Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

SIMPOZIJUM ''DUALNI POREMEĆAJI'' U ORGANIZACIJI UKC I FMN

U organizaciji Klinike za psihijatriju UKC Kragujevac i katedre za psihijatriju Fakulteta medicinskih nauka, u hotelu ''Zepter'' u Vrnjačkoj banji održava se drugi simpozijum ove klinike pod nazivom ''Dualni poremećaji''.

Simpozijum koji je okupio oko 50 predavača iz čitave Srbije, sva četiri univerzitetska klinička centra ali i referentne ustanove koje se bave lečenjem i zbrinjavanjem psihijatrijskih bolesnika, otvorio je dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji je izrazio zadovoljstvo što su kragujevački psihijatri sa Klinike za psihijatriju i katedre FMN po drugi put uspeli da organizuju jedan važan simpozijum. ''Zaista smatram da , po ovim podacima koje ste nam danas predstavili, katedra za psihijatriju po broju objavljenih radova i naučnim dostignućima je u rangu rezultata koje je u protekloj godini ostvarila katedra za fiziologiju. I Klinika za psihijatriju i katedra za psihijatriju u Kragujevcu su jako važne pogotovo u današnje vreme jer ako postoji momenat da je psihijatrija u fokusu, iako je ovaj simpozijum odavno planiran, je svakako ovaj sada. Najnoviji događaji u Srbiji samo nam potvrđuju da je vaša struka jako važna i da treba raditi na prevenciji. Verujem da imate želju i energiju za to jer imate četiri redovna profesora na katedri i predstavljate važnu kariku našeg fakulteta ali i UKC Kragujevac. Temelje naše psihijatrije je postavila ovde prisutna profesorka Slavica Đukić Dejanović, 90-ih godina prošlog veka, a vi ste, kao njeni naslednici, nastavili da radite i sprovodite prave stvari sve vreme'', rekao je Jakovljević. Dekan je posebno istakao značaj i angažovanje nastavnika i saradnika sa katedre za psihijatriju na specijalističkim i doktorskim studijama FMN i podsetio da je jedno najtraženijih izbornih područja mladih ljudi koji upisuju doktorske studije upravo oblast neuronauka.

U ime organizatora, na ceremoniji svečanog otvaranja, okupljenima se obratila prof. dr Mirjana Jovanović redovni profesor FMN i direktorka Klinike za psihijatriju UKC Kragujevac. Ona je predstavila aktuelni trenutak na klinici ali i katedri i posebno naglasila da se jedan, relativno mali kolektiv, na godišnjem nivou susretne, samo kroz ambulanti rad sa gotovo 23 hiljade pregleda. Kada je reč o temi ovogodišnjem simpozijuma profesorka Jovanović rekla je da su dualni poremećaji istovremeno pojavljivanje bolesti zavisnosti i psihijatrijskog entiteta kod iste osobe. ''Cilj nam je da se ova problematika najpre sagleda sa aspekta uže akademske zajednice a da je ona predstavimo široj stručnoj javnosti. To je važno jer na naše ponašanje utiču pretpostavke koje imamo i ono što smatramo istinom .Odluke donosimo na osnovu onoga što mislimo da znamo i to je negde bila ideja da krenemo, a sada već budemo i u završnoj fazi pisanja udžbenika na temu dualnih poremećaja, u šta su uključene kolege iz sva četiri univerzitetska klinička centra. Predavanjima i radionicama na ovu temu u okviru ovog simpozijuma videćemo do kakvih novih saznanja i ideja ćemo doći'' rekla je prof. Jovanović i dodala da je zadatak svih kragujevačkih psihijatara lični rast i razvoj što implicira i kolektivni rast i razvoj od čega će najveću korist imati upravo pacijenti.

Simpozijumu u Vrnjačkoj banji prisustvovala je i psihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović, direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević i mnogobrojni gosti. Vrlo zapažena predavanja iz oblasti dualnih poremećaja imali su naši nastavnici i saradnici: prof. dr Vladimir Janjić, prof. dr Dragana Ignjatović Ristić, prof. dr Mirjana Jovanović, prof. dr Goran Mihajlović, prof. dr Milica Borovčanin, doc. dr Branimir Radmanović , asistent dr Katarina Nikić Đuričić i psihijatri Sofija Čolović i Nemanja Murić.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.