Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


Архива вести 2015. године


38 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА

 

Факултет медицинских наука у Крагујевцу прославио је 9. децембра 2015. Крсну славу, Светог Алимпија Столпника и Дан факултета. Најсвечанији дан у животу овог факултета поред дана промоције нових дипломаца, протекао је у традиционално празничном расположењу за ову установу. Био је то нерадан дан у потпуној служби прослављања датума када је овај факултет почео са радом 1977. године и свеца заштитника ове куће.
Протокол је предвидео пријем гостију у поподневним часовима, а светковина Факултета медицинских наука окупила је и ове године академско братство из Србије и окружења, пријатеље и сараднике из привреде, цркве, војске и других области друштва. Госте су пре свих поздрављали декан факултета, проф. др Предраг Чановић и домаћин славе, проф. др Драган Чановић. Чин резања славског колача обавио је епископ шумадијски господин Јован са свештенством Саборне цркве у Крагујевцу, након чега је, према традицији, домаћин славе предао део колача наредном домаћину, проф. др Марку Фолићу.

Уследила је свечана академија у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић''. На самом почетку говор је одржао декан, проф. др Предраг Чановић после чега је уследио уметнички програм. Само за ову прилику и Факултет медицинских наука мешовита група уметника припремила је музичко-сценску целину у коме су своје место нашли и популарна класика и традиционална музика и одабрани поетско-прозни делови, од којих су највећу пажњу привукли одломци из књиге ,,Мој Деда Мијаило: Приче из србског опанка'', аутора Саше Живановића.

Након свечане академије дружење је настављено на традиционалном коктелу у факултетском ресторану. Пријатељска атмосфера, староградска музика и одабрано послужење учинили су да дружење на крају овог дана потраје без журбе и на опште задовољство. Овом прославом Факултет медицинских наука у Крагујевцу заокружио је дане славља и пуних 38 година постојања.

Галерију слика са ових догађаја можете погледати овде

 


(извор:ТВ Крагујевац)
    


 

38 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

РЕВИЈА РАДОВА ,,ПУБЛИКОВАЛИ СМО'' И
ПРОМОЦИЈА ,,ГАНОНГОВОГ ПРЕГЛЕДА МЕДИЦИНСКЕ ФИЗИОЛОГИЈЕ''

 

Традиционална ревија радова ,,Публиковали смо'', један од догађаја којима Факултет медицинских наука прославља Дан факултета имала је своје редовно годишње издање 5. децембра 2015. године уз изузетни овогодишњи додатак – промоцију књиге ,,Ганонгов преглед медицинске физиологије'' – прво српско издање.
Ревија радова ,,Публиковали смо'' представља годишњи преглед научних активности и учинка целокупне научне заједнице Факултета медицинских наука, вреднованих строгим међународним критеријумима. По тим мерљивим резултатима Факултет медицинских наука је у 2015. години имао 132 рада на SCI  листи,  укупан  IF (impact factor)је 238,25, а просечан IF1,82.
У име Факултета, резултате је аналитички али и критички представио продекан за интегрисане академске студије фармације, проф. др Владимир Јаковљевић. Запажени су раст или константност научних активности на појединим катедрама, али је такође запажен и велики простор за напредак на појединим другим, које би тек могле да допринесу хомогенијем и знатнијем учинку ове установе.

Презентацију ,,Публиковали смо 2015.'' можете погледати овде.

Представљање ,,Ганонговог прегледа медицинске физиологије''

Посебан догађај за Факултет медицинских наука и то са дугорочним значајем, представљало је објављивање ,,Ганонговог прегледа медицинске физиологије'' у оквиру издавачке делатности овог факултета. Ово капитално дело стручне литературе у свету, носи име по др Вилијаму Франсису Ганонгу, чувеном америчком физиологу и научнику, изузетном писцу, далеко испред свог времена по објашњавању стручних сложених тема на једноставан начин, који је припадао групи аутора који су направили сажетије и прегледне медицинске уџбенике.
,,Ганонгов преглед медицинске физиологије'' најпродаванија је књига из области физиологије у свету, до сада је доживела 24 америчка издања, а др Вилијам Ганонг је 40 година био једини аутор прва 22 издања (!) до своје смрти 2007. године. То је дело модерног приступа и језгровитог речника са великим бројем клиничких проблема чије решавање показује колико је знање физиологије неопходно и ванвременско за све нивое биомедицинске струке.

Прво српско издање
Актуелно 24. америчко, сада и прво српско издање ,,Ганонговог прегледа медицинске физиологије'' носи и куриозитет да је први амерички уџбеник у свету објављен на ћириличном писму. У ранијим деценијама постојала су издања ове књиге у српско-хрватској, латиничној варијанти, за некадашње југословенско тржиште, а управо објављена књига још један је пример доследности Факултета медицинских наука у неговању националне културе.
Рад на првом српском издању ,,Ганонга'', битно је рећи, окупио је најпознатије физиологе са српског говорног подручја и трајао је три године. Њихово изузетно јединство у раду на овом капиталном пројекту истакнуто је више пута, а окупили су их проф. др Владимир Јаковљевић као главни редактор и  Факултет медицинских наука као установа и издавач.
Ревија ,,Публиковали смо 2015'' и промоција књиге ,,Ганонгов преглед медицинске физиологије'' одржани су у амфитетару ,,Проф. др Милосав Костић'' уз присуство значајног дела научног кадра ФМН-а и самог врха српске физиологије.

 

 

 
 
    


38 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

ПРОМОЦИЈА НОВИХ ДИПЛОМАЦА
И НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА  2015. ГОДИНЕ

 

Један од најсвечанијих дана у животу сваког факултета, дан промоције нових дипломаца, за Факултет медицинских наука у Крагујевцу је традиционално и део прославе Дана факултета, 9. децембра. Овога пута церемоније су се одиграле 5. децембра 2015, и то у три дела јер број студијских програма и дипломаца то изискују. Све свечаности одржане су у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' уз сваки пут пуну просторију нових дипломаца, награђених студената и њихових најближих.

Прва свечаност
За почетак промовисани су нови магистри фармације и дипломци Основних струковних студија. Дипломце и награђене студенте Интегрисаних академских студија фармације прво је поздравио продекан за овај студијски програм, проф. др Владимир Јаковљевић. Затим су прочитана имена нових магистара фармације, њих 99, након чега су положили заклетву фармацеута, коју је прочитала Ана Пејчић, најбољи дипломац генерације са просечном оценом 9,96, после чега су представљени најбољи студенти Фармације по годинама. Студенте Основних струковних студија поздравила је потом проф. др Марина Петровић, продекан овог студијског програма након чега су представљена имена 31 новог струковног физиотерапеута и 45 нових струковних сестара и техничара, да би затим били представљени и најбољи студенти по годинама. Најбољи дипломци на Основним струковним студијама су Катарина Ђокић (физиотерапеут) са просеком 9,81 и Јанко Андрејић (техничар) са просеком 9,08.

Друга свечаност
Прва генерација доктора стоматологије ФМН
Поред уобичајеног узбуђења због промоције нове генерације дипломаца, 5. децембар 2015. је свакако за Факултет медицинских наука у Крагујевцу био и историјски датум јер је тога дана представљена прва генерације доктора стоматологије овог факултета након што је овај студијски програм почео са радом на ФМН 2010. године. Због тога је друга свечаност обиловала посебним емоцијама. На почетку је присутне поздравио декан Факултета медицинских наука, проф. др Предраг Чановић након чега су представљени нови доктори медицине, и то из прве групе, од њих укупно 161. Затим се присутнима и дипломцима Интегрисаних академских студија стоматологије обратила доц. др Татјана Кањевац, продекан за овај студијски програм, после чега су представљена 24 прва доктора стоматологије Факултета медицинских наука. Пошто и стоматолози као и медицинари полажу Хипократову заклетву, то су учинили заједно, а у част прве генерације доктора стоматологије текст заклетве за све њих прочитао је најбољи диплоамац ИАС стоматологије Милош Папић (просечна оцена 9,55). Након тог најсвечанијег тренутка проглашени су најбољи студенти по годинама на оба студијска програма, а најбољи дипломац генерације на ИАС медицине је Ирена Илић са просеком 9,81.

 

Трећа свечаност
Друга група нових доктора медицине и нови специјалисти Факултета медицинских наука представљени су на трећој свечаности. Присутне је поздравио декан након чега су поименце представљена имена нових доктора медицине из друге групе, после чега су положили Хипократову заклетву. Затим су представљени нови специјалисти и они који су завршили ужу специјализацију, њих укупно 45.

Све свечаности прошле су у одличном расположењу, сваку је украсио својим музицирањем гудачки квартет ,,Shiny strings'', а одржана је и вишегодишња традиција Факултета медицинских наука да се најбољи дипломци дарују дукатима и црвеним јабукама.

 

 
 
 

    


38 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА

 



38 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

ОДРЖАН ПРВИ ,,МЕМОРИЈАЛ
ПРОФ. МИРОСЛАВ МАЏАРАЦ''

 

Вишедневна прослава Дана Факултета медицинских наука почела је у суботу 5. децембра 2015. године традиционалним Спортским даном који од ове године носи назив - ,,Меморијал проф. Мирослав Маџарац'' у част чувеног професора ФМН и заслужног спортског радника.

Спортски дан почео је комеморацијом проф. Маџарцу у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' уз присуство бројних професора, студената и спортиста Факултета медицнских наука.

 

Проф. др Мирослав Маџарац рођен је 1946. године у Крагујевцу и цео свој живот посветио је физичкој култури и васпитању младих и унапређењу спорта у Србији. За више од 30 година наставног и спортског рада на Факултету медицинских наука, од спорта је направио важан сегмент живота факултета и кроз Факултетско спортско друштво ,,Медицинар'' студентима омогућио натпросечне услове за бављење спортом. Обављајући током деценија више важних друштвено-спортских функција предано је радио на бољој организацији спорта у Србији, због чега је добио и ,,Мајску награду'' СОФК-е 1990. године. Проф. Маџарац преминуо је крајем децембра 2014. године у Крагујевцу.

Током комеморације приказан је филм посвећен професору Маџарцу који је изазвао доста ведрине и туге код присутних, а чији је аутор доц. др Душица Ђорђевић, руководилац Спортског друштва ,,Медицинар'' и дугогодишњи сарадник проф. Маџарца.

Након тога додељене су захвалнице заслужним спортистима СД ,,Медицинар'' који су се опростили од факултетског дреса завршетком студија. После ових церемонија прешло се на такмичарски део Спортског дана – Меморијала.

Такмичења

Надметања на првом ,,Меморијалу проф. др Мирослава Маџарца'' одржана су у сали Друге крагујевачке гимназије и просторијама Стонотениског клуба ,,Факс'', уз учешће студената Универзитета у Крагујевцу и мешовитих екипа, и то у следећим спортовима - одбојци, рукомету, футсалу и стоном тенису, с тим што је овај последњи заправо био и Студентско првенство Крагујевца у стоном тенису. Надметања су протекла у доброј борби и традиционално добром дружењу, а спортисти ФМН овога пута су се намерили на озбиљне противнике, међу којима су биле и некадашње професионалне рукометашице (,,Лавице''), други тим ,,Економца'' и два освајача Универзитетске лиге Крагујевца.

Први ,,Меморијал проф. др Мирослав Маџарац'' увеличан је и својим прелиминарним делом -  пливачким такмичењима која су одржана још 14. новембра на базенима СЦ ,,Парк''.

Резултати:
Рукомет (ж) ФМН - ,,Лавице''  12:15
Футсал (м)  ФМН - ,,Економац 2''   3:5
Одбојка (ж) ФМН – Природно-математички факултет 0:2
Одбојка (м) ФМН - Природно-математички факултет  0:2

Стони тенис (Студентско првенство Крагујевца)
1. место: Марко Миловановић Факултет инжењерских наука
2. место: Милош Мировић Факултет медицинских наука
3. место: Милош Ђорђевић Економски факултет

    
    
    


ИСПРАЋАЈ ПРОФЕСОРА СЛАВОЉУБА СТЕВАНОВИЋА

 

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 1. децембра 2015. године одржана је комеморативна седница посвећена проф. др Славољубу Стевановићу, једном од оснивача овог факултета и истакнутом здравственом раднику Крагујевца и Шумадије који је преминуо 29. новембра 2015. у 82. години.

Комеморацији су присуствовали породица и поштоваоци професора Стевановића, а након минута ћутања, проф. др Предраг Чановић декан Факултета медицинских наука подсетио је на лик и дело чувеног професора Славе, одавши му признање на свему урађеном у животу и подсетивши на његову јединствену природу и луцидност. Након тога, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић одао је почаст ,,глави из које је изашао Факултет медицинских наука у Крагујевцу'' скренувши пажњу на неумитни одлазак генерације људи која је имала визију и снагу за померање капиталних ствари у напретку Крагујевца и Шумадије.

    

Проф. др Славољуб Стевановић рођен је 1934. године у Малим Пчелицама код Крагујевца. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду након чега је 1968. године специјализирао медицину рада. Служба га је водила кроз бројне здравствене установе, а од многих дужности које је обављао нарочито се издваја да је од 1975. до 1984. године био генерални директор Медицинског центра ,,Др Михајло Илић'' у Крагујевцу, а од 1993. до 1998.  генерални директор Здравственог центра Шумадијског округа. После тога био је генерални директор Дома здравља у Крагујевцу до априла 2000. године када је отишао у пензију.
Био је један од иницијатора оснивања и кључних покретача развоја Факултета медицинских наука и Клиничког центра у Крагујевцу. Није случајан куриозитет да је баш он био први изабрани наставник на овом факултету 1981. године, а затим ванредни  професор од 1988. и редовни од 1994. године. Уз све те дужности, обављао је и читав низ друштвено значајних функција.

Oпело професору доктору Славољубу Стевановићу одржано је истог дана на Варошком гробљу у Крагујевцу након чега је сахрањен на гробљу у родним Малим Пчелицама.

 

 


38 ГОДИНА
ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

 

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и ове године са радошћу прославља своју Крсну славу Светог Алимпија Столпника и Дан факултета 9. децембар, чинећи то кроз многе видове свог рада и више дана свечаности, заокружујући притом пуних 38 година постојања.

Позивамо Вас да нам се у прослави придружите и тако нам улепшате дане славља.



  Домаћин Славе
Проф. др Драган Чановић
Декан
Проф. др Предраг Чановић

 

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ

 

Субота 5. 12. 2015.


11:30

Амфитеатар ''Проф. др Милосав Костић''
Спортски дан – Први ,,Меморијал проф. др Мирослав Маџарац''
Комеморација професору Мирославу Маџарцу, отварање
 

13:00
Сала Друге крагујевачке гимназије
Такмичења: одбојка, рукомет, футсал,стони тенис


13:00

Амфитеатар ''Проф. др Милосав Костић''
Ревија радова ,,Публиковали смо''
Промоција књиге ,,Ганонгов преглед медицинске физиологије'' - прво српско издање
(опширније погледајте овде)

 

Недеља 6. 12. 2015.


10:00

Амфитеатар ''Проф. др Милосав Костић''
Промоција дипломаца и најбољих студената (ИАС фармације, Основне струковне студије)
Коктел


11:00

Двориште Ректората
Отварање парка прве генерације дипломираних доктора стоматологије


13:00

Амфитеатар ''Проф. др Милосав Костић''
Промоција дипломаца и најбољих студената (ИАС медицине 1 и ИАС стоматологије)
        1 - студенти који су дипломирали закључно са  24. 07. 2015.
Коктел


16:00

Амфитеатар ''Проф. др Милосав Костић''
Промоција дипломаца (ИАС медицине 2 и специјалистичке студије)
        2 - студенти који су дипломирали почев од  08. 09. 2015.
Коктел

 

Среда 9. 12. 2015.


17:00


Резање славског колача

Свечана академија

Коктел



Програм прославе у pdf формату погледајте овде


ОДРЖАНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

На Факултету медицинских наука 16. новембра 2015. године одржана је акција добровољног давања крви. У акцији је прикупљено 28 јединица крви, а чак 22 даваоца одбијено је из медицинских разлога (тренутни умор, малокрвност, неправилни притисак...). Очигледно је неумитни темпо студентских обавеза узео свој данак оптималном физичком стању студената, али и сам одзив и укупан број давалаца који су се појавили тога дана говори о најбољој намери и великој свести о значају акције.

Ни овај куриозитет са бројем давалаца који су остали на покушају није умањио добар утисак о акцији нити оставио трага на пословично ведрој атмосфери која влада између давалаца, активиста Црвеног крста и особља Службе за трансфузију крви. Акција је према обичају одржана у Кабинету за ургентну медицину, а међу 50-ак добровољаца који су се испред ФМН појавили тог дана било је и службеника факултета и представника наставног кадра.

 

    


НОВО РУКОВОДСТВО НАУЧНИХ ГРУПА АКАДЕМИЈЕ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА СЛД

На седници Председништва Академије медицинских наука СЛД одржаној 28. октобра 2015. године изабрано је ново руководство научних група Академије медицинских наука СЛД.

Предлог Научне групе за превентивну и мултидисциплинарну медицину усвојен је једногласно и за чланове руководства изабрани су:

Председник: Научни саветник др Љиљана Вучковић-Декић, Београд
Потпредседник: Проф. др Небојша Арсенијевић, Крагујевац
Секретар: Проф. др Славољуб Живковић, Београд

Председник научне групе је по функцији члан Научног већа и Секретаријата Академије и активно учествује у раду и доношењу свих одлука значајних за рад Академије.

Председник
Проф. др Павле Миленковић


ГОСТОВАЊЕ ДР ЈАНА СОБЧИЊСКОГ НА ФМН

Гост Факултета медицинских наука у Крагујевцу у периоду од 23. до 30. септембра 2015. године био је др Јан Собчињски са Медицинског универзитета у Лублину у Пољској. Током свог боравка др Собчињски имао је више састанака са наставницима и сарадницима ФМН, нарочито са Интегрисаних академских студија фармације, а 24. септембра одржао је и предавање у Плавој сали за наставни кадар и студенте.

Др Јан Собчињски дипломирао је на Фармацеутском факултету Медицинског универзитета у Лублину, а докторирао на Природно-математичком факултету Универзитета у Ослу. И професионалну каријеру је градио на ове две високошколске установе, а тренутно је асистент на Катедри за примењену фармацију Фармацеутског факултета Медицинског универзитета у Лублину.

Током своје посете др Собчињеки упознао се и са историјом и појединим знаменитостима Србије и Шумадије, а имао је пријем и код декана Факултета медицинских наука проф. др Предрага Чановића.

 

    


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА
НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Нова школска 2015/2016. година званично је почела на Факултету медицинских наука у Крагујевцу 14. септембра 2015. године. Бруцошима интегрисаних академских студија и Основних струковних студија свечано су додељени индекси и упућени су на прва предавања.
Према успостављеном распореду, 14. септембра први су на студије ступили студенти интегрисаних академских студија фармације и стоматологије. Бруцоше фармације у амфитеатру је поздравио и у њихове будуће обавезе упутио проф. др Владимир Јаковљевић продекан за ИАС фармације. Будуће докторе стоматологије у Зеленој сали поздравила је доц. др Татјана Кањевац продекан за ИАС стоматологије.
Следећег дана, 15. септембра свој пут на ФМН започели су студенти прве године Интегрисаних академских студија медицине и Основних струковних студија. Медицинаре су у амфитеатру поздравили декан ФМН, проф. др Предраг Чановић и продекан за реформу наставе доц. др Иван Јовановић. Студенти Основних струковних студија индексе су званично добили у сали Интерне клинике Клиничког центра Крагујевац уз добродошлицу проф. др Марине Петровић продекана за Основне струковне студије.

 

 
 

Сви студенти прве године уз индексе су добили и одштампане семестралне водиче, а студенти интегрисаних академских студија том приликом упознати су и са својим туторима и генерално са туторским системом рада по коме је ФМН препознатљив. Декан и продекани бруцошима су од срца пожелели срећу током целих студија али их и упозорили на врло динамичан и згуснут програм рада који не оставља пуно слободног времена али и награђује посвећене.
Факултет медицинских наука је на прву годину студија школске 2015/2016. године уписао 90 студената ИАС медицине, 84 студента ИАС фармације, 25 студената ИАС стоматологије и и по 44 студента оба програма Основних струковних студија (струковна медицинска сестра/техничар и струковни физиотерапеут).

 

 


ПРВА ГРУПА ДИПЛОМАЦА
ИНТЕГРИСАНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА СТОМАТОЛОГИЈЕ

Драге колегинице,колеге,пријатељи , са радошћу и задовољством Вас обавештавам,да је прва група студената положила последњи испит и одбранила Завршни тест и тиме са успехом окончала своје студирање на ИАСС.

Татјана Кањевац Продекан ИАССС

Галерију слика можете погледати овде

 

    


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН БИОСКОП''
ИЗЛОЖБУ ОТВОРИО РАДОСЛАВ ЗЕЛЕНОВИЋ

На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 18. јуна 2015. године отворена је изложба ,,Био једном један биоскоп'' – изложба биоскопских плаката. Изложба представља филмске плакате из претходних деценија биоскопског живота Крагујевца и путовање кроз целокупну историју филмске и биоскопске културе овог града која се протеже од краја XIX века до данашњих дана.

Почасни гост на отварању изложбе био је господин Радослав Зеленовић директор Југословенске кинотеке и члан Европске академије за филм, који је званично и отворио изложбу. Том приликом господин Зеленовић, човек који је многим светски славним именима са изложених плаката био домаћин у Србији, надахнуто је изнео свој доживљај ове изложбе и филма као уметности, уз неизбежну бригу за судбину филма, биоскопа и филмске културе у Србији.

Изложби су нарочиту пажњу посветили представници медија, а посетиоци различитих генерација стопили су се у утиску о незаменљивости филмског доживљаја који нуди биоскоп и сублимацији света једног филма и уметничкој вештини коју нуди филмски плакат.

Изложба биоскопских плаката ,,Био једном један биоскоп'' биће отворена на Факултету медицинских наука и у наредном периоду.

Каталог изложбе можете погледати овде

 

    


ХУМАНИТАРНА ЖУРКА СТУДЕНАТА ФМН 19. ЈУНА

Студенти Факултета медицинских наука у Крагујевцу по трећи пут организују, сада већ традиционану Велику хуманитарну журку у дворишту факултета. која ће се одржати 19. јуна 2015. године у дворишту Факултета медицинских наука са почетком у 21 сат.

Поред дружења и забаве свакако равноправна компомента овог догађаја је и њен хуманитарни карактер. Наиме, сав приход од улазница биће уплаћен за лечење петогодишње Неде Кујунџић која болује од церебралне парализе и којој је потребан новац за више операција у Бечу. Основна цена улазнице је 100 динара, а свако ко жели може дати и више.

Ето прилике за добру забаву и дружење међу свим студентима ФМН и гостима и уједно шансе да се да значајно помогне некоме коме је та помоћ веома потребна. За оне који неће бити у прилици да дођу на журку на располагању је жиро рачун за уплате:

Динарски рачун
Banka Intesa
Неда Кујунџић
бр. рачуна: 908-16001-87
позив на број: 53-102-0009992/0




РАДОСЛАВ ЗЕЛЕНОВИЋ, ДИРЕКТОР ЈУГОСЛОВЕНСКЕ КИНОТЕКЕ ОТВАРА ИЗЛОЖБУ ,,БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН БИОСКОП'' НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Почасни гост на отварању изложбе ,,Био једном један биоскоп'' на Факултету медицинских наука биће господин Радослав Зеленовић директор Југословенске кинотеке и члан Европске академије за филм, који ће и отворити изложбу.
Изложба биоскопских плаката - ,,Био једном један биоскоп'' биће отворена у четвртак 18. јуна 2015. у 19 сати у Галерији факултета медицинских наука.




ИЗЛОЖБА ,,БИО ЈЕДНОМ ЈЕДАН БИОСКОП'' НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

У четвртак 18. јуна 2015. године у галерији Факултета медицинских наука биће отворена изложба биоскопских плаката - ,,Био једном један биоскоп''. Гледајући филмске плакате из претходних деценија посетиоци ће моћи да се подсете неких бољих филмских времена и културе, да се упознају са историјатом биоскопског живота у Крагујевцу и свакако са специфичном уметношћу филмског плаката.

Изложба је и сентиментално путовање кроз сопствену прошлост и доказ колико је испреплетена са доживљајима везаним за покретне слике. Са могућим сећањима на тачно време и место када је погледан неки значајан или мање значајан филм и са емоцијама које су покретале бујне приче из бископског мрака.

Отварање изложбе заказано је за четвртак 18. јун у 19 сати.

Каталог изложбе можете погледати овде




ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА МИЛОША ЈЕВТИЋА

Позивамо Вас на представљање књига Милоша Јевтића
ПРАГ ЗДРАВЉА – разговори са Живаном В. Максимовићем
ПУТ У ХИРУРГИЈУ – разговори са Лазаром Давидовићем

О књигама говоре:
Проф. др Ирена Танасковић
Проф. др Радомир Павловић
Проф. др Ненад Филиповић
Проф. др Живан Максимовић
Проф. др Лазар Давидовић
Милош Јевтић

Било би нам драго да присуствујете овом представљању, које ће се одржати у среду, 17. јуна 2015. године, у 18.00 часова, у Амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР РУДИЈА ВАН ЕЛДИКА

На Факултету медицинских наука 4. јуна 2015. године предавање је одржао проф. др Руди ван Елдик са Фридрих-Александер Универзитета Ерланген-Нирнберг. Наслов предавања био је "Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding High-Lights and Cover-Art".

Проф. др Руди ван Елдик рођен је у Амстердаму, основне и докторске студије завршио је на Потхефстром универзитету у Јужној Африци, а усавршавање је наставио на Универзитету у Франкфурту. Поред поменутих универзитета предавао је на више високих школа у САД, Немачкој, Израелу, Новом Зеланду, Аустралији и Пољској. Од 1994. године професор је на Катедри за неорганску и аналитичку хемију Фридрих-Александер Универзитета Ерланген-Нирнберг.

Предавање одржано у Плавој сали испратио је знатан број студената, професора и докторанада Факултета медицинских наука, а професора Ван Елдика најавио је и представио проф. др Слободан Новокмет коме је управо проф. Ван Елдик био ментор.

 

    


ПРЕДАВАЊЕ
"Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding
High-Lights and Cover-Art"

Проф. Dr. Dr. h. c. mult. Rudi van Eldik са Института за Хемију и Фармацију Универзитета Friedrich-Alexander, Erlangen-Nurnberg одржаће у четвртак, 04. јуна 2015. године предавање на тему
Inorganic and Bioinorganic Mechanistic Studies. Rewarding High-Lights and Cover-Art у Плавој сали деканата Факултета Медицинских наука у 12.00 часова.


ТРИБИНА "ХРОНИЧНИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС – ПРЕВЕНЦИЈА, ДИЈАГНОСТИКА И ЛЕЧЕЊЕ"

Поводом месеца посвећеног хепатитису, крагујевачки Комитет за међународну сарадњу студената медицине, у сарадњи са Удружењем „Хронос“ организује трибину под називом „Хронични вирусни хепатитис – превенција, дијагностика и лечење”, у суботу, од 17 сати, у Амфитеатру Факултета медицинских наука.
Предавачи су еминентни стручњаци разних специјалности: проф. др Жељко Мијаиловић, инфектолог КЦ Крагујевац; др Лела Илић, епидемиолог, ИЗЈЗС „Батут“ и представници Удружења „Хронос“.

Опширније погледајте овде


„РЕЦИ НЕ ДУВАНСКОМ ДИМУ!“

КгПСА ће обележити Светски дан борбе против дуванског дима у сарадњи са Институтом за Јавно здравље Крагујевац и бројним професорима Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Акцију под називом „Цигарете су отмен начин да починиш самоубиство. Реци НЕ дуванском диму!“ спровешћемо у суботу, 30.маја, од 9 до 11 часова, у ТЦ Делта Парк. Разговараћемо са суграђанима о штетности дуванског дима и делити флајере на ову тему.

Затим ћемо свој штанд, у понедељак, 1.јуна, преместити у хол Факултета медицинских наука, и у периоду од 11 до 16 часова, наше колеге, студенти ће за сваку преломљену цигарету, од нас на дар добити лимунду.
Сви који желе да учествују у акцији и да се детаљније информишу о истој, могу да се јаве на маил: kgpsamedf@gmail.com

Видимо се!

Студентскa асоцијације студената фармације у Крагујевцу


ПРЕДСТАВЉЕН ,,ВОДИЧ ЗА ОДГОВОРНО ПИЈЕЊЕ АЛКОХОЛА''

Институт за ментално здравље из Београда је на Факултету медицинских наука 28. маја 2015. године представио ,,Водич за одговорно пијење алкохола''. У питању је јединствена публикација у овом делу Европе и део је пројекта ,,Одговорно пијење у Србији'' који је од националног значаја.
Водич је намењен свим грађанима Србије, штампан је у тиражу од 10 000 примерака, а настао је у сарадњи Института за ментално здравље и Светске здравствене организације. Уредник је прим. др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности у Београду који и аутор издања са др Гораном Лажетићем. Водич је писан приступачним језиком и обухвата целокупну контроверзност алкохола као саставног дела традиције и културе ових простора и алкохолизма као најраспрострањеније социјално-медицинске болести већ вековима, иако тек од 50-их година ХХ века има тај статус.
Организатори су изразили задовољство чињеницом да су публику на овом предавању доминантно чинили студенти Факултета медицинских наука, а куриозитет је да су спонзори пројекта ,,Одговорно пијење у Србији'' и штампања Водича били велики произвођачи и дистрибутери алкохолних пића из Србије, који су се водили мотивима друштвено одговорног понашања и пословања.

 

    


 

АМЕРИКА У РОМАНИМА, ДРАМАМА И ФИЛМОВИМА СТОЈАНА СТИВА ТЕШИЋА

Универзитетска библиотека Вас позива на предавање проф. др Љиљане Богоеве Седлар са Факултета драмских уметности, на тему: АМЕРИКА У РОМАНИМА, ДРАМАМА И ФИЛМОВИМА СТОЈАНА СТИВА ТЕШИЋА.
Предавање ће бити одржано у Универзитетској галерији, у четвртак 28. 5. у 18 часова.

Професорка Факултета драмских уметности у Београду, Љиљана Богоева Седлар је познавалац дела Стојана Стива Тешића (Steve Tesich), из чијег су рада са постдипломцима Филозофског факултета у Нишу произашли преводи драма објављени у књизи Стојан Стив Тешић: живот и три драме публицисте Зорана Јеремића.

Пишући за позориште и филм, Тешић је доживео бројне успехе, међу којима је и Оскар за сценарио филма Breaking away. Постхумно објављен Тешићев роман Кару, преведен на француски, био је 2014. године први на бестселер листи иностраних романа у тој земљи. Тешићеви романи још увек нису преведени у Србији, иако је Министарство за дијаспору Републике Србије 2005. установило награду „Стојан Стив Тешић“ која се додељује писцима српског порекла који пишу на другим језицима.

Опширније погледајте овде


ЕДУКАТИВНО ПРЕДАВАЊЕ О ОДГОВОРНОМ КОНЗУМИРАЊУ АЛКОХОЛА

Институт за ментално здравље организоваће за све заинтересоване грађане едукативно предавање о значају одговорне конзумације алкохола, поводом представљања првог "Водича за одговорно пијење алкохола", у четвртак, 28. маја 2015, у 14 сати, у Aмфитеатру Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Посетиоци ће на предавању имати прилику да се упознају са постулатима нискоризичног пијења алкохола које ће презентовати прим. др Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље и уредник Водича, да поставе питања која их занимају у вези са темом, као и да добију бесплатан примерак "Водича за одговорно пијење алкохола". Улаз је слободан!

"Алкохолизам представља најраспрострањенију социјално-медицинску болест,
 а злоупотреба алкохола представља водећи узрок смртности код младих
узраста од 15 до 29 година."

"Водич за одговорно пијење алкохола" представља јединствену публикацију у овом делу Европе насталу у оквиру програма сарадње Института за ментално здравље са Светском здравственом организацијом.
Циљ Водича представља превенцију алкохолизма, смањење штете изазване употребом алкохола и унапређење менталног здравља грађана.    


Опширније о пројекату од националног значаја, под називом "Одговорно пијење у Србији" можете погледати овде


ЈОШ ЈЕДНА УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Редовна мајска акција добровољног давања крви на Факултету медицинских наука одржана је 20. маја 2015. године, према обичају у Кабинету за ургентну медицину. У акцији су сакупљене 42 јединице крви док је 12 давалаца одбијено из медицинских разлога, што значи да се укупно 54 даваоца добровољно јавило. Тиме је Факултет медицинских наука још једном имао највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета.

Згуснуте наставне обавезе и спаран мајски дан нису били баш охрабрујући предуслови за одржавање акције, али је одзив био више него позитиван, о чему говори и велики број давалаца који су крв дали први пут, а међу добровољцима је било и професора. Све у свему, нарочит утисак из овог издања акције је изразити ентузијазам студената, свест о важности таквог личног геста и пожртвованост да се томе приступи упркос згуснутим обавезама и умору који се код студената подразумева. Тако да није било мало оних који су били разочарани зато што им је због сопствених тренутних физичких капацитета саветовано да овога пута не дају крв. Организатори акције, Црвени крст Крагујевца, Служба за трансфузију крви Клиничког центра Крагујевац и Факултет медицинских наука посебно су охрабрени након ове акције која је још једном потврдила важност будности у свакој кампањи изнова. Они зато упућују велику захвалност свим учесницима уз позив да се оваква свест одржи и само увећа, за шта је Факултет медицинских наука свакако показао капацитет.

    


НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА

Дана 20.05. у оквиру Недеље здравља уста и зуба студенти и сарадници ИАС Стоматологије вршили су стоматолошке прегледе и обуку  о одржавању оралне хигијене деци предшколског узраста. 

Акција је спроведена у пешачкој зони у Крагујевцу.

Студенткиње треће године ИАСС са сарадницима, су својим радом допринеле квалитетном и успешном спровођењу акције. 

 

 
    


ФМН НА ,,ОТВОРЕНИМ ВРАТИМА УНИВЕРЗИТЕТА''

 

На платоу испред Ректората Универзитета у Крагујевцу 18. маја 2015. године одржана је традиционална манифестација ,,Отворена врата Универзитета'' коју организује универзитетски Центар  за развој каријере и саветовање студената. Циљ ове манифестације је упознавање средњошколаца, будућих студената са могућностима студирања на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Ученици крагујевачких средњих школа тако су и овог маја били у прилици да се на појединачним штандовима сваког факултета информишу о студијском програмима, пријемном испиту и свему другом што би их интересовало. Свој штанд, као и увек имао је и Факултет медицинских наука, на коме су студенти давали све потребне информације и одговарали на бројна и разноврсна питања. Заинтересовани ђаци и присутни професори могли су тако да чују и много више од саме приче о упису и наставним активностима и доживе праву атмосферу Факултета медицинских наука. Све то, само још директније и целовитије, у просторијама факултета посетиоцима је иначе већ годинама доступно на Данима отворених врата ФМН, који се одржавају сваке суботе у априлу, мају и јуну до пријављивања за упис.

Будући студенти тога дана су на платоу Ректората из прве руке могли да сазнају тачне информације везане за упис на ФМН, распрше многе уобичајене заблуде и страхове везане за сам пријемни испит и студирање и чују бројне савете искусних студената како да им сви ти процеси протекну што безболније, природније и ефикасније.

Лепо време поспешило је одржавање целе менифестације, а атмосферу су украсили и студенти Филолошко-уметничког факултета који су извели ефектан музичко-сценски програм за присутне. Манифестација ,,Отворена врата Универзитета'' и овога пута је одисала гостопримством и добром организацијом захваљујући уиграном младом тиму универзитетског Центра за развој каријере и саветовање студената.

 


Центру за матичне ћелије Факултета медицинских наука
додељена повеља
КАПЕТАН МИША АНАСТАСИЈЕВИЋ
за научну и пословну визију у региону

 


ИЗАБРАН НОВИ РЕКТОР УНИВЕРЗИТЕТА

Дана 15. маја 2015. године у 12.00 сати у ректорату Универзитета у Крагујевцу одржана је XIX изборна седница Савета Универзитета у Крагујевцу, на којој је редовни професор Факултета медицинских наука др Небојша Арсенијевић изабран за ректора Универзитета у Крагујевцу.

Од укупно 19 чланова Савета за избор проф. др Небојше Арсенијевића гласало је 17 чланова Савета Универзитета у Крагујевцу.

Проф. др Небојша Арсенијевић изабран је за ректора Универзитета у Крагујевцу на мандатни период од 3 године .


Поводом обележавања Светске недеље имунизације, крагујевачки Комитет за међународну сарадњу студената медицине ИФМСА-Србија у сарадњи са Институтом за јавно здравље Крагујевца, Домом здравља Крагујевац и Факултетом медицинских наука организује низ активности.

Наиме, у атријуму Шопинг центра „Крагујевац Плаза“ за викенд, 25. и 26. априла, одржава се трећа по реду „Болница за медведиће“. Овога пута, пажња ће бити усмерена на едукацију деце о значају имунизације, али на родитеље, јер је неопходно да сви буду вакцинисани. За старије грађане даваће се савети о очувању здравља и значају вакцинације те популације од сезонског грипа.

Затим, у среду 29. априла, у Амфитеатру Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, са почетком у 18.30 часова, одржаће се Трибина под називом „Превенција = вакцинација“, која је отворена за јавност. Ово је јединствена прилика да се родитељи и генерално грађани информишу о значају вакцинације за будући живот, за спречавање епидемије… Предавачи ће бити лекари из разних грана медицине, те присутни неће остати ускраћени ни за какву информацију која је за њих битна.

У ИФМСА-Србија истичу да се последњих месеци води негативна кампања на тему имунизације, што је по будућим лекарима, просто недопустиво.

– Страх родитеља произилази из неинформисаности, а у медијима се свакодневно појављују „квази-стручњаци“, жељни пажње, који износе гомилу нетачних информација, те родитеље доводе у стање збуњености. Поврх свега, на интернету се могу наћи више негативних и крајње бесмислених страница, од оних који би родитељима јасно објаснили све чињенице везане за вакцине. Стога и желимо да искористимо нашу енергију и ентузијазам у едукацију родитеља на ову тему, јер лекари, наше колеге, понекад немају, услед обима посла, времена да сваком пацијенту одговоре на сва питања везана за вакцинацију – наводе у ИФМСА.
©RitamGrada.rs


АКРЕДИТОВАН ЦЕНТАР ЗА МОЛЕКУЛСКУ МЕДИЦИНУ И ИСТРАЖИВАЊА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

На основу члана 18. става 1. тачке 2. и члана 61. става 2. Закона о научноистраживачкој делатности ("Службени гласник РС" број 110/05 и 50/06 -исправка и 18/10), члана 13. и 14. Правилника о вредновању научноистраживачког рада и поступку акредитације научноистраживачких организација ("Службени гласник РС" број 90/06) и члана 3. става 1. и 2. и члана 4. става 1. до 3. Правилника о критеријумима и мерилима за додељивање, потврђивање и одузимање статуса центра изузетних вредности, научноистраживачки рад и финансирање центра изузетних вредности ("Службени гласник РС" број 60/08 и 52/13), а на захтев Факултета медицинских наука у Крагујевцу, Улица Светозара Марковића број 69, број захтева: : 01-12516 од 13.11.2014. године,

Одбор за акредитацију научноистраживачких организација на седници од 03.02.2015. године донео је:

ОДЛУКУ О АКРЕДИТАЦИЈИ ЦЕНТРА ИЗУЗЕТНИХ ВРЕДНОСТИ

Акредитује се Центар за молекулску медицину и истраживања матичних ћелија Факултета медицинских наука у Крагујевцу, као Центар изузетних вредности у области медицинских наука -медицина, фармација, стоматологија и специјална едукација и рехабилитација...

Овом приликом захваљујемо свим члановима Комисије Факултета на несебичном раду за акредитовање Центра изузетних вредности.

Опширније погледајте овде


СЕМИНАР КМЕ И НОВА МОНОГРАФИЈА НА СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу још једном је дужна пажња посвећена Светском дану бубрега. У амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' 14. марта 2015. представљена је нова књига проф. др Дејана Петровића ,,Малигне болести и оштећење бубрега у клиничкој пракси'' и одржан је семинар Континуиране медицинске едукације са истоименом темом. Овај догађај окупио је на једном месту сам врх српске нефрологије.

Постала је већ традиција да Крагујевац, Факултет медицинских наука и проф. др Дејан Петровић буду окупљајући фактори за сабирање научне мисли ове гране медицине у Србији. А Светски дан бубрега показао се временом као добар повод да се на глобалном и локалном нивоу повећава свест о важности бубрега за целокупно здравље и да се у целом свету смањи учесталост болести бубрега и са њима повезаних болести.

Организатори семинара били су Факултет медицинских наука у Крагујевцу (Центар за КМЕ) и Клиника за урологију и нефрологију Клиничког центра Крагујевац. Једнодушне оцене учесника дате су за јединственост и важност оваквог скупа у погледу окупљања самог врха српске нефрологије и тиме створених услова за помаке у научној мисли. Велике похвале изречене су и за ниво организације скупа и самог руководиоца, проф. др Дејана Петровића за кога је примећено да је својом новом монографијом потврдио своје истакнуто место у области стручне литературе ове гране медицине.

Иначе, овогодишњи слоган Светског дана бубрега на глобалном нивоу био је ,,Здрави бубрези за све'', уз посебну поруку ,,Започните дан чашом воде''.

    
    



ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И СЕМИНАР КМЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА БУБРЕГА

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу у суботу 14. марта 2015. године биће одржана промоција монографије ,,Малигне болести и оштећење бубрега у клиничкој пракси'' и семинар Континуиране медицинске едукације са истоименом темом. А све то у поводу Светског дана бубрега који се ове године обележава 12. марта.

Организатори семинара су Факултет медицинских наука у Крагујевцу (Центар за континуирану медицинску едукацију ФМН) и Клиника за урологију и нефрологију Клиничког центра Крагујевац.

Руководилац је проф. др Дејан Петровић који је и аутор монографије. Семинар је акредитован код Здравственог савета Србије и за предаваче носи 12 бодова, а за слушаоце шест. Место догађања је амфитеатар ФМН, регистрација учесника почиње у 8 сати, а отварање у 9.

Већ је традиција да се на Факултету медицинских наука у Крагујевцу Светски дан бубрега обележава на овакав, врло ангажован начин. Овогодишњи слоган манифестације на светском нивоу је ,,Здрави бубрези за све'', уз поруку ,,Започните дан чашом воде''.


ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ,,ВРЕДНОВАЊЕ НАУКЕ И НАУЧНИКА''

У Универзитетској галерији Универзитета у Крагујевцу 26. фебруара 2015. године одржана је промоција књиге ,,Вредновање науке и научника''. У питању је монографија уредника проф. др Небојше Арсенијевића и проф. др Љиљане Вучковић-Декић у издању Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Промоција је протекла уз изузетно интересовање академске заједнице, јавности и медија. Представљајући књигу, рецензенти и уредници били су једнодушни у оцени колико су оваква издања неопходна у развоју научне мисли једне земље. Имајући то у виду, запажено је притом и да се овај наслов појављује у правом тренутку.

    
    




АКЦИЈА ,,ОСМЕХ НА ДАР''

Традиционална новогодишња акција прикупљања помоћи за најугроженију децу са територије Србије ове године почела је са радом на Факултету медицинских наука у Крагујевцу 16. децембра и планирано је да траје до 26. 12. Ово је већ девета акција по реду и спроводи је први студентски хуманитарни фонд ,,Осмех на дар'' који је и основан 2009. године као формални наставак те акције и то од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената тог факултета. У раду фонда учествују студенти свих већих факултета Универзитета у Београду као и универзитета у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

У акцији се прикупљају слаткиши, играчке, наставни материјал и друге ствари од којих могу настати пакетићи намењени угроженим породицама и институцијама које брину о сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом и посебним потребама широм Србије.

Активисти са кутијама у којима се остављају прилози дежурају у холу (галерији) Факултета медицинских наука од 10 до 14 сати и тако би требало да буде до 26. децембра, мада је претходних година трајање акције продужавано због великог интересовања. То је прилика за оне који имају добру вољу да се евентуално припреме и према жељи и могућностима снабдеју пре следећег проласка поред активиста и кутија са даровима, или да једноставније, купе на истом месту празничне честитке јер приход иде у исту сврху.

Ова акција постала је једна од лепих традиција Факултета чија се симболика појачава њеним одвијањем у атмосфери долазећих празника што представља праву прилику да се макар мало улепша стварност онима који су имали мање среће.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.