Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ФМН ОРГАНИЗАТОР 63. КОНГРЕСА СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА


У организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу од 22. до 26. априла на Копаонику одржао се 63. традиционални Конгрес студената биомедицинских наука. Конгрес је ове године окупио преко 600 студената/предавача са готово свих факултета биомедицинске струке из читаве Србије.

На церемонији свечаног отварања у Конгресној сали хотела Гранд окупљене госте, професоре и студенте најпре је испред министарства просвете Владе Србије поздравио помоћник министра Александар Јовић који је поздравио све званице и учеснике и истакао да је за министарство просвете посебно важно је укључивање студената од почетка студија у научно-истраживачку делатност. „Управо ови млади људи су будућност високог образовања и науке републике Србије и зато министарство просвете се труди да увек, и на сваком месту подржи сваку овакву иницијативу ових младих и амбициозних људи“, рекао је Јовић. Подршку 63. конгресу студената биомедицинских наука дали су путем видео линка и министарка здравља у Влади Србије проф. др Даница Грујичић и директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић. Окупљене учеснике и госте на церемонији свечаног отварања поздравио је и члан Националног Савета за високо образовање, редовни професор нашег Факултета Небојша Здравковић који је истакао да у свету где се научне границе стално померају су конгреси студената биомедицинских наука су можда и кључни. „То су људи који ће сутра да нас лече а ово је прилика да стичу нова знања и вештине што ће им омогућити да сутра померају границе будућих подвига у лечењу свих нас“, рекао је, између осталог, професор Здравковић.

Учешће на конгресу имало је преко 600 студената и више од 200 професора како у улози предавача и ментора тако и у комисијама које су оцењивале све представљене радове. На свечаном отварању конгреса обратили су се и декани Медицинског факултета у Нишу проф. др Добрила Станковић Ђорђевић, Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Татјана Новаковић, декан Стоматолошког факултета у Београду проф. др Ивана Радовић, продекан за научно-истраживачки рад Медицинског факултета Универзитета одбране ВМА Немања Ранчић, декан Ветеринарског факултета у Београду проф. др Милорад Мириловић, и декан Стоматолошког факултета у Панчеву проф. др Владимир Биочанин.

Организатор овогодишњег Конгреса је наш Факултет и ово је након 2018. године, како је рекао декан проф. др Владимир Јаковљевић, други пут да се нађемо у овако важној и за студенте изазовној и позитивној причи. „У свему видим неку врсте симболике. Ове године је тачно 30 година од мог првог учешћа на једном оваквом конгресу а не само ја него и већина мојих сарадника је своје академске каријере почела управо у лабораторијама и представљањем тих резултата на конгресима студената. Већина њих су сада ментори многим студентима, и то не први пут, али и озбиљни професори и научници што ми је посебно драго. Огроман број радова и студената на овогодишњем Конгресу је њихова велика победа која показује да су истрајни и вредни. Ово је и прилика да се једна елита елите, да тако кажем и дружи и да се унапређује. Све ово се дешава у предвечерје мог мандата на месу декана ФМН и веома сам поносан што сам за то време два пута учествовао у организацији и подршци једном оваквом скупу“, рекао је декан Јаковљевић.

ФМН се на 63. конгресу студената биомедицинских наука представио са 193 студентских радова и са око 50 презентација и сесија наставника и сарадника са готово свих катедри, чиме је још једном показао да је што се тиче науке број један у региону а та наука управо почиње од студентске науке.














Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.