Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2011. godine


POMOĆ ZA UGROŽENU DECU


Tradicionalna Novogodišnja akcija prikupljanja pomoži za najugroženiju decu sa teritorije Srbije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu počela je da se realizuje 14.12.2011. Akciju sprovodi prvi studentski humanitarni fond ,,Osmeh na dar'' koji je osnovan 2009. od strane Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i grupe studenata tog fakulteta. U radu fonda učestvuju studenti svih većih fakulteta Univerziteta u Beogradu kao i univerziteta u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.

Akcija, šesta po redu, traje do 23. decembra i u njoj se prikupljaju nastavni materijal, slatkiši, igračke i druge stvari koje bi mogle delimično olakšati život ugroženim porodicama i institucijama koje brinu o siromašnoj, bolesnoj i deci sa invaliditetom i posebnim potrebama širom Srbije. Akcija se sprovodi u holu Medicinskog fakulteta u intervalu od 9 do 15 sati i od samog početka naišla je na veliko interesovanje studenata i zaposlenih na fakultetu. Izložene kutije se polako ali sigurno pune a postoje i interesovanja za direktne uplate na žiro-račun.

 


SLAVA I DAN FAKULTETA 2011.

SVEČANA DODELA DIPLOMA I NAGRADA


           Jedan od najsvečanijih dana u životu svakog fakulteta, dan dodele diploma i nagrada, za Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu ovoga puta bio je 11.12.2011. U prvom delu izuzetno posećene svečanosti u amfiteatru fakulteta, prema tradicionalnom protokolu pročitana su imena ovogodišnjeh diplomaca Integrisanih akademskih studija medicine, njih 111, nakon čega su novopečeni doktori medicine položili Hipokratovu zakletvu koju je pročitala Milica Radunović, najbolji diplomac generacije. Predstavljeni su poimence i 21 novi specijalista i jedan magistar.
Usledila je dodela nagrada najboljim studentima svih godina i programa fakulteta kao i najboljim nastavnicima i saradnicima izglasanim u tradicionalnoj anketi sprovedenoj među studentima. Svi nagrađeni, prema ustaljenom običaju fakulteta, darivani su dukatima. I ove godine dodeljena je stipendija Fonda ,,Dr Ilija Rosić''. Nemanji Manojloviću, studentu treće godine medicine sa prosečnom ocenom 10, nagradu je dodelio Milenko Rosić, osnivač Fonda

           Drugi deo svečanosti bio je posvećen diplomcima Integrisanih akademskih studija farmacije i Osnovnih strukovnih studija. Zvanično su pročitana imena 35 novih magistara farmacije i šest novih diplomiranih farmaceuta (zvanje po prethodnom zakonu). Na isti način su promovisana i 72 nova strukovna terapeuta i 60 novih strukovnih medicinskih sestara i tehničara.

           Obraćajući se svim diplomcima, dekan medicinskog fakulteta u Kragujevcu, prof. dr Nebojša Arsenijević izrazio je ponos zbog zajedničkog uspeha rušenja barijera izmeću studenata i profesora poručivši im da nastave da stvaraju isti duh poverenja koji su poneli sa fakulteta. Uz zabrinutost za njihove sudbine u mnogostruko ugroženom društvu, dekan Arsenijević diplomcima je poručio: ,,...Ne dajte se! Ako budete pošteni i vredni, uspećete!
Svečanom dodelom diploma i nagrada Medicinski fakultet u Kragujevcu zaokružio je višednevnu proslavu 34 godine rada fakulteta.  

            Slike sa svečane dodele diploma i nagrada možete pogledati ovde.

SPISAK NAGRAĐENIH STUDENATA

 

INTERISANE AKADEMSKE STUDIJE MEDICINE


 

II godina     III godina    
1. Pavlović Vesna (10,00) 1. Manojlović Nemanja (10,00)
2. Jakovljević Jelena (9,86) 2. Simović - Stojaković Anđela (9,83)
3. Halupa Tatjana (9,86) 3. Ilić Irena (9,67)
    4. Nešić Miljana (9,67)

IV godina     V godina    
1. Janićijević Katarina (9,77) 1. Todorović Željko (9,93)
2. Miloševski Danijel (9,35) 2. Golubović Jelena (9,70)
3. Nikolić Ivana (9,24) 3. Grujović Danilo (9,56)
    4. Aleksić Miloš (9,56)

VI godina     NAJBOLJI DIPLOMAC NA STUDIJAMA  
1. Jovanović Jovan (9,65) Radunović Milica (9,61)
2. Puzović Andrijana (9,56)    
3. Stojanović Bojana (9,50)    
       

 

INTERISANE AKADEMSKE STUDIJE FARMACIJE

II godina     III godina    
1. Milosavljević Miloš (10,00) 1. Ćirović Tijana (9,85)
2. Pejčić Ana (10,00) 2. Despotović Andrea (9,50)
3. Kočović Aleksandar (9,89) 3. Vranić Aleksandra (9,45)
    4. Živadinović Jovana (9,45)

IV godina     V godina    
1. Pavlović Nebojša (9,42) 1. Vulović Kristina (9,76)
2. Živković Jelena (9,32) 2. Bukonjić Andrijana (9,58)
3. Živković Mirjana (9,16) 3. Tomović Dušan (9,51)
       

      NAJBOLJI DIPLOMAC NA STUDIJAMA  
      Milovanović Milica (9,65)  

 

INTERISANE AKADEMSKE STUDIJE STOMATOLOGIJE

II godina          
1. Stepović Miloš (9,22)    
2. Živanović Suzana (9,11)    
3. Papić Miloš (9,11)    
       


 

OSNOVNE STRUKOVNE STUDIJE - STRUKOVNA MEDICINSKA SESTRA/TEHNIČAR

II godina     III godina    
1. Ivana Radojčić (9,61) 1. Suzana Stefanović (9,69)
2. Vesna Čukić (9,50) 2. Violeta Stojanović (9,35)
3. Miloš Rajičić (9,38) 3. Jelena Nešić (9,27)
4. Jelena Vasić (9,38) 4. Ivana Stošić (9,27)


      NAJBOLJI DIPLOMAC NA STUDIJAMA  
      Danijela Mišović (9,86)  

 

OSNOVNE STRUKOVNE STUDIJE - STRUKOVNI TERAPEUT

II godina     III godina    
1. Bojana Kostović (9,46) 1. Biljana Stevanović (9,32)
2. Aleksandra Bulatović (9,31) 2. Snežana Lazović (9,08)
3. Andrijana Milosavljević (9,23) 3. Marina Erić (9,04)
       


      NAJBOLJI DIPLOMAC NA STUDIJAMA  
      Marija Stolić (9,45)  

 

 

POHVALE NASTAVNICIMA I SARADNICIMA


Povodom dana i slave fakulteta dodeljene su pohvale za najbolje nastavnike i saradnike Medicinskog fakultete po izboru studenata svih godina integrisanih akademskih i osnovnih strukovnih studija :

Doc. dr Ivani Živanović-Mačužić
za najboljeg nastavnika pretkliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

dr Nedi Ognjanović
za najboljeg saradnika pretkliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

Prof. dr Biljani Vuletić i Prof. dr Janku Đuriću
za najbolje nastavnike kliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

dr Živani Minić
za najboljeg saradnika kliničkih predmeta na integrisanim akademskim studijama medicine

Doc. dr Srđanu Stefanoviću
za najboljeg nastavnika na integrisanim akademskim studijama farmacije

Ass. dr Oliveri Milovanović
za najboljeg saradnika na integrisanim akademskim studijama farmacije

Prof. dr Snežani Jančić
za najboljeg nastavnika na integrisanim akademskim studijama stomatologije

Ass. dr Biljani Ljujić
za najboljeg saradnika na integrisanim akademskim studijama stomatologije

Prof. dr Ljubici Živić
za najboljeg nastavnika na osnovnim strukovnim studijama

dr Branimiru Radmanoviću
za najboljeg saradnika na osnovnim strukovnim studijama


SLAVA I DAN FAKULTETA 2011.

PROSLAVLJEN DAN FAKULTETA I KRSNA SLAVA


           Medicinski fakultet u Kragujevcu svečano je proslavio Dan fakulteta 9. decembar i krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika. Goste su dočekali domaćin slave prof. dr Vladimir Jakovljević i dekan fakulteta, prof. dr Nebojša Arsenijević.

           Na svečenoj molitvi u dekanatu slavski kolač je presekao otac Zarije Božović, starešina Saborne crkve u Kragujevcu uz pojanje Katedralnog okteta ,,Sveti Roman Melod''. Nakon što je pozdravio prisutne, domaćin slave je deo kolača predao sledećem domaćinu dr Ivanu Jovanoviću.

           Nakon toga slavlje se preselilo u amfiteatar ,,Prof. dr Milosav Kostić'' gde je održana još jedna svečana akademija svojstvena Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Bez suvišnih govora, akademiju je činio novi kratki film posvećen ovoj, 34. godišnjici fakulteta. Film ,,Mišminator 34'' u kome je još jednom glavni junak bio fakultetski medicinski miš, kombinovao je blagu parodiju na moguću budućnost Medicinskog fakulteta sa pomalo setnom kompilacijom delova filmova kojim su obeležavane prethodne godišnjice.

           Slavlje je po običaju završeno koktelom u Klubu studenata Medicinskog fakulteta što je bila još jedna prilika da se stari prijatelji u opuštenoj atmosferi sastanu i proslave dan ustanove koja ih je okupila.

  

 

            Slike sa proslave možete pogledati ovde.


SLAVA I DAN FAKULTETA 2011.

,,LJUBAVNA TERAPIJA'' NA MEDICINSKOM FAKULTETU


           Izložba slika Ane Petrović Siljković ,,LJUBAVNA TERAPIJA'' još jedan je događaj kojim je obeležen Dan Medicinskog fakulteta 9. decembar. Izložba je otvorena 8. decembra 2011. u galeriji Medicinskog fakulteta. Svečanost je zvanično otvorila Slavica Đukić Dejanović predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

           Ana Petrović Siljković, rođena je 1970. u Kragujevcu. Umetničke studije započela je na Akademiji ,,Di Belle Arti'' u Peruđi a završila na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, odsek Dizajn tekstila. Njenim radom dominiraju oslikani nameštaj, tepisi i slike, a izlagala je na više kolektivnih i sedam samostalnih izložbi. Siroj javnosti poznata je po vizuelnom pečatu koji je ostavila na Mećavnik Gradu Emira Kusturice na Mokroj Gori gde se od 2004. do 2009. godine bavila primenjenim slikarstvom i dizajnom, i još uvek dobrim delom živi.

           Ljubav je, bez sumnje, dominantan motiv njenih radova bilo da su smešteni u seosko okruženje ili dekadentne kutke grada iz nekih prošlih vremena. Ta dela nose sa sobom elektricitet ljubavne intime tako da su njeni junaci često uhvaćeni u zaboravu ljubavnog zanosa, predanom osvajanju ili slatkoj čežnji, pa ta ljubav nekad gori, nekad boli, ali optimistično - ponajviše leči, o čemu su nadahnuto govorile i umetnica i gđa Đukić Dejanović.

           Izložbi je prisustvovao veliki broj ljubitelja umetnosti, prijatelja fakulteta i same Ane Petrović Siljković, kao potvrda njenog kragujevačkog porekla. Doživljaj slika koje su ,,oživele'' zidove fakulteta dodatno je nadahnuo zvucima svoje gitare Saša Nestorović Caja, poznati kragujevački instrumentalista.

  


SLAVA I DAN FAKULTETA 2011.
SREDA, 7. DECEMBAR 2010.

 

REVIJA RADOVA "PUBLIKOVALI SMO"       

Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 07.12.2011. održana je revija radova ,,Publikovali smo'' koja predstavlja sumiranje i analizu naučnih aktivnosti u prethodnoj godini. Na reviji je konstatovan nastavak pozitivnog trenda unapređenja naučno-istraživačkih aktivnosti i predstavljeni su podaci koji govore o rezultatima u prethodnom periodu.

Kao najupadljiviji izdvojio se podatak da je Medicinski fakultet iz Kragujevca u 2011. godini imao je 172 rada u časopisima sa SCI liste. Veliki broj je objavljen i u drugim međunarodnim i domaćim časopisima a tome treba dodati i 6 udžbenika i 29 doktorskih disertacija.

Fakultet učestvuje u više međunarodnih istraživačkih projekata i pet projekata Ministarstva za nauku u kojima je angažovano 92 nastavnika i saradnika sa fakulteta. Pregled je zaokružen sa podatkom da se na fakultetu trenutno realizuje 31 junior projekat.

Iako se rezultati nameću kao povod za zadovoljstvo u analizi se išlo i ispod površine da bi se došlo do ključa suštinskog intenziviranja naučno-istraživačkog rada. Jedan od zaključaka je da je u pojedinim delovima fakulteta potrebno povećati obim naučnih aktivnosti kako bi se izjednačili sa onima koji su već uhvatili korak sa najvišim međunarodnim standardima.

Revija radova ,,Publikovali smo'' jedna je od tradicionalnih aktivnosti kojima Medicinski faklultet u Kragujevcu obeležava svoj Dan 9. decembar



  


92 nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta je angažovano na projektima Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije u periodu 2011-2014

Trenutno se na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu realizuje 31 junior projekat.

44 nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu je bilo angažovano na projektima Ministarstva za nauku Republike Srbije u periodu 2006-2010

 

Kompletnu prezentaciju publikovanih radova u 2011. godini možete pogledati ovde

  


SLAVA I DAN FAKULTETA 2011.

ODRŽAN STUDENTSKI MINI-KVIZ


           Tradicionalni studentski mini-kviz koji je deo proslave Dana fakulteta održan je 06.12.2011. U kvizu je učestvovalo osam ekipa koje su se takmičile po kup sistemu uz izvlačenje četvrtfinalnih parova žrebom. Svaki duel imao je po 20 pitanja, dok je finale imalo 30. Postavljena pitanja nekome su bila nerešiva dok su drugi mislili da su mogla da budu i teža. Publika je je dobro popunila amfitetar ,,Prof. dr Milosav Kostić'', a atmosfera se kretala od radoznalosti i zabave do neobične tenzije usled nesvakidašnjeg takmičarskog naboja pojedinih ekipa. Sastavi su sa dosta entuzijazma prijavili živopisna imena i zabeležili sledeće rezultate:

ČETVRTFINALE

,,Tobdžije iz Knjaževca'' 8                ,,NFL-ovci'' 9
 ,,HTC- čkalj''                  4                ,,Kruševac'' 3

,,Strumpfovi''  6                             ,,Establišment''  5
,,Kraguj''              9                             ,,Dosta je bilo''   13

POLUFINALE
,,Tobdžije iz knjaževca''  6                ,,Kraguj''             9
,,NFL-ovci''                   10               ,,Dosta je bilo''   10
 
FINALE
,,NFL-ovci''       13
,,Dosta je bilo''   15    

           Kao što rezultati govore, polufinale i finale doneli su zgusnut kvalitet i neizvesnu borbu. Pobedila je ekipa iskusnih takmičara ,,Dosta je bilo'' u sastavu - Saša Tokalić, Uroš Milićević, Marko Radojičić i Miroslav Stevanović. Oni su osvojili uobičajenu ekipnu nagradu od 12 000 dinara. Studentski mini-kviz prvi put je održan 2006. godine po zamisli Vekoslava Isailovića nekadašnjeg studenta Medicinskog fakulteta koji ga je, do diplomiranja, nekoliko godina vodio i uređivao. Od samog početka kviz realizije PR služba fakulteta uz vanrednu podršku službe administrativne mreže.

  


SLAVA I DAN FAKULTETA 2011.

SVEČANO ZATVORENO PRVENSTVO MEDICINSKOG FAKULTETA


            Prvo PRVENSTVO MEDICINSKOG FAKULTETA svečano je zatvoreno 04.12.2011. u amfiteatru Medicinskog fakulteta.
Proglašene su najbolje ekipe, najefikasniji i najkorisniji igrači.
Pehare, plakete i diplome najboljima dodelila je doc. dr Marina Petrović, potpredsednik FSD Medicinar i član organizacionog odbora takmičenja.
Na zatvaranju PRVENSTVA MEDICINSKOG FAKULTETA okupio se veliki broj dobro raspoloženih takmičara koji su znali da pozdrave najbolje nakon čega je druženje nastavljeno na koktelu u Klubu studenata Medicinskog fakulteta.

Sampioni Prvenstva po kategorijama su:

KOSARKA (Ž): Medicinski fakultet Kragujevac
KOSARKA (M): Medicinski fakultet Kragujevac


RUKOMET (Ž): Medicinski fakultet Kragujevac
RUKOMET (M): Ekonomski fakultet Kragujevac


MALI FUDBAL (Ž): Medicinski fakultet Kragujevac
MALI FUDBAL (M): Medicinski fakultet Kragujevac


ODBOJKA (Ž): Medicinski fakultet Kragujevac
ODBOJKA (M): Ekonomski fakultet Kragujevac

            Na PRVENSTVU MEDICINSKOG FAKULTETA je učestvovalo 9 fakulteta iz Kragujevca, Čačka, Jagodine i Kraljeva.
Od otvaranja 19.11. u nadmetanjima je kroz 39 utakmica učestvovalo preko 500 takmičara iz 47 ekipa. Medicinski fakultet u Kragujevcu i njegovo Fakultetsko sportsko društvo ,,Medicinar'' organizovali su ovo takmičenje kao deo proslave Dana fakulteta 9. decembra, sa namerom da postane tradicionalno.

  


            Završni bilten možete preuzeti ovde.


            Slike sa Prvenstva Medicinskog fakulteta možete pogledati ovde.


SLAVA I DAN FAKULTETA 2011.


Medicinski fakultet i ove godine višednevnom proslavom obeležava Krsnu slavu i Dan fakulteta.

Svojom prisustvom uveličali biste nam dane slavlja.

Dobro nam došli!


Program proslave pogledajte ovde.

 


PREDSTAVLJENA KNJIGA ,,FARMAKOLOGIJA I TOKSIKOLOGIJA''


            Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 23.11.2011. predstavljena je knjiga ,,FARMAKOLOGIJA I TOKSIKOLOGIJA''. Reč je o knjizi koja predstavlja do sada najozbiljniji pokušaj pravljenja izdanja koje bi bilo nacionalni udžbenik iz farmakologije svojim nastajanjem u saradnji tri ustanove- Medicinskih fakulteta u Kragujevcu i Nišu i Vojnomedicinske akademije, za razliku od dosadašnjih udžbenika koji su bili rezultat rada svake ustanove za sebe. Knjiga je namenjena studentima medicine, farmacije, stomatologije i postdiplomskih studija, a mogu je koristiti lekari i farmaceuti u svakodnevnom radu.
            Knjiga je nastajala dve godine radom 15 autora i poseban akcenat je stavljen na njenu savremenost jer obuhvata najnovije lekove. Zanimljivost je da je pisana ćirilicom uz korišćenje domaćih izraza gde god je to bilo moguće sa težnjom da stručne stvari budu izložene najrazumljivijim mogućim jezikom. Glavni urednik knjige je prof. dr Slobodan Janković, rukovodilac smera Farmacije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Udžbenik je izdanje Medicinskog fakulteta u Kragujevcu čime se potvrđuje njegova orijentacija ka kvalitetnoj izdavačkoj delatnosti. Knjiga ima 690 strana što je gornja granica za udžbenička izdanja dok se sa cenom težilo minimumu za edicije te vrste da bi bila dostupna svima koji žele da je nabave. Na promociji u amfiteatru Medicinskog fakuletata urednik, autori i recenzenti izrazili su zadovoljstvo rezultatom saradnje uz nadu da će buduća izdanja ujediniti sve naučne snage u zemlji.


  


REKORDAN BROJ DAVALACA KRVI


            Na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu 22.11.2011. održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi koju su organizovali kragujevački Crveni krst, Služba za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac i Medicinski fakultet.
Akcija je realizovana od 9 do 13 sati u Kabinetu za urgentnu medicinu i od samog početka nagoveštavala je vanredan odziv.
Tom prilikom sakupljeno je ukupno 64 jedinice krvi što je nikad veći broj na Medicinskom fakultetu koji je u prethodnim akcijama imao najveći broj davalaca meću fakultetima kragujevačkog Univerziteta.
Sesnaest davalaca krv je dalo prvi put, a 11 potencijalnih davalaca odbijeno je iz medicinskih razloga. Kuriozitet ovog naleta akcije su i 33 davaoca ženskog pola.
            Time je na pozitivan način završena ovojesenja mini kampanja Crvenog krsta, Službe za transfuziju krvi Kliničkog centra i Medicinskog fakulteta koji su uložili trud u adekvatno obaveštavanje i ozbiljnu animaciju studenata i zaposlenih na fakultetu sa nadom da će se u još većem obimu nastaviti, prema tradiciji u maju.


  


OTVORENO PRVO PRVENSTVO MEDICINSKOG FAKULTETA


            U subotu 19.11.2011. u hali ,,Jezero'' svečano je otvoreno prvo PRVENSTVO MEDICINSKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU, novo takmičenje studenata kragujevačkog Univerziteta. Ovo Prvenstvo proisteklo je iz tradicionalnih revijalnih sportskih susreta koje su do sada Medicinski fakultet i Fakultetsko sportsko društvo ,,Medicinar'' organizovali povodam Dana fakulteta 9. decembra. Na prvenstvu učestvuje devet fakulteta Univerziteta u Kragujevcu sa 42 prijavljene ekipe, 25 u muškoj i 17 u ženskoj konkurenciji. Takmičenje se organizuje u četiri sporta- KOSARCI, RUKOMETU, ODBOJCI I MALOM FUDBALU po kup sistemu, osim košarke u ženskoj konkurenciji koja se igra po liga sistemu.
            Nakon svečanog defilea ekipa svih devet fakulteta, izvođenja studentske himne i polaganja zakletve o fer plej borbi Prvenstvo je otvorio dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević. U otvaranju su učestvovali i članovi folklorne sekcije Medicinskog fakulteta koja je u saradnji sa ansamblom Studentskog kulturnog centra izvela koreografiju ,,Igre iz Stare Srbije''. Prvog dana takmičenja Prvenstvo je otpočelo sa 4 utakmice četvrtfinala malog fudbala u muškoj konkurenciji i dva pretkola ženske odbojke.
            Prvo PRVENSTVO MEDICINSKOG FAKULTETA trajaće do 4. decembra 2011. kada će svečano biti zatvoreno u amfiteatru Medicinskog fakulteta.


  

            Ostale fotografije pogledajte u galeriji slika sa prvenstva ovde


AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI


          U utorak 22.11.2011. na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za studente i zaposlene na Fakultetu.

          Akcija će biti sprovedena u periodu od 09 do 13 sati u Kabinetu za urgentnu medicinu. U prethodnim akcijama Medicinski fakultet je imao najveći broj davalaca među kragujevačkim fakultetima.


POČELA AKCIJA ,,PITAJTE STUDENTE FARMACIJE''


            Subota 12.11.2011. bila je prvi dan akcije ,,PITAJTE STUDENTE FARMACIJE'' koju sprovode studenti Integrisanih akademskih studija farmacije Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Cilj akcije je unapređenje znanja građana o lekovima, tako da su zainteresovani punoletni pojedinci mogli dobiti informacije o mehanizmu dejstva, sastavu, preporučenim dozama, dozvoljenoj upotrebi, neželjenim dejstvima lekova i interakcijama u koje međusobno stupaju.
            U Velikoj sali na prvom spratu Fakulteta studenti su u tu svrhu prema uputstvima rukovodioca smera Farmacije, prof. dr Slobodana Jankovića koristili najpouzdanije izvore iz domaće i međunarodne stručne literature.
            Ova akcija je praktičan primer sprovođenja programa Integrisanih akademskih studija farmacije Medicinskog fakulteta u Kragujevcu formiranog po uzoru na programe najboljih farmaceutskih fakulteta u svetu, orijentisanih ka pacijentu, kao središtu interesovanja teorijske i praktične farmacije Akcija ,,PITAJTE STUDENTE FARMACIJE'' sa nastavlja i trajaće svake subote do kraja 2011. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu u terminu od 12 do 17 sati.


  


Akcija studenata "PITAJTE STUDENTE FARMACIJE"


Poštovani sugrađani,

            studenti Integrisanih akademskih studija farmacije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu su preduzeli akciju „PITAJTE STUDENTE FARMACIJE“ sa željom da pomognu svim zainteresovanim stanovnicima naše zemlje da prošire i unaprede svoje znanje o lekovima koji imaju dozvolu za promet u Republici Srbiji i mogu se izdavati bez recepta. Svake subote, počev od 12.11.2011. do kraja decembra ove godine, od 12 do 17 časova, studenti farmacije će na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu (ul. Svetozara Markovića 69) primati zainteresovane punoletne osobe i pružati im informacije o lekovima koji ih zanimaju. Studenti će informacije davati koristeći najpouzdanije izvore iz domaće i međunarodne stručne literature, prema uputstvima svojih profesora. Napominjem da će studenti davati informacije isključivo vezane za lekove same po sebi, i da im nije dozvoljeno da savetuju bolesne ili zdrave osobe o korišćenju lekova u njihovom pojedinačnom slučaju. Sa informacijama o lekovima koje dobiju od studenata, posetioci ovog svojevrsnog sajma znanja na Medicinskom fakultetu moraju da se jave svom licenciranom lekaru ili farmaceutu, koji jedini imaju pravo da vrše bilo kakve promene u terapiji. Takođe, studenti neće pružati informacije o lekovima koje bi mogle omogućiti njihovu zloupotrebu, na sebi ili drugima.
            Informacije o lekovima koje se mogu dobiti od studenata se odnose na njihov mehanizam dejstva, sastav, preporučene doze, dozvoljenu upotrebu, neželjena dejstva i interakcije u koje međusobno stupaju. Studenti će prilikom pružanja informacija o lekovima koristiti samo njihova internacionalna nezaštićena imena.
            Ako želite da nešto pitate studente farmacije o lekovima koji se izdaju bez recepta, a koji vas interesuju, dobrodošli na Medicinski fakultet u Kragujevcu!

prof. dr Slobodan Janković
savetnik dekana za studije farmacije
na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu


Info dan o četvrtom Pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa (JIE)

Poštovana/i,
Kancelarija za evropske integracije, Vlada Republike Srbije, Sektor za programe prekogranične i transnacionalne saradnje uz podršku Univerziteta u Kragujevcu srdačno Vas poziva na Info dan o četvrtom Pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa (JIE).
Info dan održaće se 9. novembra 2011. godine u 11:00 časova, u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu (Jovana Cvijića bb, Kragujevac).

Ukupna raspoloživa IPA sredstva za korisnike iz Republike Srbije i drugih IPA zemalja (Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija) za ovaj poziv iznose 10. 389.348,47 evra.
Na Info danu dobićete opšte informacije o specifičnostima i novitetima u okviru četvrtog poziva, detaljnu prezentaciju dokumentacije kao i priliku da postavljate pitanja ukoliko imate nekih nedoumica. Takođe, slobodni ste da pozovete i sve one za koje znate da su zainteresovani za Program transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa (JIE)

Detaljnije informacije o Programu transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa (JIE), kao i uputstva za aplikante uključujući i način podnošenja prijave možete pronaći na sledećim sajtovima www.southeast-europe.net i www.evropa.gov.rs (pod IPA Cross Border Cooperation Serbia).
Molimo Vas da potvrdite svoje učešće i pošaljete imena i prezimena kolega koji će prisustvovati na Info danu na see-infodani@seio.gov.rs do petka 4. novembra 2011. godine u 14:00 časova. Ukoliko imate dodatna pitanja slobodno nam se obratite na + 3811 3061 192, + 381 11 3061 193 ili + 381 11 3061 207.
Takođe, molimo Vas da pozovete i prosledite ovu pozivnicu svima onima za koje znate da su zainteresovani za Program transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa (JIE).
Dnevni red Info dana je u prilogu.

Srdačan pozdrav i radujemo se skorom viđenju,
Nacionalni kontakt point
Program transnacionalne saradnje Jugoistočna Evropa (JIE)
SEE National Contact Point
South-East Europe Programme

Kancelarija za evropske integracije/EU Integration Office
Vlada Republike Srbije/Government of the Republic of Serbia
Sektor za programe prekogranične i transnacionalne saradnje
Department for Cross-border and Transnational Cooperation Programmes


MEDICINSKI FAKULTET NA ,,MEDIEXPO 2011.''


Od 28-30. oktobra 2011. na kragujevačkom Sumadija sajmu odražan jer treći Sajam medicine, stomatologije i farmacije- ,,MEDIEXPO 2011.''
Ovaj Sajam deo je 36. Oktobarskih zdravstvenih dana Kragujevca i tradicionalnog Bazara zdravlja.
Još jedno učešće na ovom sajmu zabeležio je i Medicinski Fakultet Univerziteta u Kragujevcu koji je zajedno sa Gradom i drugim njegovim zdravstvenim ustanovama bio jedan od pokrovitelja manifestacije. Stand Medicinskog fakulteta bio je mesto susreta sa dobro poznatim ali i novim kolegama, i svakako sa zainteresovanim građanstvom. Bila je to još jedna prilika za predstavljanje studijskih programa, organizacionih novina kao i naučnih i izdavačkih dostignuća fakulteta.
Glavno težište Zdravstevenih dana bili su naravno susreti struke u kojima su prvi dan obeležila plenarna predavanja, drugi- prezentacija prispelih radova a treći- program Kontinuirane medicinske edukacije u organizaciji nadležnog Centra Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.


  


KRAGUJEVAČKI MEDICINARI NA BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA



Već po tradiciji Beogradski sajam knjiga posetila je organizovana grupa studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.
Poseta se dogodila pretposlednjeg dana Sajma, u subotu 29. oktobra 2011. Nikad veća grupa od preko 310 studenta tako se našla među 148 578 registrovanih posetilaca 56. po redu velike beogradske smotre knjige.
Kragujevački akademci dali su se u potragu za stručnom literaturom, za klasicima i novitetima iz oblasti beletristike, filozofije, religije i drugih književnih kategorija. Svoju publiku privukle su aktuelnosti poput pola veka od dodeljivanja Nobelove nagrade Ivu Andriću, dobro je čuti da je bilo potrage i za jezičkim knjigama i pravopisima, a posetu je začinila i mogućnost dobijanja potpisa popularnih autora domaće i međunarodne književne scene.
Celodnevna poseta ostavila je dovoljno vremena za upoznavanje sa ponudom 819 izlagača iz zemlje i inostranstva, a kome se glava prepunila literaturom imao je vremena da se opusti u sadržajima prestonice po veoma lepom danu za kraj oktobra.


  


DODELJENA SVETSKA NAGRADA ZA MLADOG ISTRAŽIVAČA ČASOPISA "STEM CELLS"


Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 15.10.2011. održan je deveti međunarodni Simpozijum posvećen matičnim ćelijama koji je poslednjih godina održavan na Univerzitetu u Seulu u Južnoj Koreji.

Na njemu su kao predavači učestvovali najpoznatiji svetski stručnjaci ove grane medicine poput Miodraga Stojkovića, Majlinde Lako, Volganga Franca i Slavena Ercega.

Na Simpozijumu se kritički raspravljalo o najperspektivnijim osnovnim i kliničkim istraživanjima koja se bave matičnim ćelijama i njihovom terapeutskom primenom.

Misija ovog međunarodnog Simpozijuma je da se stara o etičkim istraživanjima matičnih ćelija u cilju pomoći teško obolelim osobama.

Kruna ovogodišnjeg susreta bila je dodela svetske ,,Nagrade za mladog istraživača'' koju poslednjih godina na ovom skupu dodeljuje magazin ,,STEM CELLS'' (,,Matične ćelije''), najstariji i najugledniji časopis posvećen istraživanju matičnih ćelija i regenerativnoj medicini. Nagrada se dodeljuje mladom naučniku koji je glavni autor značajnog istraživačkog rada objavljenog u ovom magazinu, a ovogodišnji dobitnik je dr Eva Ana Mejer-Blazejevska sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg u Nemačkoj.

Partneri ovogodišnjeg Simpozijuma i Nagrade bili su Grad Kragujevac i kragujevački Univerzitet.


3rd EFIS-EJI South East European Immunology School (SEEIS2011)



Medicinski fakultet u Kragujevcu u periodu 01-04. oktobra 2011. godine, u hotelu Izvor u Aranđelovcu, organizovao je školu imunologa ''South East European EFIS-EJI Immunology School (SEEIS2011)'' koja je podržana od strane Evropske federacije udruženja imunologa (EFIS), European Journal of Immunology (EJI) i Euroimmun (Luebeck, Nemačka) u cilju da unapredi znanje o imunologiji među naučnicima u regionu.

Opširnije pogledajte ovde.


  


STEM CELLS Young Investigator Award
Kragujevac, Serbia on October 15, 2011



Our senior editors are delighted to celebrate the scientific advances made by a young investigator whose research has advanced our understanding of stem cell biology, thus fostering the future of their clinical applications. “We are doubly honored to make this award in partnership with the City and University of Kragujevac, Serbia on October 15, 2011,” said Dr. Martin J. Murphy, executive editor of STEM CELLS.

Our senior editors are delighted to celebrate the scientific advances made by a young investigator whose research has advanced our understanding of stem cell biology, thus fostering the future of their clinical applications. “We are doubly honored to make this award in partnership with the City and University of Kragujevac, Serbia on October 15, 2011,” said Dr. Martin J. Murphy, executive editor of STEM CELLS.

The STEM CELLS Young Investigator Award honors a young scientist who is principal author of a significant research paper published in STEM CELLS. This prize is currently co-sponsored by the City and University of Kragujevac, with the winner presenting at the 2011 Symposium. The STEM CELLS Editors support the efforts of these emerging researches and encourage the development of these young investigators who are making significant impacts in this field. Below are the distinguished finalists for the 2010 award.

For more information click here.



BIFE POSTAO RESTORAN

Značajna promena i za popularni bife tj. Klub studenata Medicinskog fakulteta. Adaptacijom enterijera i unapređenjem tehničke opremljenosti on je postao ekspres-restoran pa se sada u njemu pored peciva, sendviča, hladnih i toplih napitaka mogu naći i gotova jela.
Sredstvima fakulteta proširen je radni prostor u kuhinji, kupljene su vitrine za hladna i topla jela kao i nov nameštaj tako da se sada u novom restoranu mogu konzumirati mnoga jela sa menija Studentskog centra, a povećan je i izbor kolača i sendviča.
Studenti Medicinskog fakulteta tako od sada ne moraju ići do svojih studentskih domova na ručak, a restoran je naravno na raspolaganju i zaposlenima i gostima fakulteta po poznatim popularnim cenama Studentskog centra.

   
   

 


RADOVI NA MEDICINSKOM FAKULTETU

Kao i uvek, letnja pauza na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu iskorišćena je kao prilika za unapređenje uslova za rad i nastavu.
Pri samom prilasku fakultetu najvidljivija promena je obnova fasade uz uklanjanje dotrajalih stabala koja bi trebalo da bude zamenjena mladim kao i postavljanje jarbola sa iste, prednje strane zgrade. Renoviran je i amfiteatar ,,Prof. dr Milosav Kostić'' tako što je obnovljeno i unapređeno rešenje enterijera i rekonstruisana kompletna instalacija ozvučenja.
Postavljen je novi video-bim u visokoj HD rezoluciji i uveden kvalitetniji signal kablovske televizije, što je urađeno i u bifeu. Na Fakultetu je proširena wireless mreža i istovremeno premeštene antene te konekcije radi lepšeg izgleda zgrade. Izvršen je remont podstanice za grejanje i adaptiran magacin za arhivu. Na Institutu Medicinskog fakulteta obnovljena su tri kupatila, a novi izgled dobili su i stepenište i glavni hol.
Na Institutu i Fakultetu instalirano je ukupno 15 ZOTAC ZBOX računara nove tehnologije, specifičnih po malim dimenzijama, a u vežbaonicama za biohemiju na Institutu postavljena su i dva nova ,,Plazma'' televizora od 50 inča.
Naročitoj promeni spoljnog izgleda fakulteta doprineli su i novopostavljene drvene klupe i stolovi koji su doneli specifičnu toplu crtu u već uređen krug fakulteta i odmah postali popularno okupljalište studenata i zaposlenih. U tom delu promena je zaokružena uvođenjem instalacije za video-projekcije na parkingu fakulteta što donosi mogućnosti prikazivanja na otvorenom sportskih prenosa i drugih važnih događaja.

   
   
   

  


PREDAVANJE PROF. DR SNEŽANE KUSLJIĆ

Viziting profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, prof. dr Snežana Kušljić održala je 21.09.2011. predavanje ,,Mapping the role of brain serotonin projection system in animal models of schizophrenia''.
Predavanje je održano u amfiteatru Medicinskog fakuleta uz prisustvo kolega predavača i studenata.
Prof. dr Snežana Kušljić studirala je medicinu na Univerzitetu u Tuzli, a diplomirala i doktorirala farmakologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Melburnu gde radi kao profesor.
Naglasivši značaj šizofrenije kao bolesti, dr Kušljić je izrazila nadu da bi njeno istraživanje moglo dovesti do saradnje medicinskih fakulteta u Kragujevcu i Melburnu i novih istraživanja u toj oblasti.

   
   

  


POČETAK NASTAVE NA OSNOVNIM STRUKOVNIM STUDIJAMA

Za studente prve godine osnovnih strukovnih studija prvi radni dan bio je 03.10.2011. Novopečeni brucoši, među kojima nemali broj onih sa znatnim iskustvom iz struke, okupili su se u amfitetatru fakulteta i primili indekse pre nego što će otići na svoje prvo predavanje. Budućim strukovnim medicinskim sestrama, tehničarima i terapeutima dobrodošlicu je poželela Marina Petrović, prodekan, koja je podsetivši na tradiciju Fakulteta zahvalila na poverenju i dala prve informacije o rasporedu predavanja. Obraćajući se studentima, prof. dr Vesna Pantović rekla je da su tu zato što su najbolji među najboljima, lideri u svojoj struci, da su se opredelili za zvanje koje sa sobom nosi znatnu odgovornost ali da su dorasli tom izazovu. Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu u akademskoj 2011/2012. godini u prvu godinu osnovnih strukovnih studija na programu strukovna medicinska sestra/tehničar upisao je 10 studenata koji će se školovati o trošku budžeta i 34 samofinansirajuća, i podjednak broj na programu strukovni terapeut.

   
   

  


POČETAK NASTAVE ZA BUDUĆE STOMATOLOGE I FARMACEUTE

Ponedeljak 12. septembar 2011. bio je prvi radni dan za studente početnih godina integrisanih akademskih studija stomatologije i farmacije. Dan je počeo prijemom budućih stomatologa, njih 24-oro, u amfiteatru Medicinskog fakulteta. Prvi ih je pozdravio dekan, prof. dr Nebojša Arsenijević skrenuvši im pažnju da je sve na fakultetu usmereno ka stvaranju optimalnih uslova za njihovo studiranje poželevši im stoga da ono ne traje ni dan duže od projektovanih rokova. Nakon toga brucoši stomatologije upućeni su na prvo predavanje.
Nešto kasnije usledilo je upoznavanje sa 84 nova studenta programa Integrisanih akademskih studija farmacije pre njihovog prvog predavanja. U Farmakološkoj učionici prvi ih je pozdravio dekan Arsenijević rekavši im da ih uz vredan rad i odlične saradnike čeka budućnost bez briga. Rukovodilac smera Farmacije, prof. dr Slobodan Janković dao je studentima glavne smernice rada i ponašanja na fakultetu predočivši im da je cilj obrazovanje profesionalaca- farmaceuta, kompletnih i zrelih ličnosti.
Brucoši oba smera dobili su prigodne poklone sa simbolima fakulteta kao i štampane semestralne vodiče. Sva 24 studenta prve godine Integrisanih akademskih studija stomatologije kao i sva 84 studenta prve godine Farmacije školovaće se o trošku budžeta.

   
   

KRENULI I MEDICINARI

13.09.2011. svoje prvo predavanje imali su i studenti prve godine Integrisanih akademskih studija medicine. Pre toga upriličen im je simboličan prijem u amfitetru ,,Prof. dr Milosav Kostić'' Medicinskog fakulteta na kome su ukratko upoznati sa svime što ih čeka narednih godina kao i sa svojim mentorima. Obraćajući se budućim doktorima medicine dekan, prof. dr Nebojša Arsenijević skrenuo im je pažnju na mogućnosti koje im fakultet pruža, procenjujući da su prema rezultatima prijemnog ispita ,,ljudi za teške zadatke''.
Novopečeni brucoši dobili su naravno indekse kao i poklone sa simbolima fakulteta uz štampane semestralne vodiče.
Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu upisao je 96 studenata u prvu godinu Integrisanih akademskih studija medicine iako je imao pravo da upiše skoro duplo više. To je učinjeno rukovodeći se kriterijumom kvaliteta studija, sa planiranim radom u manjim grupama i većom individualnom pažnjom posvećenom studentu.
Svih 96 studenata prve godine Integrisanih akademskih studija medicine kao i njihove kolege brucoši sa Farmacije i Stomatologije školovaće se o trošku budžeta što je redak primer u srpskom visokom školstvu.


  
  


MAPPING THE ROLE OF BRAIN SEROTONIN PROJECTION SYSTEM
IN ANIMAL MODELS OF SCHIZOPHRENIA

Faculty of Medicine University in Kragujevac organizes the lecture "Mapping the role of brain serotonin projection system in animal models of schizophrenia" (Snezana Kusljic, MD, PhD) on September 21st, 2011 at 2 p.m. All are invited.

More information here.


PREDAVANJE
“TUMORI HIPOFIZE: MODERNI KONCEPTI FARMAKOLOSKIH
I HIRURSKIH TRETMANA“
- Prof. dr Ivan Ćirić
gostujući profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu



Jedan od vodećih svetskih neurohirurga, prof. dr Ivan Ćirić promovisan je u gostujućeg profesora Medicinskog fakulteta u Kragujevcu predavanjem koje je 16.06.2011. održao na temu ,,Tumori hipofize: moderni koncepti farmakoloških i hirurških tretmana". Predavanju u Plavoj sali Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prisustvovale su brojne kolege željne boljeg upoznavanja sa radom ovog stručnjaka respektabilne biografije.

Dr Ivan Ćirić rođen je u Beču, odrastao u Sremskim Karlovcima, diplomirao na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao u Kelnu. Već decenijama je profesor na Northwestern University Medical School u Čikagu i šef Neurohirurgije u Evanston bolnici. Uveo je mikrohirurške tehnike u tretman raznih neurohirurških poremećaja. Tokom godina posebno se bavio mikrohirurgijom tumora hipofize, neuroma akustičkog živca, meningeoma i raznih kičmenih poremećaja.

Predavanju profesora Ćirića prethodila je njegova poseta Kliničkom centru Kragujevac tokom koje je izveo i jedan operativni zahvat.

 

  



PREDAVANJA STRANIH STRUČNJAKA

 

I proleće 2011. godine obeležila su predavanja stručnjaka iz inostranstva na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. ,,Centar za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija'' organizovao je u maju dva predavanja. 09.05.2011. predavanje ,,Immunotherapy with modified IvIgs improves survival in experimental sepsis'' održao je prof. dr Čavdar Vasilev, član bugarske Akademije nauka, Instituta za istraživanja ,,Hauard Hjuz'' i Instituta ,,Stefan Angelov''. 19.05.2011. predavanje ,,Toward molecular understanding of the immune response by using ultra-sensitive single molecule imaging'' održao je prof. dr Hans Stokinger, predsednik Odeljenja za Molekularnu imunologiju Medicinskog univerziteta iz Beča i dekan Doktorskih studija na istom univerzitetu.

02.06.2011. predavanja su održala dva gosta iz Slovačke. Prof. dr Olga Pehanova, direktor Instituta za fiziologiju i patofiziologiju slovačke Akademije nauka održala je predavanje ,,Antioxidants and nuclear factor kappab in experimental hypertension".

Drugo predavanje pod nazivom ,,Can nitric oxide affect the human higher brain functions?" održao je prof. dr Fedor Jagla, predsedavajući Naučnog odbora Instituta za fiziologiju i patofiziologiju slovačke Akademije nauka. Sva predavanja održana su u popularnoj ,,Plavoj sali'' Medicinskog fakulteta u Kragujevcu uz dobru posećenost i interesantne diskusije.

 

  


NEW LECTURES



Faculty of Medicine University in Kragujevac organizes the lectures

"Can nitric oxide affect the human higher brain functions?
" (Fedor Jagla, MD, PhD) and

"Antioxidants and nuclear factor kappab in experimental hypertension"
(Dr. Olga Pechanova, PhD, DSc.)

on June 2nd, 2011 at 11 a.m. All are invited. More information here.


MAKRO PROJEKAT MEDICINSKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU U SARADNJI SA KC KRAGUJEVAC



Medicinski fakultet u Kragujevcu u saradnji sa KC Kragujevac pokreće, za studente doktorskih akademskih studija, makro projekat „Analiza faktora koji doprinose nepovoljnom ishodu lečenja akutnog pankreatitisa“.

Pozivaju se svi studenti, koji bi želeli da se u budućnosti zaposle u KC, da se prijave za učešće na projektu.

Prijavu za učešće (ime i prezime, broj indeksa i kontakt detalje) dostaviti službi za postdiplomsku nastavu do 15. juna.


,,STUDENTSKI DANI'' ISPRED REKTORATA 25-27.05.2011.

 

U organizaciji Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu na platou ispred Rektorata Univerziteta 25.05.2011. godine otvorena je manifestacija „Studentski dani“.

Prvi dan manifestacije posvećen predstavljanju fakulteta i studijskih programa koji se na njima realizuju, bio je prilika da i Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu predstavi svoje adute budućim studentima.

Programi Integrisanih akademskih studija medicine, farmacije i stomatologije kao i osnovnih strukovnih studija predstavljeni su zainteresovanim srednjoškolcima kroz posebna objašnjenja i odgovore na brojna pitanja među kojima je najviše bilo onih vezanih za dolazeći prijemni ispit.

Među štandovima fakulteta kragujevačkog Univerziteta u prijatnoj atmosferi koju je omogućio organizator, Medicinski fakuletet u Kragujevcu izdvojio se po broju zainteresovanih sa kojima je obavljen razgovor. Manifestacija „Studentski dani“ predviđa tri dan trajanja od kojih su druga dva posvećena studentskim razmenama i usavršavanjima, odnosno perspektivama zapošljavanja u regionu.

 

  


ODRŽANA AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

 

U organizaciji Crvenog krsta Kragujevca i Medicinskog fakulteta 24.05.2011. na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu organizovana je još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

U Kabinetu za urgentnu medicinu gde je akcija realizovana zabeležena je živa aktivnost zainteresovanih studenata i aktivista Crvenog krsta, a među davaocima su se našli i zaposleni na Medicinskom fakultetu.
Sakupljene su ukupno 42 jedinice krvi što je najveći broj na kragujevačkim fakultetima u ovoj akciji. Za 10 studenata ovo je bilo prvo dobrovoljno davanje krvi, a njih 10 koji su se takođe odazvali akciji nije moglo da da krv iz medicinskih razloga.

U Crvenom krstu izražavaju zadovoljstvo uspehom akcije i entuzijazmom davalaca uz nadu da će i buduće saradnje sa Medicinskim fakultetom davati dobre rezultate u službi humanosti i spasavanja života.

 

  


PREDAVANJE AMBASADORA KONUZINA


Tokom svoje posete Kragujevcu 16.05.2011. godine Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Aleksandar Vasiljevič Konuzin na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu održao je predavanje na temu ,,Odnosi Ruske Federacije i Republike Srbije u oblasti visokog obrazovanja, nauke i kulture''. Vrlo posećenom predavanju pored velikog broja studenata prisustvovali su i Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović kao i dekani fakulteta kragujevačkog Univerziteta sa rektorom, prof. dr Slobodanom Arsenijevićem koji su sa ambasadorom prethodno imali sastanak u Rektoratu Univerziteta.

U svom izlaganju gospodin Konuzin je istakao da su trenutne aktivnosti na relaciji dve zemlje temelj za višedecenijsku uspešnu saradnju koja će svakako iziskivati učešće srpskih stručnjaka. Podsetivši na dragoceno nasleđe bliskih odnosa Rusije i Srbije Njegova ekselencija je skrenula pažnju i na trenutno vrlo živu saradnju u oblastima spoljne politike, privrede i ekonomije i poželeo još veći njen intenzitet u oblastima poput poljoprivrede, energetike i naročito kulturne razmene.

Predavanje je završeno pitanjima studenata koja su bila jasno određena i odnosila su se na mogućnosti saradnje sa Rusijom, a pravo da postave pitanja ambasadoru iskoristili su i prisutni predstavnici građanstva.

 

 

  

 


NOĆ MUZEJA NA MEDICINSKOM FAKULTETU

Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu bio je deo osme po redu Noći muzeja u Srbiji, izložbom slika ,,Svetinje'' akademskog slikara Dragana Barlova. U holu Medicinskog fakulteta izložba je otvorena u Noći muzeja 14.05.2011. godine gde je potom nastavila svoj život.

Ciklus ,,Svetinje'' zasnovan je na slikama velikog formata rađenim u tehnici akril na platnu u kombinaciji sa reljefom na platnu. Barlov na slikama prikazuje surovost i stradanje običnog čoveka danas i kroz istoriju putem simbolike skrnavljenih fresaka i svetinja. Dragan Barlov je rođen 1969. u Kragujevcu. Fakultet umetnosti- odsek slikarstavo završio je u Prištini u klasi profesora Petra Đuze kod koga je i magistrirao. Pored slikarstva bavi se i crtežom, vajarstvom, grafikom i drugim vidovima umetnosti.

Ovom izložbom Medicinski fakultet u Kragujevcu postao je deo manifestacije koja je ove godine objedinila 65 mesta u Srbiji, 315 lokacija i 429 dešavanja sa oko pola miliona posetilaca! Noć muzeja postala je svojevrstan kulturni fenomen, ne samo u Srbiji, u kome u jednoj večeri muzeje i druge institucije kulture posećuju i oni koji to godinama ili čak nikad nisu činili.

 

  

 


Centar za molekulsku medicinu i istraživanja matičnih ćelija organizuje predavanja

Toward molecular understanding of the immune response by using ultra-sensitive single molecule imaging
Prof. Hannes Stockinger
Chair, Molecular Immunology Vice Dean Medical UniversityVienna Austria
Četvrtak, 19. maj, u 12:30
Plava sala Medicinskog fakulteta u Kragujevcu

Immunotherapy with modified IvIgs improves survival in experimental sepsis
Prof. dr Tchavdar Vassilev
Member, Howard Hughes Medical Research Institute Stefan Angelov Institute,
Bulgarian Academy of ScienceSofia, Bulgaria
Ponedeljak, 9. maj, 12:30
Plava sala, Medicinskog fakulteta u Kragujevcu

Opširnije pogledajte ovde


MEDICINIJADA 2011. BUDVA 6-11. MAJA

 

Sportsko društvo ,,Medicinar'' Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu osvojilo je treće mesto u ukupnom plasmanu ekipa fakulteta na 35. Medicinijadi održanoj od 6-11. maja 2011. u Budvi. ,,Medicinar'' se sa 23 boda našao iza Medicinskih fakulteta Novog sada i Beograda popravivši znatno prošlogodišnji učinak od 13 bodova. Obraz fakulteta su najviše osvetlali rukometaši, rukometašice i košarkašice osvajanjem zlata, a pratili su ih ,,srebrni'' košarkaši, atletičari, šahisti, kao uostalom i sve druge ekipe koje su uložile puno truda.

Prema očekivanjima najiskusniji takmičari poneli su najveću odgovornost, a novi i mlađi su opravdali očekivanja. Članovi Medicinara ističu zahvalnost navijačima na podršci i značaj ovakvih takmičenja i sportskih aktivnosti uopšte, u relaksaciji od svakodnevnih obaveza i fizičkoj i društvenoj nadgradnji.

U nekoliko dana takmičenja potvrđena su stara rivalstva i prijateljstva i stvorena nova, a sve je naravno pratio provod u slobodnom vremenu za koji učesnici kažu da u najmanju ruku nije zaostajao za onim na 52. Kongresu, završenom samo nekoliko dana ranije u Budvi.

PRIJEM ZA TAKMIČARE

Povodom osvojenog trećeg mesta u ukupnom plasmanu ekipa na 35. Medicinijadi dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Nebojša Arsenijević priredio je prijem za članove Sportskog društva ,,Medicinar'' Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Prijem je održan 19. maja 2011. u Klubu studenata Medicinskog fakulteta.

Stručno rukovodstvo ekipa Medicinara imalo je razloga za zadovoljstvo jer je cilj bio potvrditi prošlogodišnje plasmane i osvojiti nove bodove tamo gde ih ranije nije bilo. Napravljeni su timovi u novim sportovima, a bodovni skok je ostvaren sa skoro istim brojem takmičara kao prethodnih godina. To je postignuto zahvaljujući dobroj selekciji, kvalitetnom radu i napornom treniranju.

Važnu ulogu tu svakako imaju i uslovi koje je Medicinski fakultet omogućio svojim takmičarima u vidu termina za treninge, nabavke sportske opreme i sl., što je bilo adekvatno propraćeno ozbiljnošću studenata. U prijatnom druženju zaslužni sportisti imali su priliku da povrate deo snage ukusnom zakuskom a ceo događaj je bio adekvatno propraćen i od strane lokalnih TV ekipa.

 

  


52. Kongres studenata biomedicinskih nauka Srbije
(sa internacionalnim učešćem)



U organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu od 28.04.- 02.05.2011 u Budvi, u hotelu „Slovenska plaža“ održan je 52. Kongres studenata biomedicinskih nauka Srbije (sa internacionalnim učešćem).

Od 1959. godine to je decenijama bio kongres studenata medicine i stomatologije da bi poslednjih godina postao kongres studenata svih fakulteta iz grupacije biomedicinskih nauka sa teritorije Srbije uz učešće fakulteta sa prostora nekadašnje SFRJ.

Opširnije pogledajte ovde.



Rejting naučno-istraživačkih institucija u Srbiji



Na rejting listi NIO Srbije koji je urađen na osnovu SCI-brojeva po učesniku za 5 godina Medicinski fakultet u Kragujevcu nalazi se na petoj poziciji

1. Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu
2. Matematički institut SANU u Beogradu
3. Institut tehničkih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti, Beograd
4. Institut za fiziku u Beogradu
5. Medicinski fakultet u Kragujevcu

Opširnije pogledajte ovde.



SPORAZUM MEDICINSKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU I KLINIČKOG CENTRA KRAGUJEVAC
i zapošljavanje lekara u Kliničkom centru Kragujevac u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu



Aneks sporazuma Medicinskog fakulteta u Kragujevcu i Kliničkog Centra Kragujevac o osnovama međusobne saradnje u oblasti nastave, naučnoistraživačkog rada, zdravstvene delatnosti i radnih odnosa pogledajte ovde.



OSMI MEĐUNARODNI SAJAM OBRAZOVANJA EDUFAIR 2011



I ove godine, pod motom „ A šta ćeš ti da studiraš?”, po osmi put u beogradskom hotelu Kontinental održan je Međunarodni sajam obrazovanja EDUfair 2011. Organizatori ovogodišnjeg sajma obrazovanja u mnogome su se potrudili da sajam u odnosu na protekle godine postane ozbiljniji i sadržajniji. Budući brucoši mogli su se upoznati sa planom i programom nastave kao i načinima polaganja prijemnog ispita na 60 domaćih i inostranih, državnih i privatnih fakulteta i univerziteta. Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu bio je i ove godine jedini fakultet kragujevačkog Univerziteta i jedini medicinski fakultet koji je na ovogodišnjem EDUfair-u budućim studentima predstavio svoje studijske programe.


  

Stand Medicinskog fakulteta posetilo je oko 1000 maturanata i srednjoškolaca, koje su zanimali studijski programi našeg fakulteta, a najveće interesovanje i ove godine vladalo je za integrisane akademske studije medicine, farmacije i stomatologije, ali i za doktorske akademske studije.


ČESTITKE POVODOM POTPISANOG PROTOKOLA O REALIZACIJI I FINANSIRANJU
Projekta nabavke opreme za Centar za matične ćelije
i dogradnje zgrade Medicinskog fakulteta u Kragujevcu



Prof. dr Nebojši Arsenijeviću,
Poštovani profesore,
primite moje iskrene čestitke povodom otvaranja Centra za matične ćelije.
Molimo Vas da moje naiskrenije čestitke uputite i profesoru Miodragu Stojkoviću.

Načelnik VMA i rektor Univerziteta odbrane
major prof. dr Miodrag Jevtić


Poštovani prof. Arsenijević,
Čestitam rukovodstvu i Fakultetu osnivanje centra za matične ćelije i želim Vam puno uspeha u budućem radu.

S poštovanjem,
prof. dr Milentije Stefanović


Dragi Nebojša,
Najiskrenije cestitke na potpisivanju protokola o finansiranju Instituta i nove zgrade fakulteta!!!

Igor Mitrovic, M.D.
Jack D. and DeLoris Lange Endowed Chair in Systems Physiology I
Professor
Director of Professional School Education
Department of Physiology
University of California San Francisco


KRAGUJEVAC I ZVANIČNO DOBIJA CENTAR ZA MATIČNE ĆELIJE
- RTK - 02.03.2011.


Ministar za nauku i tehnološki razvoj, Božidar Đelić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Arsenijević, potpisali su juče protokol o realizaciji i finansiranju Projekta nabavke opreme za Centar za Matične ćelije i dogradnju zgrade Medicinskog fakulteta.

Ovaj nacionalni centar za istraživanje i deponovanje Matičnih ćelija biće izgrađen do kraja 2012. godine na 4 hiljade kvadratnih metara, a vrednost investicije je više od 5 miliona evra.

Kako je najavio ministar Đelić, u centru će biti zaposleno 25 naučnika iz zemlje i inostranstva. Ovaj projekat podržali su i poznati stručnjaci iz oblasti regenerativne medicine iz Engleske i Spanije.



 


POTPISAN PROTOKOL O REALIZACIJI I FINANSIRANJU
Projekta nabavke opreme za Centar za matične ćelije
i dogradnje zgrade Medicinskog fakulteta u Kragujevcu



Na Medicinskom Fakultetu u Kragujevcu 01.03.2011. potpisan je protokol o realizaciji i finansiranju Projekta nabavke opreme za Centar za matične ćelije i dogradnje zgrade Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Projekat je vredan 5,17 miliona evra od čega oko 80% ulaže Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj a ostatak Grad Kragujevac i Medicinski fakultet. Nabavku opreme finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj kroz aranžman sa Evropskom investicionom bankom o ulaganju u naučnu infrastrukturu, dok će za dogradnju fakulteta zajedno sa Ministarstvom sredstva opredeliti Grad Kragujevac i Medicinski fakultet.


  

Protokol su potpisali ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević.
Istakavši da je u pitanju jedinstven Centar, ne samo u Srbiji već i u centralnoj i jugoistočnoj Evropi ministar Đelić je rekao da su u pitanju konkretni koraci ka tome da Srbija postane ekonomija znanja koja više neće izvoziti pametne ljude već pametne projekte.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je rekao da je učešće u ovom projektu najmanje što grad može da učini i istakao izuzetnu saradnju gradske uprave sa Medicinskim fakultetom i Univerzitetom.

Dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević rekao je da su za uspešan završetak posla potrebni ljudi ali da se treba starati o tome da se institucije grade tako da traju u budućim decenijama.

Idejni nosilac projekta Centra za matične ćelije je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Miodrag Stojković, svetski priznati genetičar. Projekat su podržali neki od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti regenerativne medicine među kojima ima i budućih saradnika Centra, poput prof. dr Lajla Armstronga, prof. dr Majlinde Lako i prof. dr Slavena Ercega koji su i prisustvovali potpisivanju protokola.

Razvoj Centra za matične ćelije u Kragujevcu trebalo bi da omogući primenu matičnih ćelija u klinici, u lečenju neurodegenerativnih i autoimunskih bolesti (npr. oštećenja kičmene moždine, Parkinsonove i šećerne bolesti) i šansu da se uđe u ravnopravan odnos sa drugim centrima u Evropi.



PROTOKOL O REALIZACIJI I FINANSIRANJU
Projekta nabavke opreme za Centar za matične ćelije
i dogradnje zgrade Medicinskog fakulteta u Kragujevcu



Dana 01.03.2011. u 10 sati na Medicinskom Fakultetu u Kragujevcu biće potpisan protokol o realizaciji i finansiranju Projekta nabavke opreme za Centar za matične ćelije i dogradnje zgrade Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Protokol će potpisati ministar za nauku i tehnološki razvoj mr Božidar Đelić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Nebojša Arsenijević.


Nacrt lokalnog plana Grada Kragujevca za borbu protiv korupcije



Poštovani,

Radna grupa za izradu lokalnog plana za borbu protiv korupcije u Kragujevca, obrazovana Odlukom Gradskog veća grada Kragujevca, završila je izradu Nacrta Lokalnog plana grada Kragujeca za borbu protiv korupcije, Nacrt je upućen na javnu raspravu od 14. februara, zaključno sa 02. martom 2011. godine, kada će se održati završna javna rasprava.

Pozivamo Vas da sa kolegama i studentima vašeg fakulteta uzmete učešće na javnoj tribini koja će se održati u svečanoj sali Rektorata, dana 24. februara 2011. godine u 12.00 časova. Takođe Vas molimo da obavestite studentske organizacije koje deluju na vašem fakultetu o navedenoj javnoj tribini.

Nacrt Lokalnog plana grada Kragujeca za borbu protiv korupcije objavljen je na sajtu grada Kragujevca www.kragujevac.rs

Srdačan pozdrav,
Predrag Nikolić


ECPD međunarodni seminar
"MENADŹMENT EFIKASNOG RADA I RAZVOJA JAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA U USLOVIMA EKONOMSKE KRIZE"


Evropski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, u okviru ECPD Međunarodnog programa transfera znanja, organizuje ECPD međunarodni seminar "MENADŹMENT EFIKASNOG RADA I RAZVOJA JAVNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA U USLOVIMA EKONOMSKE KRIZE"

Pozivno pismo i program seminara pogledajte ovde.


PRVI DO ČASNOG KRSTA

Marko Simić, nosilac Bogojavljenskog krsta Sumadije''

          

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas su proslavili Bogojavljenje, praznik koji se tradicionalno obeležava plivanjem za „Krst časni“ u organizaciji Svebor družine Sumadija, sa blagoslovom episkopa šumadijskog Jovana i pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.

I ove godine na jezeru u Sumaricama studenti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu borili su se za vitešku titulu ''Nosilac Bogojavljenskog krsta Sumadije''. Petorica naših studenata SašaTokalić, Marko Simića, Filip Milivojević - Fikus, Aleksandar Arsenijević i Željko Đorđević nadmetali su se među 33 učesnika u plivanju koje se održava osmi put na šumaričkom jezeru u Kragujevcu.

Marko Simić, apsolvent na Medicinskom fakultetu prvi je doplivao do „Časnog krsta“ u Kragujevcu i time preuzeo titulu za 2011. godinu.


  


Ostale fotografije možete pogledati u galeriji slika ovde

 


SAVREMENA UČILA IZ EVROPE
- PRIVILEGIJA STUDIRANJA NA MEDICINSKOM FAKULTETU


ČAS ANATOMIJE    
   

I posle dve godine od nabavke savremenog učila plastinata - kadavera iz Nemačke, javnost i dalje hvali spremnost Medicinskog fakulteta u Kragujevcu da omogući studentima najbolje uslove za sticanje znanja iz anatomije.

Ekipa Prve srpske televizije bila je u poseti studentima na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i zabeležila "Čas anatomije" u uslovima ravnim na fakultetima iz Evrope..



 


Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.