Тренутно сте на:
 
ORCID
 


Навигација:
 
Почетна страна
  
ORCID
(Open Researcher and Contributor ID)

 
 

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) идентификатор представља алфанумерички код који идентификује одређеног аутора. Овај сервис је покренут у новембру 2012. године, с циљем да постане универзални систем за идентификацију аутора научних радова.

Сервис омогућава истраживачима да креирају и уређују своје профиле, који обухватају личне податке, афилијације, списак публикација, област истраживања, кључне речи, податке о финансијерима. Размена података је омогућена са Scopus-ом и RecearcherID-ом.

ORCID омогућава трајни дигитални идентификатор (број) који вас разликује од другог истраживача и кроз интеграцију у кључне истраживачке токове попут рукописа, омогућава аутоматску повезаност вас и ваших професионалних активности, што осигурава да ваш рад буде препознат. Намењен је како индивидуалним истраживачима, тако и организацијама које су укључене у истраживање, попут универзитета, лабораторија и комерцијалних истраживачких компанија.

Препорука истраживачима јесте да креирају и редовно ажурирају своје профиле у оквиру ових сервиса, јер ће то увелико помоћи другим ауторима при цитирању и омогућиће промовисање научно-истраживачког рада.

Региструјте се одмах и обезбедите јединствени ORCID идентификатор!
Регистрација траје само 30 секунди. Региструјте се овде
Уколико имате проблема приликом регистрације погледајте упутство
Уредите свој ORCID налог са вашим личним подацима, афилијацијом, списком публикација, областима истраживања и повезујте их са другим идентификаторима (као што је Scopus или ResearcherID или LinkedIn)
Унесите Ваше име и презиме (ћирилицом) и Ваш ORCID идентификатор да бисмо ажурирали Вашу биографију!
    име и презиме   ORCID  
     

 

Видео упутства за ORCID

6:46 мин. Основни подаци о ORCID и зашто је важно имати ORCID
6:35 мин. Где се у е-Србији види ORCID и ко га све има?
6:48 мин. Почетна регистрација - добри (и лоши) примери ORCID профила
6:16 мин. Унос основних података у ORCID профил
7:44 мин. Преузимање радова у ORCID профил
   
 


 

 

 

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.