Page 356 - 59. КОНГРЕС СТУДЕНАТА БИОМЕДИЦИНСКИХ НАУКА СРБИЈЕ СА ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ УЧЕШЋЕМ
P. 356

59th SERBIAN STUDENTS’ CONFERENCE OF BIOMEDICAL SCIENCES
      April                                                                     WITH INTERNATIONAL PARTICIPATION
      26-30
                СTAВОВИ И ЗНАЊА СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА О ПОТЕНЦИЈАЛНО ТОКСИЧНИМ САСТОЈЦИМА
                                  ПРИСУТНИМ У ДОДАЦИМА ИСХРАНИ КОЈИ СЕ НАЛАЗЕ У ПРОМЕТУ
            Аутор: Филип Михајловић, Александар Милосављевић
            e-mail: f.mihajlovic@yahoo.com
            Ментор: проф. др Слободан Јанковић
            Клинички центар Крагујевац, Служба за клиничку фармакологију и токсикологију, Факултет медицинских наука
            Универзитета у Крагујевцу

            Увод: Прехрамбени производи и додаци исхрани морају бити означени, декларисани и изложени у складу са Законом о
            безбедности хране. Наше законодавство усаглашава се са законодавством Европске уније у склопу чега су усклађени и
            правилници који се односе на декларисање производа у промету.
            Циљ рада: Циљ овог истраживања је да се изради и испита поузданост упитника који врши процену знања и ставова
            студената фармације, медицине и стоматологије о потенцијално токсичним супстанцама који се могу наћи у додацима
            исхрани који се налазе у промету, а које могу бити узрок обољења или интоксикације.
            Материјал и методе: Истраживање је дизајнирано као опсервациона студија пресека, у којој су испитаници били
            анкетирани у једном тренутку. Студенти су попуњавали ''online'' упитнике у периоду од 15. фебруара до 15. марта 2018.
            године. Анкетним испитивањем обухваћени су студенти фармације, медицине и стоматологије са положеним испитима:
            Нутритивни суплементи, Исхрана у здрављу и болести и Хигијена и екологија. Након прикупљања података, вршена је
            њихова селекција и статистичка обрада употребом програма IBM SPSS Statistics 20.
            Резултати: Истраживањем је обухваћено је 296 испитаника при чему је 75,2%  женског, а 24,8% мушког пола. Вредност
            Кронбаховог коефицијента за дати упитник износи 0.789, што указује на високу поузданост упитника. Издвојена су три
            фактора које мери упитник, а то су: сумња у декларисање састојака на производима у промету, информисаност о законским
            регулативама у Републици Србији и ставови о улози токсиколога у процесу контроле намирница.
            Закључак: Формирани упитник задовољио је све параметре добре поузданости, при чему се може потенцијално користити
            у даљим истраживањима. Овим истраживањем показано је да су студенти медицинских наука  врло добро информисани о
            токсичним састојцима који се могу наћи у додацима исхрани, њиховим ефектима на здравље становништва, али и
            контролама квалитета и законским регулативма из ове области броматологије.
            Кључне речи: додаци исхрани; намирнице; токсични састојци


             ATTITUDES AND KNOWLEDGE OF STUDENTS OF THE FACULTY OF MEDICAL SCIENCES ABOUT POTENTIALLY TOXIC COMPONENTS
                                      PRESENT FOOD SUPPLEMENTS IN FOOD FOUND IN MARKET
            Author: Mihajlović Filip, Milosavljević Aleksandar
            e-mail: f.mihajlovic@yahoo.com
            Mentor: prof. dr Janković Slobodan
            Department of clinical pharmacology and toxicology, Clinical center of Kragujevac, University of Kragujevac
            Introduction: Food products and food supplements must be labeled, declared and exposed in accordance with the Food Safety Act.
            Our legislation is synchronized with the European Union legislation, in accordance to which the regulations regarding the
            declaration of products in the market are also matched.
            The Aim: Objective of this research is to create and examine reliability of the questionnaire that assesses the knowledge and
            attitudes of students of pharmacy, medicine and dentistry about potentially toxic substances that can be found in food
            supplements that are in the market that can be the cause of the disease or intoxication.
            Material and Methods: The research was designed as an observational cross section study, in which examinees were
            simultaneously. Students filled in online questionnaires from February 15 to March 15, 2018. The survey included students of
            pharmacy, medicine and dentistry with passed exams: Nutritional Supplements, Nutrition in Health and Diseases and Hygiene and
            Ecology. After data collection, their selection and statistical processing was done using the IBM SPSS Statistics 20.
            Results: The survey covered 296 subjects, 75.2% were female and 24.8% were male. Value of the Cronbach coefficient for the
            questionnaire was 0.789, which indicates high reliability of the questionnaire. Three factors that questionnaire measures were
            distinguished: suspicion of the declaration of ingredients on products in the market, information on legal regulations in the
            Republic of Serbia and attitudes about the role of toxicologists in the process of food control.
            Conclusion: The created questionnaire satisfied all parameters of good reliability, and it can potentially be used in further research.
            This research has shown that medical science students are very well informed about toxic ingredients that can be found in dietary
            supplements, their effects health, as well as quality control and legal regulations in this field of bromatology.
            Keywords: food supplements; food; toxic ingredients

















                                                     Kopaonik, 2018.
          350
   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361