Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

PROMOVISANA KNJIGA
''SAVREMENI ASPEKTI I DILEME U LEČENJU OBOLJENJA SLEZINE''

U amfiteatru FMN predstavljena je knjiga ''Savremeni aspekti i dileme u lečenju oboljenja slezine'' koju je izdao naš fakultet, čiji je autor naučni saradnik, hirurg u KBC ''Bežanijska kosa'' dr Vladimir Milosavljević, koji je i jedan od trojice glavnih autora uz prof. dr Miloša Bjelovića i doc. dr Bojana Stojanovića sa našeg fakulteta i hirurga UKC Kragujevac.

Na samom početku promocije dekan FMN, koji je ovom prilikom bio u ulozi izdavača i autora prof. dr Vladimira Jakovljevića, istakao da je jedan od ciljeva našeg fakulteta bio i jeste da se izdavačka delatnost maksimalno unapredi i da se broj tematskih knjiga, monografija i udžbenika poveća. ''Ova knjiga je za mene zaista jedno fantastično štivo i dok sam na mestu dekana stimulisaću naš nastavni kadar da izdaju knjige i udžbenike'', rekao je dekan Jakovljević. On je istakao da je ovo dobar primer dobre saradnje više institucija, pre svega KBC Bežanijska kosa i našeg fakulteta.

Hirurg UKC Bežanijska kosa, naučni saradnik, koji je studije medicine i doktorsku disertaciju odbranio na našem fakultetu dr Vladimir Milosavljević istakao je da najpre da je ovo prva knjiga koja se bavi oboljenjima slezine nakon 1996.godine i da se sastoji iz dva dela-prvog koji se bavi nehirurškim, opštom delom i drugi koji obuhvata hiruški deo. ''Knjiga ima 27 poglavlja i trudili smo se da među autorima poglavlja budu eminentni stručnjaci i ono na šta sam posebno ponosan je negde oko 20 auto citata odnosno radova koje smo publikovali svi mi u međunarodnim časopisima kao i na činjenicu da se u njoj prvi put pojavljuju neke operativne tehnike koje do sada u literaturi na srpskom jeziku nisu opisane'', rekao je dr Milosavljević. U ovoj knjizi naš fakultet i UKC Kragujevac kao jedan od glavnih autora predstavlja hirurg doc. dr Bojan Stojanović koji je naglasio da su u savremenoj hirurgiji bolesti slezine jako prisutne, bilo da je reč o primarnim bolestima ovog organa ili da je slezina zahvaćena patološkim procesima drugih organa. ''Ovaj udžbenik je jedan od retkih koji se kako u našoj tako i u inostranoj literaturi bavi svim aspektima patologijom i oboljenjima slezine i cilj nam je bio da obezbedimo jedan nov udžbenik koji će pokriti sve aspekte oboljenja slezine i koji će pomoći u svakodnevnom radu kako lekara opšte prakse tako i internistima, patolozima, anesteziolozima, gastroenterolozima ali i kao sredstvo edukacije našim specijalizantima i doktorantima našeg Fakulteta, istakao je doc. dr Bojan Stojanović. Prof. dr Miloš Bjelović se zahvalio rukovodstvu našeg fakulteta koje je prepoznalo značaj ove knjige ali i same teme.

Među autorima poglavlja su brojni profesori kako sa našeg, tako i sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u K. Mitrovici, Medicinskog fakulteta u Foči ali i lekari iz UKC Srbije, UKC Kragujevac, UKC Niš, Univerzitetskog kliničko bolničkog centra Bežanijska kosa, RFZO i mnogi drugi. U ime autora na promociji je govorila Doc. dr Marija Zdravković internista-kardiolog, direktorka KBC Bežanijska kosa istakavši da je jako srećna što je u Kragujevcu na FMN na promociji, kako je rekla, jednog fantastičnog udžbenika koji će ostati srpskoj medicini, koji među autorima ima 13 profesora i 6 docenata različitih fakulteta, što retko koja knjiga ima. ''Svi koji budu učili iz ove knjige imaće jedan širi aspekt što će biti posebno važno za pacijente koji se operišu i kojima život znači od našeg znanja'', rekla je doc. dr Marija Zdravković. Recenzenti knjige ''Savremeni aspekti i dileme u lečenju oboljenja slezine'' su prof. dr Aleksandar Karamarković, prof. dr Nebojša Anđelković i doc. dr Aleksandar Cvetković. U ime recenzenata obratio se docent FMN Aleksandar Cvetković koji je i direktor Klinike za hirurgiju UKC Kragujevac koji je rekao da knjiga predstavlja pokušaj približavanja osnovnih znanja, koja su neophodna za rad sa pacijentima kod kojih je u pitanju patologija slezine. ''Odavno postoji potreba za jednom ovakvom knjigom na srpskom jeziku a dizajnira je tako da dopuni, a ne da zanemari standardne udžbenike. Na moderan i sveobuhvatan način obrađena je patologija slezine aspekta različitih medicinskih disciplina, a isto tako su detaljno opisani i modaliteti lečenja. Uveren sam da će svi oni koji budu čitali ovu knjigu, od učenika do iskusnih lekara, naći mnogo korisnih informacija'', rekao je doc. Cvetković.










Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.