Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПРОФ. ДР ЛОРИ КИРШЕНБАУМ ПОЧАСНИ ДОКТОР НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Сенат Универзитета у Крагујевцу на седници одржаној 28. септембра 2023. године, а на предлог Факултета медицинских наука, донео је Одлуку да се проф. др Лорију Киршенбауму (Lorrie Kirshenbaum), директору Института за кардиоваскуларне науке St. Bоniface Hospital Albrechtsen Research Centre, Манитоба, Канада, директору Центра за развој истраживања и шефу катедре за Физиологију и патофизиологију Max Rady College of Medicine, Rady Faculty of Health Sciences, Манитоба, Канада, додели почасни докторат и титула почасног доктора Универзитета у Крагујевцу, због изузетног доприноса остваривању значајних резултата и унапређењу медицинске науке и научноистраживачког рада на Универзитету у Крагујевцу. Проф. др Лори Киршенбаум је аутор десетина књига и поглавља, рецензент више десетина престижних светских часописа, аутор преко 160 радова на SCI/CC листи, ментор великог броја докторских дисертација, аутор два патента и предавач по позиву на преко 100 симпозијума. Током приступне беседе проф. др Лори Киршенбаум одржао je предавање на тему: „Shift work Disrupts Circadian Rhythm in the Heart Following Myocardial Infarction“. Проф. Киршенбаум је истакао да је срећан и поносан што је постао почасни доктор наука Универзитета у Крагујевцу и истакао да је у фокусу његових истраживања срчана инсуфицијенција и сви фактори који доводе до тога да људи добију срчану слабост, да дође до инфаркта миокарда и сличних поремећаја. „Остварили смо изузетну сарадњу са Универзитетом у Крагујевцу, пре свега Факултетом медицинских наука нарочито са проф. Јаковљевићем, та сарадња је дуга и постојана и очекујем да буде још чвршћа и интензивнија“, рекао је проф. Киршенбаум.

У име предлагача Факултета медицинских наука, декан проф. др Владимир Јаковљевић поднео је извештај о предлогу проф. др Лорија Киршенбаума у почасног доктора Универзитета у Крагујевцу. Декан Јаковљевић је рекао да је професор Киршенбаум човек који је у области кардиоваскуларних истраживања један од најеминентнијих научника у свету и води јако значајне пројекте у Канади. „Тренутно му је главни фокус на кардиоваскуларном здрављу жена у репродуктивном периоду. Сјајан човек, врло пријатељски настројен ка нама, моји сарадници и ја смо били више пута у његовој лабораторији и мислим да ћемо успети да остваримо неку врсту „трансфер технологије“ захваљујући њему“, рекао је проф. Јаковљевић.

Свечану промоцију проглашења проф. др Лорија Киршенбаума у почасног доктора Универзитета у Крагујевцу водио је ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић. Промоцији су поред чланова ректорског колегијума, декана, продекана, професора факултета чланица, представника средстава јавног информисања, присуствовали и поштоваоци научног рада проф. др Лорија Киршенбаума.






$('a[data-imagelightbox="pocasni_doktor_nauka_2024_"]').imageLightbox({ activity: true, arrows: true, button: true, caption: false, navigation: false, overlay: true, quitOnDocClick: false, selector: 'a[data-imagelightbox="f"]' });


Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.