Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

СИМПОЗИЈУМ ''ДУАЛНИ ПОРЕМЕЋАЈИ'' У ОРГАНИЗАЦИЈИ УКЦ И ФМН

У организацији Клинике за психијатрију УКЦ Крагујевац и катедре за психијатрију Факултета медицинских наука, у хотелу ''Зептер'' у Врњачкој бањи одржава се други симпозијум ове клинике под називом ''Дуални поремећаји''.

Симпозијум који је окупио око 50 предавача из читаве Србије, сва четири универзитетска клиничка центра али и референтне установе које се баве лечењем и збрињавањем психијатријских болесника, отворио је декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који је изразио задовољство што су крагујевачки психијатри са Клинике за психијатрију и катедре ФМН по други пут успели да организују један важан симпозијум. ''Заиста сматрам да , по овим подацима које сте нам данас представили, катедра за психијатрију по броју објављених радова и научним достигнућима је у рангу резултата које је у протеклој години остварила катедра за физиологију. И Клиника за психијатрију и катедра за психијатрију у Крагујевцу су јако важне поготово у данашње време јер ако постоји моменат да је психијатрија у фокусу, иако је овај симпозијум одавно планиран, је свакако овај сада. Најновији догађаји у Србији само нам потврђују да је ваша струка јако важна и да треба радити на превенцији. Верујем да имате жељу и енергију за то јер имате четири редовна професора на катедри и представљате важну карику нашег факултета али и УКЦ Крагујевац. Темеље наше психијатрије је поставила овде присутна професорка Славица Ђукић Дејановић, 90-их година прошлог века, а ви сте, као њени наследници, наставили да радите и спроводите праве ствари све време'', рекао је Јаковљевић. Декан је посебно истакао значај и ангажовање наставника и сарадника са катедре за психијатрију на специјалистичким и докторским студијама ФМН и подсетио да је једно најтраженијих изборних подручја младих људи који уписују докторске студије управо област неуронаука.

У име организатора, на церемонији свечаног отварања, окупљенима се обратила проф. др Мирјана Јовановић редовни професор ФМН и директорка Клинике за психијатрију УКЦ Крагујевац. Она је представила актуелни тренутак на клиници али и катедри и посебно нагласила да се један, релативно мали колектив, на годишњем нивоу сусретне, само кроз амбуланти рад са готово 23 хиљаде прегледа. Када је реч о теми овогодишњем симпозијума професорка Јовановић рекла је да су дуални поремећаји истовремено појављивање болести зависности и психијатријског ентитета код исте особе. ''Циљ нам је да се ова проблематика најпре сагледа са аспекта уже академске заједнице а да је она представимо широј стручној јавности. То је важно јер на наше понашање утичу претпоставке које имамо и оно што сматрамо истином .Одлуке доносимо на основу онога што мислимо да знамо и то је негде била идеја да кренемо, а сада већ будемо и у завршној фази писања уџбеника на тему дуалних поремећаја, у шта су укључене колеге из сва четири универзитетска клиничка центра. Предавањима и радионицама на ову тему у оквиру овог симпозијума видећемо до каквих нових сазнања и идеја ћемо доћи'' рекла је проф. Јовановић и додала да је задатак свих крагујевачких психијатара лични раст и развој што имплицира и колективни раст и развој од чега ће највећу корист имати управо пацијенти.

Симпозијуму у Врњачкој бањи присуствовала је и психијатар проф. др Славица Ђукић Дејановић, директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић и многобројни гости. Врло запажена предавања из области дуалних поремећаја имали су наши наставници и сарадници: проф. др Владимир Јањић, проф. др Драгана Игњатовић Ристић, проф. др Мирјана Јовановић, проф. др Горан Михајловић, проф. др Милица Боровчанин, доц. др Бранимир Радмановић , асистент др Катарина Никић Ђуричић и психијатри Софија Чоловић и Немања Мурић.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.