARS APPROACH'' predavanja su održali: Naranjan S. Dhalla - „Role of Sympathetic Nervous System in Stress-Induced Sudden Cardiac Death“, Lorrie Kirshenbaum - „TRAF2-NF-kB Signaling in Doxorubicin Cardiomyopathy“, Devendra K. Agrawal - „Rejuvenation of “Broken Heart” with Smart Exosomes and Intelligent Hydrogels“, Danina M. Muntean - „Monoamine Oxidase Contribution to Cardio-Metabolic Diseases: An Ongoing Sag/a“, Istvan Baczko - „Arrhythmogenic cardiac remodeling in athlete's heart - our studies in animal models and human athletes“ i Milos Stoiljkovic - „Tolerability and antidotal efficacy of novel bispyridinium oxime K870 and obidoxime in rats poisoned with paraoxon.

Na kraju skupa dekan prof.dr Vladimir Jakovljević uručenjem sertifikata i zvanično je promovisao nove gostujuće profesore našeg Fakulteta.











Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.