Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

КРАГУЈЕВАЦ ДОМАЋИН 47. ОКТОБАРСКИХ ЗДРАВСТВЕНИХ ДАНА

Интонирањем државне химне Боже правде у извођењу етно секције Прве крагујевачке гимназије којом руководи професорска Славица Дивац званично су почели традиционални 47. Октобарски здравствени дани, међународни конгрес, који је и ове године у Крагујевцу окупио велики број истакнутих предавача, гостију, здравствених радника и сарадника. Церемонији свечаног отварања присуствовали су најзначајнији представници СЛД, Лекарске коморе Србије, УКЦ Крагујевац, ФМН, здравствених установа из града, округа и региона. Током дводневног конгреса одржан је низ предавања о најновијим могућностима из модерне радиолошке дијагностике, интервентне кардиологије и у области кардиологије. Тема овогодишњих Октобарских здравствених дана била је ''Савремене могућности радиолошке дијагностике и интервентне кардиологије'' и о њима су током дводневне манифестације говорили еминентни домаћи и европски стручњаци.

Подршку организацији скупа, традиционално, дали су Град Крагујевац, Универзитет у Крагујевцу, Факултет медицинских наука , Универзитетски Клинички центар „Крагујевац“ , Регионална лекарска комора за централну и западну Србију, Институт за јавно здравље Крагујевац, Дом здравља Крагујевац, Завод за стоматологију Крагујевац, Завод за ургентну медицину, Апотекарска установа Крагујевац, Завод за здравствену заштиту радника Крагујевац, Републички фонд за здравствено осигурање филијала за Шумадијски округ Крагујевац. Члан ГВ за здравство и социјалну политику др Гордана Дамњановић свечано је отворила 47. октобарске здравствене дане.

Октобарски здравствени дани се организују са циљем окупљања чланова Српског лекарског друштва и других здравствених радника ради унапређења знања, вештина и ставова у складу са савременим стремљењима у медицини. У том смислу неизоставна тема била је и пандемија корона вируса па је проф. др Дејан Баскић са ФМН представио пројекат Световид 19 који наш факултет реализује у сарадњи са ПМФ у Крагујевцу. У целини, учешћем на Октобарским здравственим данима, полазници су били у могућности да стекну значајна нова знања, вештине и ставове и у прилици да кроз разноврсне форме скупа унапреде сопствену социјалну интеракцију са својим колегама и јавношћу. Међу овогодишњим добитницима признања су: град Крагујевац, УКЦ Крагујевац, директор ове установе проф. др Слободан Милисављевић, ФМН у Крагујевцу, члан ГВ др Гордана Дамњановић, ДЗ Крагујевац, ГО Црвеног крста као и бројни лекари.

Декан ФМН у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић , који је био гост на церемонији отварања, другог дана овог научног скупа угостио је делегацију учесника из иностранства и упознао их са активностима наше установе, посебно истичући наше дугогодишње високо рангирање на Шангајској листи најпрестижнијих Универзитета у свету. Као најзначајнији бренд ФМН проф. Јаковљевић је истакао програм Докторске школе и додао да је наш циљ да будемо још бољи и квалитетнији иако смо како је рекао, у пољу научно-истраживачког рада, препознат и ван граница наше земље по броју и квалитету објављених радова. ''Радимо на ажурирању постојећих студијских програма, акредитујемо нове студијске програме и трудимо се да пратимо сва нова достигнућа у области образовања и науке и применимо их на нашем факултету'', рекао је Јаковљевић. Он је изразио и задовољство чињеницом да Октобарски здравствени дани имају вишедеценијску традицију у Крагујевцу и додао да ће ФМН и у наредном периоду, уз добру сарадњу са окружном подружницом СЛД-а, максимално помагати организацију ове манифестације ангажовањем наших наставника и сарадника у програмском односно стручном делу овог скупа. Међу гостима из Републике Српске, Македоније, Грчке, Бугарске , али и релевантних здравствених установа у Србији, УКЦ Србије и ВМА, били су и наши професори, функционери окружне подружнице СЛД –а проф. др Ранко Голијанин и проф. др Радиша Војиновић.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.