Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

UNIVERZITET U KRAGUJEVCU SVEČANO PROMOVISAO SVOJE NAJBOLJE NAUČNICE

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, Univerzitet u Kragujevcu je po drugi put dodelio priznanja za najbolje naučnice sa najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u protekloj godini, na 12 fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu i Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac. U Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu priznanja najboljim naučnicama Univerziteta u Kragujevcu uručio je rektor prof.dr Nenad Filipović. On je ovom prilikom istakao da je ovo znak pažnje prema svim devojkama i ženama na Univerzitetu koje se bave naukom i koja imaju imponzantne rezultate. ''Na Univerzitetu u Kragujevcu imamo preko 40 posto naučnica koje zaista vredno i predano rade , što pokazuje i da naš Univerzitet ima rodnu ravnopravnost i da dajemo podstreke i sve mogućnosti koje mladi naučnici mogu da imaju. Vaš zadat je težak jer je dvostruki- nosite porodicu što je temelj svakog normalnog života a s druge strane ozbiljno se bavite naukom. To sa sobom nosi da morate da podnesete određene žrtve i zarad svoje karijere ali i da uskladite sve ostale obaveze i zato vam upućujem svoju zahvalnost i divljenje'', rekao je rektor Filipović.

Prisutne je pozdravila prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Biljana Petrović koja je istakla da ona, kao jedina žena u rekotorskom kolegijumu Univerziteta je jako srećna što je naš Univerzitet prepoznao značaj žena i ustanovio nagrađivanje najboljih naučnica. Najbolje naučnice Univerziteta u Kragujevcu sa najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u protekloj godini su: Dejana Zlatanović, vanredni profesor Ekonomski fakultet u Kragujevcu, Snežana Ćirić-Kostić, vanredni profesor Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Tamara Nikolić Turnić, docent Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, Jelena Spasić, vanredni profesor Fakultet Pedagoških nauka u Jagodini , Tamara Đurđić-Milošević, docent Pravni fakultet u Kragujevcu, Milena Vukić, naučni saradnik Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu ,Nevena Vukić, profesor strukovnih studija Fakultet tehničkih nauka u Čačku ,Marina Semiz, docent Pedagoški fakultet u Užicu, Milana Dodig, docent Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Marija Paunović, docent Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Nadica Stojanović, docent Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i Katarina Marković, naučni saradnik Institut za informacione tehnologije Kragujevac.

U ime nagrađenih najboljih naučnica obratila se docent našeg Fakulteta Tamara Nikolić Turnić koja se najpre zahvalila Univerzitetu koji je preoznao značaj žena u naučno-istraživačkom radu na našem Univerzitetu i doprinos koje one daju nauci. ''Želim da se zahvalim i svim svojim kolegama iz Centra za funkcionalna i farmakološka istraživanja FMN sa kojima svakodnevno radim i prof.dr Vladimiru Jakovljeviću koji uspešno predvodi naš tim. Za mene je ovo priznanje velika satisfakcija za dosadašnji rad ali i podstrek za budućnost'', rekla je doc.dr Tamara Nikolić Turnić.

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci 11. februara ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine, sa ciljem podsticanja žena i devojaka da se bave naukom i naučnoistraživačkim radom.











Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.