Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


Архива вести 2020. године


СТУДЕНТИ ЗА ДЕЦУ КОСМЕТА

У последњих недељу дана, на Факултету медицинских наука организована је акција „Преузми улогу Деда Мраза“. Сви студенти имали су прилику да дају допринос у виду слаткиша и сланиша, у циљу прављења новогодишњих пакетића за малишане са Косова и Метохије.

Чланови Студентског парламента спаковали су 176 пакетића који су направљени уз помоћ студената Факултета медицинских наука, а прикупљено је укупно 1186 на нивоу Универзитета у Крагујевцу, што је дупло више него претходне године.

Захваљујемо се свима који су се укључили у акцију у виду донирања слаткиша, члановима Студентког парламента на целодневном паковању пакетића, организаторима Еуропеан Онлине Дентал Цонгресс на донацији, и надамо се да ћемо у овим хладним зимским данима бити нечији разлог осмеха и топлине.






ФМН У КРАГУЈЕВЦУ НИЈЕ ПРЕКИДАО МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ УПРКОС КОРОНИ (РТК, 21.12.2020)

На Факултету медицинских наука наставни кадар успео је да одржи међународну сарадњу, која није прекидана током пандемије.
Научно-истраживачки рад је, такође, организован у континуитету, а током ове године објављено је преко 150 научних радова, наводи доцент др Невена Јеремић која је на Факултету медицинских наука задужена за међународну сарадњу и научно-истраживачки рад.
У наредној години професори и сарадници ове високошколске установе наставиће са својим плановима, без обзира на околности.
Међународна сарадња професора, сарадника и студената Факултета медицинских наука ни у отежаним условима због корона вируса није прекидана.
Овај факултет, који се налази на престижној Шангајској листи на којој је свега 2 одсто светских универзитета, карактерише квалитетан научно- истраживачки по коме је препознатљив у међународним оквирима.
У веома тешким и сложеним околностима због ковида-19, међународна сарадња се наставља, наводи доцент др Невена Јеремић.
И у наредној години услови рада биће отежани, сматрају на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, јер је велики део наставног кадра ангажован у некој од ковид клиника крагујевачког Клиничког центра

Опширније погледајте овде




ЗА НАМА ОСТАЈЕ ТЕШКА АЛИ УСПЕШНА ГОДИНА

Година на измаку, коју је свакако обележила пандемија корона вируса, за Факултет медицинских наука, по многим параметрима, била је успешна а оно на шта смо најпоноснији је чињеница да се наш Универзитет и ове године, захваљујући нашем Факултету, другу годину за редом нашао на Шангајској листи за област клиничка медицина, рекао је, гостујући у емисији ''Разговор с поводом'' Радио телевизије Крагујевац декан проф. др Владимир Јаковљевић.

Наглашавајући да су у овој тешкој години на ФМН акредитована три нова студијска програма, докторске академске студије менаџмент у систему здравствене заштите и мастер програми регенеративна медицина и исхрана и суплементација, проф. Јаковљевић је подсетио да Факултет сада има 11 акредитованих студијских програма и да је то заправо један Универзитет. Декан је изразио и задовољство што је ове године за упис на све студијске програме на основним академским али и на докторским студијама владало велико интересовање и да су сва места попуњена у првом уписном року. ''Ништа мање интересовање није било ни приликом оба овогодишња конкурса за упис на здравствене специјализације што показује да доктори медицине, стоматологије и магистри фармације, који желе да се додатно усавршавају, као и установе у којима су запослени, препознају квалитет и континуитет који имамо у овом делу постдипломског усавршавања'', рекао је Јаковљевић. Уз све наведено ова година значајна је и по томе што се коначно ушло у процедуру наставака изградње Центра изврсности са банком матичних ћелија, па је спроведен и тендер за избор новог извођача радова. проф. Јаковљевић истакао је да очекује да се, по окончању правне процедуре, наставе радови на изградњи објекта већ почетком наредне календарске године, а најкасније у марту. ''Тада ће и Факултет медицинских наука кренути у набавку нове опреме за потребе Центра изврсности и банке матичних ћелија, који ће, дубоко верујем, бити под кровом до краја 2021.године. Тада ћемо моћи да говоримо и о запошљавању младих научника и новим достигнућима у примени матичних ћелија у лечењу ретких болести. Реализација овог капиталног пројекта није важна само за ФМН, наш Град и Универзитет, већ и за све наше грађане, научну заједницу и читаву државу'', закључио је Јаковљевић.

На питање шта ће, уз наставак изградње овог капиталног објекта, бити приоритети ФМН у наредној календарској години декан Јаковљевић је у програму РТК, истакао да је то свакако покушај да акредитујемо наше студијске програме на енглеском језику јер за то одавно постоји интересовање многих међународних институција и њихових студената. Уз то, трудићемо се да одржимо ниво и квалитет наставе и рада, на свих 11 студијских програма као и на здравственим специјализацијама- закључио је проф. Јаковљевић.



СТАРТОВАЛА ПРВА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА
МАСТЕР АКАДЕМСИХ СТУДИЈА ИСХРАНА И СУПЛЕМЕНТАЦИЈА

Уручењем индекса и уводним предавањем проф. др Владимира Живковића, руководица мастер програма исхрана и суплементација, данас је на Факултету медицинских наука стартовала прва генерација студената на овом, новоакредитованом студијском програму. У првом уписном року пријавило се 25 кандидата који су данас добили индексе а с обзиром да је у току и други уписни рок очекује се још најмање 10 студената који ће у школској 2020/2021. години похађати ове мастер студије.

Према речима проф. Живковића наш Факултет је први у Србији који је акредитовао овај академски програм који обрађује исхрану и суплементацију а поред дипломаца биомедицинских наука програм је намењен и професорима физичког васпитања. ''Наш основни циљ и задатак је да свим студентима приближимо све релевантне информације и сазнања која се односе на исхрану, нутрицију и суплементацију како у општој популацији, тако и у популацији спортиста, али и посебних група- старе, младе, трудница. У настави ће, поред наших професора, учестовати и колеге из Антидопинг агенције Републике Србије који су уз нас идејни творци овог програма'', рекао је проф. др Владимир Живковић.

Уводно предавање је студентима омогућило да сазнају све информације око садржине самог програма, броја испита, начина њиховог полагања, као и одржавања он лајн наставе.







ОБЕЛЕЖАНА СЛАВА СВЕТИ АЛИМПИЈЕ СТОЛПНИК И 43 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА ФМН



Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу обележио је данас, 9. децембра крсну славу Светог Алимпија Столпника и 43 година постојања факултета. Због актуелне епидемиолошке ситуације у Крагујевцу и Србији, али и читавом свету, овогодишње обележавање Славе и Дана ФМН протекло је у складу са важећим епидемиолошким мерама, па је изостало традиционално окупљање гостију, наставника и сарадника као и свечана академија.

Чин резања славског колача обавио је Његово Преосвештенство епископ Шумадијски Јован уз саслужење свештенства Саборне цркве у Крагујевцу. Домаћин славе, проф. др Владимир Живковић, уз честитке свим наставницима, сарадницима, студентима и запосленима на Факултету пожелео је свима добро здравље и изразио наду да ћемо се наредног 9.децембра сви традиционално окупити у нашој заједничкој кући и на традиционалан начин обележити и Славу и Дан ФМН. ''Годину за нама обележила је и нажалост још увек обележава пандемија корона вируса. Наша институција је у свим овим месецима, а нарочито сада када бележимо највећи број заражених и преминулих дала значајан допринос очувању здравственог система. Наше колеге, запослени, који су у првим линија борбе против короне у ковид јединицима, до оних који едукују студенте у јако тешким околностима, заједничке се труде да се ова криза што је могуће лакше и са што мање жртава превазиђе. Наша институција је на тај начин урадила и још увек ради оно што је најбоље за друштво'', рекао је проф. др Владимир Живковић.

Према традицији, проф. Живковић, овогодишњи домаћин славе, део славског колача предао је новом домаћину, проф. др Горану Давидовићу продекану за специјалистичке и уже специјалистичке студије. Он је рекао да је оно што је ФМН издвојило од осталих, у ванредним околностима, јесте континуитет у раду, а студенти су рад на даљину оценили највишим оценама. ''Евидентно је да постоји недостатак практичног рада што смо покушали да надоместимо кроз приказе случајева такође он лајн и заиста мислим да смо успели да постигнемо оно што нам је била обавеза као научне установе, а то је едукација наших студената. Радује нас и велико интересовање за специјалистичке и уже специјалистичке студије на нашем Факултету и ми смо управо ових дана уписали 82 нових студената на здравствене специјализације што је још једна потврда нашег квалитета'', истакао је проф. Давидовић.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић рекао је овом приликом, сумирајући остварене резултате Факултета, у периоду између две славе да је годину обележила пандемија корона вируса, али да смо и у тим околностима успели да одржимо висок ниво наставног и научно-истраживачког рада, да смо успели да се добро прилагодимо и организујемо наставу на даљину, акредитујемо нове докторске и мастер студије и упишемо прве генерације студената на тим програмима. ''Оно што је глобално битно јесте да је и ове године наш Универзитет поново на Шангајској листи захваљујући управо нашем Факултету, и то као најбољи у региону за област клиничка медицина. Оно што је стратешки важно јесте да је одобрен наставак градње Центара изврсности'', истакао је декан Јаковљевић.

До данас је на нашем Факултету дипломирало 4223 доктора медицине, 143 доктора стоматологије а диплому магистра фармације добило је 795 фармацеута. Основне струковне студије на нашем Факултету завршило је 530 струковних сестара, 509 струковних физиотерапеута и 123 струковних фармацеутских техничара. Диплому лекара специјалисте и субспецијалисте стекло је 650 лекара, а докторску дисертацију успешно је одбранило преко 600 доктора медицинских наука.












09.12.2020. од 14.00

Вебинар

ДИГИТАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ – ШТА СМО НАУЧИЛИ ТОКОМ 2020?

За више информација погледајте у брошури овде.

Приступ:

https://us05web.zoom.us/j/2539053020?pwd=eFMvWDhqWkVrdTRlU2dCTmo5MnkvQT09

Вебинар је креиран са циљем размене искуства наставника и студената о on line настави током КОВИД 19 панадемије, где су прикупљене основне информације кроз Пилот истраживање. Такође ћемо сагледати дигиталне алате методе и платформе за е- образовање у медицинским наукама и клиничкој настави, кроз сопствена искуства и искуства других Универзитета, те активно продискутовати са студентима и наставницима „Шта смо научили о дигитаном образовању“ и какао даље да унапредимо квалитет наставе и образовног процеса.







Драги студенти,

Поштоване колегинице и колеге,

да нам је неко рекао да ћемо почетак децембра, који је традиционално био читава седмица лепих догађања на Факултету медицинских наука, дочекати са маскама на лицу, зебњом у срцу за здравље наших најмилијих, као и целокупног човечанства, препорукама да се дистанцирамо једни од других, вероватно бисмо мислили да је у питању нека неслана шала или медијски трик. Међутим, околности које су имале своје обрисе крајем прошле године занемарљивом вешћу да је на некој пијаци у неком Вухану забележен први случај респираторне инфекције до тада непознатог узрочника, довеле су до тога да ни олимпијска година на измаку не мора да буде олимпијска, што се у историји десило само у случају два светска рата. Дефинитивно је 2020. била у знаку пандемије вирусом SARS-CoV-2, па се то рефлектује и на наш, по традицији, слављенички почетак децембра.

На жалост, изузимајући свечану доделу диплома, коју смо прилагодили свим епидемиолошким мерама, не желећи да ускратимо нашим свршеним студентима да свој дугогодишњи рад и труд валоризују у календарској години, све остале активности које су се традиционално дешавале на нашем Факултету смо морали да прилагодимо актуелној ситуацији. А, имамо чиме да се похвалимо.

Доминантне су две стратешке ствари: наш Факултет је и ове године омогућио Универзитету у Крагујевцу да се нађе на Шангајској листи најбољих 500 универзитета у свету и поново су у пуној мери почеле активности на изградњи Центара изврсности, које ће бити наш нови дом у блиској будућности.

Узимајући у обзир карактер нашег Факултета, ипак је доминантна била улога свих наших наставника - лекара клиничара, који су дали и дају велики допринос борби против ове пошасти, ризикујући своје здравље и животе. У бројне шире друштвене акције су се укључили и перманентно се укључују наши студенти, који тиме показују да су на свом Факултету научили најважнију лекцију – да буду добри људи и пожртвовани здравствени радници.

Морамо да истакнемо да је захваљујући надљудским напорима наше информатичке службе, као и свих наставника и сарадника, наставни процес био организован најбоље на Универзитету, па и гледајући ширу академску заједницу. Боље речено, трудили смо се да студенти претрпе најмању могућу штету, јер су сигурно оштећени за један део своје едукације свим овим маневрима на даљину.

У том смислу ће и централни дан наших децембарских слављеничких дана бити прилагођен општој ситуацији: славски колач ће бити пресечен само у присуству садашњег и будућег домаћина Славе, а у послеподневним сатима ће бити организован webinar на тему искустава учења на даљину у условима пандемије.

Овим смо показали друштвену одговорност, а организацијом webinara и актуелност.

Надамо се да ћемо се следећег децембра опет наћи на свом Факултету на традиционални српски саборски начин.


Срећна слава! Живели

Домаћин Славе
проф. др Владимир Живковић

Декан
проф. др Владимир Јаковљевић


УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ СТРУКОВНИМ МЕДИЦИНСКИМ СЕСТРАМА, ФИЗИОТЕРАПЕУТИМА, ДОКТОРИМА СТОМАТОЛОГИЈЕ И МАГИСТАРИМА ФАРМАЦИЈЕ

Другог дана доделе диплома на ФМН, у сусрет Дану и Слави наше установе, најпре су уручене дипломе струковним медицинским сестрама и струковним физиотерапеутима. У школској 2019/2020 години овај трогодишњи студијски програм на нашем Факултету завршило је 30 струковних сестара и исто толико физиотерапеута. Њих, подељене у две групе ,због актуелне епидемиолошке ситуације, поздравила је ресорни продекан проф. др Наташа Здравковић која им је, уз честитике на завршеном школовању, пожелела пуно успеха у даљем животу и раду.''Надам се да ћете дипломе које сте данас добили искористити на прави начин и да ћемо наставити тимски да радимо јер сте нам ви, сестре, техничари и физиотерапеути незаменљиви'', рекла је проф. Здравковић.





Уследила је додела диплома докторима стоматологије које је најпре поздравио проф. др Гвозден Росић продекан на овом студијском програму уз искрене честитике читавој генерацији и свакоме појединачно на значајној и великој ствари коју су постигли. ''У аналима нашег Факултета бићете упамћени као прва генерација која је дипломирала у време пандемије , надам се и последња, и по томе ћете , између осталог бити препознатљиви.Честитике за велики труд и напор који сте уложили у протеклих пет година , у не увек лаким околностима и условима рада, чиме је ваш успех још већи'', рекао је проф. Росић.Он је додао и да је ово прва али веома значајна и крупна фаза коју су сви дипломирани стоматолози , којима су данас уручене дипломе, остварили у свом животу.''Имајући прилику да вас све упознам сигуран сам да за велику већину вас се прича не завршава данашњим даном као што сам и сигуран да ово неће бити последња свечаност где ће ваш рад и ваши резултати бити вредновани. За све то што предстоји пред вама , у смислу и стручног и академског усавршавања, могу да вам понудим сву помоћ како своју тако и својих колега'', закључио је проф. др Гвозден Росић. Дипломирани стоматолози положили су Хипократову заклетву чији је текст прочитала најбољи дипломац Милица Павловић.

 



На ИАС фармације, који је на нашем Факултету установљен 2005.године ,у овој школској години диплому магистара фармације стекло је 83 дипломца. Њих је у име декана и руководства ФМН поздравио ресорни продекан проф. др Жељко Мијаиловић који је најпре рекао да живимо у лудо време у коме је парадокс да људска глава никад није била јефтинија а људски живот скупљи . ''Ипак, свако лудо време има по неку корисну ствар а то је да по нешто ново научимо , доста смо искуснији а свакако ћемо више ценити и наше животе и животе других али и наш рад. Ви свакако данас треба да цените свој рад јер сте доста уложили да би сте дошли до овог дана а сасвим сам сигуран да ћете квалитетно и одговорно да извршавате своје обавезе и да даље улажете у себе и своје усаврвршавање али и да будете срећни и испуњени и на личном и на породичном плану'', рекао је проф. Мијаиловић. Он је магистрима фармације поручио да је ФМН био и да ће увек бити њихов факултет и да за све што буде требало могу да нам се обрате у сваком тренутку.





У оквиру дводневне доделе диплома, у сусрет Дану и Слави ФМН, уручено је укупно 337 диплома на основним , мастер и постдипломским студијама.


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ НА МАСТЕР ПРОГРАМУ РЕГЕНЕРАТИВНА МЕДИЦИНА

Првој генерацији новоакредитованог мастер студијског програма регенеративна медицина проф. др Биљана Љујић уручила је у Амфитеатру индексе и одржала уводно предавање – ''Ћелијска и молекуларна основа наслеђивања''. Студенти су овом приликом добили основне информације о овом студијском програму, а поред професорке Љујић свечаној додели индекса и уводном предавању присуствовали су и доц.др Немања Јовичић и доц.др Марина Милетић Ковачевић, који су такође ангажовани на овом студијском програму.

проф. Љујић је подсетила да је овај програм финансиран из Еразмус + пројекта тако да је 20 студената остварило право на бесплатну школарину, што је пројектом дефинисано, а преосталих троје су самофинансирајући.Према њеним речима програм је акредитован пре свега захваљујући помоћи и подршци колега из Њу Касла где су наставници ФМН били на едукацији како би стекли знања и вештине за спровођење мастер програма регенеративна медицина. ''Сарадња је остварена и са колегама из Београда и Новог Сада који ће бити укључени у наставни процес на регенеративној медицини а са нашег Факултета катедре за генетику, физиологију и хистологију јер се ради о мултидисциплинарном програму'', рекла је проф. др Биљана Љујић са катедре за генетику, након што је уручила индексе првој генерацији будућих мастера регенеративне медицине.

Сви они ће путем он лајн платформе у зимском семестру слушати четири предмета а имаће и практични део за те предмете. У другом семестру их очекују још два предмета и лабораторијски рад који ће им служити за израду њихових завршних радова. Студијски програм мастер регенеративна медицина траје једну школску годину.






УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ ДОКТОРИМА МЕДИЦИНЕ, ЛЕКАРИМА СПЕЦИЈАЛИСТИМА И СУБСПЕЦИЈАЛИСТИМА И МЕНАЏЕРИМА У ЗДРАВСТВУ

У сусрет слави Факултета медицинских наука, Светог Алимпија Столпника и Дану наше наставно -научне установе, 9.децембру, када обележавамо 43 године рада и постојања, данас су у Амифитеатру уручене дипломе докторима медицине, лекарима специјалистима и субспецијалистима и мастер менаџерима у систему здравствене заштите. Због актуелне епидемилошке ситуације у Крагујевцу и Србији, изазване пандемијом вируса Covid 19, овогодишња додела диплома одржана је уз поштовање свих епидемилошких мера- дипломце подељене у више малих група, обавезно ношење маски и немогућност присуства чланова породица и пријатеља свих оних који су данас добили своје дипломе.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић је уз честитике свим дипломцима истакао да се и ове године, у сусрет Дану и Слави факултета, традиционално додељују дипломе на свим студијским програмима али у јако измењеним околностима, уз поштовање свих епидемиолошких мера. ''Жао ми је што су оклоности такве какве јесу али је то истовремено и велики изазов за комплетну медициску заједницу и образовање у оквиру биомедицинских наука јер све оно што нам се дешава је у директној вези са свим нашим дипломцима који ће се у будућности суочити и са овим али и многим другим проблемима које здравство доноси. Крај њиховог школовања и почетак професионалне каријере свакако је обележила актуелна пандемија .Надам се да ће крај ове пандемије доћи ускоро и да ће сви наши доктори медицине, стоматолози, фармацеути, лекари специјалисти моћи да баве оним стварима за које су се определили током свог школовања'', рекао је декан Јаковљевић.

Дипломе су данас најпре добили лекари специјалисти и субспецијалисти који су ово звање стекли у протеклих годину дана. Њих 67 поздравио је продекан за специјалистичке и уже специјалистичке студије проф. др Горан Давидовић истичући да је чудно време али и околности у којима се данас састајемо, и да то на неки начин баца сенку али и ново светло на свечани тренутак доделе диплома који представља круну мукотрпног пута одрицања и патњи кроз које су сви лекари специјалисти прошли да би постали управо то што данас јесу.проф. Давидовић је специјалистима и ужим специјалистима поручио да су они, као најбољи, са највише знања и жељом да га примене и стекну нова искуства под сталним изазовом јер схватају да је сваки дан борба за добре мисли, борба за чисту душу, борба за још један осећај радости да су некоме помогли и учинили га срећним. ''То не може свако, то могу храбри и снажни који су кроз професију изабрали и животни пут'', поручио је продекан Давидовић.



Дипломе за 80 доктора медицине уручио је продекан овог студијског програма проф. др Дејан Петровић који је нагласио да сви они који су стекли звање доктора медицине у школској 2019/2020 години треба да буду поносни јер су усвојили одређена теоретска и практична знања са којима ће сутра самостално, квалитетно и одговорно бити у стању да лечите све оне који су болесни.

проф. Петровић је докторима медицине пожелео да што пре дођу до посла и позвао све оне који себе виде у науци да наставе школовање на ФМН на докторским студијама. Дипломирани доктори медицине су након добијања дипломе положили Хипократову заклетву. Овом приликом награђени су и најбољи дипломци у овој школској години на свим студијским програмима као и најбољи студенти медицине, фармације, стоматологије и основних струковних студија по годинама студија. Златнике и пригодне књиге најбољим дипломцима а то су: Жељко Ивошевић са ИАС медицине са просеком 9,89, Катарина Ђорђевић са ИАС фармације са просеком 9,63, Милица Павловић са ИАС стоматологије са просеком 9,68 и Милена Ратковић са ОСС са просеком 9,17 уручио им је декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић.








Другој генерацији дипломираних менаџера у систему здравствене заштите дипломе је уручио руководилац овог студијског програма проф. др Небојша Здравковић и уз честитике на завршеном школовању подсетио је и да је ФМН акредитовао и докторске студије менаџмент у систему здравствене заштите. ''Међу вама који сте данас добили дипломе, а има вас 21, су неки од оних који су уписали и докторске академске студије на овом смеру које су стартовале управо данас првим предавањем проф. др Марка Славковића. Било ми је задовољство да сарађујем са Вама и оно што желим да истакнем је да смо се трудили да дамо свој максимум на овом студијском програму. Не сумњам да ће Вам дипломе које сте данас добили користити у Вашем будућем раду и напредовању'', закључио је проф. Здравковић.







ЕРАЗМУС 2021- ИНОВИРАЈ, КРЕИРАЈ, АПЛИЦИРАЈ

У оквиру континуираних активности на припреми пројеката и апликација у школској 2020/2021. години, биће организована серијa промотивних и едукативних активности намењених наставном особљу и студентима свих студијских програма.
Кампања „Иновирај, креирај, аплицирај“ је креативно решење Еразмус+ тима Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, са циљем да се укључе и подстакну наставници и студенти за креативно и идејно размишљање у свим научноистраживачким, едукативним и друштвеним активностима. Сходно томе ће се дистрибуирати 3 промотивна флајера и организовати 2 вебинара у терминима о којима ће сви бити благовремено обавештени.
Наш факултет последњих година примењује туторски модел за који се процењује да представља компаративну предност у погледу ангажовања студената на пројектним активностима. С тим у вези, управо подстицаји који се студенатима пласирају путем мреже туторских група би могли да буду од битног, а можда и пресудног значаја у њиховој одлуци да активно учествују у пројектним активностима.

Опширније погледајте овде.


УПУСТВО ЗА СТУДЕНТЕ СА ПОТЕНЦИЈАЛНИМ СИМПТОМИМА ЗА ИНФЕКЦИЈУ УЗРОКОВАНУ ВИРУСОМ SARS-CoV-2

Студентски парламент, у циљу објективног сагледавања тренутне епидемиолошке ситуације, обавештава да је стање на Факултету медицинских наука следеће:

1. На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу максимално се спроводе мере заштите у складу са епидемиолошком ситуацијом.

2. Од почетка зимског семестра школске 2020/2021. године, на свим студијским програмима Факултета медицинских наука 18 студената је позитивно на вирус SARS-CoV-2 (PCR тест позитиван) (1,2% од укупног броја студената), док је 25 студената (1,6% од укупног броја студената) било и налази се у самоизолацији због контакта са позитивним чланом породице.

3. Имајући у виду број позитивних и број студената који су у самоизолацији може се закључити да су студенти показали велику друштвену одговорност.

4. Због неповољне епидемиолошке ситуације, у случају постојања симптома у вези са инфекцијом узрокованом вирусом SARS-CoV-2 (висока телесна температура, кашаљ, малаксалост, замарање, губитак чула мириса), студенти обавезно треба да се јаве на преглед у Јединицу за респираторне инфекције, изолују и обавесте свог тутора.

5. Студенти који су били у контакту са позитивном особом (чланом породице), а који немају симптоме, треба да се изолују, обавесте свог тутора и јаве дежурном епидемиологу Института за јавно здравље Крагујевац.


проф. СЛОБОДАН МИЛИСАВЉЕВИЋ НАГРАЂЕН
ЗЛАТНОМ МЕДАЉОМ ЗА ЗАСЛУГЕ
У СПРЕЧАВАЊУ ШИРЕЊА КОРОНА ВИРУСА


проф. др Слободан Милисављевић, заменик директора КЦ Крагујевац и редовни професор Факултета медицинских наука, награђен је данас златном медаљом за заслуге у спречавању ширења корона вируса, које је поводом Дана примирја у Првом светском рату, доделио председник Србије Александар Вучић. Професор Милисављевић, који је специјалиста грудне хирургије, једини је Крагујевчанин који је поводом Дана примирја добио одликовање председника Србије

Председник Србије Александар Вучић одликовања је доделио на основу Указа који је донео за изузетне заслуге и допринос у спровођењу активностуи на спречавању ширења заразне болести Covid 19. проф. др Слободан Милисављевић је одлуком министра здравља Златибора Лончара 1. априла ове године постављен за координатора за сузбијање корона вируса за Шумадијски округ. Он је предводио екипу крагујевачког КЦ коју је чинило 22 лекара и медицинског особља а који су у најтежим околностима отишли као испомоћ колегама у Новом Пазару.

Поред проф. Милисављевића председник Србије Александар Вучић одликовао је данас, орденом Карађорђеве звезде првог степена проф. др Предрага Кона и проф. др Миојомира Пелемиша, а орденом Карађорђеве звезде другог степена проф. др Бранимира Несторовића, проф. др Бранинслава Тиодоровића, проф. др Даницу Грујичић, др Срђу Јанковића и др Горана Стевановића. Награђени су и др Ивана Милошевић, Небојша Лађевић, др Марија Здравковић и др Радимо Јанковић. Међу институцијама које, које су се истакле у борби против корона вируса, а које је такође наградио председник Србије су КБЦ Драгиша Мишовић и ВМЦ Карабурма. Постхумно признање добило је 13 лекара међу којима и др Миодраг Лазић из КЦ Ниш.

Дан примирја у Првом светском рату се обележава у знак сећања на 11. новембар 1918.године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.


 

УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ ЗА СТУДЕНТЕ МЕНАЏМЕНТА У СИСТЕМУ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Трећој генерацији студената Мастер академских студија менаџмент у систему здравствене заштите и првој генерацији новоакредитованог студијског програма Докторске академске студије менаџмент здравственог система , данас је на Факултету медицинских наука руководилац ова два програма проф. др Небојша Здравковић уручио индексе и одржао уводно предавање.
Преко 30 студената мастер академских студија менаџмент у систему здравствене заштите тиме је постало трећа генерација овог студијског програма, а индексе је добило и 17 студената новоакредитованог студијског програма Докторске академске студије менаџмент здравственог система . Према речима руководиоца ова два програма на ФМН проф. др Небојше Здравковића ово је први пут у историји Универзитеа у Крагујевцу да имамо заједнички студијски програм који спроводе ФМН и Економски факултет. ''Докторске академске студије менаџмент у систему здравствене заштите намењен је свима онима који си завршили факултете здравствене струке, медицину, фармацију стоматологију , али и психологију, економију, права и менаџмент. Диплома је заједничка а пола наставе изводе професори са Економског а пола са нашег Факултета'', рекао је проф. Здравковић. Уводним предавањима за оба студијска програма поред професора Здравковића и доц. др Оливере Миловановић са нашег Факултета присуствовали су и професори са Економског факултета, који ће држати предавања на оба студијска програма менаџмента у здравству- проф. др Марко Славковић и проф. др Милена Јакшић.
На мастер академске студије у првом уписном року уписано је преко 30 студената и у току је други уписни рок. Програм мастер академских студија Менаџмент у систему здравствене заштите траје једну школску годину а стицањем дипломе на овом студијском програму испуњава један од обавезних услова за избор директора здравствених установа утврђених у члану 115. Закона о здравственој заштити (''Сл. гласник РС'' бр. 25/2019). Нове докторске академске студије менаџмент здравственог система и постојеће Докторске студије ФМН, како је рекао проф. Здравковић су тренутно најбоље у Србији и имамо највише уписаних студената. ''Већ у првом уписном року на Докторске академске студије попунили смо свих 98 места за које имамо акредитацију, док је на новим докторским студијама менаџмент у систему здравствене заштите, за које нам је одобрено 24 места ,до сада је уписано 17 студената'', нагласио је Небојша Здравковић. Предавања на оба студијска програма почињу званично следеће суботе и одржаваће се преко online платформе.





РАПИСАНИ КОНКУРСИ
ЗА ДВА НОВА МАСТЕР СТУДИЈСКА ПРОГРАМА


Факултет медицинских наука расписао је конкурсе за два новоакредитована мастер програма- исхрана и суплементација и студијски програм регенеративна медицина у школској 2020/2021.години. Према речима декана ФМН проф.др Владимира Јаковљевића први мастер програм Регенеративна медицина је наша обавеза у оквиру Еразумус + пројекта који се реализује преко Универзитета у Крагујевцу. ''Ми смо у обавези да у првој генерацији упишемо 20 студената који ће се школовати о трошку пројекта и 4 самофинансирајућа студента. Право да конкуришу имају сви свршени студенти биомедицинских наука али и дипломци са биолошких и хемијских факултета. Реч је о врло интересантном програму у чијој основи је генетика коју на нашем Факултету води проф.др Миодраг Стојковић и очекивања су да се овим програмом позиционирамо као неко ко је лидер у образовању оваквих кадрова како у нашој земљи тако и у региону'', рекао је Јаковљевић.

Други мастер програм исхрана и суплементација, који је настао као ауторско дело катедре за физиологију биће реализован у сарадњи са антидопинг Агенцијом Републике Србије и Удружењем за медицину у спорту. ''Анализом пре свега у круговима спортске медицине утврдили смо да постоји потреба спортских радника али и оних који раде са пацијентима а који нису примарно лекари, да се усавршавају у овој области. Планирамо да овим програмом допринесемо да се услуге које пружају сви они који раде са пацијентима али и спортистима у делу правилне исхране, коришћења суплемената и слично буду квалитетније'', исткао је декан Јаковљевић. За овај студијски програм, који у првој генерацији уписује 48 самофинансирајућих студената, очекује се велико интересовање професора физичке културе, лекара који раде са спортистима а постоји и интересовања страних држављана . Иначе мастер академске студије исхране и суплементације могу да упишу, поред лекара, фармацеута и стоматолога, и дипломирани биолози, хемичари, организатори здравствене неге, дипломирани молекуларни биолози, физиолози, дипломирани биохемичари, дипломирани физиотерапеути и терапеути рехабилитације, професори физичког васпитања и дипломирани тренери у спорту.

Оба конкурса отворена су до краја новембра 2020.године.


НАСТАВАК ГРАДЊЕ ЦЕНТРА ИЗВРСНОСТИ СА БАНКОМ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА У ЈАНУАРУ 2021.ГОД



Градња Центара изврсности у Крагујевцу са банком матичних ћелија , где ће бити смештен и ФМН, која је почела у децембру 2015. године, па прекинута, требало би коначно да буде настављена од јануара 2021. године. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору расписала је јавну набавку за наставак и завршетак радова на изградњи објекта па се наставак радова очекује у јануару 2021.године. Рок за достављање понуда је 23. новембар 2020. Предмет набавке је наставак извођења и завршетак грађевинских, грађевинско-занатских и инсталатерских радова на вишенаменском објекту и његово довођење у функционално стање.

Објекат Центара изврсности Универзитета у Крагујевцу је вишенаменски објекат састављен од три блока-ламеле које су међусобно повезане и заједно представљају једну функционалну целину, укупне површине 11.491,21 квадрата. Предвиђени су грађевинско-занатски радови (укључујући и АГ радове на трафо-станици), спољно уређење са озелењавањем, радови на извођењу саобраћајница и саобраћајне сигнализације, набавка, испорука и монтажа пет лифтова, хидротехничке и електроенергетске инсталације, као и електро радови.

Подсетимо, Уговор о изградњи и опремању Центра изврсности Универзитета потписан је у Крагујевцу 2013. године, између Републике Србије, Министарства просвете и науке, Града Крагујевца, Универзитета у Крагујевцу и ЈУП Истраживање и развој (сада Јединица за управљање пројектима у јавном сектору), а предузеће Машинопројект копринг израдило је 2014. идејно решење и главни пројекат. Градња је почела крајем 2015. године. Центар изврсности с банком матичних ћелија је научна установа од националног значаја, која, према уговору из 2013. треба да функционише у саставу Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Камен темељац положен је у јануару 2016. године, а првобитни рок за завршетак радова био је април 2017. године. Међутим изгадња је прекинута зб

ог раскида уговора са извођачем. Конструкција је завршена, као и део грађевинско-занатских радова и радова на уређењу терена. Проценат извршености радова износи 32%. Вредност инвестиције је 14 милиона евра. Новац је обезбеђен из кредита Европске инвестиционе банке


 

ДОКТОРСКА ШКОЛА БРЕНД БРОЈ ЈЕДАН ФМН

Декан Факултета медицинских наука проф.др Владимир Јаковљевић уручио је данас у амфитеатру индексе 16 –ој генерацији студената Докторских академских студија. Због актуелне епидемиолошке ситуације додела је одржана у три термина, у којима су студенти били подељени у складу са важећим прописима о ограниченом броју присутних у затвореном простору. Докторске студије у области медицине ФМН успоставио је 2005.године, и први акредитовао студијски програм Докторске студије-Докторска школа медицинских наука.

И ове године владало је велико интересовање студената за упис на Докторске академске студије тако да је другу годину за редом ФМН попунио акредитациону квоту уписом 98 студената. Декан проф.др Владимир Јаковљевић истиче да су докторске студије бренд број један Факултета медицинских наука, по њима је Факултет постао препознатиљив у свету у области научно-истраживачког рада , броја научних радова објављених у престижним међународним часопсима, а омогућио је и да се у великој мери створи сопствени квалитетан кадар наше наставно научне установе.''Један од разлога за велико интересовање за докторске академске студије је и тај што смо већ другу годину узастопно на Шангајској листи најбољих Универзитета у свету. Наш Универзитет је захваљујући ФМН рангиран између 201 и 300 остотог места из области клиничке медицине, а најбољи у региону укључујући и оне земље који више улажу од нас у медицину попут Словеније и Хрватске. Од ове године пооштрили смо услове за стицање звања доктор медицинских наука тако да је ово начин да унапређујемо докторске студије и селектујемо најбољи кадар да остане код нас на Факултету и након завшетка студија'', рекао је Јаковљевић. Након свечане доделе индекса уводно предавање студентима одржао је проф. Јаковљевић који их је упознао са начином студирања и чињеницом да их у току првог семестра очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. ''Прва предавања почеће следећег викенда и то преко интернет платформе ФМН. Очекујем да ће током читавог семестра, због пандемије корона вируса, настава бити организована на тај начин. Већ од следећег семестра када се опредељујуте се за једно од понуђених изборних подручја верујем да ће бити могуће да се виђате са својим менторима пошто ћете подељени у мање групе, по изборним подручјима која изаберете'', рекао је декан Јаковљевић.Он је информисао студенте и да током другог, трећег и четвртог семестра слушају наставу и полажу модуле у оквиру изабраног изборног подручја. Пети и шести семестар обухватају реализацију научног истраживања које је непосредно у функцији израде докторске дисертације. Када све то заврше студенти пријављују тему и раде на изради свог доктората.

Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. До сада је на нашем Факултету докторску дисертацију успешно одбранило око 600 кандидата који су стекли звање доктора медицинских наука.






 

ДОДЕЉЕНИ ИНДЕКСИ БРУЦОШИМА НА СВИМ СТУДИЈСКИМ ПРОГРАМИМА ФМН

У амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу данас су додељени индекси новој генерацији студената нашег Факултета, којима сутра, 5.октобра 2020.године почиње настава на свим студијским програмима. У складу са актуелном епидемилошком ситуацијом додела индекса бруцошима медицине, фармације, стоматологије и основних струковних студија обављена је по групама, а настава ће се за све студента осим стоматологије, одвијати преко интернет платформе.

Све бруцоше, подељене у седам група, поздравио је декан проф.др Владимир Јаковљевић који је најпре рекао да су они уникатна генерација наших студената јер своје школовање на ФМН почињу у необичајеним околностима изазваним пандемијом корона вируса . ''Настава креће од сутра и то на интернет платформи Факултета али је за прву годину олакшавајућа околност та што они имате предклиничке предмете и што практични део , када за то дође време, одрађујете на факултету јер вамн за то нису потребни пацијенти.У овом моменту, али и сигурно током читаве школске године, боравак у КЦ Крагујевац биће изузетно отежан ако не и немогућ за наше студенте јер ми тиме ризикујемо и да пацијенти заразе студенте и обрнуто, а то никоме од нас није у интересу. Свима нама је ваша безбедност и здравље на првом месту'', рекао је Јаковљевић.

44 –ој генерацији студената ИАС медицине индексе је уручио ресорни продекан Проф.др Дејан Петровић, 16-ој генерацији студената фармације Проф.др Жељко Мијаиловић продекан за ИАС фармације,бруцошима стоматологије која је наш најмлађи студијски програм, продекан Проф.др Гвозден Росић док је новој генерацији студената који су уписали основне струковне студије индексе уручила Проф.др Наташа Здравковић продекан за ОСС. Из обраћања ресорних продекана сви бруцоши могли су да закључе на ће ова школска година бити изузетно специфична и да ће обавезе и активности током зимског а вероватно и летњг семестра бити прилагођене ситуацији која буде актуелна у датим моментима. Оно што је извесно , у овом моменту, је да ће бруцоши стоматологије имати наставу и вежбе као и ранијих година, с обзиром на број оних који крећу на прву годину ИАС стоматологије. Сви бруцоши данас су добили и своје туторе који ће о њима бринути наредних година, од три до шест , у зависности од тога који су студијски програм уписали.

На ФМН који је основан сада већ далеке 1977.године диплому доктора медицине стекло је преко четири хиљаде лекара, више од 650 фармацеута и преко 100 стоматолога.





ОДОБРЕН ПРОЈЕКАТ ''COVID-19: IMMUNOGENETIC BACKGROUND, IMMUNE RESPONSE AND DISEASE SEVERITY- CIBIRDS''

Управни одбор Фонда за наука Републике Србије објавио је Коначну листу Пројеката који су одобрени за финансирање у оквиру Специјалног програма истраживања COVID- 19. Међу 14 одобрених пројеката налази се и пројекат Факултета медицинских наука у Крагујевцу: ''COVID-19: immunogenetic background, immune response and disease severity- CIBIRDS'' чији је руководилац проф. др Иван Јовановић.

Главни циљ овог пројекта је анализа цитокинског профила, параметара урођеног, целуларног и хуморалног имунског одговора и имуногенетских карактеристика пацијената и њихова корелација са тежином и исходом болести, код оболелих од COVID-19, као и у здравој контролној групи са смањеним ризиком од инфекције.У овај пројекат укључени су истраживачи са Факултета медицинских наука у Крагујевцу (истраживач приправник Софија Секулић, доц. др Марина Јовановић, асс. др Невена Гајовић, проф. др Небојша Арсенијевић и доц. др Милена Јуришевић) као и истраживачи Медицинског факултета Универзитета одбране у Београду (ВМА), Државног универзитета у Новом Пазару и Института за јавно здравље Крагујевац.

Пројекат је међу најбоље оцењеним и једини одобрен са Универзитета у Крагујевцу.

Коначну листу Пројеката који су одобрени за финансирање у оквиру Специјалног програма истраживања COVID – 19 погледајте овде


 

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОГРАМ ''BODY INTER OUT'' ЗА ПРАКТИЧНИ РАД НА КЛИНИЧКИМ ПРЕДМЕТИМА

У сусрет почетку нове школске године ,а имајући у виду актуелну епидемилошку ситуацију у Србији, обављајају се неопходне припреме и разматрају могућности за одржавање квалитетне наставе за студенте на свим студијским програмима Факултета медицинских наука. Посебна комплексност нашег али и осталих медицинских факултета у Србији огледа се у чињеници да је за велики број предмета потребно организовати практични рад. Како је то у овом околностима отежавајуће разматрају се могућности да се део практичног рада са студентима медицине организује у малим групама путем одређених електронских програма и платформи.

Један од таквих програма ''Body inter out'' руководству нашег Факултета и шефовима катедри на клиничким предметима као и представницима Медицинског факултета у Нишу и Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици представио је продекан за међународну сарадњу Медицинског факултета у Новом Саду проф.др Горан Стоиљковић са сарадницима. Он је рекао да је програм конципиран тако да садржи већи број пакета и то: акутни бол, шок и кому, интоксикацију лековима, кардиоваскуларни систем 1 и 2, респираторни систем, интерну медицину, трауму, педијатрију, гинекологијиу итд. и да сваки од програма има око 5 хиљада пацијената које треба лечити.''Имате практично пацијента који лежи пред вама, ви бирате дијагностику, уводите терапију и кроз одређено време можете видети ефекте те терапије.То је посебно важно за студенте медицине на клиничким предметима. Ми у Новом Саду смо изабрали два пакета јер процењујемо да због епидемилошке ситуације део зимског али и летњег семестра школске 2020/2021 године нећемо моћи да организујемо у нашим наставно-научним базама у Новом Саду'', рекао је проф.Стиољковић.

У име ФМН госте је поздравио декан проф.др Владимир Јаковљевић а презентацији су поред продекана присуствовали и шефови катедри и професори који држе наставу студентима на клиничким предметима.О презентованом програму али и генерално моделима одржавања наставе и практичног рада са студентима на свим студијским програмима на нашем Факултету руководство ће у наредном периоду донети одлуку. Почетак нове школске године на ФМН најављен је за 5.октобар 2020.године.




 

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА УПИС НА ДОКТОРСКЕ АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ

Факултет медицинских наука расписао је конкурс за упис на докторске студије-Докторску школу-медицинске науке у школској 2020/2021.години. Реч је о студијама трећег степена за стицање научног назива доктор медицинских наука које се реализују у току три године или шест семестара. Овај вид студија на ФМН установљен је 2005.године а овогодишњим конкурсом планиран је упис 98 студената и то: 6 студената чије се студије финансирају из буџета и 92 самофинансирајућа студента.

Како је у изјави за ТВ Крагујевац рекао декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић очекивања од овогодишњег конкурса су да понови прошлогодишње интересовање студената- лекара, фармацеута и стоматолога,и да квота од 98 студената буде попуњена.''На основу првих дана од расписивања конкурса рекао бих да ће интересовање бити слично прошлогодишњем. Томе је сигурно допринела и чињеница да се ФМН другу годину за редом налази на Шангајској листи најпрестижнијих универзитета у свету, где смо ми поправили своју позицију и рангирани смо између 201 и 300-отог места. У региону смо најбоље рангирани Универзитет, а ако посматрамо друге медицинске факултете боље смо рангирани и од Београдског , Загребачког и факултета у Љубљани'', истакао је Јаковљевић.

У складу са Законом о високом образовањеу докторске студије могу да упишу сви они који су завршили биомедицинске науке а када је реч о броју изборних подручја декан ФМН истиче да се ту ништа није променило и да ће након завршетка првог, зимског семестра , бити познато за које смерове су новоуписани студенти докторских академских студија показали највеће интересовање. ''Уписом нове, шестанесте генерације студената на докторске академске студије, наш Факултет повећава број оних који могу да раде у нашим лабораторијама, раде своје докторске дисертације и тиме доприносе побољшању научног рада наше установе.То је једна машина која једно друго симулише и која ће дати одређене резулатете. Приоритет су нам наравно наших најбољи дипломци али и сви остали који се определе да упишу докторске академске студије'', рекао је декан Јаковљевић.

Конкурс за упис на Докторске кадемске студије отворен је до 14.септембра док ће прелиминарна ранг листа бити објављена 16.септембра. Упис кандидата обавиће се од 28.до 30.септембра 2020.године.Докторску дисертацију на ФМН од увођења овог студијског програма до данас одбранило је 570 доктора медицинских наука.


GERMAN FEDERAL MINISTRY OF EDUCATION AND RESEARCH
ORGANISING A MSCA CONFERENCE IN THE CONTEXT OF THE GERMAN EU COUNCIL PRESIDENCY

On 29 September 2020, the German Federal Ministry of Education and Research is organising a MSCA conference in the context of the German EU Council Presidency. We very much would have liked to welcome you all in Berlin in person. In face of the current developments, however, and after many deliberations, it has been decided not to hold the conference as a face-to-face event, as originally planned, but to switch to a virtual conference instead, to be held in shortened form on 29 September 2020 from 9:30 a.m. to 4:30 p.m.

The conference will mainly focus on possible synergies between the MSCA and the European Universities Initiative as well as on the topic "Supervision in MSCA". A high-level panel in our studio in Berlin will discuss synergies between the MSCA and the European University Alliances in interaction with the audience. The second focus theme, supervision, will be discussed in four parallel virtual workshops.

In line with the innovation of European doctoral training and the increased demands on current doctoral students and postdocs in terms of career development, the demands on the supervisors of young researchers have also immensely changed. To focus specifically on the previously somewhat neglected group of supervisors, the above mentioned workshops will approach the subject matter from four different perspectives: on the one hand, supervision from the perspective of doctoral candidates and from the perspective of postdocs, on the other hand, supervision from the perspective of supervisors from academic and from non-academic institutions. The workshop’s findings are expected to result in recommendations for the future development of supervision in general and MSCA supervision in particular.

Furthermore, we are very happy that the conference will be framed by the MSCA Falling Walls Lab in order to provide an appropriate stage for the important topic of science communication.

If you are interested in participating in the virtual MSCA Presidency conference and would like to be informed about the next steps, please send a short e-mail to MSCA2020@dlr.de to be added to the conference mailing list. Please forward this e-mail to young researchers and supervisors in your institutions as well as to further stakeholders.





ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЈАВУ ИСПИТА У ДОДАТНОМ ИСПИТНОМ РОКУ (COVID-19)

1. Потребно је да се студенти који имају валидну медицинску документацију у вези инфекције изазване вирусом SARS-CoV-2 (COVID-19) јаве до 03.09.2020. године студенту продекану Ирени Огњановић на адресу irena.ognjanovic@gmail.com.

2. Студент продекан доставља спискове и документацију студената Служби за интегрисане академске и основне струковне студије 04.09.2020. године до 15.30 часова.

3. Пријава испита у додатном року је од 14-16.09.2020. године до 15.30 у Служби за интегрисане академске и основне струковне студије.

4. Додатни испитни рок (COVID-19) одржаће се у периоду од 21-30.09.2020. године у складу са академским календаром заказаних испита.



ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ ИНТЕГРИСАНИХ АКАДЕМСКИХ И ОСНОВНИХ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА

АВГУСТОВСКИ И СЕПТЕМБАРСКИ ИСПИТНИ РОК



Августовски испитни рок одржаће се у периоду од 17. 08. 2020. до 28. 08. 2020. године.

Пријава испита за августовски испитни рок вршиће се у периоду од 10. 08. до 12. 08. 2020. године до 15.30 часова.

Септембарски испитни рок одржаће су у периоду од 31. 08. 2020. до 11. 09. 2020. године.

Пријава испита за септембарски испитни рок вршиће се 29. 08. 2020. године до 15.00 часова.

Читаоницу на Факултету медицинских наука у Крагујевцу студенти могу користити од 17.08.2020. године, уз обавезно ношење маски ради спречавања ширења заразне болести COVID - 19 изазване вирусом SARS - Cov-2.

Забрањују се јавна окупљања на целој територији Републике Србије на јавним местима у затвореном и отвореном простору - када се истовремено окупља више од 10 лица, с тим што растојање и између присутних лица мора бити најмање 1.5 метара односно на свака 4 м2 може бити присутно 1 лице.

Одлуку декана погледајте овде

ЗАКАЗАНЕ ИСПИТЕ погледајте овде


СЕРИЈА ОНЛАЈН ПРЕЗЕНТАЦИЈА У ВЕЗИ СА АКТУЕЛНИМ КОНКУРСИМА ЗА DAAD СТИПЕНДИЈЕ ЗА 2021/22. ГОДИНУ



DAAD информативни центар организује онлајн презентације за мастер стипендије, за уметнике и за истраживачке стипендије.

Презентације нових стипендија Немачке службе за академску размену за 2021/22. годину одржаће се током септембра и октобра преко Zoom платформе, а које имају за циљ да приближе заинтересованима овогодишњи програм DAAD стипендија и дају информације о постојећим стипендијама и о адекватним мастер и докторским програмима. Заинтересовани могу да се обрате DAAD информативном центру Београд путем мејла info@daad.rs, како би добили приступне податке.

Презентације ће се одржати у следећим терминима:
- 23. 09. 2020. у 11 сати – стипендије за уметнике
- 30. 09. 2020. у 12 сати – мастер стипендије за све научне дисциплине и летње курсеве језика
- 07. 10. 2020. у 12 сати – истраживачке стипендије
Више информација доступно је овде


 

ФМН НАЈБОЉЕ РАНГИРАН У РЕГИОНУ У ОКВИРУ ШАНГАЈСКЕ ЛИСТЕ

И ове године, Универзитет у Крагујевцу је захваљујући Факултету медицинских наука увршћен на Шангајску листу, за област Медицина – Клиничка медицина, где је пласиран између 201 и 300 места. Oво је друга година за редом да се наш Универзитет нашао на престижној Шангајској листи захваљујући резултатима у научно-истраживачком раду који су остварени на Факултету медицинских наука.

Крајем јуна сваке године врши се поновно рангирање свих светских Универзитета и крагујевачки Универзитет се и oве године нашао на истој позицији за област клиничка медицина, као и 2019. године када је и први пут рангиран у овој области. За разлику од прошле године када је рангиран и ПМФ овог пута Универзитет у Крагујевцу је на Шангајској листи само захваљујући ФМН и клиничкој медицини. ''За нас јет велика част, обавеза али и подстрек за даљи рад. Ништа мање није важан ни податак да је Универзитет у Крагујевцу захваљујући Факултету медицинских наука најбоље рангирани универзитет из области клиничке медицине у региону, испред Београдског Универзитета, Универзитета у Загребу и Љубљанског Универзитета који су рангирани, док остали и нису тако да можемо рећи да смо регионални лидер у овој области'', рекаоје у изјави за медије декан проф. др Владимир Јаковљевић. Према његовим речима, ако се узму у обзир параметри који доводе до рангирања на Шангајској листи, ФМН не треба да брине за будућност јер се оцењује петогодишњи рад уназад. ''Пратећи ниво и број радова које објављујемо у овој години не треба да бринемо за будућност. Да би задржали постојећи ниво и да би га и унапредели, потребно је да ангажујемо што већи број страних научника који ће радити на Факултету или бити наши гостујући професори. Циљ нам је и да, уколико услови буду дозвољавали, имамо што већи број страних студената'', истакао је декан Јаковљевић.

Велики допринос читавој овој причи дају млади истраживачи Факултета медицинских наука. Међу најаактивнијима је Лабораторија за кардиоваскуларну физиологију у којој је у овом моменту ангажовано преко 20 младих људи, а тај број је сваке године све већи јер се прикључује све више студената и доктораната који желе да спроведу различита истраживања. Фокус истраживања у овој лабораторији је испитивање стратегија које би биле ефикасне у терапији кардиоваскуларних болести. Доц. др Јована Брадић је једна од онх која је током прошле године била укључена у брјна истраживања која се тичу кардиоваскуларног система пацова а из тог рада проистекло је 9 публикација од којих је на три први аутор. ''Посебно ми је задовољство што су радови објављени у прстижним светским часописима из области кардиоваскуларна физиологије'', каже доц. др Јована Брадић.

Шангајска листа или Академско рангирање универзитета у свету је неформалан, али престижан систем рангирања, а само 2% светских универзитета има прилику да се нађе на овој листи. Рангирање се врши једном годишње и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.


НОВА ПЛАТФОРМА ПОКРЕНУТА У STEM CELLS МЕРИ ЕФЕКТЕ ПЛАСТИЧНИХ НАНОЧЕСТИЦА НА ЉУДСКИ РАЗВОЈ И ЗДРАВЉЕ

Загађење пластиком је критичан проблем за околину са којим се свет данас сусреће, али утицај разне микропластике (MP) и нанопластике (NP) која је продрла у залихе хране и пића на људско здравље је и даље „потцењен правац истраживања“, изјављује тим који стоји иза откивања нове студије која је покренута данас у STEM CELLS. Ова студија пружа преглед нове платформе коју су истраживачи дизајнирали, а која им омогућава да истраже потенцијалне штетне утицаје MP и NP. Резултати показују да ове честице не само да могу утицати на развој здравља новорођенчади, већ такође могу отворити нове начине за проучавање ове преовлађујуће врсте загађења и њен допринос развоју многих зараза. Проф. др Миодраг Стојковић са катедре за матичне ћелије нашег Факултета, руководи студијом коју воде истраживачи Специјалне болнице за лечење стерилитета у Лесковцу и Факултета медицинских наука на Универзитету у Крагујевцу, у сарадњи са Харвардовом медицинском школом Massachusets Eye and Ear u Bostonu.

Од 1950. године до данас производња пластике се повећала скоро 200 пута на садашњих 350 милиона тона, објављено је у истраживању прошлог јуна у часопису Science of The Total Environment. Од 2018. године, отприлике 6. 9 милијарди тона је постало отпад, а 79 процената те количине је акумулирано у природном окружењу. „Ако претпоставимо да само 15 процената укупног уноса калорија за просечну особу долази из хране запаковане у пластику, израчунато је да она конзумира до 121,000 честица MP годишње, док људи који пију флаширану воду конзумирају додатних 90,000 честица MP. Ови бројеви не укључују честице које улазе у наша тела кроз окупационо излагање (као што је грађевина, вожење чамца, или индустрије за каде и тушеве) и друге начине. Тако да можете видети да овај број има потенцијал за значајан пораст,“ рекао је проф. др Миодраг Стојковић.

Врло мало студија је истраживало потенцијално штетне ефекте MP и NP на рани развој и здравље људи. Да ствари буду компликованије, обиље типова пластике, величина честица и недостатак поузданог модела чине проучавање утицаја растућег загађења околине пластиком на људско здравље правим изазовом. „Поред тога,“ каже др Стојковић, „не постоји јасна дефиниција МП и НП на међународној бази. “

Све ово је утицало да проф. др Миодраг Стојковић и његове колеге развију нову платформу која би им по први пут омогућила да процене генетске промене и сигналне путање које могу бити измењене под утицајем излагања предимплантацијских људских ембриона и људских индукованих плурипотентних матичних ћелија (iPSC) честицама пластике. Они су свој рад фокусирали на наночестице које долазе са једне од најраспрострањенијих врста пластике које се користе у паковању хране и пића – полистирена.

За почетак, они су анализирали развојне средине људских iPSC које су трајно изложене пластици (боцама за складиштење, посуђу, пипетама и њиховим врховима, лабораторијском ваздуху и лабораторијским мантилима) користећи пиролизно-хасну хроматографију / масену спектрометрију (PyGC/MS). PyGC/MS анализа је искључила додатно присуство било ког познатог полимера. Затим, изложили су одлеђене ране људске проширене бластоцисте и људске iPSC предметима од нано- (40nm) и микро- (200nm) полистирена, и испитали последице. На крају, истраживачи су користили HiPathia методу – модел који омогућава да се процени како промене у експресији гена утичу на сигналне путање и последичне одлуке ћелијских функција – да би открили било које механизме болести и предвидели релевантне клиничне резултате.


 

КМЕ ''КРОЗ ОФТАЛМОЛОШКУ ИЗВРСНОСТ ДО ТЕРАПИЈСКИХ НОВИНА''

У организацији Центра за континуирану медицинску едукацију ФМН и катедри за офталмологију и социјалну медицину , у амфитеатру нашег Факултета, уз поштовање свих епидемилошких мера за превенцију корона вируса, одржана је континуирана медицинска едукација – Кроз офталмолошку изврсност до терапијских новина: ''Глауком'', ''Суво око'', ''Инфламација'' , ''Макула'' и ''Хориоретина''. О овим темама предавања су одржаи: Проф.др Мирјана Јанићијевић Петровић, Проф.др Светлана Јовановић, Проф.др Сања Коцић, Доц.др Ивана Симић Вукомановић, Доц.др Снежана Радовановић, Доц.др Светлана Радевић, Асс.др Катарина Јанићијевић и др Светлана Пауновић.Полазници КМЕ-а остварили су 6 бодова а предавачи 12 бодова одлуком о акредитацији скупа од стране Здравственог савета Србије.

Организатор едукације Проф.др Мирјана Јанићијевић Петровић истакла је да је офталмолошка едукација на ФМН дугогодишња пракса и да су овогодишње теме офталмолошко-социјалне природе. ''Говорили смо о офталмолошким изврсностима до терапијских могућности и новина, најчешћих обољења у офталмологији и кроз то истакли јавни значај, како статистичких тако и фармакоекономских аналаиза које су повезане са очним обољењима о којима смо говорили'', истакла је проф. Јанићијевић Петровић. Из оправданих разлога, због актуелне епидемилошпке ситуације и повећаног ризика од обољевања од корона вируса, ове године било је мање учесника и предавача него претходних година али значај едукације није ништа мањи него раније. Проф.др Мирјана Јанићијевић Петровић истакла је и да је за Факултет медицинских наука, који је организатор скупа, али и све учеснике и предваче овај скуп јако важан јер се улазним и излазним тестом проверава спремност свих учесника и које су вештине стекли а које могу применити у превенцији и лечењу најчешћих офталмолошких обољења.






УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ ПОНОВО НА
ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ НАЈБОЉИХ У 2020. ГОДИНИ
ЗА ОБЛАСТ МЕДИЦИНА-КЛИНИЧКА МЕДИЦИНА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је својим научно-наставним радом и постигнутим резултатима потврдио свој статус од стране најрелевантнијих светских институција.

И ове године, Универзитет у Крагујевцу је захваљујући Факултету медицинских наука увршћен на Шангајску листу, за област Медицина – Клиничка медицина, где је пласиран између 201 и 300 места.

Није безначајно истаћи да је Универзитет у Крагујевцу захваљујући Факултету медицинских наука најбоље рангирани универзитет из области клиничке медицине у региону.

Шангајска листа или Академско рангирање универзитета у свету је неформалан, али престижан систем рангирања, а само 2% светских универзитета има прилику да се нађе на овој листи. Рангирање се врши једном годишње и сваке године се изнова ажурира према новим и доступним анализама.

ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2020 - Clinical Medicine


 

УРУЧЕНЕ ДИПЛОМЕ ДОКТОРИМА МЕДИЦИНЕ, СТРУКОВНИМ СЕСТРАМА И ФИЗИОТЕРАПЕУТИМА

И ове године, традиционално на Видовдан, у амфитеатру ФМН организована је додела диплома за оне студенте који су студије завршили од дана Факултета, 9.децембра до данас.

Овогодишња свечаност прилагођена је актуелном тренутку у Крагујевцу, ванредној ситуацији узрокованој пандемијом Covida 19.Уз поштовање свих мера заштите дипломе су уручили ресорни продекани- за ИАС медицине проф.др Дејан Петровић а за основне струковне студије проф.др Наташа Петровић. Дипломе ФМН од децембра прошле године до данас стекло је 15 доктора медицине, 2 струковне медицинске сестре и 4 струковна физиотерапеута.

Поздрваљајући дипломце и чланове њихових породица, у своје и име руководства ФМН, продекан за интегрисане академске студије медицине Проф.др Дејан Петровић најпре је упутио честитике свима онима који су дипломирали на нашем факултета у последњих шест месеци. ''Оно што могу да истакнем је да ФМН годинама уназад ради на подизању квалитета наставног процеса, како теоретске тако и практичне наставе што је посебно важно за посао који ћете у животу обављати.Треба да будете поносни на дипломе које данас добијате јер сам сигуран да сте током студирања на нашем Факултету стекли сва неопходна знања и савладали све вештине да сутра можете квалитетно и самостално да обављате свој посао. Држава ради на томе и стварају се услови да што пре дођете до запослења и желим да што пре сви ви добијете посао и останете у Србији'', рекао је проф. Петровић.

На ФМН Универзитета у Крагујевцу од оснивања до данас диплому доктора медицине стекло је преко 4000 студената, диплому магистра фармације прееко 700 фармацеута, а диплому стоматологије преко 100 доктора стоматологије. Звање струковна сестра, струковни физотерапеут и струковни фармацеутски техничар добило је више од хиљаду дипломаца.






 

ОДРЖАН НАЦИОНАЛНИ КОНГРЕС
„КАРДИОРЕНАЛНИ СИНДРОМ И ДИЈАЛИЗНА ТЕРАПИЈА У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ“

На ФМН одржан је традиционални стручни састанак из нефрологије који је и ове године обједионио три важна сегмента- светски дан бубрега, национални конгрес из нефрологије и промоција нове књиге из серије књига: „Болести бубрега у клиничкој пракси“.Четрнаести семинар, првобитно планиран за март, одложен је због ванредног стања у Србији а сдаа је организован у мањем обиму и уз све мере заштите због повећаног броја оболелих од корона вируса.

И ове године акценат је стављен на на подизању свести код становништва о значају чувања бубрега и спречавању развоја болести бубрега, па су све активности нефролога усмерене на превенцију, рано откривање и правовремено лечење хроничне болести бубрега. Слоган светског дана бубрега ове године је „Здрави бубрези за свакога свуда: од превенције до детекције и јединственог приступа лечењу“.Према речима проф.др Дејана Петровића, нефролога, и продекана ФМН за ИАС медицине хронична болест бубрега је велики здравствени проблем широм света. Подаци показују да тренутно у свету 850 милиона становника има хроничну болест бубрега, а да 2.4 милиона годишње умире због хроничне болести бубрега и њених компликација. ''За процену укупне функције бубрега користи се клиренс ендогеног креатинина. Он се може израчунати уз помоћ одговарајућих формула на основу КАЛКУЛАТОРА ЗА ПРОЦЕНУ ЈАЧИНЕ ГЛОМЕРУЛСКЕ ФУНКЦИЈЕ. Процена јачине гломерулске филтрације омогућава откривање и процену тежине стадијума хроничне болести бубрега.Са аспекта раног откривања болести бубрега потребан је преглед урина тест тракама за доказивање присуства протеина и албумина (тест траке за семиквантитативну процену протеина и албумина у урину)'', рекао је, између осталог проф.Петровић.

Овогодишњи национални конгрес из нефрологије, који је акредитован од стране Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и Здравственог савета Србије. Као главну тему имао је „Кардиоренални синдром и дијализна терапија у клиничкој пракси“. Циљ конгреса био је да учеснике упозна са патофизиолошким механизмима развоја кардиореналног синдрома, основним принципима савременог лечења, укључујући и савремене модалитет дијализне терапије. Сви досадашњи стручни састанци су били у организацији Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Два стручна састанка су била у организацији Удружења нефролога Србије: Школа хемодијализе 2009. године и Школа нефрологије 2013. године, а један у организацији Српског лекарског друштва-Подружнице Крагујевац, 2014. године. Последња три стручна састанка (од 2017-2019. године) су акредитована као Национални симпозијум а овогодишњи стручни састанак је акредитован као Национални конгрес, са максималним бројем бодова за предаваче и учеснике.

У оквиру конгреса промивисана је и нова књига „ВАНТЕЛЕСНА И ТЕЛЕСНА ТЕРАПИЈА ЗА ЗАМЕНУ ФУНКЦИЈЕ БУБРЕГА У КЛИНИЧКОЈ ПРАКСИ“, која је пре свега намењеа лекарима на постдипломским студијама али и онима који раде на клиникама, како би се упознали са основним принципима, индикацијама, клиничким значајем и компликацијама савремених вантелесних и телесних модалитета терапије за замену функције бубрега.







 

АКЦИЈА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ДАВАЛАЦА КРВИ

У организацији Клиничког центра у Крагујевцу и Друштва добровољних давалаца крви , уз подршку локалне самоуправе, данас је на три локације у граду- Факултету медицинских наука, ''Шумадија сајму'' и ресторану ''Библиотека код Милутина'' организована акција добовољног давања крви поводом 14. јуна Светског дана давалаца крви.

Према речима директора КЦ Крагујевац проф. др Предрага Саздановића рекао је да министарство здравља формира у Крагујевцу републичку установу Завод за трансфузију крви и тим поводом Светски дан давалаца крви искоришћен је да би се промовисала добровољно давалаштво и да би се попуниле залихе крви у највећој терцијалној здравственој установи у овом делу Србије. ''Очекујемо да данас прикупимо преко 350 јединица крви . Желимо да дамо на значају доборовољном давалаштву али и да етабилирамо будући Завод за трансфузију крви у Крагујевцу. Завод ће у почетку бити везан за Клинички центар а након тога ће бити засебна установа'', рекао је директор Саздановић.

Ово је шеста година да се 14. јуна у Крагујевцу организује велика акција давања крви а први пут да су поред ресторана ''Библиотека код Милутина'' у акцију укључени и Факултет медицинских наука и ''Шумадија сајам''. Из Удружења добровољних давалаца крви подсећају да је јако важно да трансфузија у крагујевачком Клиничком центру има спремну крв за сваког пацијента и додају да наш град има велики број хуманих људи који знају колики је значај давалаштва и оваквих акција. Иначе акција је организована и у другим градовима у Србији уз подршку министарства здравља Владе Србије и Црвеног крста Србије.





 

ОПРЕМАЊЕ ЛАБОРАТОРИЈА НА ИНСТИТУТУ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

На Факултету медицинских наука од данас је у функцији нова опрема у лабораторији за кардиоваскуларну физиологију а нову опрему, чије се стављање у функцији очекује наредних дана, добила је и лабораторија за биохемију.

Запослени у Лабораторији за кариоваскуларну физиологију и млади научници моћи ће од данас да врше истраживања на крвним судовима глатких мишића, захваљујући новој опреми коју је Факултет набавио од мађарске фирме ''Експериметрија''. Према речима декана ФМН проф.др Владимира Јаковљевића опрема за истраживање крвних судова глатких мишића попут материце, јајовода и слично уз већ постојећу омогући ће да се направи корак напред у истраживањима и прошири спектар рада. '' Опрема коју смо имали омогућавала нам је да радимо истраживања која се односе , у највећем делу, на срце а тиме и хипретензију, метаболички синдром и слично. Новом опремом се наше могућности далеко проширују а у плану нам је да наредне године набавимо и апаратуру за изоловани бубрег и јетру . Тиме ћемо имати могућност да радимо врло широке студије јер ћемо моћи у исто време да испитујемо различите органе и системе органа'', рекао је декан. Он је истакао овом приликом и да наши истраживачи, у сарадњи са колегама са одсека хемије ПМФ-а из Крагујевца и колегама са Хемијског факултета у Београду , испитују новосинтетисане супстанце које у перспективи могу бити моћни лекови , поготово за малигне болести. ''Ми смо пре свега фокусирани на њихову могућу кардиотоксичност и за сада имамо сјајне резултате које ћемо објавити на крају истраживања'', рекао је Јаковљевић. Иначе лабораторији за кардиоваскуларну физиологију ФМН окупља велики број младих, успешних људи чији досадашњи рад верификован у многим међународним часопсима.

Када је реч о лабораторији за биохемију набаљени су сви неопходни апарати- микроскоп, центрифуга и ламинар који су неопходни за даља истраживања у овој области. Доц.др Милан Зарић са катедре за биохемију истакао је овом приликом да се највећи број истраживања обавља у области цитотоксичности различитих супстанци на туморским ћелијама. ''Циљ је да се пронађу супстанце и једињења која делују на туморске ћелије а не делују на здраве ћелије што ће омогућити стварање новог цитостатика'', рекао је доц. Зарић.





 

ОДРЖАН ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА НА ФМН

У сусрет упису нове генерације студената Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, отворио је своја врата будућим бруцошима на традиционалној манифестацији ''Дан отворених врата'' која је, због ванредног стања и пандемије корона вируса, ове године одржана само у једном термину, 6. јуна. Наставници и сарадници ФМН представили су заинтересованим матурантима, који су углавном дошли из околних градова, студијске програме медицине, фармације , стоматологије али и нови студијски програм медицинска физика који заједнички реализујемо са ПМФ-ом.

Окупљене матуранте најпре је поздравио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који им је пожелео добродошлицу у нашу установу и истакао да у овом моменту имамо 9 студијских програма и три у процесу акредитације. Декан је рекао да за наше студијске програме традиционално влада велико интересовање будућих студената и да су очекивања да ће тако бити и овог пута. ''Оно што са поносом истичемо је чињеница да је код нас студенту ''у фокусу'' што је заоставштина из претходног периода коју ми настављамо и радимо на даљем усавршавању тог концепта. Оно што ће наши наставници урадити је да им пренесу знање на најбољи могући начин'', рекао је декан Јаковљевић. Уписне квоте и ове године су непромењене а оно што је ново је да ће пријемни испит на ИАС медицине бити организован 1. јула и то на свим медицинским факултетима у земљи , у договору заједнмедицинских факултета. Будући бруцоши који конкуришу за упис на фармацију ће пријемни полагати 29. јуна, а они који конкуришу за упис на стоматологију и струковне студије 30. јуна.

О туторском систему рада по чему је ФМН пртепознатљив , а подразумева рад са студентима и рад у малим групама који омогућава континуирано учење и висок квалитет наставе, али и свим обавезама које очекују будуће студенте говорили су: проф. др Горана Радић са ИАС фармације, др Анита Ивошевић са ИАС медицине, доц. др Мирослав васовић и др стоматологије Ксенија Вучићевић са ИАС стоматологије. Чланови ПР тима ФМН Милена Стојковић и Ирена Огњановић представиле су начин полагања пријемног испита и рад студентском парламента, као и студентских организација које раде у оквиру факултеа и њихове традиционалне акције и манифестације. На овогодишњој манифестацији ''Дан отворених врата'' проф. др Ненад Стевановић са ПМФ-а представио је нови студијски програм медицинска физика, који овај факултет реализује у сарадњи са ФМН.






 

ФМН ОБЈАВИО КОНКУРС ЗА УПИС НА СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈЕ

Факултет медицинских наука расписао је конкурс за упис на здравствене специјализације и уже специјализације које су намењене даљем усавршавању доктора медицине и стоматологије, магистара фармације и лекара специјалиста.

Пријављивање свршених средњошколаца за упис планирано је 24., 25. и 26. јуна.

ФМН Универзитета у Крагујевцу до сада је, у оквиру здравствених специјализација и субспецијализација, успешно исшколовао преко 500 лекара специјалиста и субспецијалиста из различитих области медицине и стоматологије, као и специјалиста различитих области фармације.

Први овогодишњи конкурс за овај вид постдипломског усавршавања, због епидемије Ковида 19, уместо у априлу расписан је половином маја и отворен је до 1. јула.

Докторима медицине понуђено је да упишу специјализацију из 28 грана медицине, стоматолози могу да бирају једну од 6 понуђених грана, дипломирани фармацеути и магистри фармације једну од 6 понуђених области, док је лекарима специјалистима на располагању 17 ужих специјализација.

23.05.2020, RTK


УПИТНИК МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ЗАПОСЛЕНИХ И СТУДЕНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ KОРОНА ВИРУСОМ (Corona disese 2019)

Поштоване колегинице и колеге,

Пред Вама је упитник за истраживање Ментално здравље запослених и студената Факултета медицинских наука током пандемије Kорона вирусом (Corona disese 2019).

Биће Вам потребно мање од 20 минута да упитник попуните, а Ваши резултати су од велике користи за боље разумевање психолошких симптома који се могу јавити као одговор на пандемију.

Осим тога, сазнаћемо које снаге користите у суочавању са пандемијом Ковид 19.

Хвала унапред на издвојеном времену!
Проф. др Драгана Игњатовић Ристић




ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

У светлости највећег хришћанског празника Вакрса, свим студентима, наставницима и сарадницима ФМН, упућујем најискреније честитике са жељом да нам данашњи празник и жртва Исуса Христа, у овим тешким данима донесе избављење, здравље и спасење.

Нека Вас овај велики празник испуни надом, снагом и вером у боље сутра свих нас.

Желим Вам добро здравље, личну и породичну срећу и што скорији повратак у нормалне токове како би, сви заједно, наставили започете послове у области наставе, научно истраживачког рада и даљој афирмацији нашег Факултета.

Христос Васкрсе!
Декан Проф. др Владимир Јаковљевић




ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

16.3.2020. године

ОДЛУКА ДЕКАНА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ВАН ПРОСТОРИЈА ФАКУЛТЕТА, РАД НА ДАЉИНУ И РАД ОД КУЋЕ


1. Одобрава се за време трајања ванредног стања, запосленима у једном радном односу обављање послова ван просторија Факултета, рад на даљину и рад од куће.

2. Радно време запослених који обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке траје 8 часова дневно, тј 40 часова недељно.

3. Над радом запослених из диспозитива 1. Ове Одлуке декан врши надзор у комуникацији са непосредним руководиоцима организационих јединица путем телефона или електонске поште.

4. Накнада за превоз се неће обрачунавати у току периода трајања ванредног стања, тј. све док запослени обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке и не долазе у просторије Факултета, као ни наканду других трошкова у вези са организацијом рада на овакав начин.


Опширније погледајте овде





 

11 СТУДЕНТКИЊА ФМН ПРИКЉУЧИЛО СЕ
ХУМАНИТАРНОЈ АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Једанаест студенткиња Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу прикључило се хуманитарној акцији добровољног давања крви.

Акцију организује Црвени Крст Крагујевац, сваког радног дана од 8 до 13 часова, у Хотелу Зеленгора. Већ првог дана одазвало се 16 грађана, а њих 13 били су кандидати за давање крви.

Ирена Огњановић, Студент продекан Факултета медицинских наука позвала је све студенте Универзитета у Крагујевцу да се прикључе акцији и дају крв онима којима је највише потребна. Скренула је пажњу на то да, иако је ванредно стање, постоје људи којима је крв неопходна, а труднице су један од примера.

Студенткиње Факултета медицинских наука ће дочекати све добровољне даваоце и упутити их начине спровођења и значај мера превенције, јер поседују знање из медицинске струке. Напомињемо да је за све оне који први пут дају крв неопходно да имају оброк пре доласка. Све грађане чека и поклон освежење након учињеног доброг дела.





 

СТУДЕНТКИЊЕ ФМН СЕ ПРИКЉУЧИЛЕ ВОЛОНТЕРИМА ЦРВЕНОГ КРСТА

Студенткиње Факултета медицинских наука: Нина Радосављевић, Ирена Огњановић,Драгица Пајић, Милица Стојковић, Мирјана Михајловић, Константина Галанопулон, Анђела Јанковић, Катарина Манојловић, Ива Јокић, Јасмина Икељић, Љубица Васиљевић и Јелена Оташевић од данас су волонтери Градске организације Црвеног крста у Крагујевцу. Оне су се одазвале позиву Факултета да помогну, у време пандемије вируса Covid 19, оргизацији која пружа помоћ онима којима је и најпотребнија а то су стари, болесни и социјално најургоженији.

Оне ће у наредном периоду, како је истакла секретар ГО Црвеног крста Невенка Богдановић, бити ангажоване у организацији добровољног давања крви. Завод за трансфузију КЦ Крагуевац ће од 1.априла све до краја ванредног стања бити смештен у хотелу Зеленгора. Невенка Богдановић, која је захвалила ФМН и декану на овом хуманом гесту, ѕаједно са искуснијим влонтерима ове градске организације је упознала наше студенткиње са основним постуалатима Црвеног крста. Студенткиње ФМН, које су од данас волонтери Црвеног крста, истакле су да је њихов мотив да се прикључе овој хуманитарној организацији да се нађу на услузи грађанима током ванредног стања а чињеница да ће после студија, као лекари или фармацеути, бити у мисији очувања здравља људи је додатни мотив за њихово ангажовање.

Декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић је овом приликом истакао да је сарадња нашег Факултета са Црвеним крстом интензивна, да су реализоване многобројне хуманитарне активности као и да смо поносни што смо Факултет који годинама, у акцијама добровољног давалаштва крви, прикупи највише јединица ове драгоцене течности. ''Наш главни апел студентима, када је све почело је био да остану код куће, дају пример другима и уче. Они који имају и храбрости и осећај за шири друштвени значај су данас овде, да помогну где треба, и ми смо на њих јако поносни'', рекао је декан Јаковљевић. Иначе, у ГО Црвеног крста активно је 140 младих Крагујевчана који су ангажовани као волонтери.





ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА




27.3.2020. године







ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

24.3.2020. године

БУДИ ВОЛОНТЕР ЦРВЕНОГ КРСТА


(27.3.2020)
Окупљање студената који су се пријавили за волонтирање у Црвеном крсту је у понедељак 30.марта у 12.00 часова у Светозара Марковића бр. 7.


Драги студенти,

Позивамо Вас да се прикључите тиму волонтера Градске организације Црвеног крста у Крагујевцу и у време ванредног стања у нашој земљи и пандемије Covida 19,помогнете нашим најстаријима суграђанима.

Како би старији од 65 година редовно добијали основне животне намирнице и лекове потребно је да се што више младих људи укључи у рад ГО Црвеног крста. Будите један од њих!!!

Покажите своју несебичност и хуманост јер се то од будућих лекара, фармацеута и стоматолога најпре очекује!

Сви заинтересовани студенти ФМН могу се пријавити на мејл- prtim@medf.kg.ac.rs, где је поред Вашег имена и презимена потребно навести и студијски програм, годину студија и број телефона. Пријава траје до четвртка 26.марта у 17 часова.

Информацију о термину окупљању свих студената који се пријаве за волонтирање и одласка у ГО Црвеног крста објавићемо на сајту Факултета.




МЛАДИ ДОКТОРИ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА КРАГУЈЕВАЦ
ПРИРЕДИЛИ БРОШУРУ О КОРОНА ВИРУСУ ЗА НАЈМЛАЂЕ


Специјализанти Клинике за психијатрију крагујевачког Клиничког центра доктори Софија Чоловић и Немања Мурић превели су и прилагодили брошуру за децу COVID-19, чији је аутор Мануела Молина Круз, како би најмлађе едуковали о Корона вирусу, а самим тим и прошли најбезболније кроз овај период ванредног стања.

“Одлучили смо се да преведемо и прилагодимо брошуру за децу COVID-19, јер је мало таквих ствари у нашој земљи у овом тренутку пандемије. Поред тога, млађа популација је, такође, погођена, највише психолошки и за децу је ова читава ситуација врло стресна. Циљ нам је био да на најбезболнији начин прођу кроз овај период. Урадили смо ово са најбољом намером и из хуманих разлога“, рекли су за ИнфоКГ Софија Чоловић и Немања Мурић.

Сви заинтересовани брошуру за децу COVID-19 могу погледати и преузети овде


ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

23.3.2020. године

ПИСМО ДЕКАНА ПРОФ. ДР ВЛАДИМИРА ЈАКОВЉЕВИЋА
СТУДЕНТИМА ФМН


Драги студенти Факултета медицинских наука, будући здравствени радници: лекари, сестре, фармацеути, стоматолози,

Као прво, надам се да сте здраво и добро, како Ви, тако и Ваши најмилији. Ова изненадна веома озбиљна ситуација која нас је све задесила представља за цело друштво, а здравствени систем на првом месту велики и тежак изазов, са којим се дуго нисмо срели. У овој форми сигурно скоро пола века, од епидемије Вариоле Вере. Самим тим се намеће озбиљност здравствене и општедруштвене ситуације. Лаконски приступ овом проблему, који је био присутан у нашем некадашњем комшилуку, који ни сада није претерано далеко, довео је до потпуне хуманитарне катастрофе и краха здравственог система.

Као и увек, у оваквим ситуацијама се против невидиљивог непријатеља потегло за оружјем које је давно заборављено или било у својим архивима, а то је ПРЕВЕНЦИЈА. На ове гране медицине смо, помало, сви заборавили. И у склопу едукације јој се не придаје адекватно место, а о позицији у здравственом систему у односу на атрактивније гране струке да и не говоримо. У том смислу, она је данас једино ефикасно оружје које можемо да употребимо против овог невидљивог противника, који је, неки кажу, можда једна од последљих опомена људском роду за све оно што чини својој постојбини, планети Земљи.

Зато је најбитније да у овом моменту дате свој допринос личним примером да се ширење ове пошасти сведе на најмању могућу меру, а то је остајањем код својих кућа и свакодневним учењем, јер је то Ваш посао. Пратите сајт Факултета, 6. недеља је у току, БУДИТЕ АКТИВНИ. Утичите на своје укућане да се и они придржавају превентивних мера, чиме ћете оправдати позив за кога се школујете. ЧУВАЈТЕ СЕ!

Уколико желите да, можда, дате шири допринос борби против заједничког непријатеља који се обрушио на човечанство, у овом моменту је та помоћ најпотребнија управо ПРЕВЕНТИВИ, а то су колеге у Институт за јавно здравље, који су свакодневно у контакту са грађанима, дају им корисне информације и чине да Град Крагујевац учине чистијим и бољим местом за живот. Њима је сигурно помоћ у овом моменту најпотребнија, а може некоме пробудити и додатну љубав према превентивној медицини, медицини будућности. Запамтите да су стари Грци плаћали лекару услоге само док су били здрави, када наступи болест, сматрали су његову мисију безуспешном.

У случају да живите на територији Града Крагујевца и желите да помогнете, треба се јавити в.д. директора Института, Доц. др Драгану Васиљевићу, сваког радног дана на мејл dvg_gana@yahoo.com, телефони: 034 504-501, 064 189 0 189, или лично у просторијама Института.

Са Божјом помоћи и најлепше жеље свима нама у овој борби,
Срдачно Ваш,
Проф. др Владимир Јаковљевић
Декан ФМН


ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

20.3.2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ ДЕКАНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ


У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања у Републици Србији број 2-1186/2020 од 15.03.2020, године и препорукама Владе Републике Србије, мајке деце млађе од 12 година немају радну обавезу за време трајања ванредног стања.

Опширније погледајте овде


ПРИРУЧНИК О ПРЕВЕНЦИЈИ И ЛЕЧЕЊУ COVID-19





Приручник о превенцији и лечењу COVID-19
инфекције болнице у Кини која је имала 0% морталитет.
http://www.lecenjekorone.com/



Поштоване колеге,

Част нам је и задовољство да вам представимо српско издање “Приручника за превенцију и лечење COVID-19 инфекције”. Овај приручник саставиле су колеге и стручњаци из Прве придружене болнице Медицинског факултета Универзитета у Zheijang-у, НР Кина, а на основу своје тешке борбе са новим COVID-19 вирусом. Фасцинантни резултати које су постигли у превенцији и лечењу оболелих чине овај приручник веома вредним штивом обзиром да се и ми, као и остатак света, по први пут сусрећемо са овим вирусом, те је искуство један од најважнијих ресурса који нам је потребан.

Приручник је објављен на Alibaba Cloud платформи, а српско издање је настало као резултат сарадње лекара Опште болнице Атлас из Београда и хуманитарне организације 28. Јун, уз дозволу аутора из Кине. Оригиналну верзију можете пронаћи на адреси овде.

Жеља нам је да приближимо искуства лекара из Кине нашим колегама широм Србије, али и света и да поделимо сазнања у превенцији и лечењу COVID-19 инфекције у тренутку када у Србији, Црној Гори и Републици Српској расте број новооболелих и када се примењују све строжије мере у покушају успоравања даљег ширења инфекције.

Захваљујемо се колегама и преводиоцима који су омогућили да српско издање овог Приручника буде публиковано у рекордном року.

Надамо се да ће вам препоруке и савети колега из Кине бити веома корисни у вашем свакодневном раду.

Срдачно,

др Немања Зарић, Општа болница Атлас
Филип Филипи, председник, 28. Јун.



ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

19.3.2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ О РАДУ ДЕКАНАТА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ

Поштовани наставници и сарадници,

Овим путем вас обавештавамо да Деканат Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у наредном периоду неће радити са странкама у складу са одлукама Владе Републике Србије, а у циљу спречавања ризика од даљег ширења коронавируса SARS-CoV-2.

ДЕЖУРНИ ТЕЛЕФОНИ

За информације у вези са постдипломским, мастер или специјалистичким студијама, можете нам се обратити путем email адресе spn@medf.kg.ac.rs или на дежурни телефон +381 69 3068 074

За хитне информације, можете нам се обратити путем email адресе informacije@medf.kg.ac.rs или на дежурни телефон +381 69 306 8000

МОЛИМО ВАС ДА ПРАТИТЕ САЈТ ФАКУЛТЕТА ДА БИСТЕ БИЛИ ПРАВОВРЕМЕНО ИНФОРМИСАНИ!




19.3.2020. године

ОБАВЕШТЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА КОЈИ СУ УПИСАЛИ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКЕ СТУДИЈЕ




Поштовани колеге,

Обавештавам Вас да уколико немате радно ангажовање у установама здравственог типа а желите да наставите специјалистички стаж, можете се писаним путем обратите служби за постдипломску наставу (е пошта службе spn@medf.kg.ac.rs), у циљу наставка специјалистичког стажа.

Наставак стажа се не односи на похађање двосеместралне наставе.

Опширније погледајте овде


ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

18.3.2020. године

ОДЛУКА СЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА О МЕРАМА ЗА ВРЕМЕ ВАЖЕЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА


Одлуку Сената Универзитета о мерама за време важења ванредног стања погледајте овде





ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

17.3.2020. године

ДОПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛПШКОГ РАЗВОЈА О ПРИВРЕМЕНОМ ОБУСТАВЉАЊУ КОНКУРСА ЗА ИЗБОР У ЗВАЊЕ И ТРАЈАЊУ УГОВОРА О РАДУ НА ОДРЕЂЕНО ВРЕМЕ


Допис Министра просвете, науке и технолпшког развоја о привременом обустављању конкурса за избор у звање и трајању уговора о раду на одређено време погледајте овде





ВАЖНO ОБАВЕШТЕЊE

16.3.2020. године

ОДЛУКА ДЕКАНА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ВАН ПРОСТОРИЈА ФАКУЛТЕТА, РАД НА ДАЉИНУ И РАД ОД КУЋЕ


1. Одобрава се за време трајања ванредног стања, запосленима у једном радном односу обављање послова ван просторија Факултета, рад на даљину и рад од куће.

2. Радно време запослених који обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке траје 8 часова дневно, тј 40 часова недељно.

3. Над радом запослених из диспозитива 1. Ове Одлуке декан врши надзор у комуникацији са непосредним руководиоцима организационих јединица путем телефона или електонске поште.

4. Накнада за превоз се неће обрачунавати у току периода трајања ванредног стања, тј. све док запослени обављају рад из диспозитива 1. oве Одлуке и не долазе у просторије Факултета, као ни наканду других трошкова у вези са организацијом рада на овакав начин.


Опширније погледајте овде





ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

16.3.2020. године

УПУТСТВА УНИВЕРЗИТЕТА О РАДУ ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА ЗБОГ ПРОГЛАШЕЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА



ОДЛУКА О НАЧИНУ РАДА ФАКУЛТЕТА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије, број 2-1186/2020, Одлуком Владе Републике Србије о обустави извођења наставе у високошколским установама, средњим и основним школама и редовног рада установа предшколског васпитања и образовања (''Сл. гласник РС'' бр. 30/2020) и обавештењем Министарства просвете, науке и технолошког развоја, на седници Колегијума Факултета медицинских наука у Крагујевцу, донета је ОДЛУКА О НАЧИНУ РАДА ФАКУЛТЕТА ЗА ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА. Одлуку погледајте овде


Поштоване колегинице и колеге,

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији Републике Србије и Одлуком Владе Републике Србије о обустави извођења наставе у високошколским установама, средњим и основним школама и редовног рада установа предшколског васпитања и образовања (''Сл. гласник РС'' бр. 30/2020) обавештавам о следећем:
1. За време трајања ванредног стања на територији Републике Србије теоријска настава одржаваће се у складу са силабусима и то путем електронске комуникације са предметним наставницима. Градиво за теоријску наставу и питања за проверу знања доступни су на сајту Факултета.
2. Практична настава (вежбе) биће надокнађена након престанка ванредног стања.
3. У зависности од периода трајања ванредног стања, студенти, наставници и сарадници биће благовремено обавештени о терминима надокнада.
4. За време трајања ванредног стања обустављају се све активности на Факултету (седнице стручних органа, надлежних комисија и сви поступци избора у звања и поступци у вези докторских дисертација, односно докторских студија)
5. Обуставља се и двосеместрална настава и кружења на специјализацијама и ужим специјализацијама, а специјализанти обављају своје радне обавезе у матичним установама.

Обавештење погледајте овде





ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

15.3.2020. године

У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на територији целе Републике Србије СВИ ОБЛИЦИ НАСТАВЕ на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу СЕ ПРЕКИДАЈУ.

О модалитетима наставног процеса до краја летњег семестра сви студенти, наставници и сарадници биће благовремено обавештени у складу са епидемиолошком ситуацијом и уредбама Владе Републике Србије.

Декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу
Проф. др Владимир Јаковљeвић




ПРОФ. ДР НЕБОЈША ЗДРАВКОВИЋ
ИМЕНОВАН ЗА ЧЛАНА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА
ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ



Проф. др Небојша Здравковић, редовни професор Факултета медицинских наука, на седници Владе РС одржане у четвртак 5. марта 2020. године именован је за члана Националног савета за високо образовање на предлог КОНУС-а (Конференције универзитета Србије).

Национални савета за високо образовање je oбрaзован рaди oбeзбeђивaњa рaзвoja и унaпрeђeњa квaлитeтa висoкoг oбрaзoвaњa.

Решење о именовању члана Националног савета за високо образовање можете погледати у „Службеном гласнику Републике Србије” овде.

Проф. др Небојша Здравковић је од 2010. године професор и шеф катедре за Медицинску информатику и статистику на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Изабран је за редовног професора 2017. године.

Вишегодишњи је стручни сарадник аустријске компаније "Dr. Schuhfried" из Беча у домену развоја нових производа.

Аутор је и коаутор више од 60 радова објављених у научним часописима, међународним и домаћим конференцијама и семинарима, коаутор монографијe, аутор две књиге.

Био је учесник на три пројекта седмог оквирног програма ЕУ (FP7), док је тренутно учесник на два пројекта програма Хоризонт 2020 (Horizon 2020) ЕУ.

Од 2011. године је ангажован на пројекту Министарства просвете, науке и технолошког развоја ''Примена биомедицинског инжењеринга у претклиничкој и клиничкој пракси”.


 

ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА О ХРОНИЧНОМ НЕКАНЦЕРСКОМ БОЛУ

У оквиру Еразмус + пројекта под називом "Strengthening capacities for higher education of pain medicine in Western Balkan Countries" („Jачање капацитета високог образовања у земљама западног Балкана у области терапије бола“) данас је у Амфитеатру ФМН одржана трећи семинар који је би посвећен хроничном неканцерском болу. Према речима руководиоца пројекта за Крагујевац , иначе шефа катедре за анестезиологију, реаниматологију и интензивну терапију проф.др Јасне Јевђић , континуирана едукација из области терапије бола намењена је пре свега лекарима из примарне здравствене заштите. ''Током четири курса континуиране медицинске едукације лекари ће се упознати са читавом тематиом лечења бола'', рекла је проф.Јасна Јевђић. Координатор читавог пројекта Проф. др Предраг Стевановић, иначе шеф катедре за анестезиологију и реаниматологију Медицинског факултета у Београду, рекао је да је ово највећи пројекат који је Србија добила у последњих неколико година а да смо ми носиоци пројекта.''Пројекат је замишљен тако да повећа свест о медицини бола кроз различите облике учења од додипломских до постдипломских студија.Проф.Јасна Јевђић је успела да у Крагујевцу акредитује тај облик додипломске наставе на шестој години ИАС медицине, а ми у Београду смо у процесу акредитације. Супспецијализација из медицине бола је својим програмом усклађена са европским Удружењем за бол, а успели смо и да издамо књигу са преко 70 поглавља на којој је радило преко 90 аутора.То је први уџбеник о медицини бола код нас, а припремили смо и апликацију ''Академска мрежа за бол'' која ће служити као средсто за међусобни контакт за оне који се интересују за ову тематику.То је један од највећих успеха овог пројекта који траје још 6 месеци и у који је укључено чак 9 Универзитета- Фиренца, Рјека, Љубљана, Бања Лука, Тузла, Београд, Крагујевац и Подгорица .Сваки од универзитета добио је велики део опреме кроз пројекат што је у великој мери унапредило наставни процес на сваком од поменутих Универзитета'', истакао је проф. Стевановић.

Учеснике данашњег семинара у име рукводства ФМН поздравио је проф.др Жељко Мијаиловић продекан за ИАС фармације, који им је пожелео успешан рад. Проф. Мијаиловић изразио је задвољство што ће захваљујући управо пројекту Еразмус + ''Jачање капацитета високог образовања у земљама западног Балкана у области терапије бола'' на нашем Факултеу ускоро кренути нова субспецијализација из медицине бола. Еволуција и поимање бола,дијагноза, патофизиолошки механизми и лечења ,неуропатски бол ,хронични бол у старијем животном добу, главобоље: патофизиологија, класификација, клиничка слика и лечење неке су од тема о којима је било речи на данашњем семинару а предавачи су били: Проф. др Предраг Стевановић, Проф. др Јасна Јевђић ,Проф. др Небојша Лађевић ,Проф. др Дејан Нешић, Проф. др Светлана Милетић Дракулић Нешић ,Проф. др Дарко Голић, Доц др Јасмина Смајић, Доц. др Рената Хоџић и Доц. др Ненад Зорнић.

Семинар о хроничном неканцерском болу окупио је велики број учесника, пре свега лекара Дома здравља Крагујевац, Завода за хитну медицинску помоћ из Крагујевца и Клиничког центра. Програм је акредитован од стране Здравственог савета Срије, под акредитационим ројем 153-02-2167/2019-01, као национални семинар 1. категорије - 6 одова за слушаоце, 12 за предаваче.




 

ФМН НА САЈМУ ''ИНДЕКС 2020''

У организацији ТО Чачак и у сарадњи са Школском управом у овом граду , Националном службом за запошљавање и средњим школама у Дому културе одржан је сајам образвања ''ИНДЕКС 2020''.

Ово је петнаести пут да ТО Чачак организује манифестацију на којој се представљају Унверзитети, факултети, академије и високе школе из Србије с циљем да се матуранима саовог подручја омогући да што стручнији, квалитетнији и лакши избор будућег занимања. Сајам је званично отворио др Владан Милић помоћник градоначелнка Чачка задужен за област друштвених делатности којије истакао да ова манифестација ове године бележи рекордан број учесника-чак 42 факултета и виское школе али и изузетно велику посећеност.

Ученици средњих школа из Чачка али исуседнхопштина-Лучани, Горњи мИлановац, Пожега и Ивањица показали су велико интересовање за студијске програме нашег Факултета, највише за ИАС медицине. Није изостало ни интересовање присутних медија па је о нашим студијским програмима за њих говорила Ирена Огњановић, члан ПР тима Факултета. Поред ФМН на сајму у Чачку своје студијске програме матурантима су представили и остали Факултети Универзитета у Крагујевцу као и представници факултета осталих Универзитета у Србији.






 

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ''МЕНСОМ''

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић и председница Удружења грађана ''Менса Србије'' Александра Боровић потписали су данас спразум о сарадњи. Овим документом утврђени су принципи будуће сарадње која ће сеогледати и размени искустава и спровођењу заједничких активности едукације и реализације пројеката.

Потписивање споразума о сарадњи са ФМН председница ''Менсе'' Александра Боровић окарактерисала је као први корак у ревитализацији овог Удружења у Крагујевцу и додала да од сарадње очекује заједничко учешће и реализацију пројеката. ''Главни циљ ''МЕНСЕ'' је да усмери коришћење интелигенције на добробит друштва и веујем да смо се са Факултетом медицинских наука нашли на заједничком задатк'', рекла је Александра Боровић.

Захваљујући члановима ''Менсе'' који су студенти ФМН успостављени су контакти а затим направљен договор о сарадњи, рекао је декан проф. Јаковљевић. ''Потпуно је прирдно да једна оваква организација која за свој главни алат има памет има утемељење на Универзитету и верујем да ће тако бити и на осталим факултетима.Почећемо са серијом предавања која ће ''Менса'' организовати на нашем Факултету а затим и тестирањем за пријем нових чланова.У перспективи постоји озбиљна намера да заједнички конкуришемо за међународне пројекте'', истакао је Јаковљевић.

Ове године ће Менса поводом Недеље свести о мозгу имати низ активности, а део програма у Крагујевцу чини и предавање Бориса Пројовића „Употреба целог мозга у процесу учења и памћења“ о техникама учења и памћења у мнемоници. Планирано је да се предавање реализује у суботу 21. марта са почетком у 17 часовау е амфитеатару Факултета. У оквиру активности које ''Менса'' спроводи у марту, планирано је и пролећно тестирање Интелигенције, у недељу 22. марта са почетком у 11 часова у Плавој сали ФМН .



 

УСПЕШАН НАСТУП СТУДЕНАТА СТОМАТОЛОГИЈЕ НА КОНГРЕСУ У САРАЈЕВУ

Студенти завршне године ИАС стоматологије ФМН учествовали су на недавно одржаном Светском конгресу студената стоматологије у Сарајево, а студенткиња Ирена Огњановић освојила је друго место за квалитет и интерпретацију научно-истраживачког рада.

Наши студенти су у оквиру Конгреса присуствовали иновативним радионицама и предавањима које су одржали интернационални предвачи.Наш Факултет на Конгресу студената стоматологије у Сарајеву представљали су студенти: Андреа Јовић, Кристина Јовановић, Павле Милановић, Душан Николић, Драгана Кочовић, Душан Ивановић, Милица Марић, Ирена Огњановић и др стоматологије Јована Миленковић.





 

ИНТЕНЗИВИРАЊЕ САРАДЊЕ СА МЕДИЦИНСКИМ ФАКУЛТЕТОМ У НОВОМ САДУ

На позив руководства Медицинског факултета у Новом Саду декан ФМН проф.др Владимир Јаковљевић и декан тог Факултета проф. др Снежана Бркић са сарадницима разговарали су о могућностима за сарадњу наше две установе и заједничком учешћу на пројектима. Састанак је уприличен како би се конкретизовао Протокол о међусобној сарадњи наша два факултета који је потписан 9. децембра на Дан Факултета медицинских наука.

Проф. др Снежана Бркић рекла је да наша сарадња треба да иде у правцу размене студената и наставника, заједничком аплицирању на пројектима али и укључивањем ментора са оба факултета у израду докторских дисертација студената постдипломских студија. ''Данашњи састанак је прилика да и једни и други покажемо чиме располажемо и сагледамо могућности за заједничко деловање у наредном периоду. То што ви радите у области у докторских студија и чињеница да је Универзитет у Крагујевцу уврштен на Шангајску листу за област клиничка медицина захваљујући ФМН нам даје простора да размишљамо о заједничким пројектима у будућности'', рекла је проф. Бркић.

Декан нашег Факултета проф. др Владимир Јаковљевић истакао је да је циљ да оба факултета ојачају своје појединачне али и заједничку позицију што ће допринети већој видљивости и препознатљивости наших образовно-научних установа. ''У протеклом периоду доста смо радили и урадили у истраживањима у области срца и предклиничким предмеима чиме је направљен велики корак у области истраживања на ФМН. Уколико повећамо тај корпус, а сигуран сам да посебно заједничким снагама то можемо, нема препрека да направимо доста добрих ствари заједно. Свако ћете у нама имати доброг партнера'', рекао је декан Јаковљевић. На састанку су представници новосадског Медицинског факултета представили своје заводе за анатомију, хистологију и ембриологију, физиологију , фармакологију и фармацију док је наш факултет представио лабораторију за кардиоваскуларну физиологију, катедру за фармацеутску технологију, клиничку и експерименталну хирургију и клинички рад. О раду у овим областима говорили су: проф.др Владимир Живковић, проф.др Марина Томовић, доц. др Јована Брадић, доц. др Александар Цветковић и доц. др Мирјана Веселиновић. На састанку је договорено да новосадски заводи успоставе контакт са нашим катедерама, као и да се наредни састанак одржи у марту месецу у Крагујевцу.






 

ИСПИТИВАЊЕ ШТЕТНОСТИ ЕФЕКАТА ДУВАНСКОГ ДИМА НА ЋЕЛИЈЕ БРОНХИЈАЛНОГ ЕПИТЕЛА ПЛУЋА

У лабораторији ФМН, која се бави испитивањем штетних ефеката дуванског дима , која је јединствена у Србији, налази се најсавременија опрема, по највећим међународним стандардима- роботи који имитрирају пушаче како обичних тако и електронских цигарета и осталих, као што су продукти дувана. '' Испитујемо штетност ефеката дуванског дима и дима који излази из електронских цигарета на ћелијама бронхијалног епитела плућа'', рекао је проф. др Владислав Воларевић са ФМН у Крагујевцу. То је резултат међународног пројекта у који је укључено шест земаља-САД, Русија, Индонезија, Оман, Грчка и Србија, док пројектом кординара Италија, односно Универзитет у Катањи. Пројекат се бави испитивањем штетности дуванског дима а партнери су бирани на основну научних капацитета али и процента пушача у тим земљама. ''Данас када смо тестирали пилот експерименте и може се видети разлика између филтера који је био изложен обичним цигаретама и филтера који је био изложен електронским цигаретама. Испитују се четири електронских уређаја који користе дуван као и обичне цигарете при чему то нису комерцијалне цигарете већ оне које се добијају из САД које су искључиво за експериментални рад. Студија се ради у 6 центара у шест различитих земаља у свету у потпуно идентичним условима. На крају ћемо објединити и публиковати све резултате. Очекује се да та публикација буде доступна јавности за годину до две дана'', рекао је проф. Воларевић. Тим поводом у посети ФМН бораве професори са Универзитета у Катањи- Ђовани Дролти и Масимо Карусо, са којима се данас састао и декан проф. др Владимир Јаковљевић.

Према њиховим речима последњих неколико година одређен број фармацеутских кућа и део компанија које се баве производњом дувана публиковали су неколико резултата у међународним часопсима који указују на одређени ниво штетности дуванског дима. У циљу да се провере резултати тих истраживања формиран је искусни тим међународних истраживача из молекуларне медицине који треба да потврди или одбаци те резултате и сугерише становништу у којој мери је штетан дувански дим и производи који се од дувана праве. '' Ми ћемо објавити резултате којима ће моћи да се упореде штетни ефекте једних, других и трећих производа који користе дуван'', рекли су професори из Италије. Како истичу, у плану је да се пројекат настави испитивањем штетности неких других нокси.




 

ПОЧЕЛО ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ

У Великој сали Руског дома у Београду одржано је културно-научно вече посвећено стогодишњици Медицинског факултета и Анатомског Инстититута у Београду.На скупу су говорили- проф. др Тања Јовановић, продекан Медицинског факултета у Београду, декан ФМН у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић, проф. др Милан Милисављевић и проф. др Валентина Николић са Анатомског института и Предраг Обрадовић председник друштва Српско-Руског пријатељства. Била је ово прилика да се учесници и окуљени гости подсете са настанком и развојем високог школства у Србији, са посебним освртом на настанак и развој Медицинског факултета у Београду и Антомског Института.Од 1899.године, када је Милан Јовановић Батут исказао прву потребу за оснивањем медицинског факултета у Србији, преко доношења првог Закона о Универзитету 1905.године до оснивања Медицинског факултета и Анатомског института 9.децембра 1920.године прошле су године.Медицински факултет у Београду, из кога су настајали и развијали се медицински факултети у земљи, укључујући и наш Факултет, је данас највећа и најразвијенија образовно-научна установа тог типа у региону.Продекан Медицинског факултета у Београду проф. др Тања Јовановић истакла је да за све ове године факултет изнедрио преко 40 хиљада доктора медицине и да је као резултат свега онога што Факултет ради ове године стигло признање у виду Сретењског ордена првог реда.

Декан ФМН у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић најпре је изразио задовољство што обележавање великог јубилеја Медицинског факултета Универзитета у Београду почиње управо у Руском дому, и подсетио да је он од пре три године практично стални професор Универзитета Сеченов у Москви који је први државни медицински Универзитет, са највећом традицијом у руској федерацији. ''Оно што је београдски медицински факултет у Србији то је ''Сеченов'' у Русији, по традицији али и по значају. Сарадња нашег Универзитета и Универзитета ''Сеченов'' почела је посредством проф. др Сергеја Бољевича што је резултирало мојим ангажовањем у научно-истраживачком раду 2015.године. Њихов циљ је, а подршку имају и од председника Путина, је да се ангажовањем свих расположивих капцитета нађу међу првих 100 Универзитета на Шангајској листи'', рекао је Јаковљевић. Он је додао и да предаје на катедри за патолошку физиолозију, да је посвећен раду са постдипломцима и специјализантима. ''Они имају велики број страних студената а оно што је карактеристично, и што може да свима буде тема за размишљање за почетак су ткз.програми напредних курсева за најбоље студенте. Сучељавања са њима су врло интересантна, представљају прави изазов и за свако од тих предавања, иако сам више од 20 година у едукативном процесу, морам посебно да се припремим. Сарадња са Универзитетом ''Сеченов'' је интерактивна, њихови постдипломци долазе код нас, раде своје тезе у нашој лабораторији што је резултирало да смо моји сарадници и ја били у пар тих теза били ментори. У радовима које је моја истраживачка група објавила у претходној години, а било их је преко 20 на SCI листи, добар део тих радова урађен је у сарадњи са колегама из Москве'', истакао је Јаковљевић.

Анатомски институт представили су проф. др Милан Милисављевић и проф. др Валентина Николић.Ово је био само почетак низа активности и манифестација којима ће бити обележен јубилеј најстарије и најзначајније медицинске школе у Србији- Медицинског факултета у Београду, чуло се на свечаности која је уприличена у Руском дому у Београду.





 

ПРЕДСТАВЉЕНИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ФМН НА КОНФЕРЕНЦИЈИ У СОКОБАЊИ

На традиционалној манифестацији ''Хоћу-нећу баш тај факултет'', која је протеклог викенда одржана у Сокобањи матурантима средњих школа из читаве Србије представљени су студијски програми нашег Факултета. ФМН узео је активно учешће и у организацији конференције коју су тринаести пут за редом организовали Удружење младих ентузијаста и Ђачки паралмент Прве крагујевачке гимназије а која је мовог пута окупила око 500 матураната.Сви они били су у прилици да чују и виде промоцију како државних тако и приватних факултета и на тај начин потврде свој избор факултета или донесу коначну одлуку шта ће студирати.

Презентација Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу изазвала је велику пажњу матураната из целе Србије који су се највише интересовали за студије медицине на нашем Факултету, али и ИАС фармације, стоматологије и основне струковне студије. Поред презентације самог Факултета и промо филма у коме су представљени најзначајнији резултати које је наша установа остварила у 2019.години, матурантима су представљене и овогодишње уписне квоте, које остају на нивоу ранијих година-88 студената медицине, 84 студената фармације, 24 стоматологије и 88 бруцоша наосновним струковним студијама. Присутни су добили и информације о збиркама задатака које издаје ФМН, и које су у фази штампе јер су у односу на раније године измењене, као и о начину полагања пријемног испита. Било је речи али и питања начину студирања на нашем Факултету, ткз. ''туторском систему'' који смо први увели у Србији и по чему је Факултет препознатљив на нашим просторима.




 

ТЕНДЕР ЗА НОВОГ ИЗВОЂАЧА РАДОВА ЦЕНТРА ИЗВРСНОСТИ У ФЕБРУАРУ

Дневни лист ''Политика'' у издању од уторка 28. јануара 2020. године (погледајте овде), на насловној страни, доноси вест да ће у фебруару бити расписан тендер за новог извођача радова Центра изврснoсти са нациналном банком матичних ћелија.

У тексту под насловом ''Национална банка матичних ћелија чека градитеља'' наводи се Универзитета у Крагујевцу и Факултета медицинских наука стижу добре вести. Наиме, како преноси ''Политика'' ректор проф.др Ненад Филиповић и декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић у разговору за овај лист рекли су да ће тендер за новог извођача радова бити расписан у фебруару, као и да би наставак градње требало очекивати на јесен. У тексту се даље наводи да , финансијер пројекта вредног 14 милиона евра Европска инвестициона банка је дала последњи рок за завршетак радова, а то је крај ове године.

"Јединица за управљање пројектима Владе Србије раскинула је уговор са грађевинском фирмом ''Банковић'' која није могла да оконча градњу. Тендер за новог извођача радова биће расписан у фебруару, а радови би могли да почну на јесен. Надамо се да ће објекат бити завршен у роковима које је поставио финансијер", рекао је за ''Политику'' ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић.

Камен темељац за научни Центар у Крагујевцу, где треба да буде смештен и Факултет медицинскин наука, Центар изврсности и прва банка матичних ћелија, постављен је у јануару 2016. године. За нешто више од годину дана изграђено је скоро 40 % објекта, али почетком 2017. године фирма ''Банковић'' запада у проблеме и радови бивају обустављени. Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је у августу прошле године рекао да очекује скори наставак градње Центра у Крагујевцу, с тим да ће објекат, како је нагласио , морати да претрпи измене. ''Лоше је испројектован, ту је на стотине квадрата некорисних тераса'' рекао је тада Шарчевић и најавио тендер за новог извођача радова.


НОВИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОЈЕКАТ
У ОКВИРУ ПРОГРАМА САРАДЊЕ „ПАВЛЕ САВИЋ”

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу (центар за функционална истраживања) и Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић" (центар за цитолошка истраживања) су у оквиру програма сарадње „Павле Савић” који постоји између Републике Србије и Републике Француске у области научних и техничких истраживања успешно прошли конкурс и тиме стекли могућност спровођења заједничког пројекта током 2020. и 2021. године са својим француским партнером (Француски национални институт за истраживања у нутрицији (Unit of Human Nutrition, French National Institute for Agricultural Research, Clermont-Ferrand/Theix)).

Носилац програма у Републици Србији је Министарство просвете, науке и технолошког развоја а у Републици Француској је то Министарство за Европу и спољне послове (МЕАЕ и Министарство високог образовања, истраживања и иновација (МЕСРИ), а спроводи га агенција Kампус Франc (Campus France) уз подршку Француског института у Србији.

Главни циљ садашњег пројекта је да допринесе идентификацији ефеката полифенола биљног порекла на здравље и расветљавању механизама њиховог дејства у превенцији кардиоваскуларних болести. Примаран је биоинформатички приступ, коришћењем напредних биоинформатичких студија геномских података. Поред тога, природа ћелијских и молекуларних циљева полифенола, идентификованих биоинформатичким студијама, била би потврђена и додатно елаборирана на нивоу срца, у in vivo и ex vivo студијама. На овај начин пројекат би требало да пружи нова сазнања о утицају биоактивних супстанци на здравље, која би требало да омогуће развој и производњу функционалне хране која може да спречи или ограничи напредовање кардиоваскуларних болести, али и да формулише препоруке за исхрану. Иначе, сврха целокупног програма сарадње између две земље је да олакша и развија научну и техничку размену на високом нивоу у обе земље са посебним нагласком на успостављању нових партнерстава. Осим тога, циљ овог програма је да омогући активно учешће и мобилност младих истраживача, нарочито доктораната и пост-доктораната, објављивање заједничких публикација и патената, као и развој већ постојеће сарадње и укључивање у програме финансиране од стране Европске уније.


 

ПРОМОВИСАНА КЊИГА ''ОПЕКОТИНА-ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ЛЕЧЕЊА''

У амифитеатру Факултета медицинских наука одржана је промоција књиге ''Опекотине-основни принциои лечења'' аутора проф. др Дејана Вуловића, специјалисте пластичне, реконструктивне и естетске хирургије, професора нашег Факултета.

Окупљеним гостима најпре се обратио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који је најпре рекао да је издавацка делатност је једна од примарних делатности насег факултета, поред образоване и научне. ''Мени је велико задовољство да једна оваква књига започне, надам се серију издања коју ћемо имати у овој календарској али и наредној школској години. Један од наших имератива у овој години је да побољшамо ову врсту издавачке делатности на факултету јер је број публикација, монографија и књига релативно мали за једну установу као што је ФМН'', рекао је декан. Проф. Јаковљевић додао је и да се књига аутора проф. др Дејана Вуловица припремала око годину дана, да се у писању исло до најситнијих детаља , да је од изузетног стручног значаја који треба да има за студенте медицине, младе лекаре,и специјализанте и специјалисте пластичне и естетске хирургије. ''Надам се да ће ова књига наћи своје место и читалачку публику'', закључио је Јаковљевић.

Књигу ''Опекотина-основни принципи лечења'' издао је ФМН а рецензенти су специјалисти пластичне, рекнструктивне и естетске хирургије-пуковник проф. др Живота Хаџић и генерал проф. др марјан Новаковић и проф. др Слободан Јанковић са нашег Факултета, специјалиста опше хирургије и специјалиста фармакологије. У име рецензената на промоцији је говорио проф. др Живота Хаџић који је рекао да је проф. Вуловић написао књигу која је концизна, садржи сва неопходна знања и ставове у лечењу опекотина, и да треба да буде добра полазна основа за теотетску едукацију сецијализаната пластичне хирургије који ће се током свог будућег рада непрестано сусретати са опекотинама. ''Проф. др Дејан Вуловиц је дјак ВМА која је била и остала врхунска установа на Балкану у лечењу најтежих опекотина, где је стекао извандредно почетно искуство и знање које је касније усавршавао, а доказ за то је и ова књига, због чега сам на њега посебно поносан'', рекао је проф. Хаџић.

Аутор књиге проф. др Дејан Вуловић рекао је да су опекотине једне од најчешћих а некада и најтежих повреда са великим медицинским али и многим другим значајима . '' Књига је настала као резултат догогодишњег рада и анализе многобројних случајева а уз велику помоћ мојих колега из Крагујевца и еограда, Факултета медицинских наука. Превасходно је књига намењена студентима медицине алисе надам да ће од ње имати користи и лекари'', рекао је проф. др Дејан Вуловић.




 

ОДРЖАН СЕМИНАР ''ТЕРАПИЈА БОЛА''

У организацији Факултета медицинских наука и Клиничког центра, у оквиру реализације ЕРАЗМУС + пројекта ''Јачање капацитета високог образовања у земљама западног Балкана у области терапије бола'' у амфитеатру нашег Факултета одржан је семинар посвећен терапији бола. Руководилац HEPMP за Крагујевац проф. др Јасна Јевђић најпре је истакла да је данашњи семинар други по реду који се одржава у оквиру Еразмус + пројекта, први је одржан прошле године а наредна два ће се одржати до краја априла. ''Циљ је да пре свега лекари примарне здравствене заштите али и лекари Клиничког центра прошире своја знања из области терапије бола, побољшају своје вештине што ће допринети бољем лечењу болесника који имају бол'', рекла је проф. Јевђић. Едукација о болу није систематизована на нашим медицинским факултетима, не стиче се довољно знања током студирања због чега ће на ФМН у наредном уписном року, у априлу, бити расписан конкурс за упис на субспецијализацију из терапије бола. Проф. др Јасна Јевђић, која руководи и катедрама за анестезиологију, реаниматологију и интензивну терапију и катедером за ургентну медицину наглашава да је субспецијализација из терапије бола намењена свим лекарима који се сусрећу са пацијентима у болу- анестезиолозима, неуролозима, онколозима, специјалистима опште медицине што ће допринети бољем лечењу пацијената. План и програм нове субспецијализације на нашем Факултету је већ усвојен и очекује се упис прве генерације субспецијалиста из терапије бола.

Један од најчешћих разлога доласка пацијената код изабраног лекара је бол и зато и не чуди велико интересовање управо лекара из примарне здравствене заштите за едукацију из ове области. Запослени у Дому здравља Крагујевац , Заводу за хитну медицинску помоћ, Завода за стоматологију али и лекари из домова здравља из региона Шумадије и Поморавља показали су велико интересовање за терапију бола. Др Василије Антић, директор Дома здравља, рекао је да је ова едукација веома важна јер на студијама медицине не постоји предмет који се бави овом тематиком. ''За наше лекаре је ова едукација веома важна поготово јер имамо Службу кућног лечења која управо третира пацијенте са болом у кућним условима.Други значајан аспект је и оптимизација терапије код свих других пацијената који и најчешће долазе код наших лекара због бола'', рекао је Антић.

Сви учесници семинара били су у прилици да стекну знања о патофизиологији бола, процени бола, интервентним методама у лечењу бола, основама хомеопатије и улози акупунктуре у лечењу бола као и основним фармаколошким и нефармаколочким начинима лечења. Програм је акредитован од стране Здравственог савета Србије, као национални семинар 1.категорије, са 6 бодова за учеснике и 12 бодова за предаваче.





 

ПОПИСАНИ УГОВОРИ СА МЛАДИМ ИСТРАЖИВАЧИМА

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић потписао је данас уговор о раду са 11 нових истраживача –приправника, студената докторских студија који су посао обезбедили на научним пројектима нашег Факултета, а на основу конкурса министарства просвете, науке и технолошког развоја који је био намењен најбољим младим научницима у Србији.

Министарство је расписало нови конкурс за младе истраживаче који су докторанди, са просечном оценом са основних студија изнад 9,41 , држављани су Републике Србије и млађи су од 30 година.До сада је, реализацијом овог пројекта минисатрства, а ово је друга година реализације, посао на нашем Факултету обезбедило 23 младих истраживача. Уговоре о раду са деканом проф. др Владимиром Јаковљевићем данас су потписали :Владимир Марковић, Дејана Ракић, Јана Десница, Милена Стојковић, Небојша Игрутиновић, Ивана Милорадовић, Јована Милосављевић, Милош Маринковић, Никола Недељковић, Сара Мијаиловић и Миљан Опанчина. Сви они истакли су да им учешће на пројектима на којима су изабрани , као и уговор са ФМН, много значе како у даљем раду у области науке тако и у области стручног усавршавања.

ФМН има тенденцију да и без иницијативе шире друштвене заједнице запошљава младе кадрове и на тај начин побољшава свој рад, рекао је декан проф. др Владимир Јаковљевић. '' Захваљујући пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја смо у могућности да наше најбоље студенте, сада већ докторанде,запослимо као сараднике на пројектима до краја трајања пројектног циклуса. Ми смо све те младе људе укључили и у наставу и тиме их их припремамо да буду и наставни кадар нашег Факултета а не само научни. Мислим да је то добар пут јер на тај начин ми имамо могућност да буду под нашим окриљем и надзором пар година и да за то време проценимо да ли су они добри за наставни кадар у перспективи. То нама омогућава да обновимо кадар, а у развоју сваке институције. па тако и ФМН најбитнији су кадрови а не било шта друго'', рекао је јаковљевић. Он је новој групих младих истраживача пожелео пуно успеха у даљем раду и позвао их да наставе досадашњим темпом како у области научно-истраживачког рада тако и на новим пословима у настави на Факултету.




 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ''МЕЛЕМ ЗА ДУШУ''

У Галерији Факултета медицинских наука отворена је изложба слика и скулптура под називом "МЕЛЕМ ЗА ДУШУ".Реч је о колективној изложби 16 уметника из Лапова, чланова ликовног клуба ''Светлост''. Изложбу је отворио саветник декана ФМН за кадрове, финансије и проф. др Небојша Здравковић.

Мастер вајарства Сања Микић, председница Ликовног клуба "Светлост", аутор предговора у каталогу који је посвећен изложби ''Мелем за душу'' говорећи на отварању изложбе рекла је да су изложени радови сведоци озбиљног и зрелог уметничког стадијума. ''Уметници успостављају близак однос са природом, традицијом и вером и преносе нам снажну поруку и на видело дана извлаче чудан сјај савременог времена у коме живе,светлост наизглед неугасиву, њихово трајање'', рекла је, између осталог, Сања Микић.

У уметничком делу програма наступили су: црквени хор "Свети Јован Дамаскин" из Лапова, - песници Слађана Дилић из Лапова, Весна Максимовић из Крагујевца и Ненад Крстић из Крагујевца који су казивали своје стихове док је Јовица Николић, који је изложио своје скулптуре из Липарског потока и Велике Мораве. причао и стихове из своје књиге "Од А до Ш.Своје рдаове изложили су уметници: Добрица Вучковић, Боривоје Јеленковић, Живота Денић, Ивана Андрејевић, Горан Микић, Сања Микић, Јовица Николић, Радиша Петковић Шица, Радомир Петровић, Драган Крстић, Добривоје Николић, Зоран Милошевић, Зоран Стојановић, Драган Милојевић, Срђан Петровић и Живота Благојевић.






 

ДЕКАН ОГРАНИЗОВАО КОКТЕЛ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ И ПРЕДСТАВНИКЕ МЕДИЈА

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић организовао је, поводом Новогодишњих и Божићних празника, коктел за запослене, наставнике и сараднике, ненастовно особље и представнике медија. Била је то прилика да се, уз честитике поводом празника који су иза нас , сумирају резултати прошле године и представе планови за 2020. годину.

Проф. Јаковљевић подсетио је да је вест број један, како је рекао, у 2019. години била је позиционирање крагујевачког Универзитета на шангајској листи из области клиничке медицине, и то врло високо за стартну позицију између 201 и 300 отог места. ''То је, као што смо причали и крајем јуна када се то десило, резултат дугогогодишњег рада али и ствар која обавезује јер тај резултат морамо да одржимо. Ми ћемо преузети све мере да се што више наставника и сарадника, јер ово је једна велика интелектуалан снага, активно укључи у научно истраживачи рад Факултета. Успели смо да се у претходној години вратимо раду и да из неких тубрулентних струја упловимо у неке мирне воде. То нас обавезује да ова година буде наставак свега онога што је у 2019. години било добро али и почетак неких нових активност'', рекао је Јаковљевић. У том смислу проф. Јаковљевић нагласио је да је крајем прошле године Факултет предао документацију за акредитацију три нова студијска програма –једног програма на докторским студијама и два мастер програма. ''Када је реч о мастер програмима у процесу акредитације су мастер из регенеративне медицине, који је обавеза Факултета у оквиру Еразмус програма, а други је исхрана и суплементација, за који постоји велико интересовање и ван граница наше земље јер је атрактиван како за лекаре тако и за фармацеуте, професоре физичке културе, физиотерапеуте и људе који раде у спорту. То је прилично неистражено подручје и нико до сада није направио програм и диплому која ће некоме верификовати да може да се бави овом проблематиком. У области докторских студија радимо на увођењу заједничког програма са Економсим факултетом у Крагујевцу за менаџмент у систему здравствене заштите. Иницијална каписла је успешана реализација програма мастер менаџмент у систему здравствене заштите који се већ две године реализује на нашем Факулету и који је добро прихваћен и посећен'', рекао је декан.

Атрактивни смо, како је рекао проф. Јаковљевић, за студенте из иностранства,пре свега за студенте постдипломских студија а у плану је увођење студија на енглеском језику на основним студијама, пре свега медицине јер је интересовање страних студената велико. Декан је, у разговору са представницима медија, подсетио да ФМН има 9 студијских програма и још 3 у процесу акредитације, и да је са две хиљаде студената на основним студијама, преко 500 успешно одбрањених докторских дисертација , препознат као лидер у области докторских студија. ''ФМН је институција која се прилагодила новим трендовима у европском образовању и надам се да ће тако и остати'', закључио је Јаковљевић.



Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.