Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОРИ И ЛЕКАРИ ПОСЕТИЛИ ФМН

У оквиру тродневног боравка у Крагујевцу, група америчких професора и лекара специјалиста посетила је наш факултет. У оквиру посете делегацију у којој су били: Mark D. Lacy, MD, MA, FIDSA, John E. Francis, MD FACS ,Gregory Neil Postma, M.D ,Andrew Sanders MD , Francis C. Imbarrato M.D ,Brett (Brick) A. Lantz, MD,Robin Mantooth, MD, FACEP ,Charles G. McClure, M.D.,Anthony Sheplay M.D. и Donald Cross Townsend, Jr најпре је поздравила продекан за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад проф. др Невена Јеремић која им је представила наш факултет и актуелни тренутак са посебним акцентом на студије фармације на енглеском језику као и припрему за акредитацију ИАС медицине такође на енглеском језику. ''За нас је ово веома значајна посета јер размена искустава и знања је непроцењива за наше наставнике и студенте. Били смо у прилици да чујемо како колеге раде у САД-у, каквом опремом располажу а они су били срећни што су имали могућност да своја знања и искуства пренесу нама. У разговору смо закључили да постоји обострана жеља и интерес да интензивирамо сарадњу, од размене студената, узајамних посете до рада на заједничким пројектима'', рекла је проф. Јеремић.

Специјалисти и професори хирургије, оториноларингологије и инфектологије одржали су, у амфитеатру, своја предавања за све заинтересоване наставнике и сараднике али и студенте и специјализанте. Предавања су одржали: Mark Lacy, специјалиста инфективних болести, John Francis, специјалиста хирургије (траума),и Greg Postma, специјалиста оториноларингологије. Проф. Greg Postma, један од најбољих америчких научника и оториноларинголога најпре је изнео своја запажања након посете УКЦ и Дому здравља и истакао да у здравственим системима наше две земље постоје и сличности и разлике. ''Сличности се огледају у чињеници да сви подједнако бринемо о нашим пацијентима а разлика је у томе што ми у Америци имамо много више средстава да потрошимо на опрему. Међутим ја сам свакако одушевљен оним што сам видео на Клиници за ОРЛ УКЦ Крагујевац јер они имају одређене апарате које ја користим у својој пракси, имају одличан ласер који користе у операционој сали. Разлике постоје али опет, на крају дана, сви хоћемо да уложимо напор и да се подједнако добро бринемо о нашим пацијентима'', рекао је проф. Postma. Говорећи о свом предавању наставницима и студентима он је истакао да је његово предавање везано за карциноме у области оториноларингологије , операцијама синуса и носа и изразио жељу да наши студенти и специјализанти посете клинику на којој ради како би им показао нове технике и опрему и научио их да то исто раде у Србији.

Поред предавања део америчког тима је у исто време разговарао са нашим студентима у оквиру интерактивне радионице која је одржана у КПР-у о сличностима и разликама наших здравствених система, начину функционисања здравства, најчешћим болестима, могућностима за пружање адекватне здравствене заштите. Поред посете нашем факултету лекари из Америке посетили су УКЦ Крагујевац и Дом здравља.












Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.