Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 


Архива вести 2012. године


YOUTH LEADERSHIP CONFERENCE "ДА МЛАДИ ОСТАНУ У СРБИЈИ!"

Међународна студентска организација AIESEC у периоду од 20. до 22. марта реализује пројекат "Youth Leadership Conference" са циљем да пробуди лидерство и жељу за покретањем сопственог бизниса код младих у Србији, како би се спречио масовни одлазак младих људи из земље.

Пројекат садржи низ едукативних догађаја у виду предавања, радионица и панел дискусија ради унапређења разумевања значаја лидерства и лидерских вештина међу младима у Крагујевцу, као и да је пут до успеха могућ и останком у Србији.

Опширније погледајте овде.


АКЦИЈА ,,ОСМЕХ НА ДАР''


            Традиционална новогодишња акција прикупљања помоћи за најугроженију децу са територије Србије ове године трајала је на Факултету медицинских наука у Крагујевцу од 12. 12. до 24. 12. 2012. Ово је већ седма акција по реду и спроводи је први студентски хуманитарни фонд ,,Осмех на дар'' који је и основан 2009. године као формални наставак те акције и то од стране Правног факултета Универзитета у Београду и групе студената тог факултета. У раду фонда учествују студенти свих већих факултета Универзитета у Београду као и универзитета у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

            У акцији су прикупљани слаткиши, играчке, наставни материјал и друге ствари од којих могу настати пакетићи намењени угроженим породицама и институцијама које брину о сиромашној, болесној и деци са инвалидитетом и посебним потребама широм Србије, а могло се помоћи и куповином празничних честитки. Активисти са кутијама у којима се остављају прилози дежурали су у холу (галерији) Факултета медицинских наука у интервалу од 10 до 14 сати и планирано је било да акција траје до 21. децембра, али је због повећаног интересовања продужена до 24. 12. Упркос томе учинак акције је нешто мањи него претходних година иако јој се јесу одазвали студенти, наставни кадар и запослени на факултету.

   

 

            Ова акција постала је једна од лепих традиција Факултета чија се симболика појачава њеним одвијањем у атмосфери долазећих празника што представља праву прилику да се макар мало улепша стварност онима који су имали мање среће. 


ПОГЛАВЉЕ НАШИХ ХИРУРГА ОБЈАВЉЕНО У МЕЂУНАРОДНОМ УЏБЕНИКУ


У књизи ,,Актуелни концепти у генералној грудној хирургији'' (,,Current Concepts in General Thoracic Surgery'') уредника Луција Кађинија објављено је поглавље ,,Торакална траума'' чији су аутори наставници и сарадници Факултета медицинских наука са катедре за хирургију.

У питању су проф. др Слободан Милисављевић, шеф катедре и сарадници у настави на предмету хирургија др Марко Спасић и др Милош Арсенијевић.

Поглавље је већ доступно у интернет издању књиге, на линку www.intechopen.com/articles/show/title/thoracic-trauma и брзо је забележен велики број прегледа и скидања садржаја од стране многих корисника и специјализованих портала и блогова.

 


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2012.

ПРОСЛАВЉЕНА КРСНА СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА


            Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 09.12.2012. свечано је прославио Дан факултета и Крсну славу, Светог Алимпија Столпника. Тога дана навршило се тачно 35 година од оснивања факултета 1977. године. У простору деканата госте су дочекивали декан, проф. др Предраг Чановић и домаћин славе доц. др Иван Јовановић. Дан ФМН и ове године је окупио пријатеље куће из многих сфера друштвеног живота, од академских, привредних и црквених кругова, до плејаде пензионисаних професора и радника факултета. Сечење славског колача обавио је Епископ шумадијски господин Јован уз саслуживање свештенства Саборне цркве у Крагујевцу и појање Катедралног октета ,,Свети Роман Мелод''. Након тога доц. др Иван Јовановић предао је, према обичају, део колача наредном домаћину доц. др Срђану Стефановићу.

   

 

            Свечаном академијом Факултет медицинских наука се још једном се потрудио да донесе живост у оквирима академизма. Тако је, након што је присутне поздравио декан, проф. др Предраг Чановић, на овогодишњој свечаности наступила Етно група ,,Завет'' из Крагујевца која у свом раду негује музичко и културно наслеђе Старе Србије. На старим инструментима попут тапана, тарабука, тамбура и окарине уз два женска гласа, они су присутнима представили музику из давно заборављених записа.

            Славље је традиционално завршено коктелом у ресторану факултета уз опуштено дружење и најбољу стару градску музику Крагујевца.

 


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2012.

СВЕЧАНА ДОДЕЛА ДИПЛОМА И НАГРАДА


            На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 08.12.2012. свечано су додељене дипломе и награде студентима свих програма факултета. Ова церемонија традиционално се одржава у делу прославе Дана факултета 09. децембра и Крсне славе, Светог Алимпија Столпника. Свечаност је према обичају одржана у два термина у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић''.
            У првом делу, након поздравне речи декана проф. др Предрага Чановића промовисано је 156 дипломаца интегрисаних академских студија медицине који су дипломирањем стекли звање доктора медицине. Они су према традицији положили Хипократову заклетву коју је прочитао најбољи дипломац генерације Јован Јовановић (просечна оцена 9,71). Затим су додељене награде најбољим студентима свих година и студијских програма. Златник у јабуци на дар најбољима још увек је један од симбола Факултета медицинских наука. Традиционално је додељена и стипендија из Фонда ,,Проф. др Илија Росић'' најбољем студенту ФМН.
             Ове године то је Жељко Тодоровић, студент шесте године са просечном оценом 9,91, а награду је доделио проф. др Петар Веселиновић са Економског факултета у Крагујевцу, члан УО Фонда.

 

 

            У другој групи присутне је поздравио проф. др Слободан Јанковић након чега је представљено 60 нових дипломаца интегрисаних академских студија фармације који су дипломирањем стекли звање магистра фармације. По први пут у историји факултета они су положили заклетву фармацеута, која је међународно прихваћена, а прочитао ју је проф. др Слободан Јанковић. Након тога представљен је и 41 струковни терапеут и 41 струковна медицинска сестра и техничар уз једног струковног фармацеутског техничара. Тога дана промовисано је и три нова магистра Факултета медицинских наука и двадесет двоје нових специјалиста, од којих је један са ужом специјализацијом.
            Цео дан обележила је веома свечана атмосфера и изузетна посећеност догађаја. Комплетне церемоније музиком су прожели млади уметници, Вања Марковић на виолини и Игор Петровић на хармоници звуцима класике, филмске музике и танга. Дружење на коктелу у ресторану факултета било је традиционално леп завршетак целодневне светковине.

 

Слике са свечане доделе диплома и награда можете погледати овде


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2012.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ГРАФИКА ИВАНА МИЛАДИНОВИЋА


            Изложбе у галерији Факултета медицинских наука у Крагујевцу постале су традиционални део обележавања Дана факултета 9. децембра. Ове 2012. године када Факултет бележи и 35 година постојања прославу је увеличала изложба графика Ивана Миладиновића, академског уметника из Београда која је отворена 7. децембра. Он је рођен 1971. у Лесковцу, а дипломирао је 1998. на Факултету примењених уметности у Београду, одсек Примењена графика, атеље Графика и књига (награда за најуспешнији дипломски рад своје генерације). Бави се графиком на традиционалан начин радећи у класичним техникама дубоке штампе. Иза њега су бројне самосталне изложбе и награде у земљи и иностранству.
            Изложба у галерији Факултета медицинских наука у потпуности представља малу графичку форму екслибрис. У питању су цртежи малог формата који су у почетку служили томе да власник на отмен начин обележи власнишво над својим књигама (на унутрашњим страницама), а временом се то претворило у засебан уметнички правац и предмет пажње колекционара (,,Ex libris'', лат. буквално- ,,из књига'', односно ,,из књига власника тог и тог'').

 

 

            Уметнички свет Ивана Миладиновића спаја мотиве из маште, митологије и литературе техникама старих гравера и оком модерног уметника. Детаље који се по пракси те графичке технике раде под лупом он црта без ње, мамећи гледаоца да се приближи и удуби у богатство његовог света. Публика у галерији Факултета медицинских наука сада може пажљиво да посматра једну нову естетику на 15 изложених радова који су на свој начин променили атмосферу простора. Стручна јавност дала је одличне критике изложби Ивана Миладиновића примећујући изузетну реткост прилика за сусрет са том уметничком формом која се још појавила у таквом ауторском домету. Тиме је галерија Факултета медицинских наука дала свој мали допринос употпуњивању ликовне понуде града Крагујевца истовремено прослављајући 35 година Факултета.

 

Комплетан каталог изложбе можете погледати овде


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2012.

РЕВИЈА РАДОВА ПУБЛИКОВАЛИ СМО


На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 07.12.2012. одржана је ревија радова ,,Публиковали смо'' која представља сумирање и анализу научних активности у претходној години.

На ревији је констатован наставак позитивног тренда унапређења научно-истраживачких активности и представљени су подаци који говоре о резултатима у претходном периоду.

Учешће на пројектима

92 наставника и сарадника Факултета медицинских наука је ангажовано на пројектима Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије у периоду 2011-2014.

Тренутно се на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу реализује 32 јуниор пројекта.

44 наставника и сарадника Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу је било ангажовано на пројектима Министарства за науку Републике Србије у периоду 2006-2010.

Комплетну презентацију публикованих радова у 2012. години можете погледати овде

 

 
 

 


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2012.

ОДРЖАНО СУПЕРФИНАЛЕ МЕДИЦИНИЈАДЕ 2012. И ПРВЕНСТВО ФМН


Факултет медицинских наука у Крагујевцу и Факултетско спортско друштво ,,Медицинар'' организовали су 02.12.2012. ,,Суперфинале Медицинијаде 2012.'' и  Првенство ФМН у стоном тенису и шаху поводом Дана факултета и 35 година од његовог оснивања.

,,Суперфинале Медицинијаде 2012.'' било је круна овогодишње 36. Медицинијаде одржане у Будви од 9. до 14. маја на којој је учествовало 14 факултета. У Суперфиналу су учествовала три првопласирана факултета са тог такмичења тако да је Факултет медицинских наука угостио Медицинске факултете из Београда и Новог Сада. Такмичења су одржана у  футсалу, кошарци, баскету, рукомету и одбојци у мушкој и женској конкуренцији. То је била прилика за коначно одмеравање снага и добијање крајњих шампиона.

На Првенству Факултета медицинских наука у стоном тенису и шаху учествовале су екипе факултета Крагујевачког универзитета које су имале прилику да покажу своје знање у овим племенитим дисциплинама.

Сва такмичења одржана су у спортској сали Друге крагујевачке гимназије и балон сали ,,Артем''.

  
  
  

На ,,Суперфиналу Медицинијаде 2012.'' постигнути су следећи резултати:

Друга крагујевачка гимназија

Спорт

Утакмица

 

Рукомет (ж)

ФМН Кг - МФ Бг

14:12

Рукомет (м)

ФМН Кг - МФ Бг

13:12

Футсал (м)

ФМН Кг - МФ Бг

2:6

Футсал (ж)

ФМН Кг - МФ Бг

2:1

 

Балон сала Артем

Спорт

Утакмица

 

Кошарка (ж)

ФМН Кг - МФ НС

32:28

Баскет (м)

МФ НС 1 - МФ Бг 1  (претколо)
МФ НС 2 - МФ Бг 2  (претколо)
МФ НС 2 - ФМН Кг 2  (полуфинале)
МФ Бг 1 - ФМН Кг 1  (полуфинале)
МФ НС 2 - ФМН Кг 1  (финале)

7:13
13:9
12:6
12:18
15:9

Одбојка (ж)

ФМН Кг - МФ НС

0:2 (21:25, 21:25)

Одбојка (м)

ФМН Кг - МФ НС

2:0 (25:18, 25:19)

 

Прво место у шаху освојио је Факултет медицинских наука, док је у стоном тенису прва била екипа Факултета инжењерских наука.

Резултате њихових мечева можете погледати овде

На свечаном отварању у Другој гимназији на паркету су се окупили сви спортисти факултета учесника а церемонију је обележио наступ фолклорне секције студената Факултета медицинских наука која је у сарадњи са ансамблом Студентског културног центра Крагујевац извела кореографију ,,Игре из Старе Србије''. Својим присуством отварање је увеличао Милош Срејовић, члан УО Спортског савеза Србије, легенда српског спорта као европски првак у троскоку 1978. године.

Манифестацију је званично отворио проф. др Предраг Чановић, декан Факултета Медицинских наука у Крагујевцу.

Такмичења су протекла у доброј борби и одличној атмосфери, како на терену тако и на трибинама. После такмичења дружење је према традицији завршено коктелом у ресторану Факултета.

Све то дало је идеју учесницима да оваква окупљања буду чешћа и да се реализују узвратним посетама.

 


 


СЛАВА И ДАН ФАКУЛТЕТА 2012.


ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ ДАНА ФАКУЛТЕТА 2012.


 

Факултет медицинских наука у Крагујевцу и ове године са радошћу прославља Крсну славу и Дан факултета кроз више дана и многе видове свог деловања, сабирајући своја достигнућа и надајући се пријатељима.

Позивамо Вас да нам се у прослави придружите и тако нам улепшате дане славља.

Посебну радост би нам причинило уколико бисте нам се 9. децембра у 17 сати придружили у молитви Светом Алимпију Столпнику током резања славског колача,након чега ће у амфитеатру„Проф. др Милосав Костић“ бити одржана Свечана академија.

Унапред се радујемо поновном сусрету,

Домаћин Славе Доц. др Иван Јовановић

Декан Проф. др Предраг Чановић

 

Програм прославе погледајте овде

 

 


ОДЛИЧАН ОДЗИВ ЗА ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ


На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 26.11.2012. одржана је редовна новембарска акција добровољног давања крви. Овога пута сакупљене су 74 јединице крви уз осам кандидата који су одбијени из медицинских разлога. Већ је уобичајено да Факултет медицинских наука има највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета с тим што је овај факултет сада поправио сопствени досадашњи највећи број који је био 64. Са одбијеним кандидатима, акцији се одазвало укупно 82 даваоца.
Акција је према обичају одржана у Кабинету за ургентну медицину од 10 до 14 сати, а студенти су долазили и знатно раније распитујући се за почетак акције у настојању да долазак ускладе са својим редовним наставним обавезама. Све време акције у деканату на првом спрату и испред самог Кабинета владала је позитивна гужва. Куриозитет је да је одзив био толики да је при крају акције особље Службе за трансфузију крви потпуно неочекивано морало да враћа кандидате који су долазили јер та Служба са људством и техничким ресурсима којима располаже може да обради ограничен број јединица крви у једном дану.
Студенти Факултета медицинских наука тако су тако су још једном показали високу свест о значају добровољног давања крви, потврђујући да хуманост нема и не треба да има граница, истовремено стављајући ,,проблем'' нове врсте пред Црвени крст Крагујевца, Службу за трансфузију крви КЦ Крагујевац и сам Факултет. А то је - како обезбедити просторне и временске капацитете који ће одговорити одзиву студената овог факултета.

 

  

 


ЈАВНА РАСПРАВА НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА


Прва од четири јавне расправе о радним верзијама нацрта Закона о заштити права пацијената и Закона о заштити особа са менталним сметњама одржана је на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 23.11.2012. године. Велики број стручњака, медија и заинтересованих потврдио је значај скупа одржаног у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић''.

Поздрављајући присутне у име здравствене заједнице Крагујевца и самог Града, проф. др Небојша Арсенијевић, директор КЦ Крагујевац, и проф. др Александар Живановић, члан Градског већа задужен за здравствену заштиту, изразили су наду да ће нови закон допринети решавању проблема и уређењу односа у специфичним областима здравства. Присутнима се обратила и Наташа Новаковић, представник ОЕБС-а, констатујући да још увек не постоје адекватни закони у датим областима, истовремено поздрављајући брзу акцију Министарства здравља на њиховом доношењу уз акценат на пуну подршку ОЕБС-а у том смеру.

Министар здравља у Влади Републике Србије, проф. др Славица Ђукић-Дејановић прва је испред Министарства предлагача говорила о значају и циљу доношења закона, најавивши план активности. Истакла је да су у питању закони који ће по први пут регулисати поједине области у здравству и изразила наду да ће сви учесници у јавној расправи допринети његовом квалитету.

Након излагања министра здравља нацрте закона представиле су саветник и помоћник министра после чега је уследила дискусија

 

 

 


СВЕТСКО СРЕБРО ЗА ЛАЗАРА ФИЛИПОВИЋА


Апсолвент основних струковних студија (смер физиотерапеут) Факултета медицинских наука Лазар Филиповић освојио је сребрну медаљу у паратриатлону на Светском првенству у триатлону одржаном на Новом Зеланду од 20. до 22. октобра 2012. Због оштећења вида Филиповић је медаљу освојио заједно са својим пилотом и тренером Марком Павловићем, колегом из Клуба екстремних спортова.

Прво место освојила је Велика Британија, а треће Бразил, чије такмичаре су Филиповић и Павловић претекли у последњих 100 метара трчања, финалне етапе триатлона која је уследила након пливања и вожње бицикла. У најмасовнијој трци до сада учествовало је 108 паратриатлонаца из читавог света.

Подвиг Филиповића тим је већи јер се током припрема за такмичење озбиљно повредио у саобраћајном удесу, па је на сопствену одговорност наступио на такмичењу. Значајну улогу у његовом наступу на Светском првенсту имао је и Факултет медицинских наука, како у обезбеђивању услова за пут, тако и у припремама и опоравку од повреде. Наступ на Светском првенству помогли су и Град Крагујевац са својим установама и други донатори.

Да подсетимо, Лазар Филиповић је у фебруару ове године заједно са Гораном Николићем колегом из параолимпијског клуба ,,Јуниор'' направио несвакидашњи подвиг претрчавши десет маратона за десет дана на релацији Крагујевац-Мостар (421км), у условима екстремно хладног времена и великих снежних падавина.

 


НАСТУП НА ,,MEDIEXPO'' 2012.


Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу представио се и на четвртом по реду Сајму медицине, стоматологије и фармације ,,MEDIEXPO'' одржаном од 25. до 27. октобра 2012. на ,,Шумадија сајму'' у Крагујевцу. Ова манифестација одржава се паралелно са традиционалним Октобарским здравственим данима Крагујевца који су ове године имали своје 37. издање. Факултет медицинских наука као покровитељ оба скупа даје свој значајан допринос учешћем својих научних радника и представљањем својих активности на сајамском штанду.

Октобарски здравствени дани Крагујевца већ деценијама окупљају чланове Српског лекарског друштва и друге здравствене раднике у циљу унапређења знања, вештина и ставова у складу са најновијим сазнањима у медицини. Акредитовани су код Здравственог савета Србије као Домаћи конграс 1. категорије. Централна тема овогодишњег скупа била је ,,Медицина у кризним ситуацијама''.

На сајамском штанду студенти интегрисаних академских студија упознавали су посетиоце ближе са студијским програмима, издавачком и другим делатностима Факултета медицинских наука учествујући у увек добродошлим сусретима са људима из струке и радозналим грађанством.

 


ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ


Факултет медицинских наука организовао је и ове године одлазак својих студената на Београдски сајам књига. Из економских разлога посета је била нешто мањег обима него ранијих година па су за Београд кренула два аутобуса, али лепа традиција је одржана.

Посета је организована 27.10.2012, према обичају, последње суботе током трајања Сајма, а 102 путника из Крагујевца скоро од самог отварања заронила су у море штандова са издањима којима је тешко одолети. ,,На мети'' су била издања најширег спектра, од белетристике до стручне медицинске литературе, а сајамски попусти били су додатно охрабрење за добро проучавање понуде. Било да се у потрагу кренуло са јасним планом или општом читалачком радозналошћу, већина је пронашла нешто за себе.

57. међународни Београдски сајам књига трајао је од 21. до 28.10.2012. окупивши близу 150 000 посетилаца, а међу њима и крагујевачке медицинаре који су захваљујући свом Факултету имали још једну прилику да прошире академске видике. Повратак у вечерњим сатима дао је довољан оквир за подробно упознавање са овогодишњим издањем Сајма али и за опуштање у престоници. Неки су се тако изгубили у царству књига, а неки у царству моде преко реке па су имали проблема са повратком у договорено време, но посета је напослетку завршена успешно и у добром расположењу.

 


СВЕЧАНО ОТВОРЕНЕ НОВЕ КЛИНИЧКЕ ПРОСТОРИЈЕ СТУДИЈА СТОМАТОЛОГИЈЕ


Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 19. октобра 2012. године свечано је отворио нове клиничке просторије својих Интегрисаних академских студија стоматологије које се налазе на последњем спрату објекта у Змај Јовиној улици 32. Нове наставне и здравствене капацитете званично је отворила министар здравља у Влади Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић уз присуство највиших челника града, Крагујевачког универзитета и великог броја гостију.
Нове, савремено опремљене просторије обезбеђују оптималне услови за квалитетно студирање, тако да на вежбама, сваки студент током треће, четврте и пете године има своје радно место односно сопствену стоматолошку столицу за рад. Изграђене су и опремљене сале за предавања и вежбање на фантомима. Све ово омогућава  да се са студентима ради индивидуално. У овој потпуно новој организационој јединици Факултета медицинских наука пружаће се и здравствене услуге које до сада нису биле на располагању пацијентима у Шумадији.

 

 
 

Интегрисане академске студије стоматологије на Факултету медицинских наука у Крагујевцу акредитоване су 2010. године и већ су се афирмисале као модеран програм потпуно посвећен формирању компетентних стручњака у области стоматологије. Студије сваке године уписује по 24 студента, што је у складу са стратешким опредељењем Факултета да смањењем броја повећава квалитет дипломираних стручњака. Овако мали број студената омогућава да наставници и сарадници  могу у потпуности да посвете пажњу сваком студенту понаособ. То заједно са новим методама наставе, оцењивања и туторским системом даје изванредне резултате. Са студентима раде наставници са врхунском репутацијом у домаћој и међународној стоматолошкој јавности. Поред тога интензивна научна сарадња са истраживачима Центра за молекулску медицину и истраживање матичних ћелија и других истраживачких центара Универзитета омогућава брзо и квалитетно формирање сопственог кадра. Треба поменути и да се сви студенти интегрисаних студија уписују без плаћања школарина.
Укупна вредност инвестиције је око 20 милиона динара а средства је скоро у потпуности обезбедио Факултет медицинских наука. Пројекат је реализован уз свесрдну помоћ Града и Универзитета у Крагујевцу. Радови су завршени великом динамиком за само неколико месеци уз огромне напоре техничке службе и осталих запослених на Факултету који су скоро све, изузев најфинијих занатских радова, урадили сами.

Галерије слика нових просторија, радова који су претходили и самог отварања:
Радови
Нове просторије
Отварање

 


ПОЧЕЛА НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА


На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 17. септембар 2012. означио је почетак нове школске године за студенте Интегрисаних академских студија. Студенти виших година, већ добро упознати са системом рада и стандардима факултета искусно су дочекали своја прва предавања у новој школској години. Најузбудљивије је наравно било на почетку рада бруцоша, прве године.
Поздрављајући студенте прве године Интегрисаних академских студија медицине, фармације и стоматологије на њиховим првим предавањима декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић истакао је да су дошли на право место, престижну установу за студирање, први факултет у земљи који је добио и домаћу и међународну акредитацију. Рекао им је да их очекује интензиван рад у савременом систему студирања у коме се бодује сваки вид наставне активности где и један пропуштен дан може значити изгубљен корак.
Студенти су свечано добили своје индексе и одштампане семестралне водиче а том приликом упознати су и са добрим делом наставног кадра као и са менторским системом рада који се са успехом примењује на факултету.
Факултет медицинских наука у школску 2012/2013. уписао је 96 студената Интегрисаних академских студија медицине, 84 студента Фармације и 24 Стоматологије. Сви уписани студенти школују се о трошку буџета, а пажљива уписна политика факултета у погледу редукованог броја уписаних студената као и савремене методе наставе попут рада у мањим групама и менторског система већ годинама резултирају одличним резултатима студената и изузетном пролазношћу.

 


ПОЧЕТАК РАДА У НОВИМ НАСТАВНИМ ПРОСТОРИЈАМА НА ИНСТИТУТУ ЗА СТОМАТОЛОГИЈУ


Прве радне активности у новим наставним просторијама Факултета медицинских наука на Институту за стоматологију забележене су 18.09.2012. Изложене фотографије представљају снимке са првих предавања, и то на предмету Орална медицина које је одржала проф. др Милица Недић. Студенти Интегрисаних академских студија стоматологије одмах су изразили задовољство због могућности и услова које пружају нове наставне просторије.

 


ПОТПИСАН ПОСЕБНИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА МЕДИЦИНСКИМ ФАКУЛТЕТОМ ИЗ ФОЧЕ


Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у Медицински факултет Фоча Универзитета у Источном Сарајеву потписали су 20.09.2012. године Посебни споразум о сарадњи. Документ је потписан у деканату Факултета медицинских наука и настао је у складу са Општим споразумом о међууниверзитетској сарадњи из 2008. године између Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Источном Сарајеву и жељом обе институције за развијањем партнерских односа. Споразум су у име две установе потписали декан Факултета медицинских наука проф. др Предраг Чановић и декан Медицинског факултета Фоча проф. др Милан Кулић.

Посебни споразум има за циљ успостављење, наставак и унапређење научне и наставне сарадње у областима заједничких делатности. Неки од видова сарадње су међусобне посете, студијска путовања, консултације и размена наставника и сарадника. Затим размена студената, публикација и научних информација, заједнички рад на научно-истраживачким пројектима, израда научних, магистарских и докторских радова код другог потписника споразума итд. Сусрет декана два факултета протекао је у уобичајено срдачној атмосфери и ефикасној комуникацији, сада пословичним у односима две установе.

 


ПОСЕТА СЛОВАЧКИХ ФИЗИОЛОГА


У радној посети Факултету медицинских наука од 20.08. до 23.08.2012. боравиле су две научнице са Института за физиологију и патофизиологију Словачке академије наука – проф. др Ивета Бернатова и проф. др Има Довинова. Прво су 21.08. учествовале у експериментима Лабораторије за кардио-васкуларну физиологију Института Факултета медицинских наука а 22.08. проф. др Ивета Бернатова одржала је у Кабинету за ургентну медицину предавање из области свог истраживања.

Њихова посета део је билатералног пројекта Факултета медицинских наука и Института за физиологију и патофизиологију Словачке академије наука под називом ,,Ефекат инхибиције ренинских и (про)ренинских рецептора на кардиоваскуларни систем са посебним фокусом на гасне трансмитере''. Циљ пројекта је испитивање нових супстанци које утичу на систем Ренгин–ангиотензин- алдостерона (РААС) који је један од главних механизама за регулацију артеријског крвног притиска. Током пројекта чије је планирано време извођења 01.01.2012 - 31.12.2013. већ је било више узајамних посета научника обе установе и оне ће се наставити до његовог краја. Пројекат укључује заједничке експерименте у Крагујевцу и Братислави који ће резултирати заједничким публикацијама а у припреми је и велики научни скуп 2013. године у организацији две установе. Уз једног од руководилаца пројекта проф. др Владимира Јаковљевића учесници са Факултета медицинских наука су и доц. др Душица Ђорђевић и сарадници у настави др Владимир Живковић и др Милена Вулетић.

Током свог четвородневног боравка у Србији две гошће посетиле су Ковачицу, варош у Јужнобанатском округу насељену претежно словачким становништвом, познату у свету по колонији сликара наиваца а упознале су се и са лепотама и особеностима Шумадије и Београда.

 


НОВИ ДЕКАН ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА


На седници Савета Факултета медицинских наука у Крагујевцу одржаној 13.09.2012. за декана је изабран проф. др Предраг Чановић, редовни професор за ужу научну област Инфективне болести. Избор је одржан по редовној законској процедури, а проф. Чановић на дужност ће ступити 17.09.2012. године на мандатни период од три године.


РАЗМЕНА СТУДЕНАТА СА МЕДИЦИНСКОМ АКАДЕМИЈОМ У СМОЛЕНСКУ


У делу редовне сарадње Факултета медицинских наука у Крагујевцу са Државном медицинском академијом у Смоленску, у Крагујевцу је од 16. до 27. јула 2012. године боравило девет студената ове руске високошколске установе. Они су били на летњој пракси у Клиничком центру Крагујевац на клиникама за педијатрију, интерну медицину и хирургију. Групу студената као шеф делегације предводила је проф. др Татјана Легонкова са катедре за педијатрију Смоленске академије.

У истом термину шест студената Факултета медицинских наука било је на пракси у Смоленску на клиникама за фармакологију, имунологију и интерну медицину. Студенте из Русије првог дана посете примио је декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу, проф. др Небојша Арсенијевић. Они су поред испланираног стручног програма имали прилику да се упознају и са културно-историјским специфичностима Србије па су поред Крагујевца, за време свог боравка обишли и манастир Студеницу, Задужбину на Опленцу и Београд.

 


САРАДЊА СА СТОМАТОЛОШКИМ ФАКУЛТЕТОМ У ПАНЧЕВУ


Факултет медицинских наука у Крагујевцу озваничио је 20.07.2012. сарадњу са Стоматолошким факултетом Универзитета ,,Привредна академија'' у Панчеву у областима образовања и научно-истраживачке делатности. Сарадња између осталог подразумева заједничке активности на пројектима, истраживањима, развоју и унапређењу наставног кадра, организацији стручних и научних скупова.

Меморандумом о разумевању потписаним у деканату Факултета медицинских наука обухваћени су и учешће наставника и сарадника у акредитованим наставним програмима на свим нивоима студија, континуирана едукација и мобилност студената и наставника. У име Факултета медицинских наука у Крагујевцу меморандум је потписао декан, проф. др Небојша Арсенијевић а у име Стоматолошког факултета Универзитета ,,Привредна академија'' у Панчеву декан, проф. др Михајло Гајић.

 


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ЈАНКА НИКОЛИЋА ЖУГИЋА


Проф. др Јанко Николић Жугић одржао је 11.06. 2012. на Факултету медицинских наука у Крагујевцу предавање ,,Аберантно одржавање наивних прекурсора Т лимфоцита током последњих деценија живота''. Проф. Николић шеф је катедре за имунобиологију Медицинског факултета Универзитета Аризона и кодиректор Аризона центра за истраживање старења. Фокус његовог предавања био је на улози старења у фенотипским и функционалним променама Т лимфоцита.

Предавању у Плавој сали присутвовали су студенти, наставници и сарадници Факултета медицинских наука. Проф. др Јанко Николић Жугић дипломирао је на Медицинском факултету у Београду где је и докторирао на Катедри за имунологију и важи за једног од најуспешнијих Срба у свету у области биомедицинскох наука. Предавање ,,Аберантно одржавање наивних прекурсора Т лимфоцита током последњих деценија живота'' било је и приступно у процесу избора проф. Николића за визитинг професора Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

 

Биографију (CV) Јанкa Николић Жугићa погледајте овде

УСПЕШНА АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ


На Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу 29.05.2012. одржана је још једна акција добровољног давања крви. Било је предвиђено да акција траје од 9 до 13 сати у Кабинету за ургентну медицину али је активност настављена и после предвиђеног времена због великог интересовања. Сакупљено је 45 јединица крви а за давање се пријавило укупно 60 давалаца(!), с тим што је њих 15 морало да буде одбијено из медицинских разлога. Статистички куриозитети овог налета акције су 22 женска даваоца и њих 10 који су крв дали први пут. Факултет медицинских наука је и у кампањи мај 2012. имао највећи број давалаца међу факултетима Крагујевачког универзитета.

У служби припреме акције 28.05. на факултету је приказан играни филм ,,Бели анђео'' у продукцији Црвеног крста Ужице, који је проглашен за волонтерски подухват године. Филм кроз драмску форму говори о проблематици добровољног давалаштва крви, сценарио и режија дело су Владимира Курћубића, а у главним улогама су Слободан Љубичић, Марија Петронијевић, Слободан Филиповић и други.

 

 

Целокупну акцију добровољног давања крви партнерски су као и увек реализовали крагујевачки Црвени крст, Служба за трансфузију крви Клиничког центра Крагујевац и Факултет медицинских наука. С обзиром на континуирану успешност акција већ се разматрају нови начини потпунијег искоришћења хуманих ресурса Факултета медицинских наука.



ПРИЈЕМ ЗА СПОРТИСТЕ


Поводом резултата остварених на 36. Медицинијади декан Факултета медицинских наука проф. др Небојша Арсенијевић одржао је 28.05.2012. традиционални пријем за чланове Факултетског спортског друштва ,,Медицинар''.

36. Медицинијада одржана је у Будви 9-13. маја 2012. а екипе ,,МЕДИЦИНАРА'' освојиле су четири златне и по пет сребрних и бронзаних медаља. Слављенички сусрет био је прилика за сумирање резултата и излагање медаља и трофеја а активности спортиста Факултета медицинских наука привукле су пажњу и локалних ТВ кућа. На коктелу у Клубу студената окупљене је прво поздравио декан Арсенијевић а дружење је затим настављено уз ковање планова за нове успехе.

 

 



ГОСТОВАЊЕ СЛОВАЧКИХ ПРЕДАВАЧА


Двоје гостујућих предавача из Словачке одржали су 24.05.2012. предавања на Факултету медицинских наука у Крагујевцу као гости катедре за физиологију. Прво предавање ,,Protective effects of polyphenoly compounds in experimental hypertension and metabolic syndrome'' одржала је проф.др Олга Пеханова, директор Института за физиологију и патофизиологију Словачке академије наука. У свом предавању истакла је да су експерименти на животињама показали да полифеноли који су састојци црног вина могу бити изузетно корисни у превенцији хипертензије.

Друго предавање - ,,The difference between the neurobehavioural (or psychosomathic) and neurobiological aspects of approaches to the basic knowledge about the etiopathogenesis of some diseases from civilization'' одржао је проф. др Федор Јагла са Института за физиологију и патофизиологију Словачке академије наука, гостујући професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Проф. Јагла скренуо је пажњу на разлике и комплементарности психосоматског и неуробиолошког приступа болестима цивилизације''. Предавању у Плавој сали Факултета медицинских наука присуствовали су студенти последипломских студија, наставници и сарадници Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

 

 



НОЋ МУЗЕЈА 2012.
НА ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА


Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу био је део још једне, девете по реду Ноћи музеја одржане 19.05.2012. нашавши се тако међу 40 програма на 25 локација у Крагујевцу, а све укупно у друштву 65 градова у Србији.
Изложба Факултета медицинских наука састојала се од три целине – у Галерији факултета приређене су ИЗЛОЖБА МЕДИЦИНСКИХ УЧИЛА и ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ,,ЧЕЖЊА'' ЖИВОТЕ ДЕНИЋА док су у кругу установе, на отвореном приказиване КРЕАТИВНЕ ВИДЕО-ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ ФАКУЛТЕТА из претходних година.

Изложба МЕДИЦИНСКИХ УЧИЛА представила је нека од основних наставних средстава из прошлости и садашњости Факултета попут микроскопа, модела скелета и лутака за кардиопулмоналну реанимацију. Централни експонат целе изложбе био је наравно ПЛАСТИНИРАНИ КАДАВЕР, људско тело обрађено методом пластинације са очуваним и јасно видљивим ткивима, незаменљив у настави анатомије. Експонат који је Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу набавио први у Србији.
Други део изложбе у Галерији факултета припао је Животи Денићу, скулптору наивцу из Лапова који се изражава на више материјала а који се овога пута представио скулптурама у дрвету, целином ,,ЧЕЖЊА''. Комади које је сама природа понудила сугерисали су уметнику решења и најчешће га подстицали на настанак имагинарних ликова из српског праискона.

На великом видео-зиду на згради факултета приказани су креативни филмови о факултету из претходних година који су некад били шаљиво-забавног карактера а некад сетно-ретроспективног.
Од самог отварања у 18 сати до затварања у 2 сата после поноћи посетиоци су у великом броју кружили зградом факултета детаљно се упознајући са експонатима, неко са бојажљивожћу, неко са радозналошћу а многи у добром расположењу фотографишући се за успомену. Све укупно неколико стотина хиљада посетилаца у читавој земљи потврдило је репутацију Србије као једне од земаља са највећим бројем посетилаца ове особене приредбе.
Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу тако је оставио свој траг у Ноћи музеја 2012. настављајући да буде део манифестације која је постала културни феномен читаве Европе тиме што се се макар у једној ноћи људи враћају старом добром непосредном контакту са културним добрима.

 

 



ОДРЖАНА РАДИОНИЦА ,,КАКО ДО СТИПЕНДИЈЕ ЗА ТВОЈУ РАЗМЕНУ?''


Комитет за међународну сарадњу студената медицине – Србија (IFMSA) одржао је у суботу 19.05.2012. на Факултету медицинских наука у Крагујевцу радионицу под називом ,,Како до стипендије та твоју размену?''. На радионици је било речи о начинима на које студенти могу доћи до средстава за покривање трошкова размене, односно котизације, пута и путног осигурања. Такође, биле су представљене идеје где, коме и на који начин се студенти могу обратити (нпр. како написати молбу). Предложене су најповољније осигуравајуће куће за студенте (путно здравствено осигурање) као и најповољније авио-компаније (претрага летова).

У радионици је учествовало 15 студената Факултета медицинских наука који су имали прилике да се упознају и са организацијом IFMSA-Serbia као и да добију додатне информације од студената који су раније учествовали у разменама организованим од стране овог Комитета. Као врло позитивно оцењено је то што су у радионици учествовали претежно млађи студенти што оставља могућност њиховог каснијег укључивања у рад крагујевачког Комитета IFMSA-Serbia. Потреба за организовањем ове врсте радионица констатована је на основу запаженог тренда који показује је сваке године све већи број студената Факултета медицинских наука који учествују међународним разменама.

 

 



НОЋ МУЗЕЈА 2012. У ГАЛЕРИЈИ ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА


Добро дошли на Факултет медицинских наука у Крагујевцу,

У овој посебној ноћи представљамо Вам се са две изложбе

- изложбом МЕДИЦИНСКИХ УЧИЛА

- и изложбом СКУЛПТУРА "ЧЕЖЊА" Животе Денића

ИЗЛОЖБА МЕДИЦИНСКИХ УЧИЛА

Пред Вама су нека од основних медицинских учила, која чине део историје ове високошколске установе. Без њих је било незамисливо формирање будућих стручњака из области медицинских наука као и усавршавање афирмисаних професионалаца и научника. Поред ових традиционалних наставних средстава, добро познатих широј јавности, за ову прилику издвајамо једно врло актуелно учило по коме се, између осталог, последњих година препознаје наш факултет.

ПЛАСТИНИРАНИ КАДАВЕР

У питању је људско тело обрађено методом пластинације (не пластификације) коју је патентирао познати, и за неке, контроверзни немачки научник Гинтер фон Хагенс. Из изложеног тела извучени су вода и масти који су замењени ацетоном, природним смолама и другим супстанцама. На тај начин добијен је трајан наставни експонат са очуваним и јасно видљивим ткивима, деловима скелета и мускулатуре, што га чини супериорним у односу на некада коришћене лешеве чуване у формалинским растворима, који су били врло непријатни за коришћење, потенцијално канцерогени, скупи за одржавање и имали су рок трајања.

Иако је за неке метода др Хагенса контроверзна као и његове изложбе пластината широм света (Body Worlds), пластинирани кадавери, као и овај који је на Факултет медицинских наука увезен из Немачке, у свету се убрајају у врло савремена наставно-научна средства, незаменљива у настави анатомије или рецимо константном усавршавању специјалиста хирургије.

Радознале духове можда ће занимати да је особа чије је тело обрађено пластинацијом, према постојећим сазнањима била пореклом из Индије. Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу први је факултет у Србији који је набавио ово наставно средство.

ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА "ЧЕЖЊА" Животе Денића

Рођен 03.10.1960. године у Доњим Комарицама - Oпштина Крагујевац.
По занимању - чувар на железници. Вајарством се бави од 1992. год. из хобија.
Члан је УЖУ-а од 1999. год. Излагао на Осмом Међународном бијеналу наивне уметности у Јагодини 1995. год.
Члан је ликовног клуба "Светлост" Лапово - КТЦ" Стефан Немања".
Излагао је на више од 30 заједничких изложби, учествовао на осам ликовних колонија широм Србије.
Добитник је општинске повеље за развијање ликовне културе Лапова и низа других признања.

Каталог изложбе можете погледати овде.

 


,,BIOACTIVE PEPTIDES'' - ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ЏОНA МАЈКЛA КОНЛОНА


На Факултету медицинских наука у Крагујевцу 11.05.2012. предавање ,,Bioactive peptides'' одржао је проф. др Џон Мајкл Конлон, шеф катедре ѕа биохемију Факултета медицине и здравствених наука Универзитета Уједињених Арапских Емирата. Професор Конлон, један од водећих светских научника у својој области и аутор око 500 радова објављених у часописима са SCI листе, предавање је одржао као гост Катедре за микробиологију и имунологију. Током предавања презентовао је своје најновије резултате који указују на антимикробну и имуномодулаторну активност биоактивних пептида изолованих из коже појединих врста жаба. Посебно значајно је да су ови пептиди ефикасни и против мулти и панрезистентних бактерија (бактерија резистентних на све антибиотике).

Након предавања проф. др Џон Мајкл Конлон постао је визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Предавању у Плавој сали присуствовали су студенти, постдипломци, наставници и сарадници Факултета медицинских наука и Природно-математичког факултета из Крагујевца.



ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР ВЛАДИМИР ШТРБАКA


Проф. др Владимир Штрбак одржао је 28.04.2012. на Факултету медицинских наука у Крагујевцу предавање на тему ,,Cell volume regulation – pathophysiological implications''. Предавање из његове експертске области – ендокринологија и метаболизам одржао је као гост катедре за физиологију а било је намењено студентима постдипломских студија. Проф. др Владимир Штрбак шеф је Лабораторије за неурохуморалну регулацију Института за експерименталну ендокринологију Словачке академије наука и шеф Института за физиологију и патофизиологију Медицинског универзитета Словачке.

Као визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу проф. Штрбак је дан раније одржао предавање и студентима интегрисаних академских студија фармације у делу редовне наставе.



lecture
CELL VOLUME REGULATION – PATHOPHYSIOLOGICAL IMPLICATIONS

University in Kragujevac, Faculty of Medical Sciences organizes the lecture CELL VOLUME REGULATION – PATHOPHYSIOLOGICAL IMPLICATIONS by

Prof. Vladimir Strbak, MD, PhD
Institute of Experimental Endocrinology,
Slovak Academy of Sciences
Centre of Excellence acknowledged by European Commission

Head
Deapartment of Pathological Physiology
Medical Faculty
Slovak Medical University
Bratislava, Slovakia

Visiting professor, department of physiology,
Faculty of medical sciences, University of Kragujevac


April 28th, 2012 at 11 a.m.
Green Hall, Faculty of Medical Sciences

All are invited.


СТРУЧНИ СКУП ,,НОВОСТИ У ПРИМЕНИ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА''


У четвртак 26.04. 2012. у амфитеатру Факултета медицинских наука у Крагујевцу одржан је стручни скуп ,,НОВОСТИ У ПРИМЕНИ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА'' на коме су излагане актуелности из ове научне области и неких њених важних делова. Домаћин скупа и водитељ дискусије био је проф. др Миодраг Стојковић, редовни професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу.
Након његове уводне речи прво предавање одржала је проф. др Мајлинда Лако, професор Универзитета у Њукаслу и визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Тема њеног предавања била је ,,КОРИШЋЕЊЕМ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА ДО ПОВРАТКА ВИДА''. Представљене су могућности примене матичних ћелија у лечењу болести ока где су у првом плану биле повреде рожњаче и коришћење лимбалних матичних ћелија.

Друго предавање на тему ,,ЧУВАЊЕ И ЗАМРЗАВАЊЕ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА'' одржао је Ђузеп Фернандез (Шпанија), менаџер за криопрезервацију компаније ,,Chart Biomedical''. Он је представио технолошку страну чувања матичних ћелија без које цела наука може бити тек пола посла. Ова технологија нуди могућности које се тек наслућују јер једном замрзнута ћелија не стари и може се по потреби одмрзнути у жељеном тренутку. Господин Фернандез дао је увид у најновија достигнућа, предности и недостатке, актуелне и специфичне системе чувања матичних ћелија.

На овом стручном скупу још једном је константован врло динамичан развој науке матичних ћелија због које је она у константном фокусу светске јавности. Наговештај могућности њиховог коришћења у лечењу великог броја болести и регенерацији оштећених или изгубљених ткива даје велику наду. Са друге стране, изнет је податак да Србија због чувања матичних ћелија у инострансту годишње губи милионе због чега све више забрињава недефинисано одлагање реализације пројекта Центра за истраживање и Банке матичних ћелија у Крагујевцу.


  


стручни скуп
НОВОСТИ У ПРИМЕНИ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу у четвртак 26.04.2012. у 10.00 сати организује стручни скуп "Новости у примени матичних ћелија"

Уводна реч
Проф. др Миодраг Стојковић
редовни професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу

,,Коришћењем матичних ћелија до повратка вида''
Проф. др Мајлинда Лако
професор Универзитета у Њукаслу
визитинг професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу

,,Чување и замрзавање матичних ћелија''
Хозе Фернандез
Cryo-Bio Manager
Chart Biomedical Ltd.

Скуп је отворен за све наставнике, сараднике, студенте, стручну и ширу јавност.

Програм научног скупа можете погледати овде

СВЕТСКИ ДАН ИМУНОЛОГИЈЕ - 2012


  

Поводом светског дана имунологије Српска академија наука и уметности (Одељење медицинских наука - Одбор за имунологију и алергологију и Друштво имунолога Србије) организује научни скуп "Имунски механизми у очувању здравља и у болести" у уторак 24. априла 2012. у 9:00 часова (Свечана сала Академије).

Програм научног скупа можете погледати овде


МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ
променио назив у ФАКУЛТЕТ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА




На основу члана 47. став 10. Закона о високом образовању („Службени гласник РС", бр. 76/05,100/07 - аутентично тумачење, 97/08 и 44/10) и члана 43. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС", бр. 55/05, 71/05 - исправка, 101/07, 65/08 и 16/11), Влада Републике Србије донела је ОДЛУКУ о промени назива Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу.

1. Назив Медицинског факултета у Крагујевцу, високошколске установе са својством правног лица у саставу Универзитета у Крагујевцу, са седиштем у Крагујевцу, Светозара Марковића 69, чији је оснивач Република Србија, мења се и гласи: „Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу".

2. Факултет из става 1. ове одлуке ускладиће Статут и друге опште акте са овом одлуком у року од 30 дана од дана ступања на снагу ове одлуке.

3. Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије". 05 број 612-2387/2012 У Београду, 30. марта 2012. године

Влада
Председник, др Мирко Цветковић, с.р.


ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ
ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА И МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА КРАГУЈЕВЦУ


            У Врњачкој Бањи је 22.03.2012. потписан протокол о сарадњи Општине Врњачка Бања и Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу. Протокол предвиђа отварање одељења основних струковних студија Медицинског факултета у Крагујевцу у Врњачкој Бањи. Овај споразум процењен је као значајан заједнички интерес Врњачке Бање као туристичког центра Србије и Медицинског факултета у Крагујевцу као носиоца образовног, научног и стручног развоја макрорегије Шумадије и Западне Србије. Образовање недостајућих високостручних кадрова образовних профила основних струковних студија (струковни физиотерапеут) неопходно је за развој здравственог туризма и унапређење стандарда здравствене заштите не само Врњачке Бање већ и читаве Србије. Протокол су потписали председник Општине Врњачка Бања Зоран Сеизовић и декан Медицинског факултета у Крагујевцу Небојша Арсенијевић.

            Са стране Општине Врњачка Бања примарне обавезе су обезбеђивање простора, опреме и пратећег особља, а са стране Медицинског Факултета у Крагујевцу спровођење стручних и правних послова на оснивању и акредитацији одељења као и помоћ у обезбеђивању неопходног наставног особља и литературе за библиотеку. У плану потписника је и отварање других висококошколских програма који ће допринети развоју и афирмацији како Општине тако и Факултета, што ће се реализовати на основу годишњих уговора.

Комплетан текст протокола можете погледати овде.


  


СЕМИНАР ,,КАРДИО-РЕНАЛНИ СИНДРОМ: ЕТИОПАТОГЕНЕЗА, ДИЈАГНОСТИКА И ЛЕЧЕЊЕ''


            На Медицинском факулету у Крагујевцу 09.03.2012. одржан је семинар ,,Кардио-ренални синдром: етиопатогенеза, дијагностика и лечење''. Семинар су организовали Катедра за нефрологију Медицинског факултета у Крагујевцу и Клиника за урологију и нефрологију Клиничког центра Крагујевац у делу редовних активности Центра за контиунуирану Медицинску едукацију Медицинског факултета. Предавачи су били наставници и сарадници Медицинских факултета у Крагујевцу и Београду. Програм семинара акредитован је од стране Здравственог савета Србије и носио је 6 бодова за слушаоце и 12 за предаваче.
            Уз примарни циљ темељнијег и свеобухватнијег улажења у проблематику кардио-реналних болести семинар је и самим датумом одржавања са собом носио и пратеће мотиве. Један од њих је и скретање веће пажње на Светски дан бубрега који се обележава другог четвртка у месецу марту (ове године 8. марта) са циљем повећања свести и знања становништва о важности бубрега. Други је излазак монографије ,,Кардиоваскуларне болести код болесника на хемодијализи'' аутора доц. др Дејана Петровића који је и руководилац семинара, у издању Медицинског факулета у Крагујевцу. Семинар је са собом донео и бољи увид у могућности крагујевачких нефролога и деловање постдипломских студија из области нефрологије на Медицинском факултету у Крагујевцу. Програм се уз велику посећеност одвијао у амфитеатру ,,Проф. др Милосав Костић'' Медицинског факултета.


  


ДЕСЕТ МАРАТОНА УЗ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ


            Два члана параолимпијског клуба ,,Јуниор'' остварила су подвиг какав се не памти претрчавши десет маратона за десет дана, тачније релацију од Крагујевца до Мостара дугу 421 км, трчећи у дневним деоницама од 42 км што је дужина класичног маратона. У питању су слабовиди спортисти Горан Николић (44), председник клуба ,,Јуниор'' и Лазар Филиповић (22), студент Медицинског факултета у Крагујевцу. Подвиг је тим већи јер се одвијао у периоду 15-24. фебруара у зимским условима у рангу елементарне непогоде у целом региону. Они су се одлучили на овај подухват мотивисани спортским изазовом али и жељом да целокупну јавност надахну здравим животом, посебно популацију особа са инвалидитетом.
            Своју улогу у несвакидашњој мисији имао је и Медицински факултет у Крагујевцу који је свакодневно пратио здравствено стање спортиста и обезбезбеђивао суплементе у исхрани. Задатак је обавила Лабораторија за кардиоваскуларну физиологију и спортску медицину под руководством проф. др Владимира Јаковљевића а спортисте је на терену пратио Ђорђе Стефановић, апсолвент Медицинског факултета и члан тима Лабораторије. Проф. Јаковљевић и Стефановић фасцинирани су подвигом двојице атлета и резултатима мерења њихових здравстених параметара. Они су наиме своју епопеју од десет маратона завршили са тек занемарљивим здравстевеним проблемима, тако да ће резултати испитивања бити драгоцен материјал за будућа истраживања и научне радове. Иницијатива о сарадњи потекла је наравно од Лазара Филиповића, студента III године основних струковних студија Медицинског факултета, а сам факултет ју је прихватио са одушевљењем и малим прибојавањем од екстремне захтевности подухвата.
            Цела акција је изведена под покровитељством Скупштине града Крагујевца и уз велику мобилизацију разних градских и државних служби и предузећа јер је требало обезбедити легално и практично одвијање оваквог маратона на путевима две земље што је учињено уз подршку МУП-а Србије и амбасаде БИХ у Србији. Успешан завршетак акције обележен је на опште задовољство пријемом у Скупштини града Крагујевца за учеснике и медије.


  


Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.