Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПРОМОВИСАН УЏБЕНИК "ФИЗИОЛОГИЈА" У ИЗДАЊУ НАШЕГ ФАКУЛТЕТА

У амфитеатру Факултета медицинских наука "Проф. др Милосав Костић’ ‘промовисан је уџбеник "Физиологија" чији су уредници физиолози- декан проф. др Владимир Јаковљевић и проф. др Гвозден Росић, а на чијем раду је учестовао велики број професора, наставника и сарадника и то не само са ФМН већ и великог броја релевантних образових установа из земље и региона. Идеја за писање уџбеника је настала на катедри за физиологију Факултета медицинских наука у (не)време COVID-19 пандемије и низа ограничења узрокованих њом. Услед ограничавања сусрета са студентима, наставници физиологије су усмерили креативну енергију, мислећи на студенте, у писање уџбеника. Услед ограничавања сусрета са студентима, наставници физиологије су усмерили креативну енергију, мислећи на студенте, у писање уџбеника.

Проф. др Гвозден Росић истакао је да је поносан на резултате који је остварен а у питању је тимски рад чиме је направљен компромис између науке каква је физиологија." Циљна група којој се обраћамо је ниво струковних сестара и техничара , што није ни мало једноставно као што изгледа, али ми се чини да смо на добром путу и у квалитативном и у квантитативном смислу и сматрам да је наш задатак успешно обављен", рекао је проф. Росић и додао да очекује да се овај уџбеник неће користити само на нашем факултету и региону већ и много шире. Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић, физиолог, и један од уредника уџбеника, подсетио је најпре да је ФМН врло активан на различитим пољима и као такав препознат као факултет на коме се ради квалитетан научно-истраживачки рад али да је ствар број један едукација. " Објединили смо људе и енергију не само са ФМН који се баве физиологијом већ и све из окружења баве физиологијом за високу школу и резултат тога је овај уџбеник. Верујем да је ово само почетак едиције која ће се публиковати у наредном периоду , на свим другим профилима, на нашем факултету", истакао је Јаковљевић.

Више различитих мишљења и углова гледања је свакако унапредило квалитет уџбеника, који је, након више од 900 дана рада, са великим задовољством представљен широј јавности. Рецензенти уџбеника су : проф. др Душан Митровић, проф. др Драган Ђурић и проф. др Ото Барак и сва тројица су, на промоцији у Крагујевцу, истакли значај овог издања и изразили своје задовољство што је овакав уџбеник објављен у издању ФМН. Оно што су поменути рецензенти посебно апострофирали је рејтинг нашег Универзитета, пре свега ФМН у овом тренутку, у области научно истраживачког рада и високих позиција које наша установа, пре свега поједини професори односно истраживачи имају на тим листама. Имајући у виду потребу да се усагласи потребан квантум знања и обједине програми наставе на говорном подручју српског језика, писању уџбеника су се прикључили и наставници физиологије других школа и то: Медицинског факултета Универзитета Црне Горе, Медицинског факултета Универзитета у Бања Луци, Високе здравствено-санитарне школа струковних студија „Висан“, Фармацеутског факултета Универзитета у Новом Саду, Академије васпитачко-медицинских струковних студија Крушевац - одсек Ћуприја, Високе спортске и здравствене школе Београд и Високе здравствене школе струковних студија у Београду. Промоцији уџбеника присуствовали су, уз бројне госте и пријатеље нашег факултета, и декан Медицинског факултета у Бања Луци проф. др Ранко Шкрбић са сарадницима као и бројни аутори ван нашег факултета који нису крили своје задовољство чињеницом да су учествовали у изради овог уџбеника.












Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.