Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПРОМОВИСАНА КЊИГА "АНЕСТЕЗИОЛОГИЈА -ТЕОРИЈСКЕ И ПРАКТИЧНЕ ОСНОВЕ
САВРЕМЕНЕ КЛИНИЧКЕ ПРАКСЕ" У ИЗДАЊУ ФМН

У позоришту на Теразијама у Београду, у суботу 24. фебруара, промовисана је књига "Анестезиологија -теоријске и практичне основе савремене клиничке праксе" у издању ФМН. Ово је прва оваква књига објављена након 25 година , када је издат последњи уџбеник из ове области иза којег је стајао оснивач наше анестезиологије проф. др Предраг Лалевић. У писању књиге , која обухвата 146 поглавља из области анестезиологије, реаниматологије, интензивне медицине и терапије бола, учествовало је чак 177 аутора , наставника и сарадника медицинских факултета у Београду, Крагујевцу, Нишу, Новом Саду, Косовској Митровици али и из Бања Луке, Фоче, Загреба. Уредник књиге, шеф катедре за анестезиологију Медицинског факултета у Београду и директора Клинике за анестезију КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ проф. др Предраг Стевановић изразио је најпре захвалност декану нашег Факултета проф. др Владимиру Јаковљевићу, који, како је рекао препознао значај ове књиге јер сматра да је она капитално дело српске анестезиологије. „Број аутора и коаутора, садржај, све области савремене анестезије, реаниматологије али и све присутније интензивне терапије и медицине бола, велики број слика и графичких приказа, врхунска штампа и квалитет допринели су да имамо књигу која ће бити одлично штиво како за анестезиологе тако и за колеге други специјалности али пре свега младе лекаре које уче савремену анестезију“, рекао је проф. Стевановић.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић је похвалио професора Стевановића који је успео да окупи толики број аутора на изради књиге коју је издао наш Факултет и која, уз то што је капитално дело у области анестезије, и да уопште није било дилеме да ли ће наша установа бити издавач оваквог дела. „Књига је таква да по мом мишљењу, иако смо календарски на почетку године, може да буде издавачки подухват у области медицине у 2024.години, на Београдском сајму књига. Ова књига и оваква промоција данас може само да нас направи бољим и покаже да ми увек мислимо позитивно и да продукујемо добре докторе и медицинске раднике што је јако важно за све пацијенте у Србији“, рекао је декан Јаковљевић. О књизи су говорили и рецензенти академик проф. др Предраг Пешко специјалиста опште хирургије и проф. др Јасна Јевђић са нашег Факултета која је шеф катедре за анестезију и реаниматологију, шеф катедре за ургентну медицину и од пре две године шеф катедре за медицину бола. Она је истакла да уџбеник покрива све релевантне области анестезије, реаниматологију, све болести и стања, преоперативну и постоперативну бригу али и лечење пацијената који захтевају интензивну медицину и терапију бола. Промоција је окупила велики број анестезиолога из целе Србије али и осталих лекара и гостију.

Председник Удружења анестезиолога и анестетичара Србије проф. др Радмило Јанковић директор Клинике за анестезију УКЦ Ниш истакао је да у Србији сада има око хиљаду лекара ове специјалности и додао да је значај анестезиолога јако велики и да је то посебно дошло до изражаја током пандемије Covid-19.Иначе анестезија у Србији почела је да се развија у школи коју је отворио покојни професор Лалевић да би касније то интензивирано најпре у КБЦ „Др Драгиша Мишовић' а онда и на Војномедицинској академији. Данас сви клинички центри, укључујући и крагујевачки, имају јако савремене и развијене центре и клинике за анестезиологију. Наш Факултет уз ову област међу првима је увео и уже специјализације из медицине бола и интензивне медицине а након успешно реализованог Еразмус програма којим је руководила проф. др Јасна Јевђић.









Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.