Trenutno ste na:
 
ORCID
 


Navigacija:
 
Početna strana
 


 
ORCID
(Open Researcher and Contributor ID)

 
 

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) identifikator predstavlja alfanumerički kod koji identifikuje određenog autora. Ovaj servis je pokrenut u novembru 2012. godine, s ciljem da postane univerzalni sistem za identifikaciju autora naučnih radova.

Servis omogućava istraživačima da kreiraju i uređuju svoje profile, koji obuhvataju lične podatke, afilijacije, spisak publikacija, oblast istraživanja, ključne reči, podatke o finansijerima. Razmena podataka je omogućena sa Scopus-om i RecearcherID-om.

ORCID omogućava trajni digitalni identifikator (broj) koji vas razlikuje od drugog istraživača i kroz integraciju u ključne istraživačke tokove poput rukopisa, omogućava automatsku povezanost vas i vaših profesionalnih aktivnosti, što osigurava da vaš rad bude prepoznat. Namenjen je kako individualnim istraživačima, tako i organizacijama koje su uključene u istraživanje, poput univerziteta, laboratorija i komercijalnih istraživačkih kompanija.

Preporuka istraživačima jeste da kreiraju i redovno ažuriraju svoje profile u okviru ovih servisa, jer će to uveliko pomoći drugim autorima pri citiranju i omogućiće promovisanje naučno-istraživačkog rada.

Registrujte se odmah i obezbedite jedinstveni ORCID identifikator!
Registracija traje samo 30 sekundi. Registrujte se ovde
Ukoliko imate problema prilikom registracije pogledajte uputstvo
Uredite svoj ORCID nalog sa vašim ličnim podacima, afilijacijom, spiskom publikacija, oblastima istraživanja i povezujte ih sa drugim identifikatorima (kao što je Scopus ili ResearcherID ili LinkedIn)
Unesite Vaše ime i prezime (ćirilicom) i Vaš ORCID identifikator da bismo ažurirali Vašu biografiju!
    ime i prezime   ORCID  
     

 

Video uputstva za ORCID

6:46 min. Osnovni podaci o ORCID i zašto je važno imati ORCID
6:35 min. Gde se u e-Srbiji vidi ORCID i ko ga sve ima?
6:48 min. Početna registracija - dobri (i loši) primeri ORCID profila
6:16 min. Unos osnovnih podataka u ORCID profil
7:44 min. Preuzimanje radova u ORCID profil
   
 


 

 

 

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.